Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Odútelepítési segédlet

   A hazai erdőgazdálkodás nem kedvez az öreg állományú és őshonos fajokból álló erdők számára, a helyükön kialakított egykorú és azonos fajú, sokszor tájidegen fajokból álló erdészeti ültetvények azonban csak egy-két madárfaj számára biztosítanak fészkelőhelyet. Sok telepített erdő hasonlít természetes erdőkre, de kevés bennük az odvas fa, így az odúlakó madárfajok számára kevés fészkelési lehetőség kínálkozik. Az odúlakó énekesmadárfajok számára könnyen biztosíthatunk fészkelési lehetőséget, alkalmas helyen történő odútelepítéssel.
Az énekesmadarak számára négy odútípust alkalmazhatunk sikerrel.

"A" típusú (verébmentes odútípus, kistermetű cinegék számára)

Célfajok: kék-, barát- és fenyvescinege

Odú paraméterek: 17x17x25 cm
Röpnyílás: 26-28mm
Elhelyezés: erdők, parkok, kertek
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"B" típusú

Célfajok: széncinege, mezei veréb, csuszka, nyaktekercs, örvös légykapó, kormos légykapó, kerti rozsdafarkú

Odú paraméterek: 17x17x25 cm
Röpnyílás: 32mm
Elhelyezés: erdők, parkok, kertek
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"C" típusú

Célfajok: barázdabillegető, szürke légykapó, házi rozsdafarkú

Elhelyezés: erdők, parkok, kertek, települések
Odú paraméterek: 15x15x17 cm
Röpnyílás: 15x7 mm
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve, vagy ágra akasztva
Fészekanyag: nem kell az odúba helyezni

"D" típusú - Szalakóta számára

Célfajok: szalakóta, seregély, csóka, kuvik, fakopáncsok, küllők
Odú paraméterek: 25x25x34-49 cm,
Röpnyílás: 46-62mm
Elhelyezés: füves élőhelyek mentén húzódó fasorok,
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve
Fészekanyag: kevés forgács az odú alján

"D" típusú - Búbosbanka számára

Célfaj: búbosbanka
Odú paraméterek: 25x25x34-49 cm,
Röpnyílás: 80-120mm
Elhelyezés: fasorok, kertek, tanyák, állattartó telepek környéke
Kihelyezése: 2 méter fölé, fatörzsre erősítve
Fészekanyag: kevés forgács az odú alján

Az elkészített deszkaodúkat érdemes vízálló festékkel kezelni, hogy az időjárás viszontagságainak jobban ellenálljanak.
A kihelyezésnél ügyelni kell arra, hogy az odúk röpnyílása sohase nézzen az uralkodó szélirány felé, inkább keleti, déli tájolásúak legyenek, illetve a nyári napsütés soha se érje hosszú órákon keresztül az odút, mert belső terében rendkívül fölmelegedhet a levegő, ami adott esetben a fiókák pusztulását okozhatja. Az odúk lehetőleg függőlegesen álljanak, hogy az eső véletlenül se tudjon beleesni.

A szűk röpnyílású odúk („A” és „B” típusok) bejáratát körben javasolt vékony alumínium lemez csíkokkal körbeszegelni, hogy a harkályok ne tudják az odú röpnyílását kibővíteni. A cinegék is bővíthetik az odú röpnyílását, de nem olyan drasztikus módon, mint a nagy fakopáncs, zöld küllő, vagy a fekete harkály, amelyek az A és B odúkat képesek kétszer - háromszor akkora röpnyílásúvá alakítani.

Az odúk kihelyezésének magasságát az adott helyszín határozza meg. Ha zavart, kirándulók által gyakran látogatott helyszínre helyezünk ki odút, akkor érdemes olyan magasságba felhelyezni, hogy csak létráról lehessen elérni. Ha nyugodt, senki más által nem látogatott helyre, vagy saját kertünkbe szeretnénk odút kihelyezni, akkor érdemes fejmagasságba elhelyezni, hogy a fészek ellenőrzésekor könnyen belelássunk, vagy az őszi odú-takarításkor könnyen elérjük a fészekanyagot.
Nagyon fontos, hogy az odúkat rendszeresen takarítsuk, hiszen egy nyár alatt a kiröptetett fiókák után nagyon sok fészekparazita ízeltlábú marad a fészekanyagban, amelyek alaposan megkeserítik a jövő évben ugyan abban az odúban költő madarak fiókáinak életét. A takarítás megkönnyítésére úgy kell az odúk tetejét kialakítani, hogy nyitható legyen, így a takarítás és a fészek ellenőrzése is sokkal könnyebbé válik.
Ezért javasolt az őszi időszakban, az első fagyok beköszöntével véghez vinni az odúk takarítását, amelynek során alaposan ki kell pucolni az odú belsejében maradt fészekanyagot és ürüléket.

 


Figyelmeztetés:
   Az odúk ellenőrzésénél nagyon körültekintőnek kell lenni. Ugyanis előfordulhat, hogy a kihelyezett odút nem madarak, hanem lódarazsak (Vespa crabro) foglalják el. A lódarazsak nagyon agresszíven viselkednek fészkeik közelében, ezért minden esetben először távolról, távcsővel figyeljük rövid ideig az odút. Ha madarakat látunk ki-be közlekedni az odú nyílásán, vagy nem látunk darazsakat a röpnyílás közelében, csak akkor menjünk fel az odúhoz és nyissuk ki. Ha fenn áll a veszélye, hogy darazsak lakják, akkor hagyjuk el a területet. Általában azért érdemes két személynek végezni a felmérést fára mászni akár létrával, akár kötéllel vagy szabadon balesetveszélyes. Két ember már jobban meg tudja ítélni, hogy fel szabad-e menni az odúhoz, illetve bármilyen probléma estén segítséget tud nyújtani. Nagyobb méretű odúk esetén, elsősorban a macskabagoly számára kihelyezett odúkba a baglyok mellett nyest is költözhet. A macskabagoly (Strix aluco) és a nyest (Martes foina) jellemző szokása, hogy az odú mélyén lapulnak. Ha az odúhoz felérve azt megütögetjük, a macskabagoly jó eséllyel kiugrik belőle. Ha nyest lakik az odúban, csak akkor kezd menekülni, vagy éppen védekezni, ha már az ember belenyúlt az odúba. A kiugró, menekülő nyest, vagy a kirepülő macskabagoly meglepheti az embert, főleg ha valaki felkészületlenül, nem kellő körültekintéssel kezd az odú ellenőrzéséhez.

 

Vissza a lap tetejére

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -