Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?

Számos alkalommal kerülnek kézre különféle sérülésekkel védett madarak. A legtöbb esetben az átlagembereknek nincs elég információja arra vonatkozóan, hogy ha elárvult madárfiókát, vagy sérült madarat talál, kihez kell fordulni és mit kell tenni velük.
Első és legfontosabb feladat, még a helyszínen, hogy jó alaposan vizsgáljuk meg a kézrekerült madarat.
Ha egy madárfiókát találunk egyedül, akkor több lehetőség van:

  1. Sok madárfaj fiókája még azelőtt elhagyja a fészket, mielőtt kitollasodna és repülni tudna. A baglyok, rigók tipikusan ebbe a csoportba sorolhatóak, de több más madárfajra is jellemző. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a madarat vizsgáljuk meg, van-e sérülése, vagy nincs. Amennyiben nem látható rajta sérülés, nyílt seb, lógó, nem mozgó végtag, akkor nyugodtan szabadon engedhetjük a megtalálás helyszínén, hiszen ezeknek a madaraknak szülei, testvérei valahol a közelben tartózkodnak, nem árvák, mint ahogyan azt sokan hiszik. Ezek a fiatal madarak gyorsan biztonságos helyet fognak keresni és a szülők hamarosan felbukkannak és etetni fogják fiókájukat. A rigófélék nappal aktívak, a sűrű aljnövényzetben mozognak, táplálkoznak, ha kellő türelemmel, biztonságos távolságról figyeljük a fiókát, akkor megláthatjuk a táplálékkal érkező szülőmadarat is. A baglyok éjszakai aktivitásúak, a szülőket, testvéreket nem fogjuk meglátni a sűrű lombkoronában. Tegyük fel a bagolyfiókát magasra egy ágra, lehetőleg olyan fára, ahonnan magától fel fog tudni mászni magasabb ágakra. A csupasz, ágnélküli törzsön nem juthatnak magasra, ezért olyan fát kell választani, amelynek alacsonyabban is vannak ágai. Az este beköszöntével a bagolyfióka éles hangadással jelzi szüleinek, testvéreinek hollétét és magasan a lombkoronában várja táplálékkal érkező szülejét. Ha az esti órákban találunk bagolyfiókát, nagyon körültekintőnek kell lennünk, ugyanis egyes bagoly egyedek (fajonként, de még fajon belül is nagyon eltérően viselkednek a szülőmadarak!) nagyon agresszíven léphetnek fel  a ragadozók, így az emberrel szemben is. Többszöri rárepüléssel, fejre történő csapással próbálják a fiókáikat óvni.
  2. Ha vihar után földre sodort fészek, vagy fióka kerül az utunkba, akkor a legegyszerűbb a már fejlett fiókákat felhelyezni egy fára, ahol a szülők tovább tudják gondozni őket. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a fiókák felnevelését szakemberre kell bízni.

Sérült madáregyedekkel többfelé lehet találkozni. Középfeszültségű távvezetékek és tartóoszlopaik környékén áramütést szenvedett madarakat, közutak mentén elütött egyedeket találhatunk, mezőgazdasági földeken ritkán mérgezést szenvedett példányok kerülhetnek utunkba. Sajnos időnként lőtt sérüléssel is kézre kerülnek madarak.  Minden esetben legyünk körültekintőek a madár megfogásánál és jegyezzük fel a megtalálás körülményeit (legközelebbi település neve, határrész, villanyoszlopok, közút jelenléte, bármilyen más információ hasznos lehet a diagnózishoz).
A madarak megfogásánál soha ne felejtsük el, hogy a sérült, legyengült madarak védekezhetnek, csíphetnek, karmolhatnak. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy képesek vagyunk a madarat sérülés nélkül megfogni, akkor kérjük szakember segítségét, aki a helyszínen befogja a madarat.
A sérülések elkerülése érdekében ajánlatos egy kabáttal, vagy pokróccal leteríteni a madarat és utána óvatosan megfogni, kibontani. Ajánlatos erősebb szövésű munkavédelmi kesztyűt használni a nagyobb termetű madaraknál. A gólyák és gémfélék erős, lándzsa alakú csőrükkel védekeznek, ezért a szemünkre nagyon vigyázva kell őket megfogni és ha már kézben vannak, egy kézzel mindig fogjuk a madár csőrét! Szállításhoz egyetlen zsák és egy zsineg elegendő a biztonságos elhelyezéshez.
Ragadozómadarak, baglyok lábaikkal és csőrükkel is védekeznek ezért a kesztyű használata elengedhetetlen. Ne felejtsük el, hogy húsevő madarakról van szó, csőrükön, karmaikon zsákmánymaradványok, baktériumok találhatóak és az általuk okozott sérülések elfertőződhetnek. Ha nem tudjuk a madarat megfogni, akkor bízzuk szakemberre a befogást! Érdemes egy kabáttal leteríteni a földön álló madarat és utána finoman kibontani, először lábait összefogva. A lábakat és a szárnyvégeket a farokkal együtt összefogva tudjuk úgy tartani kezünkben, hogy csőrükkel nem okozhatnak sérülést a védekező egyedek. Egy zsákban, vagy dobozban elhelyezve könnyen szállíthatóak.
Vöcskök, récék, ludak, partimadarak esetében viszonylag könnyebb a befogás hiszen kevésbé agresszív madarakról van szó, de ők is védekeznek, így érdemes kesztyűben befogni őket, majd sötét, masszív dobozban elhelyezni őket elszállításig. FONTOS: A sérült madarat nem muszáj befogni ha félünk tőle, vagy egyéb akadály nem teszi lehetővé. Jegyezzük meg a pontos helyszínt és hívjunk szakembert! Ha már befogtuk a madarat, tegyük dobozba, vagy csendes sötét helyiségbe és tartsuk ott elszállításig.

Mit adjunk enni vagy inni a sérült madárnak?
A madarak a szerzett sérüléseik és a befogás miatt könnyen stressz állapotba kerülhetnek, ezért a madár elszállításáig, szakemberhez kerülésig tartsuk egyenletes hőmérsékleten, lehetőleg sötét helyiségben. Itatni akkor itassuk, ha esetleg több órát kell várni elszállításig. Ekkor tiszta csapvizet érdemes tálban a madár elé helyezni, vagy szemcseppentővel, vagy tiszta! fecskendővel lehet próbálkozni. Nagyon ügyeljünk, hogy víz sose kerüljön az orrnyílásokba, vagy a légcsőbe. Ezért mindig nagyon lassan, szinte cseppenként próbáljunk a szájzugba, vagy a nyitott csőrbe vizet juttatni, soha ne öntsük, vagy fecskendezzük gyorsan! Ha túl sok vizet és ráadásul gyorsan adunk a madárnak, akkor szélsőséges esetben elpusztulásukat okozhatjuk. Nem tudhatjuk a természetben a madár mikor ivott utoljára, lehet, hogy napok óta nem jutott vízhez, ezért az első órákban csak nagyon kevés vizet adjunk neki és később is csak keveset itassunk. Másnap már lehet kicsivel többet illetve az elé helyezett vizes tálkával próbálkozni.
Ha a szakemberek pár órán belül megérkeznek, nem szükséges előtte a madarat megetetni, de ha esetleg napokig tartunk egy sérült madarat, előtt szakkönyv segítségével határozzuk meg faját és olvassuk el mi a természetes tápláléka. Fűszeres, vagy sós ételeket, gépi sonkát, kenyeret soha ne adjunk a madaraknak! Ha ragadozómadár, vagy bagoly a gondozott egyed, akkor nyers hússal, csirkebelsőséggel lehet próbálkozni, fiókáik esetén úgyszintén. Madárfiókáknál, varjúféléknél a túró, reszelt sajt és főtt tojás, nyershús darabkák adhatóak, de soha ne fűszerezzük egyiket sem! Gabonaszemeket csak felnőtt magevő madaraknak, pintyféléknek, ludaknak, récéknek, gerléknek adhatunk, fiókáiknak lágyeleséget (lásd többi madárfiókánál adható eleségek két sorral fentebb). FONTOS: Ha nem vagyunk biztosak a madár faját illetően és nem tudjuk mit eszik a megtalált madár a szabad természetben, inkább ne adjunk neki enni elszállításig, majd a szakemberek megfelelő eleséggel ellátják a repatriáló telepen!

Magyarországon több Nemzeti Parkban is van sérült madarak fogadására és gondozására alkalmas telep, például az Őrségi, Körös-Maros és a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Egyes Nemzeti Parkok állatkertekkel, vadas parkokkal működnek együtt (Szegedi Vadaspark, Jászberényi Állatkert, Fővárosi Növény- és Állatkert) míg egyes helyeken civil szervezetek működtetnek kisebb-nagyobb kapacitású telepeket, például Fenékpusztán az MME helyi csoportja, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Madárkórház Alapítvány illetve Túrkevén a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.

Sérült madár megtalálása esetén Jász-Nagykun-Szolnok megyéből hívhatja a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársait a 06- 56/361-505 telefonszámon (hétköznap 8-17 óráig) , és a madár megfelelő helyre történő szállítását megszervezzük a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével.

Megtalálás helye

Illetékes Nemzeti Park Igazgatóság és telefonszáma

Megkereshető civil szervezet

Beszállítás helye

Főváros és környéke, Pest megye

Duna-Ipoly Nemzeti Park Tel.:0612004033

MME

Fővárosi Állat- és Növénykert

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Hortobágyi Nemzeti Park Tel.: 0652529920

Emisszió Egyesület

Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Bükki Nemzeti Park Tel.: 0636411581, Aggteleki Nemzeti Park Tel.: 0648350006

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Nógrád megye

Bükki Nemzeti Park Tel.: 0636411581

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Heves megye

Bükki Nemzeti Park Tel.: 0636411581

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Hajdú-Bihar megye

Hortobágyi Nemzeti Park Tel.: 0652529920

Hajdúböszörményi Zöld Kör, Nimfea TE

Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Hortobágyi Nemzeti Park Tel.: 0652529920

Nimfea TE

Túrkevei repatriáló telep, Hortobágy, Górés-tanyai repatriáló telep

Békés megye

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Tel.: 0666313855

Nimfea TE

Túrkevei repatriáló telep, Körösladányi repatriáló telep

Csongrád megye

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Tel.: 0666313855

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Túrkevei repatriáló telep, Körösladányi repatriáló telep

Bács-Kiskun megye

Kiskunsági Nemzeti Park Tel.: 0676482611

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Baranya

Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fejér

Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Veszprém

Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Komárom-Esztergom

Duna-Ipoly Nemzeti Park Tel.:0612004033

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Somogy

Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Tolna

Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

Zala megye

Őrségi Nemzeti Park Tel.: 0694548036, Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Őrségi NP repatriáló telepe, Őriszentpéter

Vas megye

Őrségi Nemzeti Park Tel.: 0694548036, Balatoni Nemzeti Park Tel.: 0688577754

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Őrségi NP repatriáló telepe, Őriszentpéter

Győr-Moson-Sopron megye

Fertő-Hanság Nemzeti Park Tel.: 0699537620

Nimfea TE (megkeresés esetén a madarak elszállítását megszervezzük)

Fővárosi Állat- és Növénykert

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -