Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

KÉZMŰVESHÁZ

Választható kézműves foglalkozások

  Az idei évben megkezdte működését a Herman Ottó Természetvédő Kör által üzemeltetett Kézművesház.
A Fekete István Oktatóközpont mellett található, több termes épületben kirándulások, jeles napokhoz kapcsolódó programok és szakkör keretében gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek számos népi kismesterséggel, hagyományos technikákkal és azokkal a természetes anyagokkal, amelyekből ajándék- és dísztárgyak készíthetőek.

Csuhéfigurák készítése
 
Gyöngyfűzés
 
Gyöngyszövés
   
Játékok termésekből     Húsvéti tojás készítése hagyományos technikákkal
Keresztszemes hímzés Kunhímzés Nemezelés  
 
Szalmafonás
Szövés Makramé
 
Szabás-varrás        
   
Textilképek
 
Vesszőfonás
 

Szolgáltatásainkról, további programjainkról bővebb információ kérhető a Fekete István Oktatóközpontban
(5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1. t: 361-505), valamint a kézműves programokkal kapcsolatban Szabó Andrásnénál, a Kézművesház szakmai vezetőjénél a 06/70-250-1876-os telefonszámon vagy a bordacs.zsuzsa'kukac'nimfea.hu címen.


A Herman Ottó Természetvédő Kör által működtetett kézműves-ház életében egy fontos nap volt április 11.
Ezen a napon volt az első foglalkozása az általános iskolásoknak meghirdetett kézműves szakkörnek.

  
  Azóta folyamatosan gyarapszunk, még mindig vannak újabb bekapcsolódók.
Lelkes kis csapatunkban minden korosztály képviselteti magát óvodástól a felsőbb évfolyamokig.
Sokféle tevékenységbe belekóstoltak már. A makramé alapjait elsajátítottuk .Kedvtelésből van aki már otthon is készít karkötőket ilyen technikával.

  A kisebbek a keresztszemes hímzéssel ismerkedtek. Kipróbáltuk milyen csuhéval dolgozni. A gyerekeknek szokatlan volt a szalma, mint anyag. Nem is könnyű vele dolgozni, de megbirkóztak vele!
Sikerült megtanulniuk azötszálas laposfonást,ennek segítségével készítettünk szalmamadárkát. A nagylányok indiáncsomózással készítettek ékszert maguknak. Agyagból minden foglalkozáson próbálnak a nebulók valami újat létrehozni. Aki még nem ismerte, megtanulta a kétszálas gyöngyfűzést, s a legkedveltebb tevékenységgé a gyöngyszövés vált. Készültek csodálatos színes csíkos karkötők. No meg az ajándékba készített feliratok! Ki a családtagjainak,
ki barátjának, ki tanítójának vagy csak saját magának készített ilyet.

  A foglalkozások nagyon jó hangulatban telnek. A móka, a vidámság uralja a társaságot.
A szakköri tagok igyekezete, kitartása példamutató.
Remélhetőleg még szebbnél szebb alkotások fognak kikerülni a kezeik alól!
Egy töredék az elkészült munkákból:

 

Zsuzsa néni bütyköldéje

A Szent György-napi Állatkihajtó ünnepen és a Civil Majálison Zsuzsa néni bütyköldéje szeretettel várta a ,,bütykölni " vágyókat.
A nagy meleg ellenére sok szorgos kéz dolgozott itt. Szép számmal voltak akik megpróbálták a nemezelés fortélyait elsajátítani
egy-egy nemezlabda erejéig. A szappanos vízben pancsolást kifejezetten élvezték kicsik és nagyok egyaránt. Erre a tevékenységre sok felnőtt is kíváncsi volt.
A korongozás tudományába is sok csemete belekóstolt. Remélhetőleg lesz utánpótlása a fazekas szakmának Túrkevén.
A csuhé egy olyan anyag, ami végtelen variációs lehetőséget biztosít.
Így a neves napon az alkalomhoz illően puli készült belőle. Olyan egyszerű technikával, ami az ovisoknak is sikerélményt nyújtott. Sok kicsi gyerek kitartóan dolgozott a nagy művön, szinte segítség nélkül.
A saját kézzel készített tárgyak bizonyára szép emlékei maradnak e napnak.


 

Húsvéti kézműves foglalkozás

Április 7-én szombaton délelőtt nagy örömünkre a kézműves házunk olyannyira megtelt érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel, hogy a két helyiségen kívül a kedvező időjárásnak köszönhetően a szabadban is dolgoztunk , mert nem fértünk el bent. Rendkívül jó érzés volt látni, hogy ennyi ember választotta az ünnep előtti bevásárlás idején a mi rendezvényünket.
A foglalkozáson megismerkedhettek két hagyományos tojásdíszítési technikával .

A BERZSELÉS lényege , hogy egy kis lágyszárú növény levélkéjét a tojásra nagyon szorosan ráfogatjuk legegyszerűbben egy kiselejtezett nylonharisnya darabbal, majd a legősibb tojásfestési módon megfestjük. A vörös- vagy lilahagyma héját összegyűjtjük, s ezt főzzük meg, majd ebbe a lébe tesszük bele a tojásokat. Szépen barnára színeződnek, a levélkék helye világos marad, így a levélminta gyönyörűen kirajzolódik a tojáson. Ezzel a módszerrel nagyon szép húsvéti hímes tojások születtek.

Az ÍRÓKÁZÁS is nagy sikert aratott. A felolvasztott viaszt egy kis eszköz segítségével ( íróka ) rávisszük, ráírjuk a tojásra.
Ez ott megdermed. Hideg lében megfestjük a tojást. A melegtől egyből leoldódna a minta, s nem maradna belőle semmi a tojáson. Majd leolvasztjuk a viaszt, így a helye fehéren marad. Ezt akár hajszárítóval is megoldhatjuk.
Sokan próbálkoztak a hagyományos erdélyi, gömöri, varsányi mintákkal is, eredményesen.
Számunkra külön öröm , hogy többen érdeklődtek az íróka elkészítésének mikéntjéről is, hogy otthon is tudják folytatni a megtanult díszítési módot.

Az AGYAGOZÁS fortélyait is sokan kipróbálták. Születtek szebbnél szebb korongozott edénykék, gyönyörű mintákkal, melyek egyrészt a tojástartó funkcióját is betöltötték. Állatfigurák sokasága készült agyagból. Meglepetésnek szántuk, hogy a gyermekek munkájuk jutalmaként a beltéri kalandparkban is kimozoghatták magukat.
A rendezvény eredményességét tükrözi , hogy mindenki elégedetten ment haza a saját készítésű munkáival.

     

  Szolgáltatásainkról, további programjainkról bővebb információ kérhető a Fekete István Oktatóközpontban
(5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1. t: 361-505), valamint a kézműves programokkal kapcsolatban Szabó Andrásnénál, a Kézművesház szakmai vezetőjénél a 06/70-250-1876-os telefonszámon vagy a bordacs.zsuzsa'kukac'nimfea.hu címen.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -