Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a fõoldalra

EGYÉB HíREK

2014.12.03.

Körösladánynál is hódítanak a hódok

Máté Károly szeghalmi lakos bejelentésének köszönhetően újabb információk birtokába került Egyesületünk az eurázsiai hód magyarországi előfordulását illetően. 2014. november 23-án a Sebes-Körös körösladányi szakaszának bal partján, a Mihály- és a Bak-zug közötti ártéren több fán is figyelmes lett az árulkodó rágásnyomokra, illetve valószínűleg a hódvárat is megtalálta.

Bővebben >>     

2014.12.03.

Híres vendég Pásztó-pusztán

Mi sem bizonyítja jobban a Pásztói-legelő ökológiai hálózatban betöltött kiemelkedő szerepét, mint Dalma, a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólya. Dalma augusztusban szemléltette számunkra, hogy a Natura2000 területek a termelésre alkalmas gazdálkodói tevékenység mellett az élővilág számára is élőhelyet kínálnak, legyen szó "helyben lakó" szaporodó közösségről vagy távolról érkező vendégekről. A satellitetracking.eu a Közép- és Délkelet-Európában műholdas jeladóval felszerelt madarakról szolgáltat információt számunkra.

Bővebben >>     

2014.12.02.

Téli arcot öltött a puszta

Túrkeve határában igazi téli hangulat vár bennünket. November végére itt hagyják a zord pusztaságot a vonuló madaraink, számukra már szűkössé váltak a nyáron még bőséges táplálékforrások. A szerencsés fehér gólyáink ekkorra már túl vannak hosszú útjuk legveszélyesebb szakaszain, túlélték a kíméletlen dél-európai madárvadászatot és a Boszporuszon áthaladva megbirkóztak a Szaharával is.

Bővebben >>     

2014.11.10.

Rekordot döntöttek a vörösnyakú ludak

Az ősz során eddig soha nem látott mennyiségben figyeltek meg vörösnyakú ludakat (Branta ruficollis) a magyarországi vizes élőhelyeken. Elsősorban Hortobágyon és a Nagykunságban tapasztalhatóak minden eddiginél magasabb példányszámok.
A pontos adatgyűjtés érdekében 2014. november 6-án egy, a jelentősebb vörösnyakú lúd előfordulások helyszíneit lefedő szinkronszámlálásra került sor.

Bővebben >>     

2014.10.30.

Közösségi Energia jó példákat keresünk

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a "Közösségi Energia" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvasd el felhívásunk!

Bővebben >>     

2014.10.27.

Következtetések - a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret

 

Megjelent az Európai Tanács (2014. október 23-24.), Következtetések -- A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret című dokumentum (magyarul).

 

Bővebben >>     

2014.10.14.

"NE ÉGESD EL" kampány az illegális házi szemétégetés ellen

A Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja "Ne égesd el" kampányt szervez az illegális házi szemétégetés ellen. Ennek keretében kétnapos szakmai műhelyfoglalkozást tart 2014. november 6-7-én, Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Múzeum közművelődési termében. A program során az érdeklődők előadásokat hallhatnak többek között a hulladékégetésről és annak kockázatairól, káros egészségügyi hatásairól, jogi szabályozásáról, kezeléséről, megelőzésének lehetőségeiről, a civil kezdeményezések szerepéről, és megtekinthetik a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. hulladékkezelő telepét.

Bővebben >>     

2014.10.14.

Véleményezze a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát!

Az intelligens szakosodási stratégia egy olyan stratégiai tervezet, melyet a Nemzeti Innovációs Hivatal készített, célja, hogy kiindulópontot és keretet biztosítson a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel kapcsolatos tervezési folyamatok és megvalósítások számára.
Véleményezési határidő: 2014.10.17.  12:00

Bővebben >>     

2014.10.13.

"Mondj NEMet a trójai egyezményre, csatlakozz a nemzetközi petícióhoz!"

Alig több mint három nap alatt már közel 400 ezren mondtak nemet a készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre (TTIP) és a Kanadával tető alá hozott megállapodásra! Mondj NEMet Te is a "trójai" egyezményekre, csatlakozz a ?#?StopTTIP? nemzetközi petícióhoz!

Bővebben >>     

2014.10.09.

Fókuszban a közösségi energia

Az uniós források jelentős támogatást jelenthetnek a következő években a megújuló energiaforrások és az energia- hatékonyság területén. Nemsokára véglegesítésre kerülnek a 2014-2020-as terveket tartalmazó Operatív Programok, miközben jelenleg zajlanak ezekről a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között.

Bővebben >>     

2014.09.29.

Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

A Zircre tervezett hatalmas kőbánya környezet- és természetvédelmi engedélyeztetése tárgyában újabb eljárás indult. Ez a bánya megnyitása érdekében indított ötödik ilyen eljárás. A korábbiak mind elutasítással végződtek.

Mivel semmilyen korlátja nincs annak, hányszor lehet kezdeményezni egy ilyen eljárást, ezért arra lehet számítani, hogy a befektetők az összes jogi lehetőséget ki fogják használni a bányanyitás érdekében.

Kérjük, hogy aki szereti a Bakonyt, értesítse barátait és ismerőseit erről a tervezett bányanyitásról.

Bővebben >>     

2014.09.26.

Európában is veszélybe kerülhetnek a keselyűk

A diclofenac hatóanyagú készítményeket háziállatok gyulladásos betegségei ellen alkalmazzák. Ezek a készítmények azonban végzetes veszélyt jelentenek a különleges életmódú keselyűk számára. A dögökkel táplálkozó madarak az elhullott háziállatokat (pl. szarvasmarhát) is elfogyasztják. A diclofenaccal kezelt állatból ezáltal a keselyűk szervezetébe is bekerül a szer és egy-két nap leforgása alatt a madár elpusztulását okozza.

Bővebben >>     

2014.09.24.

"Mondj NEMet a trójai egyezményre!"

Óriási trójai faló jött Budapestre - tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen "Mondj NEMet a trójai egyezményre!" hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.

Bővebben >>     

2014.09.24.

Mit tehet az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében?

A Magyar Kerékpárosklub összeállított egy kiadványt önkormányzatok számára, mely segítséget nyújt nekik abban, hogyan tehetik településüket költséghatékonyan és gyorsan élhetőbbé - a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása által. Ez a kérdés korábban nem így hangzott, szakpolitikusok és mérnökök is inkább azt kérdezték: mit csináljunk a bringásokkal, egyre többen vannak és zavarják a közlekedést. Mára már van néhány szakember hazánkban is, akik tudják, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztése, ellentétben azzal, amilyen olcsó, sokszoros gazdasági, egészségügyi és környezeti haszonnal jár.

Bővebben >>     

2014.09.22.

Látogatás az "Ezer madár-völgyébe"

Hegyvidéki kirándulásaink során nagyszerű tájakra juthatunk el. Egykori vulkánok maradványai, régmúlt idők meszes vázú állataiból képződött magaslatok, kopárra dolgozott ördögszántások, káprázatos szurdokvölgyek mesélnek nekünk, amennyiszer csak ellátogatunk hozzájuk. Fantasztikus formagazdagságukat, sokszínű növényvilágukat bármikor megcsodálhatjuk.

Bővebben >>     

2014.09.18.

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "Otthon melege" címmel energia megtakarítási csomagot hirdet.
  A kezdeményezés célja, hogy csökkentse a háztartások energiafelhasználását és rezsi kiadásait, ezek mellett pedig az ország klímapolitikáját is támogatja. Szeptember 22-én a www.emi.hu oldalon megjelenik első lépcsőben a kazánok, tüzelőberendezések cseréjére (gázkazánok--> kondenzációs kazánokra) vonatkozó pályázatok. 1500db pályázatot fognak támogatni. Magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára lesz elérhető, lakásonként maximum 40 százalékos (bruttó 650 ezer forintos) támogatottsággal.

Bővebben >>     

2014.09.15.

25 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei?
A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? - ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.

Bővebben >>     

2014.09.12.

A Bizottság kizárta az európai polgárokat a TTIP és a CETA tárgyalásaiból

Az Európai Bizottság elutasította azt a STOP-TTIP európai polgári kezdeményezést (ECI), amely alapján az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti partnerségi egyezmény (TTIP) és a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) menetébe beleszólhatnának az EU polgárai is. Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

Bővebben >>     

2014.09.10.

Európai Madármegfigyelő Napok a Tiszakürti Arborétumban

2014. október 4-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében bárki próbára teheti madárfelismerési tudását, ökológiai társasjátékokat játszhat családjával, barátaival vagy kiszámíthatja a saját ökológiai lábnyomát. A szervezők a hétvége minden napján madárgyűrűző bemutatóval várják az érdeklődőket: a látogatók megismerkedhet a madárgyűrűzés tudományos jelentőségével, lehetőség nyílik a szakemberek kíséretében közös hálóellenőrzésekre, a gyűrűzés során pedig a kézben tartott madarakban lehet gyönyörködni. A rendezvénynek otthont adó Tiszakürti Arborétum területe önmagában is nagyszerű lehetőséget nyújt a hétvégi pihenésre, kirándulásokra.

Bővebben >>     

2014.09.05.

"Vidékfejlesztés 2014 után: egy egészségesebb környezetet szolgál-e majd?"

A CEEweb, az ADEPT Fundatia, az EEB és a BirdLife Europe szeptember 15-én konferenciát szervez Brüsszelben, melynek közös témája az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának "zöldítése" lesz.

A rendezvényre szeptember 6-ig lehet regisztrálni.

Bővebben >>     

2014.06.06.

MEGHÍVÓ - A fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata Gömörszőlősön

Helyszín: Gömörszőlős, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Oktatóközpontja
Időpont: 2014. június 20-22.
Szervező: Magyar Természetvédők Szövetsége
Hogyan lehet megélni e társadalmilag és gazdaságilag süllyedő világban anélkül, hogy a természeti környezetet károsítanánk? A háromnapos képzés keretében érdekes és hasznos dolgokat tudhatsz meg a fenntartható fejlődés elméletéről és a környezettudatos életmód gyakorlatáról "Gömörszőlősön, a fenntartható faluban".

Bővebben >>     

2014.06.02.

Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

 A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja, minden év május 22.-én kerül megrendezésre. Ezt a napot az ENSZ 1993-ban jelölte ki, mellyel a világsajtó, és a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni az élővilág diverzitásának fontosságára és védelmére. A CEEweb, egy nemzetközi hálózat, mely természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket tömörít magába. Ezek a szervezetek a Biológiai Sokféleségért igyekeznek tenni, a közép-kelet-európai régióban, céljuk a biológiai sokféleség megőrzése, a fenntartható fejlődés által.

Bővebben >>     

Június 13-ig lehet nevezni az Év Fája versenyébe

Az Év Fája versenybe olyan fák nevezését várja az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők, egy kisebb-nagyobb közösség életében. Éppen ezért nem a faegyed mérete vagy életkora a döntő: a fákat egy történet kíséretében lehet nevezni, mely bemutatja, hogy miért is fontos az őt jelölőknek. A versenybe a fa fotóival és történetével lehet nevezni, az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül, május 12-től június 13-ig. Bárki nevezhet fát, akár családok, osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy vállalkozások.

Bővebben >>     

2014.05.08.

A helyi termékek jelentősége
  Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak országszerte a helyi termékek, amelynek természetvédelmi szervezetként különösen örülünk. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mivel is jár az, hogy az asztalunkra kerülő élelem ilyen szintű káros anyag kibocsájtással jár. A legtöbb esetben fel sem merül, hogy azt a terméket, amely például Dunántúlról érkezik Túrkevére, ide kell szállítani.

Bővebben >>     

2014.04.15.

Motiva koncert a túrkevei Állatkihajtón!


A Motiva Zenekar muzsikájával várjuk a pásztorok csillagának, az Esthajnalnak a feljövetelét április 26-án, este negyed 8-kor a Ligetben! Mindenkit szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2014.04.11.

Fotó- és videópályázat a helyi természeti értékekről

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány országos fotó- és videópályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok számára "Fedezd fel a helyi természeti értékeket!" címmel. A versenyre olyan fotókkal, videókkal és animált GIF-ekkel nevezhetnek a fiatalok, amelyeket a megyéjükben vagy más megyében található helyi jelentőségű természetvédelmi terület valamelyikén készítettek. Fedezd fel a helyi természeti értékeket!

Bővebben >>     

2014.04.10.

"Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára"

Szeretettel meghívjuk Önt a 2014. április 22-én 10-17 óra között Mezőtúron a Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Házban (5400 Mezőtúr Szabadság tér 17.) megrendezésre kerülő "Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára" című képzéssorozat mezőtúri állomására. Az előadásokat Éger Ákos és Farkas István tartja.
A rendezvény programjairól részletesen tájékozódhat a honlapunkon, illetve a 06-56-361-505-ös, a 06-30-409-66-82-es telefonszámon, vagy az eszter'kukac'nimfea.hu címen.


Bővebben >>     

2014.04.02.

FELHÍVÁS!

 KERESSÜK TÚRKEVE LEGJOBB HAGYOMÁNYOS SÜTEMÉNYÉT!
"Nagyanyáink így sütötték" nagykunsági népi süteménysütő verseny
Nevezni lehet: egy tálcányi saját készítésű házi süteménnyel és a recept mellékelésével, édes vagy sós kategóriában
A versenyműveket 11 óráig lehet átadni a helyszínen. Jelentkezés: a Fekete István Oktatóközpontban (Túrkeve, Erdőszél u. 1., 56/361-505) vagy a rendezvény napján a helyszínen!

Bővebben >>     

2014.03.27.

Kvízjátékban tesztelhetik környezettudatosságukat az érdeklődők
    Sikeresen zárult a Humusz Szövetség és tagszervezetei által lebonyolított országos Nulla Hulladék Turné, amely 2013-ban 32 fesztivált érintett. A program online folytatódik a Nulla Hulladék Kvízzel.
A Humusz Szövetség több mint 50 civil szervezetet tömörítő ernyőszervezetként a hulladékmegelőzés és -csökkentés elősegítését tűzte ki célul.
A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A cél, hogy az anyagokat a termelés-fogyasztás körforgásában tartsuk, és minél kevesebb természeti erőforrást éljünk fel.

Bővebben >>     

2014.03.07.

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnap alkalmából röviden megemlékezünk néhány olyan nőről, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a természeti értékek megőrzéséhez kutatóként, aktivistaként, szakpolitikusként vagy egyéb tevékenységükkel.
  A természetvédelemben és a tudományban elért eredményeik mindannyiunk számára inspirálóak és példamutatóak.

 

 

Bővebben >>     

2014.02.03.

Indul a 2014-es Klímaőrjárat vetélkedő

2014. február 20-ig lehet jelentkezni a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedőre, a Klímaőrjáratra. A régiós fordulók során a diákok 3 fős csapatokban szövetkezve derítik fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat, vizsgálják meg a lehetséges megoldásokat, és tárják fel, a lehető legmeggyőzőbb módon, saját nyelvükön kutatásaik eredményét.

 

Bővebben >>     

2013.12.03.

Sudár Anette keramikus-művész kiállítása

2013. december 1.-én, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus-művész és Bácskai Bertalan festőművész kiállítása a túrkevei Református Templom Galériájában. A kiállítást Kovács István a Túrkevei Városi Művelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Sudár Anette különleges ünnepi asztali terítékeit ajánljuk mindenki figyelmébe. A kerámiákat meg is lehet vásárolni.

Bővebben >>     

2013.11.27.

Mindenkit szeretettel várunk ismét egy kellemes délutánra a Fekete István Oktatóközpontba november 30-án szombaton!

 


 


2013.11.12.

Márton-Nap a Fekete István Oktatóközpontban

2013.11.09. szombaton került megrendezésre a Márton-Napi vigadalom a Fekete István Oktatóközpont területén.
  14 órától kézműves foglalkozás indult, ahol a gyerekek csuhébabából megformálhatták Lúdas Matyit, libát varrhattak, Márton-napi lámpást készíthettek. A vállalkozó szellemű apróságok Lúdas Matyi bőrébe bújhattak a program ideje alatt.

Bővebben >>     

2013.11.07.

Halloween partyt rendeztünk a Fekete István Oktatóközpont területén

A program október 31.-én délután 2 órakor kezdődött és este 8 óráig tartott.
A rendezvény a gyerekek körében nagy sikert aratott, hiszen a programok jó részébe pontosan őket szerettük volna bevonni. A gyermekeknek lehetőségük volt kézműveskedni, ahol kerámiatököt festhettek, lámpást készíthettek. Később, a sötétedés beálltával egy éjszakai tanösvénytúrán vehettek részt a jelenlévők (4 tanösvénytúrát szerveztünk egymás után).

Bővebben >>     

2013.11.07.

Márton-napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással ünnepelt nap.
Ha Ön is részese szeretne lenni ennek a fantasztikus ünnepnek látogasson el hozzánk és vegyen részt családjával 2013.11.09-én SZOMBATON 14:00-tól a Fekete István Oktatóközpontban!

Részletes program:
- Kézműves foglalkozás: 14:00-17:00
- Készítsd el Ludas Matyit
- Varrjunk Libát
- Készíts Márton napi dekorációt
- Mesék Márton- napra 15:00-15:30
- Legyél te Ludas Matyi! 15:30-17:00
- Liba keresés a Véderdőben! 17:00-18:00
- Lámpás felvonulás! 18:00-19:00
- Játszóház: 14:00-17:00 300.-Ft/ fő/ félóra

2013.10.29.

2013. október 18.-án megrendezésre került a
Fekete István Oktatóközpontban a
Purina sertéstakarmányozási értekezlet

Az értekezlet keretében 2 új terméket mutattak be a Purina munkatársai. A rendezvényen több helyi termelő is részt vett.

Bővebben >>     

2013.10.28.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt
2013. október 31.-én este a Fekete István Oktatóközpontban megrendezésre kerülő
Halloween kézműves Partyra!

 

 

 

 

 

2013.10.16.

Tisztelt állattartók!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az október 18-án 18:00-tól tartandó sertéstakarmányozási értekezletre, melyet a PURINA munkatársai tartanak a Fekete István Oktatóközpontban.

Bővebben >>     

2013.09.13.

Nemzetközi fotópályázat - Fotózd le Európa energia-jövőjét!

Ragadj kamerát és küldj fotót arról, hogyan látod Európa energia-jövőjét 2050-ben!
A legjobb fotókat Brüsszelben forgalmas helyen kiállítjuk, és a nemzetközi nyertes, valamint a legjobb magyar fotó és a közönségdíjas magyar fotó készítője is értékes díjat kap!
Díjak:
- A nemzetközi díj nyertese: 1000 euró értékű, fotófelszerelésre költhető utalvány
- A legjobb magyar fotó díja: 200 000 Ft értékű Extreme Digital utalvány
- Magyarországi közönségdíjas: 100 000 Ft értékű Extreme Digital utalvány
- A legjobb fotók felhasználásával nemzetközi kiállítás Brüsszelben
A fotók

beküldésének határideje: 2013. szeptember 22.
A pályázat szabályai, letölthető jelentkezési lap és egyéb infók: http://www.mtvsz.hu/fotozd_le_europa_energia_jovojet     

2013.08.29.

Összefoglaló az önkéntes napról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntes napja 2013. 08.24-én került megszervezésre egyrészt a Fekete István Oktatóközpontban (az egyesületünk központja), másrészt pedig egy külső helyszínen (Túrkeddi szőlőben).

 


Bővebben >>     

2013.08.27.

2013. augusztus 30-án vár mindenkit szeretettel a Fekete István Oktatóközpont!

 

 

 

 

 

 

2013.08.22.

Családi hétvégék a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Várunk mindenkit szeretettel egy újabb jó hangulatú pénteki programra!

 

 

 

2013.08.15.

Családi hétvégék a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel minden szombaton és vasárnap 12:00-20:00-ig!

 

 

 

2013.08.13.

Szeretettel várunk mindenkit augusztus 16-án, pénteken 14 órától a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Programok:

- Játszóház

- Trambulin

- Gyöngyfűzés

- Hajfonás

- Lufihajtogatás

- Batikolás: Hozz egy fehér pólót és alakítsd át!

 

2013.08.08.

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülők!

A Fekete István Oktatóközpont új szolgáltatást nyújt az érdeklődők számára!

 

 

 


Bővebben >>     

2013.08.05.

 

Tökéletes szórakozási lehetőség gyermekének!

Vegyenek részt a programokon és nyerjenek egy félórás ajándékutalványt a játszóházunkba!

 

 


Bővebben >>     

2013.07.23.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevők körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő magánszemélyek véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, a lakossági igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

 

Bővebben >>     

2013.07.22.

 

A Fekete István Oktatóközpont július 26-án pénteken gyerekprogramot szervez.

 

Várunk Téged is szeretettel!

Bővebben >>     

2013.07.18.

Kedves Gyerekek!

 

A Fekete István Oktatóközpont pénteken ismét akciónapot szervez a gyerekeknek, melyre szeretettel meghívunk minden érdeklődőt.

Bővebben >>     

2013.07.16.

Nagy sikere volt a Fekete István Oktatóközpontban megrendezett akciónapnak, amely 2013.07.12.-én délután került megrendezésre.

Az akciónap keretében különböző programokon vehettek részt a gyerekek. Ékszereket készítettek, kincset kerestek az erdőben, ügyességi játékokon vettek részt. Az itt elkészített és kiérdemelt ajándékokat haza is viehették.

További akciós napok július hónapban:

  2013.07.19.

  2013.07.26.

Bővebben >>     

2013.07.09.

Szeretettel várunk mindenkit július 12-én, pénteken 14 órától a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt:

- Tanösvénytúra szakvezetéssel

- Gyöngyfűzés

- Játszóház

- Ügyességi játékok

- Kincskeresés a véderdőben

- Trambulin

Részletes program

 

2013.05.06.

Vedd, védd és vidd a helyit!
 A Herman Ottó Természetvédő Kör megnyitotta a Kevi Portéka webáruházat, ahol Túrkevén és környékén élő kézműves mesterek termékei kaphatóak. A későbbiek során helyben előállított bioélelmiszerekkel és egyéb helyi termékekkel kívánjuk bővíteni kínálatunkat, melyhez várjuk térségi kézművesek, helyi termék előállítók, őstermelők jelentkezését!

Bővebben >>     

2013.04.05.

Digitális képgyűjtemény a Kárpát-medence élővilágából
  A Kárpát-medence élővilága rendkívül gazdag, de veszélyeztetett.
Ezért Dr. Hamar József ökológus, a szolnoki Tisza Klub vezetője, fotogén fajcsoportokból álló, non-profit képgyűjteményt hozott létre, melyben egyesületünk tagjainak fotói is megtalálhatóak.
  A tematikus képgyűjtemény szakemberek és laikusok számára egyaránt segítséget ad a fajok ismeretéhez, és azok meghatározását is könnyíti.

Bővebben >>     

2013.03.21.

Szavazás az Európai Parlamentben a Közös Agrárpolitika reformjáról
  Az elmúlt héten, március 13-án az Európai Parlament tagjai plenáris ülésen vettek részt Strasbourgban, melynek során a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szavaztak. Az ülésen a képviselők döntöttek olyan kérdésekben, amelyek nagyban érintik a kis- és nagytermelőket is. Az Európai Parlament olyan döntést hozott, amely éppen csak egy apró lépést tesz az európai földművelés "zöldüléséért". A környezetileg felelős mezőgazdaságot napirendre tűző vitáknak az ad aktualitást, hogy egyre határozottabban és egyre szélesebb körben válnak nyilvánvalóvá a nagyüzemi termelés káros hatásai.

Bővebben >>     

2013.03.20.

Molnár-féle szélmalom
  Túrkeve határában a huszadik század elején még 12 holland típusú szélmalom működött. Többségük az 1800-as évek utolsó évtizedeiben épült, mára hírmondónak csak a romos állapotban lévő Molnár-féle szélmalom maradt meg. A hajdanán négy 12 méteres mozgatható vitorlával rendelkező malom kedvező széljárás esetén egy nap alatt 40 mázsa lisztet és darát tudott készíteni. Alsó fekvő malomköve 14, felső forgó malomköve 18 mázsát nyomott. A malombelső vörösfenyőből, a tengelyek és a kerekek akácfából készültek. A 16 méter magas, négyszintes épület minden emeletének külön funkciója volt a tárolástól a tető szélirányba forgatásáig.

Bővebben >>     

2013.03.20.

 Egy kicsi változtatást!

Érdekes, hogy a mindennapi életben az emberek nagy többsége nem foglalkozik olyan dolgokkal, amik a mindennapjainkat befolyásolják. Ha nem is a mai napokat, de a pár év vagy évtized múlva esedékes mindennapokat feltétlenül.
  Miért van az, hogy lassan már a csapból is olyan történetek folynak, hogy mennyire egészségtelenek azok az ételek amikhez az átlagember hozzájuthat (boltokban, szupermarketekben árusított termékek), hogy mennyi vegyszer kerül rájuk /beléjük, hogy mennyi méh, növény és állat pusztul el feleslegesen a termesztésük/tenyésztésük alatt.

Bővebben >>     

2013.03.19.

Gyalogolj a vízért!
  2013. a Vízi Együttműködés Nemzetközi éve. Együtt kell működjenek országok, államok vezetői, hiszen a víz nem ismer határokat. Együttműködnek vízügyi szakemberek, amikor gátakat tép a víz, együttműködnek vízmérnökök, hogy iható vizünk legyen, és akár mi, otthon a családban, hogy ne pazaroljuk a vizet. 2013. március 22-én délután 1430-kor várunk mindenkit szeretettel a Tesco- parkolójában, kerékpárral. Hogyan kerül a csapba a tiszta, egészséges ivóvíz? Szeretnénk a víz útját végigjárni. Látogatást teszünk a Vízműtelepre, ill. a Szennyvíztisztítóhoz. A szakemberek segítségével betekintést kapunk, településünk ivóvízellátásáról. 16 30 -kor a Polgármesteri Hivatal előtt ér véget a rendezvény. Nekünk még természetes, hogy van tiszta ivóvizünk, s ezt gyakran meg sem becsüljük, micsoda kincs is ez, s ha odafigyelünk, még sokáig így lehet. .

Bővebben >>     

2013.03.19.

Meteorológiai világnap: március 23.
  Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként Genfben 1950 márciusában alakult meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ intézményeként, amely 1951. áprilisában kezdte meg munkáját. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, melynek emlékére határozták el 1960-ban a meteorológiai világnap megünneplését. A meteorológiai előrejelzésnek egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a globális klímaváltozás kapcsán a szélsőséges időjárási tényezők egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, holott a mindennapi életünk, a földművelés és számos más tevékenység számára fontos, hogy a munkák tervezéséhez időjárási információkkal bírjon. Az időjárás változékonysága és a Föld klímájának alakulása egyébként is egyik legfontosabb mutatója az emberi tevékenység, ezen keresztül jól érzékeljük bőrünkön a környezetszennyezés, pusztítás számtalan visszacsatolását a bioszférában.

Bővebben >>     

2013.02.19.

A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület is képviseltette magát a FEHOVA rendezvényen, amely 2013.02.14-17-ig Budapesten, a HUNGEXPO területén zajlott. Az Egyesület célja az volt, hogy megismertesse a vadászható lúd-és récefajokat, valamint védett és fokozottan védett récefajokat. A program keretében 500-500 plakát és 2000 példány szórólap készült el, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium "Zöld Forrás" pályázati támogatásával valósult meg. A rendezvény ideje alatt számtalan érdeklődő vadász fordult meg a NIMFEA standnál, így az összes szórólap és plakát kiosztásra került.

Bővebben >>     

2013.02.01.

 DR. Balogh János hagyatéka a ma emberének

Vajon mi túrkevei emberek mennyit tudunk az ő életéről, munkásságáról? Hány háztartásban található meg valamelyik ismeretterjesztő könyve, s mennyien olvastuk ugyan ezeket? A nagysikerű rádiós illetve televíziós sorozatait ismerjük-e? Megmutatjuk-e ezeket gyermekeinknek? Tiszta gondolatait, meglátásait, -melyek már a hetvenes években azokra a globális környezeti problémákra figyelmezettek, s napjainkban égető valósággá váltak-, komolyan vesszük-e? Élete, születésétől a haláláig erkölcsi minta lehetne saját, s gyermekeink életére nézve egyaránt. Nagyon szeretnénk, ha mi túrkeveiek büszkék lennénk rá, hogy ebből a kis mezővárosból ilyen nagyszerű emberként s világhírű tudósként lépett a nagyvilágba, saját kitartása s szorgalma árán. Ami minta lehetne fiataljaink szemében is. Akarattal, kitartással szinte bármit el tud érni az ember, ami az álma.
Hisz' ő már gyerekként is az trópusi utazásokról álmodott, s vágya teljesült.

 

Bővebben >>     

2013.01.30.

 XI. Zöld Szemfüles Természetismereti Vetélkedo

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület idén XI. alkalommal hirdeti meg Zöld Szemfüles Természetismereti vetélkedőjét, melyen az általános iskolák felső tagozatos tanulói mérhetik össze természetismereti és környezetvédelmi tudásukat. Vetélkedőnk célja, hogy a résztvevők megismerjék hazánk állat- és növényvilágát, valamint a természetvédelem és környezetvédelem fontos kérdéseit.

 

Bővebben >>     

2013.01.28.

 "FÉNYKALITKA"

Szőke Péter fotókiállítása Túrkevén, a Művelődési Házban 2013. január 31-én 16 órakor.

A kiállítást megnyitja:

Kovács István és Sallai R. Benedek

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

     

2012.12.04.

 A törékeny cserépedény és életünk szövetei

 2012. december 2-án, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus és Debreczeni János népi iparművész kiállítása a Túrkevei Református Templomgalériában. Ha a karácsony hangulatát szeretnénk egy kicsit átérezni, látogassunk el ide, s gyönyörködjünk a két művész alkotásaiban.
  Sudár Anette különleges ünnepi terítékeit , asztali és fali gyertyatartóit ajánljuk figyelmébe mindenkinek!


Bővebben >>     

2012.12.03.

 NOVEMBER UTOLSÓ PÉNTEKJE - NEMZETKÖZI NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP
November 30-án alapítványunk is megemlékezett erről a fontos zöld jeles napról. A megjelent gyerekek nagyon aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Ügyesen érzékelték a reklámok csábító hatásait, melyek gyakran fölösleges vásárlásokhoz vezetnek. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ráébredjenek a közelgő karácsony veszélyeire, az ajándékvásárlás buktatóira, arra, hogy az előttünk álló adventi időszak a pazarlásban, túlköltekezésben élen szokott járni,s ezt ésszerűséggel, tudatos készülődéssel előzzük meg.

Bővebben >>     

2012.11.29.

 AJÁNLÓ

  "A törékeny cserépedény és életünk szövetei" című kiállításra sok szeretettel vár mindenkit Sudár Anette keramikus és Debreczeni János népi iparművész 2012. december 2-án, a Túrkevei Református Templomgalériában a 9.15 órakor kezdődő istentiszteletet követően.
A kiállítást megnyitja: Dr. Bartha Júlia Ph.D, etnográfus

Bővebben >>     

2012.10.26.

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
SZENNYEZÉSBŐL ZÖLDENERGIA TÚRKEVÉN - TERMÁLVÍZ KÍSÉRŐGÁZ HASZNOSÍTÁS

Túrkeve, 2012. október 25. A Túrkeve Városi Önkormányzat beruházásának célja a városi termálfürdő - jelenleg a levegőt szennyező, - üvegházhatású metán kísérőgázának hasznosítása. A több mint 125 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként villamos áramot és hőenergiát állítunk elő a korábbi szennyezőből, és ezáltal évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése.

 

Bővebben >>     

2012.10.25.

 MEGHÍVÓ 

TÚRKEVE IDEGENFORGALMI FEJLESZTÉSÉNEK TOVÁBBI LEHETŐSÉGEI
  Túrkeve Város Önkormányzata és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton tisztelettel meghívja Önt és kedves munkatársait Túrkeve idegenforgalmi fejlesztésének további lehetőségeiről szóló műhelymunkára, munkamegbeszélésre.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1. sz. (Ecsegi u. 22.)
Időpont: 2012. november 7-én, 14.00 órás kezdéssel

 

 

Bővebben >>     

2012.10.25.

 MEGHÍVÓ  ZÁRÓRENDEZVÉNYRE
Ökoturisztikai központ szolgáltatás fejlesztése az Alsó-Berettyó melléken (A túrkevei Fekete István Oktatóközpont szolgáltatásfejlesztése)
  A Trollius Europaeus Természetvédelmi Szolgáltató Bt. vezetőjeként ezúton tisztelettel meghívom az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának támogatási rendszerében megvalósított ÉAOP-2.1.1/H-11-2011-0019 sz. projekt zárórendezvényére. Időpont: 2012. november 7. 15.00 óra Helyszín: Fekete István Oktatóközpont Túrkeve, Erdőszél u. 1. (megközelítés: Ecsegi u. 22. felől)

 

 

Bővebben >>     

2012.10.16.

 Ebesi Csuhéfesztivál

  Október 6-ára érdekes összejövetelre kaptunk meghívást. A Falusi Turizmus Országos Szövetsége Hajdú -Bihar megyei tagjai, az ebesi vendégvárók Nóta- és Csuhéfesztivált rendeztek a Sári Majorban. Itt felelevenítették a kukoricabetakarítás, felhasználás hagyományait.

Bővebben >>     

2012.10.03.

 Látogatók a Molnár-féle szélmalomban

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák szellemi és épített örökségünk érdekes helyszíneire, épületeink értékére. Az országszerte több száz helyszínen zajló program idén az "Örökölt üzenet" mottót kapta, utalva arra, hogy a meglátogatható épületek a múlt üzenetét hordozó történelmi emlékként élnek tovább a jelenben.

Bővebben >>     

2012.09.24.

Daganatok patkányokban génmódosított kukorica miatt

Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál - állítják francia kutatók tanulmányukban. Bár a kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre készteti, az eredmények minden bizonnyal újabb vitát indítanak a GM-növények biztonságosságáról.

Bővebben >>     

2012.09.11.

 2012. szeptember 15: Kulturális Örökség Napja a Molnár-féle szélmalomban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén első ízben csatlakozik az Európa 48 országában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében

2012. szeptember 15-én (szombaton) 10-16 óra között MALOMNAP-ra várjuk az érdeklődőket a Kisújszállási úton lévő Molnár-féle szélmalomba!Bővebben >>     

2012.08.26.

 Slimbridge, Anglia
2012 augusztusában immáron második alkalommal ebben az évben utazhatott a NIMFEA Slimbridge-be, hogy meglátogassa a nagy példaképét a Wildfowl and Wetland Trust természetvédelmi centert ( www.wwt.org.uk ). Ezen látogatás alkalmával is próbáltuk átvenni azt a tudást amivel ők a WWT-t működtetik.Számos olyan technikát alkalmaznak a vizes élőhelyek ébrentartására, ami igazán egyedülálló! Minden alkalommal, amikor esélyünk nyílik meglátogatni őket, tárt karokkal várnak és szívesen tanítanak minket, adják át a sok éves tapasztalataikat.

Bővebben >>     

2012.08.08.

Fejlesztések a Fekete István Oktatóközpontban

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeresen pályázott és 28.605.630 Ft támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program "A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című konstrukció keretében "A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0002 azonosítószámú pályázatával.

 

Bővebben >>     

2012.07.31.

 A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Diverziti Egyesület és a Greenpeace Magyarország minden kamera, illetve egyéb felvevőberendezés-tulajdonost hív, hogy vegyen részt a második nemzetközi Green-Go rövidfilm versenyen és fesztiválon!

Letölthető a magyar nyelvű kiírás és a jelentkezési lap!

 

 

 

Bővebben >>     

2012.07.19.

A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Diverziti Egyesület és a Greenpeace Magyarország minden kamera, illetve egyéb felvevőberendezés-tulajdonost hív, hogy vegyen részt a második nemzetközi Green-Go rövidfilm versenyen és fesztiválon!

A kisfilmes kategóriák az alábbiak:
- Energia[Forradalom] a fenntartható energia nemzetközi évében
- Ünnepeljük együtt az európai természetet
- Az élőhelyvédelmi irányelv 20. évfordulója alkalmából
- Fedezd fel a kulturális és a biológiai sokszínűséget - az életünk alapját

Bővebben >>     

2012.07.18.

 Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvének 20. évfordulója alkalmából a CEEweb a Biodiverzitásért nemzetközi ernyőszervezet fotópályázatot hirdet a következő két kategóriában:

1. Natura 2000 fajok és élőhelyek
2. A Natura 2000 hálózat ökoszisztéma szolgáltatásai, mint túlélésünk alapjai témában.
  Ha szereti a természetet, sokat kirándul, fotózik, vagy egyszerűen csak élvezi a természet nyújtotta élményeket, keresse elő fényképezőgépét a szekrény mélyéről, menjen ki a természetbe és készítsen fotókat a Natura 2000 hálózathoz kapcsolódva!

Bővebben >>     

2012.07.11.

 Auchel, Franciaország
A "Testvérvárosi Kapcsolatok Hálózatának Kialakítása" című programunk révén ismét egy külföldi utazásról számolhatunk be. 2012.július elején egy újabb csoportunk jutott el Túrkeve első testvérvárosába, a franciaországi Auchel-be. Szívélyes, kedves fogadtatásban részesültek a csoportok. A vendéglátók mintha először fogadták volna a Túrkevéről érkező csoportokat, olyan lendülettel mutatták be városukat, mintha első alkalommal látogattuk volna meg őket.

Bővebben >>     

2012.06.27.

 Meghívó
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait a Nézzük át a padlást! – néprajzi tábor Túrkevén című programsorozatának ünnepélyes megnyitójára
- Időpont: 2012. július 1. (vasárnap) 15.00
- Helyszín: Fekete István Oktatóközpont (Túrkeve, Erdőszél u. 1.)

 
 Bővebben >>     

2012.06.20.

 Péntekig lehet jelentkezni a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis táborunkba!
A nyári szünet első tábora a Fekete István Oktatóközpontban a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis tábor ahová a 6-14 éves gyerekeket várjuk.
A jelentkezési határidőt június 22-éig, péntekig kitoltuk. A táborban a következő kézműves tevékenységek elsajátítására lesz lehetőség: agyagedény, agyagállatkák készítése, gyöngyfűzés: ékszerek, gyöngyállatok készítése, szövés szövőkereten, kör alakú szövés, csuhéállatkák, csuhévirág készítése, gyöngyszövés, nemezlabda készítése, keresztszemes hímzés, szabás – varrás, szalmafonás. A kézműveskedésen kívül kerékpáros kirándulás, lovaglási lehetőség, erdei tanösvény bejárása, számháború és labdajátékok színesítik a programot. Szeretettel várjuk a táborozni vágyókat!

 
 Bővebben >>     

2012.06.14.

 KÖNYVAJÁNLÓ - Debreceni Lászlóné: Hűség és buzgóság
Debreceni Lászlóné ismét egy szép és tartalmas kötettel ajándékozta meg Túrkevét, melyet szeretettel ajánlok az Olvasók figyelmébe. A Herman Ottó Természetvédő Kör kiadásában Hűség és buzgóság címmel most napvilágot látott könyv - a tavaly megjelent Értéket hordoznak az idők című mű folytatásaként – négy idős túrkevei adatközlő élményszerű visszaemlékezéseit tartalmazza, újabb izgalmas epizódokat szolgáltatva városunk történelméhez

 
 Bővebben >>     

Dr. Sterbetz IstvánMegrendülve értesültünk arról, hogy 2012. május 18-án, hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt Dr. Sterbetz István, a Madártani Intézet volt igazgató-helyettese, Pro Natura emlékérmes természetvédő.
Szeretve tisztelt volt kollégánk, barátunk elévülhetetlen érdemeket szerzett többek között a Körös-Maros Nemzeti Park kihirdetésének kezdeményezése és szakmai előkészítése, a hazai túzok- és vízimadár-védelem megszervezése, a vizes élőhelyek hazai védelme, továbbá a természetvédelem és a vadgazdálkodás harmonizálása terén.
Ezúton is kifejezzük részvétünket a gyászoló hozzátartozóknak.

2012.05.13.

 Nagyszalonta, Nagyvárad
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy nyertes pályázata által, mely a testvérvárosi kapcsolatok hálózatának kialakítására irányul, eljuthatott egy 25 fős csoport, a város oktatási intézményeinek képviselőiből, Nagyszalontára és Nagyváradra, ahol két kellemes napot tölthetett el. Első napjukon az Arany János Iskolaközpontba érkeztek meg. Egy éve magyar iskolaként működik, körülbelül 900 magyar diákja és nagyjából 70 fős nevelőtestülettel működik. Az iskola igazgatója Mészár Julianna, fenntartója a nagyszalontai Református Egyházközség, Mikló Ferenc Esperes úr irányításában.

 
 Bővebben >>     

  Állatkihajtó Ünnep 2012.04.28. (szombat)

 FELHÍVÁS!
Keressük Túrkeve legjobb hagyományos ízeit, specialitásait!

- "Nagyanyáink így sütötték" (nagykunsági népi süteménysütő verseny)
- "A legjobb kevi szilvapálinka"
- "Túrkeve legjobb házi lekvárja"

A ,,versenyműveket" a rendezvény napján
8.00-10.00 óra között lehet átadni a helyszínen

 
 Bővebben >>     

2012.04.24.

 Év Fája Verseny 2012
  Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája Versenyt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját egész Magyarországról.
  A verseny keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek, a helyben élőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál. Bárki: baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások jelölhetik kedvenc fájukat egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával.

 
 Bővebben >>     

 

 FELHÍVÁS KÉZMŰVESEKNEK!
A túrkevei Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2012. április 28-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet. Az egész napos rendezvényen a hajdani legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.
A népi mesterségek elismeréseként és támogatásaként rendezvényünkön a kézművesek, népi kismesterek, népi iparművészek, valamint a hagyományos előállítású, házi jellegű élelmiszerek gyártói, forgalmazói számára ingyenes megjelenési és értékesítési lehetőséget biztosítunk.

 
 Bővebben >>     

2012.02.27.

 Rétisas helyett fűrész
2012. február 23-án reggel fekete gólya és rétisas fészek térképezésre indultam Tiszaroff határába. Eredeti tervem szerint csak át akartam haladni Tiszabő községén, föl a töltésre, majd tovább Tiszaroffra. Sajnos a korai indulás ellenére, nem én voltam az első ember a gáton, de még csak nem is a legszorgalmasabb!

 
 Bővebben >>     

2012.02.21.

A tanyák értékei
A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének pályázati felhívása
Rohanj! Siess! Szaladj! Vagy állj meg egy pillanatra és lásd meg a szépet a csendben, a nyugalomban, lásd meg a szépet, a lehetőséget a tanyában!

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával – pályázatot hirdet nappali tagozatos egyetemi és főiskolai hallgatók számára művészeti alkotások és tudományos munkák készítésére. A két kategória nyertes pályaművei pénzjutalomban részesülnek. A jutalmazására összesen 350 000 Ft áll rendelkezésünkre.

 
 Bővebben >>     

2011.09.18.

 A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület meghirdeti a nemzetközi "Szén-dioxid Nyomozók" verseny második fordulóját. A diákok is bevonhatóak az éghajlatváltozás elleni küzdelembe! Segíteni kell nekik megérteni, hogy mindennapi életükkel milyen hatással vannak a környezetükre. Tudatos energiafogyasztásra és szemléletváltozásra van szükség, melyek fejlesztésére a diákok aktív részvételével zajló iskolai programok nagyon alkalmasak.

 
 Bővebben >>     

2011.09.08.

A Süni ökológiai gyereklap és a Vadon tudományos-ismeretterjesztő folyóirat 2011 őszétől is megrendezi tanéven át tartó ökológiai vetélkedőit.
A részvétel ingyenes! A Süni Vetélkedőre 4-5. évfolyamos, a Vadon Vetélkedőre 6-7. évfolyamos diákok négyfős csapatait várják, egy szervező pedagógus (esetleg szülő) kíséretében.

  
 Bővebben >>     

2011.08.26.

Anyaközpont és tanácsadó Münchenben
Tanácsadó központ a természetes szülésért és szülővé válásért - Praktikus segítség a családoknak már a születéstől. Harminc éve működik ez a központ, a nők körében általánosan ismertek a központ által nyújtott szolgáltatások, rengetegen igénybe veszik. Eredetileg a természetes szüléssel kapcsolatos tanácsadás volt a célja ennek a közösségnek, abból nőtte ki magát ez a központ.

  
 Bővebben >>     

2011.08.25.

XV. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL - életmód hétvége nem csak növényevőknek - 2011. augusztus 27-28.
2011. augusztus 27-28-a között immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL-t, mely táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs- és táncfoglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékbemutatót kínál - nem csak vegetáriánusoknak!

  
 Bővebben >>     

2011.05.16.

Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten! Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a "zöld" gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok - mind egy helyen.
A tartalom folyamatosan bővül.

  
 Bővebben >>     

2011.04.27.

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség Napjainkban, huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a szerencsés kimenetelű súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett - ma még megjósolhatatlan következményekkel járó - fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Itt az ideje, hogy Magyarországon is gyökeresen átértékeljük hozzáállásunkat az atomenergiához, illetve az energiatermeléshez és -fogyasztáshoz.

 
 Bővebben >>     

2011.04.19.

Felhívás Napenergiát népszerűsítő rendezvények szervezésére
Az Európai Solar Days egy olyan, több európai államra kiterjedő nemzetközi kampány, mely mind az Európai Unió, mind pedig a nemzetközi napenergia szövetség támogatását bírja. Ebben a 2011 és 13 között zajló, három éven át tartó európai együttműködésben 17 partnerország vesz részt, a magyarországi partner a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló).

 
 Bővebben >>     

2011.02.07.

2011. az erdők hivatalos nemzetközi éve
Február 2-án New Yorkban az Egyesült Nemzetek 9. Fórumán hivatalosan is megnyílt az Erdők Nemzetközi Éve. Az ezzel járó, egész éven át tartó eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodásra, a védelem és a fenntartható fejlődés minden erdőtípusra vonatkozó szükségességére.

 
 Bővebben >>     

2011.01.14.

Van kiút az energiafüggőségből! Vedd rá a szomszédodat!
Milyen módon vennéd rá a szomszédodat, hogy kevesebb energiát használjon? Írd meg blogbejegyzésünk - http://mtvsz.blog.hu/ - kommentjében:
elbeszélésben, versben, vagy dalszöveg formájában.

 
 Bővebben >>     

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

  
    

2010.11.03.

A szelíd víziturizmus fejlesztéséért a Bodrog folyón
Ezt a címet viselte az a projekt, amelynek eredményeit két természetvédelemmel foglakozó szervezet - a magyarországi Zöld Kör és a szlovákiai BENCE egyesület - mutatta be a nagynyilvánosság számára október 28-án, a bodrogkeresztúri Turisztikai Központban. A 2009. év végén indult projekt keretében több, az ágazaton belüli együttműködést elősegítő workshop került megrendezésre a térség turisztikai szolgáltatóinak meghívásával.

  
 Bővebben >>     

2010.11.03.

Faültetéssel a júniusi orkán erejű vihar okozta károk enyhítéséért
Még bizonyára sokan emlékeznek a június 14-ei viharra, amely a megye számos pontján tombolt. Tetőket bontva meg és fákat borogatva főként Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Téglás térsége sínylette meg a természeti csapást, több százmillió forintos kárt okozva az ott élőknek. A hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör a vihart követően egy felhívást tett közzé, amelyben felajánlásokat várt a kidőlt és elpusztult fák pótlására.

  
 Bővebben >>     

2010.10.20.

Legyen az év megmentett fája a dévaványai "MAKKFA"
Az Ökotárs Alapítvány pályázatot hirdetett az év fája cím elnyerésére. Nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresték, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál - vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

  
 Bővebben >>     

2010.10.14.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara idén is meghirdeti középiskolás csapatok számára az Anyagtudományi Versenyt. A tanulmányi verseny központi témája idén a napenergia hasznosítása. Célunk az, hogy a versenyfeladatok megoldása során a diákok a szolár-technológiák és az anyagtudomány kapcsolatában rejlő szépségeket felfedezzék.

 
 Bővebben >>     

2009.03.30.

Indul a szolnoki KLÍMA Show - Tegyen érte, hogy környezetünknek legyen jövője!
A szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ szervezésében április 3-án és 4-én, péntektől szombatig tartják az I. KLÍMA Show-t.  A rendezvény környezetvédelmi programjairól többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondoskodik.

 
 Bővebben >>  

2009.03.28.

A Víz Világnapjától a "Ne vásárolj semmit" napig Internetes vetélkedő a környezetkímélő fogyasztásról
A Magosfa Alapítvány internetes vetélkedőt hirdet általános iskolák 5., 6. és 7. osztályos tanulói számára. Célunk, hogy a gyerekek bővítsék ismereteiket a környezetkímélő fogyasztásról, a tudatos vásárlásról és a méltányos kereskedelemről (fair trade).

 
 Bővebben >>  

2009.03.26.

Kiírásra került KEOP pályázatok
2009. március 23-án kiírásra került a Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek c. KEOP-2009-6.2.0/A és KEOP-2009-6.2.0/B pályázati konstrukció.

 
 Bővebben >>  

2009.01.20.

"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa"
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében hirdette meg turisztikai tevékenységek ösztönzésére irányuló pályázatát 2008. októberében.

 
 Bővebben >>  

2009.01.19.

Magosfa Alapítvány pedagógus képzése
A Magosfa Alapítvány 2009-ben ismét megtartja 60 órás akkreditált pedagógus továbbképzését Királyréten. Céljuk a természetet ismerő, a gyerekek vezetéséhez értő, helyismerettel rendelkező szakmai vezetők képzése.

  
 Bővebben >>  

2008.12.06.

Pásztoradvent a Hortobágyon
Az őszi állatbehajtás hagyományainak felidézésében vehettek részt Egyesületünk tagjai a november 29-én megrendezett "Pásztoradventen", ahová a szervezet munkáját segítő helytörténeti kutatók is elkísértek bennünket.  
 
 Bővebben >>  

2008.12.06.

Gazdafórum a Kölcsönös Megfeleltetés megértéséért
Az európai agrártámogatások rendszerében a 2003-as évhez kötődik a közvetlen kifizetések (majdnem) teljes szétválasztása a termeléstől és a termelési tényezőktől, valamint a kölcsönös megfeleltetés (KM) kötelezővé tétele.
 
 Bővebben >>  

2008.12.05.

Beklen Alapítvány ügyei
A Beklen Alapítvány Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozza érdekérvényesítő, környezetvédelmi és természetvédelmi jogi vonatkozású ügyeit, melyhez a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szakmai segítségét veszi igénybe.
 
 Bővebben >>  

2008.12.04.

HOTEK rendkívüli közgyűlés meghívó!
A Herman Ottó Természetvédő Kör ezúton hívja meg a kedves tagjait és elnökségét 2008. december 19. pénteken, 15 órától tartandó rendkívüli közgyűlésére. Helye: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1. előadóterem
 
 Bővebben >>  

2008.12.03.

Meghívó- Családon belüli erőszak: mit tehetünk?
A Beklen Alapítvány egy előadással egybekötött beszélgetést szervez Családon belüli erőszak: mit tehetünk? címmel. Az eseményen Herman Judit, gender szakértő, szaklektor, a NANE Egyesület volt munkatársa vezeti fel a témát a mellékelt tematika szerint. Erre az előadásra invitáljuk Önöket nagy szeretettel.
 
 Bővebben >>  

2008.11.03.

Újra indul a Klímaőrjárat!
Országos vetélkedő indul a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezeteinek koordinációjával. A vetélkedő első fordulójának kiírására november 4-én kerül sor. A verseny 4 fordulós lesz, témája a klímavédelem és az éghajlatváltozás.

 
 Bővebben >>  

 

Rendhagyó mozidélután
Október 16. az élelmezés világnapja. A Korda Sándor Filmszínházban ez alkalomból egész délután ingyenes filmvetítés várja azokat, akik kritikus szemmel nézik a világot, és legfőképpen pedig szeretik tudni, hogy mi kerül a tányérjukra.

 Bővebben >>  

2008.10.15.

A Beklen Alapítvány sikeresen pályázott a Norvég Civil Támogatási Alapra
A Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány pályázatát támogatásra méltónak találta a Norvég Civil Támogatási Alap. A projekt a "Környezetvédelem és fenntartható fejlődés" témakörben került benyújtásra, "Környezet és természetvédelmi érdekérvényesítés civil jogi eszközökkel" címmel.

 Bővebben >>  

2008.10.07.

Egészségtelen iskolakörnyezet?
Egyre több olyan bolt illetve reklám található az iskolák környékén, melyek növekvő vásárlásra, egészségtelen életmód folytatására ösztönzik a könnyen befolyásolható, iskolás gyermekeket. Az oktatási intézmények környékén gombaként szaporodó trafikok, kisboltok chips és gumicukor kínálata az egészséges és tudatos életmódot közvetítők egyik legnagyobb ellensége.

 Bővebben >>  

  2008.09.27.

JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT
 Térségünkben sajnos nem ismeretlen probléma, hogy jellemzően női munkahelyeken (varróüzemekben) a nőket gyakorta a munkajogot sokszorosan megsértve foglalkoztatják (normatív díjas bérezés, fizetetlen túlórák, szabadnapok ki nem adása, stb.).
 Bővebben >>  

  2008.09.14.

Á R H 008 - szeptember 22-28.  TEdd, hisz teHETED!
A Central and Eastern European Citizens Network tagországai és tagszervezetei felhívással fordulnak mindazokhoz, akik fontosnak tartják a közösségi alapú társadalom kialakulását és ezért tenni is képesek/hajlandók, hogy alakítói, vagy résztvevői legyenek az Állampolgári Részvétel Hete nemzetközi eseményeinek!
 Bővebben >>  

  2008.07.25.

MEGHÍVÓ
Kedves érdeklődő lovas barátaink!
Szeretettel meghívunk Benneteket a
FURIOSO - NORTH STAR LÓFAJTA
KEDVELŐINEK II. TALÁLKOZÓJÁRA

Időpont: 2008. augusztus 3.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont
 Bővebben >>  

  2008.06.23.

Gazdaköri ülés
Múlt hónapban gazdaköri ülésre került sor a Fekete István Oktatóközpontban. Sajnos a gazdakör tagjai igen szerény számban képviseltették magukat, ennek ellenére fontos döntések kerültek elfogadásra. Az összejövetel egyik célja az volt, hogy tisztázódjanak a kör és az egyesület együttűködési lehetőségei.

 Bővebben >>  

  2008.06.21.

Lebontották az Ilona malmot
 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület összes megkeresése, hivatalos kérelme és a mezőtúri lakosság rosszallása ellenére is megkezdődtek az Ilona-malom bontási munkálatai Mezőtúron. Sajnos semmit nem kíméletek meg, a közel 10 éve teljesen felújított gépészetet sem sikerült kimenekíteni az épületből.

 Bővebben >>  

  2008.05.18.

Május 22. a biológiai sokféleség világnapja
Az idei év központi gondolata a mezőgazdaság és a biodiverzitás egymásra utaltsága. A világnap ebben az évben arra szeretné felhívnia figyelmet, hogy a fenntartható mezőgazdaság nem csak a biológiai sokféleség megőrzéséhez szükséges, hanem kulcsfontosságú a világ élelmezése, a mezőgazdaságból élők fennmaradása, sőt az egész emberiség jövője szempontjából is.

 Bővebben >>  
  2008.05.17.

Születés Hete Túrkevén - Családdá születünk
 A túrkevei Születés Hete rendezvénysorozat május11-én, vasárnap zárult a Rózsakert megnyitójával. A Fekete István Oktatóközpont kertjében - az egész hetes program lezárásaként - a legfiatalabb túrkevei lakosok szülei ültették el közösen a rózsákat és helyezték el a gyermekek névtábláit.

 Bővebben >>  
  2008.04.22.

Végetért a törökszentmiklósi akciónap.
A rendezvény alkalmával 233-an csatlakoztak aláírásgyűjtésünkhöz annak érdekében, hogy Törökszentmiklós is csatlakozzon a génmódosítás- mentes övezetek népes táborához.

 Bővebben >>  
  2008.04.12.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a 2008-as évben kiemelt ügyként kezeli a klímaváltozás problémáját.
A problémára való figyelemfelhívás és tájékoztatás céljából éppen ezért hat nagyváros bevonásával egy úgynevezett Klímakörutat indított útjára a Minisztérium 2008. áprilisában. Ennek az eseménysorozatnak a harmadik állomása április 18, Debrecen.

 Bővebben >>  
  2008.04.10.

Megjelentek a GKM energiatakarékossági pályázatai
2008. április 14-étől lehet benyújtani a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatait, melynek keretén belül a lakosság energiahatékonysági beruházásait, valamint a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogatják.

 Bővebben >>  
  2008.04.09.

Tegye le voksát Ön is!
A magyar lakosság 95 százaléka szerint európai szintű szabályozás szükséges a környezet védelméhez az ország határain belül is - derült ki az Eurobarometer
március 13-án közzé tett felméréséből.

 Bővebben >>  
  2008.03.24.

"Mielőtt belevágna" GMO fórum volt Szolnokon
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából a Magyar Természetvédők Szövetsége és a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület gazdafórumot szervezett a génmódosításról március 14-én.

 Bővebben >>  
  2008.03.13.

Akciónap a tisztább közutakért!
A Magyar Közút KHT szemétgyűjtési akciónapot szervez a tisztább közutakért. A felhíváshoz csatlakozott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is és az akciónapra önkéntesek jelentkezését várja. Elsősorban a Túrkeve-Kisújszállás és Túrkeve-Mezőtúr felé eső útszakaszokon szervezi a Nimfea TE a hulladék gyűjtését.

 Bővebben >>  
  2008.03.09.

FÖLD, VÍZ, TŰZ, LEVEGŐ
Interaktív Irodalmi Felolvasóest és Fotópályázat
A "Föld Bolygó Nemzetközi Éve" alkalmából a GATE Zöld Klub Egyesület két pályázatot hirdet. A vers- és prózaíró pályázatot természeti környezet témakörben hirdetjük meg. Várjuk mindazok jelentkezését, akiknek költői, illetve írói vénáját megihletik a bennünket körülvevő természet szépségei.

 Bővebben >>  
  2008.02.26.

A Rotary Club Szolnok közhasznú egyesület a 2007. évi Rotary Bál céljainak megfelelően 201.612 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnek, az egyesület madárvédelmi programjának támogatására.
Ezúton is köszönjük a Rotary Club Szolnok megtisztelő támogatását!

 Bővebben >>  
  2008.02.15.

Felesleges Áruk Túrkevén
A budapesti székhelyű Hulladék Munkaszövetség 2007. novemberében a Ne Vásárolj Semmit! nap alkalmából indította el felhívását annak érdekében, hogy minél több olyan használati tárgyat gyűjtsenek össze, amelyekre valójában nincs is igazán szükségünk. Olyan tárgyakat kerestek, amelyek kiváló példák arra, hogy reklámokkal fölösleges vásárlásra lehet rábírni az embereket.

 Bővebben >>  
  2008.02.14.

A Hulladék Munkaszövetség akkreditált pedagógus-továbbképzést indít
"A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei" címmel.

 Bővebben >>  
  2008.01.05.

Energiahatékonysági vetélkedő
1996 óta minden évben március 6-án kerül megrendezésre az Energiahatékonysági Világnap konferencia. A rendezvény fontossága miatt e napot tűzték ki a Nemzetközi Energiahatékonysági jeles napnak, melyet Magyarországon is március 6-án tartanak.

 Bővebben >>  
  2008.01.05.

Az Alkotmánybíróság igazat adott a HuMuSz-nak
Az Alkotmánybíróság 2007. december 17-én hozott határozata alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette azt a törvénymódosítást, amely a regionális hulladéklerakók településektől való védőtávolságát és a repülőterektől előírt védőövezetet lecsökkentette.

 Bővebben >>  
  2007.11.29.

2007. december 31-ig adható le a Gazdálkodási Napló! Minden kedves gazdálkodónak szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az egyszerűsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot", illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat" feltételrendszerének meghatározásáról szóló módosított FVM rendelet szerint ez év végéig adható le a Gazdálkodási Napló.

Bővebben >>
  2007.11.14.

Január 15-ig tekinthető meg a térségi kézművesek munkája a Vadász Pál kiállító teremben
Október végén nyílt meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja apropójából a Vadász Pál kiállító teremben, Túrkevén a Múltidéző Fatárgyak című kiállítás, ahol egyesületünk is képviseltette magát, mivel a honfoglaló őseinket ábrázoló szobrok mellett a paraszti életmódot bemutató fatárgyak láthatóak.

Bővebben >>
  2007.11.07.

Újra erdei iskolai pályázat!
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 20.§ (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelő, alap- és középfokú nevelési, oktatási intézmények, fenntartótól függetlenül pályázhatnak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága által kiírt "Erdei Iskola Program 2003-2008" keretére.

Bővebben >>
  2007.10.02.

Pályázati felhívás: "KLÍMAŐRJÁRAT"
A Magyar Természetvédők Szövetsége KLÍMAŐRJÁRAT címmel pályázatot hirdet diákok részére. A program célja, hogy növelje a diákok ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban.

Bővebben >>
  2007.09.18.

Eredmények a veszélyeztetett fajok védelmében
Milyen eredményekkel járt a veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló egyezmény részes feleinek júniusban megtartott konferenciája? Vajon a nemzetközi közösség megszavazta-e a hiúz és az angolna védelmét szolgáló, egyesületünk által is támogatott javaslatokat?

Bővebben >>
  2007.06.27.

"Gyermek-gazda" csere a Kis- Sárréten
A februárban megrendezett UNDP- KVVM-GEF támogatását élvező gazdacsere alkalmával merült föl az a gondolat, hogy a már működő gazdaságokat bizonyos kritérium rendszer alapján pedagógiai jellegű gazdaságoknak kellene besorolni s ezeket iskolás csoportokkal, ismeretterjesztő szándékkal látogatni.

Bővebben >>
  2007.04.12.

Megújult a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi látogatóközpontja
  Április 3-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg Tírják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatója a nemzeti park Réhelyi Látogatóközpontjának felújított részeit.

Bővebben >>
  2007.03.23.

Kamera a fakó keselyűk fészkében
Bolgár partnerszervezetünk, a Green Balkans rehabilitációs központjában élő keselyűpár idén először tojást rakott. A fakó keselyűk (Gyps fulvus) február óta gondozzák a tojást a fészekben.

Bővebben >>
  2007.02.22.

Az USA javaslata veszélyezteti a hiúzfajokat
Az Amerikai Egyesült Államok megváltoztatná a vörös hiúz kereskedelmére vonatkozó szabályokat, így ennek a hiúzfajnak a szőrméjével szabadon lehetne kereskedni a jövőben. Ezzel nem csak a vörös hiúz, hanem más, Európában súlyosan veszélyeztetett hiúzfajok is még kritikusabb helyzetbe kerülnének. Miért?

Lynx pardinus
 Bővebben >>  
  2007.02.21.

Maradhat a génmódosított kukorica tilalma!
Brusszel-Budapest, 2007. februar 20.: Történelmi jelentőségű döntés született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok nem fogadták el a MON810 génmódosított kukorica
termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.

 Bővebben >>  
  2007.01.27.

Felhívás iskolások részére!
Vegyél részt a karbonkalkulátor játékban!
Regisztrálj, játssz és nyerj!
A Magyar Természetvédők Szövetsége "Számoljunk a széndioxid kibocsátással!" címmel kampányt indított, amellyel a klímaváltozásra szeretné felhívni a diákok figyelmét.

 Bővebben >>  
  2007.01.25.

Az asztal örömeitől a táj megőrzéséig
A többek között konyhai hagyományairól, a jóízű étkezésekről híres Olaszországból indult el a slow food - lassú étek mozgalma, felismerve, hogy a hagyományos ízeket és a "nagymama főztjét" ugyanúgy a kihalás fenyegeti, mint számos állat- és növényfajt.

 Bővebben >>  
  2006.12.09.

Jeles napok decemberben
   December hónap jeles napjai közül kettőt emelünk ki. Az emberi jogok világnapja mellett decemberben nyílik arra lehetőség, hogy megemlékezzünk a hegyek jelentőségéről.

 Bővebben >>  

   2006.11.19.

"Ne vásárolj semmit!" nap
November utolsó péntekje (idén ez november 24-re esik) évek óta a fogyasztás böjtje. Próbáljunk meg egy napot vásárlásmentesen tölteni, és elgondolkodni azon, hogy mi az, ami valóban gazdagabbá és értékesebbé teszi magunk, családunk és barátaink életét!

Bővebben >>  

2006.11.14.

Írjon levelet Brüsszelbe a jobb hulladékpolitika érdekében! 
Ez év eleje óta tart az uniós hulladékos keretirányelv felülvizsgálata.A keretirányelvről az Unió Parlamentjének környezetvédelmi bizottsága november 28-án szavaz. Küldjön Ön is levelet az Európa Parlamentbe beválasztott magyar képviselőknek!

2006.11.03.

Tigriscsempészeket tartóztattak le Montenegróban
    Szerbiai partnerszervezetünktől származó hír szerint múlt hétfőről keddre virradó éjszaka a montenegrói rendőrség letartóztatott három személyt, akik egy pár szibériai tigrist próbáltak egy teherautóban átcsempészni a határon.

2006.10.30.

Visszaszámlálás 2010-ig
Kormányok, döntéshozók, számos nemzetközi kormányközi és társadalmi szervezet kötelezte el magát, hogy lépéseket tesz a világ biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. A célkitűzést fontosnak tartók táborát egyesíti az IUCN égisze alatt futó kezdeményezés, a "Visszaszámlálás 2010-ig".

2006.10.22.

A ramsari jegyzékbe vették a Nyirkai-Hanyt
Felvették a ramsari jegyzékbe a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó Nyirkai-Hany területét. A listára vétel állami garancia vállalást jelent a közel 434 hektáros terület természeti értékeinek megőrzésére.

2006.10.12.  

Natura 2000 kontra autóútépítés
Az Európai Bíróság ítéletében a természetvédelmi érdekeket helyezte előtérbe egy útépítés (állítólagos) szükségességével szemben. Az EU tagállamainak kötelessége megakadályozni a Natura 2000 hálózatba jelölt helyek állapotromlását.

  2006.10.02.

