Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sikerül-e a lakossági összefogásnak megakadályoznia a mobil átjátszóállomás telepítését?

  Egyik mobil szolgáltató átjátszóállomás telepítését tervezi a túrkevei víztorony tetejére. A lakosok szinte az utolsó pillanatban értesültek az ügyről, akkor, amikor a szolgáltató már a kihelyezendő berendezés tartószerkezetét a helyszínen összeszerelte. A közelben lakók, hogy álláspontjuknak nagyobb súlyt adjanak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, mivel nem szeretnének a közvetlen közelükben ilyen, egészségügyi kockázatot jelentő berendezést látni. Amikor egyesületünk értesült a problémáról, a soron következő képviselőtestületi ülésen felvetettük a témát a helyi Herman Ottó természetvédő Kör önkormányzati képviselőjén keresztül, így sikerült elérni, hogy lakossági fórumot hívjon össze a polgármester úr az ügy megvitatására. Ezen kívül egyesületünk egy szórólapon hívta fel a közvetlen közelben lakók figyelmét a lehetséges veszélyekre.

  A fórumra 2012. február 6-án, 16 órakor került sor. Az egybegyűlt mintegy 30 lakos, köztük több önkormányzati képviselő, egyöntetűen az átjátszóállomás megvalósítása ellen emelte fel szavát. A beruházás kezdeti lépéseiről néhány „érdekes”részletet is megtudtunk. A szolgáltató képviselői először közvetlenül a helyi közműszolgáltató vezetőjét keresték meg az ötlettel, aki kérte, hogy a polgármesteri hivatalból is szerezzen állásfoglalást. A hivatal építési hatósága a megkeresésre azt a választ adta, hogy nincs szükség építési engedélyre, mivel a berendezés magassága nem nyúlik a víztorony tetejétől számított 6 méternél magasabbra. Az önkormányzatot – mint a terület tulajdonosát – azonban sem a kivitelező, sem a engedélyező nem kérdezte meg.
 
  További érdekessége az ügynek, hogy a városrendezési terv szerint a víztornyot néhány éven belül lebontják, tehát ott nem is tudna tartósan üzemelni az átjátszó. A mobil szolgáltató azonban biztosra ment: a már aláírt és életbe lépett szerződés szerint a kártérítési kötelezettség terheli az kommunális szolgáltatót, aki hozzájárult a kivitelezéshez, abban az esetben, ha a fejlesztés nem valósul meg.
A szakemberek szerint a teljes kivitelezés 40%-os készültségi fokon áll.
A fórum eredménye, hogy a polgármester úr ígéretet tett arra nézve, hogy a képviselőtestület következő ülésén dönt az átjátszóállomás sorsáról, ahol képviselni fogják a lakosság véleményét.
  A lakosság mozgósításáért, az aláírásgyűjtés szervezéséért és a lakossági fórumon a környékbeliek véleményének hathatós tolmácsolásáért külön köszönet illeti Oroszné Lengyel Katalint.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -