Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetőségeink Elérhetőségeink
 
Túrkeve város honlapja

Keresés a honlapon

Honlapunkat ennyien látogatták meg:


Utolsó frissítés: 2021.02.15.

 
Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:
Név:
Az adatvédelmi irányelveket elfogadom

Adatvédelmi nyilatkozat

A feliratkozás megerősítéséhez
kérem, ellenőrizze email postafiókját!

2021.02.15.

A Túrkevei Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet helyi termék boltjában szeretettel várják kedves vásárlóikat

Az üzletben megtalálhatók a Túrkevei Szociális Szövetkezet-, a helyi termelők-, és a környező szövetkezetek termékei mellett, édességek, péksütemények, felvágottak és még sok más kézműves és egészséges élelmiszer.

Cím: Petőfi S. u. 3.

 

Bővebben >>     

2020.09.03.

Még lehet jelentkezni az Energia? Tudatosan!” szemléletformáló, ismeretterjesztő szakkörre a Fekete István Oktatóközpontban

A Herman Ottó Természetvédő Kör által a helyi általános iskolák diákjai számára tavaly indított ingyenes, „Energia? – Tudatosan” elnevezésű szakkört a sikeres kezdés után a Covid19 pandémiával kapcsolatos óvintézkedések miatt sajnos félbe kellett szakítanunk. Most, az új tanév kezdetével azonban újra lehet folytatni a foglalkozásokat. Nem gond, ha eddig nem jártál, hiszen bárki be tud kapcsolódni, az előadások előzetes tudást nem igényelnek. Szeretettel várjuk az eddigi és az új érdeklődőket is a 2020/2021-es tanév első félévében is. A foglalkozásokon maximum 10 fő, 9-14 éves, a fizika, technika iránt érdeklődő, arra fogékony diákokat várunk. A szakkör szerda délutánonként, heti rendszerességgel, 14:30-tól 15:30-ig tart. A szakköröket a Covid19 járványhelyzettel kapcsolatos előírások 100%-os betartásával, jól szellőző, fertőtlenített helyiségben, vagy az időjárástól függően, fedett, nyitott, fertőtlenített helyen tudjuk megtartani, a maximális létszámkorlát miatt a szükséges távolság betartása megoldható. Az első új alkalom a tervek szerint 2019. szeptember 30. (összesen 30 alkalom) .

 

Bővebben >>     

2020.05.27.

Fenntartható jövő a turizmusban
A CEETO projekt és eredményei

  Létezik a turizmusnak olyan formája, amely az utazóknak az újdonságok és élmények iránti igényét úgy tudja kielégíteni, hogy az a helyi közösségek számára is megfelelő gazdasági előnyöket biztosítson és közben a természeti értékek is megmaradjanak. A védett területek fenntartható turizmusával foglalkozó, a Közép-európai Interreg támogatásával megvalósuló “CEETO - Közép-európai ökoturizmus: eszközök a természet védelméért” projekt mondanivalójának külön aktualitást ad, hogy a gazdaságnak a járvány utáni újraindítása előtt még talán van lehetőség átgondolni, hogy ugyanarra az útra térjünk-e vissza, mint amin eddig jártunk.

Bővebben >>     

2020.05.20.

Webinár a CEETO projekt eredményeiről

  A Közép-Európai Interreg program keretében megvalósuló CEETO (Central Europe Eco-TOurism) projekt 3 év munka után a végéhez érkezik.
A nemzetközi projekt magyar résztvevője a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, és most az eddigi tapasztalatokat, eredményeket mutatjuk be webinár formájában, 2020. május 25-én 10 órai kezdettel.

Bővebben >>     

2020.05.15.

Növekszik az érdeklődés a fenntartható turizmus iránt

  Véget ért a CEETO projekt zárókonferenciája – a projekt eredményeit és tapasztalatait bemutató egész napos rendezvényt közel 200 hallgató követte. A rendhagyó módon online megrendezett esemény előnye, hogy a Fülöp-szigetektől Lettországig sokfelől csatlakoztak a fenntartható turizmus iránt érdeklődő szakemberek, egyetemi kutatók és hallgatók, utazásszervezők, védett területek és önkormányzatok képviselői.

Bővebben >>     

2020.04.28.

Végéhez érkezik a CEETO-projekt
(kedvcsináló a zárókonferenciához)

  A 2017 júniusában útjára indult „CEETO – Közép-európai ökoturizmus: eszközök a természet védelméért” című program a végéhez érkezett.
A zárókonferenciára minden szempontból rendhagyó körülmények között kerül sor, amikor az egész idegenforgalmi szektor rengeteg kérdőjellel néz szembe. A fenntartható turizmus talán válasz lehet néhány kérdésre – csatlakozzon a május 14-én rendezett online konferenciához, hogy megismerhesse ezeket a megoldási lehetőségeket! A konferencia részletes programja elérhető itt: https://ceeto-network.eu/ceeto_final_conference/

 

Bővebben >>     

2020.03.20.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2020. április 20.

Bővebben >>     

2020.02.10.

Bagolyfesztivál

Változatos és érdekes programokkal telt a Bagolyfesztivál hétvégéje, ahol a Nimfea Természetvédelmi Egyesület standja is végig jelen volt. A Bagolyfesztivál kiállításmegnyitóval kezdődött: Kókay Szabolcs természetfestő és illusztrátor csodálatos alkotásait, illetve más természetfotósok képeit tekinthettük meg, az esemény tematikájához híven sok-sok bagollyal. A túrkevei óvodás és iskolás gyerekeknek a pályázatra érkezett rajzainak kiállítása pedig bemutatta, hogy a jövő generációja is kreatív és ügyes kezű – lehet, hogy pár év múlva már valamelyik ifjú művész önálló kiállítását láthatjuk ugyanitt.

Bővebben >>     

2020.01.17.

Még lehet jelentkezni az Energia? Tudatosan!” szemléletformáló, ismeretterjesztő szakkörre a Fekete István Oktatóközpontban

A Herman Ottó Természetvédő Kör a helyi általános iskolák diákjai számára ingyenes, az energiatudatossággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek átadását egyaránt célul kitűző szakkört hirdet „Energia? – Tudatosan” elnevezéssel. A foglalkozásra maximum 15 fő, 9-14 éves, a fizika, technika iránt érdeklődő, arra fogékony diákokat várunk. A szakkör szerda délutánonként, heti rendszerességgel, 14:30-tól 15:30-ig tart.

 

Bővebben >>     

2019.11.20.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2019. december 5.

Bővebben >>     

2019.11.14.

Energia? Tudatosan!” szemléletformáló, ismeretterjesztő szakkör a Fekete István Oktatóközpontban

A Herman Ottó Természetvédő Kör a helyi általános iskolák diákjai számára ingyenes, az energiatudatossággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek átadását egyaránt célul kitűző szakkört hirdet „Energia? – Tudatosan” elnevezéssel. A foglalkozásra maximum 15 fő, 9-14 éves, a fizika, technika iránt érdeklődő, arra fogékony diákokat várunk. A szakkör szerda délutánonként, heti rendszerességgel, 14:30-tól 15:30-ig tart. Az első alkalom 2019. november 20. (összesen 30 alkalom).

 

Bővebben >>     

2019.11.04.

Védett területeken zajló fenntartható turizmus tervezési, kezelési és monitoring eszközei

  Az Interreg program keretében megvalósuló CEETO projekt során a partnerek egy eszköztárat állítottak össze, amely összegyűjti mindazokat a módszereket, amelyeket fel lehet használni az európai védett területeken a látogatóforgalom tervezéséhez, kezeléséhez és monitorizálásához. A gyűjtemény ezen kívül számos sikertörténetet is bemutat a világ minden részéről. Az eszköztár alapján a CEETO program 8 természetvédelmi modellterületen a gyakorlatban is szemlélteti a sikeres és innovatív fenntartható turisztikai programok megvalósítását

 

Bővebben >>     

2019.06.14.

A zöld OT-n jártunk

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az ökoturizmusról szóló szekcióbeszélgetés szervezőjeként vett részt a 29. Zöld Civil Országos Találkozón. A Budapesten, 2019. május 31. – június 2. között megrendezett találkozó ezúttal több helyszínen zajlott le. Célunk részben a CEETO nevű ökoturisztikai projekt bemutatása volt, illetve a fenntartható turizmus jelentésének megismertetése minél több látogatóval. A Greenpeace irodájában pénteken lezajlott szakmai programunk a fenntartható turizmus megvalósításáról és a helyi közösségek bevonásának fontosságáról, illetve lehetőségeiről szólt általánosságban, illetve a Nimfea gyakorlatában.

Bővebben >>     

2019.06.01.

„Fekete István napok”

A 2019.06.22-23-án megrendezésre kerülő „Fekete István napok” egy határon átívelő, környezet- védelemmel, környezeti neveléssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó kétnapos (szombat-vasárnap) rendezvény, melyen a gyermekek megismerhetik Túrkeve környékének egyedülálló természeti és kulturális értékeit műhely- és terepfoglalkozásokon keresztül. A rendezvényre a határon túlról, is várunk általános iskolás diákokat. A rendezvény során a gyermekek tanulhatnak az élővilágról, betekintést nyerhetnek a madarak életébe, madárgyűrűzésen vehetnek részt, tanulhatnak arról, hogy milyen fontos értékek találhatóak a természetben, és ezeket hogyan tudjuk hasznosítani.

 

Bővebben >>     

2019.05.20.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. május 25-én 15 és 17 óra között Tiszafüreden a Kikötő körúton, az Albatrosz kikötőnél egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.05.16.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. május 24-én 14-16 óra között Hódmezővásárhelyen a Kálvin tér 2. (régi városi könyvtár) előtt egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.05.15.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. május 24-én, 11-13 óra között Szegeden a Kálvária sugárút 1. előtt egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.05.14.

Segítséget kérünk a csejt-pusztai ürgeállomány megmaradásához!

Egy több éven át futó program eredményeként sikerült a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csejt-pusztára ürgéket visszatelepíteni 2018-ban. Ez az eredmény azért volt fontos, mert a térségből szinte mindenhonnan kipusztult az ürge kb. 2005 táján. Egy sikeres áttelelés után ez a visszatelepítés eredményez újból lehetőséget a fajnak a megmaradásra, azonban a szerény telepített állomány (50 egyed) védelme sok feladatot (és költséget) ró egyesületünkre, amíg az önfenntartó állománynagyságot elérjük.

Bővebben >>     

2019.05.10.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. május 20-án 14 és 16 óra között Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtt (5000 Szolnok, Hild J.tér 1.) egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

Bővebben >>     

2019.05.09.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. május 20-án 09 és 11 óra között Poroszlón az Ökocentrumnál egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.05.08.

Konferencia beszámoló

Konferencia beszámoló a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által, 2019. május 3-4-én, Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban megrendezett „Fenntartható turizmus fejlesztésének lehetőségei a vidékfejlesztési és természetvédelmi kihívások tükrében” című konferenciáján elhangzott előadásokról.

Bővebben >>     

2019.05.07.

A fenntarthatóságot népszerűsítő „Fenntartható utazás” című alkotás nemzetközi díjat nyert

Május 3., Tortosa – Díjazták a CEETO projekt keretében készült „Fenntartható Utazás” című filmet a Terres Utazási Fesztiválon a Filmek & Kreativitás kategóriában. A filmfesztiválon 24 ország mintegy 100 produkciója vett részt. Terres Utazási Fesztivál - Filmek & Kreativitás A Terres Utazási Fesztivál - Filmek & Kreativitás rendezvényre harmadik alkalommal került sor április 26-tól május 5-ig az Ebro-delta Natúrpark és az Els Ports Natúrpark között elterülő Tortosa városában, Katalóniában, a Terres de l´Ebre UNESCO bioszféra rezervátum területén. A fesztivál a tájról és az utazásokról szóló idegenforgalmi filmekre specializálódott, és részben a turisztikai szektor szakembereit, részben pedig a szélesebb közönséget célozza meg. Ezenkívül tagja a CIFFT-nek (Nemzetközi Turisztikai Filmfesztiválok Bizottsága), és célja, hogy hozzájáruljon a városok és a vidék közötti turizmus kiegyensúlyozottabb eloszlásához.

Bővebben >>     

2019.05.06.

MEGHÍVÓ

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szeretettel meghív minden érdeklődőt a CEETO program eredményeit és a fenntartható turizmus alapelveit bemutató, szakmai beszélgetésre. Hívják fenntartható turizmusnak, szelíd turizmusnak, ökoturizmusnak, zöld turizmusnak, felelős turizmusnak, lassú turizmusnak – a fogalom mögött rejlő gyakorlati alapelvek azonban sok szempontból igen hasonlóak: - Legyen jó az utazónak - Legyen jó a természetnek - Legyen jó a helyi közösségnek

Az INTERREG Central Europe program keretében megvalósuló CEETO program következő tájékoztató alkalmának témája, hogy hogyan, milyen feltételekkel lehet szabályozni a különféle turisztikai szolgáltatókat, hogy megfelelnek-e ezeknek az alapelveknek.

Cím: Jósvafő, Jósvafő, Tengerszem oldal 1.

Időpont: 2019. május 14, 13 órától

Bővebben >>     

2019.04.23.

Ökoturizmus konferencia program 2019. május 3-4-5

Lehetőséget vagy veszélyt jelent az ökoturizmus esetleges térnyerése? A turizmus fenyegetést jelent-e a természeti értékek fennmaradására, vagy éppen ellenkezőleg, az idegenforgalmi bevételek hozzá tudnak járulni a természetvédelmi feladatok finanszírozásához? Mi a felelőssége és szerepe az utazónak és az utazásszervezőknek, turisztikai vállalkozásoknak? Hogyan lehet bevonni a helyi közösségeket a turisztikai vonzerők fejlesztésébe és a szolgáltatások fenntartásába? Van esély rá, hogy Magyarország ökoturisztikai nagyhatalom legyen?

Bővebben >>     

2019.03.28.

Ökoturizmus konferencia regisztráció

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Fenntartható turizmus fejlesztésének lehetőségei a vidékfejlesztési és természetvédelmi kihívások tükrében” című konferenciájára elérhetőek az online regisztrációs felületek (külön kell regisztrálniuk az előadóknak).

Kérjük az előadókat és az érdeklődőket, hogy feltétlenül regisztráljanak, mert csak regisztrált személyek vehetnek részt a konferencián!

Regisztrációs felület érdeklődőknek:

Regisztrációs felület előadók számára:

Időpont: 2019. május 3-4-5.

Helyszín: Túrkeve, Fekete István Oktatóközpont

Regisztrációs határidő: 2019. április 30.

Absztrakt leadási határidő: 2019. március 31.

Bővebben >>     

2019.03.28.

A berekfürdői Édes Fesztiválon jártunk

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiállítóként volt jelen a 2019. március 23-án, szombaton megrendezett Nemzetközi Tavaszi Édes Fesztiválon, Berekfürdőn. Az üdülőturizmusáról híres kistelepülés évről-évre megrendezett eseményén célunk a CEETO nevű ökoturisztikai projekt bemutatása volt. Standunkon igyekeztünk minél több érdeklődőnek bemutatni a fenntartható turizmust.

Bővebben >>     

2019.03.27.

Digitális Jólét Program Pont a Fekete István Oktatóközpontban

A „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” (továbbiakban DJP) pályázat keretében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontjában DJP pont került kiépítésre.

A DJP pont ingyenes bel- és kültéri wifi szolgáltatással, laptopokkal, tabletekkel és egyéb IKT eszközzel (információ kommunikációs technológia) várja az érdeklődőket, ahol DJP mentor munkatársunk segítségét is kérheti, pl. elektronikus ügyintézés, álláshirdetések, önéletrajz írás, stb. témában.

A DJP pont nyitvatartási ideje munkanapokon: 9-12 és 13-16 óra között.

Bővebben >>     

2019.03.18.

Felébredtek az ürgék a Fekete István Oktatóközpontban

Tavaly augusztusban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület munkatársai sikeresen telepítettek át 10 példány közönséges ürgét a hajdúszoboszlói szikes gyepekről a Fekete István Oktatóközpontban található ürgebemutató citelláriumba. Az enyhe tél miatt meglehetősen későn, csak decemberben kezdték meg téli álmukat, azonban az első ürgék már most, március idusán felébredtek. Egyelőre három példányt - valószínűleg hímeket - láttunk, de csak egyet sikerült lencsevégre kapni, ahogy a kotorékból lesi érdeklődve a fotóst.

Bővebben >>     

2019.03.15.

MEGHÍVÓ

Egyre gyakrabban találkozhatunk az „overtourism” kifejezéssel, ez a jelenség áll a nemrég megjelent WTO tanulmány fókuszában is. Egyre több szó esik a turizmus káros hatásairól, a médiában is egyre-másra jelennek meg cikkek arról, hogy egyes városokban a lakóknak elfogyott a türelme, és hiába köszönhetik a gazdasági fellendülést legalább részben az idegenforgalmi bevételeknek, mégis elegük van az élhetetlenné váló városukból, ahol nem tudnak parkolni, nem tudnak elmenni vacsorázni vagy a főleg turisták által használt elektromos rollerek és egyéb közlekedési eszközök fenyegetik a gyalogosok biztonságát. Emellett a természeti értékeket is fenyegeti a turizmus.

A CEETO program keretében megvalósuló következő tájékoztató alkalmon ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk, ezúttal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irodájában.
Cím: Budapest XII. kerület, Költő u. 21. Időpont: 2019. március 22. 10 órától Előzetes regisztráció szükséges. Sok szeretettel várjuk!

Bővebben >>     

2019.03.12.

Felhívás absztraktok leadására

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Fenntartható turizmus fejlesztésének lehetőségei a vidékfejlesztési és természetvédelmi kihívások tükrében” című konferenciájára várjuk az absztraktokat.

Időpont: 2019. május 3-4-5.

Helyszín: Túrkeve, Fekete István Oktatóközpont

Absztrakt leadási határidő: 2019. március. 31.

További információ és jelentkezés a csatolt adatlapon. Az absztraktok elfogadásáról választ küldünk: legkésőbb 2019. április 15-ig

 

Bővebben >>     

2019.02.25.

Megjelent, és kedvezményesen kapható "A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon" című, 300 oldalas könyv

A könyv egy ismeretterjesztő-népszerűsítő-tudományos írás, mely a hazai civilizáció negatív jelenségeire fókuszál abból a szempontból, hogy az itt élő emberek, intézmények véletlenül, nemtudásból vagy akarattal milyen károkat okoznak a Kárpát-medence élővilágának Mivel minden élőlényt nem vállalhattunk fel, ezért csak a védett és fokozottan védett fajokra és védett területekre koncentráltunk Az alapötlet: olyan terepen járó személyeket kerestünk meg, akik ilyen eseteket saját maguk láttak és fényképeztek le, és akik hajlandók voltak időt szakítani ennek az "élménynek" (esetnek) a leírására. Az eseteket, melyek az ötvenes évektől a kétezres évekig tartó időszakot ölelnek fel, Molnár Gyula gyűjtötte be az ország egész területéről, és amiről nem volt esetleírás, azokat a hatásokat Andrési Pál irodalmi adatok alapján írta meg, törzsanyagként.

Bővebben >>     

2019.02.20.

Magyarország számára stratégiai ágazat lehetne az ökoturizmus

  Magyarország természeti környezete ideális lehetőséget biztosít ahhoz, hogy európai viszonylatban is ökoturisztikai nagyhatalommá váljon. A fenntartható turizmus gyakorlatával kiépített, helyi közösség bevonásával, helyi erőforrásokra alapozott turisztikai fejlesztések egyszerre járulnak hozzá a természeti értékek védelméhez és jelentenek segítséget helyi közösségek részére a megélhetéshez.

 

Bővebben >>     

2019.02.19.

A Nimfea ökoturisztikai projektje az Utazás Kiállításon is jelen lesz

  A fenntartható turizmus a környezeti terhek csökkentése mellett a helyi közösségek bevonásával megvalósuló, olyan helyi érdekeltségű turisztikai szolgáltatás, ami eszköz lehet vidékfejlesztési célokhoz éppúgy, mint a természetvédelemhez.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a CEETO program magyarországi partnereként a 2019-es Utazás Kiállításon (február 21-24.) elsőként megszervezett Ökoturizmus standjánál várja mindazokat az érdeklődőket, akik a hagyományos turizmussal szemben a fenntartható turisztikai fejlesztések szükségességét érzik.

 

Bővebben >>     

2019.02.18.

A FeHoVán jártunk

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiállítóként volt jelen a 26. alkalommal, február 7–10. között megrendezett FeHoVa (fegyver, horgászat, vadászat) kiállításon a budapesti HUNGEXPO Vásárközpontban.

Célunk részben a CEETO nevű ökoturisztikai projekt bemutatása volt, illetve a fenntartható turizmus megismertetése minél több látogatóval.

Bővebben >>     

2019.02.15.

A Nimfea segítséget ajánl az álláskeresőknek

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület segítséget kínál Északkelet-Magyarország területén azoknak, akik az elsődleges munkerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. Erős, demokratikus társadalmat csak jólétben élő lakosság teremthet, a társadalom gyarapodásának feltétele ugyanakkor a gazdaság fejlődése. A Nimfea az elmúlt 15 év során aktív szerepet vállalt a fenntartható fejlődés területén, amelyet eddig részben vidékfejlesztési törekvésekkel, illetve a hátrányos helyzetűek segítésével valósított meg. Az eddig megszerzett tapasztalatokat egyesületünk az Arconic Alapítvány pályázata keretében bocsátja egyaránt az észak-alföldi és észak-magyarországi régió hátrányos helyzetű munkavállalói, illetve áttételesen a munkaerőt kereső vállalkozásai rendelkezésére.

Bővebben >>     

2019.02.08.

Az első globális jelentés a környezet jogszabályi védelméről

A környezet jogszabályi védelmének első globális felmérése általánosan gyenge színvonalú jogalkalmazásról számol be. Ez tehető felelőssé a Föld élővilágának egyre növekvő fenyegetettségéért. Mindez annak ellenére is így van, hogy a környezetet védő jogszabályok és ügynökségek világszerte elterjedtek az elmúlt négy évtized során.

Bővebben >>     

2019.02.07.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. február 13-án 17 órakor Tiszafüred-Örvényen, a Kossuth u. 7. szám alatt egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.02.06.

Országos ökoturizmust népszerűsítő road show

  Ezúton értesítjük az ökoturizmus/fenntartható turizmus iránt érdeklődőket, hogy CEETO Interreg programunk kapcsán munkatársaink várják a program és az ökoturizmus iránt érdeklődőket 2019. február 14-15-én Túrkevén a Böllértalálkozón a rendezvény teljes ideje alatt (a Strand területén) egy beszélgetésre. Egyesületünk kitelepülésén be kívánja mutatni a készülő ökoturisztikai minősítő rendszert, és a CEETO program eddigi tevékenységeit.

 

Bővebben >>     

2019.02.05.

MEGHÍVÓ

A turizmus káros környezeti és társadalmi hatásairól már évtizedekkel ezelőtt is hallhattunk, fontos nemzetközi egyezmények foglalkoztak kiemelten ezzel a területtel, többek között az ENSZ biológiai sokféleség megőrzéséről szóló egyezménye (CBD) is, amit 1992-ben írtak alá Rióban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és mivel mára már nem csak a biodiverzitást fenyegeti a turizmus, hanem az emberek jólétét is, ezért a fenntartható turizmus új mozgalmának középpontjában ma már az ember áll. Amint a külföldre utazó turisták ráébrednek arra, hogy utazásuk során ők tulajdonképpen nem tesznek mást, mint más emberek otthonait látogatják, és inkább házigazdákként kezdenek el rájuk tekintenek, semmint homogén üdülési szolgáltatókként, felelősségteljesebb turistává válnak.

A fenntartható turizmus előretörésének több akadálya is van jelenleg hazánkban. Sajnos a hazai turisták többsége egyelőre nem keresi az zöld szolgáltatásokat a kirándulások során, és viszonylag keveset tudnak a fenntartható turizmusról. Ezen szeretne változtatni az Interreg program támogatásával megvalósuló CEETO projekt szemléletformálási és tájékoztató kampánya, melynek keretében legközelebb a CEEweb for Biodiversity budapesti irodájában kerül sor egy szakmai beszélgetésre, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Cím: 1021 Budapest, Széher út 40 Időpont: 2019. február 11. 10 óra
Sok szeretettel várjuk!

Bővebben >>     

2019.02.04.

A Nimfea a FeHoVán is bemutatkozik ökoturisztikai projektjével

  2019. február 7. és 10. között 26. alkalommal kerül sor a FeHoVa, azaz országos fegyver, vadászati és horgászati kiállítás megrendezésére. A Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek találkozóján az idei évben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is képviselteti magát, hogy a természeti értékek megtekintésére irányuló ökoturizmussal, horgász- és vadászturizmussal kapcsolatban felhívja a figyelmet a közösségi részvétellel, vidékfejlesztési hatással megvalósuló, fenntartható tájhasználatot segítő szelíd turizmusban rejlő lehetőségekre.

Bővebben >>     

2019.02.02.

Mentsük meg a vizes élőhelyeket!

  Az 1970-es évek óta már a vizes élőhelyek 35%-át elvesztettük. Együttműködéssel megőrizhetjük és visszaállíthatjuk eredeti állapotukba ezeket az ökológiai rendszereket. Segítségükkel felkészülhetünk a klímaváltozásra, és megvédhetjük magunkat annak káros hatásaitól.

A Vizes Élőhelyek Világnapja: 2019. február 2.

Bővebben >>     

2019.01.28.

Timothy Wise: Az Egyesült Nemzetek Szervezetének új nyilatkozata támogatja a kisgazdálkodók jogait és a vetőmag-önrendelkezést

Az ENSZ nyilatkozata új jogi eszközt ad világszerte a kistermelők kezébe ahhoz, hogy megvédhessék őshonos, helyi haszonnövényeiket és ezzel együtt élelmiszerbiztonságukat.

 

 

Bővebben >>     

2019.01.25.

Arthur Wyns: Élelmiszer az antropocénban

 A tudósok arra keresik a választ, hogy hogyan lehet 2050-ben egészségesen táplálni a Föld 10 milliárdosra duzzadó népességét. Évente 11 millió korai elhalálozást lehetne megakadályozni egy új étrenddel, amelyet londoni és harvardi kutatók állítottak össze. Az EAT-Lancet Commission az étkezéssel foglalkozó, 30 vezető tudóst magába foglaló nemzetközi szervezet ezt az étrendet javasolja a Föld minden lakója számára.

Bővebben >>     

2018.12.15.

Megjelent a Nimfea Természetvédelmi Egyesület RAPTORSPREYLIFE projektjéhez kapcsolódó kiadványa magyar, angol és román nyelven.

  Megjelent a Nimfea Természetvédelmi Egyesület RAPTORSPREYLIFE projektjéhez kapcsolódó kiadványa magyar, angol és román nyelven.

Címe: „A veszélyeztetett parlagi sas és kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében”.

Mindkét madárfaj veszélyeztetett, ezért védelmük indokolt a zsákmányállat-populációk gyarapításán keresztül is.

 

 

 

Bővebben >>     

2018.12.11.

Szavazz a 2019 év halára! December 31-ig tart a szavazás a 2019-es év haláról.

  A Magyar Haltani Társaság ismét három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett. A három halfaj: a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng. A szavazatokat 2018. december 31-én déli 12 óráig várják a társaság honlapjára

Bővebben >>     

2018.11.30.

Újabb közösségi lépés a fenntartható turizmus felé

November 29-én az Európai Parlamentben mutatta be az EUROPARC Szövetség a fenntartható turizmusról szóló kisfilmjét. A CEETO-projekt keretében elkészült alkotást a Szövetség éves díjátadó ünnepségén vetítették le. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gratulál mindazoknak a védett területeknek, akik az elmúlt évek során egyszer vagy többször is megkapták ezt a rangos díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy az egyik idei díjazottal, a Délkelet-Rügen Bioszféra Rezervátummal együtt dolgozhatunk a CEETO projekt keretében azért, hogy a régióban nagyobb elismertségre tegyen szert a fenntartható turizmus eszközrendszere. Bízunk benne, hogy hamarosan magyar szervezetet is köszönthetünk a díjazottak között.

Bővebben >>     

2018.11.29.

KÖZLEMÉNY

  Kisfilm a fenntartható turizmus olasz gyakorlatának pozitív tapasztalatairól

A világon egyre több kutatás mutat rá a turizmus növekedésének súlyosan negatív környezeti és társadalmi hatásaira. Egy Interreg támogatással zajló nemzetközi programban a mai napon az Európai Parlamentben került bemutatásra az kisfilm, amelyben olasz eseteken mutatják be a program partnerei a fenntartható turizmus azon helyi eredményeit, amely kifejezetten előnyös lehet a helyi közösségnek, és egyben hozzájárul a természeti értékek védelméhez és a természeti erőforrások megmaradásához

Bővebben >>     

2018.11.27.

Védett területek és ökoturizmus

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2018. november 24-én rendezte meg „Védett területek és ökoturizmus” elnevezésű turisztikai szemináriumát. A CEETO (Central Europe Eco-TOurism) projekt részeként Túrkevén megtartott találkozó az eddigi eredmények és a szakmai tartalom kommunikációját szolgálta, és elsősorban a védett területek vezetőinek, kezelőinek, természetvédelmi szakmai és civil szervezeteknek szólt, de több érdeklődő érkezett az önkormányzati és akadémiai szektor képviseletében is.

Bővebben >>     

2018.10.31.

Meghívó a Védett területek és ökoturizmus című szakmai szemináriumra

  A turisztikai szakirodalom a túlzott turizmus, azaz „overtourism” kifejezéssel írja le azt a jelenséget, amikor egy népszerű védett területre túl sok turista özönlik, veszélyeztetve az ott felkeresett természeti vagy kulturális értékeket. A fenntartható turizmus módszereinek és tapasztalatainak alkalmazása segíti ennek elkerülését. Ezt a célt szolgálja a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett Védett területek és ökoturizmus című szakmai szeminárium.

Bővebben >>     

2018.10.30.

Részt vettünk a CEETO (Central Europe Eco-tourism) konferencián

  A Nimfea is képviseltette magát az október 22-24 között megrendezett turisztikai rendezvényen.
A horvátországi Opatijában tartott CEETO konferencia elsősorban a védett területek vezetőinek, kezelőinek szólt, és témája a fenntartható turizmus jó gyakorlata volt.

Bővebben >>     

2018.10.16.

Elkészült a Nimfea fenntartható turizmust támogató szórólapja

Az Interreg-Közép-Európa „CEETO – Közép-Európai Ökoturizmus: Eszközök a Környezetvédelemhez” című pályázat részeként megszületett szóróanyagunk ismeretterjesztő céllal a turistákhoz, illetve a helyi közösségekhez szól.

A tudatos és felelős szemléletű idegenforgalomról szóló szórólapokkal a túrkevei oktatóközpontunkban, illetve - a CEETO-projekt keretében - a közeljövőben tartandó különféle rendezvényeken, szakmai és közösségi műhelymunkákon találkozhatnak a kedves érdeklődők, illetve a Nimfea látogatói.

 

 

Bővebben >>     

2018.10.09.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. november 9.

Bővebben >>     

2018.09.10.

Jól érzik magukat a citellárium ürgéi

Az augusztus 24-én áttelepített ürgék hamar belakták a mintegy 100 m^2-es új életterüket. Az élőhelyül és védelmül szolgáló 12*8 m-es fém kerítéssel ellátott, földbeásott, a ragadozó madarak ellen madárhálóval védett volier („citellárium”) egyaránt véd a ragadozók bejutása és az ürgék kijutása ellen. Itt ugyan nem kell 24 órás őrzés, de a folyamatos etetés, megfigyelés szükséges, amit az Egyesület dolgozó szívesen látnak el. Az aranyos állatkák kíváncsian, két lábra ágaskodva nézik a közeledő embereket, majd, mikor úgy gondolják, hogy már veszélyben vannak, hirtelen bebújnak a legelső kotorékba és eltűnnek.

Bővebben >>     

2018.09.03.

Folyamatos az ürgeőrzés Csejt-pusztán

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az áttelepített ürgeállomány őrzése nem csak az első pár napon, héten kritikus, de a határban lévő, ritkán látogatott helyeken szükség van a folyamatos emberi jelenlétre. Az aprószemű háló megakadályozza az ürgék idő előtti szétszéledését, a hálón kívül elhelyezett villanypásztor és élvefogó csapdák pedig a szőrmés ragadozók bejutása ellen hatásosak, különösen az éjszakai órákban. A ragadozó madarakat folyamatos „járőrözéssel”, fényvisszaverő, világító és zajkeltő eszközökkel lehet távol tartani.

Bővebben >>     

2018.08.27.

Ürge-áttelepítés Csejt-pusztán és a Fekete István Oktatóközpontban "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

A tavalyi ürge-áttelepítéshez hasonló módon, az ott megszerzett tapasztalatok felhasználásával, idén két helyszínen, a Túrkeve határában található Csejt pusztán, és Túrkeve belterületén, a Fekete István Oktatóközpontban végeztek sikeres áttelepítési akciót a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

Bővebben >>     

2018.08.06.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. augusztus 24.

Bővebben >>     

2018.08.01.

Önkénteseket keresünk áttelepített ürgék őrzéséhez augusztus 27. és október 1. között!

