Tartalomjegyzék
BEVEZETÉS
. 6 I. ELŐZMÉNYEK, HÁTTÉR INFORMÁCIÓK
. 1I.1.
A terület múltja.
11 I.2.
Az állattartás a településen
. 15 I.3.
Földrajzi adottságok
21 1.3.1.
A földrajzi adottságok szerepe a tájgazdálkodásban.
21 I.3.2.
Domborzati adatok
21 1.3.3.
Területhasznosítás
22 1.3.4.
Földtani adottságok
22 1.3.5.
Éghajlat
22 1.3.6.
Vízrajz
23 1.3.7.
Talajok
23 I.4.
A terület védettsége
. 25 I.4.1.
Védettségi kezdeményezések
25 I.4.2.
A védetté nyilvánítás és a Túzokrezervátum kialakításának története.
26 I.4.3.
A túzok előfordulása, mint a táj legjelentősebb természeti értéke
. 27 I.4.4.
A túzok szaporodási és élőhelyi igényei, telelése.
28 I.5.
Helyzetelemzés, jelen természeti állapotok dokumentálása.
29 I.6.
A területek pontos helyszíni bemutatása.
31 I.6.1. A területek történelmi emlékei
31 1.6.2.
A területek mai állapota.
38 II. A TÁJREHABILITÁCIÓ CÉLJA.
39 II.1.
A gyepterületek állapotváltozásai
39 II.2.
Tájhasználat
40 II.2.2.
Ahogyan eleink éltek
40 II.2.3.
Juhtartás a XX. században.
41 II.2.4.
Konfliktusok
41 II.3.
Gyepek jelentősége.
41 II.4.
Az ideális állapot, elérendő cél
44 II.4.1.
Állapotok, értékek
44 II.4.2.
Természetvédelmi szempont
44 II.4.3.
Gazdálkodási szempont
45 II.5.
A terület ökológiai-rehabilitációs képességének vizsgálata. 45
45 III. LEGELŐ ÁLLATTARTÁS FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
46 III.1.
Az állattartás lehetőségei
46 III.1.1.
Lehetőségek
46 III.1.2.
A legeltetés
47 III.2.
A potenciális használható fajták bemutatása.
52 III.3.
Gazdálkodási szempontok és lehetőségek
53 III.4.
Megvalósítás eszközei
54 III.5.
Egyéb termékfelhasználás lehetőségei
55 III.6.
Egyéb tv. tevékenységek
55 III.7.
Indikáció.
55 III.8.
Legeltetés esetleges lehetséges veszélyei
55 IV. AZ ÜRGE
SZEREPE A TÁJREHABILITÁCIÓS PROGRAMBAN. 58
IV.1.
Az ürge.
58 IV.2.
Az ürge természetvédelmi értékelése.
59 IV.3.
A kipusztulás körülményei
59 IV.4.
A telepítés létjogosultsága.
59 IV.5.
Az ürgetelepítés lehetőségei
60 IV.6.
A visszatelepítés eszközei
64 V. BEMUTATÁS
. 65 V.1.
Bemutatás szükségszerűsége.
65 V.2.
Pásztorépítmények
65 V.3.
Bemutatás lehetőségei, eszközei
67 V.3.1.
Lehetőségek
67 V.3.2.
Őshonos háziállatok
67 V.4. A program idegenforgalmi fejlesztésének korlátai, fenntarthatósága.
75 VI. MEGVALÓSÍTÁS,
FENNTARTHATÓSÁG, TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL.
76 VI.1.
A fenntartható fejlődés elvei
76 VI.2.
Ütemezés
76 VI.3.
Megvalósítás körülményei
76 VI.4.
Önfenntartó képesség.
76 VI.5.
Elérendő cél
77 VI.6.
Bevonni kívánt személyek, intézmények 77
VII. KOMMUNIKÁCIÓ
.VII.1.
Kommunikáció célja.
78 VII.1.1.
A kommunikáció fogalma
78 VII.1.2.
A kommunikáció célja.
78 VII.2.
Kommunikációs eszközök, csatornák
79 VII.2.1.
Eszközök bemutatása: 79
VII.2.2.
Elvárások a kommunikációval kapcsolatban.
79 VII.2.3.
A megfelelő eszközök kiválasztása. 80
VIII. MEGVALÓSÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES FORRÁSOK.
81 VIII.1.
Forrásigények
81 VIII.1.1.
A program költségeink összesítése. 81 -
Bérösszesítés, részletezés
84 VIII.2.
Forráslehetőségek
84 IX. ÖSSZEFOGLALÁS.
86 X. FELHASZNÁLT IRODALOM..
87 X.1.
Túrkeve önfenntartó múltja. 87
X.2.
Tájgazdálkodás 87 Ángyán
József: Agrárkoncepciók az unióban és itthon
87 X.3.
Természetvédelem
. 87 X.4.
Ürgetelepítés
88 X.5.
Egyéb felhasznált irodalom. 88
|