Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetőségeink Elérhetőségeink
 
Túrkeve város honlapja

Keresés a honlapon

Honlapunkat ennyien látogatták meg:


Utolsó frissítés: 2017.04.07.

 
Feliratkozás hírlevélre
E-mail cím:
Név:
Az adatvédelmi irányelveket elfogadom

Adatvédelmi nyilatkozat

A feliratkozás megerősítéséhez
kérem, ellenőrizze email postafiókját!

2017.04.07.

Láss a polcok mögé! Kiállítás következő állomása Mezőtúron!

Útjára indult a Bors Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetségének tudatos fogyasztással kapcsolatos fotókiállítása Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és „szavazunk” pénzünkkel egy-egy termékre. Tudatos fogyasztóként jó lenne, ha igyekeznénk megfontolni vásárlásainkat, keresnénk a helyi beszerzési forrásokat, friss, szezonális élelmiszert. Ebben próbál segítséget nyújtani a fotókiállítás, amelyet jövő április végéig 12 helyszínen kerül bemutatásra.

Bővebben >>     

2017.03.22.

2017. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2017. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2017. június 15-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, kézműves tábor és kerékpáros tábor is lesz.

Bővebben >>     

2017.01.31.

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nehéz pénzügyi helyzetbe került, és programjainak további finanszírozása érdekében, illetve kötelezettségeinek teljesítése érdekében hiányát ingó- és ingatlan vagyonának értékesítésével kívánja fedezni. Mindenkit megnyugtatunk: az intézkedésre épp azért van szükség, mert minden pályázati és pénzügyi kötelezettségünket, minden programunkat, kötelezettségvállalásunkat teljesíteni kívánjuk. Kérjük, ha bárki ingó- illetve ingatlan vagyonunk iránt érdeklődik esetleges vásárlási szándékkal, akkor részletek miatt az info@nimfea.hu címre írni szíveskedjen.

   

2017.01.06.

Őrzők: Közösen a természet védelméért

A Herman Ottó Természetvédő Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége „Őrzők” című közös kiállítása a természet sokszínűségéről, a természetvédelem ezer arcáról és a természetért harcolók mindennapos küzdelméről szól. A kiállítás az ország, több, mint 15 helyszínére ellátogat,
2017 január 9. és január 13. között Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban megtekinthető.
A Herman Ottó Természetvédő Kör évek óta dolgozik együtt a Magyar Természetvédők Szövetségével, közös küldetésünk a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés megvalósulásának elősegítése. A kiállítás jól mutatja, hogy bár Európa szerte számtalan különböző problémával állunk szemben a természetvédelem területén, mégis saját egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért. A tablók között megtalálhatók Gyulai Iván és Molnár Antal természetvédelmi munkáját bemutató magyar anyagok is.

Bővebben >>     

2017.01.03.

A vadalma a 2017-es Év Fája

Az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán a terméséről sokaknak ismerős fafajunk – az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt – vadalma győzedelmeskedett és lett a 2017-es Év Fája.

A vadalmafára, a magyar erdők ritka különlegességére, leginkább rövid ideig, mindössze egy hétig tartó virágzásakor, esetleg termésérésekor figyelünk fel, egyébként rejtve marad szemünk elől. Hazánkban a síkvidékektől a középhegységekig egyaránt megtalálja létfeltételeit, azonban a faj mindenütt ritka, kis számú, sokszor csak egyetlen egyedet számláló populációi vannak jelen, emiatt veszélyeztetett fajnak számít.

Bővebben >>     

2017.01.02.

2017 év madara – a tengelic

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van. A tengelicet a lakosság választotta az idei év madarául az MME honlapján 2016. június 28-tól július 27-éig meghirdetett internetes szavazáson.

Bővebben >>     

2017.01.02.

Az év hala 2017-ben a harcsa

Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt.

A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

Bővebben >>     

 

2016.12.12.

Melyik faj legyen az év hala 2017-ben?

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2017-es évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre a három halfaj közül a nyertes az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2016. december 31-ig. Mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A szavazógombok segítségével a következő 3 faj közül lehet választani:
1. Paduc (Chondrostoma nasus)
2. Halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi)
3. Harcsa (Silurus glanis)

Bővebben >>     

2016.12.01.

Telelő túzok csapatok Túrkevén!

A Túrkeve körüli területek komoly természeti értékek hordoznak magukban, és télen is tartogatnak a látnivalót a kíváncsi szemek számára. A várostól keleti irányban elhelyezkedő Dévaványai-síkon él az ország legnagyobb túzokállománya mintegy 400 madár. Télen ezek a madarak csapatokba verődve keresnek a táplálékot, lucerna földeken, repce földeken vagy egyéb kultúrák friss hajtásán.

 

Bővebben >>     

2016.11.25.

Közösségi komposztálót kaptak a Balogh János utca lakói

A komposztálás a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. A természetben komposztálás folyamata magától játszódik le, csak utánoznunk kell! A társas házaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. November végén az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropójából egy picit jobban figyelünk az általunk termelt hulladékokra.

 

Bővebben >>     

2016.11.21.

Hulladékcsökkentési hét programsorozat

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Hulladék csökkentési hét keretében szeretne meghívni minden kedves érdeklődőt a Hulladékcsökkentési hét programsorozataira, melynek legelső napján, (2016.11.22. kedd 10 óra) a környezetbarát tisztítószerekkel, nagyszüleink tisztítási praktikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Bővebben >>     

2016.11.17.

Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért

Kereken hatvan akciót szervezünk november 19‐és 29 között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezeteivel az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk az akciókhoz csatlakozókat!

 

Bővebben >>     

2016.11.16.

„Hol sírjaink domborulnak...” - Emlékmentés túrkevei fiatalokkal” 

2016. november 10-én véget ért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Hol sírjaink domborulnak...” - Emlékmentés túrkevei fiatalokkal” elnevezésű programja. A 10 alkalmat magába foglaló program során túrkevei közösségi szolgálatos diákok segítségével tettük rendbe tudósok, pedagógusok, közéleti személyiségek síremlékeit, és megismertük közben életútjukat, Túrkeve történelmét is.

 

Bővebben >>     

2016.11.15.

MEGHÍVÓ - A komposzt is érték! konferencia

A Herman Ottó Intézet az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül 2016. november 22-én "A komposzt is érték" címmel szervez konferenciát.

Hazánkban egy fő közel 400 kg települési hulladékot termel, melynek 25-30 %-a biológiailag lebomló hulladék. A szerves hulladék döntő része komposztálással újrahasznosítható lenne, így lényegesen csökkenthetné a hulladéklerakóba kerülő hulladékmennyiséget. Ennek köszönhetően a házi és közösségi komposztálás minél szélesebb körben történő elterjedése mindannyiunk érdeke. Kiemelkedő jelentősége van továbbá a komposztálásnak az emberi egészségre rendkívül káros kerti hulladékok égetésének, valamint illegális elhelyezésének visszaszorításban is.

 

Bővebben >>     

2016.09.27.

Emlékezzünk jeles elődeinkre! KÖSZ!-program a Nimfeánál 

Középiskolás diákok közreműködésével zajlik néhány hete az a programunk, amely a már-már elfeledett neves túrkevei személyiségek munkásságának megismerésére, emlékezetük ápolására, sírhelyük rendbetételére irányul. Az Új Európa Alapítvány által támogatott program során arra törekszünk, hogy a fiatalok – közösségi szolgálatuk keretében - minimális fizikai munkavégzés mellett érdekes ismereteket szerezzenek egy-egy elhunyt híresség életművéről.

 

Bővebben >>     

2016.09.23.

Gombaismereti hosszú hétvége a Zemplénben!

A Zöld Kör közhasznú egyesület 2016. október 21-22-23-án (péntektől vasárnapig) gombaismereti hosszú hétvégét szervez a Zempléni-hegységben.
A program során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a Zemplén-hegység őszi sokszínű gomba flórájába és elméleti, valamint gyakorlati foglalkozások keretében bővíthetik ismereteiket, a végén pedig akár a túrák során saját kezűleg gyűjtött gombával tele kosárral is hazatérhetnek.

Bővebben >>     

2016.07.20.

Önkénteseket keresünk áttelepített ürgék őrzéséhez július 25. és augusztus 20. között!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület LIFE+ program keretében végez ürge telepítést a Nagykunságban két országosan védett területen az idei évben. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.
A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt. Az önkéntesek számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést tudunk biztosítani. Hálózsákról, személyes felszerelésekről mindenki maga gondoskodjon. Az őrzési helyek Túrkeve és Karcag külterületén találhatóak.

Bővebben >>     

2016.07.18.

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nehéz pénzügyi helyzetbe került, és programjainak további finanszírozása érdekében, illetve kötelezettségeinek teljesítése érdekében hiányát ingó- és ingatlan vagyonának értékesítésével kívánja fedezni. Mindenkit megnyugtatunk: az intézkedésre épp azért van szükség, mert minden pályázati és pénzügyi kötelezettségünket, minden programunkat, kötelezettségvállalásunkat teljesíteni kívánjuk. Kérjük, ha bárki kölcsönnel tud segíteni, vagy ingó- illetve ingatlan vagyonunk iránt érdeklődik esetleges vásárlási szándékkal, akkor részletek miatt az info@nimfea.hu címre írni szíveskedjen.

   

2016.07.08.

Értékőrzés, emlékmentés túrkevei fiatalokkal

Minden közösség fontos feladata lenne, hogy megismerje és tisztelettel megőrizze egykori nagyjai emlékezetét. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ennek jegyében valósítja meg pályázati támogatással a „Hol sírjaink domborulnak…”elnevezésű programját, melynek során a helyi közösség számára jelentős, de mára szinte elfeledett személyek életútját, hátrahagyott kulturális, művészeti, helytörténeti hagyatékát kívánja megismertetni középiskolás diákokkal. A projektnek fontos eleme, hogy a fiatalok részt vesznek régi nagyjaink síremlékeinek, nyughelyeinek rendbetételében és emlékük ápolásában is.

 

Bővebben >>     

2016.07.01.

Középiskolás diákok figyelem! Közösségi szolgálat a helyi közösségért! 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „HOL SÍRJAINK DOMBORULNAK… - EMLÉKMENTÉS TÚRKEVEI FIATALOKKAL” elnevezésű, 10 alkalomból álló programjának megvalósításához helytörténeti érdeklődésű, helyben vagy vidéken tanuló fiatalok jelentkezését várja! A résztvevő diákok híres túrkeveiek (tudósok, pedagógusok, közéleti emberek) síremlékének rendbetételében nyújthatnak segítséget, miközben a jeles személyiségek életútján keresztül városunk történelmének egyes epizódjaival is megismerkedhetnek.

 

Bővebben >>     

2016.06.27.

Véget ért az „Értékőrző Nagykunság”- program

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó értékműhely Túrkevén” elnevezésű projektje zárásaként június 22-24. között bentlakásos alkotótábort szervezett a Fekete István Oktatóközpontban. A 16 helyi diák – a fazekasság és a kunhímzés gyakorlása mellett - múzeumlátogatáson, lovaskocsis kiránduláson, íjászfoglalkozáson vehetett részt. A tehetségműhely programjai Sudár Anette fazekas és Nagy Istvánné kunhímző iránymutatásával zajlottak, míg Dr. Örsi Julianna néprajzkutató előadása során a nagykunsági népi kerámia jellemzőivel, a főbb fazekasközpontokkal ismerkedtek meg a gyerekek.

 

Bővebben >>     

2016.06.21.

NYITOTT MŰHELY NAP

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében NYITOTT MŰHELY NAP lesz 2016. június 24-én a Fekete István Oktatóközpontban.
Ízelítő a programból:
▪ 10 órától 16 óráig: kézműves foglalkozások Kunhímzés, fazekasság, fafaragás, nemezelés
▪ 10.30, 11.00 és 11.30 órától: Pusztabuszos kirándulás (indulás a Kézművesháztól)
▪ 14.30 órától: Alföldi fazekasműhelyek Dr. Örsi Julianna néprajzkutató előadása
▪ 15.00 és 16.00 órától: Íjászat

A rendezvény ideje alatt kiállítás tekinthető meg az „Értékőrző Nagykunság” – program fiatal tehetségeinek munkáiból.
A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2016.05.25.

Tokaji partifecske hajózás

A hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör sok szeretettel várunk minden érdeklődőt egy igazán kellemesnek ígérkező három órás, május végi vezetett sétahajózásra, mely során megtekintjük Európa és egyben hazánk legnépesebb tiszai szakadó partfalakba épült partifecske-kolóniáit. A szervezett kirándulás keretein belül lehetőség van más programokhoz is kapcsolódni. A sétahajózásra szervezett busz 2016. május 28-án indul reggel fél 8-kor Hajdúböszörményből, viszont ettől függetlenül, egyénileg utazva is van lehetőség a részvételre!

Bővebben >>     

2016.05.23.

A fővárosban járt az Értékőrző csoport

2016. május 19-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület az „Értékőrző Nagykunság” tehetséggondozó programban részt vevő fiatalok számára tanulmányi kirándulást szervezett Budapestre. A nap folyamán felkerestük a Néprajzi Múzeumot, ahol a magyar nép kultúrájának eltűnőben lévő tárgyi világával ismerkedtünk meg, majd az Országházban tett látogatás következett. Röviden: szép idő, jókedvű csapat, lenyűgöző látnivalók!

Bővebben >>     

2016.05.03.

Kicsik és Nagyik

A Magosfa Alapítvány 2011 óta szervez programokat idősek és gyerekek közös tanulása érdekében, mindenekelőtt környezeti nevelés és fenntarthatóság témaköreiben. Három éves munka után úgy döntöttek: szeretnék ezt a módszert országosan is elterjeszteni, átadni tudásukat másoknak, hogy hasonló módszer alapján ők is szervezzenek gyerekek és idősek számára foglalkozásokat.

Bővebben >>     

2016.04.28.

A nyár újabb csalhatatlan jele!

 

Megérkezett az első idei sárgarigó a Hotek-erdőbe! Hamarosan szól újra a "huncut a bíró"!

 

 

2016.04.27.

Az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő utolsó feladatsora elérhető

Kedves Gyerekek!
Folytatódik a Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával indított többfordulós internetes vetélkedő, az utolsó, harmadik fordulóval.
A harmadik feladatsor itt érhető el: 3.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
A harmadik forduló leadási határideje: 2016. május 11.

2016.04.18.

Folytatódik az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő

Kedves Gyerekek!
Folytatódik a Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával indított többfordulós internetes vetélkedő, a második fordulóval.
A második feladatsor itt érhető el: 2.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
A második forduló leadási határideje: 2016. április 24.

2016.04.15.

A méhek hatékony védelme közös ügyünk!

Lehetséges gazdálkodni a méhekre veszélyes vegyszerek nélkül is. Azzal, hogy Magyarország időszakos engedélyt kért a korlátozás alatt álló rovarölő szerek használatára, semmibe veszi az uniós elővigyázatosság elvét is. Magyarország növényvédelmi irányítása évek óta a környezet-egészségügy jelzéseit figyelmen kívül hagyó döntéseket hoz. Hazánk maximális derogációt kért korábban az atrazin esetében; a neonikotinoidokról szóló véleményében kétségbe vonja a világ környezetanalitikai és ökotoxikológiai eredményeit; és a glifozáthasználat ellen sincs kifogása.

Bővebben >>     

2016.04.14.

Mitől működnek a közösségi energia kezdeményezések?

Közösségi Energia programunkban Skóciától Lengyelországig számos közösséget megismertünk, és azon dolgoztunk, hogy itthon is minél több olyan energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezés induljon, amelynek hasznából minél többet részesül a helyi közösség. Kezdjük a skótokkal, akik nem fukarkodnak a megújuló energia beruházásokkal!

Bővebben >>     

2016.04.14.

Sajtóközlemény - Uniós források segíthetik itthon a közösségi energia kezdeményezéseket

Közösségi energiás kezdeményezések tervezésére, kapcsolódó szemléletformálásra és bemutatóhely megvalósításra is pályázhatnak szervezetek, önkormányzatok az új KEHOP szemléletformálási kiírásban. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnerei Közösségi Energia programjuk zárása után is segítik a hazai közösségeket az ilyen lehetőségek kiaknázásában. A közösségi energia lényege, hogy a helyi közösség, önkormányzat által termelt megújuló energia hasznából minél több jusson a közösségnek.

Bővebben >>     

2016.04.06.

Elkezdődött az Egészséges életmód, egészséges táplálkozás - internetes vetélkedő

Kedves Gyerekek!
A Trollius Természetvédelmi Szolgáltató Bt. és a Work-Home Kft. a CsipetLand Kft. támogatásával többfordulós internetes vetélkedőt hirdet általános- és középiskolásoknak egészséges életmód, egészséges táplálkozás témában. A verseny három fordulós, 2016. április-májusában lesz megrendezve.
A versenyre 10-16 éves diákok nevezését várjuk.
Az első feladatsor itt érhető el: 1.forduló
Minden nevezőt ajándékkal jutalmazunk!
Az első forduló leadási határideje: 2016. április 17.

2016.04.06.

Belestünk a tehetséggondozó műhelybe

A hagyományőrző fiatalok egyre ügyesebben forgatják a fazekaskorongot és a varrótűt, így egy-egy elkészült munkadarab már bekerülhetett abba a kosárba is, ahol a júniusi kiállítás anyagát gyűjtjük. Foglalkozások kéthetente a Kézművesházban!

Bővebben >>     

2016.03.23.

Előadás és lakossági fórum március 26-án a Közösségi Energia Programról a Fekete István Oktatóközpontban

A Magyar Természetvédők Szövetsége által létrehozott „Közösségi Energia Program” olyan hazai közösségi kezdeményezéseket népszerűsít, amelyek energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapulnak, lakosok bevonásával tervezett illetve működtetett, közösségi projekt alapú együttműködések, a résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből. A program keretében előadáson és lakossági fórumon is részt vehetnek az érdeklődők, március 26-án szombaton 10 órától, a Fekete István Oktatóközpont előadótermében.

Bővebben >>     

2016.03.23.

Kedves Gyerekek!

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás elválaszthatatlan egymástól. Ennek kapcsán rajzpályázatot hirdetünk számotokra. Várjuk óvodások, általános iskolások és középiskolások alkotásait. A pályaművek elkészítéséhez bármilyen technikát alkalmazhattok. A/4-es rajzlap méretű műveket várunk, az elkészült alkotások leadási határideje 2016. május 31. A beérkező rajzokat korosztályonként értékeljük. MINDEN BEADOTT ALKOTÁS KÉSZÍTŐJE AJÁNDÉKBAN RÉSZESÜL!
A - korosztályonkénti - első három alkotást külön jutalmazzuk! A legjobban sikerült művek egy kiállításon vesznek részt, 2016 nyarán. Jó munkát és kellemes időtöltést kívánunk!

Bővebben >>     

2016.03.03.

2016. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2016. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2016. június 15-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

Bővebben >>     

2016.02.29.

Erdei fülesbaglyok nappalozóhelyének bemutatása

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb fészkelő bagolyfaja. Közismertsége ellenére sajnos sem a fészkelőállomány, sem a telelőállomány nagyságával nem vagyunk tisztában. A "Védett és fokozottan védett madárfajok védelme az Alsó-Berettyó mellékén" című programunk részeként bemutatjuk ezen madarak érdekes szokását: nappal előszeretettel pihennek a város parkjainak örökzöld fáin.

Bővebben >>     

2016.02.18.

Meghívó

Szeretettel meghívjuk a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány szervezésében a generációk közötti tanulás módszereiről szóló „Kicsik és nagyik” fórumra.
A fórumon bemutatásra kerül a módszer, eddigi tapasztalataink, hasznos tanácsok hasonló programok szervezéséhez.
A fórum időpontja: 2016. február 26. péntek 10 óra, a Kicsik és nagyik program időpontja: 2016. február 26. péntek 14 óra. Vegyen részt Ön is egy „Kicsik és nagyik” programon!

Bővebben >>     

2016.02.15.

Ébredezik a Hotek-erdő

Az elmúlt hét enyhe időjárása felébresztette téli alvásából a Hotek-erdőt is. Rövid idő alatt számos változásnak lehettünk tanúi. Az erdő élővilágának minden csoportja kitett magáért, találkozhattunk az első idei ibolyavirágzással, egy korai Atalanta-lepke (védett faj) szárnyalásával. Téli madárvedégeink közül a süvöltők már elhagyták az erdőt, és megindultak hegyvidéki költőhelyeik felé.

Bővebben >>     

2016.02.11.

Elindult az Értékőrző Nagykunság tehetséggondozó műhely Túrkevén

Az első foglalkozáson még csak a szárnyukat próbálgatták a fiatalok: az agyaggal és a hímzés alapjaival ismerkedtek. Az „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó műhelyprogram Túrkevén” című projekt megvalósulását - a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül - az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Bővebben >>     

2016.02.09.

A Fekete István Oktatóközpont februári programajánlata

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány a generációk közötti tanulás módszereiről szóló „Kicsik és nagyik” fóruma, és az azt követő bemutató foglalkozás. A „Kicsik és nagyik” fórumon bemutatásra kerül maga a módszer, az eddigi tapasztalatok és hasznos tanácsok a hasonló programok szervezéséhez. A Magyar Természetvédők Szövetsége által létrehozott „Közösségi Energia program” olyan hazai közösségi kezdeményezéseket népszerűsít, amelyek energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapulnak, lakosok bevonásával tervezett illetve működtetett, közösségi projekt alapú együttműködések, a résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből. A program előadásokat és lakossági fórumot egyaránt tartalmaz.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont Túrkeve Erdőszél út 1.

Bővebben >>     

2016.02.02.

Segítséget kérnek a honti békák! Önkéntesek jelentkezését várjuk

Kedves Természetbarátok! Annak ellenére, hogy megépült a 2. sz. főút Hont és Parassapuszta közötti részén az új kétéltűvédelmi terelőrendszer, az itt élő békák, gőték változatlanul nincsenek teljes biztonságban. Vannak szakaszok –elég sok-, ahol szükség lesz hálókihúzásra is, mert csak így tudjuk megvédeni őket. Ehhez várjuk önkéntesek jelentkezését. Akciónk két egymást követő hétvégén zajlik. Időpontok: február 6,7,13,14. Találkozó minden alkalommal: 9 óra 30 és 10 óra között a Hont határában található ifjúsági motel melletti parkolóban.

Bővebben >>     

2016.01.22.

Értékőrző Nagykunság Műhelyfoglalkozás

A várakozásokat felülmúló létszámmal történt meg a beiratkozás az "Értékőrző Nagykunság" műhelyfoglalkozásokra. A fazekas szakkörre 26-an, a kunhímzére 8-an jelentkeztek. A fazekas foglalkozásokat Sudár Anette fazekas vezeti a Kézműves házban (Ecsegi u. 22.)míg a kunhímzőket Nagy Istvánné várja a Madarász Károly Művelődési Házban (Táncsics M. u. 16.)

Bővebben >>     

2016.01.11.

NCTA kerekasztal beszélgetés Túrkevén

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önöket a „Természetvédelmi tréningek a zöld civil szektor önmegerősítésére európai jó példák alapján” című projekt keretében 2016. január 16-án megrendezésre kerülő műhelybeszélgetésre. Szeretnénk a meghívott civil szervezetekkel közösen megkeresni azokat a kitörési pontokat, amelyek megerősítik a hazai zöld civil élet szereplőinek érdekérvényesítő képességét, társadalmi elfogadottságát, támogatottságát, valamint számba vennénk az alternatív forrásteremtési lehetőségeket.

Bővebben >>     

2016.01.04.

Országos erdei fülesbagoly felmérési program

A 2016-os évben is sor kerül a belterületi erdei fülesbagoly telelőhelyek összehangolt felmérésére. A számolás továbbra is önkéntes alapon működik, melyre az ország teljes területéről, de főként azokról a településekről várom az adatokat, ahol a jelenlegi vagy régebbi megfigyelések, beszámolók alapján a szinkron idején is valószínűsíthető az erdei fülesbaglyok gyülekezése. A felmérés 2016. január 8. és 11. között végezhető el.

Bővebben >>     

 

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

 

 

 

 

 

2015.12.14.

A Karácsony is lehet „zöldebb”, ha környezet-tudatosan készülünk rá

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány idén is tárt kapukkal várta a helyi termelőket és a környezettudatos vásárlókat ZÖLD KARÁCSONY 2015 elnevezésű rendezvényére, amelyet Miskolci Terra Madre Napként is emlegettek a vendégek.

 

Bővebben >>     

2015.12.10.

Civil tüntetés a gyenge párizsi klímamegállapodás-tervezet miatt

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátai nemzetközi zöld szervezettel együttműködésben felhívja a figyelmet, hogy a frissen asztalra tett klíma megállapodás-tervezet egyelőre messze elmarad az igazságos vállalásoktól és elégtelen éghajlatvédelmi intézkedéseket tartalmaz.

Bővebben >>     

2015.12.03.

