Táborok, foglalkozások
Bevezetés
Szövetségünk
1982 óta rendszeresen szervez nomád természetismereti táborokat. Ezek
olyan táborokat jelentenek, amelyek keretében kb. 15 felnőtt 50 gyerekkel
(a "kis Sünök") kivonul a természetbe, kis családokban élnek,
és miközben a természettel ismerkednek, egyben azt is megtanulják, hogyan
lehet ellátni magukat, közösségben élni, dolgozni, összhangban a természettel.
1985-ben
indult lapunk, a SÜNI (ma Természet címmel kapható), azóta táborainkat
főleg a lap olvasóinak szervezzük, bár a jelentkezők közül előnyben
részesítjük a Budapesten és Vácott, illetve ezek környékén lakókat,
mivel így rendszeresebb évközi kapcsolatot tudunk fenntartani a táborozókkal.
A
táboraink sikere, a gyerekek nagy érdeklődése bátorít minket, hogy e
hosszú idő alatt összegyűlt tapasztalatokat megosszuk mindenkivel, aki
szintén szervez nomád táborokat, vagy készül újakat beindítani.
Először
a táboraink elvi hátteréről adunk áttekintést (miért is csinálunk ilyen
táborokat, hogyan illik bele az oktatási-nevelési koncepciónkba). A
3. fejezetet a tábor felépítésének szántuk. Itt szeretnénk világosabb
képet adni a tábor gyakorlati működéséről, napirendjéről.
A
"Táborszervezési ismeretek, tapasztalatok" c. fejezet olyan
információkat tartalmaz, amit talán leginkább "újdonsült táborszervezők"
tudnak hasznosítani. (Hogyan indul egy tábor, milyen előkészületekre
van szükség, milyen problémák adódhatnak.)
Az
utolsó, tekintélyes fejezet érzékelteti táboraink jellegét mind szakmai,
mind emberi téren. Ezt persze nehéz visszaadni írásban, hiszen úgyis
a gyakorlatban dől el, mennyire sikerül megvalósítani elképzeléseinket.
Reméljük, tapasztalt táborszervezők is találnak benne érdekeset, újat.
Amennyiben
a kedves olvasó leírt tábora stílusát, módszereit véli felismerni Fernengel
András: Tegzes c. tábori útmutatójában, úgy jó a memóriája, hiszen volt
Süni-táboros barátunk a Süni-tábori tapasztalatait is beépítve és jelentősen
továbbfejlesztve írta meg azt. Külön érdeme, hogy iskolai táborokra
is adaptálta közösen kidolgozott módszereinket. Mindenkinek jó szívvel
ajánlhatjuk jól megírt kézikönyvét.
Elméleti háttér
A
nomád SÜNI táboroknak ma már több fokozata létezik. Az itt leírt tábor
az első lépcső, ekkor találkozunk először a gyerekekkel. Az elsődleges
célunk beavatni őket a Természet szépségébe, bevonni őket a Földünk
iránti felelősségteljesebb szemléletbe.
A
"civilizáció"-tól való elszakadással szeretnénk elérni, hogy
a nagyvárosi szemléletmódot természetcentrikus, ill. környezetcentrikus
szemlélet váltsa fel. (A mi szóhasználatunkban a környezetvédelem a
tágabb fogalom, melybe a szorosabban vett természeti környezet és a
szűkebb-tágabb értelemben vett emberi környezet védelme egyaránt beletartozik.)
A városban - a Természettől izoláltan élve, - nem figyelünk arra, hogy
életmódunkkal, szokásainkkal, igényeinkkel milyen károkat okozunk egész
bolygónknak. Tehát először meg kell mutatni a Természetet minden oldalról,
összefüggéseiben és részleteiben egyaránt, s hogy minél szorosabbá váljon
a kapcsolat, kis korban kezdve, az emóciókon keresztül közelítünk (pozitív
emocionális élmények megerősítése).
Rá
kell érezniük a gyerekeknek, hogy az élőlények sokféleségükkel együtt
egyformán értékesek, az ember ilyen értelemben nem kitüntetettebb, nem
célja az evolúciónak. Minden élőlény egyenrangú és ez az emberi társadalomra
is érvényes. Ezt próbáljuk megvalósítani az egész tábor légkörében,
s főleg a családokon belül. A közösség életében való aktív részvétel
megerősítésével, az összetartozás érzésének felkeltésével mindnyájan
a közösségi tudatot igyekszünk fejleszteni.
Ha
egy gyerek jól érzi magát a táborunkban és szeretne továbbra is együtt
maradni velünk (szerencsére ez elég gyakori „probléma”), többféle lehetősége
van. Az évközi aktivitás elsősorban a kis Sünökön múlik - jöhetnek kirándulni,
szakköreinkre, rendezvényeinkre (dolgozni is). A következő nyáron, nyarakon,
a tavalyi és évközi tapasztalatok során kiválogatódott társaság újra
találkozhat, ezúttal már másfajta táborban. Ezekben az ún. „kutató”
táborokban mind szakmai téren, mind szemléletformálásban jelentős előrelépés
történik. (Jelenleg a Süni-táborok szervezésén már két csoport is dolgozik,
az „új generáció” már a régi, volt Süni-táboros gyerekek közül kerül
ki. Ők jelenleg már 20-24 év közöttiek, így elmondható, hogy a Süni-tábornak
saját „újulata” van. Iparkodunk afelé terelni a Sünöket, hogy egész
életük, gondolkodásuk része legyen a természetszeretet, ill. a környezetvédelem,
miközben önálló, aktív, felelősségteljes emberekké válnak.
A tábor felépítése, napirendje
Táboraink formailag sátortáborok. Az alapvető egyéni felszereléseket a gyerekek hozzák, a közösségi sátrakat, a tábori konyha felszereléseit, csillagászati távcsöveket, mikroszkópokat, preparáló eszközöket, szakkönyveket, stb. mi biztosítjuk. Ételünket magunk készítjük kőkori típusú, földbe ásott tűzhelyen (mellékelt kép). (Mindig együtt étkezünk.) A tábor stábja főleg egyetemistákból, főiskolásokból áll, mindannyian lelkesedésből látják el feladataikat, önkéntes munkaként.
A tábor általános napirendje:
7:00 Ébresztő
7:30 Reggeli
8:30 A napi program kezdete (rövidebb ill. hosszabb
terepi programok)
12:00
A
feladatok kibontásának ideje
15:00
Ebéd
15.30
Családi program a mamákkal, „mamizás”
17:30
Tábori közös program (pl. manuális foglalkozások, sportjátékok,
előadások)
19:30
Vacsora
20:00
Tábortűzgyújtás, feladatok megoldása (bemutatása), esti beszélgetés,
éneklés, szertartás
A
délelőtti szakmai program képezi a tábor gerincét. A gyerekek 8-10 fős
csoportokban, szakvezetéssel járják a terepet, a terület kőzeteivel,
állataival, élőlényeivel, embereinek néprajzával, a csillagokkal, a
konyhai főzés rejtelmeivel – szóval a természet egészével ismerkednek.
Azt
meg kell oldani, hogy egy rövidebb kirándulás után, délután már elmehessen
az adott család a csillagász „tanyára”, és az éjszakai észlelés után
másnap tovább alhassanak.
Ebéd
előtt a gyűjtött anyagok meghatározása, rendezése és a többieknek történő
bemutatása történik. Délután, a „mamizás” után különféle manuális vagy
szakmai jellegű játékos foglalkozások következnek. Esténként a tábortűz
körül beszélgetéseket kezdeményezünk (globális civilizációs problémákról),
népdalokat éneklünk, majd szertartással zárjuk a napot. Kötelező takarodó
nincs, az első napok kezdeti izgalma után a gyerekek maguk érzik, mennyi
alvásra van szükségük. A kialakuló izgalmas beszélgetéseknek pedig kár
lenne erőszakosan véget vetni. Jó idő esetén sokszor alszunk kint, a
tábortűz körül, a szabad ég alatt.
A
tábor egész ideje alatt egy keretmesét játszunk végig, ami szintén
azt segíti, hogy indirekt formában, játékosan is adjunk át ismereteket,
illetve érzelmi úton is alátámasszuk természethez fűződő viszonyunk
tolmácsolását. A mese szálaira fűzzük fel egész heti tevékenységeinket.
Két példával illusztráljuk ezt az alábbiakban.
Táborszervezési feladatok ismeretek
A
táborainkba kb. 40-50 fő 10-15 év közötti gyereket viszünk. A nyári
programba való jó beütemezhetőség és a csúszáslehetőségek miatt már
márciusban meg szoktuk hirdetni a tábort, mind a SÜNI c. újságunkban
(kb. 25-30 ezres olvasóközönség), mind a CSIGA c. fénymásolt rejtvénylapunkban,
amelyet a környékbeli iskolákban terjesztünk. Az április 20-30-a tájára
hirdetett jelentkezési határidőre általában gyerekek tömege jelentkezik.
A hirdetésünkben szerepel a tábor helye, időpontja, pár szóban a jellege
(pl. nomád természetismereti tábor), költségei, a jelentkezés (szülői
hozzájárulással) és a válaszadás határideje, ill. a postacím, ahová
küldhetik leveleiket. Azt is kérni szoktuk, hogy a gyerekek írjanak
pár sort magukról, életkorukról, hogyan képzelik az életet egy nomád
táborban. Ez alapján már tudunk válogatni, ha túl sok jelentkező van
(a leírt szövegekből mindig kitűnik, ha a szülő diktálja az „okos” válaszokat).
A
tábori létszámnál 20-25%-kal több gyereknek válaszolunk kb. 1 hónap
múlva (azaz május közepén-végén), mely levélben leírunk minden lényeges
információt a táborról:
§
indulás, érkezés pontos helye,
időpontja
§
találkozó pontos helye, időpontja
§
meddig váltsa jegyét, hogyan
§
részletes felsorolás a táborban
szükséges felszerelésről
§
pár újabb információ a táborról
(felépítés, programok rendje stb.)
§
a befizetés módja, címe,
határideje
§
írják meg, hogy tudnak-e
sátrat hozni, és ha igen, hány személyeset
§
hozzanak a táborba egy levelet
a szülőktől, melyben leírják a gyerek esetleges betegségét, gyógyszerigényét,
ill. azt, hogy hol lehet a tábor ideje alatt elérni őket
§
kitöltetlen tábori orvosi
papírt (vizsgálat tábor előtt 1 hónappal, ill. 3 nappal), illetve küldünk
§
postautalványt, amin a pénzt
befizethetik.
A
levélben megkérjük a szülőket, hogy a tábort ne látogassák, mivel az
a programunkba nem illeszthető be. A táborig (ill. a befizetésig) a
jelentkezők kb. 15-20 %-a lemorzsolódik, így alakul ki a végleges létszám.
(A leveleket géppel írva, fénymásolva, nyitott borítékban érdemes feladni,
nyomtatványként, mivel így olcsóbb.)
Engedélyek, felszerelések, tábori infrastruktúra
A
táborszervezést nem lehet elég korán elkezdeni ! Mi már szép őszi időben
eldöntjük, hogy hová mennénk jövőre, és térképről kinézünk 10-15 potenciális
táborhelyet. 1-2 napos, részben autós terepbejárással végignézzük ezeket
a helyeket, és az alkalmasnak tűnő 3-5 helyet kiválasztva kezdjük el
az engedélyek kérését.
Legyen
folyóvíz (patakvíz, bővizű forrás), legalább a mosdás-mosakodás céljára,
de az a legjobb, ha az ÁNTSZ szerint iható is. (A be nem foglalt források
az ÁNTSZ szerint, vizsgálat nélkül is „nem ivóvizek”, így általában
kijelölnek valamilyen víznyerő helyet.)
Legyen
szép rét, viszonylag félreeső (betonúttól, településtől távoli) helyen.
A 60-70 fős össz. tábori létszámhoz egy min. 40-50 m átmérőjű füves
rét szükséges. A réten még nagy esőben se álljon a víz! Ha sok értékes
növényfaj fordul elő itt, mondjunk le róla, mert biztos kárt okoznánk
bennük. A táborozás során a lehető legkevesebbet változtassunk a réten
és környékén, tehát kerüljük az erőgépes tereprendezést, utak felkavicsolását,
fadöntést, stb. (Ez az egész tábor hitelét ásná alá.)
A
közelben (4-10 km) legyen mindegyik szakmai program számára izgalmas mutatnivaló (ép erdő a biológusoknak,
sziklakibúvás a geológusnak, kopár domb- vagy hegytető a csillagászoknak,
ahonnan észlelni tudnak)
Egyéb
szempontok: Terepjáróval v. erős személyautóval esős időben is megközelíthető
hely legyen, a tábortelepítés, ill. a beszerzés miatt. Elegendő hullott
gally legyen a rétszéli erdőben a tűzhöz (konyhához és tábortűzhöz).
Ásható mélységű talaj legyen a területen (konyhai tűzhelyhez, WC-khez,
egyéb gödrökhöz).
§
Ha bármilyen szinten védett
a terület, akkor a területileg illetékes természetvédelmi hatóságnál.
§
A terület gazdájánál (erdészet
v. TSZ., idővel magántulajdonosok).
§
A területileg illetékes ÁNTSZ-nél,
ill. tisztiorvosnál.
§
az engedélyt kérő szervezet
v. szervezők neve, pontos levélcíme
§
a felelős táborvezető neve,
címe
§
a táborhely pontos leírása
§
a tábor időpontja
§
a résztvevők száma korosztály
(gyerek, felnőtt) szerint
§
a tábor jellege (pl. sátras
természetismereti tábor), esetleg pár sorban a tevékenységről, célokról
§
az előző, esetleg már megkapott
engedélyre való hivatkozás.
§
a tábori elhelyezés (pl.
sátorban, egyéni matracon, egyéni hálózsákban)
§
ivóvízbeszerzési szándékunk
(forrás v. vezetékes ivóvíz)
§
a WC milyen lesz (pl. zárt,
űrgödrös árnyékszék, napi klórmeszes fertőtlenítéssel, mellette kézmosási
lehetőség)
§
mosdás nemenként elkülönített
mosdósátorban
§
főzés formája (pl. hideg
reggeli, ebéd, vacsora egytál-étel bográcsban főzve, ételtárolás nincs,
napi étel mintavétel és 2 napi tárolás)
§
szeméttárolás: szerves hulladékok
emésztőgödörbe, melyet a tábor végén betemetünk, nem bomló hulladékok
nylonzsákba gyűjtve, szemétlerakóba elszállítva
§
orvosi ellátás (pl. állandó
orvos a táborban, v. betegség esetén a … - i kórházba visszük, vagy
…-i körzeti orvoshoz)
§
felhívjuk a figyelmet a kullancsveszélyre
§
„a fentiek betartásával kérjük,
hogy engedélyezzék a tábort” (egyéb részletek a 81198111X.llEü.Min.
rendeletben és a 28119811Eü.K. l9lEü.Min. utasításban)
§
Az erdészetnek szóló levélben
esetleg engedélyt kérhetünk még, hogy a tábor ellátására hullott gallyat
szedhessünk az erdőben (volt már rá példa, hogy rákérdeztek).
§
kötszerek, sebhintőpor, ragtapasz,
jódpárna, sebbenzin, vatta
§
lázmérő, lázcsillapító (Amidazophen,
Kalmopyrin)
§
fájdalomcsillapító (Algopyrin,
Quarelin), görcsoldó lányoknak (Meristin)
§
esetleg egyszerűbb antibiotikum
(Semicillin) orvos kezébe!
§
hasfogó (széntabletta, Reasec)
§
vízfertőtlenítő (Neomagnol)
§
gyomor-, bélfertőtlenítő
§
hányás ellen (Daedalon)
§
zsíros krém kullancseltávolításhoz
§
csipesz, tű, olló.
§
erős hátizsák
§
hálózsák
§
hőszigetelő matrac (derékalj)
§
jó, teljesen vízzáró köpeny
(nem orkándzseki)
§
mély tányér (aluminium v.
műanyag), kanál, zsebkés, pohár
§
zseblámpa, elem és tartalék
izzó
§
erős, vízálló cipő és egy
váltás cipő (olyanok legyenek, amiben kényelmesen tudnak kirándulni)
§
váltás ruha eső és hideg
esetére (nadrág, póló, pulóver, meleg alsóruha, zokni, sapka)
§
fürdőruha
§
törölköző
§
tisztálkodó felszerelés (szappan,
fogkefe, fogkrém)
§
jegyzetfüzet
§
a környék turistatérképe
§
távcső
§
tájoló, nagyító
§
állat-, növény- stb. határozók
§
sátor.
§
2 nagysátor (katonai rajsátor vagy
más min. 4x3m-es alapterületű sátor)
§
4x50 v. 65 literes kúpos
üst
§
3 nagy fakanál (lekvárfőző)
§
3 rozsdamentes acél mérőkanál
(kb.1 l-es)
§
1 konyhai reszelő (pl. káposzta
reszeléséhez)
§
2 vágódeszka
§
2 kenyérszeletelő nagykés
§
3-4 zöldséghámozó kés
§
3-4 aluminium fedő az üstre
(esetleg rétegelt falemezből kivágva)
§
2 tésztaszűrő (nagy)
§
1 teaszűrő
§
5 konyharuha
§
4 műanyag lavór (csak konyhai
használatra)
§
3 mosogató lavór (más színű)
§
1-2x 10-15 l-es lábos (pl.
maradék tea tárolására)
§
2x 20 l-es aluminium tejeskanna
(tejszállításra, ill. patakbeli hűtésnél)
§
mosogatószerek és sokféle
súroló (műanyag súroló, dolomitpor, mosószóda, mosogató szivacs)
§
min. 6-8x 20 l-es műanyag
ivóvizes kanna, ha az ivóvizet szállítani kell
§
nagy műanyag tölcsér
§
mákdaráló (ha szerepel mákos
étel a tervben)
§
5 mély műanyag tányér
§
késfenőkő
§
1 nagy habverő (pl. tejpor
elkeverésére)
§
5 kanál, 5 villa
§
1 zománcos lavór (sütésre;
megfelelő átmérőjű!)
§
1 hosszúnyelű sütővilla
§
1 konyhai asztalnak való
falap (lábak a helyszínen kialakítva)
§
10-15 kis üveg (pl. Nescafés)
ételminta tárolására
§
tábori receptkönyv
§
műanyag mérce
§
1 tekercs spárga.
§
2 50x 100x50-es faláda, benne
nylonzsákba csomagolva lisztes áru, tészta, cukor, kenyér stb.
§
6 bolti tejesláda (KÖZÉRT-ből
kölcsönkérve) fűszerek, felszerelések tárolására
§
1-2 zöldséges láda
§
1 Dexion-Salgó állvány v.
faállvány (tejes ládáknak); kb. 2,5 m hosszú, 7090 cm magas, tejesláda
szélességű, alatta a földön elfér az összes befőtt, konzerv, krumpli,
hagyma stb.
§
4 mosdólavór
§
10-15 műanyag 50 l-es szemeteszsák
(a le nem bomló hulladéknak)
§
2 mosdósátor (pl. 4 személyes
Krisztina sátor)
§
3-4 tekercs spárga
§
1 nagy nylon, legalább 6x
10 v. 6x8 m (a konyha tere fölé, eső ellen)
§
50 m erős műanyag kötél,
kb. 1 cm vastag (pl. nagy nylon kifeszítéséhez)
§
3x3 m-es nylonok (pl. tűzifa,
beázó sátrak letakarásához)
§
5 ásó
§
1 kisásó (tűzhelyásáshoz)
§
4 lapát
§
2 széles kapa (pl. gödörtemetéshez)
§
1 csákány
§
1 nagy fejsze
§
2 kisbalta + tartaléknyél
(mindig törik)
§
2 jó keretes fűrész
§
2 kalapács
§
1 kasza, fenőkővel
§
1 vasvilla
§
1 csípőfogó, 3 m vasdrót
§
csavarhúzó, kombinált fogó
§
villáskulcs a Dexion-állványhoz
(ha az van)
§
kg 60-as v. 80-as szög
§
30-40 db 60-as facsavar
§
10-15 tartalék cövek
§
WC-k (kb. minden 10 főre
1 ).
§
lány-fiú WC külön, zárt ülőke
v. bódé; pl. 1-1.5 cm-es rétegelt lemezből v. forgácslapból, lefestve,
csavarral összeállítva, hogy bontható legyen
§
WC papír: 10 főre napi tekercs
(érdemes nylonzacskóban tárolni a WC-knél, hogy eső esetén se ázzon
el, de kéznél legyen)
§
WC fertőtlenítő (10 dkg klórmész/WC/nap)
§
1 láda kb. 50 x 50 x 100
cm-es (könyv tárolásra)
§
az egyes témák eszközigénye
a programleírásoknál megtalálható.
§
Az összes tábori felszerelés
belefér egy UAZ terepjáróba.
A
tisztáson félkörben a sátrak (összesen 50-60 főre, főleg kétszemélyesek),
az esti szél irányában a jól körbeárkolt tábortűzhely (min. 10 m-re
a sátraktól). Kaszálni csak nagyon magas fű esetén szoktunk, 60 főnél
nagyobb tábor elég végzetesen le bírja taposni a rétet.
A
nagy szersátor az erdőszélen, árnyékban.
Máshol,
szintén erdőszélen, a tábortól 40-50 m-re a nagy konyhasátor, előtte
2 fa között kihúzva, kötéllel felerősítve a nagy nylon a konyhai tűzhely
és egy ideiglenes asztal felett. A sátortól a tűzhely max. 6-7 m-re.
Az
emésztőgödör a tábor legutolsó sátrától, és a konyhától is 50 m-re van,
min. 1 m3-es 60 főre, 9 napra). Ide a konyhai szennyvizet
és a szerves hulladékot öntjük. A szemeteszsákok itt-ott, bokorra
akasztva, a tábor szélén.
A
fürdősátrak a víznyerő helytől 20-25 m-re állnak, mellettük 1.5-2 m3-es
szennyvízgödör, kívül ágasfa, ill. spárga a szárítani valóknak.
A
WC-k fából ácsoltak, zárt ülésük van, és egyesével, bokrok közé rejtve
a tábortól kb. 150 m-re állnak. Réteglemezből, vagy forgácslapból készítjük.
10 főre építünk egy WC-t. Naponta kell fertőtleníteni. A gödrök mérete
kb. 0.4 x 0.4 x 0.8 m.
A
táborban egy bokorra vagy fára tűzve kis hirdetőtábla, rajta napirend,
alatta gyűjtött anyag, stb.
A
konyhai tűzhely: földbeásott és agyaggal tapasztott bronzkori tűzhely.
Az általunk ismert főzési módok közül ez a legkevésbé tűzifa-fogyasztó,
alig füstölög, szabályozható lángú, azaz szenvedésmentes főzésre ez
a legalkalmasabb. Elkészítése 2 fő egynapi munkája, de utána akár 2-3
hétig is jó főzésre gondozás nélkül. A rétek, völgyek agyagos talaja
általában alkalmas az elkészítésére. Érdemes alacsony partoldalba, árok
szélébe vájni, így kevesebb az ásás, és nem gyűlik be az esővíz. Az
üregeket ásóval durván megásva kis kézi ásóval faragjuk precízre, majd
a kondérlyukat bevizezve éppen csak tapadós sárral kitapasztjuk, belepróbáljuk
a kondért, melynek félig kell belesüllyednie. Az agyagot vizes kézzel
elsimítjuk, és kis peremet tapasztunk a lyukak köré. 23 óra száradás
után már tüzelhetünk benne. A boltívekre ne lépjünk rá, beszakadhat.
A kiásott kéménylyukak fölé agyagból 10-15 cm vastag falú, kellő átmérőjű
(20 cm) kéménykürtőt rakunk, utólag ezt lesimítjuk. Ha jó a tűzhely,
40 liter víz 8-10 perc alatt felforr, és kevés fával is fenntartható
a forrás. A tűznek a tűzhely szájánál kell égnie, így éri a láng a kondér
alját. Ha túl nagy a tűz, a teljesen nem égő ágak kihúzásával csökkenthető
a láng. Ha jól bánunk a tűzhellyel, a tábori főzés még 50-60 főre sem
kín, hanem élvezet.
Napi programok
Szakmai
célunk ezekben a táborokban elsősorban a szemléletformálás, tárgyi ismeretek
tekintetében minden programnál a Természetben való alapvető tájékozódáshoz
szükséges szint a cél. A programok tematikájába igyekszünk hangsúlyosan
beleilleszteni az általános és középfokú oktatásban elhanyagolt területeket.
§
Ismerje a nővények fő részeit
(határozáshoz elengedhetetlen)!
§
Tudja, hogy a növények csoportosíthatóak,
méghozzá többféleképpen és több szinten. Ismerje a következő rendszertani
kategóriákat és tudja ezeket felismerni (a növényeket besorolni): mohák,
zuzmók, gombák, harasztok - korpafüvek, zsurlók, páfrányok, nyitvatermők
- fenyők, zárvatermők - egyszikűek, kétszikűek.
§
Ismerje, hogy hogyan kell
használni a határozót és segítséggel tudjon növényt határozni.
§
Ismerje Magyarország erdőalkotó
fáit levelükről, termésükről.
§
Amennyiben ez lehetséges,
ismerje a terület védett növényeit és ennek kapcsán ismerkedjen meg
azzal, hogy miért szükséges a védetté nyilvánításuk.
§
Ismerje a terület ehető növényeit
(termés, levél, stb.), és tudja őket megkülönböztetni a mérgezőktől.
§
Ismerje a terület gyógynövényeit
és felhasználásukat.
§
Ismerje fel a következő társulásokat,
és tudja azt, hogy milyen helyeken alakul ki sziklagyep, karsztbokorerdő,
cseres-tölgyes, gyertyános-tölgyes, bükkös, patakparti égeres, magaskórós,
ruderális (gyom) társulás. (Nyilván ezekből a terület „válogat”.)
A
növények főbb részeit általában ismerik a kis Sünök. A feladat csak
feleleveníteni ezt a tudást és bemutatni növényen. (Nem szabad kihagyni,
mert élő növényen nem is mindig olyan egyértelmű.) Jól használható ehhez
néhány kézinagyító és preparáló eszköz, esetleg citoplaszt.
Az alapvető rendszertani
kategóriákat általában még a legkisebb Sünök is ismerik. A probléma,
hogy nem tudják növényhez kapcsolni azokat. A kirándulás során minél
több példával érdemes bemutatni az egyes kategóriákat, majd a többi
növényt tőlük kérdezgetni. Izgalmas játék, valahol letelepedve egy kicsit,
a körülöttünk lévő növényeket az összes szempont szerint rendszerezni,
ami eszünkbe jut.
A
fák, a védett, a gyógy- és ehető növények ismereténél minden esetben
fajismeretről van szó. Tapasztalatunk szerint átlagosan 20-30 növényt
tudnak a gyerekek egy nap alatt megjegyezni. (Ha esetleg más napokon
a mama segítségével ismétlik, akkor a tábor ideje alatt jóval többet.)
Figyelni kell, hogy ez a 20-30 faj lehetőleg az erdőalkotó fák, gyakori
cserjék, fontos ehető, mérgező és gyógynövények közül kerüljön ki. A
fajok könnyebb megtanulását színes
történetek (hagyományok, legendák, mesék, versek) jelentősen elősegítik.
Természetesen
elkerülhetetlen (és nem is lenne érdemes elkerülni), hogy egy idő után
minden növényről megkérdezzék micsoda. Amit tudunk, megmondjuk, amit
nem, meg lehet határozni. Sokkal jobb, ha az ő kíváncsiságukból indul
a határozás, mintha kötelező, csoportos határozást tartunk.
A
fontosnak ítélt növényeket úgy lehet kiemelni, hogy a kirándulás elején
mutatjuk meg, majd sokszor visszakérdezzük, amikor újra látjuk. A fákat
nagyon jól meg lehet jegyezni, ha gyűjtünk egy-egy levelet (mindig találni
a fa alatt), keresünk termést és összehasonlítjuk az újat a régiekkel.
Az
ehető és mérgező növények megjegyzését segíti, ha esti feladatként vagy
délután összeállítunk egy étlapot az erdő-mező növényeiből, esetleg
betegségekre írhatunk gyógynövény-gyógyszert, rontás ellen mondókát vagy ráolvasást költhetünk (valódi gyógy- és
mérgező növények. valódi hatásának beleszövésével).
A
védett növények felkutatásánál jól bevált módszer az érdeklődés felkeltésére,
ha az első megtalálónak jutalmat ajánlunk fel (pl. gyümölcsöt, esetleg
csokit).
Reggel
a napi program megbeszélésekor mutassuk meg a növényt, lehetőleg színes
képen. A kis Sünök viszonyulását a védett élőlényekhez jelentősen befolyásolja
a közelükben lévő felnőttek véleménye, mivel ekkor még elsősorban érzelmi
oldalról közelítik meg a világot, ezért fontos figyelnünk a saját reakciónkra
is. Nagyon jó témája lehet egy délutáni beszélgetésnek a védelem.
Az
összes társulás bemutatása egy nap alatt nehéz feladat lenne, de ha
legalább az adott terület különböző környezeti típusainak jellegzetességeire
sikerül rámutatni, a kezdő lépést megtettük. Ez nem is olyan nehéz,
mert pl. hegyvidéken a szemközti domboldalról sok információ a gyerekek
által is „leolvasható”, a különböző társulások között sétálva, a különbségekre
könnyű felhívni a figyelmet.
§
Növényt sosem szakítunk le,
kivéve ha gyógynövényt gyűjtünk, inkább lehajolunk, körbevesszük.
§
Díszítésre száraz virágot,
lehullott leveleket, terméseket használunk.
§
A gyógynövény-gyűjtésre vonatkozó
szabályok, ismeretek legtömörebben Oláh Andor: „Természet patikája”
c. könyvében találhatók.
Az
állatos kirándulásokon elsődleges célunk, hogy minél több élőhelyet
bemutassunk a gyerekeknek. Az élőlények testszerveződésére és életmódjának
változatosságára koncentrálunk. Az életformák sokaságának bemutatása,
sokféle gyűjtőeszköz (és sokféle nézőpont, viselkedés) megismerését
kívánja, ami egyúttal lehetővé teszi a természet sokféle arculatának
felismerését is.
A
cél nem a gyűjtés, hanem a „fürkészés”! Meggyőződésünk, hogy „alapszintű”
(tehát nem kutató vagy tudományos jellegű) táborban rengeteget lehet
úgy is mutatni, ha közben egyetlen állatot sem ölünk meg. Gyűjteményeket
nem érdemes létrehozni, ezeknek múzeumokban, oktatási központokban van
a helyük.
Nem
értünk egyet azzal, ha valaki saját gyönyörűségére gyűjt és öl állatokat.
Csak akkor zárunk be állatokat, ha pontos és hamar kivitelezhető célunk
van velük. (Pl. a lepkékben kevesebb kárt teszünk, ha elkábítva figyeljük,
határozzuk meg őket.) Még egy fontos szempont: minden befogott élőlényt
csak a saját élőhelyén szabad elengedni.
Az
alábbiakban az általunk használt és jól bevált módszereket vesszük sorra.
Lényege, hogy nem az élőlényt
magát, hanem a rá utaló nyomokat szedjük össze (tetem, csont, köpet,
nyom, rágás, tépés, toll, hang stb.) Rengeteg információt lehet így
összegyűjteni a terület faunájáról az élőlények zavarása nélkül. Egy
sereg példát kapunk a populációs kapcsolatokra is.
Napos időben, szélcsendben
a lepkészés a legizgalmasabb
tevékenység. Puha tüll anyagból bárki készíthet lepkehálót. A keretét
erős acéldrótból a legegyszerűbb hajlítani. A lepkét a hálóból óvatosan,
nehogy baja essék, tegyük egy üvegbe, majd ha meg akarjuk határozni,
néhány csepp etil-acetáttal el is lehet kábítani. A leggyakoribb nappali
lepkéket a „Fürkész”, illetve a „88 színes oldal” sorozatok könyveiből
kielégítően meg lehet határozni. Éjjel egy erős fényű zseblámpával éjszakai
lepkéket (és persze más rovarokat: tegzeseket, fátyolkákat stb.) is
csalogathatunk. Ezek határozása azonban már nagyobb felkészültséget,
türelmet kíván.
A
szitakötőket s főleg az acsákat ugyan nehéz elkapni, de nagyon szépek,
és könnyű meghatározni őket.
Réteken, illetve erdők aljnövényzetében
lakó, táplálkozó apró rovarokat fűhálózással gyűjthetünk. A fűháló sűrű szövésű vászonból készül.
Állatokat „zuhogtatás”-sal lehet fogni (azaz határozott mozdulatokkal
jobbra-balra forgatjuk a hálót, szájával előre). A végén gyorsan a háló
aljába kell rázni a fogott lényeket, és a vásznat összefogni, hogy ne
tudjanak menekülni. A háló szája fölé hajolva néhány gyerek egy-két
másodpercig figyelheti a sorban kimászó állatokat. Érdemes felhívni
a figyelmet arra, hogy a gyep állapota és sokfélesége milyen szorosan
összefügg az eltartott rovarfauna gazdagságával!
Hegyi
patakok élőlényeiről úgy lehet a legtöbbet megtudni, ha kiemelünk víz
alatti köveket és alaposan megvizsgáljuk a felületüket, főleg az aljukat.
Rengeteg lárvát, imágót, csigát, esetleg piócát lehet találni. Minden
patak más! Az előforduló élőlények alapján a víz tisztaságáról, oxigénháztartásáról
is vonhatunk le következtetéseket. Izgalmas megnézni ezeket az állatokat
mikroszkóp alatt is, nagyon látványosak (pl. a laposférgek mozgása).
Békászóhálót
ritkább szövésű, de erős hálóból érdemes készíteni. (Vízi gerinctelenek
fogására nagyobb hálót is lehet fabrikálni.). A háló nádasszegélyekben,
magaskórós társulások vízben élő
állományaiban is használható. A fogott anyagot (pl. szitakötő lárvákat)
egy kis időre érdemes bezárni egy G. Durrell-féle akváriumba, ami gyakorlatilag
két üveglap, köztük egy gumicsővel és irat kapcsokkal összefogva.
Jól
fotózhatóak a nagyobb rovarlárvák, és a táplálkozásuk is megfigyelhető.
(Pl. szitakötőlárvák bolharákokkal etethetők.)
Planktonokat szitaszövetből
készült hálóval gyűjthetünk, aminek az alján egy bébiételes üveg található.
Az üveg átlyuggatott patent fedele jól zár, alá lehet szorítani a szitaszövetet.
Az üvegben besűrített minta egy másik (ép) fedéllel lezárható és szállítható.
Sajnos, elég nehéz terepi körülmények között mikroszkopikusan algákra
stb. vadászni, de a látvány megéri a fáradságot. (Hideg hegyi patakokban
nem érdemes planktonhálózni.)
Tavakban, patakokban rengeteg
vízi gerinctelent lehet gyűjteni vízi fénycsapdával. Elkészítése sem
túl bonyolult: (pl. egy OLYMPOS-os
flakon átalakítva és feketére festve, benne egy kis méretű zseblámpa
vízmentesen bezárva egy nylonzacskóba).
Egy
konzerves üveg, tető pléhből (kb. egy ujjnyi vastag gally tartja távol
az üveg szájától), avar
Mindenféle ölő- és csalogató
anyag nélkül is sok érdekes állatot vizsgálhatunk így meg szabad szemmel
és mikroszkóppal egyaránt. A csapdákat minden nap ellenőrizni kell!
Jellegzetes lehet a különbség a fogott faunában egy nedves és száraz
hely között, egy fenyves és egy lomberdő között.
A
talaj felső 5 cm-ét és az avart megrostálva szitával, szintén sok érdekes
állatot vehetünk szemügyre (pl. egészen apró pókok, álskorpiók, ugróvillások,
ikerszelvényesek). A kihulló anyagot fotótálban fogjuk fel és nagyítóval,
mikroszkóppal vizsgáljuk.
Hajnalban célszerű indulni
kis csapatban, amikor a madarak a legintenzívebbek. Ha éneklés közben
sikerül megfigyelni valamelyiket, legközelebb talán már a hangja után
is fel lehet ismerni. Madarászás közben lehet a legjobban megtanulni
az erdőben való hangtalan mozgást, cserkészést.
A
földtanos program lebonyolításához nem kell feltétlenül geológus szakembert
beszervezni, egy, a forrásmunkák alapján jól felkészült földrajztanár
is vezetheti a programot.
§
Ismerje a Föld belső felépítését
és a lemeztektonika elméletét (rövid összefoglalás, a fő folyamatok
és összefüggések bemutatása).
§
Ismerje a kőzetrendszerezés alapjait,
tudja elkülöníteni az alapvető kőzetosztályokat (üledékes, magmás, metamorf).
§
Ismerje nagyjából a földtörténeti
korbeosztást, kormeghatározási módszereket (főként az ember által érzékelt
idő és a földtörténeti idő közötti szakadék érzékeltetésén van a hangsúly,
a földtörténet nagy szakaszainak és azok elkülönítési alapjának - a
földi élet korszakhatárainak ismertetése, az élet fejlődésére alapozott
és az izotópos kormeghatározási módszerek egy-két mondatos kifejtése,
a területen található kőzetek függvényében).
§
Ismerje az adott terület földtörténetét,
földtani folyamatait dióhéjban, és hogy hogyan helyezhetők ezek lemeztektonikai
keretbe.
§
Ismerje meg a terepi, egyszerű földtani
megfigyelés alapelemeit (pl. ősmaradványok, ásványok, földtani jelenségek
vetők, suvadások stb. - felismerése).
§
Tudja meglátni a jelenlegi
felszínfejlődési folyamatokat (erózió, talajképződés, aprózódás, üledékképződés
patakparton, mocsárban stb.).
Természetesen
itt is fontos, hogy minél többet lássanak a gyakorlatban, ne csak beszélgetéssel
teljen az idő. A földtani programot jelentősen befolyásolják a terepi
adottságok (ahol bőséges az ásvány vagy ősmaradvány anyag, ott
a földtanos program két külön napra is felbontható) így mindig a konkrét
lehetőségekhez érdemes igazítani az átadandó ismereteket (a látható
jelenségekről, folyamatokról többet, míg a gyakorlati tapasztalat nélküli
ismeretekről kevesebbet mondani).
Sok
követ érdemes úgy bemutatni, hogy a mállott felszín és a friss törési
felület is látsszon rajta (az ősmaradványok kipreparálódhatnak a mállott
felszínen). Sokat használjuk a nagyítót és a mikroszkópot is, a kisebb
ásványszemcsék és ősmaradványok nagyon látványosak lehetnek.
Lehet
iszapolni is az ősmaradványokat (mikroszkópos vizsgálathoz), néhány
dkg agyagos kőzet (pl. kiscelli agyag) ezerszámra tartalmaz apró ősmaradványokat,
ezeket 10%-os hidrogén-peroxidos oldattal áztatva szabadítjuk ki a kőzetből
és az agyagszemcséket tiszta vízzel többször öblítve eltávolítjuk.
Egy
marék homok is érdekes lehet mikroszkóp alatt. Láthatóak benne apró
kvarcdarabkák, fényes csillámlemezek és más színű (vörös, fekete, néha
kék) kőzetalkotó ásványok törmelékei.
§
kalapács (min. 80 dkg), véső
(gyűjtéshez), kézi nagyító (6-1Ox nagyítású, OFOTÉRT-ben beszerezhető),
geológus kompasz
§
térképek: „Magyarország geológiai
nevezetességei” c. térkép (beszerezhető: Földtani Intézet, Bp. Népstadion
út 14.), az adott terület geológiai térképe, magyarázóval (beszerzés
a fenti címen), a terület turistatérképe vagy 1:10000es méretarányú
térképe
§
Bognár László: Ásványhatározó
§
Usborne sorozat: Kőzetek
és ősmaradványok
§
Tasnádi Kubacska András:
Színes ásványvilág
§
Ég és Föld - Kérdések könyve.
§
Juhász Árpád: Évmilliók emlékei
(a felkészülésre legjobban felhasználható!)
§
Schafarzik - Vendl - Papp:
Geológiai kirándulások Budapesten és környékén
§
Báldi Tamás: A történeti
földtan alapjai
§
Géczi Barnabás: Őslénytan
A
ún. humán tárgyak is beépíthetők, sőt beépítendők a „természetközpontú”
tábor tematikájába. E tárgyak közül is leginkább a néprajz kínálja magát,
hisz e tudomány többek közt éppen ezt a természetközpontúságot, a természettel
való együttélést vizsgálja.
E
napi programnak tehát elsődleges feladata, hogy színesen megmutassa
a kis Sünöknek:
§
hogyan tudtak „elődeink” a természetben,
ill. a természettel együtt élni
§
milyen magyarázataik voltak a különböző
természeti jelenségekre
§
a néprajz minél több ágát bemutatni
(mese, tánc, ének, hitvilág, kézművesség, építkezés stb.).
A
programot vezető embertől ez a téma igen jelentős otthoni felkészülést
igényel, mert csak így tartható fenn a gyerekek figyelme, ill. vonhatók
be a játékos munkába, tanulásba. Ezen kívül rengeteg ötletre, improvizációra
is szükség van.
Otthoni feladatok:
Minél
több témakört felkutatni és kidolgozni, hogy az egyes családokat megismerve,
lehetőség legyen a korosztályuknak, érdeklődésüknek megfelelőt kiválasztani.
(Lehetőség szerint olyan témákat kell választani, amelyek valamennyire
kapcsolódnak a tábor színhelyéhez, az adott tájegységhez.)
A
kézműves foglalkozásokhoz alapanyagot biztosítani elegendő mennyiségben.
§
20-25 nagy karton + sok színes
és fehér papír
§
8-10 olló
§
5-6 tubus ragasztó, cellux
§
rengeteg színes ceruza, zsírkréta
§
spárga, színes fonalak (különböző
vastagságúak)
§
néhány tű
§
pecsétviasz, gyertya, gyufa
§
kézműves foglalkozástól függően:
agyag, bőr, szövőszék v. szövőkeret stb.
§
száraz termések, tobozok,
kukoricacsuhé stb.
§
A családokat megismerni,
a mamikkal egyeztetni, mely témakört ajánlják csemetéiknek.
§
A mamit is belevonni a napi
programba, előre megbeszélve.
§
A foglalkozást a keretmesébe,
a tábor életébe illeszteni.
§
Pósa: Apáról fiúra
§
Képes magyar néprajz
§
szintvonalas domborzatábrázolás
és ennek összevetése a valós tereppel (pl. magas dombtetőről körbetekintve).
§
térképi méretarány, távolságmérés
a térképen és a valóságban.
§
a tájoló használata (min.2
főre 1 tájoló)
§
a térkép tájolása
§
helymeghatározás tájoló és
térkép segítségével, sok gyakorlati feladattal (oldalmetszés, hátrametszés)
§
természetben található jelekkel
való tájékozódás (mohos fatörzs, hangyaboly, évgyűrűk, csillagképek).
§
Klinghammer István: Földünk
tükre a térkép.
§
átlagos nyári napon látható
időjárási jelenségek közös észlelése, a létrehozó okok áttekintése (felhőfajták,
felhőképződés, hajnali harmat, csapadékképződés, légáramlatok)
§
az időjárást meghatározó
fizikai tényezők műszeres észlelése:
§
elméletben: néhány fontosabb
mérőeszköz működése, mérési módszerek, időjárás előrejelző módszerek
§
gyakorlatban: csapadékmérés,
a hőmérséklet napi mérése, egyszerű hajszálas légnedvességmérő összeállítása.
§
2 db jó minőségű hőmérő
§
esetleg, ha kölcsönkérhető
(pl. egy közeli meteorológiai állomásról) páratartalom-mérő, légnyomásmérő,
szélsebességmérő, csapadékmérő edény
§
földi méretű időjárási jelenségek:
ciklonok, frontok, földi légkörzés, éghajlati övek
§
népi időjárási megfigyelések
(pl. alacsonyan szálló fecskék, barlangból kijövő medve, Medárd-napi
eső).
§
Dr. Péczely György: Éghajlattan
-Tankönyvkiadó, Bp.1981.
§
Koppány György: Az időjárás
hosszú távú előrejelzése - Gyorsuló idő sorozat
§
Dr. Oláh Andor: „Az idő a
gazda mindenütt” Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1986.
A
gyerekek többsége itt találkozik először csillagászattal. A mindig nagy
érdeklődés oka, hogy az első tapasztalatok a távcsővel (sokszor egy
vadásztávcső is elég) számukra egészen új távlatokat nyitnak meg, és
a nap mint nap észlelhető jelenségek is könnyebben megérthetőek, és
ezért közelebb kerülnek hozzájuk.
Az
anyag megjelenési formái, és eloszlása a Világegyetemben (A csillagok,
a testünk, a minket körülvevő világ építőelemei azonosak, és ezek a
csillagok belsejében termelődnek.)
§
Barcza Szabolcs: A csillagok
élete. Kozmológia (Az Univerzum keletkezése vagy teremtése, relativitáselmélet,
fekete lyukak, anyag-antianyag, időutazás és paradoxonjai.)
§
T. Kaufmann: Relativitás
és kozmológia
§
P. W. Atkins: Teremtés
§
Szűkebb otthonunk a Naprendszer
(A Naprendszer tagjai, és azok mozgása.)
§
Kulin György: A távcső világa
§
Peter Francis: A bolygók
§
Hédervári Péter: Naprendszeren
innen és túl
§
Lakóhelyünk a Föld (A Föld,
mint kozmikus test, helye az Univerzumban; a Föld alakja, mozgásai,
ezek bizonyítékai.)
§
Hédervári P.: Mi újság a
Földön?
§
Mit és hogyan figyeljünk
meg?
§
a Hold fázisai
§
az 5 nagybolygó (Merkúr,
Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz)
§
a Nap (egyes nagyobb napfoltok
megfigyelése kormozott üveggel, vagy alkonyatkor a lenyugvó Napon);
érdekes feladat a Nap látszólagos égi pályájának meghatározása gnomon
(árnyékvető pálca) segítségével és egyszerű napóra elkészítése
§
a fényesebb csillagok (néhány
jellegzetes csillagkép és a Tejút megfigyelése, csillagmondák)
§
a meteorok („hullócsillagok”,
a meteorjelenség tisztázása, radiáns meghatározás)
§
a fogyatkozások (a jelenség
modellezése)
§
a távcső (optikai alapismeretek,
a Nap távcsöves megfigyelése, a szűrők használata)
§
nem optikai távcsövek (rádió-,
infravörös távcső)
§
napfoltok vándorlása (SZŰRŐVEL!,
mert különben kiégeti a szemet)
§
a Hold kráterei, felszíni
alakzatai
§
nagybolygók: a Vénusz fázisai
§
a Mars vörös színe, hósapkái
§
a Jupiter felhőrendszere
§
a Galilei - holdak
§
a Szaturnusz gyűrűrendszere
§
a Tejút (sokezer halvány
csillagra bomlik)
§
csillagtársulások megfigyelése:
kettős és többes csillagok
§
csillaghalmazok
§
galaxisok
§
ködök (por-, gázködök és
csillagmaradványok)
§
csillagtérképek
§
2-3 binokuláris távcső (7x50)
§
ha lehet 1 csillagásztávcső
(esetleg amatőrcsillagásszal együtt).
Tábor
után továbblépési lehetőség:
bekapcsolódni az ALBIREO Amatőrcsillagász Klub levelező tevékenységébe
(Juhász Tibor: Zalaegerszeg, Munkásőr u. 8. 8000.).
Délutáni foglalkozások, esti mesék, szertartások, népdalok
Ebéd
után a csoportok családi keretben töltenek bizonyos időt, készülnek
a tábortűznél előadandó műsorok, feladatmegoldások. A napi foglalkozás
nem egyszer komoly beszédtémát is szolgáltat. Néhány nap múltán mosásra,
alvásra is igény támadhat...
A
„mamizás” után valami össztábori program szokott következni. Ez lehet
sportverseny, ahol kreatív csoportfeladatokat részesítünk előnyben,
lehet szakmai „forgószínpad”, ahol elméleti és gyakorlati ismereteket
adunk át, lehet „Étlap”, ahol választható programokat nyújtanak a nagyok,
lehet akadályversenyszerű program, stb. Sokszor meg kell egy kicsit
hosszabbítani a szakmai napot, hiszen annyi érdekesség került elő, hogy
nincs elég idő a feldolgozására.
A
napi program után az esti tábortűznél nyílik alkalom arra, hogy a gyerekek
természethez való viszonyát más formában is alakítsuk.
Az
ember és természet viszonyáról, a globális problémákról, a környezeti
gondokról szóló beszélgetést kezdeményezünk ugyan, de sohasem erőltetjük
a vitát, inkább közvetett úton próbáljuk kihúzni a gyerekekből véleményüket.
Az a tapasztalatunk, hogy egy vers, novella vagy egy dal jó kiindulópontja
lehet a beszélgetésnek, különösen akkor, ha azt eléggé hatásosan sikerül
előadni. Ha van rá lehetőségünk, akkor dramatizált formában adjuk elő
a műveket. A beszélgetést hagyjuk folyni a maga medrében, esetleg egy-egy
kérdéssel, esetleg a tárgyhoz kapcsolódó történettel orientáljuk, ha
szükséges. Fontos, hogy a témával
kapcsolatos érzelmi megnyilvánulások domináljanak, hiszen a racionális
megközelítés csak nagyobbak esetében lehet cél. A gyerekek általában
igen problémaérzékenynek bizonyulnak, és sokkal kulturáltabban tudnak
vitázni, mint a felnőttek.
§
Seattle törzsfőnök üzenete
az utókor számára (Természetvédelem No 15.)
§
Agai Ágnes: Az erdőjáró,
Levegőt, Tiltakozás (versek)
§
Svéd gyermekversek: Beteg
a tenger, Ha a fülünket..., Van hozzá közöd?
§
Buda Ferenc: Elégia
§
Ladányi Mihály: Éden
§
Nyerges Csaba: Fohász
§
C. Rajendra: Amikor a turisták
megérkeztek...( Zöld 1989/5)
§
Hangulatjelentés (Kék Bolygó
No 2.)
§
Sándor András: A tűzoltó
(Természetvédelem No 16.)
§
Don Marpuis: Mit mondanak
a hangyák (Népszabadság 1985. okt. 5.)
§
Konrad Lorenz: A civilizált
emberiség nyolc halálos bűne (esetleg minden napra egy témát felhozva)
A
tábori keretmese mindig egy kis közösségről szól, amely teljes egészében
a „vad” természetben él, és ki van szolgáltatva annak. Létezésének feltétele,
hogy ismerje és tisztelje a környezetében élő lényeket és tárgyakat,
hogy józanul gazdálkodjon a természet nyújtotta kincsekkel.
Egy
alkalommal bronzkori nomád törzset játszottunk. A Vizet és a Tüzet szentként
tiszteltük. Egyik reggelre a totemfánkról eltűntek szent tárgyaink,
az ismereteink szimbólumai. Minden éjjel más család ment el a varázslóink
hegyére, és egész éjjel szertartásosan faggatták a szellemeket, mit
kell a törzsnek tenni, hogy kiérdemelje a szent tárgyak újbóli használatát.
( A varázslók egyébként a csillagász szakik voltak, és a szertartás
a csillagok tanulmányozásából állt...) A szellemek nap, mint nap feladatokat
küldtek az egyes családoknak, amit azok gondosan végrehajtottak. Az
utolsó napon, amikor a törzs már sokat tudott a Természetről és a vele
való egészséges kapcsolatról, a varázslók lejöttek a hegyről, és visszahozták
a tudásunk szimbólumait.
Egy
másik táborban Lázár Ervin Hétfejű Tündér c. meséje szolgáltatta a keretmeséhez
az alapot. Tékozló emberként az első napon levágtuk a Tündér hat fejét:
a Vizet, a Levegőt, a Talajt, a Csendet, az Élőlényeket, a Tüzet. Bűntudatunkban
nagyon vigyáztunk az egyfejű Tündérre, és minden nap másik fejéért vezekeltünk
kis szertartások formájában. A tábor végén, mivel a Tündér összes kívánságát
szorgalmasan teljesítettük, meggyógyíthattuk Őt. (A Tündér ebben az
esetben egy csodálatos borostyánnal befutott kocsányos tölgy volt. Egy
közülünk mindennap felmászott a fára, és lehozta a Tündér üzeneteit
és feladatait.
Tűzgyújtás előtt is kisebb-nagyobb szertartás szokott
lenni, hiszen a tábor életében a tűz a legfontosabb. Lefekvés előtt
a tűz körül kézenfogva eléneklünk egy meditatív előéneklős dalocskát,
és közben egy illatos tégelyt adunk körbe, amibe mindenki beleszippant
egy jó mélyet.
Minden közösségnek magának kell megtalálni saját
szertartásait.
Az
esték a tábortűznél, a beszélgetés után, nagyon hangulatossá tudnak
válni, ha együtt éneklünk. Általában mi kezdjük el, aztán a gyerekek
is beszállnak az éneklésbe. Az értékközvetítésnek egyik legjobb példája,
ha a kis Sünök látják, érzik rajtunk, hogy szeretjük a népdalokat. Sosem
erőltetjük az éneklést, de aki csatlakozni akar, kap egy kis dalosfüzetet,
amiből megtanulhatja az általunk énekelt dalokat.
§
Körben állva mindenki választ
egy nevet (első napokon a sajátját, később akármilyen témakörből). A
kör közepén álló egy balesetveszélytől mentes tárggyal a kezében (pl.
összecsavart újság) várja az első nevet és igyekszik a név viselőjét
még azelőtt fejbe csapni, hogy az kimondana egy másik nevet. Siker esetén
helycsere. (Nehezítés: mielőtt elfoglalja a csapkodó a fejbecsapott
helyét, mondania kell egy nevet, ami által folytatódhat a játék, ellenkező
esetben visszakerül a kör közepére.)
§
Sétálós ismerkedő
§
szabadon sétálgatva köszönésváltás
egymással
§
néhány kedves mondattal kiegészítve
(pl. elmondani, mi szimpatikus a másikban)
§
séta közben adott jelre a
hozzá legközelebb esőnek elmondani a legfontosabbnak ítélt dolgokat
magáról (oda-vissza)
§
A gyerekek párba rendeződnek. A játékvezető
különböző kérdéseket tesz fel (pl. milyennek képzeled a másik kutyáját,
milyen anyagból készítenéd el a szobrát, milyen fa lehetett előző életében,
mi a kedvenc színe), amikre válaszolni kell egy kis gondolkozási idő
után. Utána azt is elmondhatja mindenki, hogy magára milyen válaszokat
adna.
§
Gabnai Katalin: Drámajátékok
§
Vargha Balázs: Játszunk a
szóval !
§
Lukácsi András: Játszd újra!
Tábori szakácskönyv
50-60
főre főzni komoly feladat, egy tábori szakácsot és egy beszerző-kuktát
igényel, de a zöldségtisztításhoz, konyhai mosogatáshoz és egyéb munkaigényesebb
feladatokhoz elkel a több segítő kéz (az aznapi gyerekek 6-8 fős csapata).
Egy
egyszerűbb étel elkészítése előkészítéssel kb. 1.5 óra. Táborainkban
általában meleg reggeli (7:30-tól), hideg tízórai (11:00-kor), egy vagy
kétfogásos ebéd (14:30-tól), ill. egyfogásos vacsora (19:30-kor)
szokott lenni.
1.
Ne késsen az étel (Nagyon könnyen
felborulhat a tábori program ellenkező esetben.)
2.
Ne főzzön ehetetlent (Hogy ízlik-e,
az már más kérdés.)
3.
Ne főzzön keveset (Persze, pazarolni
sem kell.)
5:30-6:00
a szakács és 1-2 segítő
ébred
6:00 a főzés megkezdődik (tűzgyújtás, előkészítés stb.) 6 óra után a beszerző is elindul (2 naponta).
Faluhelyen az aznapi reggeli alapanyagát korábban kell megvenni és még
korábban megrendelni.
7:00 majdnem
kész a reggeli, feltenni a mosogatóvizet melegedni
7:30 a
reggeli tálalható, mosogatólavórokat kitenni, kiosztandó tízórait
összekészíteni
8:00-9:00
a maradék kiöntése, kondérmosogatás (a saját evőeszközét, a tányérját
mindenki magának mossa el, rögtön étkezés után)
9:00 az
ebéd nyersanyagainak előkészítése (meghámozva, felaprítva vízbe rakva
várakozhat). Ha sárgaborsó, bab stb. készül, már előző nap be
kell áztatni!
10:00-11:00 megérkezik a beszerző,
a gyerekek, esetleg a szakács is moshatnak, pihenhetnek.
12:30 indul a főzés
13:45 legyen kész
az étel és a mosogatóvíz is
15:00 ebéd után
kondérmosás
17:00 a vacsora
előkészítése
17:30-18:00 kezdődik a főzés
19:30 kész a vacsora,
a tea és a mosogatóvíz. Vacsora után kondérmosás, ha kell, a másnapi
reggeli előkészítése.
A
konyhai munkák a kifeszített nylon alatt történjenek, a konyhasátor
csak a szakács „birodalma”.
Adagolás
és főzési tanácsok a kis „tábori szakácskönyv”-ben olvashatók (Id. melléklet).
A tábor költségvetéséről
A
tábor meghirdetése előtt már ki kell számolni a költségeket.
Mi a következő módszert követjük:
Elkészítünk egy hozzávetőleges
tábori étrendet, és kiszámoljuk ez alapján a nyersanyagok árait (ez
a legnagyobb tétel). Hozzá kell még adni az egyéb (papír, írószer, WC
papír, esetleg szerszám, ill. fogyóeszköz) beszerzéseket és a szállítási
költségeket. Az így kapott összeget megszorozzuk a táborig várható inflációval,
majd az egészhez hozzáadunk 10-15% tartalékösszeget. (Esetleg támpont
lehet: 1990. nyarán 8 napra 1600 Ft-ot, 1991. nyarán 2100 Ft-ot, 1997
nyarán 7500 Ft-ot kértünk a gyerekektől.) Konyhánk húst, hústerméket,
vajat, zsírt nem használ. Fontos nyersanyag a szója (kocka és granulátum).
Ördögien lőjük be az adagokat, hogy mindig elég legyen, de kiönteni
se kelljen. A következő adatok 4-5 év kísérletezés eredményei (a táborban
üzemi konyhai mennyiségek nem működnek ), egy kb. 40 fős, 10-14 éves
gyerekekből és néhány felnőttből álló táborra vonatkoznak. A tábor élelemigénye
függ az aznapi kirándulás nagyságától és az előző étel tartalmától.
Az
adagok utáni szakácskönyv minimális főzési ismereteket feltételezve,
távirati stílusban sorolja el az elkészítés fő vonásait, kiemelve a
speciális szabadtűzi fogásokat. A fűszeradagolás csak iránymutató, mindenki
bízzon az ínyében. Az otthoni egy csipet, késhegynyi itt maréknyi -
félmaréknyi adagokra módosul!
2
naponta érdemes járni, a szárazárut a tábor elején egyben kell megvenni,
és a tábor közben csak a tejtermék, tojás, kenyér és zöldség-gyümölcs
beszerzését kell megszervezni. (hagyma, krumpli előre megvehető) kenyeret,
tejet minimum a vásárlás előtt 2 nappal megrendelni. A zöldségnek legtöbbször
utána kell járni. Kis falusi boltban nem szokott lenni (azaz előre megvenni):
- mazsola, vanília, sűrített paradicsom, szurokfű, mák, szójakocka és
granulátum, tejpor tejszállítás helyett sokszor használható (1 kg =
11 tej, 1 kg olcsóbb)
-
sokféle lekvár és befőtt
-
lecsó ill. zöldborsókonzerv (néhol)
-
árpagyöngy, szárított zöldség
Receptek
9,5
cs (0,5 kg) spagetti tészta, 0,8 kg (3 cs) szója granulátum, 1 l olaj,
5 db 0,5 kg-os paradicsompüré, 0,5 cs bors, 0,5 cs szurokfű, 2 kg hagyma,
5-10 dkg cukor
szójapörkölt:
1,5 kg hagyma, 1 kg szójakocka, 10 dkg pirospaprika, 0,5 l olaj,
só, majoranna, bors
Felteszünk
kb. 30 l vizet melegedni a tésztához kis marok sót bele. Eközben az
apróra vágott hagymát 0,6 l olajon megpároljuk máris kondérban 2 l vizet
rá, majd ráöntjük a már 2-3 órája, fűszeres-sós lébe beáztatott szója
granulátumot és rá pirospaprikát, ha a szója már nem rágós, bele a sűrített
paradicsomot és keverve főzzük, készre fűszerezzük (kicsi cukor kellhet
bele).
A
tésztafőző vízbe 0,5 dl olajat öntünk (a tészta ne ragadjon) és ha zubogva
forr, bele az összetört tésztát . Lefedve forraljuk és 3-4-szer keverve
puhára főzzük, tésztaszűrővel és folyó hideg vízzel öblítve üres, picit
olajos kondérba szedjük. A tésztát innen osztjuk (kb. 1 merőkanál) és
rá egy jó fél merőkanál öntet. Kenyér ehhez nem kell.
4
kg kukoricadara, 15 l tej, 1,3 kg cukor, cs őrölt fahéj, 8 cs vaníliás
cukor
3-4
l forró tejbe és 6 l vízbe beleöntjük a kukoricagrízt és pici sóval
tejbegrízszerűen megfőzzük, a cukrot és vaníliáscukrot csak a legvégén
tegyük bele. Összesen kb. 10-14 l lesz.
A
többi hideg tejjel tálaljuk úgy, hogy az édes, forró puliszkamassza
a tányér közepén szigetként álljon ki a hideg tejből. Étkezéskor az
egész kellemesen langyos.
6
pohár kefír, 5 pohár tejföl, 2 kg túró, 2 margarin, 6 kg kenyér, 0,75
kg hagyma, 5 dkg pirospaprika, 0,5 cs kömény, só
A
túrót villával összetörjük és a margarint hozzákeverjük, majd 1-2 tejföllel
és az apróra vágott hagymával eldolgozzuk. bele a sót, köményt, paprikát
és annyi kefírt -tejfölt, hogy jól kenhető, de ne folyós legyen. Fogyasztás
előtt fél-egy órát érjen, többet ne.
0,75
l olaj, 2 kg hagyma, 10 kg krumpli, 3 evőkanál delikát, félmaroknyi
só
saláta:
6 kg uborka, 3 dl ecet, 10 dkg cukor, 2 fej fokhagyma, bors, pirospaprika,
só
A
hagymát szálasra vágjuk, az összes olajon megpirítjuk, kis vízzel, sóval
puhára pároljuk. Két kondérba osztjuk ( 1 /3 pörköltnek, 2/3 krumplinak)
A
pörkölthöz valót a tűzön tartva ráöntünk, 2 liter vizet, majd a szójakockát
áztató levével együtt (fűszeres sós lében 2-3 órát áztatni kell előtte!!).
Rá a pirospaprikát, ha kell, még fűszert (a szója nyeli a sót) és összesen
8 literre engedjük fel, majd a szóját addig főzzük, amíg megdagad, és
összeérnek az ízek. A krumpli hagymája eközben félretéve hever, benne
a fűszerekkel. Mellette, egy harmadik kondérban kb. 25 liter vízben
békésen fő a krumpli. Ha megpuhult, lehűtjük, kiszedjük, meghámozzuk,
és rászeleteljük a hagymára, majd jól összekeverjük. (Jó köret a tökhöz
is.)
A
savanyúság: az uborka héjastul is szeletelhető, kicsit sózni, majd cukros-ecetes
fokhagymás vízbe bele kell tenni, s ott hagyni érni.
3
kg hagyma, 5 evőkanál delikát, 2 kg vegyes zöldség vagy 8 cs szárított
zöldség, 0,75 l olaj, 20 dkg liszt, 6-7 kg kenyér
A
hagymát vékony karikára vágva olajon pirítjuk, ha puha már, ráöntjük
a lisztet és együtt aranybarnára pirítjuk (könnyen leég!!) Eközben a
másik kondérban jóízű, híg zöldséglevest készítünk (kb. 15 l, zöldség,
fűszerek puhulásig főzve).
Ha
kész a hagyma, akkor a forró levesbe beleöntjük és jól összekeverjük
, majd jól fűszerezve, sózva főzzük, amíg a hagyma elkezd szétfőni.
Ekkor kész, sűrű, krémszerű és alig hagymaízű levest kapunk. Kenyérrel
igen kiadós, összesen kb. 20 l lesz .
0,75
l olaj, 7 kg kenyér, 1,5 kg hagyma, 8 l konzervlecsó (vagy 5 kg paradicsom
és 4 kg paprika), 2 fej fokhagyma, 10 darab tojás, 10 dkg paprika, fél
marék só, bors
Az
olajon megpirítva az apróra vágott hagymára ráöntjük a lecsókonzervet,
megfűszerezzük (vagy a friss paprikából, paradicsomból főzzük ). Ha
kész és forr, beleöntjük a felvert tojásokat és dermedésig keverve főzzük.
6-7 kg kenyérrel tálaljuk, ¾ l egy főre.
8
tejföl, 8 kefír, kb. 8 l vegyes befőtt, 10 dkg liszt, 1 cs darabos fahéj,
1 cs szegfűszeg, 1 kg cukor
Ebédhez
is, vacsorához is reggel érdemes megfőzni és patakba állítva lehűteni.
A befőtteket a kondérba öntve melegítjük, bele a fűszereket és a cukrot.
Közben a tejfölt, kefírt a liszttel összehabarjuk, és ha puha az összes
gyümölcs (ha nyersből főzzük), beleöntjük a habarást, elkeverve felforraljuk
és kész. Kellemesen édesre cukrozzuk.
3
kg gríz, 3 kg túró, 13 l tej, 1,5 kg cukor, 8 cs mazsola, 9 cs vaníliás
cukor, 4 cs (0,5 kg) zsemlemorzsa, 0,3 l olaj, 1 cs őrölt fahéj, 5 tejföl,
5 kefír
A
tejfölből, grízből tejbegrízt kezdünk főzni, kevergetve! A mazsolát
az elején, a cukrot a vége felé tesszük bele. Ha félkész, beletesszük
a túrót is (villával összetörve) és együtt készre főzzük. Eközben másik
kondérban az olajon zsemlemorzsát pirítunk aranyszínűre (könnyen leég!!)
Tálaláskor
fejenként egy kanál „gombócot”, morzsával, tejföllel és fahéjas cukorral
leöntve osztunk.
9,5
cs hosszúmetélt, 0,3 l olaj, fél marék só, 1,4 kg mák, 1,3 kg cukor
(vagy 1,5 kg dejó és 1,3 kg cukor)
A
mákot és cukrot, ha reggelire adjuk, érdemes előző este megdarálni (kb.
3/4 óra). A tésztát 30 l enyhén sós, picit ( 1 dl) olajos forró vízbe
öntjük (feltördelve), majd néha keverve puhára főzzük , tésztaszűrővel
kiszedjük , és üres kondérban 3 dl olajjal összekeverjük Kb. egy merőkanálnyi
jut.
14
l tej, 0,4 kg kakaó, 0,5 kg cukor, 3-5 cs vaníliás cukor
15-18
l vizet melegítünk, 1,5 kg tejporból, 0,4 kg cukorból és 0,4 kg kakaóporból
langyos vízzel egy konyhai lavórban, habverővel, sűrű, folyós masszát
keverünk, és melegvízbe öntjük (ha csomós. akkor tésztaszűrőn át). 3-4
percig forraljuk, majd ízlés szerint édesítjük.
9,5
cs kockatészta, 3 kg káposzta, 0,7 l olaj, maroknyi só, 10 g bors, 0,6
kg cukor
Tésztafőzést
lásd a 9-nél. A káposztát lereszelve (nagylyukú konyhai reszelőn) olajon
pároljuk, ha kezd pirulni kis borsot és 3-4 evőkanál cukrot rászórva
szép barnára pirítjuk (gyorsan leéghet), majd a tésztát erre szedjük
ki és keverjük. Tálalásnál cukor és só, bors is legyen kitéve.
3,5
kg gríz, 12 l tej, 8 cs vaníliás cukor, 1 cs őrölt fahéj, esetleg 6
cs mazsola, 0,8 kg cukor
A
tejbe beleöntjük a grízt és a mazsolát (csipet sót), majd állandóan
keverve megfőzzük és a cukrot az utolsó két percben beletesszük (ne
cukrozzuk el!!). Tálaláskor fahéjas vagy kakaós cukorral, esetleg lekvárral
adhatjuk.
5
dkg teafű (vagy 10 dkg gyógyfű), 12-15 l víz, 30 dkg cukor
-
a sima teát forrás után, kis tiszta konyharuhába kötve áztatjuk 3-4
percig, így nem kell szűrni. Ne cukrozzuk be, külön adjuk mellé a cukrot
és egy kanalat.
-
a gyógyteát vagy ruhába, vagy csokorba kötve hosszabban (5-10 perc)
áztassuk. Jóízűek lehetnek különböző füvek keverékei.
Javaslat:
bodzatea, csipketea, szurokfű-, hársfatea, kamilla tea (utóbbi három
náthás időben!)
Az
első négy kevés akácvirággal vagy anélkül.
9
cs hosszúmetélt (0,5 kg-os), 0,6 l olaj, , fél marék só, 1,5 kg gríz,
4 ü. (0,5 l-es) lekvár
Tésztafőzést
lásd a 9-nél.
A
grízt eközben olajon pirítjuk (könnyen leég!!), majd a tésztát olajosan,
de egy picit nedvesen szedjük és jól elkeverjük a grízzel. 10-15 percig
együtt álljanak, a gríz ekkor puhul meg. Lekvárral érdemes tálalni.
8-10
cs szárított zöldség vagy 3-4 kg friss zöldség, 4 evőkanál delikát,
só, bors, majoranna, paprika, 0,6 l olaj, 3 cs leveles tészta (0,5 kg-os),
2 kg hagyma
A
szárított zöldséget már előző este áztassuk be kétszeres mennyiségű
vízbe. Az apróra vágott hagymát megpároljuk olajon, majd beletesszük
a zöldséget és a fűszereket vízzel. Ha félig már puha a zöldség, és
a lé forr, szórjuk bele a tésztát és főzz' amíg megpuhul. Kb. 15 l legyen
(max. 20 l).
2
kg hagyma, 0,3 kg szója granulátum, 0,8 l olaj, 2 fej fokhagyma, fél
marék só, 10 g bors, 5 dkg pirospaprika, majoranna, 4 kg krumpli, 4-5
cs kockatészta
Tisztítsuk
meg a krumplit és kockára vágva víz alatt tároljuk. Aprítsuk fel a hagymát,
fokhagymát. A lebbencs lelke az olajon jól megpirított lebbencstészta
(lehet nagykocka). Pirítás közben először zsíros szürke, majd kifehéredik,
hólyagos lesz, végül aranybarna. Ekkor kész, eddig állandóan keverni
kell! Tegyük félre. A hagymát kevés olajon ~0.3 l) pirítsuk meg, majd
vízzel felöntve, fűszerezve szórjuk bele a felkockázott krumplit és
a fűszereket. Amikor a krumpli puhulni kezd, és a leves jól forr, tegyük
bele a megpirított tésztát, ha van esetleg petrezselyemlevelet is. A
tészta puhulásáig főzzük, majd a tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk,
ezalatt a tészta megduzzad és a leves besűrűsödik. Kellemesen sósra
fűszerezzük (már ízesítés közben). Egytálételként adható.
4
l borsókonzerv (vagy 5 kg friss zöldborsó), 20 dkg liszt, 1 kg hagyma,
4 cs. szárított zöldség (vagy 1,5 kg friss zöldség), 0,6 l olaj, fél
marék só, bors, kevés paprika, több majoránna vagy petrezselyem
Az
apróra vágott hagymát pároljuk meg, majd öntsünk hozzá az előző nap
beáztatott zöldséget és a borsót (ha nyers), majd fűszerezzük. Ha konzervborsóból
főzzük, úgy főzzük puhára a zöldséget és csak utána mehet bele a borsó.
Kellemesen fűszerezve néhány percig forraljuk, majd készen tálalható.
8
l borsókonzerv, vagy 8 kg friss zöldborsó, 5 tejföl, 10 dkg liszt
vagy rántás, bors, majoranna, 1 fej fokhagyma, 0,5 kg hagyma, só, 3
evőkanál delikát
Az
apróra vágott hagymát olajon pirítjuk, majd kevés (5-6 l) vízzel felöntjük
, bele a borsót, és azt puhára főzzük (fűszerezve!).Közben másik kondérban
a főzés vége felé elkészítjük a világos színű olajos lisztes rántást,
hideg vízzel felöntjük, csomómentesen elkeverjük, és a kész borsóba
belefőzzük. Ha csomós, törjük át tésztaszűrőn a rántást, öntés közben.
Néhány perces főzés, és készen van.
Töltelék:
0,8 kg szója granulátum, 1 kg árpagyöngy vagy rizs, 1,5 kg hagyma,
0,3 l olaj, 15-20 tojás, 2 cs (0,5 kg-os ) zsemlemorzsa, 40-45 db paprikába
töltve, a többi gombócként, só, bors, fokhagyma mártás: 7 doboz (0,5
kg-os) paradicsompüré, só, 2 babérlevél, 10 dkg cukor, 1 cs zellerlevél,
1 kg hagyma, 0,6 l olaj, bors, 5 dkg paprika, majoranna és szurokfű
Töltelék:
kevés olajon pirítjuk az árpagyöngyöt (vagy rizst), sóval, borssal.
Ha kifehéredett kissé és ropogós, vizet öntünk rá (4-5 liter), és megközelítően
puhára főzzük. (ha kell, pótoljuk a vizet (+ 1-2 liter). Hagymát párolunk
kevés olajon, ez is a töltelékbe kerül.
A
legalább 2-3 órája sós, delikátos, borsos lében áztatott szója granulátumot
kicsavarjuk, és az előbbi összetevőkkel összekeverjük (ne legyen sótlan!).
Hozzáteszünk annyi tojást, hogy gyúrható legyen, és jól összetapadjon.
Ha nedvesre sikerült, zsemlemorzsát tehetünk a töltelékbe. A paradicsomos
mártásban főzzük meg a jól összegyúrt húsgombócokat ill. a töltött paprikát
(fejenként 2-3 gombóc vagy. paprika).
A
mártás 12-15 liter vízzel készül. Némi párolt hagymát ebbe is tegyünk,
paradicsompürét a forró vízbe, sőt a fűszereket, a zellerlevelet és
ha kell, a cukrot is. Ha híg, nagyon kevés rántást is tehetünk bele.
A gombócfőzéshez egyébként aránylag híg mártás kell, mert a gombóc vizet
vesz fel . A főzés közben keverni kell, de igen óvatosan, hogy a gombócok
szét ne essenek.
12-14
kg krumpli, 1 l olaj, 2,5 kg hagyma, .15 dkg pirospaprika, fél marék
só, 3-4 evőkanál delikát, 0,4 kg szójakocka, bors, majoránna, esetleg
friss kakukkfűlevél, 6 kg kenyér
A
hagymát kockára vágva olajon pirítjuk, majd 8-10 liter vizet teszünk
bele. Beleöntjük a krumplit (kockára vágva), paprikát és egyéb fűszereket,
sót, delikátot, majd a korábban beáztatott szóját, és az egészet ritkán
keverve addig főzzük, amíg a krumpli darabok legömbölyödnek. Savanyúsággal
tálalható.
120
kifli, 1,5 kg mák, 1,2 kg cukor, 13 l tej, 8 cs mazsola, 10 cs vaníliás
cukor, kis csipet só a tejbe
A
már előző nap megvásárolt kiflit felkarikázzuk 1-1,5 cm-es darabokra.
A mákot is érdemes idejében megdarálni (ha reggeli lesz belőle). A mazsolát
a tejben főzzük, majd a végén beletesszük a cukor nagy részét is. Ha
kész a lé, a kiflit a darált mákkal szárazon összekeverjük és leöntjük
a tejjel, majd állni hagyjuk kb. 10 percig. Ezután tálalható. Adhatunk
mellé cukrot vagy lekvárt is. Előkészítés nélküli, gyors étel (és általában
nagy sikert arat), mi az elutazás napján reggelinek szoktuk adni.
1,5
kg sajt, 40 dkg liszt, 1 margarin, 4-5 tojás, bors, só, kevés paprika
A
lereszelt sajtot 1,5-2 liter forró vízben feloldjuk, és hozzákeverjük
a lisztet, sót, fűszert, majd a margarint és a végén a felvert tojásokat.
Lehűtve tízóraihoz kenyérre kenve nagyon finom, esetleg paprikával,
paradicsommal, gazdagítható.
6
doboz (0,5 kg-os) paradicsompüré, 1 kg hagyma, 0,5 l olaj, 10 dkg cukor,
2 babérlevél, só, bors, majoranna, 5 dkg pirospaprika, 4 cs kiskocka
tészta, ha van 0,5 cs zellerzöldje vagy petrezselyem
A
hagymát apróra vágva megpároljuk, 10-14 liter vízzel felöntjük beletesszük
a paradicsompürét és kevés cukrot, sok sót és a fűszereket, zellerzöldet
is. Ha forr, beletesszük a levestésztát. Fűszerként szurokfű illik bele.
10
kg krumpli, 0,5 cs babérlevél, 25 dkg liszt, 5 tejföl, 5 kefír, 1 kg
hagyma, fél marék só, 3 evőkanál delikát, 1-2 evőkanál ecet
A
krumplit meghámozva felkockázzuk és sós, babéros vízben megfőzzük. Ha
megpuhult, híg tejfölös-lisztes habarást készítünk és besűrítjük, összesen
kb. 12-15 liter legyen. Valamilyen olajos-hagymás öntettel tálaljuk.
5
kg sárgaborsó, 0,5 l olaj, 1,5 kg hagyma, 2 fej fokhagyma, bors, só,
majoranna, 5 dkg pirospaprika
öntet:
0,7 kg szója, 0,5 l olaj, só, bors, szurokfű, fokhagyma, 2,5 kg
hagyma, 10 dkg pirospaprika
A
hagyma harmadát megpirítjuk olajon, majd felöntjük vízzel és az előző
nap beáztatott sárgaborsót is belezúdítjuk. Ízlés szerint sózzuk és
fűszerezzük. Eleinte ritkán, majd gyakran keverjük. Akkor kész, ha a
borsószemek kezdenek szétfőni.
Szójaöntet:
az olajon párolt hagymára beáztatott szóját, sót, paprikát, borsot öntünk.
Ha összefőttek az alkotók, akkor kész. A főzelékre öntve tálaljuk.
3,5
kg rizs, 8 l vegyes gyümölcsbefőtt vagy friss gyümölcs ~ (cseresznye
vagy meggy elengedhetetlen), 10 vaníliás cukor, 1 kg cukor, 0,5 cs őrölt
fahéj, 0,5 cs szegfűszeg, 2 dkg só, 11 l tej
A
befőttek levével és pár liter (összesen 8-9 liter) vízzel feltesszük
főni a rizst (pár csipet sóval), ha megpuhult, felöntjük több vízzel,
és felforraljuk. Ekkor belemehet a melegvízzel elhabart tejpor is, a
befőttek, s végül a cukor. Pár perces összefőzés (könnyen leég!!) után
már kész is. Ne legyen ragacsos! 10 perces hűtés után tálalható.
12
kg karfiol, fél marék só, 0,75 l olaj, 3,5 cs zsemlemorzsa, 9 tejföl,
6 kefír
A
letisztított, nagy rózsáira bontott karfiolfejeket enyhén sós lében
(kb. 20 liter) megfőzzük. Eközben olajon barnára kell pirítani a zsemlemorzsát
(nagyon könnyen leég!!). A főtt karfiolt lecsöpögtetve tálaljuk, rászórva
a zsemlemorzsát és leöntve kefíres tejföllel. Akkor érdemes főzni, ha
olcsó a karfiol. A következő étkezést kiadósra méretezzük.
4
kg sárgabarack, 5 kg liszt, 1 kg búzadara, 3,5 cs zsemlemorzsa, 0,5
l olaj, fél marék só, 1 margarin, 15 tojás, 4 kg krumpli, 1 kg cukor,
1 cs fahéj, 5 cs vaníliás cukor
A
barackot, szilvát kimagozzuk, és a mag helyére egy kis kanál fahéjas
cukrot szórunk. Egy kondérban zsemlemorzsát pirítunk és félretesszük.
A tésztát nagy tálban gyúrjuk, a liszt kétharmadába belemorzsoljuk a
margarint, beletesszük a grízt, a tojást és belekeverjük a héjában főtt,
hámozott, összetört krumplit. Ha a tészta kemény, picit vizezzük, ha
puha, lehet még beletenni lisztet. Kézzel lapos korongokat (1-2 cm vastag)
formázunk, beburkoljuk a gyümölcsöket, és gombóccá alakítjuk. Enyhén
sós, olajos forró vízben főzzük, ha kész, magától felszáll a víz felszínére.
Ekkor tésztaszűrővel kiszedjük, és rádobjuk a morzsára, időnként megforgatjuk.
Fejenként 2-3 nagyobb gombóc legyen, fahéjas cukorral tálaljuk.
8
l olaj, 2 kg liszt, 6 cs zsemlemorzsa, 20 tojás, 10 kg tök, só, bors
Időigényes,
de finom étel, csak körettel együtt kiadós.
A
tököket a sütés kezdete előtt 1-1,5 órával meghámozzuk és ujjnyi vastag
karikákra vágjuk, ha nagy a tök, a karikákat is felezzük, harmadoljuk.
Besózva állni hagyjuk, majd panírozás előtt leöntjük a levét. A panírozás
konyhai lavórban, lisztben, tojásban, morzsában történik. A tojást felverve
kissé sózni kell. A panírozott, aránylag száraz szeleteket tálcán, lavórban
felhalmozhatjuk. A sütés zománcos edényben történik, a kondér túl mély.
Akkora lábas kell, amely ráillik a kondérlyukra, és mellette nem jön
ki a füst. Az edényben mindig legyen 4-5 liter olaj, lassú tűzön süssük,
egyszerre 8-12 db fér el benne. A fejenként 3 db tök kisütése kb. 2,5
óra. Körettel tálaljuk.
0,8
l olaj, 1 kg hagyma, 10 kg krumpli, 5 cs petrezselyem fél marék só,
bors, majoranna, 2 evőkanál delikát
A
hagymát erősen, a petrezselymet kicsit megpirítjuk olajon, és félretesszük
a kondért. A krumplit kb. 20-25 liter forró, sós vízben megfőzzük a
héjában, majd meghámozva a petrezselymes, sós hagymára szeleteljük és
összekeverve a tűz felett 1-2 percig melegítjük. 5-10 perces állás után
tálaljuk.
0,6
kg szójakocka, 0,5 l olaj, 2 kg hagyma, 3 kg friss vagy 9 cs szárított
zöldség, 4 kg krumpli, 0,8 kg liszt, 5 tojás, fél marék só, 10 g bors,
8 dkg pirospaprika, 4 evőkanál delikát
A
szóját és a szárított zöldséget 3-4 órával korábban sós, fűszeres lében
áztatjuk. Meg kell pucolni a krumplit, hagymát, és felvágni (a krumpli
nagykockára, a hagymát apróra).
A
hagymát olajon megpároljuk, kis vizet öntünk rá, majd beleöntjük a szóját,
felöntjük. Ha a zöldséget, krumplit is hozzáadtuk fűszerezzük, paprikázzuk.
Együtt 15-18 literre felöntjük. Ha puha a zöldség, beleszaggatjuk a
vízből, lisztből és tojásból gyúrt kemény, apró csipetkéket, (kb. 1
cm átmérőjű) és puhára főzzük az egészet. Akkor jó, ha a krumpli darabok
is kerekednek már a sarkukon.
5
cs kockatészta, fél marék só, 0,5 l olaj, 1,5 kg hagyma, 5 dkg pirospaprika,
majoranna, szurokfű, 6 kg krumpli, bors
A
krumplit héjában főzzük 20 l forró, sós vízben, meghámozzuk és felszeleteljük.
kissé összetörjük, megfűszerezzük, és egy kondérban a már megpirított
hagymára szedjük, pár percig kevergetve melegítjük. A tésztát a 9. sz.
recept szerint puhára főzzük, kiszedjük a krumplira, összekeverjük,
és 10-15 percig állni hagyjuk, ezután savanyusággal tálalható.
1,5
l olaj, 3 kg száradó kenyér, 15 tojás, 3-5 evőkanál ecet, 1 babérlevél,
1,5 cs kömény, 1 kg hagyma, 0,5 kg liszt, só, bors, 1-2 evőkanál delikát
A
szikkadó (2 napos) kenyérből 2 cm-es kockákat vágunk és a felhasználásig
legalább 3 órát szárítjuk, majd az olajon, állandóan keverve megpirítjuk
és félretesszük. A leveshez hagymát pirítunk, majd felöntjük 12-15 liter
vízzel, megfűszerezzük (kömény!!!). Ha forr, egy másik kondérban készült
jókora rántást beleöntünk, az esetleges csomókat simára törjük. Az ecettel
beállítjuk enyhén savanykásra, és beleütjük az egész tojásokat, ekkor
intenzíven keverjük. Pár perces forrás után kész, ezután a pirított
kenyérkockával tálaljuk.
4
kg lencse, 0,5 kg liszt, 0,5 l olaj, 3 dl ecet, 1 kg hagyma, 1 fej fokhagyma,
fél marék só, bors, 1-2 babérlevél, majoránna
Az
előző nap beáztatott lencsét ráöntjük az olajban párolt apróra vágott
hagymára, vízzel felöntjük, kb. 14 - 15 literig, és sózva, fűszerezve
főzzük. Kevés ecet is kell bele. Ha puha, egy kis rántást tehetünk hozzá,
együtt felforraljuk és kész. Érdemes öntettel tálalni.
4
kg szárazbab, 4 doboz (0,5 kg-os) sűrített paradicsom, 0,5 l olaj, só,
bors, 2 fej fokhagyma, kevés cukor, 0,3 kg szója granulátum, 2 kg hagyma,
zellerlevél, majoránna, szurokfű
Kicsit
időigényes. Az előző nap beáztatott babról leöntjük a vizet. Olajon
megpirítjuk a felaprított hagymát és vízzel felöntve sózzuk, fűszerezzük.
Bele a babot, és jó 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. Félkészen beleöntjük
a paradicsompürét, és együtt készre főzzük. Sűrű, főzelékszerű legyen,
kb. 12-15 liternyi.
4
kg trappista sajt, 2 db/fő háromszög-sajt, 2 db/fő főtt tojás) körözött
(lásd szöveg), 4-5 ü. Lekvár (1/2 l-es sajtkrém (lásd szöveg), 3 margarin
és 7-8 kg kenyér, friss uborka, paprika, paradicsom ill. káposzta
[1]
A Göncöl Szövetség Süni táborainak tapasztalatait
felhasználva szerkesztették és írták: a Süni-táboros szakik: Pataki
Zsolt, Szedlay Györgyi, Szilágyi László, Juhász Gabriella, Fernengel
András, Breuer László, Nagy Ágoston, Barabás Kata
[2] Utalás a Göncöl Szövetségre (2600, Vác, Ilona u. 3. sz.) – a szerk. megjegyzése