Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a fõoldalra

ÁLLÁSFOGLALÁSOK, SAJTÓNYILATKOZATOK, NYíLT LEVELEK

2014.09.16.

Japán ünnepli első atomenergia nélküli évét és a tiszta energiájú jövő születését

Sajtóközlemény - Greenpeace - 2014. szeptember 15.
Japán ma valóban különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán - a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország - fél évszázad óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Bővebben >>     

2014.07.03.

Sajtóközlemény  - Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!
Elindult a Humusz tárgyiadomány-koordinátori hálózata. A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot. 2014. Július 14-18. között az ország kilenc pontján várják a szervezők az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.06.25.

Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet határozottan ellenzi az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezményt, mert az veszélybe sodorhatja többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Az egyezmény továbbá ránk szabadíthat egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

Bővebben >>     

2014.05.06.

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önt a 2014. Május 12.-én 10-17 óra között Szolnokon a Park Panzió Étteremben (5000 Szolnok, Irinyi J. u.2.) megrendezésre kerülő „Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára” című képzéssorozat Szolnoki állomására. Az előadásokat Éger Ákos tartja. A képzés célja a fenntartható fejlődés, az ehhez kapcsolódó gondolkodásmód és a fenntartható életmód összefüggéseinek jobb megértése, egy, külön a képzésre készült, ismeretanyag mentén, ami rávilágít az ok-okozati összefüggésekre, valamint több, már megvalósult jó gyakorlatot is bemutat.

Bővebben >>     

2014.04.15.

"Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára"

Túrkeve, 2014. április 23-án 10-17 óráig
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző programja részeként fenntarthatósági képzést szervez helyi döntéshozók, véleményformálók számára, akik vállalatoknál, civil szervezeteknél, közintézményekben, önkormányzatoknál dolgozva elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt, és ennek megfelelően szükségét látják ezen ismereteik gazdagodásának.


Bővebben >>     

2014.03.17.

Sajtóközlemény  - Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep

A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó gazdag hagyományok felelevenítésének szándékával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. április 26-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet a túrkevei Ligetben. Az egész napos rendezvényen hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.01.27.

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg. Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt.

Bővebben >>     

2014.01.20.

Paks2: a természetvédők népszavazást követelnek!

Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot. Az érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen nyélbe ütött megállapodás ügyében a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget.

Bővebben >>     

2013.11.27.

Sajtóközlemény
Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó péntekén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A "Ne vásárolj semmit!" Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. November utolsó péntekén pedig, a Tudatos Vásárlók a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetnek, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Bővebben >>     

2013.10.14.

Sajtóközlemény

Infrastruktúra-fejlesztéssel a Beklen Alapítvány környezeti nevelési programjainak megvalósításáért, családbarát szolgáltatásainak javításáért
A Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-5.1.3-11 - A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című felhívásra 2011. novemberében pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. március 22-én kelt támogató levelében értesítette a Beklen Alapítványt arról, hogy fejlesztési projektjét 16 093 160 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.


Bővebben >>     

2013.10.04.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Október 3, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Nagykörűi Befőzés Napja 2013 (Nagykörű), ahol 2013. október 5-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével különböző helyszíneken várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Bővebben >>     

2013.09.05.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Szeptember 4, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét.
A turné következő állomása a Túrkeve Város Napja (Túrkeve), ahol 2013. szeptember 6-8. között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével különböző helyszíneken várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Bővebben >>     

2013.08.30.

Sajtóközlemény

A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-5.1.3-11 - A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című konstrukció támogatásával című felhívásra 2011. augusztusában pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. április 16-án kelt támogató levelében értesítette a Nimfea Egyesületet arról, hogy fejlesztési projektjét 28.605.630 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.


Bővebben >>     

2013.08.30.

Sajtóközlemény

Kiadja: Magyar Természetvédok Szövetsége Fokozódó éghajlatváltozás - csökkeno biológiai sokféleség A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédok Szövetsége. Az idei száraz nyár és a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élovilág sokszínuségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelosségére.


Bővebben >>     

2013.07.19.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Július 19, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Nagykörűi Búcsú (Nagykörű), ahol 2013. július 21-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.07.11.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Július 11, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Szentmiklósi Napok (Törökszentmiklós), ahol 2013. július 13-án a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.06.23.

Sajtóközlemény - Nulla Hulladék Turnét indítanak a civilek

2013. május 31., Budapest - A Humusz Szövetség és tagszervezetei az országos Nulla Hulladék Turnén, harminc fesztiválhelyszínen várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség civil szervezetek tömörüléseként tizennyolc éve képviseli a hulladékmegelőzés ügyét. A Szövetség Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja. A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.06.03.

Sajtóközlemény

A Gyógyfürdő Nonprofit Közhasznú Kft. az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-2.1.1/A.I-12 - Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című felhívásra 2012. októberében pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. december 21-én kelt támogató levelében értesítette a Gyógyfürdő Kft-t arról, hogy fejlesztési projektjét 110 546 614,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Bővebben >>     

2012.10.26.

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
SZENNYEZÉSBŐL ZÖLDENERGIA TÚRKEVÉN - TERMÁLVÍZ KÍSÉRŐGÁZ HASZNOSÍTÁS

Túrkeve, 2012. október 25. A Túrkeve Városi Önkormányzat beruházásának célja a városi termálfürdő - jelenleg a levegőt szennyező, - üvegházhatású metán kísérőgázának hasznosítása. A több mint 125 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként villamos áramot és hőenergiát állítunk elő a korábbi szennyezőből, és ezáltal évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése.

Bővebben >>     

2012.09.04.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 Roncsország leszünk? Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is. A visszásságok ellen fellépő, a törvények betartatásán őrködő, a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit védő intézmény végletekig történő legyengítése hozzájárul a bunözés növekedéséhez, a társadalmi igazságtalanságok és feszültségek erősödéséhez, a lakosság egészségi állapotának romlásához. A zöld ombudsman intézményének leépítése csak azoknak kedvez, akik igyekeznek a jogszabályokat megkerülni.

Bővebben >>     

2012.06.06.

AZ MTVSZ és a CEEweb sajtóközleménye az Energiahatékonysági Irányelvről Az EU tagállamok egyik legjobb gazdasági esélye lehet az Energiahatékonysági Irányelv – ha hagyják A friss európai Ecofys jelentés szerint az Európai Unió évente 200 Mrd euró megtakarítást érhetne el az Energiahatékonysági Irányelvvel, ami plusz forrást jelenthetne a komoly pénzügyi válsággal küzdő EU tagállamoknak. A takarékosabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz azonban kezdetekben jelentős ráfordításokra lenne szükség, amitől tart az EU tagországokat képviselő Tanács. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a CEEweb arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszú távú, igen jelentős megtakarítások érdekében szükség van az újszerű gondolkodásra és kezdeti beruházásokra. A szervezetek a hatékonyabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz egy innovatív szabályozó eszközt is ajánlanak.

 
 Bővebben >>     

2012.03.20.

Sajtóközlemény
A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.

 
 Bővebben >>     

2012.02.21.

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége
Budapest, 2012. február 21.
A termőföld és az édesvíz minőségétől és közösségi birtoklásától kritikusan függ fizikai létünk és jövőbeli megmaradásunk. A 2014-es magyar földmoratórium megszűnésére felelősséggel készülő állam cselekvési lehetőségeiről a Magyar Természetvédők Szövetsége beszélgetett Dr. Tanka Endre professzorral és Molnár Géza kutatóval.

 
 Bővebben >>     

2012.02.02.

Sajtóközlemény - Uniós milliárdok zsákutcába futó beruházásokra
Öt magyarországi beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások új térképére A Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ma közzétett felmérése szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások.

 
 Bővebben >>     

2012.01.23.

Nyílt levél
Ma délelőttig 100 civil szervezet csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége által írt és Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz címzett levélhez, melyben a szaktárcát és a zöldhatóságot érintő leépítések és Dr. Ángyán József parlamenti államtitkár lemondása ellen emeli fel szavát.

 
 Bővebben >>     

2012.01.17.

 Hazai ernyőszervezetünk, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa sajtóközleményt adott ki a génmódosított élelmiszerek terén történt örvendetes eseményről.
A géntechnológiai óriáscég BASF kivonul Európából.
A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 
 Bővebben >>     

2011.11.16.

 Panasz az Európai Bizottságnak a szlovákiai farkasvadászat ügyében
A Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország – FOE) és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a FOE Magyarország tagszervezete panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy a Bizottság vizsgálja felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát

 
 Bővebben >>     

2011.08.18.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeres LIFE+ pályázatot adott be, mely szeptember 1-jével veszi kezdetét.
 A program a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó-pusztára koncentrál, mely magas természeti értékkel bíró, Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 terület. A pályázatban partnerként szerepel a Herman Ottó Természetvédő Kör (HOTEK), a Tiszatáj Közalapítvány, és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A program társfinanszírozója az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 
 Bővebben >>     

2011.08.01.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Felhívás a Pásztói hidegnevelde felújítására
2011. szeptember 1-jétől a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó pusztán, a Mezőtúri út mellett lévő hodály felújítására hirdetünk felhívást.Az ajánlatokat 2011. augusztus 15-ig várjuk a szervezet központi e-mail címére.

  
 Bővebben >>     

2011.08.01.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Felhívás LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magas szintű pénzügyi és számvitelekkel ismeretekkel rendelkező, angolul felsőfokon beszélő munkatársakkal rendelkező cég jelentkezését várja nyertes LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára.

  
 Bővebben >>     

2011.05.04.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása szerint a süketek párbeszédeként értékelhető a közelmúltban a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által képviselt vadászati szervezetek és némely civil zöld szervezet, valamint egyes aktivisták között zajló vadászati-természetvédelmi érdekellentétekről fellángolt vita.

  
 Bővebben >>     

2011.03.19.

Sajtóközlemény - A környezeti demokrácia arculcsapása
Az Európai Unió Natura 2000 hálózatának és az Európai Unió természetvédelmi irányelveinek komolyságát kérdőjelezi meg, hogy egy multinacionális nagyvállalat esetében a Bizottság kivételt tesz, miként az is, hogy az egymást követő magyar kormányok a Natura 2000 területekkel miként sáfárkodnak.

 
 Bővebben >>     

2010.11.03.

Sajtóközlemény 
A Messzelátó Egyesület bevezeti Magyarországon az 50 km-es diétát. Az 50 kilométeres diéta egy klímavédő életmód változtató program, amelynek legelszántabb résztvevői azt vállalják, hogy október 10-től kerek egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztanak. A kenyerüket vagy maguk sütik, vagy 50 km-en belüli sütödében, sőt azt is tudniuk kell, hogy a liszt honnan került a kovászukba.

 
 Bővebben >>     

2009.03.06.

Ha szívén viseli a környezetünk állapotát, és gyermekeink jövőjét, akkor közös a célunk.
Járuljon hozzá 1%-ával Ön is a természet védelméhez!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület adószáma: 18372348-1-04

 
 Bővebben >>  

2009.01.28.

Online aláírásoddal támogasd te is a klímatörvényt!
Látogass el a www.eghajlatriado.hu weboldalra, majd a főoldalon található "Online aláírásommal támogatom a klímatörvényt!" linkre kattintva válaszd ki a lakhelyed szerinti országgyűlési képviselőd.

 
 Bővebben >>  

2008.12.17.

Nyílt levél az Európai Parlamenti képviselők részére Környezetvédő szervezetek nyílt levelet intéztek hazánk Európai Parlamenti képviselőihez, melyben arra kérik a képviselőket, hogy az éghajlati katasztrófa elkerülése érdekében ne fogadják el az Európai Unió klíma- és energiakérdéseket szabályozó csomagjának egyes kritikusan gyenge elemeit.
 
 Bővebben >>  

2008.10.30.

 Sajtóközlemény
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület számára 2007-ben felajánlott SZJA 1%-ok felhasználásával kapcsolatban
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton szeretné megköszönni tagjainak, barátainak és szimpatizánsainak, hogy 2007-ben is az egyesület javára ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át, ezzel is támogatva a szervezet törekvéseit és munkáját.

 Bővebben >>  

  2008.07.11.

TAI szakmai javaslatoka magyar erdészeti igazgatásban a közösségi részvétel előmozdítására
2006. évben az EMLA, majd a 2007. évben az EMLA, a NIMFEA és a WWF a The Access Initiative - TAI módszertanát felhasználva elvégezte a magyar erdészeti igazgatásban a közösségi részvétel (információhoz való hozzáférés, döntéshozatalban való részvétel, jogorvoslathoz való jog) szabályozási és gyakorlati vizsgálatát és értékelését.
 Bővebben >>  
  2008.01.31.

Sajtóközlemény
Energiatakarékossági Program
- meddig ér a takaró?
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a 2008. évi Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) pályázattervezetének véleményezése kapcsán nagyobb mértékű lakossági támogatást sürget.

 Bővebben >>  
  2007.12.22.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa nevében boldog, békés és szeretetben eltöltött karácsonyt, egészségben és örömökben gazdag új esztendőt kíván!

Hogyan tehetné zöldebbé a karácsonyt? Itt olvashatók a brit környezetvédők tanácsai...

 Bővebben >>  
  2007.11.05.

MEGHÍVÓ
Végéhez közeledik a Magyar Természetvédők Szövetsége és 13 regionális környezetvédő szervezet Klímavédelmet! című társadalmi kampánya. Ezúton szeretettel meghívjuk az országos kampány látványos záróeseményére.

Bővebben >>
  2007.11.04.

Jövőre is lehessen 1%-ot felajánlani az illegális lerakók felszámolására!
Jelen állás szerint nem lehet! A Parlamentben zárószavazás előtt áll az a törvényjavaslat, amely legfeljebb 2 közcélra enged 1%-ot felajánlani egy évben. A HuMuSz levelet írt a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hogy változtassanak az előterjesztésen.

Bővebben >>
  2007.10.24.

Radikális éghajlatvédelmi stratégiát sürgetnek a természetvédők.
A Magyar Természetvédők Szövetsége 63 zöld szervezet támogatásával tanulmányt küldött a környezetvédelmi miniszternek, amelyben sürgeti, hogy a kormány olyan éghajlatvédelmi stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben lévő környezetkárosító szakpolitikákat.

Bővebben >>
  2007.10.15.

Forgalomlassító demonstráció a 4- es főúton!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Levegő Munkacsoport támogatásával 2007. október 12-én forgalomlassító demonstrációt tartott a 4- es főút 130 és 131 km köve között annak érdekében, hogy felhívja az autósok és a hatóságok figyelmét a kamionok által okozott súlyos környezeti és közlekedési problémákra.

Bővebben >>
  2007.10.08.

A sínek tovább bírják...
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Levegő Munkacsoport 2007. október 8-12. között akcióhetet szervez, mely programsorozattal ösztönözni szeretnék az önkormányzatokat és a közlekedési minisztert arra, hogy a kamionforgalom ártalmainak mérséklésére érdemi hatással járó kilométerarányos útdíjat vezessenek be.

Bővebben >>
  2007.05.01.

A Dalerd Zrt. a Nimfeát támadja
A DALERD, Délalföldi Erdészeti Zrt. megkezdte "hadjáratát" a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és munkatársai ellen. Személyiségvédelmi perben polgári peres eljárásban beperelte a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, Sallai R. Benedeket és Monoki Ákos Kálmánt a "Pusztuló alföldi erdők" c. sajtónyilatkozatban közölt állításokért, és emellett magánvádi indítvánnyal büntető eljárásban feljelentette Sallai R. Benedek rágalmazásért.

Bővebben >>
  2007.03.01.

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET SAJTÓKÖZLEMÉNYE
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület véleménye Persányi Miklós miniszter úr II. Nemzeti Környezetvédelmi Program végrehajtásáról szóló beszámolójához
2007. 02. 26-án, hétfőn a parlamentben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter a második Nemzeti Környezetvédelmi Program 2003-2004 évi végrehajtásáról számolt be. A beszámolóval kapcsolatban a miniszter úr néhány önkritikus megjegyzését tiszteletben tartva a Nimfea Természetvédelmi Egyesület fontosnak tartja azokat kiegészíteni néhány természetvédelmi vonatkozású adalékkal.

 Bővebben >>  
  2007.02.11.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gratulál
a megszűnő Soros Alapítványnak
"Az EU csatlakozással Magyarország történelmében új fejezet kezdődött, az ország új helyzetbe került, új kihívásokkal néz szembe. Az Alapítvány betöltötte eredeti küldetését, hiszen megtörtént a rendszerváltás, kiépültek a demokratikus társadalom alapjai."

 Bővebben >>  
  2007.01.06.

Kedvezőtlen tapasztalatok az NCA Észak-alföldi régió működési pályázataival kapcsolatban
A Nimfea Természetvédelmi Egyesült partnerivel egy statisztikai kimutatást készített az NCA észak-alföldi kollégiumának működési döntéseivel kapcsolatban.
A kimutatásból kiderül, hogy sajnos a kollégiumi tagok által érintett szervezetek kiugróan eredményesebben szerepeltek, mint más szerveztek. A döntéssel kapcsolatos negatív tapasztalatokról készült jelentés itt olvasható...

-dr. Bíró Endre az NCA Tanács tagjának válaszlevele
-AzÉszak-Alföldi Regionális Kollégium válaszlevele

 Bővebben >>  

Dávid és Góliát napi harca
  A mai napon, szeptember 14-én reggel kerül sor annak a pernek a másodfokú tárgyalására, amelyet az Auchan indított Lukács András,
a Levegő Munkacsoport elnöke ellen "Az Auchan csodái" című cikk miatt (http://www.nol.hu/cikk/362065/).
  A per jól mutatja azt a tarthatatlan és méltatlan állapotot, amelyet az ország vezetése bűnös tétlenséggel elnéz, és az államigazgatási szervek leépítésével támogat.

 Bővebben >>  

Elfolyt milliárdok
(újra tarolt a feketegazdaság az árvízen)
    Az Orbán, Medgyessy és Gyurcsány kormányok egymást követően sorra elszabotálták a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése néven megismert komplex árvízi védekezési és vidékfejlesztési program megvalósítását. Ennek a közvetlen eredménye az elmúlt hetekben egyébként is kiürült államkincstárból elköltött milliárdok sokasága, ami a legutóbbi híradások szerint a húsz milliárd forintot közelítette meg.
      -Bővebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Valóban eredményesen működnek az egységes zöldhatóságok?
(A zöldhatóságok létrehozásának fő vesztese a természetvédelem)
 

"Eredményesen működnek a 2005. januárjában létrehozott egységes zöldhatóságok" - címmel adott le híradást az MTI Szeged Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkárának sajtótájékoztatójáról.
"Az elmúlt egy év tapasztalata egyértelműen bizonyítja, hogy az egységes zöldhatóság kialakításával sikerült ledolgozni a több tízezres irathátralékot, ma már naprakész állapotban vagyunk."
       -Bővebben

FELHÍVÁS
a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából
Szereted a természetet? Szeretnél tenni azért, hogy megóvd környezetünket, hogy fennmaradhasson hazánk gazdag élovilága, biológiai sokfélesége? Szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan tehetnél többet mindezért? Szeretnéd leírni a természet védelmével kapcsolatos gondolataidat, esetleg szoktál cikket írni az iskolai lapba és érdekel az újságírás? Szeretnéd megtanulni, hogy hogyan kell jó cikket írni?
      -Bővebben 

A Vizes élőhelyek világnapjáról emlékeztek a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint klasszikusan vizes élőhelyekkel foglalkozó természetvédelmi szervezet, idei évben is megemlékezéssel hívja fel a figyelmet a Vizes élőhelyek világnapján a hazánkban is tapasztalható kedvezőtlen folyamatokra.
"Édesvízkészleteink is és ezzel vizes élőhelyeink is veszélyben!" - adta ki nyilatkozatában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.               -Bővebben

Hová mennek a KIOP forrásai?

Megdöbbentő statisztikát mutat az a táblázat, amit Sallai R. Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a KIOP természetvédelem megerősítése albizottságba delegált mozgalmi képviselő tett közzé több természetvédelmi listán a GKM hivatalos honlapjáról. A táblázat a KIOP 130 nyertes projektjét tartalmazza.                       -Bővebben

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sajtóközleményt, adott ki, melyet 52 civil szervezet, oktatási intézmény, oktatóközpont és magányszemély írt alá, a hazai környezeti nevelés érdekében.
A hazai környezeti neveléssel fogalakozó intézmények jelen levéllel fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy az Oktatási és Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázati forrásokat az elmúlt években drasztikusan csökkentette illetve bizonyos kereteket megszüntetett, így ellehetetlenítve, mind az oktatási intézményeket, mind a civil szervezeteket, hogy a törvényekben is előírt feladatokat elláthassa.       -Bővebben
Sokoldalúbb részvételt a Géntechnológiai Bizottságban!
   Hatvankét környezetvédő, állatvédő, fogyasztóvédelmi és gazdaszervezet levelet intézett a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottságba az Akadémia által delegált öt szakértő között ne csak a géntechnológiában érintett kutatók vegyenek részt, hanem más tudományterületek képviselői (például környezeti jogban, ökológiában és más releváns szakterületeken jártas akadémikusok) is helyet kapjanak a bizottsági munkában.       -Bővebben
A klíma-mozaik sürgető üzenete az ENSZ-csúcsnak:
Küzdjenek az éghajlatváltozás ellen!