TÚRKEVEI FIATALOK FIGYELEM!
Fazekas és kunhímző értékműhely indul a Fekete István Oktatóközpontban!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2016. januárjában „ÉRTÉKŐRZŐ NAGYKUNSÁG” elnevezéssel tehetséggondozó műhelyfoglalkozásokat indít fazekas és kunhímzés szekcióban, melyre várjuk a folklórkincsünk iránt érdeklődő és alkotni vágyó 10-15 éves fiatalok jelentkezését! Előképzettség nem szükséges. A foglalkozásokra kétheti rendszerességgel, a résztvevőkkel előre egyeztetett időpontban kerül sor. A programot előadások és kirándulások színesítik majd, és zárásként - 2016. júniusában - 3 napos alkotótáborba várjuk a résztvevőket.

Bővebben >>     

2015.12.03.

Felnő-e a feladatához a párizsi ENSZ klímacsúcs?
147 államfő tanácskozása indítja a kéthetes párizsi ENSZ klímacsúcsot, amelynek keretében egy 2020-ban életbe lépő, új globális éghajlatvédelmi megállapodás születik. A világ 75 országában jelen levő nemzetközi civil zöldszervezetnek, a Föld Barátainak magyar tagjaként a Magyar Természetvédők Szövetsége idén is tudósít és közérthető összefoglalókat ad a klímacsúcsról.

Bővebben >>     

2015.11.30.

Fotó-üzenetek a párizsi klímacsúcsra
A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A kampány keretében - melyben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett - félezer magyar személyes fotó-üzenetben sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását, továbbá eddig több mint 14 ezer európai írta alá a kapcsolódó petíciót.
A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy-egy albumot.

Bővebben >>     

2015.11.26.

Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért országos konferencia
A Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége konferenciát szervez, melyre tisztelettel meghívjuk.
Időpont: 2015. december 2., 10:00 - 15:00
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
A rendezvény ingyenes, de jelentkezéshez kötött.

Bővebben >>     

2015.10.28.

Így készül Magyarország a párizsi ENSZ klímacsúcsra

Tudtad, hogy Magyarország a nemzetközi klímafinanszírozás keretében töltődő évi 100 Mrd USD–os Zöld Klíma Alaphoz idén 1 milliárd Ft felajánlást tett? Tudtad, hogy 2030-ra 40%-os kibocsátás-csökkentést vállalt Magyarország 1990-hez képest (azaz a jelenlegi kibocsátási szinthez képest még -4%-ot)? Miért fontos az éghajlatvédelemhez, hogy a zöldfelületek ne csökkenjenek tovább? Milyen közösségi kezdeményezéseket emelt ki a jövő nemzedékek szószólója?

Bővebben >>     

2015.10.27.

Pusztán Természetesen - zárul a "PásztóLife" program

Október 22-én egy napsütéses délutánon rendeztük meg a négyéves Life programunk zárórendezvényét, melyen a program partnereit és érdeklődőeket is egyaránt vendégül láttuk. A "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektünk célkeresztjében a helyi védettséget és Natura 2000 oltalmat élvező Pásztói-legelő volt. A projekt keretében Túrkeve városi egykori csordalegelőjének mintegy 90-100 hektárnyi területén indult meg a természetvédelmi szempontú gazdálkodás, az extenzív legeltetés és kaszálás.

Bővebben >>     

2015.10.27.

Hogyan állnak a párizsi klímacsúcs előkészületek?

Az éghajlatvédelemben eddig egyedülálló módon, közös jelentést adtak ki nemzetközi környezetvédelmi, fejlesztési és szociális szervezetek, szakszervezetek 'Igazságos vállalások: a civilek értékelése az eddigi nemzeti hozzájárulásokról' címmel, ld. http://civilsocietyreview.org/ Ebben környezeti és társadalmi szempontból is elemzik az eddigi éghajlatvédelmi vállalásokat.

Bővebben >>     

2015.10.17.

Újra Puszta - természetfilm készült Pásztó-pusztáról

A "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű program keretében lehetősége adódott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület számára, hogy egy 25 perces természetfilmet készíthessen. Az Újra Puszta című film a Túrkeve környéki fennmaradt természeti értékek és élővilág egy évét mutatja be.

Bővebben >>     

2015.10.16.

Meghívó

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel hívja meg a "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektjének zárórendezvényére, mely 2015. október 22-én kerül megrendezésre a Fekete István Oktatközpontban, illetve Pásztó-pusztán. A projekt során folyamatosan fejlődött a Túrkeve külterületének értékes gyepterülete, Pásztó-puszta. A program eredményeként területen mintegy 50 hektáros területen zajlik extenzív legeltetés őshonos fajtákkal.

Bővebben >>     

2015.09.24.

Indul a „A 7,5 milliárdos kérdés” országos középiskolai környezeti- és globális nevelési vetélkedő!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
„A 7,5 milliárdos kérdés” címmel országos környezeti- és globális nevelési vetélkedőt szervez 14-19 éves diákokból álló középiskolás osztályok számára a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) kapcsán. A szervezők a versenyre 2015. szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket.

Bővebben >>     

2015.09.23.

Üzenj Te Párizsra a Kivilágos Kivirradtigon

Most szombaton (szeptember 26), ismét megrendezésre kerül Kisújszálláson a Kivilágos Kivirradtig, melyre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is meghívást kapott. Standunknál ezúttal várjuk az üzeneteiteket a Párizsi Klímacsúcs apropóján (amelyre az esős Kenderesi Gesztenye ünnep nem volt lehetőségetek). Az eltelt időszakban az oktatóközpontunkban már leadták páran az üzenetüket, csatlakozz hozzájuk és szerezd meg ajándékaink egyikét, mellyel klímatudatosságod jelezheted ismerőseidnek.

Bővebben >>     

2015.09.08.

Részt vettünk a Gesztenyeünnepen

Szombaton, 2015. szeptember 5-én részt vettünk az I. Kenderesi Gesztenyeünnepen, ezúton is köszönjük a szervezők segítségét. Sajnos az időjárás már nem volt kegyes hozzánk, az egész napos eső miatt a párizsi üzenetek is elmaradtak. Mielőbb igyekszünk új időpontban megismételni a kitelepülést, addig is az Egyesületünk otthonául szolgáló Fekete István Oktatóközpontban bárki üzenhet Párizsra.

Bővebben >>     

2015.09.08.

Kulturális Örökség Napja a Molnár-féle szélmalomban
2015. szeptember 19.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén második alkalommal csatlakozik az Európa több mint 50 országában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében 2015. szeptember 19-én
10 – 17 óra között MALOMNAP-ra várjuk az érdeklődőket a Molnár-féle szélmalomba!

Bővebben >>     

2015.09.04.

Üzenj Te is Párizsra akciónap a Kenderesi Gesztenyeünnepen!

2015. szeptember 5-én, Kenderesen az idén először megrendezendő Gesztenyünnepen részt vesz a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is. Standunkon az "Üzenj Te is Párizsra!" akciónapon vehetnek részt az érdeklődők. Az idén decemberben Párizsban rendezendő Klimacsúcsra üzenhetünk az ez éghajlatváltozás miatt , hallathatjuk szavunkat a csúcs résztvevői felé.

Bővebben >>     

2015.09.03.

Leltár készült a megye helyi jelentőségű természeti értékeiről

Már több évtizede, hogy világot látott az utolsó, hasonló jellegű összefoglaló munka. A Herman Ottó Természetvédő Kör az idei évre elnyert Zöld Forrás pályázata azonban lehetőséget adott arra, hogy számba vehessük Jász-Nagykun-Szolnok megy helyi jelentőségű védett természeti értékeit és tapasztalatainkat egy tartalmas, színvonalas kiadványban mutassuk be az érdeklődők számára.

Bővebben >>     

2015.09.03.

Szokatlan vendégek Túrkevén - avagy megmenekültek a mókuskölykök

Szokatlan bejelentést kapott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodája 2015 augusztus 18-án. A túrkevei Tüzépen egy odvas fából egy mókuscsalád került elő. Az egy anyaállatból és három kis szinte újszülött kölyökből álló család igazán meglepte a Tüzép dolgozóit, akik azonnal értesítették az egyesületünket.

 

Bővebben >>     

2015.08.24.

Új ökoturisztikai attrakció Túrkevén

Tovább bővültek a Túrkeve külterületét és azt ott lapuló természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását célzó ökoturisztikai lehetőségek.
A BEKLEN - a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány közelmúltban kivitelezett programja során kialakításra került egy 16 állomásos tematikus tanösvény, amely egy közel 70 kilométeres kört tesz meg a város körül, számos megtekintésre érdemes helyet érintve.

Bővebben >>     

2015.08.14.

Meghívó

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület (székhely: 5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1.) ezúton tisztelettel meghívja tagjait a 2015. augusztus 25. napján 16.00 órai kezdettel tartandó rendkívüli közgyűlésre. A közgyűlés helye: 5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1. A közgyűlés napirendje: Az Alapszabály egységes szerkezetű módosítása

Bővebben >>     

2015.07.31.

PERU sztori

2014-ben az ENSZ klímacsúcsot a perui Lima városában tartották. Peru is azon országok közé tartozik, amely alacsony kibocsátásaival kevéssé járult hozzá az éghajlatváltozáshoz, alig kapott a területén folyó fosszilis alapú fejlesztések hasznából, mégis nagy árat fizet az éghajlatváltozás miatt, elsősorban a pusztító és egyre gyakoribb és nagyobb aszályok miatt.

Bővebben >>     

2015.07.15.

Álljunk ki együtt a természeti értékek megőrzése mellett!

Az Európai Bizottság már csak július 24-ig (jövő hét péntek) várja a lakosok véleményét a Natura2000 hálózatokról.  A kampány on-line felületén a laikus felhasználók egyetlen kattintással küldhetnek a természetet támogató véleményt az Európai Bizottság konzultációjára. Miért fontos ez? Az Európai Bizottság idén elindította a Natura 2000 hálózat alapját jelentő két természetvédelmi irányelv (Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelv) felülvizsgálatát. A jelenleg egész Európában uralkodó, a gazdasági növekedést mindenek fölé helyező politikai hangulatban ez a felülvizsgálat azzal fenyeget, hogy megalapozza a két irányelv átdolgozását, ami a természetvédelem általános gyengítéséhez vezetne.
A felülvizsgálat részeként az Európai Bizottság egy társadalmi konzultációt indított útjára egy on-line kérdőív segítségével, amely minden uniós nyelven elérhető július 24-ig. Célja az állampolgári és szakértői vélemények összegyűjtése a Natura 2000-rel kapcsolatban.

Bővebben >>     

2015.07.08.

Nemzetközi petíció a közösségi energia-forradalomért

A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek. A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak.

Bővebben >>     

2015.07.07.

Végetért a "Kis felfedező”" tábor (jún. 29 – júl. 3.)

Újabb hét és újabb tábor, ezúttal a természet megismerése és a mozgás volt a középpontban. Szerencsére az időjárás kedvező volt így a külső programokat is meg tudtuk tartani. Beöltöztünk indiánnak, íjászkodtunk, zseblabor vizsgálatokat végeztünk, lovas kocsival Pásztó-pusztára látogattunk el. Sudár Anette fazekas segítségével meseszép alkotások születtek.

Bővebben >>     

2015.07.06.

Befejeződött a "Kincsem" lovastábor (jún. 22 – 26.)

Ebben az évben a legnépszerűbb táborunkkal, a Lovas táborral kezdtük a nyarat, ahol a kisebb korosztály élvezhette a lovaglás szépségeit. A tábor során naponta lovagoltunk, és ezzel párhuzamosan többféle foglalkozást tartottunk (gyöngyöt fűztünk, korongoztunk, festettünk, játszottunk). A rossz idő sem szabhatott gátat a jó hangulatunknak, de erről már beszéljenek a képek…
Köszönjük, hogy velünk táboroztatok idén is! További kellemes nyári szünetet! Jövőre találkozunk!

Bővebben >>     

2015.07.06.

Tábori hírek

A “ Nagy Felfedező” sátortábor érdeklődés hiányában ELMARAD, helyette "Nyüzsgő" tábor indul 7-12 éves korú gyerekek számára.
Időpont: 2015. júl. 13 – 17. (H-P)
Időtartam: Napközis tábor 8.00-16.00
Korosztály: 7- 12 év között

Jelentkezni legkésőbb július 9-ig telefonon vagy személyesen.

Bővebben >>     

2015.06.29.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Vadonleső Program a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából "KLIPPírozó ürgeversek" címmel video-klip készítő pályázatot hirdet 12-18 éves fiatalok részére.

Bővebben >>     

2015.06.27.

Véget ért a Nimfea Egyesület néprajzi tábora

Az éjjel izgalmai után nehezen indult az utolsó tábori nap, de végre verőfényes napsütésre ébredtünk: száradhattak a hét közben oly sokszor elázott cipők, nadrágok! Délelőtt Dr. habil. Örsi Julianna, az ország egyik elismert néprajz- és társadalomkutatója volt a vendégünk, aki a Nagykunság népi építészetéről, a túrkevei népi lakóházak jellemzőiről tartott izgalmas vetítőképes ismertetést. Az előadáson elhangzottak bemutatásaként ellátogattunk Sugárné Terus néni Soós István utcai lakóházába, ahol a nagykunsági parasztházak szinte minden sajátossága jól megfigyelhető. Délután a hajdani csordajárás területére, Pásztópusztára kirándult a csoport. A pusztabuszos tereptúra a Nagykunság hagyományos állattartásának, a legelők élővilágának és az Alföld tájképi elemeinek megfigyelését szolgálta, emellett a résztvevők megismerhették a pusztán élő őshonos állatokat is.

Bővebben >>     

2015.06.26.

Tábori élmények – 4. nap

Csütörtökön a reggelit követően Veres Istvánné nyugdíjas pedagógus látogatott a táborba, aki személyes gyermekkori élményeit felidézve mesélt a tanyán élő családok mindennapjairól, a tanyasi élet nehézségeiről, a régi iskolákban folyó oktatásról, a tanulók eszközeiről, öltözetéről. Száz évet is visszamentünk az időben, amikor a petróleumlámpa derengő fénye mellett próbáltuk ki az írást a régi iskolapadban. Ezt követően tánclépéseket: a „cifra” különböző változatait (sima-, dobogó-, lengetős-, hátulkeresztező-, haladó- stb.) tanulhattuk meg.

Bővebben >>     

2015.06.26.

Mi legyen 2016 év madara?

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.  A 2016 év madara lakossági szavazásra ajánlott három madárfajjal hazánk legértékesebb nyílt, elsősorban sík vidéki élőhelyei védelmének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bővebben >>     

2015.06.25.

Küzdünk az esővel és jól érezzük magunkat!

Az elmúlt két napon nem fogadta kegyeibe az időjárás a tábor résztvevőit, a folyamatos esőzés miatt három sátrunk is beázott. A napi programok ennek ellenére nem maradtak el, esőkabátba öltözve kerekeztünk vígan a tervezett helyszínekre. Kedden délelőtt a művelődési házban jártunk, ahol Nagy Istvánné mutatta be a kunhímzés jellegzetességeit és az általa vezetett Népi Díszítőművészeti Szakkör tevékenységét. Utána Luka Lajos kosárfonó népi iparművész műhelyébe mentünk. Lajos bácsi bemutatta a munkája során használt alapanyagokat és eszközöket, majd magunk is kipróbáltuk a kosárfonást.

Bővebben >>     

2015.06.22.

Elkezdődött a „Kevi Értékőrzők” néprajzi tábor!

Ma reggel 12 lelkes táborlakó érkezett a Fekete István Oktatóközpontba, hogy az elkövetkező öt napban együtt fedezzük fel Túrkeve néprajzi értékeit, fennmaradt hagyományait. A sátrak felállítása, a csapatok megalakítása és a táborfelelősök megválasztása után nekiláttunk a szakmai program előkészítésének. A néprajzi terepmunka elméleti alapjainak megismerése után a város utcáit jártuk és felgyűjtöttük az első oromdíszes népi lakóházakat.

Bővebben >>     

2015.06.16.

Felmérés - A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében

Az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

Bővebben >>     

2015.06.15.

„Kevi Értékőrzők” tehetséggondozó néprajzi tábor a Fekete István Oktatóközpontban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2015. június 22 – június 26. között rendezi meg a népi kultúra ápolását, a helyi hagyományok megismerését célul tűző sátortáborát a Fekete István Oktatóközpontban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Nemzeti Tehetség Program által támogatott táborban 12 olyan felső tagozatos fiatal vesz részt, akik iskolai tanulmányaik, tudományos tevékenységük vagy szabadidős elfoglaltságuk révén már kapcsolatba kerültek a néprajz, a helytörténet tárgyköreivel.

Bővebben >>     

2015.06.01.

Bejártuk a Dunántúl szárazgyepeit

"Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű, Life+ Természet projektünk egyik fontos eleme a folyamatos tapasztalatcsere, mely során a hasonló élőhelyek kezelése során felmerülő tapasztalatok osztják meg egymással a szakemberek. 2015. május 13-14-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két programjának a LIFE05 NAT6HU/000117 "Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon" és a LIFE12 NAT/HU001028 "Szárazgyepek megőrzése"egyes helyszíneit jártuk be.

Bővebben >>     

2015.06.01.

XVII. Juhászfesztivál

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is a jól megszokott programjával a "Nimfea-udvarral" jelent meg a az idei Juhászfesztiválon. Az egyesületünk ezúttal két tematikus programmal is készült. Egyrészt az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokat népszerűsítette a Közösségi Energia programunk, melyben az általános tanácsadáson túl a gyerekeket játékokkal és egy energia totóval vártuk.

Bővebben >>     

2015.05.20.

2015. évi táboraink

Még lehet jelentkezni a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2015. évi táboraiba!
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2015. június 20-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

 

 

Bővebben >>     

2015.05.13.

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

A hazai és európai természeti értékek megőrzésében fontos szerepet játszik a jogszabályi környezet, amely védelmüket biztosítja. Sajnos azonban az Európai Bizottság most azt fontolgatja, hogy fellazítja azokat a jogszabályokat, amelyek a kiemelt természeti értékek, és ezzel jövőnk védelmét biztosítják. Ez az Európai Unió összes országát, ezzel Magyarországot, a magyar természeti értékeket is érinti! Most jött hát el az idő, hogy hallassuk a hangunkat Európában is, és kiálljunk a természet védelméért!

Bővebben >>     

2015.05.12.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 4. forduló és eredményhirdetés

Kedves Gyerekek!
Nagyon örültünk a sok beérkezett helyes megfejtésnek, amit az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő kapcsán küldtetek nekünk! Ahogyan már korábban is írtuk a verseny utolsó fordulója és egyben eredményhirdetése Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban kerül megrendezésre,
2015. május 30-án, délelőtt 10 órától
.

Bővebben >>     

2015.05.12.

Parlagfű STOP!

2015. június 3-án Kovács Ágnes előadást tart a parlagfűről "Parlagfű - A veszélyes invádor" címmel.

  Az allergiaszezonban örökös problémát jelent a parlagfű terjedésének visszaszorítása, megelőzése. Magyarországon sajnos már népbetegségnek számít az allergia, az ebben szenvedő betegek komoly hányadát kínozza a parlagfű pollene.

Az előadás során betekintést nyerhetünk a parlagfű életmenetébe, megtudhatjuk, miként fejti ki kínzó hatását virágpora és természetesen a hatékony gyérítési módszerekkel is megismerkedhetünk.

Bővebben >>     

2015.04.29.

Meghívó

Nemzetközi műhelykonferenciát szervez a Magyar Természetvédők Szövetsége és az ICLEI Europe, Közösségi energia – Önkormányzatok és közösségeik helyi fenntartható energia kezdeményezései elősegítése címmel.
   A műhelykonferencia a Közösségi Energia CO-POWER projekt keretében valósul meg, amelyre sok szeretettel várnak minden helyi döntéshozót, helyi hatóságot és tanácsot, helyi tervezőket, önkormányzati szövetségeket/ hálózatokat, energiaügynökségeket, közösségi szervezeteket.

Bővebben >>     

2015.04.29.

Mocsári teknőst találtunk!

Április 24-én egy mocsári teknőst (Emys orbicularis) találtak Túrkeve belterületén, közel a Fekete István Oktatóközponthoz. A feltehetően már több éves hüllőn nem tapasztaltunk sérüléseket, ezért a Hortobágy-Berettyóban szabadon engedtük. A teknős átvételekor épp egy óvodás csoport is látogatást tett az Oktatóközpontban, így természetesen minden gyerkőc megismerhette sőt, meg is simogathatta hazánk egyetlen őshonos teknősfajának eme eltévedt példányát.

Bővebben >>     

2015.04.28.

A széncinegék Föld napi meglepetése a HOTEK-erdőben

A Föld Napján örömteli esemény örvendeztette meg a HOTEK-erdei tanösvénytúra résztvevőit. Az odúellenőrzés során egy kilenc tojást melengető széncinege (Parus major) családra bukkantunk! Ebben az időszakban a párok többségének már tojásos fészekalja van, ám a széncinege fészkek legnagyobb része rejtve marad az emberek számára, hiszen odúlakó madarakról van szó.

Bővebben >>     

2015.04.28.

Pásztón ünnepeltük a Föld Napját

A jeles nap alkalmából iskolás gyermekeket látott vendégül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.
A helyszín ezúttal nem a jól ismert Fekete István Oktatóközpont volt, hanem a Túrkeve határában elterülő nagy múltú Pásztói-legelő. Mivel már hosszú ideje zajlik a gyep élőhelyrehabilitációja, már alkalmassá vált arra, hogy eltartson olyan madarakat, akik elsősorban a füves élőhelyekhez kötődnek, mint például a szalakóta (Coracias garrulus) és az Év Madarának választott búbosbanka (Upupa epops).

Bővebben >>     

2015.04.27.

Megfáradt vándorok a hulladéklerakónál

2015. április 21-én, a Föld Napjához közeledvén rövid látogatást tettünk az egykori túrkevei kommunális hulladéklerakónál. Elszomorító látványra számítottunk, hiszen annak ellenére, hogy már hosszú évek óta tilos ezen a helyen kommunális hulladékot elhelyezni, egyre csak újabb és újabb szemétkupacok jelennek meg a rekultivált lerakó és az azt övező gödrök területén.

Bővebben >>     

2015.04.16.

MEGHÍVÓ

2015. április 22.-én A Föld Napján (szerdán) megújuló energiaforrások, közösségi energia, és energiafüggetlenség témakörök kapcsán tart műhelymunkát a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Fekete István Oktatóközpontban! Minden olyan kedves érdeklődőt sok szeretettel látunk, akit érdekel az alternatív energia, aki bele szeretne látni a megújuló energiaforrások (napkollektor, szélkerék, geotermikus energia) működési hátterébe, kivitelezési lehetőségeibe. Lesznek makettek, szemléltető eszközök, és egy előadást is meghallgathatnak a témáról.

Bővebben >>     

2015.04.15.

Kitoloncolták az év emlőseit a reptérről

Nem kevesebb, mint 46 ürgét „toloncoltak ki” a Budapest Airport, a Kaposvári Egyetem és Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területéről. A nagyszabású környezetvédelmi (és nem idegenrendészeti) akció célja az volt, hogy növeljék a repülőgép forgalom biztonságát és megóvják a fokozottan védett, Magyarországon őshonos rágcsálókat.

Bővebben >>     

2015.04.08.

KAP a Szeri Húsvéton

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint az MTVSZ tagszervezete részt vállalt abban, hogy tájékoztatja a magyar társadalmat az Európai Unió Közös Agrárpolitikájáról. Ennek apropóján egyesületünk április 5-én képviseltette magát az Ópusztaszeren hagyományosan megrendezésre kerülő Szeri Húsvét elnevezésű rendezvényen.

Bővebben >>     

2015.04.02.

Sikeresen zajlott a XIII. Természetvédelmi Szeminárium

Idén is megrendezésre került a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hagyományos természetvédelmi szemináriuma. A hosszú és tartalmas múltra visszatekintő eseményt 2015-ben március 24-25-26-án rendeztük meg, mely során „A hazai LIFE Nature projektek és fajmegőrzési tervek gyakorlati tapasztalatai és eredményei” témákat jártuk körbe.

Bővebben >>     

2015.04.02.

MEGHÍVÓ

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton tisztelettel meghívja a 2015. április 15. napján 16.00 órai kezdettel tartandó RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSRE.


A közgyűlés helye: 5420 Túrkeve, Erdőszél utca 1.

Bővebben >>     

2015.04.01.

Megérkeztek a skandináv kis lilikek!

Kis lilik (Anser erythropus) fotó: Ampovics Zsolt

A kis lilik (Anser erythropus) parányira zsugorodott skandináv populációja mindössze 20-25 párt számlál. Tavaszi és őszi vonulásuk egyaránt érinti Magyarországot, elsősorban a Hortobágyot, ezen kívül pedig több alföldi élőhelyet is. A kipusztulás szélére sodródott állomány tavasszal általában március második felében érkezik vissza a telelőhelyekről és egészen április közepéig-végéig nálunk is maradhatnak.

Bővebben >>     

2015.03.30.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 3. forduló

Kedves Gyerekek! Mától elérhető az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő harmadik fordulójának adatlapja. A soron következő Jeles Zöld Nap: április 22. A FÖLD NAPJA! Tehát a feladatlapok kitöltésének határideje április 22. (szerda) éjfél! Május 30-án itt a Fekete István Oktatóközpont erdei tanösvényén mérhetitek össze tudásotokat játékos, elgondolkodtató feladatokkal. A vetélkedő összesítésénél és díjazásánál, figyelembevesszük a beküldött feladatsorok számát és a megoldásuk pontosságát is, ezért érdemes minél több feladatsort beküldeni!
A részvétel feltételeiről és a nyereményekről itt találhattok információkat. A 3. forduló feladatlapját itt találjátok.
Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánunk!  

2015.03.28.

A rövid ellátási láncok

A rövid ellátási láncok kialakulásának okai évtizedes múltra tekint vissza. Nyugat-Európában már az 1980-as években voltak arra törekvések, hogy a gazdák közvetlenül tudják értékesíteni a termékeiket, kereskedők közbeiktatása nélkül. Sajnos a mai napig nem tudták elérni azt amit eredetileg szerettek volna, ugyanakkor aki járt már Svájcban, Franciaországban (és még sorolhatnánk) az láthatja a hatalmas lemaradást amiben ezzel kapcsolatban vagyunk.

Bővebben >>     

2015.03.12.

FELHÍVÁS ORSZÁGOS VETÉLKEDŐRE

A Magyar Természetvédők Szövetsége (L)ÁSS A MÉLYÉRE! – A KÜTYÜINK VALÓDI ÁRA címmel országos 3 fordulós vetélkedőt hirdet középiskolás diákok számára. A vetélkedő 2015. március 23-tól 2015. június 5-ig tart. A vetélkedő témája A fiatalok napi szinten használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek.

Bővebben >>     

2015.03.09.

Szeminárium a Fekete István Oktatóközpontban!

Idén is megrendezésre kerül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hagyományos természetvédelmi szemináriuma,. március 24-25-26-án. A konferencián „A hazai LIFE Nature projektek és fajmegőrzési tervek gyakorlati tapasztalatai és eredményei” témát járjuk körbe.

Bővebben >>     

2015.03.09.

Víz világnapja a Fekete István Oktatóközpontban!

Az emberi élet bölcsőjét, a vizet egyszer áldásként, másszor átokként emlegetjük. Napjainkban sajnos komoly veszélyben vannak a Föld vízkészletei.
1994. óta minden évben megünnepeljük egyedülálló kincsünket és mindenkit arra biztatunk, hogy óvja, védje azt. 2015. március 21-én a Fekete István Oktatóközpont egy tematikus kerékpártúrával ünnepli a Víz Világnapját.

Bővebben >>     

2015.03.07.

A túrkevei helyi termék komplexum kialakítása

Túrkevei civil szervezetek egy csoportja egymással együttműködve, de mégis külön dolgozva alakítottak ki egy példaértékű helyi termékekkel foglalkozó komplexumot, amely képes lesz lefedni a helyi igényeket és még a szomszédos települések hiányzó mennyiségét is részben pótolni tudja majd tejtermékekből, gyógynövényekből és túrkevei termelők által gyártott termékekből.

Bővebben >>     

2015.03.05.

Véletlen fényképfelvétel buktatta le a mérgezőket

A kamera felvételeinek egyike (Fotó: HELICON LIFE+).

 Két héttel ezelőtt nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy a tojáskora óta követett „Remény” nevű parlagi sas egy fajtársával együtt mérgezés áldozata lett. Az ügyben nagy erőkkel folyik a rendőrségi nyomozás, amelynek részleteiről egyelőre nem közölnek információkat a hatóságok. Ugyanakkor egy másfél évvel ezelőtti hasonló bűnügy már bírósági szakaszba lépett, ahol a rendőrséget egy szerencsés fényképfelvétel vezette nyomra: ezen az elkövetők és egy másik elpusztított parlagi sas is azonosítható volt. A vádlottak tárgyalása a héten kezdődik, és a természetvédők nagy várakozással tekintenek a leendő ítélet elé, hiszen az elkövetők felelősségre vonása lenne az egyik legfontosabb üzenet arra nézve, hogy ezeket a bűncselekményeket nem lehet Magyarországon következmények nélkül folytatni.

Bővebben >>     

2015.03.03.

Részt vettünk a "legragadozósabb" konferencián

Február utolsó hétvégéjén Szarvason került megrendezésre az MME Ragadozómadár -védelmi Szakosztályának hagyományos tavaszelői konferenciája, a X. Sólyomcsalogató. A rendezvényt a hazai ragadozómadár fajok, a fekete gólya és a szalakóta védelmének és a velük kapcsolatos kutatások eredményeinek széles szakmai körben történő megosztásának érdekében hívták életre az ország legnevesebb ragadozós szakemberei 2006-ban. A múlt hétvégén mintegy 120 érdeklődő vett részt a jubileumi rendezvényen, mely rendhagyóan 2 szekcióban zajlott.

Bővebben >>     

2015.02.27.

Templomba költözhetnek a baglyok Túrkevén

Ígéretes együttműködés vette kezdetét a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Túrkevei Református Egyházközség között. A HOTEK önkéntesei Kereszti Roland református lelkész kíséretében meglátogatták a Református Templomot és felmérték, hogy a torony belső tere alkalmas lehet-e a fokozottan védett gyöngybagoly (Tyto alba) megtelepedésére és fiókák nevelésére. A történet előzménye természetesen az, hogy a lelkész úr engedélyt adott a templom madárbaráttá tételére, amelyet ezúton is nagyon köszönünk!

Bővebben >>     

2015.02.24.

A vidéki termelők legnagyobb piaca – Budapest

Sokszor látjuk, hogy nagyon jó minőségű termékek előállításra képesek a kistelepülések lakói. Minden településen biztosan találunk olyan embereket akik pl. lekvárokat vagy sajtokat készítenek hosszú-hosszú ideje mégsem tudnak megélni ebből. Ebben persze benne van az is, hogy adott esetben nem tudnak előállítani olyan mennyiségben készterméket, hogy egész évben folyamatos bevételük tudjon lenni belőle, ugyanakkor kétségkívül az is probléma, hogy helyben szeretnék ezeket értékesíteni, pedig helyben sokkal kisebb a felvásárlópiac, mint a nagy városokban.

Bővebben >>     

2015.02.23.

Vadludas műhelytalálkozó Sarródon

Az utóbbi hónapok természeti eseményei aktuálissá tették egy olyan szakmai találkozó megszervezését, ahol elsősorban a hazai vadlúd előfordulások problémakörének megvitatására nyílik lehetőség.
A műhelytalálkozó a sarródi Kócsagvárban kapott helyet 2015. február 21-én, II. Vadlúd, Daru, Hattyú Workshop elnevezéssel.

Bővebben >>     

2015.02.16.

Ott voltunk a FeHoVán is!

A FeHoVa látogatói idén is hasznos tanácsokkal, információkkal gyarapodhattak a Herman Ottó Természetvédő Kör standjánál. 2015. február 12. és 15. között, visszatérő résztvevőként ismét a vadászat és a természetvédelem közös pontjait, létezésük egymással szorosan összefonódó mivoltát mutattuk be az érdeklődőknek. Ebben az évben is nagy sikere volt szakmai ismertető anyagainknak, a készletünk szerencsére teljesen kiapadt. Vadászok, tanárok, diákok, lelkes laikusok egyaránt örültek a vízivad- és ragadozó madár határozó, illetve a mezsgyék és bágergödrök megőrzéséről szóló kiadványainknak.

Bővebben >>     

2015.02.13.

2015. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2015. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb 2015. június 20-ig.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és kerékpáros tábor is lesz.

 

 

Bővebben >>     

2015.02.13.

A Beklen Alapítvány és a Svájci-Magyar együttműködési program eredményei

Immáron több, mint két éve folyik Túrkevén egy program, amelynek a célja az volt, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat a tejtermelés területén. Bevalljuk őszintén, sokkal könnyebb dologra számítottunk a program indulásának elején. Sorra olyan akadályokba ütköztünk amiről fogalmunk sem volt, de sikeresen megbirkóztunk mindegyikkel és mára odáig jutottunk, hogy hamarosan ténylegesen meg lehet nyitni az üzemcsarnokot.

Bővebben >>     

2015.02.06.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő 2. forduló

Kedves Gyerekek! Mától elérhető az Internetes Természetvédelmi Vetélkedő második fordulójának adatlapja, melynek beadására most kivételesen több időtök lesz, mivel Jeles Zöld Napokhoz igazítjuk a beadási határidőket.
A soron következő Jeles Zöld Nap: március 22. A víz világnapja, tehát a feladatlapok kitöltésének határideje március 22. (vasárnap) éjfél!
A részvétel feltételeiről és a nyereményekről itt találhattok információkat. A 2. forduló feladatlapját pedig itt találjátok.
Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánunk!  

2015.02.02.

2015 – A helyi termék éve

Miután az elmúlt években egy erőteljesen növekedő tendencia volt felfedezhető a helyi termékek piacán. Ezt felismerve a Földművelésügyi Minisztérium is beállt a helyi termékek mögé és a 2015-ös évet a helyi termékek évének minősítette, ösztönözve ezzel is ezen termékkörök előállítását, fogyasztását. Az elmúlt időszakban nemcsak az előállítók száma növekedett, hanem szerencsére az ilyen termékeket értékesítő boltok, piacok is sorra nyíltak meg országszerte.

Bővebben >>     

2015.02.02.

Gyűrűt kapnak a fülesbaglyok

Gyűrűt kapnak a fülesbaglyok

Immár 4. éve folynak rendszeres próbálkozások a kisújszállási telelőhelyeken gyülekező erdei fülesbaglyok kutatási célból történő befogására és ornitológiai gyűrűvel való jelölésére. A függönyhálóval megfogott baglyok egyedi azonosításra alkalmas fémgyűrűt kapnak. A későbbiekben megkerülő gyűrűs egyedek értékes információt szolgáltatnak a kutatók számára. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntesei eddig a kisújszállási Arany János Általános Iskola udvarán jelöltek erdei fülesbaglyokat, ám a Túrkevén gyülekező nesztelen vadászok sem maradnak gyűrű nélkül, a jövőben itt is elkezdődik a bagolyfogás...

Bővebben >>     

2015.01.30.

Túrkeve zártkertjeinek veszélyeztető tényezői

Sok szempontból ma a Túrkevét körülölelő zártkertek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a félig-meddig gazdátlanságuk egyben meg is óvta őket sok károsító tényezőtől. Szerencsére az itt lévő fákat nem cserélték le „modern” fajtákra, így megmaradhattak azok a fák – amiket, ha sokszor nem is nevezhetünk tájfajtáknak – mindenesetre évtizedek, de akár évszázadok óta ezen a területen élnek és élelmet adnak a kevi embereknek. Ugyanakkor sok veszélyeztető tényező is befolyásolja fennmaradásukat. Láthatjuk, hogy mekkora területet irtottak ki (vagy csak egyszerűen nem telepítettek újra) a Bocskor-kertben és a Lógó-kertben.

Bővebben >>     

2015.01.29.

MÉG 5 NAP!

Még 5 nap és lezárul a Nimfea Természetvédelmi Egyesület legújabb Természetvédelmi vetélkedőjének első fordulója, melynek beadási határideje február 2. (hétfő), a vizes élőhelyek világnapja! Sok jó megfejtés érkezett hozzánk, de aki most fog a feladatlap kitöltéséhez az sincs még elkésve, hétfő éjfélig elfogadjuk a beérkező teszteket! Az első forduló feladatlapját, és a részleteket a honlapunkon találhatjátok, és ne feledkezzetek el nagyszerű nyereményeinkről sem!
Jó megfejtést és kellemes szórakozást kívánunk!  

2015.01.27.

A méreg mellett a sörét is gyilkolja védett madarainkat

http://www.greenfo.hu/hirek/2015/01/26/a-mereg-mellett-a-soret-is-gyilkolja-vedett-madarainkat

A méreg mellett a sörét is gyilkolja védett madarainkat Nem csak a méreg, hanem a sörét is szedi az áldozatokat a fokozottan védett madaraink között. 2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár - egy túzok és két rétisas - is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

 

Bővebben >>     

2015.01.23.

Lakossági felhívás – a panelszigetelések, épületfelújítások természetvédelmiengedély-kötelesek is lehetnek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését.Ugyanakkor felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

Bővebben >>     

2015.01.20.

Folytatódik a baglyok pusztulása a közutakon

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai évek óta figyelemmel kísérik környékbeli közutakon áthaladó forgalom természetvédelmi vonatkozásait. Tapasztalataink alapján komoly problémát jelent a környékbeli utak mentén táplálékot kereső madarak pusztulása. A nagy sebességgel közlekedő, vakító fényszórót használó járművek elől nehezen tudnak kitérni a vadászó madarak és jelentős számban esnek gázolás áldozatául.

Bővebben >>     

2015.01.16.

 A helyi termékek jelentősége Magyarországon és Túrkevén

Hazánk hagyományosan egy mezőgazdaságból élő ország. Persze az előző rendszer ezt szerette volna átalakítani iparivá, a trianoni békediktátum sem tett jót (a legjobb területeink elcsatolásával) a mezőgazdaságnak, de az egyik legnagyobb kárt a rendszerváltás utáni időszak okozta. Lehetne sorolni az okokat, feltenni a kérdéseket. Minden bizonnyal pár perc alatt akár százat is össze lehetne szedni, ugyanakkor a lényeg ebben a pillanatban nem ez hanem, hogy mi az ami megmaradt; mi az amivel kezdhetünk valamit; mi az, ami miatt újra jelentős szerepet kaphatnak Magyarországon a helyi termékek.

Bővebben >>     

2015.01.15.

A HOTEK tulajdonában a Rigó-tanya

2015. január 12-én írta alá a Herman Ottó Természetvédő Kör a „Rigó-tanya” adásvételi szerződését. A vásárlásra a Pásztó-pusztán legelő, egyre szaporodó rackajuh állomány miatt volt szükség. A LIFE+ program jóvoltából felújított Hidegnevelde ugyanis csaknem száz százalékos kapacitással működik, így a szaporulat elhelyezéséhez egy másik épületre volt szükség.

Bővebben >>     

2015.01.14.

Csontvértet visel az év hala

Az olvasók a Magyar Haltani társaság honlapján szavazhattak az év haláról. A választás 2015-ben a kecsegére (Acipenser ruthenus) esett. Külső megjelenésében nem hasonlít a hazai pikkelyes halakhoz, hiszen orra hosszan megnyúlt, felfelé hajló, pikkelyek helyett csontvértet visel, farokúszója aszimmetrikus.

Bővebben >>     

2015.01.14.

Fotópályázat fiataloknak!

A ramsari egyezmény titkársága a vizes élőhelyek világnapja, február 2. alkalmából fotópályázatot hirdet 15-24 év közötti fiataloknak.

A pályázatra február 2. és március 2. között, vizes élőhelyen készült fényképekkel lehet nevezni.

További tudnivalók: www.ramsar.org/activity/world-wetlands-day-2015

2015.01.13.

A fény éve és a szentjánosbogarak

Az UNESCO 2015-öt a Fény Nemzetközi évének nyilvánította, mi, magyarok pedig stílusosan a nagy szentjánosbogárnak (Lampyris noctiluca) adtuk az év rovara címet. Ez a különleges rovar a potrohából bocsátja ki a zöldes színű fényt, melyet baktériumok állítanak elő. A fényjelek arra szolgálnak, hogy a repülő hímek és a földön tartózkodó szárnyatlan nőstények észrevegyék egymást a sötétben.

Bővebben >>     

2015.01.13.

A légszennyezettség és egészségügyi hatásai

A Levegő Munkacsoport munkatársai méréseket végeztek a levegőben található egészségre káros ultrafinom részecskékre vonatkozólag. Sajnos megdöbbentően rossz eredményeket mértek. Azonban annak ellenére, hogy a méréseket a Pilis lábánál végezték, itt az Alföldön is van mitől tartanunk.

 

Bővebben >>     

2015.01.12.

Rejtett életmódú az év kétéltűje

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztálya egy európai jelentőségű állatnak szentelt kiemelt figyelmet ebben az évben. A dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) Magyarországon ugyan a leggyakrabban előforduló gőtefaj, ám éjszakai, csendes életmódja miatt sokak számára ismeretlen lehet. Erősen kötődnek a vizes élőhelyekhez, hiszen petéiket az állóvizekbe rakják.

 

Bővebben >>     

2015.01.12.

Meghívó üzem-látogatásra: veszélyeshulladék-égető, Dorog

Ha érdekel, hogy működnek ezek a környezetterhelő üzemek, mit tesznek azért, hogy üzemelésük „mellékhatásait” kevésbé érezzük a bőrünkön, tüdőnkön, gyerekünkön, unokánkon, most Magyarország legnagyobb veszélyeshulladék-égetőjébe tudsz ellátogatni 2015-02-02-án (hétfőn).
Az üzemlátogatás 10 órakor kezdődik.

Bővebben >>     

Címünk:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület 
5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1. 
5421 Túrkeve Postafiók:33. 
E-mail: info'kukac' nimfea.hu
Tel / fax: 56/361-505
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Környezetvédelmi szemléletformálás, tanácsadás, érdekképviselet két régióban az Alföldön" című programja (azonosító szám: F-66-07-00032) az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmusból részesült támogatásban.