vissza a nyitó oldalraNimfea TE.

     
  Magyar viszonyok, átlagfelhasználó

Egy 2001-ben végzett felmérés alapján, az aktív netezők több mint a fele a 18 és 29 év közötti korosztályhoz tartozik. Tíz százalék a 18 év alattiak, húsz a 30-39 évesek aránya. A 40-49 évesek a netezők tizenkét százalékát, az 50 felettiek pedig csupán a hat százalékát teszik ki. Az Internetezők több mint a fele diplomás, vagy főiskolai, egyetemi hallgató.
A rendszeresen internetezők 44%-a a fővárosban él, további 36% városlakó.
A kutatás megerősítette azt a feltételezést, hogy aki egyszer kipróbálta, megtapasztalta az Internet nyújtotta lehetőségeket, az elöbb-utóbb rendszeres használóvá válik.
Az előzőekből kiderül, hogy azok a szervezetek, melyek tevékenységi területe a falvakra, kis településekre koncentrálódik, célközönsége az idősebb korosztály - nem dönt okosan, ha csak az internetre koncentrál kommunikációja során.

Persze nem lesz ez mindíg így. Az internetre hatványozottan igaz a rendkívül gyors, dinamikus átalakulás. A technikai, technológiai, szemléletbeli változás napról-napra, hónapról-hónapra alakítja a világhálót. Ami tegnap bíztató próbálkozás, ma bevett gyakorlat, holnap lassú, unalmas múlt.

Felhasználói magatartás

Egy amerikai kutatás szerint a felhasználók kevesebb mint 10%-a használja a gördítés lehetőségét. Azokat az információkat, amelyeket a legfontosabbnak ítélünk célszerű a képernyő legfelső, legértékesebb 640x480 felületére elhelyezni.

A hálón nagyon kevesen olvasnak szóról szóra a többség pásztázva olvas.

10 mp a tűréshatár, ennyit hajlandó egy átlagfelhasználó várni, de az ideális letöltési idő 3mp alatt van.

Furcsának tünhet az Internet tárgyalása során - legújabb, legdinamikusabb, XX-XXI. századi média -, de használhatósági tesztek bizonyítják, hogy nő a neten a konzervativizmus. Az átlag felhasználó előnyben részesíti a hagyományos, jól ismert struktúrákat.

 

 
a lap tetejére
Miért?Nyitóoldal Előkészület
 
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2003 - Civilek Online Program