vissza a nyitó oldalraNimfea TE.

     
  Oldal kialakítása, megjelenés

Web design

A látogató első benyomását a látványból szerzi. Kulcsfontosságú tehát, hogy jó érzékkel kiválasztott, gyorsan letöltődő képeket használjunk. A garfikus megjelenés nem csak az oldal "feltúrbózása", de jelentősen hozzájárul a használhatósághoz, a jobb megértéshez.
A design soha nem lehet öncélú. Eltekintve a művészettel foglalkozó oldalaktól, funkciója, hogy segítse a jobb megértést, jól használható, szép felületet biztosítson. Computer monitorra tervezni a hagyományostól merőben eltérő problémákat is felvet. (különböző platformok, monitor méret, letöltési sebesség...stb.)
Az Interneten használt képek leggyakrabban ".gif" vagy ".jpg" formátumúak. Az animációk feldobhatják egy oldal megjelenését, de legtöbbszőr lényegesen növeli a letöltési sebességet.
Manapság a fejlesztők leggyakrabban grafikus HTML szerkesztőt használnak. Legismertebbek a Microsoft Pagemaker és a Macromedia Dreamweaver.
Számtalan ingyen letölthető program áll a vállalkozókedvű "webfejlesztő" rendelkezésére, de felhasználóbarát, jól működő weboldalakat készíteni nem egyszerű...

Stílus

A stílusnak a használhatóságot, a megbízhatóságot kell segíteni. Ehhez a következők nyújtanak segítséget:

  • Fordított piramis módszere - a hagyományos tudományos módszerrel szemben a konklúzióval kezdünk, majd egy-két példa és csak ezután következik az alapvető kérdések megvitatása.
  • Rövid, tömör, célratörő szerkezet - egy bekezdésben csak egy gondolat szerepeljen
  • Kulcszavak kiemelése
  • Találó fejezetcímek
  • Felsorolás vagy számozott lista
  • A hypertext adta lehetőségek kihasználása

Tipográfia

A jó tipográfia éppen annyira fontos a weben, mint a hagyományos nyomtatott médiában. Attól, hogy a szöveg a képernyőn jelenik meg kellemes megjelenésűnek, jól tagoltnak és könnyen olvashatónak kell lennie.
Max. 1-2 nyomtatott oldalnak megfelelő információ mennyiség. Azonos betűtípus használata az oldalakon. A legelterjedtebb betűtípusok az un. Sans Serif típusba tartozó Arial és Verdana.

Tájékozódás a webhelyen

A legfőbb probléma az "információ tengerén", hogy gyakran a felhasználó nem érzékeli, hogy hol van. Ne felejtsük el, hogy a linkek adta lehetőségnek köszönhetően bárhonnan, bárhová eljuthattunk - nem kell a nyitóoldalon keresztül haladnunk. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden oldalon jelezni kell a felhasználó számára, hogy kinek az oldalán, milyen alodalon van. Az ember véges befogadóképességének ismeretében törekedni kell a következetes, analógizált formai megjelenésre. Azonos grafikus elemekkel, jól szerkeztett, rövid, tömör szöveges részekkel. A modulok, uniformizált struktúrák segítik a tájékozódást, növelik a biztonsági, kényelmi érzetet.

A jó navigációs eszköz ismérvei

  • Áttekinthető, érthető
  • Használata könnyen elsajátítható
  • A felhasználó gondolkodását követi
  • Az egész webhelyen egységes formai megjelenésű
 
a lap tetejére
Stratégia NyitóoldalElőtte-Utána
 
 
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2003 - Civilek Online Program