Az önkéntesek számára útiköltség-térítést, szállást és alapétkezést tudunk biztosítani. Hálózsákról, személyes felszerelésekről mindenki maga gondoskodjon. Az őrzési helyek Túrkeve külterületén találhatóak. Az őrzés során minimum 2 fő van egyszerre "szolgálatban" ebből egyikük mindig ügyeletben van a másik pedig pihen. Éjszaka is történik az őrzés. Jelentkezni lehet akár a teljes időszakra, de minimum 3 napos őrzésre. Érdeklődni és jelentkezni lehet: urge'kukac'nimfea.hu

Bővebben >>     

2018.03.19.

2018. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2018. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2018. június 15-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, fazekas tábor és kézműves tábor is lesz. Jelentkezni e-mailben (kezmuveshaz@hotek.hu), telefonon (0656/361-505) vagy személyesen oktatóközpontunkban (5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1. - bejárat az Ecsegi utca 22 felől!)

Bővebben >>     

2018.03.14.

A Nimfea ökoturisztikai projektjével járul hozzá a hazai turizmus fejlődéséhez

  A hat európai uniós ország együttműködésével zajló közös munka célja, hogy hozzájáruljon a védett területek kezelésének fejlődéséhez, illetve a környező közösségek gyarapodásához. A Nimfea a projekt részeként egy kézikönyv írását vállalta, amely előkészíti és segíti a többi partner által megvalósított gyakorlati elképzeléseket. A kézikönyvben összefoglalt kutatás szakmai segítséget nyújt, illetve elméleti eszköztárral segíti elő a védett területek vezetőinek munkáját.

Bővebben >>     

2018.03.07.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. március 20.

Bővebben >>     

2018.02.09.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. február 25.

Bővebben >>     

2018.02.05.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. február 25.

Bővebben >>     

2018.01.10.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. február 8.

Bővebben >>     

2017.12.20.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2018. január 10.

Bővebben >>     

2017.12.15.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2017. december 31.

Bővebben >>     

2017.10.16.

Kezdik bezárni üregeik bejáratát az áttelepített ürgék

  A kedvező időjárás miatt még szívesen veszik a rendszeres etetést az áttelepített ürgék, de az őszi időszakot érezve, már egyre több kijáratot találhatunk földdel betakarva. Ez azt jelzi, hogy lassan téli álmukra készülnek.
Reméljük, a rendszeres etetés kellőképpen megerősítette az áttelelepített példányokat, és így képesek lesznek átvészelni a téli időszakot.

Bővebben >>     

2017.10.13.

Ismeretterjesztő előadás az ürgékről

  A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak tartottunk előadást az ürgékről, illetve a kapcsolódó LIFE+ program célkitűzéseiről. Az előadáson sok érdekes dolgot hallhattak a nebulók, utána pedig sok kérdést tettek fel, melyekre választ is kaptak.
Az előadás után az ürgéket bemutató kiadványokat lapozgathatták a gyerekek, majd emléklapot kaptak.

 

Bővebben >>     

2017.10.10.

A CEETO (Central Europe Eco-tourism) program bemutatása

  A CEETO célja, hogy az idegenforgalmat ösztönözze a természetvédelemre és a helyi társadalmi-gazdasági jólétre. A CEETO-val társult országok területének 20%-át fedik le Natura 2000-es site-ok és természetvédelmi területek. (A társult országok: Olaszország, Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország, melyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület képvisel.) Ezek a területek képviselik a fő természetvédelmi helyeket, és magukba foglalják a legértékesebb természeti értékeket.
A természetvédelmi területeket érő negatív behatások fő oka a meggondolatlan és nem fenntartható turizmus.

Bővebben >>     

2017.09.29.

Felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a „A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát- medencében” (LIFE13 NAT/HU/000183 pályázat keretén belül Területkezelési Tanácsadó Szolgálatot tart fenn, gazdálkodók és vadászok segítésére, területhasználat és vadgazdálkodás témákban. (Kiemelt téma a mezsgyék és bágergödrök fontossága, illetve a vadászok ösztönzése a célfajokat tizedelő szőrmés ragadozók befogására.)
A tanácsadó szolgálat helyszíne a Fekete István Oktatóközpont (5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1.) Várunk minden, a témában kérdéssel felénk forduló érdeklődőt munkanapokon 8:00 és 17:00 óra között.

Bővebben >>     

2017.09.19.

Rendszeresen látható a vadászó parlagi sas család

Kirepültek a parlagi sasok, most már rendszeresen látjuk Csejt-pusztán és a közeli területeken a vadászó családot, láthatóan otthon érzik magukat a vadászterületükön.

 

 

Bővebben >>     

2017.09.05.

A karcagi Kecskeri-pusztán is biztonságban vannak az ürgék

  A Karcag melletti Kecskeri-pusztán létrehozott új élőhelyen is jelen vannak az önkéntes "ürgeőrök", éjjel-nappal felváltva figyelik, és mozgásukkal elriasztják az ürgéket veszélyeztető ragadozókat. Ezen kívül az ürgék etetéséről is gondoskodnak, a mesterséges (és később a természetes) ürgelyukak mellett elhelyezett magokkal, gyümölcsdarabokkal.

Bővebben >>     

2017.09.02.

Lezajlott az áttelepítés a karcagi Kecskeri-pusztán

  A Karcag melletti Kecskeri-pusztán az áttelepítést megelőzően ideiglenes kerítéssel és kotorékok kifúrásával alakítottunk ki ürgék befogadására alkalmas helyet. A befogott ürgék a délutáni-esti órákban vették birtokba új élőhelyüket, munkatársaink gondos közreműködésével. Az áttelepítést követő kritikus időszakban őrzésükről és etetésükről önkéntes ürgeőrök gondoskodnak, folyamatos jelenlétükkel távol tartva a zsákmányra leselkedő környékbeli ragadozókat, míg az ürgepopuláció kellőképpen otthon nem érzi magát, kialakítva saját búvóhelyeit.

Bővebben >>     

2017.08.30.

Biztonságban vannak az áttelepített ürgék

  Az áttelepített ürgék számára az első időszak nagyon kritikus, ilyenkor a területet még nem belakó példányok könnyű zsákmányai lehetnek a környékbeli ragadozóknak, illetve a terület fölött repkedő ragadozómadaraknak. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban folyamatos őrzéssel biztosítsuk a nyugalmat az ürgék számára, hogy kényelmesen belakhassák új élőhelyüket. Az apró szemű hálóval körülkerített terület nem csak a szőrmés ragadozók ellen nyújt némi védelmet, hanem az ürgék idő előtti szétszéledésének megakadályozására is szolgál.
Az "ürgeőrök" éjjel és nappal egyaránt jelen vannak a területen, felváltva figyelik, és mozgásukkal elriasztják az ürgéket veszélyeztető ragadozókat. Ezen kívül az ürgék etetéséről is gondoskodnak, a mesterséges (és később a természetes) ürgelyukak mellett elhelyezett magokkal, gyümölcsdarabokkal.

Bővebben >>     

2017.08.27.

Ürge-áttelepítés Túrkeve határában

  Az áttelepítést megelőzően munkatársaink két, Túrkeve határában elhelyezkedő Natura2000-es területen alakítottak ki ürgék befogadására alkalmas helyet, ideiglenes kerítéssel és kotorékok kifúrásával. A területek az egyesület kezelésében vannak, így hosszútávon is garantálható a természetvédelmi célok érvényesülése, valamint az ürge visszatelepítése jól illeszkedik a területen folyó komplex természetvédelmi programhoz. Az áttelepítésre a késő délutáni órákban került sor. A Ferihegyen, élvefogó csapdákkal befogott példányok szabadon engedésük után hamar belakták a területet, őrzésükkel, valamint folyamatos etetésükkel a populáció megerősödését szeretnénk elérni. A cél egy új ürgeállomány kialakítása, megerősödésük és létszám-növekedésük elősegítése, hogy a későbbiekben természetes ragadozóik, a kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisaként ezen fajok állományának megmaradásához, illetve növekedéséhez hozzájáruljanak.

Bővebben >>     

2017.08.19.

Hörcsög-áttelepítés Túrkeve határában

  Az áttelepítést megelőzően egy Túrkeve külterületén elhelyezkedő zártkertben alakítottak ki hörcsögök befogadására alkalmas helyet, kotorékok kifúrásával. A zártkert az egyesület kezelésében van, így hosszútávon is garantálható a természetvédelmi célok érvényesülése, valamint a hörcsög visszatelepítése jól illeszkedik a területen folyó komplex természetvédelmi programhoz. A cél egy új hörcsögállomány kialakítása, amelynek méretét természetes ragadozóik szabályozzák. Az áttelepítésre a kora reggeli órákban került sor. A befogott példányok szabadon engedésük után hamar belakták a területet, folyamatos etetésükkel a populáció megerősödését szeretnénk elérni.

Bővebben >>     

2017.08.16.

MEGHÍVÓ

Magyarországon az elmúlt években jelentős lépéseket sikerült tenni a madárvédelem területén az ismert 12 bagolyfajt illetően is. Kiadványunkkal és a honlappal népszerűsítésüket tűztük ki célul.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület által 2017. augusztus 26-27-én 10 órától a Fekete István Oktatóközpontban (Ecsegi u. 22.) megrendezésre kerülő, "Baglyok a Kárpát-medencében" című kiadvány és "Az én baglyom" című honlap bemutatására szeretnénk meghívni a kedves érdeklődőket. Kérjük, hogy észrevételeiket, szakmai tapasztalataikat osszák meg velünk a kiadvánnyal és honlappal kapcsolatban.

Bővebben >>     

2017.07.28.

Rendszeresen láthatóak a pásztói gyepen a kerecsensólymok

A Pásztó-puszta melletti földútról rendszeresen megfigyelhetőek a környéken vadászó, prédára leső kerecsensólymok. Az itt fészkelő és költő kerecsen család is jól mutatja a sikeresen zajló Pásztó-LIFE és Ürge-LIFE programok szakmai eredményeit és hasznosságát, hiszen a komplex élőhelykezelési törekvések hozzájárulnak az ilyen, fokozottan védett fajok újbóli megjelenéséhez és megmaradásához térségünkben.

Bővebben >>     

2017.07.26.

Elkészültek az ideiglenes kerítések az ürgetelepítéshez

  Elkészültek az ideiglenes kerítések az ürgetelepítéshez A telepítendő ürgék számára kijelölt területeken a ragadozóktól való védelmüket szolgáló ideiglenes kerítések kerültek kialakításra. A kerítéseken belül munkatársaink mesterséges kotorékokat fúrtak, melyeket az áttelepített ürgék átmeneti búvóhelynek tudnak majd használni az áttelepítést követő első időszakban. Amint az ürgék megérkeznek, folyamatos őrzésükről munkatársainkkal, illetve önkéntesek bevonásával gondoskodunk, később pedig folyamatos etetéssel próbáljuk megerősíteni a kolóniákat.

Bővebben >>     

2017.07.18.

Önkénteseket keresünk áttelepített ürgék őrzéséhez július 25. és augusztus 25. között!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt. Az önkéntesek számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést tudunk biztosítani. Hálózsákról, személyes felszerelésekről mindenki maga gondoskodjon. Az őrzési helyek Túrkeve és Karcag külterületén találhatóak.

Bővebben >>     

2017.07.14.

Készen állunk a hörcsögök telepítésére

  A telepítendő hörcsögök számára egy Túrkeve külterületén elhelyezkedő zártkert lett kijelölve, kedvező helyi adottságai miatt. A kerítéssel körbezárt területen munkatársaink előkészítették a hörcsögök ideiglenes búvóhelyeit mesterséges kotorékok kifúrásával. A hörcsögök megérkezése után folyamatos etetéssel igyekszünk biztosítani a helyi populáció megerősödését.

Bővebben >>     

2017.07.07.

Kikeltek a parlagi sas fiókák

Valószínűleg kikeltek a parlagi sas fiókák
Csejt-pusztán, élelemhordáson láttuk az öreg parlagi sast.

 

 

Bővebben >>     

2017.07.04.

Citellárium készül az Oktatóközpontban

  A Fekete István Oktatóközpontban "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében egy citellárium (ürge-bemutatóhely) építése kezdődött meg. A citellárium egy olyan zárt ürgeélőhely-bemutató létesítmény, ahol az ürgéket "testközelből" figyelhetik meg az ide látogató érdeklődők. A bemutatóhely mellett elhelyezett információs táblák segítségével a gyerekek és felnőttek egyaránt megismerhetik az ürgék jellemző tulajdonságait, életmódját, valamint a LIFE+ projekt célkitűzéseit, tevékenységeit és a pályázattal érintett egyéb kisemlős fajokat. Hosszú távú célunk a ragadozó madarak, de elsősorban a zsákmányállataik iránti társadalmi tudatosság növelése.

Bővebben >>     

2017.07.01.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2017. július 25.

Bővebben >>     

2017.07.01.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2017. július 20.

Bővebben >>     

2017.06.22.

Már olvasható Magyarország ürgeállományainak genetikai vizsgálatáról készült összefoglaló jelentés

Fiatal ürgék figyelő párban (Fotó: Dr Nagy Lajos)

A hazai ürgepopulációk genetikai jellemzőinek megismerése óriási jelentőségű, hiszen ürge állományaink helyes természetvédelmi kezelését alapozza meg, mind a stratégiai kérdések, mind pedig az egyes állományokat érintő napi szintű döntések tekintetében. Sajnos ezeket a genetikai vizsgálatokat mindeddig legfeljebb csak bizonyos állományok tekintetében végezték el, de átfogó képpel nem rendelkeztünk a hazai ürgeállomány genetikai jellemzőire vonatkozóan. Ezért a Raptors Prey LIFE projekt keretében e régóta, fájóan hiányzó adatok pótlására irányuló vizsgálatokat végeztük el. A vizsgálatok eredményeiből készült átfogó jelentés már letölthető a honlapról.

Bővebben >>     

2017.06.15.

2017. évi táboraink

A július 17-21-i "Kincsem" lovastáborunk már betelt, de a többire még mindig lehet jelentkezni e-mailben (kezmuveshaz@hotek.hu), telefonon (0656/361-505) vagy személyesen oktatóközpontunkban (5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1. - bejárat az Ecsegi utca 22 felől!)

Bővebben >>     

2017.06.13.

Megkezdődtek a hörcsög-áttelepítések

A mezei hörcsög Magyarországon védett faj. (Fotó: Cserkész Tamás)

  A mezei hörcsög Magyarországon védett faj. Korábban is telepedtek meg hörcsögök belterületen, de a helyi, idősebb lakosság szerint ilyen mennyiségben sose voltak hörcsögeik korábban. Bár a lakosság folyamatosan védekezik ellenük – minden kertben találni csapdá(ka)t, illetve a mérgezés sem ritka és évente egyes kertekből akár több 100 egyedet is elpusztítanak, a hörcsögök száma mégsem csökken. Ma már tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan a külterületi szántóföldeken egyre ritkább a hörcsög, nagy területeken már alig találkozni velük. A MME legfrissebb elemzése szerint a parlagi sas táplálékában is már csak elvétve találni hörcsögöt, pedig korábban meghatározó volt a hörcsögök hozzájárulása a sasok vacsorájához. Visszaszorulásuk nem kizárólag hazánkra jellemző, Európa más országaiban már a korábbi évtizedekben jelentősen megfogyatkozott és felaprózódott az állománya. Kelet-európai és ázsiai elterjedési területén feltehetőleg most zajlik a hörcsög térvesztése.

Bővebben >>     

2017.06.06.

Újra fészkelnek Pásztó-pusztán a kerecsensólymok

Nagy örömünkre újra fészkelnek Pásztó-pusztán (mesterséges fészekben) a kerecsensólymok.

A kerecsensólyom (Falco cherrug) hazánk legnagyobb sólyomfaja, mely világszerte veszélyeztetett.
A különböző védelmi programoknak köszönhetően hazai állománya emelkedik, és ismét elfoglalták az egykori síkvidéki élőhelyeket. Magyarországi állományát 2014-ben 171-255 párra becsülték. Fokozottan védett; természetvédelmi értéke: 1 000 000 Ft.

Bővebben >>     

2017.06.05.

Talajmegújító Mezőgazdaság - országos előadássorozat 2017. június 10. Túrkeve

A klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett kellene jó hozamokat elérni a szántással és vegyszerekkel tönkretett talajokon, de a legtöbb gazdaságban már hiába emelik a műtrágya mennyiségét, a hozamok már nem nőnek tovább, a növénykórtani és kártevőproblémák viszont erősödnek. Országos előadássorozatunk túrkevei állomásán azokat a termelési technológiákat ismerteti szakértőnk, amelyekkel igenis eredményesen vehetjük fel a harcot a változásokkal.

Előadónk: Kökény Attila, tanácsadó

- Június 10. TÚRKEVE - 17:00

- Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Ecsegi utca 22.

Bővebben >>     

2017.06.01.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2017. június 25.

Bővebben >>     

2017.05.25.

Fészket raknak a parlagi sasok

Valószínűleg fészkelni fog a Csejt-pusztán látott parlagi sas pár, újra sikerült őket lencsevégre kapni a csejti hodály közelében, ahol a fészeképítés megkezdődött.

 

 

Bővebben >>     

2017.05.18.

Baglyok a Kárpát-medencében - Karvalybagoly

Közepes termetű, jellegzetes megjelenésű bagolyfaj, testhossza 35-43 cm, szárnyfesztávolsága 69-82 cm. Eurázsia és Észak-Amerika északi részén, fenyvesekben fészkel. A világon három alfaját írták le. Európai állományát 9 200 - 38 000 pár közöttire becsülik. A Kárpát-medencében rendkívül ritka kóborló, mindössze három esetben észlelték előfordulását. Állománya a táplálék mennyiségének megfelelően ingadozik. Fák természetes üregeit, fekete harkály által vájt odvakat, varjúfélék és ragadozómadarak elhagyott gallyfészket használja. Évente egyszer költ, 3-13 tojásból áll fészekalja.

Bővebben >>     

2017.05.02.

Ajánlattételi felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével. Kérjük az ajánlattétel átvételének igazolását is töltse ki és küldje meg, amennyiben részt kíván venni az ajánlattételi eljárásban.

Az ajánlattétel benyújtásának határideje: 2017. május 25.

Bővebben >>     

2017.04.30.

Megérkeztek a parlagi sasok!

  Megérkezett a Csejt-pusztán rendszeresen vadászó parlagi sas pár. Reményeink szerint állandó lakók lesznek nálunk, ez az egyik célja a területen folyó komplex természetvédelmi programunknak, melynek során a fő táplálékukat jelentő ürgéket telepítjük vissza a környékre, illetve a gazdálkodókat próbáljuk meggyőzni a ragadozómadarak táplálékát képező apróvadak élőhelyeinek, a mezsgyék és a bágergödrök megőrzésének fontosságáról.

Bővebben >>     

2017.04.21.

Baglyok a Kárpát-medencében - Gatyáskuvik

Kuvik méretű bagolyfaj, testhossza 22-27 cm, szárnyfesztávolsága 50-62 cm. Eurázsia és Észak-Amerika hegyvidéki, illetve az északi régió idősebb állományú lucfenyő erdeinek fészkelője, de lombhullató és lucfenyő elegyerdőkben is megtelepszik. A világon hat alfaja ismert. Európai állományát 110 000 - 350 000 pár közöttire becsülik, Magyarországon ritka alkalmi kóborló és fészkelő az Északi-Középhegységben, de az ország más részein is előfordult már. Állománya a táplálék mennyiségének megfelelően ingadozik. Harkályok által vájt odúban fészkel. Évente egyszer, táplálékban gazdag években akár kétszer is költhet.

Bővebben >>     

2017.04.07.

Láss a polcok mögé! Kiállítás következő állomása Mezőtúron!

Útjára indult a Bors Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetségének tudatos fogyasztással kapcsolatos fotókiállítása Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és „szavazunk” pénzünkkel egy-egy termékre. Tudatos fogyasztóként jó lenne, ha igyekeznénk megfontolni vásárlásainkat, keresnénk a helyi beszerzési forrásokat, friss, szezonális élelmiszert. Ebben próbál segítséget nyújtani a fotókiállítás, amelyet jövő április végéig 12 helyszínen kerül bemutatásra.

Bővebben >>     

2017.03.22.

2017. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2017. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2017. június 15-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, kézműves tábor és kerékpáros tábor is lesz.

Bővebben >>     

2017.03.17.

Baglyok a Kárpát-medencében - Hóbagoly

Nagy termetű, mással össze nem téveszthető fehér bagoly, írisze sárga. A tundra, illetve a magashegységek fahatár feletti fennsíkjainak fészkelője. Az északi sarkkör vidékén, Eurázsia és Észak-Amerika tundráin fészkel. Európai állományát 1 400 - 5 500 pár közöttire becsülik. Magyarországon rendkívül ritka kóborló, mindössze két esetben észlelték kétséget kizáróan előfordulását. Állománya a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől függően ingadozik, illetve kóborol. A nyílt fátlan tundra fészkelője, kedveli a sziklás, mohás-zúzmós, enyhén hullámos terepfelszínű, vízfoltokkal, törpecserjékkel tarkított nyílt élőhelyeket.

Bővebben >>     

2017.03.10.

Láss a polcok mögé!

2017. március 13-20-ig megtekinthető a Magyar Természetvédők Szövetségének és Bors Alapítványnak a közös vándorkiállítása, a Nimfea TE szervezésében, mely a 'Láss a polcok mögé' elnevezést kapta. A kiállítás a környezettudatos vásárlásra szeretné sarkallni nemcsak a kiállítást megtekintőket, de fogyasztói társadalmunk valamennyi tagját is.

Bővebben >>     

2017.02.07.

A Herman Ottó Természetvédő Kör javaslatai a közmunkaprogram keretében végzett cserjeirtás természetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban

Az országban számos helyen gyakorlat a közmunka program keretén belül úgynevezett „tereprendezési munkák” végeztetése. Ezek keretén belül a parkok, út menti erdősávok, fasorok cserjéseit kell irtania a közmunkásoknak, hogy egyfajta „rendezett” környezet fogadja az arra járókat. Külön említést érdemel az áramszolgáltató által az elektromos távvezetékek alatt, mellett húzódó bokrosok, fasorok gallyalása, vagy teljes kiirtása. A cserjeirtásnak, vagy gyérítésnek - ha szükséges – megvan a maga ideje, ez pedig a késő őszi, téli időszak.

Bővebben >>     

2017.02.21.

Baglyok a Kárpát-medencében - Uráli bagoly

Magyarországon terjeszkedőben lévő, fekete szemű, sárga csőrű, hosszú farkú, nagy termetű szürkés színezetű bagolyfaj. Testhossza 58-62 cm, szárnyfesztávolsága 124-134 cm. Eurázsiában honos, elterjedési területén 13 alfaja került leírásra. Európai állományát 110 000 párra becsülik, Magyarországon 200-230 pár költ. Az Északi-középhegységben növekvő számban fészkel, de egyre gyakrabban bukkan fel az Alföldön is. Az idősebb állományú zárt tűlevelű és lomberdőket kedveli, Magyarországon főleg bükkösöket, tölgyeseket. Fészket nem épít, ragadozómadarak elhagyott fészkeit, illetve fák odvait foglalja el.

Bővebben >>     

2017.01.31.

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nehéz pénzügyi helyzetbe került, és programjainak további finanszírozása érdekében, illetve kötelezettségeinek teljesítése érdekében hiányát ingó- és ingatlan vagyonának értékesítésével kívánja fedezni. Mindenkit megnyugtatunk: az intézkedésre épp azért van szükség, mert minden pályázati és pénzügyi kötelezettségünket, minden programunkat, kötelezettségvállalásunkat teljesíteni kívánjuk. Kérjük, ha bárki ingó- illetve ingatlan vagyonunk iránt érdeklődik esetleges vásárlási szándékkal, akkor részletek miatt az info@nimfea.hu címre írni szíveskedjen.

   

2017.01.19.

Baglyok a Kárpát-medencében - Törpekuvik

Igen kistermetű, alig rigó méretű bagolyfaj. Testhossza 15-19 cm, szárnyfesztávolsága 32-39 cm, a tojó nagyobb a hímnél. Teste megnyúlt, feje kicsiny, csőre erős, igen hajlott, a felső káva élén foggal és bemetszéssel ellátva, lába rövid és sűrűn tollas, szárnya rövid, a harmadik és negyedik evező a többinél hosszabb, a fark középhosszú, tollazata kevésbbé lágy, mint más baglyoké, a fátyol tökéletlen. Eurázsia északi és magashegységi régióiban két alfaja fészkel. Európai állományát 47 000 - 110 000 pár közöttire becsülik, Magyarországon ritka alkalmi kóborló és fészkelő.

Bővebben >>     

2017.01.13.

Workshop a molnárgörény (Mustela eversmannii) fajmegőrzési tervéről

2017. január 11-én került megrendezésre az a workshop, ahol a molnárgörény fajmegőrzési tervéről tanácskoztak a fajjal foglalkozó, arról ismeretekkel rendelkező szakemberek. Jelen találkozón, amelynek a Herman Ottó Természetvédő Kör otthona, a Fekete István Oktatóközpont adott helyet, a hivatalos fajmegőrzési terv és a fokozottan védett státuszúvá nyilvánítás dokumentumait készítették elő a meghívottak.

Bővebben >>     

2017.01.06.

Őrzők: Közösen a természet védelméért

A Herman Ottó Természetvédő Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége „Őrzők” című közös kiállítása a természet sokszínűségéről, a természetvédelem ezer arcáról és a természetért harcolók mindennapos küzdelméről szól. A kiállítás az ország, több, mint 15 helyszínére ellátogat,
2017 január 9. és január 13. között Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban megtekinthető.
A Herman Ottó Természetvédő Kör évek óta dolgozik együtt a Magyar Természetvédők Szövetségével, közös küldetésünk a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés megvalósulásának elősegítése. A kiállítás jól mutatja, hogy bár Európa szerte számtalan különböző problémával állunk szemben a természetvédelem területén, mégis saját egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért. A tablók között megtalálhatók Gyulai Iván és Molnár Antal természetvédelmi munkáját bemutató magyar anyagok is.

Bővebben >>     

2017.01.03.

A vadalma a 2017-es Év Fája

Az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán a terméséről sokaknak ismerős fafajunk – az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt – vadalma győzedelmeskedett és lett a 2017-es Év Fája.

A vadalmafára, a magyar erdők ritka különlegességére, leginkább rövid ideig, mindössze egy hétig tartó virágzásakor, esetleg termésérésekor figyelünk fel, egyébként rejtve marad szemünk elől. Hazánkban a síkvidékektől a középhegységekig egyaránt megtalálja létfeltételeit, azonban a faj mindenütt ritka, kis számú, sokszor csak egyetlen egyedet számláló populációi vannak jelen, emiatt veszélyeztetett fajnak számít.

Bővebben >>     

2017.01.02.

2017 év madara – a tengelic

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van. A tengelicet a lakosság választotta az idei év madarául az MME honlapján 2016. június 28-tól július 27-éig meghirdetett internetes szavazáson.

Bővebben >>     

2017.01.02.

Az év hala 2017-ben a harcsa

Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt.

A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

Bővebben >>     

 

2016.12.15.

Baglyok a Kárpát-medencében - Uhu

Legnagyobb termetű bagolyfajunk, más fajjal összetéveszthetetlen. Nagy fején tollfülei jól láthatóak. Testhossza 60-75 cm, szárnyfesztávolsága 160-188 cm, testtömege 1880-3000 grammig terjed. Nagy szemének írisze narancsvörös színű. A világon 14 alfaja ismert. Európai állományát 10 000 – 13 000 párra becsülik, Magyarországon körülbelül 30 pár költ. Az Alföldön kóborló, de fészkelésére is volt már példa. Hegyvidékeken, kőbányákban és erdőkben él, költőhelyül idős fákat, sziklapárkányokat, esetenként elhagyott, nagy méretű gallyfészkeket választ.

Bővebben >>     

2016.12.12.

Melyik faj legyen az év hala 2017-ben?

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2017-es évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre a három halfaj közül a nyertes az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2016. december 31-ig. Mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A szavazógombok segítségével a következő 3 faj közül lehet választani:
1. Paduc (Chondrostoma nasus)
2. Halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi)
3. Harcsa (Silurus glanis)

Bővebben >>     

2016.12.01.

Telelő túzok csapatok Túrkevén!

A Túrkeve körüli területek komoly természeti értékek hordoznak magukban, és télen is tartogatnak a látnivalót a kíváncsi szemek számára. A várostól keleti irányban elhelyezkedő Dévaványai-síkon él az ország legnagyobb túzokállománya mintegy 400 madár. Télen ezek a madarak csapatokba verődve keresnek a táplálékot, lucerna földeken, repce földeken vagy egyéb kultúrák friss hajtásán.

 

Bővebben >>     

2016.11.28.

A RAPTORSPREY LIFE projekt álláspontja és véleménye a Redentin rágcsálóirtó szer ismételt engedélyezése kapcsán

A mezei pockok egyes években, az időjárás függvényében, lokálisan elszaporodnak és ezeken a helyeken az átlagos egyedszám sokszorosára emelkedhet a számuk. Ilyenkor vitathatatlan kárt okoznak a mezőgazdaságban. Ezek a gradációk azonban a viszonylag gyorsan összeomlanak minden külső beavatkozás nélkül is, de ezeken a helyeken a nagy számban megjelenő ragadozó madarak is segítik ezt a folyamatot. Számos elemzés és cikk foglalkozott már a Redentin üggyel, és sok vélemény látott napvilágot eddig is. Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a szer használata jelentős természeti kockázatot jelent, különösen amiatt, mert diffúz módon, traktorról és repülőről is engedélyezett a kiszórása.

Bővebben >>     

2016.11.25.

Közösségi komposztálót kaptak a Balogh János utca lakói

A komposztálás a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. A természetben komposztálás folyamata magától játszódik le, csak utánoznunk kell! A társas házaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. November végén az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropójából egy picit jobban figyelünk az általunk termelt hulladékokra.

 

Bővebben >>     

2016.11.21.

Hulladékcsökkentési hét programsorozat

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Hulladék csökkentési hét keretében szeretne meghívni minden kedves érdeklődőt a Hulladékcsökkentési hét programsorozataira, melynek legelső napján, (2016.11.22. kedd 10 óra) a környezetbarát tisztítószerekkel, nagyszüleink tisztítási praktikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Bővebben >>     

2016.11.18.

Baglyok a Kárpát-medencében - Gyöngybagoly

Szív alakú arcfátyláról, jellegzetes tollazatáról, fekete íriszéről könnyen felismerhető bagoly. Nagy elterjedésű faj, mely az Antarktisz kivételével az összes földrészen előfordul, a világon 35 alfaja ismert. Európai állományát 120 000 - 170 000 párra becsülik, ebből Magyarországon körülbelül 800 - 1000 pár költ. Kedveli a mezőgazdasági művelés alatt álló nyíltabb területeket, főleg ha azok mozaikos szerkezetűek, parlagon hagyott foltokkal kevertek. Elkerüli a nagy, zárt erdőket, hegységeinknek csak a lábáig hatol fel. Szívesen telepszik meg az ember közelében, szálláshelyéül gyakran templomtornyok, magtárak, hodályok, állattartó telepek, tanyák, településszéli házak padlásterei, öreg odvas fák szolgálnak.

Bővebben >>     

2016.11.17.

Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért

Kereken hatvan akciót szervezünk november 19‐és 29 között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezeteivel az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk az akciókhoz csatlakozókat!

 

Bővebben >>     

2016.11.16.

„Hol sírjaink domborulnak...” - Emlékmentés túrkevei fiatalokkal” 

2016. november 10-én véget ért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Hol sírjaink domborulnak...” - Emlékmentés túrkevei fiatalokkal” elnevezésű programja. A 10 alkalmat magába foglaló program során túrkevei közösségi szolgálatos diákok segítségével tettük rendbe tudósok, pedagógusok, közéleti személyiségek síremlékeit, és megismertük közben életútjukat, Túrkeve történelmét is.

 

Bővebben >>     

2016.11.15.

MEGHÍVÓ - A komposzt is érték! konferencia

A Herman Ottó Intézet az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül 2016. november 22-én "A komposzt is érték" címmel szervez konferenciát.

Hazánkban egy fő közel 400 kg települési hulladékot termel, melynek 25-30 %-a biológiailag lebomló hulladék. A szerves hulladék döntő része komposztálással újrahasznosítható lenne, így lényegesen csökkenthetné a hulladéklerakóba kerülő hulladékmennyiséget. Ennek köszönhetően a házi és közösségi komposztálás minél szélesebb körben történő elterjedése mindannyiunk érdeke. Kiemelkedő jelentősége van továbbá a komposztálásnak az emberi egészségre rendkívül káros kerti hulladékok égetésének, valamint illegális elhelyezésének visszaszorításban is.

 

Bővebben >>     

2016.10.13.

Baglyok a Kárpát-medencében - Macskabagoly

Közepes termetű, szürkésbarna vagy vörhenyes tollazatú, fekete íriszű bagolyfaj. Eurázsiában és Észak-Nyugat Afrikában összesen 11 alfaja él. Európai állományát 416 000 - 562 000 párra becsülik, Magyarországon körülbelül 2-5000 pár költ. Szinte mindenütt megtelepszik, ahol kicsit is alkalmas rá a hely. Gyakran városok parkjaiban, zöldövezeteiben is fellelhető. Előfordul erdőkben, fasorokban, kedveli a szántók, rétek mellett húzódó fás ligeteket és ligeterdőket. Éjjel aktív, nappal ritkán látni. Évente egyszer költ, ha tojásai elpusztulnak, pótköltésbe kezd.

Bővebben >>     

2016.09.27.

Emlékezzünk jeles elődeinkre! KÖSZ!-program a Nimfeánál 

Középiskolás diákok közreműködésével zajlik néhány hete az a programunk, amely a már-már elfeledett neves túrkevei személyiségek munkásságának megismerésére, emlékezetük ápolására, sírhelyük rendbetételére irányul. Az Új Európa Alapítvány által támogatott program során arra törekszünk, hogy a fiatalok – közösségi szolgálatuk keretében - minimális fizikai munkavégzés mellett érdekes ismereteket szerezzenek egy-egy elhunyt híresség életművéről.

 

Bővebben >>     

2016.09.24.

Baglyok a Kárpát-medencében - Réti fülesbagoly

 Az erdei fülesbagolyhoz igen hasonlatos réti fülesbagoly kicsiny tollfülei alig látszanak, mellén ritkás hosszanti csíkozás látható. Szemének írisze citromsárga színezetű. Eurázsiában és az amerikai kontinensen összesen 10 alfaja él. Európai állományát 13 000 - 26 000 párra becsülik, ezért a sérülékeny kategóriába tartozik. Hazánkban jellegzetes inváziós fészkelő és téli vendég, mivel az északabbi országok állományingadozásaitól függően ugrásszerűen emelkedhet vagy csökkenhet egyedszáma. Az erdei fülesbagolytól élő- és fészkelőhelye is megkülönbözteti.

Bővebben >>     

2016.09.23.

Gombaismereti hosszú hétvége a Zemplénben!

A Zöld Kör közhasznú egyesület 2016. október 21-22-23-án (péntektől vasárnapig) gombaismereti hosszú hétvégét szervez a Zempléni-hegységben.
A program során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a Zemplén-hegység őszi sokszínű gomba flórájába és elméleti, valamint gyakorlati foglalkozások keretében bővíthetik ismereteiket, a végén pedig akár a túrák során saját kezűleg gyűjtött gombával tele kosárral is hazatérhetnek.

Bővebben >>     

2016.08.12.

Baglyok a Kárpát-medencében - Erdei fülesbagoly

  Jellegzetes tollfüleiről, színezetéről könnyen felismerhető bagolyfaj. Szemének írisze narancssárga. Költőterülete az északi félteke mérsékelt övi zónája, ahol négy alfaja fordul elő. Hazánkban gyakori, jellegzetes fészkelő illetve téli vendég. Európai állományát 185 100 - 238 700 párra becsülik, magyarországi állománya 15-20 000 pár fészkel. Hazánkban gyakori faj, de a költőállomány nagysága a rendelkezésre álló táplálék függvényében ingadozik. A hazai állomány állandó, a madarak a megszokott telelőhelyekhez nagyon ragaszkodnak. Általában az elegyes, nyíltabb lombos erdőket, fasorokat szereti.

Bővebben >>     

2016.07.20.

Önkénteseket keresünk áttelepített ürgék őrzéséhez július 25. és augusztus 20. között!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület LIFE+ program keretében végez ürge telepítést a Nagykunságban két országosan védett területen az idei évben. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.
A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt. Az önkéntesek számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést tudunk biztosítani. Hálózsákról, személyes felszerelésekről mindenki maga gondoskodjon. Az őrzési helyek Túrkeve és Karcag külterületén találhatóak.

Bővebben >>     

2016.07.18.

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nehéz pénzügyi helyzetbe került, és programjainak további finanszírozása érdekében, illetve kötelezettségeinek teljesítése érdekében hiányát ingó- és ingatlan vagyonának értékesítésével kívánja fedezni. Mindenkit megnyugtatunk: az intézkedésre épp azért van szükség, mert minden pályázati és pénzügyi kötelezettségünket, minden programunkat, kötelezettségvállalásunkat teljesíteni kívánjuk. Kérjük, ha bárki kölcsönnel tud segíteni, vagy ingó- illetve ingatlan vagyonunk iránt érdeklődik esetleges vásárlási szándékkal, akkor részletek miatt az info@nimfea.hu címre írni szíveskedjen.

   

2016.07.15.

Baglyok a Kárpát-medencében - A füleskuvik

  A legkisebb termetű, tollfülekkel rendelkező bagolyfajunk, testhossza 19-20 cm, szárnyfesztávolsága 53-63 cm, testsúlya 60-120 g. Eurázsiában és Afrikában hat alfaja él. Magyarországon kisszámú, mozaikos elterjedésű fészkelőfaj. Európai állományát 78 000 – 96 000 párra becsülik, magyarországi állománya 3-400 pár fészkel. Európában a csökkenő számú fajok kategóriájába tartozik. Vonuló, Dél-Európában, Afrikában a Szaharától délre telel, a dél-európai állomány egy része állandó.

Bővebben >>     

2016.07.08.

Értékőrzés, emlékmentés túrkevei fiatalokkal

Minden közösség fontos feladata lenne, hogy megismerje és tisztelettel megőrizze egykori nagyjai emlékezetét. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ennek jegyében valósítja meg pályázati támogatással a „Hol sírjaink domborulnak…”elnevezésű programját, melynek során a helyi közösség számára jelentős, de mára szinte elfeledett személyek életútját, hátrahagyott kulturális, művészeti, helytörténeti hagyatékát kívánja megismertetni középiskolás diákokkal. A projektnek fontos eleme, hogy a fiatalok részt vesznek régi nagyjaink síremlékeinek, nyughelyeinek rendbetételében és emlékük ápolásában is.

 

Bővebben >>     

2016.07.01.

Középiskolás diákok figyelem! Közösségi szolgálat a helyi közösségért! 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „HOL SÍRJAINK DOMBORULNAK… - EMLÉKMENTÉS TÚRKEVEI FIATALOKKAL” elnevezésű, 10 alkalomból álló programjának megvalósításához helytörténeti érdeklődésű, helyben vagy vidéken tanuló fiatalok jelentkezését várja! A résztvevő diákok híres túrkeveiek (tudósok, pedagógusok, közéleti emberek) síremlékének rendbetételében nyújthatnak segítséget, miközben a jeles személyiségek életútján keresztül városunk történelmének egyes epizódjaival is megismerkedhetnek.

 

Bővebben >>     

2016.06.27.

Véget ért az „Értékőrző Nagykunság”- program

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó értékműhely Túrkevén” elnevezésű projektje zárásaként június 22-24. között bentlakásos alkotótábort szervezett a Fekete István Oktatóközpontban. A 16 helyi diák – a fazekasság és a kunhímzés gyakorlása mellett - múzeumlátogatáson, lovaskocsis kiránduláson, íjászfoglalkozáson vehetett részt. A tehetségműhely programjai Sudár Anette fazekas és Nagy Istvánné kunhímző iránymutatásával zajlottak, míg Dr. Örsi Julianna néprajzkutató előadása során a nagykunsági népi kerámia jellemzőivel, a főbb fazekasközpontokkal ismerkedtek meg a gyerekek.

 

Bővebben >>     

2016.06.21.

NYITOTT MŰHELY NAP

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében NYITOTT MŰHELY NAP lesz 2016. június 24-én a Fekete István Oktatóközpontban.
Ízelítő a programból:
▪ 10 órától 16 óráig: kézműves foglalkozások Kunhímzés, fazekasság, fafaragás, nemezelés
▪ 10.30, 11.00 és 11.30 órától: Pusztabuszos kirándulás (indulás a Kézművesháztól)
▪ 14.30 órától: Alföldi fazekasműhelyek Dr. Örsi Julianna néprajzkutató előadása
▪ 15.00 és 16.00 órától: Íjászat

A rendezvény ideje alatt kiállítás tekinthető meg az „Értékőrző Nagykunság” – program fiatal tehetségeinek munkáiból.
A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2016.06.17.

Felmérés A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

Az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

Bővebben >>     

2016.06.14.

Sikeresen megtelepedett a kerecsensólyom a Partiumban és a Bánságban

Kerecsen fiókák (Fotó: Milvus csoport).

  A mezei hörcsög Magyarországon védett faj. Korábban is telepedtek meg hörcsögök belterületen, de a helyi, idősebb lakosság szerint ilyen mennyiségben sose voltak hörcsögeik korábban. Bár a lakosság folyamatosan védekezik ellenük – minden kertben találni csapdá(ka)t, illetve a mérgezés sem ritka és évente egyes kertekből akár több 100 egyedet is elpusztítanak, a hörcsögök száma mégsem csökken. Ma már tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan a külterületi szántóföldeken egyre ritkább a hörcsög, nagy területeken már alig találkozni velük. A MME legfrissebb elemzése szerint a parlagi sas táplálékában is már csak elvétve találni hörcsögöt, pedig korábban meghatározó volt a hörcsögök hozzájárulása a sasok vacsorájához. Visszaszorulásuk nem kizárólag hazánkra jellemző, Európa más országaiban már a korábbi évtizedekben jelentősen megfogyatkozott és felaprózódott az állománya. Kelet-európai és ázsiai elterjedési területén feltehetőleg most zajlik a hörcsög térvesztése.

Bővebben >>     

2016.06.07.

Baglyok a Kárpát-medencében - A kuvik

  A kis termetű, ökölnyi madár szinte egész Európában előfordul. A világon összesen 13 alfaja él. Európai állományát körülbelül 216-327 ezer pár közé teszik, magyarországon alig 2-4000 pár költ. Európában a csökkenő állományú fajok közé tartozik. Magyarországon kisszámú fészkelő, állandó madarunk, nem vonul. Élőhelye igen változatos, a félsivatagos területektől a sztyeppeken keresztül, a pusztai és gyümölcsös területeket egyaránt igénybe veszi. Hazánkban a sík- és a dombvidékeken egyaránt megtalálható, azonban a zárt erdőket, középhegységeket kerüli. Főként tanyák, istállók, hodályok, magtárak, településszéli házak, régi épületek padlásain és öreg gyümölcsösök, koros fasorok, idős állományú erdők odvas fáiban fészkel, de néha a gyurgyalag elhagyott üregébe is beköltözik. Nem kerüli az embert, így a tévhitekből és az urbanizációból eredő veszélyek fenyegetik.

Bővebben >>     

2016.05.25.

Tokaji partifecske hajózás

A hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör sok szeretettel várunk minden érdeklődőt egy igazán kellemesnek ígérkező három órás, május végi vezetett sétahajózásra, mely során megtekintjük Európa és egyben hazánk legnépesebb tiszai szakadó partfalakba épült partifecske-kolóniáit. A szervezett kirándulás keretein belül lehetőség van más programokhoz is kapcsolódni. A sétahajózásra szervezett busz 2016. május 28-án indul reggel fél 8-kor Hajdúböszörményből, viszont ettől függetlenül, egyénileg utazva is van lehetőség a részvételre!

Bővebben >>     

2016.05.23.

A fővárosban járt az Értékőrző csoport

2016. május 19-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület az „Értékőrző Nagykunság” tehetséggondozó programban részt vevő fiatalok számára tanulmányi kirándulást szervezett Budapestre. A nap folyamán felkerestük a Néprajzi Múzeumot, ahol a magyar nép kultúrájának eltűnőben lévő tárgyi világával ismerkedtünk meg, majd az Országházban tett látogatás következett. Röviden: szép idő, jókedvű csapat, lenyűgöző látnivalók!

Bővebben >>     

2016.05.03.

Kicsik és Nagyik

A Magosfa Alapítvány 2011 óta szervez programokat idősek és gyerekek közös tanulása érdekében, mindenekelőtt környezeti nevelés és fenntarthatóság témaköreiben. Három éves munka után úgy döntöttek: szeretnék ezt a módszert országosan is elterjeszteni, átadni tudásukat másoknak, hogy hasonló módszer alapján ők is szervezzenek gyerekek és idősek számára foglalkozásokat.

Bővebben >>     

2016.04.28.

A nyár újabb csalhatatlan jele!

 

Megérkezett az első idei sárgarigó a Hotek-erdőbe! Hamarosan szól újra a "huncut a bíró"!

 

 

2016.04.27.

Az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő utolsó feladatsora elérhető

Kedves Gyerekek!
Folytatódik a Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával indított többfordulós internetes vetélkedő, az utolsó, harmadik fordulóval.
A harmadik feladatsor itt érhető el: 3.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
A harmadik forduló leadási határideje: 2016. május 11.

2016.04.18.

Folytatódik az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő

Kedves Gyerekek!
Folytatódik a Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával indított többfordulós internetes vetélkedő, a második fordulóval.
A második feladatsor itt érhető el: 2.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
A második forduló leadási határideje: 2016. április 24.

2016.04.15.

A méhek hatékony védelme közös ügyünk!

Lehetséges gazdálkodni a méhekre veszélyes vegyszerek nélkül is. Azzal, hogy Magyarország időszakos engedélyt kért a korlátozás alatt álló rovarölő szerek használatára, semmibe veszi az uniós elővigyázatosság elvét is. Magyarország növényvédelmi irányítása évek óta a környezet-egészségügy jelzéseit figyelmen kívül hagyó döntéseket hoz. Hazánk maximális derogációt kért korábban az atrazin esetében; a neonikotinoidokról szóló véleményében kétségbe vonja a világ környezetanalitikai és ökotoxikológiai eredményeit; és a glifozáthasználat ellen sincs kifogása.

Bővebben >>     

2016.04.14.

Mitől működnek a közösségi energia kezdeményezések?

Közösségi Energia programunkban Skóciától Lengyelországig számos közösséget megismertünk, és azon dolgoztunk, hogy itthon is minél több olyan energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezés induljon, amelynek hasznából minél többet részesül a helyi közösség. Kezdjük a skótokkal, akik nem fukarkodnak a megújuló energia beruházásokkal!

Bővebben >>     

2016.04.14.

Sajtóközlemény - Uniós források segíthetik itthon a közösségi energia kezdeményezéseket

Közösségi energiás kezdeményezések tervezésére, kapcsolódó szemléletformálásra és bemutatóhely megvalósításra is pályázhatnak szervezetek, önkormányzatok az új KEHOP szemléletformálási kiírásban. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnerei Közösségi Energia programjuk zárása után is segítik a hazai közösségeket az ilyen lehetőségek kiaknázásában. A közösségi energia lényege, hogy a helyi közösség, önkormányzat által termelt megújuló energia hasznából minél több jusson a közösségnek.

Bővebben >>     

2016.04.06.

Elkezdődött az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő

Kedves Gyerekek!
A Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával többfordulós internetes vetélkedőt hirdet általános- és középiskolásoknak egészséges életmód, egészséges táplálkozás témában. A verseny három fordulós, 2016. április-májusában lesz megrendezve.
A versenyre 10-16 éves diákok nevezését várjuk.
Az első feladatsor itt érhető el: 1.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
Az első forduló leadási határideje: 2016. április 17.

2016.04.06.

Belestünk a tehetséggondozó műhelybe

A hagyományőrző fiatalok egyre ügyesebben forgatják a fazekaskorongot és a varrótűt, így egy-egy elkészült munkadarab már bekerülhetett abba a kosárba is, ahol a júniusi kiállítás anyagát gyűjtjük. Foglalkozások kéthetente a Kézművesházban!

Bővebben >>     

2016.03.23.

Előadás és lakossági fórum március 26-án a Közösségi Energia Programról a Fekete István Oktatóközpontban

A Magyar Természetvédők Szövetsége által létrehozott „Közösségi Energia Program” olyan hazai közösségi kezdeményezéseket népszerűsít, amelyek energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapulnak, lakosok bevonásával tervezett illetve működtetett, közösségi projekt alapú együttműködések, a résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből. A program keretében előadáson és lakossági fórumon is részt vehetnek az érdeklődők, március 26-án szombaton 10 órától, a Fekete István Oktatóközpont előadótermében.

Bővebben >>     

2016.03.23.

Kedves Gyerekek!

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás elválaszthatatlan egymástól. Ennek kapcsán rajzpályázatot hirdetünk számotokra. Várjuk óvodások, általános iskolások és középiskolások alkotásait. A pályaművek elkészítéséhez bármilyen technikát alkalmazhattok. A/4-es rajzlap méretű műveket várunk, az elkészült alkotások leadási határideje 2016. május 31. A beérkező rajzokat korosztályonként értékeljük. MINDEN BEADOTT ALKOTÁS KÉSZÍTŐJE AJÁNDÉKBAN RÉSZESÜL!
A - korosztályonkénti - első három alkotást külön jutalmazzuk! A legjobban sikerült művek egy kiállításon vesznek részt, 2016 nyarán. Jó munkát és kellemes időtöltést kívánunk!

Bővebben >>     

2016.03.17.

A nagy délvidéki földikutya számlálás

Délvidéki földikutya (Fotó: Németh Attila)

„A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” című projektnek fontos célja a kerecsensólyom és parlagi sas, valamint a táplálékbázisukat adó kisemlősök védelme mellett, a füves puszták életében kulcsszerepet játszó, de mára a kihalás szélére sodródott kisemlősök, a délvidéki földikutya és magyar szöcskeegér megmentése is. Délvidéki földikutya (Fotó: Németh Attila). A délvidéki földikutya Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely Magyarországon és a szerbiai Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő. Mindösszesen három populációja ismert, teljes világállománya pedig az ötszáz egyedet sem haladja meg. Alacsony egyedszáma és a fennmaradását veszélyeztető tényezők miatt Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfaja. A hazánkban található két állománya a faj fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú.

Bővebben >>     

2016.03.10.

Felhívás

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület
„A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát- medencében” (LIFE13 NAT/HU/000183 pályázat keretén belül Területkezelési Tanácsadó Szolgálatot tart fenn, gazdálkodók és vadászok segítésére, területhasználat és vadgazdálkodás témákban. (Kiemelt téma a mezsgyék és bágergödrök fontossága, illetve a vadászok ösztönzése a célfajokat tizedelő szőrmés ragadozók befogására.)
A tanácsadó szolgálat helyszíne a Fekete István Oktatóközpont (5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1.) Várunk minden, a témában kérdéssel felénk forduló érdeklődőt munkanapokon 8:00 és 17:00 óra között.

Bővebben >>     

2016.03.03.

2016. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2016. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2016. június 15-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

Bővebben >>     

2016.02.29.

Erdei fülesbaglyok nappalozóhelyének bemutatása

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb fészkelő bagolyfaja. Közismertsége ellenére sajnos sem a fészkelőállomány, sem a telelőállomány nagyságával nem vagyunk tisztában. A "Védett és fokozottan védett madárfajok védelme az Alsó-Berettyó mellékén" című programunk részeként bemutatjuk ezen madarak érdekes szokását: nappal előszeretettel pihennek a város parkjainak örökzöld fáin.

Bővebben >>     

2016.02.18.

Meghívó

Szeretettel meghívjuk a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány szervezésében a generációk közötti tanulás módszereiről szóló „Kicsik és nagyik” fórumra.
A fórumon bemutatásra kerül a módszer, eddigi tapasztalataink, hasznos tanácsok hasonló programok szervezéséhez.
A fórum időpontja: 2016. február 26. péntek 10 óra, a Kicsik és nagyik program időpontja: 2016. február 26. péntek 14 óra. Vegyen részt Ön is egy „Kicsik és nagyik” programon!

Bővebben >>     

2016.02.15.

Ébredezik a Hotek-erdő

Az elmúlt hét enyhe időjárása felébresztette téli alvásából a Hotek-erdőt is. Rövid idő alatt számos változásnak lehettünk tanúi. Az erdő élővilágának minden csoportja kitett magáért, találkozhattunk az első idei ibolyavirágzással, egy korai Atalanta-lepke (védett faj) szárnyalásával. Téli madárvedégeink közül a süvöltők már elhagyták az erdőt, és megindultak hegyvidéki költőhelyeik felé.

Bővebben >>     

2016.02.11.

Elindult az Értékőrző Nagykunság tehetséggondozó műhely Túrkevén

Az első foglalkozáson még csak a szárnyukat próbálgatták a fiatalok: az agyaggal és a hímzés alapjaival ismerkedtek. Az „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó műhelyprogram Túrkevén” című projekt megvalósulását - a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül - az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Bővebben >>     

2016.02.09.

A Fekete István Oktatóközpont februári programajánlata

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány a generációk közötti tanulás módszereiről szóló „Kicsik és nagyik” fóruma, és az azt követő bemutató foglalkozás. A „Kicsik és nagyik” fórumon bemutatásra kerül maga a módszer, az eddigi tapasztalatok és hasznos tanácsok a hasonló programok szervezéséhez. A Magyar Természetvédők Szövetsége által létrehozott „Közösségi Energia program” olyan hazai közösségi kezdeményezéseket népszerűsít, amelyek energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapulnak, lakosok bevonásával tervezett illetve működtetett, közösségi projekt alapú együttműködések, a résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből. A program előadásokat és lakossági fórumot egyaránt tartalmaz.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont Túrkeve Erdőszél út 1.

Bővebben >>     

2016.02.02.

Segítséget kérnek a honti békák! Önkéntesek jelentkezését várjuk

Kedves Természetbarátok! Annak ellenére, hogy megépült a 2. sz. főút Hont és Parassapuszta közötti részén az új kétéltűvédelmi terelőrendszer, az itt élő békák, gőték változatlanul nincsenek teljes biztonságban. Vannak szakaszok –elég sok-, ahol szükség lesz hálókihúzásra is, mert csak így tudjuk megvédeni őket. Ehhez várjuk önkéntesek jelentkezését. Akciónk két egymást követő hétvégén zajlik. Időpontok: február 6,7,13,14. Találkozó minden alkalommal: 9 óra 30 és 10 óra között a Hont határában található ifjúsági motel melletti parkolóban.

Bővebben >>     

2016.01.22.

Értékőrző Nagykunság Műhelyfoglalkozás

A várakozásokat felülmúló létszámmal történt meg a beiratkozás az "Értékőrző Nagykunság" műhelyfoglalkozásokra. A fazekas szakkörre 26-an, a kunhímzére 8-an jelentkeztek. A fazekas foglalkozásokat Sudár Anette fazekas vezeti a Kézműves házban (Ecsegi u. 22.)míg a kunhímzőket Nagy Istvánné várja a Madarász Károly Művelődési Házban (Táncsics M. u. 16.)

Bővebben >>     

2016.01.11.

NCTA kerekasztal beszélgetés Túrkevén

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önöket a „Természetvédelmi tréningek a zöld civil szektor önmegerősítésére európai jó példák alapján” című projekt keretében 2016. január 16-án megrendezésre kerülő műhelybeszélgetésre. Szeretnénk a meghívott civil szervezetekkel közösen megkeresni azokat a kitörési pontokat, amelyek megerősítik a hazai zöld civil élet szereplőinek érdekérvényesítő képességét, társadalmi elfogadottságát, támogatottságát, valamint számba vennénk az alternatív forrásteremtési lehetőségeket.

Bővebben >>     

2016.01.04.

Országos erdei fülesbagoly felmérési program

A 2016-os évben is sor kerül a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyek összehangolt felmérésére. A számolás továbbra is önkéntes alapon működik, melyre az ország teljes területéről, de főként azokról a településekről várom az adatokat, ahol a jelenlegi vagy régebbi megfigyelések, beszámolók alapján a szinkron idején is valószínűsíthető az erdei fülesbaglyok gyülekezése. A felmérés 2016. január 8. és 11. között végezhető el.

Bővebben >>     

 

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

 

 

 

 

 

2015.12.14.

A Karácsony is lehet „zöldebb”, ha környezet-tudatosan készülünk rá

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány idén is tárt kapukkal várta a helyi termelőket és a környezettudatos vásárlókat ZÖLD KARÁCSONY 2015 elnevezésű rendezvényére, amelyet Miskolci Terra Madre Napként is emlegettek a vendégek.

 

Bővebben >>     

2015.12.10.

Civil tüntetés a gyenge párizsi klímamegállapodás-tervezet miatt

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátai nemzetközi zöld szervezettel együttműködésben felhívja a figyelmet, hogy a frissen asztalra tett klíma megállapodás-tervezet egyelőre messze elmarad az igazságos vállalásoktól és elégtelen éghajlatvédelmi intézkedéseket tartalmaz.

Bővebben >>     

2015.12.03.

TÚRKEVEI FIATALOK FIGYELEM!
Fazekas és kunhímző értékműhely indul a Fekete István Oktatóközpontban!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2016. januárjában „ÉRTÉKŐRZŐ NAGYKUNSÁG” elnevezéssel tehetséggondozó műhelyfoglalkozásokat indít fazekas és kunhímzés szekcióban, melyre várjuk a folklórkincsünk iránt érdeklődő és alkotni vágyó 10-15 éves fiatalok jelentkezését! Előképzettség nem szükséges. A foglalkozásokra kétheti rendszerességgel, a résztvevőkkel előre egyeztetett időpontban kerül sor. A programot előadások és kirándulások színesítik majd, és zárásként - 2016. júniusában - 3 napos alkotótáborba várjuk a résztvevőket.

Bővebben >>     

2015.12.03.

Felnő-e a feladatához a párizsi ENSZ klímacsúcs?
147 államfő tanácskozása indítja a kéthetes párizsi ENSZ klímacsúcsot, amelynek keretében egy 2020-ban életbe lépő, új globális éghajlatvédelmi megállapodás születik. A világ 75 országában jelen levő nemzetközi civil zöldszervezetnek, a Föld Barátainak magyar tagjaként a Magyar Természetvédők Szövetsége idén is tudósít és közérthető összefoglalókat ad a klímacsúcsról.

Bővebben >>     

2015.11.30.

Fotó-üzenetek a párizsi klímacsúcsra
A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A kampány keretében - melyben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett - félezer magyar személyes fotó-üzenetben sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását, továbbá eddig több mint 14 ezer európai írta alá a kapcsolódó petíciót.
A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy-egy albumot.

Bővebben >>     

2015.11.26.

Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért országos konferencia
A Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége konferenciát szervez, melyre tisztelettel meghívjuk.
Időpont: 2015. december 2., 10:00 - 15:00
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
A rendezvény ingyenes, de jelentkezéshez kötött.

Bővebben >>     

2015.10.28.

Így készül Magyarország a párizsi ENSZ klímacsúcsra

Tudtad, hogy Magyarország a nemzetközi klímafinanszírozás keretében töltődő évi 100 Mrd USD–os Zöld Klíma Alaphoz idén 1 milliárd Ft felajánlást tett? Tudtad, hogy 2030-ra 40%-os kibocsátás-csökkentést vállalt Magyarország 1990-hez képest (azaz a jelenlegi kibocsátási szinthez képest még -4%-ot)? Miért fontos az éghajlatvédelemhez, hogy a zöldfelületek ne csökkenjenek tovább? Milyen közösségi kezdeményezéseket emelt ki a jövő nemzedékek szószólója?

Bővebben >>     

2015.10.27.

Pusztán Természetesen - zárul a "PásztóLife" program

Október 22-én egy napsütéses délutánon rendeztük meg a négyéves Life programunk zárórendezvényét, melyen a program partnereit és érdeklődőeket is egyaránt vendégül láttuk. A "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektünk célkeresztjében a helyi védettséget és Natura 2000 oltalmat élvező Pásztói-legelő volt. A projekt keretében Túrkeve városi egykori csordalegelőjének mintegy 90-100 hektárnyi területén indult meg a természetvédelmi szempontú gazdálkodás, az extenzív legeltetés és kaszálás.

Bővebben >>     

2015.10.27.

Hogyan állnak a párizsi klímacsúcs előkészületek?

Az éghajlatvédelemben eddig egyedülálló módon, közös jelentést adtak ki nemzetközi környezetvédelmi, fejlesztési és szociális szervezetek, szakszervezetek 'Igazságos vállalások: a civilek értékelése az eddigi nemzeti hozzájárulásokról' címmel, ld. http://civilsocietyreview.org/ Ebben környezeti és társadalmi szempontból is elemzik az eddigi éghajlatvédelmi vállalásokat.

Bővebben >>     

2015.10.17.

Újra Puszta - természetfilm készült Pásztó-pusztáról

A "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű program keretében lehetősége adódott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület számára, hogy egy 25 perces természetfilmet készíthessen. Az Újra Puszta című film a Túrkeve környéki fennmaradt természeti értékek és élővilág egy évét mutatja be.

Bővebben >>     

2015.10.16.

Meghívó

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel hívja meg a "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektjének zárórendezvényére, mely 2015. október 22-én kerül megrendezésre a Fekete István Oktatközpontban, illetve Pásztó-pusztán. A projekt során folyamatosan fejlődött a Túrkeve külterületének értékes gyepterülete, Pásztó-puszta. A program eredményeként területen mintegy 50 hektáros területen zajlik extenzív legeltetés őshonos fajtákkal.

Bővebben >>     

2015.09.24.

Indul a „A 7,5 milliárdos kérdés” országos középiskolai környezeti- és globális nevelési vetélkedő!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
„A 7,5 milliárdos kérdés” címmel országos környezeti- és globális nevelési vetélkedőt szervez 14-19 éves diákokból álló középiskolás osztályok számára a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) kapcsán. A szervezők a versenyre 2015. szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket.

Bővebben >>     

2015.09.23.

Üzenj Te Párizsra a Kivilágos Kivirradtigon

Most szombaton (szeptember 26), ismét megrendezésre kerül Kisújszálláson a Kivilágos Kivirradtig, melyre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is meghívást kapott. Standunknál ezúttal várjuk az üzeneteiteket a Párizsi Klímacsúcs apropóján (amelyre az esős Kenderesi Gesztenye ünnep nem volt lehetőségetek). Az eltelt időszakban az oktatóközpontunkban már leadták páran az üzenetüket, csatlakozz hozzájuk és szerezd meg ajándékaink egyikét, mellyel klímatudatosságod jelezheted ismerőseidnek.

Bővebben >>     

2015.09.08.

Részt vettünk a Gesztenyeünnepen

Szombaton, 2015. szeptember 5-én részt vettünk az I. Kenderesi Gesztenyeünnepen, ezúton is köszönjük a szervezők segítségét. Sajnos az időjárás már nem volt kegyes hozzánk, az egész napos eső miatt a párizsi üzenetek is elmaradtak. Mielőbb igyekszünk új időpontban megismételni a kitelepülést, addig is az Egyesületünk otthonául szolgáló Fekete István Oktatóközpontban bárki üzenhet Párizsra.

Bővebben >>     

2015.09.08.

Kulturális Örökség Napja a Molnár-féle szélmalomban
2015. szeptember 19.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén második alkalommal csatlakozik az Európa több mint 50 országában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében 2015. szeptember 19-én
10 – 17 óra között MALOMNAP-ra várjuk az érdeklődőket a Molnár-féle szélmalomba!

Bővebben >>     

2015.09.04.

Üzenj Te is Párizsra akciónap a Kenderesi Gesztenyeünnepen!

2015. szeptember 5-én, Kenderesen az idén először megrendezendő Gesztenyünnepen részt vesz a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is. Standunkon az "Üzenj Te is Párizsra!" akciónapon vehetnek részt az érdeklődők. Az idén decemberben Párizsban rendezendő Klimacsúcsra üzenhetünk az ez éghajlatváltozás miatt , hallathatjuk szavunkat a csúcs résztvevői felé.

Bővebben >>     

2015.09.03.

Leltár készült a megye helyi jelentőségű természeti értékeiről

Már több évtizede, hogy világot látott az utolsó, hasonló jellegű összefoglaló munka. A Herman Ottó Természetvédő Kör az idei évre elnyert Zöld Forrás pályázata azonban lehetőséget adott arra, hogy számba vehessük Jász-Nagykun-Szolnok megy helyi jelentőségű védett természeti értékeit és tapasztalatainkat egy tartalmas, színvonalas kiadványban mutassuk be az érdeklődők számára.

Bővebben >>     

2015.09.03.

Szokatlan vendégek Túrkevén - avagy megmenekültek a mókuskölykök

Szokatlan bejelentést kapott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodája 2015 augusztus 18-án. A túrkevei Tüzépen egy odvas fából egy mókuscsalád került elő. Az egy anyaállatból és három kis szinte újszülött kölyökből álló család igazán meglepte a Tüzép dolgozóit, akik azonnal értesítették az egyesületünket.

 

Bővebben >>     

2015.08.24.

Új ökoturisztikai attrakció Túrkevén

Tovább bővültek a Túrkeve külterületét és azt ott lapuló természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását célzó ökoturisztikai lehetőségek.
A BEKLEN - a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány közelmúltban kivitelezett programja során kialakításra került egy 16 állomásos tematikus tanösvény, amely egy közel 70 kilométeres kört tesz meg a város körül, számos megtekintésre érdemes helyet érintve.

Bővebben >>     

2015.08.14.

Meghívó

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület (székhely: 5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1.) ezúton tisztelettel meghívja tagjait a 2015. augusztus 25. napján 16.00 órai kezdettel tartandó rendkívüli közgyűlésre. A közgyűlés helye: 5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1. A közgyűlés napirendje: Az Alapszabály egységes szerkezetű módosítása

Bővebben >>     

2015.07.31.