    Montreal/ Túrkeve, 2005. december 1.:
Ezerhatszáz klíma-üzenetet küldtek az emberek Magyarországról az 50 méter hosszú üzenőfalhoz, amelyet a montreali ENSZ éghajlati tárgyalások helyszínén állított fel a Föld Barátai nemzetközi szervezete.       -Bővebben 
Sajtóközlemény 2005. november 11.
Szigorú vegyianyag-szabályozás, biztonságosabb jövő
A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a WWF Magyarország 11 ezer választópolgár akaratát bizonyító aláírásokat adott át a négy párt képviselőinek.
Szolnok városában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint a Magyar Természetvédők Szövetségének a tagja közel 200 aláírás gyűjtésével járult hozzá az akció sikeréhez.
           -Bővebben   
Egyesületünk 2005. augusztus 11-én tartotta meg sajtóreggelivel egybekötött két sajtótájékoztatóját.

A sajtótájékoztatókra a környékbeli média (Túrkeve, Kisújszállás, Mezőtúr, megyei napilap-Új Néplap) képviselőit hívtuk meg.
A sajtótájékoztatón két témával is foglalkoztunk, bemutattuk:

- az egy éve működő regionális agrár-környezetvédelmi tanácsadó iroda működését, annak eredményeit, illetve

- az Energia Klubbal közös ingyenes szigetelő programunkat.
Mit ígértek, és mi valósult meg az agrár-környezetvédelemben 2005 során?

Talán sokan tudják, hogy Uniós csatlakozásunk óta a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv révén a Magyar Állam és az Európai Unió (EMOGA Garancia részlegéből) közösen finanszírozza a magyar gazdák természetbarát termelési módszereit.
A gazdák a támogatási kérelem kitöltése után öt éven át, évente állítják ki a kifizetési kérelmet, hogy jogos jussukhoz hozzájussanak.      -Bővebben   

Tüntetés a környezet- és társadalomromboló állami költségvetés ellen
    A magyar környezet-és természetvédő szervezetek tüntetést szerveztek a Kormány környezet- és társadalomromboló költségvetési tervezete ellen. Felhívtunk minden állampolgárt, aki aggódik a természetért, az emberek egészségéért, a jövendő nemzedékek életlehetőségéért, vegyen részt a tüntetésen.

    A tüntetés helye: a Budapest, az Országháznál, a Kossuth tér déli részén
   Ideje: 2004. október 21., csütörtök 11 óra       -Bővebben

24 környezetvédő szervezet tiltakozik a környezetvédelmi
minisztériumot érintő tervezett költségvetési megszorítás miatt
  Alulírott magyarországi környezet- és természetvédő szervezetek
megdöbbenve fogadtuk azokat az elképzeléseket, miszerint a Kormány tervezett megszorító intézkedései ahhoz vezethetnek, hogy akár 25%-os leépítés lesz a környezetvédelmi igazgatási szektorban.
Határozottan tiltakozunk a környezetvédelem forrásai, a
környezetvédelmi igazgatás létszáma további csökkentése miatt.
  -Bővebben

A Nimfea Egyesület gratulál a Pro Natura díjazottaknak!
2004-ben is kiosztották a Pro Natura díjat azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik/amelyek a hazai természetvédelem érdekében különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak. A Pro Natura díj mellett Pro Natura Emlékplakettet és Miniszteri Elismerő Oklevelet is adományozott Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a Föld napján. A díjazottakat három különböző kitüntetésben részesítették, így 5 Pro Natura díjat, 10 Pro Natura Emlékplakettet és 10 miniszteri elismerő Oklevelet osztottak ki.
  -Bővebben 
Az emlékek elhalványulnak ?
A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából
a Nimfea Természetvédelmi Egyesület sajtóközleménye

    Immár négy éve, hogy az ország döbbent csendben szemlélte a médiából, amint a romániai, ausztrál érdekeltségű Aurul vállalat gondatlanságából adódóan a cianid szennyezés végigvonul a Szamoson, majd a Tiszán, nyomában totális pusztítással. Örökre belénk ivódtak a haláltusájukat vívó halak vergődései a képkockákról, a Tisza-menti emberek összeroskadása a gátakon, a konténerszámra szállított haltetem, a reménytelenség, a kilátástalanság és a teljes elkeseredettség - hogy ez megtörténhet.                                             -Bővebben
A Dráva Szövetség, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Védegylet és a WWF Magyarország ellenzi a Novo Virjei Vízerőmű megvalósítását, és már írásban is felszólították a Magyar Kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges diplomáciai lépést az erőmű megépítésének megakadályozására. A négy szervezet most aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy az állampolgárok is kifejezhessék tiltakozásukat a tervezett beruházás ellen.                              -Bővebben
Mérgezett a Zöld Forrás?
Civil szervezetek a környezetvédelmi alap új szabályozásáról
   A magyarországi környezetvédelmi és természetvédelmi civil szervezetek képviselői ezúton tisztelettel meghívják a Önt közös sajtótájékoztatójukra.
Sajtótájékoztató ideje: 2004. február 20-a, péntek 12.00
helye: Angelika Kávéház, 1011 Budapest, Batthyány tér 7.
A civil szervezetek ismertetik a KvVM Környezetvédelmi és Vízügyi Célelőirányzat (Kövice) tervezett felhasználásáról és a jogszabály-előkészítés visszásságairól alkotott véleményüket.      -Bővebben 

2003. december 17.- én juttatta el a Dráva Szövetség, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Védegylet és a WWF Magyarország közös írásbeli állásfoglalását a Magyar Kormányhoz a Dráván Novo Virjénél tervezett vízerőművel kapcsolatban.

Az erről szóló sajtóközlemény itt tekinthető meg.

Az új KAC rendelet társadalmi egyeztetése újból elmaradt

   December 12-én a KvVM "társadalmi egyeztetés" céljából háromnapos határidővel megküldte a 2004. évi KÖVICE rendelet tervezetét a 2003-as Országos Találkozón választott civil képviselői részére.
Ez több szempontból sem elfogadható eljárás, ezért a képviselők egy közös levélben fordultak Persányi miniszter úrhoz.

-Bővebben                          -Észrevételek

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RENDKÍVÜLI SAJTÓKÖZLEMÉNYE
    Fokozottan védett madárfajok pusztítása a kunhegyesi Telekhalmi-halastavakon

   2003. augusztus 14-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület programvezetője és a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őre közös terepbejárást tartottak a Kunhegyes határában található Telekhalmi-halastavakon.
Az egyik tavon egy lelőtt kiskócsag (Egretta garzetta) tetemét találták meg, nem messze a parttól, a lecsapolt tómederben. A kiskócsag fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke 250 000 Ft, elpusztítása bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.     -Bővebben
A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RENDKÍVÜLI SAJTÓKÖZLEMÉNYE
    Az állati jogok, a humanizmus és a természetvédelmi szabályozás újbóli komoly lábbal tiprása történt hétvégén (2003. augusztus 10-én) Monoron a Díszállatbörzén. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület programvezetője és munkatársai helyszíni beszámolja alapján teljes megdöbbenéssel számoltak be azokról az embertelen körülményekről, amelyeket a helyszínen tapasztaltak a díszállattartók, magukat állatbarátnak nevezők részéről.      -Bővebben
A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RENDKÍVÜLI SAJTÓKÖZLEMÉNYE
   Sorozatos visszaélések a Túrkevei halastavakon
2003. augusztus 09-én a túrkevei Malom-zugi-halastavakon 2 lelőtt üstökösgém (Ardea ralloides) tetemét gyűjtötték be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei.
Tekintve, hogy az üstökösgém fokozottan védett faj, eszmei értéke 250 000 Ft, illetve a Berni Konvenció 2. függelékében szerepel, így elpusztításuk bűncselekménynek minősül az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény értelmében.      -Bővebben

Zöld szervezetek sajtóközleménye a rendőrség brutális paksi fellépéséről
Budapest, 2003-06-13.

   Az alulírott civil szervezetek megdöbbentőnek tartják azt a brutalitást és vádaskodást, amellyel a rendőrség
"lekezelte" az engedély nélküli csütörtöki paksi akciót. Szolidaritásunkat fejezzük ki a Greenpeace-szel.

  Az ország energiaellátását és az erőmű több száz km-es körzetében élők biztonságát nem a Greenpeace,
vagy más kritikus véleményt megformáló civil szervezet veszélyezteti, hanem az atomerőmű vezetése,
és az a politikai hatalom, amely máig nem vonta felelősségre és pozíciójukban hagyta a paksi baleset okozóit.              -Bővebben

Tájgazdálkodás minisztériumi partnerséggel
   Kis Zoltán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára találkozott a tájgazdálkodással, megfelelő tájhasználat kereséssel foglalkozó civil szervezetek képviselőivel, és együttműködésükről biztosította azokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében megvalósuló konferencia, mint a tájgazdálkodás meghonosításával és gyakorlati művelésével, a helyi adottságokhoz alkalmazkodó tájhasználat keresésével, helyi fenntartható fejlődési modellek kivitelezésével foglalkozó civil szervezetek első találkozójára a szakminisztériumok képviselőivel múlt héten került megrendezésre.       -Bővebben

A CIPP Hálózat a Magyar Soros Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2002-ben.

   A program célja: civil szervezetek számára olyan, személyes és online szolgáltatási csomagokat kidolgozni és működtetni, melyek megkönnyítik az uniós ismeretek és pályázati információk elérését, illetve tágabb értelemben segítséget nyújtanak a pályázatíráshoz, pályázati partnerek kereséséhez ill. partnerségi programok kidolgozásához   
    -A CIPP rövid bemutatása      -ugrás a CIPP honlapra

Újabb visszásságok a Közép-Tiszai ökoturisztikai célkitűzésekben
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ismételten tiltakozik a    közép-tiszai ökoturizmus mögé bújtatott környezetszennyezés    ellen.
-Bővebben

Erélyesebb fellépést várnak a zöldek a környezetvédelmi tárcától a "motorcsónak ügyben", s ha kell, alkotmánybírósághoz is fordulnak

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és néhány Tisza mentén tevékenykedő partnerszervezete megdöbbenéssel értesült kormányzati forrásokból arról, hogy az idén márciusban hatályba lépett, motorcsónak korlátozással foglalkozó rendelet megváltoztatására készül a kormány.
    -Bővebben

    SAJTÓKÖZLEMÉNY:
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyílt levele a gazdasági és közlekedési miniszterhez
    Tisztelt Miniszter Úr !
Egyesületünk, a társadalom nagy részéhez hasonlóan szomorúan és aggodalommal értesült a paksi atomerőműben történt eseményekről. Bízunk benne, hogy a gondokat sikeresen leküzdik a szakemberek a közeljövőben, mindazonáltal a felmerült probléma ismét rámutatott hazánk energiagazdálkodásának hibáira, amit - mint az események figyelmeztetését - nem hagyhatunk figyelmen kívül.       --Bővebben

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET ÁLLÁSFOGLALÁSA A TISZA-TAVI TURIZMUS FEJLŐDÉSÉNEK KORLÁTAIRÓL, ÉS EBBEN A MOTORCSÓNAKOK SZEREPÉRŐL

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület örömmel
üdvözölte a hatóság által kezdeményezett kormányrendelet hatálybalépését, amely korlátozza a belsőégésű motorral hajtott kishajók és csónakok üzemeltetését a Hortobágyi Nemzeti Park Tisza-tóra eső védett területein, a holtágakban és a maradványvizeken.   --Bővebben

Újabb és újabb vadászati rémtettek
 
  Az elmúlt héten újra több garázda szélhámosság kiderült az maguk által "alternatív természetvédelemnek" nevezett vadászat hazátájáról. A hazai vadászati kultúra mélypontja is újból bizonyodni látszik, míg az olaszok vadászati disznóságiról is új képeket kapunk. Vajon amikor a határok eltörlődnek, akkor hogyan fognak ezek a disznóságok kiderülni ?   --Bővebben

 
   "Vége-nincs Tisza-szabályozás"
-Állásfoglalás Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről-
   Sallai R. Benedek Nimfea Természetvédelmi Egyesület
                                               Túrkeve, 2003. február 13.

 
  Jelen írásban - hogy ne áruljak zsákbamacskát - valami ellen kell szólnom, s ez nem más, mint a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése nevű koncepció jelen formája, amely tervként alapjaiban gyakorlatilag a Tisza árvízi biztonságát hivatott szolgálni megvalósítását követően elsőként nyolc, majd további árvíztározók építésével a folyó mentén.   --Bővebben

 
Szubjektíven objektív vélemény a 13. Országos Találkozóról
   Több mint 700 fő az OT-n, hihetetlen létszám. Ennyien némi egységgel, már nagyon erősek is lehetnénk. Ha egyetlen szervezet sem hozná el egy aktivistáját sem, egy tagját sem, és csak annyian jönnénk össze, mint itt voltunk, és csak ennyien vonulnánk az utcára, már akkor is elég erősek lennénk ahhoz, hogy megváltoztassuk a költségvetést a környezetvédelem javára, megakadályozzunk nagy kormányzati természetpusztítást, fellépjünk közös ügyeink mellett, legyen az hulladék, vagy madárvédelem, megvédjük érdekeinket, s ha úgy hozza a sors eltávolítsuk miniszterünket...           --Bővebben,  sok képpel
  SAJTÓKÖZLEMÉNY (2003.feb.26)
 
Több Tisza menti civil szervezet együttesen fejezte ki aggályait a Vásárhelyi Terv
Továbbfejlesztése (VTT) nevű árvízvédelmi koncepcióval kapcsolatban.
  Az elmúlt évben/években több szakmai cikkben, tanulmányban, állásfoglalásban,
találkozón, konferencián bíráltunk annak tartalmát, felhívva a közvélemény és
politikusaink figyelmét a VTT hosszú távú hatásaira és a lehetséges problémákra.
   --Bővebben
 
Koporsók közé rejtették a lelőtt madarakat
2003-01-30 19:04:10
RTL Klub Híradó

    Több mint 1500 szigorúan védett madár tetemét találták meg koporsók közé
rejtve a vámosok délután Ártándon egy olasz kamionban. A teherautó
Romániából tartott Olaszországba, és az okmányok szerint csaknem 400 darab
koporsót szállított. A vámosok röntgenfelvételt készítettek a kamionról,
amin látszott, hogy a raktérben egy fagyasztóláda is van, amiben több száz
rigó, pacsirta, fürj és egyéb védett madár tetemét rejtették el.
Az elsődleges becslések szerint a kilőtt madarak eszmei értéke 15-20 millió forint.

