A programról


   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2003. július 1.-én indította el a Phare ACCESS 2001 program által támogatott "Mit veszíthetünk?" kampány a Novo Virjénél tervezett horvát erőmű ellen, a közös fellépés és társadalmi együttműködés megteremtésére, az EU Víz Keretirányelv figyelembevételével című projektjét.
    Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen indíttatás kapcsán kezd bele egy Észak- alföldi természetvédelmi szervezet egy Dráván tervezett vízerőmű elleni tiltakozó kampányba.
A válasz: annak ellenére, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodája Túrkevén található, az egyesület Halfaunisztikai Munkacsoportja már évek óta folytat halfaunisztikai kutatásokat az ország több folyóján, így a Dráván is. Ezen tevékenységek során az egyesületnek lehetősége nyílt a folyó halfaunisztikai értékein túl a Dráva és vidékének egyéb természeti értékeivel való megismerkedésre. Figyelembe véve a tényt, hogy a Dráva Őrtilos és Barcs települések között részben szabályozatlan, természetes mederben kanyarog, s ezzel Európa szinte utolsó természetes folyószakasza, nem meglepő, hogy egy tiszántúli természetvédelmi egyesület is szívügyének tekinti eme ősi jellegű, tiszta vizű folyó megóvását.
    Jelen kampányunkkal azt szeretnénk elérni, hogy a közvélemény nagyobb súllyal figyeljen oda a Drávai erőmű problémájára. "Mit veszíthetünk?" kampányunk lényege az, hogy elsősorban a helyi lakosságnak, másodsorban pedig az országnak megmutassa, hogy milyen veszteni valója van hazánknak, hazánk természeti örökségének a terv megvalósulása esetén.

 
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület honlapja