PERU sztori

2014-ben az ENSZ klímacsúcsot a perui Lima városában tartották. Peru is azon országok közé tartozik, amely alacsony kibocsátásaival kevéssé járult hozzá az éghajlatváltozáshoz, alig kapott a területén folyó fosszilis alapú fejlesztések hasznából, mégis nagy árat fizet az éghajlatváltozás miatt, elsősorban a pusztító és egyre gyakoribb és nagyobb aszályok miatt.

Bővebben >>     

2015.07.15.

Álljunk ki együtt a természeti értékek megőrzése mellett!

Az Európai Bizottság már csak július 24-ig (jövő hét péntek) várja a lakosok véleményét a Natura2000 hálózatokról.  A kampány on-line felületén a laikus felhasználók egyetlen kattintással küldhetnek a természetet támogató véleményt az Európai Bizottság konzultációjára. Miért fontos ez? Az Európai Bizottság idén elindította a Natura 2000 hálózat alapját jelentő két természetvédelmi irányelv (Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelv) felülvizsgálatát. A jelenleg egész Európában uralkodó, a gazdasági növekedést mindenek fölé helyező politikai hangulatban ez a felülvizsgálat azzal fenyeget, hogy megalapozza a két irányelv átdolgozását, ami a természetvédelem általános gyengítéséhez vezetne.
A felülvizsgálat részeként az Európai Bizottság egy társadalmi konzultációt indított útjára egy on-line kérdőív segítségével, amely minden uniós nyelven elérhető július 24-ig. Célja az állampolgári és szakértői vélemények összegyűjtése a Natura 2000-rel kapcsolatban.

Bővebben >>     

2015.07.08.

Nemzetközi petíció a közösségi energia-forradalomért

A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek. A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak.

Bővebben >>     

2015.07.07.

Végetért a "Kis felfedező”" tábor (jún. 29 – júl. 3.)

Újabb hét és újabb tábor, ezúttal a természet megismerése és a mozgás volt a középpontban. Szerencsére az időjárás kedvező volt így a külső programokat is meg tudtuk tartani. Beöltöztünk indiánnak, íjászkodtunk, zseblabor vizsgálatokat végeztünk, lovas kocsival Pásztó-pusztára látogattunk el. Sudár Anette fazekas segítségével meseszép alkotások születtek.

Bővebben >>     

2015.07.06.

Befejeződött a "Kincsem" lovastábor (jún. 22 – 26.)

Ebben az évben a legnépszerűbb táborunkkal, a Lovas táborral kezdtük a nyarat, ahol a kisebb korosztály élvezhette a lovaglás szépségeit. A tábor során naponta lovagoltunk, és ezzel párhuzamosan többféle foglalkozást tartottunk (gyöngyöt fűztünk, korongoztunk, festettünk, játszottunk). A rossz idő sem szabhatott gátat a jó hangulatunknak, de erről már beszéljenek a képek…
Köszönjük, hogy velünk táboroztatok idén is! További kellemes nyári szünetet! Jövőre találkozunk!

Bővebben >>     

2015.07.06.

Tábori hírek

A “ Nagy Felfedező” sátortábor érdeklődés hiányában ELMARAD, helyette "Nyüzsgő" tábor indul 7-12 éves korú gyerekek számára.
Időpont: 2015. júl. 13 – 17. (H-P)
Időtartam: Napközis tábor 8.00-16.00
Korosztály: 7- 12 év között

Jelentkezni legkésőbb július 9-ig telefonon vagy személyesen.

Bővebben >>     

2015.06.29.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Vadonleső Program a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából "KLIPPírozó ürgeversek" címmel video-klip készítő pályázatot hirdet 12-18 éves fiatalok részére.

Bővebben >>     

2015.06.27.

Véget ért a Nimfea Egyesület néprajzi tábora

Az éjjel izgalmai után nehezen indult az utolsó tábori nap, de végre verőfényes napsütésre ébredtünk: száradhattak a hét közben oly sokszor elázott cipők, nadrágok! Délelőtt Dr. habil. Örsi Julianna, az ország egyik elismert néprajz- és társadalomkutatója volt a vendégünk, aki a Nagykunság népi építészetéről, a túrkevei népi lakóházak jellemzőiről tartott izgalmas vetítőképes ismertetést. Az előadáson elhangzottak bemutatásaként ellátogattunk Sugárné Terus néni Soós István utcai lakóházába, ahol a nagykunsági parasztházak szinte minden sajátossága jól megfigyelhető. Délután a hajdani csordajárás területére, Pásztópusztára kirándult a csoport. A pusztabuszos tereptúra a Nagykunság hagyományos állattartásának, a legelők élővilágának és az Alföld tájképi elemeinek megfigyelését szolgálta, emellett a résztvevők megismerhették a pusztán élő őshonos állatokat is.

Bővebben >>     

2015.06.26.

Tábori élmények – 4. nap

Csütörtökön a reggelit követően Veres Istvánné nyugdíjas pedagógus látogatott a táborba, aki személyes gyermekkori élményeit felidézve mesélt a tanyán élő családok mindennapjairól, a tanyasi élet nehézségeiről, a régi iskolákban folyó oktatásról, a tanulók eszközeiről, öltözetéről. Száz évet is visszamentünk az időben, amikor a petróleumlámpa derengő fénye mellett próbáltuk ki az írást a régi iskolapadban. Ezt követően tánclépéseket: a „cifra” különböző változatait (sima-, dobogó-, lengetős-, hátulkeresztező-, haladó- stb.) tanulhattuk meg.

Bővebben >>     

2015.06.26.

Mi legyen 2016 év madara?

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.  A 2016 év madara lakossági szavazásra ajánlott három madárfajjal hazánk legértékesebb nyílt, elsősorban sík vidéki élőhelyei védelmének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bővebben >>     

2015.06.25.

Küzdünk az esővel és jól érezzük magunkat!

Az elmúlt két napon nem fogadta kegyeibe az időjárás a tábor résztvevőit, a folyamatos esőzés miatt három sátrunk is beázott. A napi programok ennek ellenére nem maradtak el, esőkabátba öltözve kerekeztünk vígan a tervezett helyszínekre. Kedden délelőtt a művelődési házban jártunk, ahol Nagy Istvánné mutatta be a kunhímzés jellegzetességeit és az általa vezetett Népi Díszítőművészeti Szakkör tevékenységét. Utána Luka Lajos kosárfonó népi iparművész műhelyébe mentünk. Lajos bácsi bemutatta a munkája során használt alapanyagokat és eszközöket, majd magunk is kipróbáltuk a kosárfonást.

Bővebben >>     

2015.06.22.

Elkezdődött a „Kevi Értékőrzők” néprajzi tábor!

Ma reggel 12 lelkes táborlakó érkezett a Fekete István Oktatóközpontba, hogy az elkövetkező öt napban együtt fedezzük fel Túrkeve néprajzi értékeit, fennmaradt hagyományait. A sátrak felállítása, a csapatok megalakítása és a táborfelelősök megválasztása után nekiláttunk a szakmai program előkészítésének. A néprajzi terepmunka elméleti alapjainak megismerése után a város utcáit jártuk és felgyűjtöttük az első oromdíszes népi lakóházakat.

Bővebben >>     

2015.06.16.

Felmérés - A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében

Az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

Bővebben >>     

2015.06.15.

„Kevi Értékőrzők” tehetséggondozó néprajzi tábor a Fekete István Oktatóközpontban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2015. június 22 – június 26. között rendezi meg a népi kultúra ápolását, a helyi hagyományok megismerését célul tűző sátortáborát a Fekete István Oktatóközpontban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Nemzeti Tehetség Program által támogatott táborban 12 olyan felső tagozatos fiatal vesz részt, akik iskolai tanulmányaik, tudományos tevékenységük vagy szabadidős elfoglaltságuk révén már kapcsolatba kerültek a néprajz, a helytörténet tárgyköreivel.

Bővebben >>     

2015.06.01.

Bejártuk a Dunántúl szárazgyepeit

"Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű, Life+ Természet projektünk egyik fontos eleme a folyamatos tapasztalatcsere, mely során a hasonló élőhelyek kezelése során felmerülő tapasztalatok osztják meg egymással a szakemberek. 2015. május 13-14-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két programjának a LIFE05 NAT6HU/000117 "Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon" és a LIFE12 NAT/HU001028 "Szárazgyepek megőrzése"egyes helyszíneit jártuk be.

Bővebben >>     

2015.06.01.

XVII. Juhászfesztivál

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is a jól megszokott programjával a "Nimfea-udvarral" jelent meg a az idei Juhászfesztiválon. Az egyesületünk ezúttal két tematikus programmal is készült. Egyrészt az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokat népszerűsítette a Közösségi Energia programunk, melyben az általános tanácsadáson túl a gyerekeket játékokkal és egy energia totóval vártuk.

Bővebben >>     

2015.05.20.

2015. évi táboraink

Még lehet jelentkezni a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2015. évi táboraiba!
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2015. június 20-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

 

 

Bővebben >>     

2015.05.13.

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

A hazai és európai természeti értékek megőrzésében fontos szerepet játszik a jogszabályi környezet, amely védelmüket biztosítja. Sajnos azonban az Európai Bizottság most azt fontolgatja, hogy fellazítja azokat a jogszabályokat, amelyek a kiemelt természeti értékek, és ezzel jövőnk védelmét biztosítják. Ez az Európai Unió összes országát, ezzel Magyarországot, a magyar természeti értékeket is érinti! Most jött hát el az idő, hogy hallassuk a hangunkat Európában is, és kiálljunk a természet védelméért!

Bővebben >>     

2015.05.12.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 4. forduló és eredményhirdetés

Kedves Gyerekek!
Nagyon örültünk a sok beérkezett helyes megfejtésnek, amit az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő kapcsán küldtetek nekünk! Ahogyan már korábban is írtuk a verseny utolsó fordulója és egyben eredményhirdetése Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban kerül megrendezésre,
2015. május 30-án, délelőtt 10 órától
.

Bővebben >>     

2015.05.12.

Parlagfű STOP!

2015. június 3-án Kovács Ágnes előadást tart a parlagfűről "Parlagfű - A veszélyes invádor" címmel.

  Az allergiaszezonban örökös problémát jelent a parlagfű terjedésének visszaszorítása, megelőzése. Magyarországon sajnos már népbetegségnek számít az allergia, az ebben szenvedő betegek komoly hányadát kínozza a parlagfű pollene.

Az előadás során betekintést nyerhetünk a parlagfű életmenetébe, megtudhatjuk, miként fejti ki kínzó hatását virágpora és természetesen a hatékony gyérítési módszerekkel is megismerkedhetünk.

Bővebben >>     

2015.04.29.

Meghívó

Nemzetközi műhelykonferenciát szervez a Magyar Természetvédők Szövetsége és az ICLEI Europe, Közösségi energia – Önkormányzatok és közösségeik helyi fenntartható energia kezdeményezései elősegítése címmel.
   A műhelykonferencia a Közösségi Energia CO-POWER projekt keretében valósul meg, amelyre sok szeretettel várnak minden helyi döntéshozót, helyi hatóságot és tanácsot, helyi tervezőket, önkormányzati szövetségeket/ hálózatokat, energiaügynökségeket, közösségi szervezeteket.

Bővebben >>     

2015.04.29.

Mocsári teknőst találtunk!

Április 24-én egy mocsári teknőst (Emys orbicularis) találtak Túrkeve belterületén, közel a Fekete István Oktatóközponthoz. A feltehetően már több éves hüllőn nem tapasztaltunk sérüléseket, ezért a Hortobágy-Berettyóban szabadon engedtük. A teknős átvételekor épp egy óvodás csoport is látogatást tett az Oktatóközpontban, így természetesen minden gyerkőc megismerhette sőt, meg is simogathatta hazánk egyetlen őshonos teknősfajának eme eltévedt példányát.

Bővebben >>     

2015.04.28.

A széncinegék Föld napi meglepetése a HOTEK-erdőben

A Föld Napján örömteli esemény örvendeztette meg a HOTEK-erdei tanösvénytúra résztvevőit. Az odúellenőrzés során egy kilenc tojást melengető széncinege (Parus major) családra bukkantunk! Ebben az időszakban a párok többségének már tojásos fészekalja van, ám a széncinege fészkek legnagyobb része rejtve marad az emberek számára, hiszen odúlakó madarakról van szó.

Bővebben >>     

2015.04.28.

Pásztón ünnepeltük a Föld Napját

A jeles nap alkalmából iskolás gyermekeket látott vendégül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.
A helyszín ezúttal nem a jól ismert Fekete István Oktatóközpont volt, hanem a Túrkeve határában elterülő nagy múltú Pásztói-legelő. Mivel már hosszú ideje zajlik a gyep élőhelyrehabilitációja, már alkalmassá vált arra, hogy eltartson olyan madarakat, akik elsősorban a füves élőhelyekhez kötődnek, mint például a szalakóta (Coracias garrulus) és az Év Madarának választott búbosbanka (Upupa epops).

Bővebben >>     

2015.04.27.

Megfáradt vándorok a hulladéklerakónál

2015. április 21-én, a Föld Napjához közeledvén rövid látogatást tettünk az egykori túrkevei kommunális hulladéklerakónál. Elszomorító látványra számítottunk, hiszen annak ellenére, hogy már hosszú évek óta tilos ezen a helyen kommunális hulladékot elhelyezni, egyre csak újabb és újabb szemétkupacok jelennek meg a rekultivált lerakó és az azt övező gödrök területén.

Bővebben >>     

2015.04.16.

MEGHÍVÓ

2015. április 22.-én A Föld Napján (szerdán) megújuló energiaforrások, közösségi energia, és energiafüggetlenség témakörök kapcsán tart műhelymunkát a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Fekete István Oktatóközpontban! Minden olyan kedves érdeklődőt sok szeretettel látunk, akit érdekel az alternatív energia, aki bele szeretne látni a megújuló energiaforrások (napkollektor, szélkerék, geotermikus energia) működési hátterébe, kivitelezési lehetőségeibe. Lesznek makettek, szemléltető eszközök, és egy előadást is meghallgathatnak a témáról.

Bővebben >>     

2015.04.15.

Kitoloncolták az év emlőseit a reptérről

Nem kevesebb, mint 46 ürgét „toloncoltak ki” a Budapest Airport, a Kaposvári Egyetem és Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területéről. A nagyszabású környezetvédelmi (és nem idegenrendészeti) akció célja az volt, hogy növeljék a repülőgép forgalom biztonságát és megóvják a fokozottan védett, Magyarországon őshonos rágcsálókat.

Bővebben >>     

2015.04.08.

KAP a Szeri Húsvéton

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint az MTVSZ tagszervezete részt vállalt abban, hogy tájékoztatja a magyar társadalmat az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról. Ennek apropóján egyesületünk április 5-én képviseltette magát az Ópusztaszeren hagyományosan megrendezésre kerülő Szeri Húsvét elnevezésű rendezvényen.

Bővebben >>     

2015.04.02.

Sikeresen zajlott a XIII. Természetvédelmi Szeminárium

Idén is megrendezésre került a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hagyományos természetvédelmi szemináriuma. A hosszú és tartalmas múltra visszatekintő eseményt 2015-ben március 24-25-26-án rendeztük meg, mely során „A hazai LIFE Nature projektek és fajmegőrzési tervek gyakorlati tapasztalatai és eredményei” témákat jártuk körbe.

Bővebben >>     

2015.04.02.

MEGHÍVÓ

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton tisztelettel meghívja a 2015. április 15. napján 16.00 órai kezdettel tartandó RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSRE.


A közgyűlés helye: 5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1.

Bővebben >>     

2015.04.01.

Megérkeztek a skandináv kis lilikek!

Kis lilik (Anser erythropus) fotó: Ampovics Zsolt

A kis lilik (Anser erythropus) parányira zsugorodott skandináv populációja mindössze 20-25 párt számlál. Tavaszi és őszi vonulásuk egyaránt érinti Magyarországot, elsősorban a Hortobágyot, ezen kívül pedig több alföldi élőhelyet is. A kipusztulás szélére sodródott állomány tavasszal általában március második felében érkezik vissza a telelőhelyekről és egészen április közepéig-végéig nálunk is maradhatnak.

Bővebben >>     

2015.03.30.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 3. forduló

Kedves Gyerekek! Mától elérhető az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő harmadik fordulójának adatlapja. A soron következő Jeles Zöld Nap: április 22. A FÖLD NAPJA! Tehát a feladatlapok kitöltésének határideje április 22. (szerda) éjfél! Május 30-án itt a Fekete István Oktatóközpont erdei tanösvényén mérhetitek össze tudásotokat játékos, elgondolkodtató feladatokkal. A vetélkedő összesítésénél és díjazásánál, figyelembevesszük a beküldött feladatsorok számát és a megoldásuk pontosságát is, ezért érdemes minél több feladatsort beküldeni!
A részvétel feltételeiről és a nyereményekről itt találhattok információkat. A 3. forduló feladatlapját itt találjátok.
Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánunk!  

2015.03.28.

A rövid ellátási láncok

A rövid ellátási láncok kialakulásának okai évtizedes múltra tekint vissza. Nyugat-Európában már az 1980-as években voltak arra törekvések, hogy a gazdák közvetlenül tudják értékesíteni a termékeiket, kereskedők közbeiktatása nélkül. Sajnos a mai napig nem tudták elérni azt amit eredetileg szerettek volna, ugyanakkor aki járt már Svájcban, Franciaországban (és még sorolhatnánk) az láthatja a hatalmas lemaradást amiben ezzel kapcsolatban vagyunk.

Bővebben >>     

2015.03.12.

FELHÍVÁS ORSZÁGOS VETÉLKEDŐRE

A Magyar Természetvédők Szövetsége (L)ÁSS A MÉLYÉRE! – A KÜTYÜINK VALÓDI ÁRA címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet középiskolás diákok számára. A vetélkedő 2015. március 23-tól 2015. június 5-ig tart. A vetélkedő témája A fiatalok napi szinten használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek.

Bővebben >>     

2015.03.09.

Szeminárium a Fekete István Oktatóközpontban!

Idén is megrendezésre kerül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hagyományos természetvédelmi szemináriuma,. március 24-25-26-án. A konferencián „A hazai LIFE Nature projektek és fajmegőrzési tervek gyakorlati tapasztalatai és eredményei” témát járjuk körbe.

Bővebben >>     

2015.03.09.

Víz világnapja a Fekete István Oktatóközpontban!

Az emberi élet bölcsőjét, a vizet egyszer áldásként, másszor átokként emlegetjük. Napjainkban sajnos komoly veszélyben vannak a Föld vízkészletei.
1994. óta minden évben megünnepeljük egyedülálló kincsünket és mindenkit arra biztatunk, hogy óvja, védje azt. 2015. március 21-én a Fekete István Oktatóközpont egy tematikus kerékpártúrával ünnepli a Víz Világnapját.

Bővebben >>     

2015.03.07.

A túrkevei helyi termék komplexum kialakítása

Túrkevei civil szervezetek egy csoportja egymással együttműködve, de mégis külön dolgozva alakítottak ki egy példaértékű helyi termékekkel foglalkozó komplexumot, amely képes lesz lefedni a helyi igényeket és még a szomszédos települések hiányzó mennyiségét is részben pótolni tudja majd tejtermékekből, gyógynövényekből és túrkevei termelők által gyártott termékekből.

Bővebben >>     

2015.03.05.

Véletlen fényképfelvétel buktatta le a mérgezőket

A kamera felvételeinek egyike (Fotó: HELICON LIFE+).

 Két héttel ezelőtt nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy a tojáskora óta követett „Remény” nevű parlagi sas egy fajtársával együtt mérgezés áldozata lett. Az ügyben nagy erőkkel folyik a rendőrségi nyomozás, amelynek részleteiről egyelőre nem közölnek információkat a hatóságok. Ugyanakkor egy másfél évvel ezelőtti hasonló bűnügy már bírósági szakaszba lépett, ahol a rendőrséget egy szerencsés fényképfelvétel vezette nyomra: ezen az elkövetők és egy másik elpusztított parlagi sas is azonosítható volt. A vádlottak tárgyalása a héten kezdődik, és a természetvédők nagy várakozással tekintenek a leendő ítélet elé, hiszen az elkövetők felelősségre vonása lenne az egyik legfontosabb üzenet arra nézve, hogy ezeket a bűncselekményeket nem lehet Magyarországon következmények nélkül folytatni.

Bővebben >>     

2015.03.03.

Részt vettünk a "legragadozósabb" konferencián

Február utolsó hétvégéjén Szarvason került megrendezésre az MME Ragadozómadár -védelmi Szakosztályának hagyományos tavaszelői konferenciája, a X. Sólyomcsalogató. A rendezvényt a hazai ragadozómadár fajok, a fekete gólya és a szalakóta védelmének és a velük kapcsolatos kutatások eredményeinek széles szakmai körben történő megosztásának érdekében hívták életre az ország legnevesebb ragadozós szakemberei 2006-ban. A múlt hétvégén mintegy 120 érdeklődő vett részt a jubileumi rendezvényen, mely rendhagyóan 2 szekcióban zajlott.

Bővebben >>     

2015.02.27.

Templomba költözhetnek a baglyok Túrkevén

Ígéretes együttműködés vette kezdetét a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Túrkevei Református Egyházközség között. A HOTEK önkéntesei Kereszti Roland református lelkész kíséretében meglátogatták a Református Templomot és felmérték, hogy a torony belső tere alkalmas lehet-e a fokozottan védett gyöngybagoly (Tyto alba) megtelepedésére és fiókák nevelésére. A történet előzménye természetesen az, hogy a lelkész úr engedélyt adott a templom madárbaráttá tételére, amelyet ezúton is nagyon köszönünk!

Bővebben >>     

2015.02.24.

A vidéki termelők legnagyobb piaca – Budapest

Sokszor látjuk, hogy nagyon jó minőségű termékek előállításra képesek a kistelepülések lakói. Minden településen biztosan találunk olyan embereket akik pl. lekvárokat vagy sajtokat készítenek hosszú-hosszú ideje mégsem tudnak megélni ebből. Ebben persze benne van az is, hogy adott esetben nem tudnak előállítani olyan mennyiségben készterméket, hogy egész évben folyamatos bevételük tudjon lenni belőle, ugyanakkor kétségkívül az is probléma, hogy helyben szeretnék ezeket értékesíteni, pedig helyben sokkal kisebb a felvásárlópiac, mint a nagy városokban.

Bővebben >>     

2015.02.23.

Vadludas műhelytalálkozó Sarródon

Az utóbbi hónapok természeti eseményei aktuálissá tették egy olyan szakmai találkozó megszervezését, ahol elsősorban a hazai vadlúd előfordulások problémakörének megvitatására nyílik lehetőség.
A műhelytalálkozó a sarródi Kócsagvárban kapott helyet 2015. február 21-én, II. Vadlúd, Daru, Hattyú Workshop elnevezéssel.

Bővebben >>     

2015.02.16.

Ott voltunk a FeHoVán is!

A FeHoVa látogatói idén is hasznos tanácsokkal, információkkal gyarapodhattak a Herman Ottó Természetvédő Kör standjánál. 2015. február 12. és 15. között, visszatérő résztvevőként ismét a vadászat és a természetvédelem közös pontjait, létezésük egymással szorosan összefonódó mivoltát mutattuk be az érdeklődőknek. Ebben az évben is nagy sikere volt szakmai ismertető anyagainknak, a készletünk szerencsére teljesen kiapadt. Vadászok, tanárok, diákok, lelkes laikusok egyaránt örültek a vízivad- és ragadozó madár határozó, illetve a mezsgyék és bágergödrök megőrzéséről szóló kiadványainknak.

Bővebben >>     

2015.02.13.

2015. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2015. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2015. június 20-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

 

 

Bővebben >>     

2015.02.13.

A Beklen Alapítvány és a Svájci-Magyar együttműködési program eredményei

Immáron több, mint két éve folyik Túrkevén egy program, amelynek a célja az volt, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat a tejtermelés területén. Bevalljuk őszintén, sokkal könnyebb dologra számítottunk a program indulásának elején. Sorra olyan akadályokba ütköztünk amiről fogalmunk sem volt, de sikeresen megbirkóztunk mindegyikkel és mára odáig jutottunk, hogy hamarosan ténylegesen meg lehet nyitni az üzemcsarnokot.

Bővebben >>     

2015.02.06.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 2. forduló

Kedves Gyerekek! Mától elérhető az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő második fordulójának adatlapja, melynek beadására most kivételesen több időtök lesz, mivel Jeles Zöld Napokhoz igazítjuk a beadási határidőket.
A soron következő Jeles Zöld Nap: március 22. A víz világnapja, tehát a feladatlapok kitöltésének határideje március 22. (vasárnap) éjfél!
A részvétel feltételeiről és a nyereményekről itt találhattok információkat. A 2. forduló feladatlapját pedig itt találjátok.
Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánunk!  

2015.02.02.

2015 – A helyi termék éve

Miután az elmúlt években egy erőteljesen növekedő tendencia volt felfedezhető a helyi termékek piacán. Ezt felismerve a Földművelésügyi Minisztérium is beállt a helyi termékek mögé és a 2015-ös évet a helyi termékek évének minősítette, ösztönözve ezzel is ezen termékkörök előállítását, fogyasztását. Az elmúlt időszakban nemcsak az előállítók száma növekedett, hanem szerencsére az ilyen termékeket értékesítő boltok, piacok is sorra nyíltak meg országszerte.

Bővebben >>     

2015.02.02.

Gyűrűt kapnak a fülesbaglyok

Gyűrűt kapnak a fülesbaglyok

Immár 4. éve folynak rendszeres próbálkozások a kisújszállási telelőhelyeken gyülekező erdei fülesbaglyok kutatási célból történő befogására és ornitológiai gyűrűvel való jelölésére. A függönyhálóval megfogott baglyok egyedi azonosításra alkalmas fémgyűrűt kapnak. A későbbiekben megkerülő gyűrűs egyedek értékes információt szolgáltatnak a kutatók számára. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntesei eddig a kisújszállási Arany János Általános Iskola udvarán jelöltek erdei fülesbaglyokat, ám a Túrkevén gyülekező nesztelen vadászok sem maradnak gyűrű nélkül, a jövőben itt is elkezdődik a bagolyfogás...

Bővebben >>     

2015.01.30.

Túrkeve zártkertjeinek veszélyeztető tényezői

Sok szempontból ma a Túrkevét körülölelő zártkertek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a félig-meddig gazdátlanságuk egyben meg is óvta őket sok károsító tényezőtől. Szerencsére az itt lévő fákat nem cserélték le „modern” fajtákra, így megmaradhattak azok a fák – amiket, ha sokszor nem is nevezhetünk tájfajtáknak – mindenesetre évtizedek, de akár évszázadok óta ezen a területen élnek és élelmet adnak a kevi embereknek. Ugyanakkor sok veszélyeztető tényező is befolyásolja fennmaradásukat. Láthatjuk, hogy mekkora területet irtottak ki (vagy csak egyszerűen nem telepítettek újra) a Bocskor-kertben és a Lógó-kertben.

Bővebben >>     

2015.01.29.

MÉG 5 NAP!

Még 5 nap és lezárul a Nimfea Természetvédelmi Egyesület legújabb Természetvédelmi vetélkedőjének első fordulója, melynek beadási határideje február 2. (hétfő), a vizes élőhelyek világnapja! Sok jó megfejtés érkezett hozzánk, de aki most fog a feladatlap kitöltéséhez az sincs még elkésve, hétfő éjfélig elfogadjuk a beérkező teszteket! Az első forduló feladatlapját, és a részleteket a honlapunkon találhatjátok, és ne feledkezzetek el nagyszerű nyereményeinkről sem!
Jó megfejtést és kellemes szórakozást kívánunk!  

2015.01.27.

A méreg mellett a sörét is gyilkolja védett madarainkat

http://www.greenfo.hu/hirek/2015/01/26/a-mereg-mellett-a-soret-is-gyilkolja-vedett-madarainkat

A méreg mellett a sörét is gyilkolja védett madarainkat Nem csak a méreg, hanem a sörét is szedi az áldozatokat a fokozottan védett madaraink között. 2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár - egy túzok és két rétisas - is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

 

Bővebben >>     

2015.01.23.

Lakossági felhívás – a panelszigetelések, épületfelújítások természetvédelmiengedély-kötelesek is lehetnek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését.Ugyanakkor felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

Bővebben >>     

2015.01.20.

Folytatódik a baglyok pusztulása a közutakon

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai évek óta figyelemmel kísérik környékbeli közutakon áthaladó forgalom természetvédelmi vonatkozásait. Tapasztalataink alapján komoly problémát jelent a környékbeli utak mentén táplálékot kereső madarak pusztulása. A nagy sebességgel közlekedő, vakító fényszórót használó járművek elől nehezen tudnak kitérni a vadászó madarak és jelentős számban esnek gázolás áldozatául.

Bővebben >>     

2015.01.16.

 A helyi termékek jelentősége Magyarországon és Túrkevén

Hazánk hagyományosan egy mezőgazdaságból élő ország. Persze az előző rendszer ezt szerette volna átalakítani iparivá, a trianoni békediktátum sem tett jót (a legjobb területeink elcsatolásával) a mezőgazdaságnak, de az egyik legnagyobb kárt a rendszerváltás utáni időszak okozta. Lehetne sorolni az okokat, feltenni a kérdéseket. Minden bizonnyal pár perc alatt akár százat is össze lehetne szedni, ugyanakkor a lényeg ebben a pillanatban nem ez hanem, hogy mi az ami megmaradt; mi az amivel kezdhetünk valamit; mi az, ami miatt újra jelentős szerepet kaphatnak Magyarországon a helyi termékek.

Bővebben >>     

2015.01.15.

A HOTEK tulajdonában a Rigó-tanya

2015. január 12-én írta alá a Herman Ottó Természetvédő Kör a „Rigó-tanya” adásvételi szerződését. A vásárlásra a Pásztó-pusztán legelő, egyre szaporodó rackajuh állomány miatt volt szükség. A LIFE+ program jóvoltából felújított Hidegnevelde ugyanis csaknem száz százalékos kapacitással működik, így a szaporulat elhelyezéséhez egy másik épületre volt szükség.

Bővebben >>     

2015.01.14.

Csontvértet visel az év hala

Az olvasók a Magyar Haltani társaság honlapján szavazhattak az év haláról. A választás 2015-ben a kecsegére (Acipenser ruthenus) esett. Külső megjelenésében nem hasonlít a hazai pikkelyes halakhoz, hiszen orra hosszan megnyúlt, felfelé hajló, pikkelyek helyett csontvértet visel, farokúszója aszimmetrikus.

Bővebben >>     

2015.01.14.

Fotópályázat fiataloknak!

A ramsari egyezmény titkársága a vizes élőhelyek világnapja, február 2. alkalmából fotópályázatot hirdet 15-24 év közötti fiataloknak.

A pályázatra február 2. és március 2. között, vizes élőhelyen készült fényképekkel lehet nevezni.

További tudnivalók: www.ramsar.org/activity/world-wetlands-day-2015

2015.01.13.

A fény éve és a szentjánosbogarak

Az UNESCO 2015-öt a Fény Nemzetközi évének nyilvánította, mi, magyarok pedig stílusosan a nagy szentjánosbogárnak (Lampyris noctiluca) adtuk az év rovara címet. Ez a különleges rovar a potrohából bocsátja ki a zöldes színű fényt, melyet baktériumok állítanak elő. A fényjelek arra szolgálnak, hogy a repülő hímek és a földön tartózkodó szárnyatlan nőstények észrevegyék egymást a sötétben.

Bővebben >>     

2015.01.13.

A légszennyezettség és egészségügyi hatásai

A Levegő Munkacsoport munkatársai méréseket végeztek a levegőben található egészségre káros ultrafinom részecskékre vonatkozólag. Sajnos megdöbbentően rossz eredményeket mértek. Azonban annak ellenére, hogy a méréseket a Pilis lábánál végezték, itt az Alföldön is van mitől tartanunk.

 

Bővebben >>     

2015.01.12.

Rejtett életmódú az év kétéltűje

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztálya egy európai jelentőségű állatnak szentelt kiemelt figyelmet ebben az évben. A dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) Magyarországon ugyan a leggyakrabban előforduló gőtefaj, ám éjszakai, csendes életmódja miatt sokak számára ismeretlen lehet. Erősen kötődnek a vizes élőhelyekhez, hiszen petéiket az állóvizekbe rakják.

 

Bővebben >>     

2015.01.12.

Meghívó üzem-látogatásra: veszélyeshulladék-égető, Dorog

Ha érdekel, hogy működnek ezek a környezetterhelő üzemek, mit tesznek azért, hogy üzemelésük „mellékhatásait” kevésbé érezzük a bőrünkön, tüdőnkön, gyerekünkön, unokánkon, most Magyarország legnagyobb veszélyeshulladék-égetőjébe tudsz ellátogatni 2015-02-02-án (hétfőn).
Az üzemlátogatás 10 órakor kezdődik.

Bővebben >>     

Címünk:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 
5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1. 
5421 Túrkeve Postafiók:33. 
E-mail: info'kukac' nimfea.hu
Tel / fax: 56/361-505
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Környezetvédelmi szemléletformálás, tanácsadás, érdekképviselet két régióban az Alföldön" című programja (azonosító szám: F-66-07-00032) az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmusból részesült támogatásban.