MTI-Sajtóadatbank
   A védett madarak magyarországi orvvadászatainak krónikája az utóbbi
három esztendőben:Magyarországon elejtett 41 védett madár (fenyő- és
énekes rigó, havasi partfutó, sárszalonka, pajzsos szankó és kanalas réce)
tetemét akarta október 23-án Rábafüzesnél kicsempészni az országból
három olasz vadász. A madarak együttes eszmei értéke meghaladja
az egymillió forintot.
-2000. augusztus 15. - Olasz vadászok a szegedi Fehér-tó környékén öt,
fokozottan védett cigányrécét (egy cigányréce eszmei értéke ötszázezer forint)
és egy kontyos récét lőttek le.
-2000. augusztus 21. - Ismét cigányrécét lőtt egy olasz vadász a szegedi Fehér-tavon.
   --Bővebben

 Felhívás
  
Alulírott társadalmi szervezetek megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a
"Civiliáda 2002" rendezvény egyik fő szponzora a British-American Tobacco
Magyarország Rt.-t (BAT) volt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a
"magyar országos civil találkozó" lebonyolítását egy olyan dohánygyár pénzelte,
amelynek tevékenysége és törekvése alapvetően ellentétes mozgalmunk
értékrendjével és céljaival. Köztudomású, hogy a dohányzásra visszavezethetően
ma Magyarországon évente mintegy 30 ezer ember hal meg, és több mint
600 milliárd forint nemzetgazdasági kár keletkezik. --Bővebben

Egyesületünk évek óta foglalkozik programjaival a Tisza völgy természeti problémáival,
társadalmi, gazdasági, környezeti változásaival.

    A 2000-es szomorú események, a cián és nehézfémszennyezé-sek óta még inkább
reflektorfénybe került a folyó. Erre jöttek még az elmúlt évek drámai mértékű árvizei amire
mintegy válaszként érkezett a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése elnevezésű koncepció,
ami azonban megosztotta a szakembereket.
A Nimfeánál igyekeztünk minél több véleményt meghallgatni erről a koncepcióról,
míg végül kialakítottuk saját állásfoglalásunkat, ami szerint dolgozni fogunk a következőkben.

-Bővebben állásfoglalásunkról...
Demonstráció
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, több országos és helyi civil szervezet közreműködésével csendes demonstrációt rendeztünk 2002. december 13-án, 11 órakor, Budapesten a Kossuth téren a Miniszterelnöki Hivatal előtti részén. A megmozduláson 22 civil környezet-és természetvédő szervezet vett részt, közel 70 fővel. ---Bővebben...
ESÉLYT A JÖVŐNEK !
A
Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiáltványa
   Tisztelt Miniszterelnök úr ! Tisztelt Kormány !
Örömmel olvastuk az "Esélyt a Jövőnek !" címet viselő programjukat, amely pontjaival előremutató megoldásokat kínál néhány kérdésre. Az elképzelés dicséretes, mindazonáltal a jövő leghomályosabb kérdésére, a természeti erőforrásaink megőrzésére nem kínál megoldást, így épp a jövő legkétségesebb kérdésével nem foglakozik, mégpedig azzal, hogy képesek leszünk-e akár mint ország, akár mint Európa, akár mint emberiség fennmaradni a magunk által teremtett társadalmi, környezeti viszonyok között.---Bővebben...
 

Van egy fényképem (Kisalföld / Hatszög/ Kalas György )
     Azt mondja a kozmetikusom, hogy írjak már valami vicceset a valóságsóról.
Hát bizony nem írok.Nem írok, mert szánalmas ez úgy ahogy van. De azért sem írok,
mert akkor kiderülne, hogy olyanról mondok véleményt, amit nem is nézek.
Aki meg nézi, hát nézze. Legalább végre megláthatja, hogyan gyárt a média
nímandokból "sztárokat".    /.../
Az más dolog, hogy az a társadalom, amelyik ezen a színvonalon adagolja a tömegkultúrát
- az meg is érdemli a sorsát.     
   ---Bővebben...

Nyílt levél Ötvös Zoltán részére
    Kedves Ötvös Zoltán ! Érdeklődéssel és némi megdöbbenéssel olvastam a Népszabadság
2002.11.11. számában megjelent "Leláncolva" c. írását, amire barátaim hívták fel a figyelmemet.
Egészen ennek a cikknek az elolvasásáig hittem azt korábbi publikációi alapján, hogy Önnek van
szerény rálátása a hazai zöld mozgalomra, annak struktúrájára és fejlődésére.
Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy ismeretei csakis felületes értékítéletre elegendőek.
Nem is tudom, hol kezdjem, nem akarok bőven és terjengősen írni, csak röviden, érzelem nélkül.
---Bővebben...

Vélemény az ökoturizmus és a természetvédelem kapcsolatáról
    Sajnos az elmúlt időszak eseményei (kormányzati turizmusfejlesztési célelőirányzatok, ökoturizmus
éve 2002., Turizmus Rt. ezirányú kommunikációs ténykedése, stb.), a turizmus népszerűsödése,
ezen belül is az ökoturzmus ágazaton belüli jelentős térhódítása egyre inkább igényli, hogy a
jelenséggel foglalkozzunk, és azt, hogy a környezet- és természetvédelem szempontjából
megvizsgáljuk. ---Bővebben...


Sallai R. Benedek beszámolója a KAC közcélú "B"keretben szerzett tapasztalatairól

Egyesületünk volt a kezdeményezője
a fővárosban Ligetvári miniszter leváltásakor történt demonstrációnak, amelynek képriportját megtekinthetik
itt...
  Vissza az aktuális hírekhez                             vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -