Vissza a fõoldalra Egyesületünk bemutatásaTagszervezeteink bemutatásaPartnereink linkjeiEgyesületünk kiadványaiTámogatóinkElérhetõségeinkVissza a programjainkhoz

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Fekete István Oktatóközpontjának programkínálata és árjegyzéke
2019.

2019.06.01-től az Oktatóközpont látogatása csoportok számára belépési díj köteles.
Áraink létszámtól és az igénybe vett programok mennyiségétől függően, külön megállapodás szerint eltérhetnek a következőkben felsorolt áraktól. Pályázatokhoz, intézmények részére előzetes árajánlat kérése ajánlott!
Érdeklődni telefonon (06-56/361-505) vagy e-mailben lehet (kocos@nimfea.hu)!

A Fekete István Oktatóközpont múltja 1993-94 tájára datálódik, a Herman Ottó Természetvédő Kör (HOTEK) kezdeményezésére létrejött madárkutató bázisként. Az oktatóépület első engedélyezett terve 1997-es keltezésű, amikor a HOTEK-en kívül már az akkor még szarvasi székhelyű Nimfea Természetvédelmi Egyesület is megjelent létrehozóként. Mégis, ezt követően még éveket kellett várni, míg az oktatóközpont avatása 2004-ben megtörténhetett.

Ezt követően évről-évre bővült, gazdagodott mind infrastruktúrájában, mind pedig szolgáltatásaiban a központ, míg a politikai változások 2010 után megállították az addigi folyamatos fejlődést. Évekre bizonytalanná, néha kilátástalanná vált az oktatóközpont sorsa, míg a problémák egy részének a visszaverése után újból beindulhatott az élet. Azonban az új idők szükségszerűen új kihívásokat is hoztak, hiszen pályázati források hiányában vállalkozói alapra kellett áthelyezni az irányítást, hogy a fenntartáshoz szükséges minimális források meglegyenek. A vállakozói tevékenységek jelentős részét a Trollius Bt. vállalta magára, aki néhány éve immár tulajdonrészesként vesz részt a fenntartási feladatokban. A belépődíj lehetősége is felmerült, és talán a következő években ez is megjelenik, de elsőként ehelyett a minimális hozzájárulás kérése a csoportos látogatóktól az, ami szükségessé vált, és a szolgáltatások igénybevételének „beárazása” valósult meg. A bevételszükséglet igénye azonban egyben törvényszerű minőségbeli javulást is kell hogy hozzon magával, hiszen piaci alapon a szolgáltatások minősége fogja megteremteni a reményét a hosszú távú működésnek, fennmaradásnak. S mindez úgy, hogy egyben kicsit se engedjünk az eredeti célokból, a környezet- és természetvédelmi ismeretterjesztés igényéből, és a szemléletformálást segítő zöld szemléletből.

A madárvédelem, a természeti értékek védelme és a honismeret mellett immár a korszerű zöld technológiák megismerésének lehetősége, egyben az egészségesebb, mozgáskultúrában fejlettebb életmódok éppúgy a mindennapi oktatási munka részét képezik immár, mint a táji hagyományok, a hagyományos gazdálkodói élet, a háziállatok bemutatása és gazdasági alkalmazásának megismerése. A tájismereti célkűzésekben a lovaskocsis kirándulás mellett, szeretnénk ha a kenuzás, kerékpározás, lovas túra, és akár gépkocsis fotós „szafari” is megjelenne lehetőségként.

A hozzánk látogató gyerekeknek, csoportoknak, családoknak egyaránt azt kívánjuk bemutatni, hogy miként kell az embernek változnia ahhoz, hogy a Föld megmaradhasson az unokáink számára is életet adó, ökoszisztémát fenntartó rendszernek, és miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel. Térségünk megismerésének lehetőségét, a környezetés természetvédelmi kihívások nemzeti és globális feladatainak megismerését kellemes időtöltéssel megvalósulva kínáljuk a hozzánk látogatóknak. Szeretnénk, ha élménygazdag környezetben, a leírt célkitűzések mellett lehetőség adódna arra is, hogy a névadó író, Fekete István munkásságának, és szellemi örökségének ápolására, megismerésére is mód lenne, hogy az ismeretterjesztés mellett az emberségesség alapvető törvénye is népszerűbbé és általánosabbá váljon a mindennapokban. Küldetésünk, hogy a „versenyképesség”, a pénz utáni rohanás, a robot, a mindennapi konfliktusok helyett a SZERETET legyen az, ami az emberek hétköznapjait leginkább betölti.

Családunk, az emberek, lakókörnyezetünk, a táj, hazánk, az életterünket adó bolygó, a Föld, az állatok, az élővilág szeretete kell hogy megoldás legyen a 21. század globális kihívásaival szemben, így ezt a célt törekszünk szolgálni szolgáltatásainkkal.

Várjuk valamennyiüket szeretettel!


Árlistánk csoportok, nagyobb társaságok, osztályok számára 2019.06.01-től

Látogatás csoportoknak, helyszínhasználat, ha más szolgáltatást nem kérnek (belépési díj)

400 Ft./fő

Oktatközpont vezetett megtekintése (kiállítás, diorámák, rövid séta)

3.000 Ft/félóra

Játszóházhasználat (fűtésigény esetén + 3000 Ft, felügyelő igény esetén
+ 2000 Ft/félóra, de felnőtt felügyelő jelenléte biztonsági okok miatt kötelező!)

6.000 Ft/félóra

Születésnapi zsúr- és magánjellegű programok (a „ Trollius ház” igénybevételével, játszószobával, pelenkázóval, evőeszközökkel, külön dekorációs lehetőséggel)

6.000 Ft/óra

Előadóterem bérlése rendezvényekre technikai eszközök biztosításával - első két óra

7.500 Ft/óra

Előadóterem bérlése rendezvényekre technikai eszközök biztosításával első két óra után

3.500 Ft/óra

Vezetett madarász/természetfotós túra gépkocsihasználattal a térségben (2 fő és max.
2 fő kísérő) - első két óra

óránként 7.500 Ft.

Vezetett madarász/természetfotós túra gépkocsihasználattal a térségben (2 fő és max.
2 fő kísérő) - első két óra után

óránként 5.000 Ft.

Vezetett madárász/természetfotós túra idegennyelvi vezetéssel gépkocsihasználattal,
2 fő és max. 1 kísérő

óránként 10.000 Ft.

Természetfotós leshely használata kísérő nélkül - egyeztetés alapján

20.000 Ft/nap/fő

Szervezett csapatépítő programok cégeknek, felnőtt csoportoknak - egyedi megállapodás alapján, annak jellegétől nyersanyag- és eszközigényétől függően

20.000 Ft. - 50.000 Ft között

Vezetett szakmai túra tanösvényen az oktatóközpont területén

5.000 Ft/45 perc

Vezetett szakmai gyalogtúra a közeli területeken

10.000 Ft/2 óra

Vezetett szakmai kerékpáros túra

6.000 Ft/óra

Szakmai előadások oktatóközpontban számtalan területen (ld. bővebben később)

5.000 Ft/45 perc

Kenubérlés (öntevékenyen)

1.500 Ft/kenu/óra

Kenutúra a Berettyón (kenu szállítással)

15.000 Ft/túra/kenu

Vezetett szakmai kenutúra kísérővel

30.000 Ft/nap

Kézműves foglalkozások (létszámtól és annak jellegétől függően)

8.000 Ft - 12.000 Ft/óra

Lovaskocsis kirándulás

8.000 Ft/óra

Vezetett szakmai túra lovaskocsival

13.000 Ft/óra

Lovagoltatás csoport részére (létszámtól függően)

8.000 Ft/óra

Lovagoltatás egyéni oktatás

6.000 Ft/óra

Vezetett lovas túra

2.000  Ft/ló
+  4000 Ft/óra a vezető

Lóbérlés - csak gyakorlott, tapasztalt lovasoknak, 16 év felett, vagy szülői kísérettel

3.000 Ft/óra

Csapatjátékok, számháború, madarász számháború szervezése

7000 Ft/kb. másfél óra

Íjász foglalkozás

5.000 Ft/óra

Ugrálóvár és ifjúsági sporteszközök felállítása az oktatóközpont területén

8.000 Ft/óra

Ugrálóvár bérlése (szállítás nélkül)

6.000 Ft/óra vagy
25.000 Ft/nap

Kerékpárbérlés

300 Ft/óra vagy
1500 Ft/nap

„Viszikli” bérlés

1000 Ft/óra

 


Az alábbiakban igyekszünk a fenti szolgáltatásokat részletesebben kifejteni és bemutatni, és ezeken túl is számos területen igyekszünk rendelkezésére állni kedves vendégeinknek külön igényekkel is. Valutában történő fizetés lehetséges. Csoportokat, családokat és egyéni látogatókat egyaránt készséggel, örömmel fogadunk.

Az árképzés egyedileg eltérhet, minden esetben célszerű felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal, a fenti táblázat nem minősül hivatalos ajánlattételnek! Az árak nyitvatartási időn túl érdemben emelkedhetnek!

Belépés az Oktatóközpontba

Oktatóközpontunk éveken át - igazából létrehozás óta - ingyenesen, térítésmentesen igyekezett minél több szolgáltatást fenntartani, örültünk, ha minél többen jönnek. Sajnos pályázati források, támogatások nélkül ez az állapot nem fenntartható, hiszen a fűnyírás, a mosdó tisztán tartása, a minimális karbantartás, az értékfelügyelet - mind forrást igényel, amit valahogy immár ki kellene gazdálkodnunk.

2019-ben még nem vezettük be általános belépődíjat, de csoportok számára igen, és látogatási korlátozásokat sajnos szükségszerűen meg kell tennünk. A belépés családoknak, egyéni látogató diákoknak, nyugdíjasok részére, lovas szolgáltatás igénybevevőinek, szabályos nyitvatartási időben továbbra is INGYENES és térítésmentes.

Minden más esetben azonban az oktatóközpont látogatása belépési díj ellenében valósítható meg!

Nyitvatartás:

Hétfő-péntek: 8,30-16,30
Szombat-vasárnap: zárva
Ünnepnapokon: zárva

Ettől eltérően is készséggel, örömmel rendelkezésére állunk kedves vendégeinknek, de csak egyeztetés, előzetes bejelentkezés alapján: (+36/56/361-505; kocos@nimfea.hu).


Területhasználathoz kapcsolódó szolgáltatásaink:

• állatsimogató, állatbemutató, régenhonos háziállat-fajták megtekintése;

• játszótér, kültéri mozgáskultúra fejlesztő eszközök minden korosztálynak;

• mezítlábas tanösvény (szakvezetés nélkül térítésmentesen látogatható): oktatóközpontunkban található egy 400 méteres tanösvény élménypedagógiai ismeretterjesztő eszközökkel ellátva.

További lehetőséget teremt az oktatóközpontunk területén a háromszintes mozgásfejlesztő eszközökkel felszerelt játszóház bérlésének lehetősége.
Korosztály: 4-12 éves korig. 15 fő tartózkodhat egy időben a játszóházban csak felnőtt felügyelettel.
Bérlésének díja: 6.000/félóra (fűtési szezonban + 3000 Ft).
Amennyiben a csoport nem tud biztosítani felnőtt felügyelőt, abban az esetben + 2.000 Ft/félóra.

Kisebb csoportok, zsúrok lebonyolításához kérjen egyedi ajánlatot valamelyik elérhetőségünkön!

Ez a legfontosabb változás, amit kérünk megérteni, és a tiszteletben tartani, minden kedves vendégünktől! Minden csoport, nagyobb társaság, bármilyen szervezett csapat, osztály részére előzetes egyeztetés alapján a belépés jelent- kezéshez és előzetes egyeztetéshez kötött! Ez a belépődíj hozzájárul a létesítmény működtetéséhez, karbantartásához, fűnyíráshoz, takarításhoz, amire sajnos más forrás nem áll rendelkezésre. Megértésüket köszönjük!

Belépési díjak 2019-ben:

 • Látogatás csoportoknak, helyszínhasználat, ha más szolgáltatást nem kérnek (belépési díj) 400 Ft./fő
 • Oktatóközpont vezetett megtekintése (kiállítás, diaporámák, rövid séta) 3.000 Ft/félóra
 • Játszóházhasználat (fűtésigény esetén + 3000 Ft, felügyelő igény esetén + 2000 Ft/félóra, de felnőtt felügyelő jelenléte biztonsági okok miatt kötelező!) 6.000 Ft/félóra

Túrák:

 • Madarászás, természetfotózás: 2019-től vezetett madarász és természetfotós túrák szervezésére is van lehetőség, a térség élővilágának megtekintésére. Három szakmai vezető segítségével madarászás, természetfigyelés és fotózásra egyaránt nyílik mód. A kirándulások alatt terepjáró gép- kocsival állunk a vendégek rendelkezésére.
 • Vezetett madarász/természetfotós túra gépkocsihasználattal a térségben (2 fő és max. 2 fő kísérő) - első két óra Vezetett madarász/természetfotós túra gépkocsihasználattal óránként 7.500 Ft. a térségben (2 fő és max. 2 fő kísérő) - első két óra után óránként 5.000 Ft.
 • Vezetett madarász/természetfotós túra idegennyelvi vezetéssel gép- kocsihasználattal, 2 fő és max. 1 kísérő óránként 10.000 Ft.
 • Természetfotós leshely használata kísérő nélkül - egyeztetés alapján 20.000 Ft/nap/fő
 • Vezetett szakmai túrák a látogatóközpontban Oktatóközpontunkban található egy 400 méteres geológiai tanösvény élménypeda- gógiai eszközökkel ellátva, mely szakvezetéssel is igénybe vehető. Ezek a túrák lehetnek általános ismeretterjesztőek és tematikusak mint például:
  • „Bogarászás”: Speciális nagyítóval megfigyelhetjük a rovarokat. Meglátogatjuk a rovarhotel lakóit
  • „Madarászás”: az Oktatóközpont szárnyas lakóinak bemutatása
  • „Tüskevár tanösvény” tematikus témái: példaképeink, madárvilág, a térség természetvédelmi programjai stb.
  • Fekete István élete és munkássága
  • Beszélgetés a fenntarthatóságról és a világról: globális kihívások, lokális megoldások
  • Hagyományos tájhasználat, őshonos magyar háziállatfajták
  • Lovaskocsis kirándulás: Az aktuális lehetőségek iránt kérem a megadott elérhetőségeink egyikén érdeklődjenek!

  A túrák során igény szerint távcsövet kisebb mennyiségben biztosítunk. Minden túrához madármegfigyelő brosúrával kedveskedünk a látogatóknak, amiben a felismert madarakat jelöl- hetik be a túra alkalmával.

Túrák díjai 2019-ben:

 • Vezetett szakmai túra tanösvényen az oktatóközpont területén 5.000 Ft/45 perc
 • Vezetett szakmai gyalogtúra a közeli területeken 10.000 Ft/2 óra
 • Vezetett szakmai kerékpáros túra 6.000 Ft/óra
 • Vezetett szakmai kenutúra kísérővel 30.000 Ft/nap
 • Vezetett szakmai túra lovaskocsival 13.000 Ft/óra
 • Vezetett lovas túra 2.000 Ft/ló + 4000 Ft/óra a vezető előadások

Szakmai előadások az oktatóközpontban számtalan területen (ld. bővebben később) 5.000 Ft /45 perc

 • Magyarország nemzeti parkjai (önálló témaként pl. Körös-Maros vagy Hortobágyi Nemzeti Park stb.)
 • Élőhely kezelés hazánk nemzeti parkjaiban: legeltetés, kaszálás, erdőgazdálkodás
 • Élőhely fejlesztés és rekultiváció: visszagyepesítés, erdősítés, vizes élőhely rekonstrukció, legeltetés
 • Természetvédelmi fajvédelmi programok Magyarországon
 • Környékünkön előforduló fajok védelmi programjainak részletes bemutatása (pl. túzokvédelmi-, fehér gólya védelmi, parlagi sas-, kerecsensólyom védelmi-, kékvércse védelmi- vagy ürgevédel- mi program, stb.)
 • Madarász témák: pl. „Hol laknak a madarak?”, „Téli madáretetés”, stb.
 • Hazánk élővilága, pl. védett kétéltűi és hüllői, hüllők és kétéltűek gyakorlati védelmének lehető- ségei, városok faunája, nagyvárosi szomszédaink, környékünk védett növényei
 • Gyógynövényeink teakóstolóval egybekötve
 • Magyarország gombái
 • Kőzetek, ásványok fajtái, meghatározásuk módjai
 • Meteorológiai előadás gyakorlati foglalkozással egybekötve: Meteorológiai állomásunk bemutatása, eszközeink jellemzése, Túrkeve éghajlata, időjárási szélsőségei
 • Csillagászati előadás: Tájékozódás, Földünk helye a világegyetemben,csillagok, bolygók típusai
 • Térképészeti ismeretek: tájékozódás a térképen, iránytű használata,GPS működése,térképké- szítés módjai - gyakorlati foglalkozással egybekötve
 • Földtörténeti előadás: Kontinensek vándorlása, a földi élet fejlődése

További tematikus témák:

  • Előadás a Napról;
  • Nulla hulladék: hulladékcsökkentési lehetőségek;
  • Hagyományőrzés: a magyarok eredete, legendák, hagyományos foglalkozások;
  • Íjászati előadás;
  • Vadászati előadás gyerekeknek;
  • Előadás a vadgazdálkodásról;
  • Túrkeve természeti értékei;
  • Dr. Balogh János élete, munkássága;
  • Tájhonos fáink, cserjéink védelme;
  • Előadás a természetfotózásról;
  • Szeretem a lovakat! Előadás a lovakról;
  • Háziállataink -őshonos állataink;
  • Halak, halak védelme;
  • Megújuló energiaforrások;
  • A napenergia hasznosítása; Napkollektor építése; Szél, víz, hő és geotermikus energia hasznosítása; Biomassza hasznosítás;
  • Hogyan takarékoskodjunk az energiával?;
  • Előadás a jeles zöld napok alkalmából;
  • Környezettudatos életmód (szelektív hulladékgyűjtés, tudatos vásárlás…);
  • A szemét útja; Hulladékgazdálkodás napjainkban;
  • Őshonos pásztorkutyáink;
  • Egészséges táplálkozás/ kóstolóval 500 Ft/fő, mely tartalmazza a kóstolót (gyümölcs és magos-mézes finomság, teljes kiőrlésű termékek, stb.).

Munkatársaink egyéb elfoglaltságai miatt az aktuálisan elérhető témákról előzetesen praktikus érdeklődni.

Egyéb foglalkozások:

 • Kézműves foglalkozások Oktatóközpontunk részét képezi egy kézművesház, ahol minimum 10, maximum 20 fő részére csoportos kézműves foglalkozásokat tudunk szervezni. Egy-egy tárgy elkészítése 500 Ft/tárgy/fő (nyersanyagtól függően) körül mozog, de az elkészített tárgy akár hazavihető, és a szabott szolgáltatási tartalmazza az anyagköltséget (kb. 8000 Ft/óra).
 • Legnépszerűbb lehetőségek:
 • Gyertyamártás
 • Agyagozás, kerámia készítése, festése
 • Nemezlabda-készítés
 • Zöld újrahasznosító kreatívkodás
 • Batikolás: (póló, fejkendő) – saját póló szükséges
 • Tarsolylemez készítés

A felsoroltakon túl is fel tudunk készülni több területen kézműves programok lebonyolítására, és azok szervezését tudjuk igazítani a részvevők korigényéhez.

Csapatjátékok:

Sokak számára jelent élvezetes időtöltést a csapatjátékokon való részvétel, melyben játékos körülmények között van próbára téve a gyerekek ügyessége és kreativitása, valamint a többi gyerekkel történő együttműködési készsége. Egész sor játéklehetőség kínálkozik repertoárunkból, amelyeket szívesen mutatunk meg vendégeinknek és vezetünk le. Számos játék mellett ilyen pl. az akadályverseny és a számháború. A csapatjátékok kiegészítése az ügyességi feladatokon túlmatató akadályverseny, amikor kisebb csapatokban ismeret- terjesztő feladataik megoldására is kihívást kapnak a részvevők. Állomásról állomásra haladva kell a pontokat gyűjteni, és próbára tenni a csapattagok ügyességét. Az állomások feladatainak egy része ügyességi jellegű, de más állomásokon akár alkalmanként változhatnak, vagy tematikusan frissíthetőek alkalomról-alkalomra. A számháború vagy madarásziasított változata, a madarász-számháború, vagy ennek változatai (lehet akár virágokkal, vagy fahatározással is) klasszikusan nagy érdeklődésre tart számot, és komoly népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében, de akár csapatépítő felnőtt munkahelyi programok alkalmával is van ezekre jelentkező. A kaland és akció lebonyolítására a körbe vett erdő tökéletes lehetőséget teremt.

 


Bővebb információ:

Fekete István Oktatóközpont
5420 Túrkeve, Erdőszél út1. (bejárat az Ecsegi út 22 felől)
Telefon: 56/361-505
e-mail: kezmuveshaz'kukac'hotek.hu (kerámia foglalkozások: sudaranette'kukac'gmail.com
www.nimfea.hu

 

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -