« vissza a főoldalra

A komposztálás a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. Hazánkban egy átlagos állampolgár évente megközelítőleg 300 kg háztartási hulladékot termel, és ennek egyharmada olyan alapanyag, amelyből minden különösebb fáradtság nélkül a kerti- és szobanövényeink számára nélkülözhetetlen tápanyag: komposzt készíthető.  A konyhából kikerülő zöldség- és gyümölcsmaradványokat, a kertben képződő faleveleket, levágott füvet, elszáradt virágot gyűjtőnéven zöldjavaknak nevezzük. Ezekből a talajban lakó milliárdnyi kisebb-nagyobb élőlény szorgos munkával „állítja elő” a humuszt vagy más szóval komposztot, ha hagyjuk.

MI A KOMPOSZT?

A komposzt valójában mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag. Szerves hulladékokból jön létre, elsősorban mikroorganizmusok lebontó tevékenységének hatására, megfelelő körülmények (oxigéntartalom, nedvesség) megléte esetén.

A KOMPOSZT ELŐNYÖS TULAJDONSÁGAI

- javítja a talaj szerkezetét, ami segíti annak levegőzését

- sötét színe elősegíti a talaj felmelegedését, a tavaszi gyorsabb csírázást

- jelentős a vízmegkötő képessége, nyáron kevesebbet kell öntözni

- elősegíti a talajban lakó élőlények aktivitását

- növekszik a növények betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képessége

- biztosítja, hogy a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek a növények számára felvehetővé váljanak

- a gyorsan kioldódó műtrágyával szemben lehetővé teszi a tápanyagok folyamatos felvételét

- a talajban esetleg előforduló méreganyagokat megköti

- az érett komposzt felhasználható önmagában is, de szükség szerint keverhető földdel vagy homokkal is

A KOMPOSZTÁLÁS FOLYAMATA

 

 

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A KOMPOSZTÁLÁS?

- kevesebb újrahasznosítandó szerves hulladék kerül végső ártalmatlanításra a hulladéklerakón

- javul a talaj minősége a szerves anyagok visszajuttatásával

- nem szennyezzük a levegőt, mert nem kell elégetni a levágott ágakat, leveleket, nyesedéket

- tevékenyen segíthetjük a természet önfenntartó körforgását

MIBŐL KÉSZÍTHETÜNK KOMPOSZTOT?

- zöldség- és gyümölcsmaradékok (nagyobb darabokra aprítva)

- káposzta-, salátalevél, krumpli-, gyümölcs-, uborkahéj

- kávézacc, tea (szűrőpapírral és filterrel együtt is lehet)

- tojáshéj (összetörve)

- ételmaradék (hús- és állati fehérje kivételével)

- szobanövények levelei, hervadt virág

- papír tojásdoboz, papírzsebkendő

- gyapjú, pamut, lenvászon (apróra feldarabolva)

- avar (nagyobb mennyiség esetén külön gyűjtsük!)

- fű (nagyobb mennyiség esetén külön gyűjtsük!)

- lágyszárú növények, kerti gyomok (összeaprítva)

- faágak, nyesedékek (őrölve, aprítva)

- lehullott gyümölcsök

- tűlevél

- szalma, fakéreg, faforgács, fűrészpor

- növényevő állatok ürüléke, természetes anyagú alom

- kis mennyiségben: tollak, állati szőr

MIT NE TEGYÜNK A KOMPOSZTÁLÓBA?

- déligyümölcsök héja, mivel ezeket rothadásgátló anyagokkal kezelik

- festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék

- nyomtatott papír

- építési faanyag

- szintetikus, illetve nem lebomló anyagok (műanyag, üveg, cserép, kő, fémek)

- húsmaradék, csont

- fertőzött, beteg növények

- gyomgyökerek

- dió-, gesztenye-, platán-, tölgy- és jegenyefa levele nem javasolt

- kutya-, macskaürülék

MEKKORA HELYRE LESZ SZÜKSÉG?

A komposztálható hulladékok mennyisége egy főre egy év alatt kb. 100 kg. A kert nagyságától függően ehhez hozzájöhet 50 m2-nyi területen kb. 250 kg komposztálható nyersanyag. Ezek a mennyiségek határozzák meg, hogy mekkora helyet érdemes kialakítani a kertben. Egy átlagos 4 fős család esetén elegendő a komposztáló edényzet számára szükséges kb. 1 m2-nyi hely. A komposztáló edényzet elhelyezésén túl szükség lesz még 1-2 m2 helyre ahhoz, hogy a keverés előtt, ill. ősszel – amikor nagy mennyiségű lomb keletkezik – ezeket a nyersanyagokat külön gyűjthessük.

A KOMPOSZTEDÉNY HELYÉNEK KIVÁLASZTÁSA

- a tartályt félárnyékos, védett, de jól megközelíthető helyre tegye

- ha van rá lehetőség, ne a ház északi – hűvösebb – oldalát válassza helyszínül, mert lassabban megy végbe a folyamat

- lehetőség szerint egy fa vagy bokor árnyékába helyezze ki, mely védelmet nyújthat az erős napsütés vagy a heves esőzés ellen

- hagyjon a kerítéstől 0,5 – 1 m távolságot, hogy jobban meg tudja közelíteni a komposztálót, és könnyebb legyen kezelnie a komposztot

- egyenes talajra állítsa, ne legyen mélyedés ahol összegyűlhet az edény alatt a víz

- tervezze be, hogy elegendő helye legyen a tartály mellett az átforgatáshoz ill. a szerves anyagok gyűjtéséhez

- legyen a közelben csap vagy esővíztároló hordó, hogy szükség esetén nedvesíthesse a komposztot

A KOMPOSZTEDÉNY

A háztartásban nap mint nap keletkező zöldjavak komposztálásához szükségünk van egy vagy két komposztáló tartályra, melyek kialakításuknál fogva optimális körülményeket teremtenek a komposztálódási folyamatokhoz.

A komposztedény jellemzői:

- alapanyaga műanyag: könnyen kezelhető, tartós

- felfelé keskenyedő tartályforma: egyszerű felemelni, ezért a komposztálódó alapanyagok időközönként könnyen megkeverhetők, és a kész komposzt is gond nélkül kitermelhető

- a tartály alul, a talaj felé nyitott: a gombák, baktériumok, giliszták könnyen hozzáférhetnek az alapanyagokhoz

- légzőnyílások a paláston: az élőlényeknek működésükhöz levegőre van szükségük (oxigén, nitrogén)

- zárt oldalak, tető: a komposztáláshoz megfelelő nedvességtartalomra is szükség van, tehát jó, ha a komposztálóba kerülő alapanyagok nedvesek maradnak, ugyanakkor például a túl nagy mennyiségű eső káros rothadási folyamatokat indíthat el. A zárt tér – különösen a hideg hónapokban – segíti fenntartani a folyamatokhoz szükséges hőmérsékletet.

GYŰJTÉS

A konyhai hulladék gyűjtéséhez rendszeresítsen egy fedeles tárolóedényt, és beszélje meg a családdal, hogy ezentúl minden komposztálható szerves hulladékot oda tegyenek.

APRÍTÁS

A legoptimálisabb körülmények elérése érdekében aprítsa fel a nyersanyagokat úgy, hogy 5 cm-nél kisebb darabok kerüljenek a komposztálóba.

A KOMPOSZTÁLÓ FELTÖLTÉSE

A komposzt aljára laza, ágas-bogas anyagot helyezzünk, hogy megfelelő levegőáramlást tudjunk biztosítani. Erre rétegezzük a szerves konyhai és kerti hulladékot.

A rétegzés aranyszabálya: finom anyagot a durva szerkezetűvel, nedveset a szárazzal, zöldet a barnával rétegezzünk!

A magas nitrogéntartalmú anyagokhoz (zöld színűek: konyhai hulladék, fű stb.) 25-30-szor több széntartalmú (barna: fakéreg, fűrészpor, avar stb.)! Ezt mindig tartsuk be, kísérletezzük ki magunk a megfelelő egyensúlyt. A barna anyagokból könnyen tudunk tartalékolni, felhalmozni a komposztáló mellett, míg a zöld anyagok keletkezése egyenletes. Minél többféle nyersanyagot keverünk össze, annál egyszerűbb fenntartani az egyensúlyt és annál biztosabb, hogy jó minőségű lesz a kész komposzt.

Az aprított zöld és barna anyagokat 15-20 cm vastag rétegekben felváltva tegyük egymásra a fenti arányt figyelembe véve. Szükség esetén ezt megszórhatjuk mészporral (CaCO3 finom őrleménye), szerves trágyát (m2-enként kb. 4 marék) tehetünk hozzá – a trágya táplálja a korhasztó baktériumokat és tápanyaggal dúsítja a készülő elegyet. Kerti földet és korábbi, kész komposztot is rétegezhetünk hozzá vékonyan – ezek is segítik a beindulást. Minden réteget öntözzünk be kissé csak annyira, hogy éppen nedves legyen.

Az anyagok összekeverése után 4-5 nap múlva hirtelen megemelkedik a hőmérséklet. Ha megtelt a komposztáló, akkor 5-6 hétig ne nyúljunk hozzá, mert ebben a fázisban lesz a legmelegebb, amikor beindul a bomlási folyamat.

A lebomlás érdekében 1-2 hónap múlva érdemes villával átforgatni a készülő komposztot, hogy az eddig kívül elhelyezkedő anyagok középre kerüljenek, ahol a meleg hatására felgyorsul a komposztálódásuk. Az első átforgatás után már nem szabad friss anyagot hozzáadni a komposzthoz, az új szerves hulladékainak kezdjen egy új komposzthalmot.

Forgatás közben ellenőrizze:

- felmelegedett-e a komposzt

- a jó komposzt jó szagú: ha az anyagnak kellemes, korhadást idéző szaga van, akkor rendben zajlik a folyamat. A korhadás feltétele a megfelelő oxigénellátás, nedvesség és meleg. Ha ezek megfelelőek, akkor megindul a rothadás. Zárt, kis tartályban könnyen kiszárad a komposzt – fokozottan kell figyelni a nedvesítésre!

- marokpróba: vegyen kezébe egy marék anyagot, ha összenyomva morzsalékossá válik, akkor túl száraz, ha pedig nedvesség jön belőle, akkor túlnedvesedett. Az az optimális, ha lazán összeáll a markában tartott anyag, mint egy szivacs.

- vizsgálja meg az anyag szerkezetét: laza, morzsalékosnak kell lennie, melyben apró állatok – pl. giliszta – található. Ha tömören összeragadt a komposzt, esetleg penész van rajta, az figyelmeztető jel.

RENDELLENESSÉGEK A KOMPOSZTBAN

Figyelmeztető jelek Oka Teendő
Bűz árad a komposztálóból, vagy csak túl nedves, barnás-fekete színű Túl nedves, vagy eleve rothadt anyagot tettünk bele Levegőztessük át a komposztot, forgassuk át, tegyünk bele száraz anyagokat (szalma, száraz levél)
Korhadás leáll, nem melegszik fel, szürke gombásodás tapasztalható Túl száraz, nem indult be a komposztálási folyamat, a feltételek nem voltak ehhez kedvezők Tegyünk hozzá friss zöld anyagokat, pl. fű, zöldséghulladék. Aprítsuk apróra és keverjük jól össze a hozzávalókat. Szórhatunk hozzá egy kevés érett trágyát vagy földet.
Sok a rovar: muslica, légy Meleg időben fordulhat ez elő, amikor sok a gyümölcs a komposztban Levegőztessünk, és a friss hulladékot forgassuk bele a komposzt közepébe. Szórjunk rá vékonyan földet.
Sok a giliszta A giliszta a nedvességet szereti Ellenőrizzük a nedvességtartalmat marokpróbával. Ha ez rendben van, akkor örüljünk a gilisztáknak, mert nagyon hasznosak

MIKOR LESZ KÉSZEN A KOMPOSZT?

A zárt komposztedényben 6-12 hónap és az optimális feltételek teljesülése esetén várható, hogy megérik a komposzt, mindez nyitott komposztálóban több időbe telik. Ha az anyag minden része apró szerkezetűvé (5 cm-nél kisebbé) alakult át, laza földszerkezetű és finom, erdőtalajra emlékeztető illata van, akkor elkészült a komposzt.

A friss, 4-6 hónapos komposzt tápanyagtartalma magas, ezért nagyon gyorsan hat. A talaj felszínén található – pl. bogyósok, fák, cserjék, veteményesek őszi betakarására. Pázsit, valamint földkeverék céljára alkalmatlan.

Az érett, 8-12 hónapos komposzt lassan hat, kiváló talajjavító tulajdonságokkal rendelkezik, és földdel egyenletesen összekeverve a cserepes- és balkonnövények, valamint a veteményesek földjének fontos alapanyaga. Rostálás után valamennyi növénykultúránál felhasználható.

A komposztálódás utolsó fázisában - amikor még nem teljesen érett a komposztunk – a töményen felhasznált anyag kiégetheti növényeinket. Ha nincs elég gyakorlatunk, hogy szemrevételezéssel is megállapítsuk az érettségét, végezzünk csírázási próbát. Ehhez egy lapos tálkába rakjunk a komposztból, majd könnyen csírázó magot: mustárt vagy zsázsát vessünk bele. Ha néhány napon belül egyenletesen kicsírázik, megnyugodhatunk. Ha bármilyen rendellenességet – például a növénykezdemények kiégését – tapasztaljuk, csak földkeverékben használjuk a komposztot.

MIRE HASZNÁLHATJA?

A komposzt a növények számára pótolhatatlan tápanyagforrás. Elsősorban azért, mert benne a szükséges tápanyagok lekötött formában vannak ugyan, a növények mégis folyamatosan felvehetik őket. Ez az óriási előnyük a műtrágyákkal szemben, amelyek csak addig elérhetőek a növények számára, ameddig egy kiadós eső be nem mossa őket a talaj mélyebb rétegeibe. A komposztot mind a szobai- és balkonnövényeinkhez, mind a kerti növényeinkhez felhasználhatjuk, hiszen tápanyagra minden növénynek szüksége van.

Felhasználás előtt rostálja át a komposztot, hogy a nagyobb darabokat ki tudja szűrni belőle. Ezek mehetnek vissza a következő komposztba, hogy tovább érlelődjenek. A kész komposztot tavasszal vagy ősszel dolgozza be a kerti földbe. Figyeljen arra, hogy a föld ne legyen fagyos. 10 m2-nyi területre 5-10 l komposztot szórjon és kb. 2 mm-es vastagságú komposztréteget terítsen ki. Szobanövényekhez, kerti virágládákhoz csak óvatosan, 2:1 arányban keverje más talajjal (föld, homok) attól függően, hogy mennyire tápanyagdús földet igényel a növény.

(forrás: www.vkszrt.hu; www.komposztalj.hu)

HOVÁ FORDULHAT TANÁCSÉRT?

A Herman Ottó Természetvédő Kör által koordinált program lehetőséget biztosít arra, hogy Túrkeve zöldövezeti, Vásártéri városrészében élő családok házi- és közösségi komposztálást valósítsanak meg. Ennek keretében komposztálóedények ingyenes biztosítására, közösségi komposztálóhely kialakítására és működtetésére kerül sor. A szakszerű és hatékony komposztálás megvalósítását a Hotek kiadványokkal és folyamatos tanácsadással segíti.

A Herman Ottó Természetvédő Kör ingyenes környezeti tanácsadó szolgáltatása elérhető:

 

Herman Ottó Természetvédő Kör

Postacím: 5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.

Tel: 56/361-505

e-mail: titi@nimfea.hu; orsi@nimfea.hu

 

 

 

« vissza a főoldalra