Zöld jeles napok októberben
  Októberben is számos környezetvédelmi jelentőségű jeles napot ünneplünk, amelyek alkalmat teremtenek egy-egy fontos témakör körbejárására, megvitatására.

  Bővebben >>  

Klíma-alku és óriás dinoszaurusz
Országos akcióhét az éghajlat védelméért
   2006. szeptember 11-21. között a Föld Barátai Európa Klíma-alku kampányához csatlakozva látványos akcióhetet szervez a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 Bővebben >>  

Nyilvánítsa otthonát génmódosítás- mentes övezetté!
   Miközben a génmódosított növények alkalmazásának kockázata egyre nyilvánvalóbbá válik, továbbra is hiányzik a hosszú távú hatások vizsgálata.

 Bővebben >>  

Zöld jeles napok szeptemberben
A jeles zöld napok nem ünnepek, hanem felkiáltójelek a naptárban - felhívják a figyelmet arra, hogy az emberiség nem bölcsen gazdálkodik erőforrásaival, és ez komoly problémákat okoz környezetünkben és a társadalomban egyaránt.
Szeptemberben emlékezünk meg többek között az ózonvédelmi világnapról, a takarítási világnapról és az autómentes világnapról is.

 Bővebben >>  

Jog a méregmentes jövőhöz!
  A Föld Barátainak levélkampánya Európa gazdasági minisztereinek egészségünk és környezetünk védelme érdekében, hogy megismerhessük a mindennapi termékekben használt vegyi anyagokat. Írjon Ön is levelet Kóka Jánosnak!

  Bővebben >>  

"Kongó, az élet egy újabb lehetőség"
  A Huber Péter fotóival megjelent könyvet a Jane Goodall Vadvilág Kutató, Oktató és Természetvédelmi Intézet támogatta. Az értékes könyv 150 oldalas színes képeskönyv. Bővebb információt olvashat róla a www.kongo.hu címen vagy megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban, ára 2990 Ft.
A kiadvány megvásárlásával támogatja az afrikai csimpánzok visszatelepítését, megmentését, valamint a magyarországi állatkertekben élő csimpánzok jelenlegi zord életkörülményeinek javítását. A könyv megjelenésével egyidejűleg több magyarországi helyszínen vándorkiállítással is felhívják a kiadók a figyelmet, az afrikai csimpánzok életkörülményeire és kipusztulásuk veszélyére.
Bővebb információ: www.fenymuves.hu, info@fenymuves.hu
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
  A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, REX Kutyaotthon Alapítvány és a WWF Magyarország "Ne vedd, védd!" címmel társasjáték- és számítógépes játékkészítő pályázatot hirdet 5-12. évfolyamos diákok számára.
  Az állatok, növények és a belőlük készült ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött. Sok fajt azért gyűjtenek be élőhelyeikről, hogy kedvtelésből tartsák őket, míg másokat értékesnek vélt testrészeikért ölnek meg, hogy azok feldolgozás után kerüljenek az üzletekbe. 
      -Bővebben 
Játssz és nyerj!
   Az 1. Magyar Biodiverzitás Nap alkalmából 24 kutató 24 óra alatt 1 km2 területen próbál meg minél több fajt felmérni, meghatározni a Dél-Zselicben.
Csatlakozz Te is a tippjátékhoz! Becsüld meg, hány fajt találnak, s tippelj a www.gyurufu.hu/biodiverzitas oldalon!
A 3 legpontosabb becslő ajándékban részesül.
A tippeket május 22-ig várjuk.
Az élőhely leírása, további részletek az előbb említett honlapon.
2006. március - a környezetvédelem hónapja

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Francia Intézet 2006-ban is változatos programokkal várja a környezetvédelem iránt elkötelezetteket, márciusban, a környezetvédelem hónapjában.

     -Bővebben

Kölcsönözhető DVD és videofilmek a globalizáció témaköréből,
megdöbbentő filmek, megtörtént események.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az egyik helyszíne a Védegylet Global Projekt Filmek programjának, melynek keretén belül a globalizácó témaköréhez kapcsolódó kérdéseket és ügyeket megjelenítő filmeket lehet a Nimfea Egyesület irodájából ingyenesen kikölcsönözni. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmek megdöbbentő részletességgel, nyers valóságában mutatják be a valóságot a kizsákmányolásról, globalizációról és a politikáról.     -Bővebben

Elbírálásra kerültek az erdei fülesbagoly rajzverseny rajzai

A február 10.-ei határidővel lejárt versenyre több kategóriában, alsó és felső korosztályosok küldhették be A4-es méretű ceruza, vízfesték, zsírkréta vagy tempera rajzaikat "Az erdei fülesbagoly télen" rajzversenyre, a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez. Eredetileg két kategóriában lett meghirdetve a verseny, alsó és felső osztályosok számára, azonban olyan sok kép érkezett minden osztályból elsőtől nyolcadikig, hogy 1-2, 3-4, 5-6 és 7-8 korosztályban egyaránt lettek I-II-III helyezettek.     -Bővebben

Hová mennek a KIOP forrásai?

Megdöbbentő statisztikát mutat az a táblázat, amit Sallai R. Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a KIOP természetvédelem megerősítése albizottságba delegált mozgalmi képviselő tett közzé több természetvédelmi listán a GKM hivatalos honlapjáról. A táblázat a KIOP 130 nyertes projektjét tartalmazza.                       -Bővebben

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa ajándékokban gazdag, boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kíván tagjainak, barátainak, támogatóinak, valamint azoknak a kedves olvasóknak, akik látogatják honlapunkat.

  Az új évben is várjuk tagjaink közé azokat a fiatalokat és természetszeretőket, akik fontosnak tartják a természetvédelmet, valamint egyetértenek céljainkkal.
  Várjuk továbbra is azokat a támogatókat, akik fontosnak tartva célkitűzéseinket anyagi, adó 1% vagy egyéb formában támogatták, és támogatni szeretnék Egyesületünk munkáját.

Köszönjük mindenkinek, aki adója 1%-ával segítette, segíti
a Nimfea Természetvédelmi Egyesület törekvéseit!

A tavalyi évben nem folytattunk reklámkampányt az 1%-okért, ennek ellenére az egyesületünk számára felajánlott összeg 693 136 Ft volt.
Ezt az összeget táli madárvédelemre, odúkihelyezésre és madáretetők és madárodúk készítésére, valamint a sérült madarak gyógyítására fordítottuk.
Továbbra is igyekszünk helytállni és támogatóink bizalmának megfelelni.
Köszönjük.

Köszönjük mindenkinek, aki adója 1%-ával segítette, segíti
a Herman Ottó Természetvédő Kör munkáját!

A HOTEK részére felajánlott adó 1 % összege 10 156 forint volt, melyet ezúton köszön meg az egyesület összes munkatársa.
A felajánlott összeget a környezeti nevelési programunkra fordítottuk.
Támogatóinknak köszönjük a felajánlásokat és igyekszünk bizalmuknak a 2005-2006- os évben is megfelelni.

Vegyi Reakció
Egy példás civil összefogás kapcsán 2005. október 27- én került megrendezésre a "Családban marad, Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!" akciónap. A vegyi anyagokkal kapcsolatos információnyújtás mellett sikerült közel 200 aláírást gyűjteni annak érdekében, hogy egy szigorúbb európai uniós vegyi anyag politika (REACH) szülessen meg.
           -Bővebben   
Családban marad
Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!


A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tisza Klub szeretettel meghívja Önt a "Családban marad - Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!" akcióhét szolnoki napjára.Az akciónap része a Budapesten, valamint az ország öt másik városában tartott kampánysorozatnak. A rendezvény alapvető célja a lakosság - főleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intéző nők - tudatosságának növelése, szemléletmódjuk befolyásolása, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon a vegyi anyag használatot illetően. A kisgyerekeket, anyukákat játékos formában kívánjuk bevonni az akciónapon.
            -Bővebben   

Filmajánló - "The Corporation"
A Független Média Kiadó egy 24 nemzetközi dijat elnyert alkotást ("The Corporation") 2005. november elején készül bemutatni.
Az említett dokumentumfilmet a New York Times "az év legizgalmasabb alkotásának" nevezi, a Film Comment "zseniális erkölcsi vádbeszédnek", míg az Economist "meglepően józan és összefogott támadásnak korunk legfontosabb intézménye ellen"...
Ez az intézmény nem más, mint a "corporation" vagyis a kizsákmányolásra épitő multinacionális cégek, a világot átszövő gigantikus részvénytársaságok hálózata.
A film a civil oldal legaktuálisabb témáit érinti, a "jogi személy"kórképén keresztül. A téma globális hatású s hazánkban is könnyen elemezhető. Érinti az emberi jogokat, a fair trade elveit, a nagyüzemi állattartást és az állatkísérleteket, a globális felmelegedést , és még sok egyéb témát.          
   -Bővebben     

AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS:
MEGKEZDŐDNEK A KIFIZETÉSEK ÉS A GAZDÁLKODÓK ELLENŐRZÉSE


    
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csaknem öt hónapos késéssel, de befejezte a tavaly novemberben beadott agrár-környezetgazdálkodási támogatási kérelmek elbírálását. A kérelmet benyújtó gazdálkodók a napokban már számíthatnak arra, hogy megkapják a támogatás odaítéléséről vagy az igény elutasításáról szóló határozatot. A Hivatal ezzel párhuzamosan megkezdi annak ellenőrzését is, hogy a gazdálkodók betartották-e a vállalt előírásokat.   -Bővebben 
Piros lapot kapott az EU energiahatékonysági irányelve
    Az Európai Parlament 2005. június 7-én szavazott az EU energiahatékonysági direktívatervezetéről (The energy end-use efficiency and energy services Directive), melyet az Európai Tanács 2005. Június 29-én az újratárgyalásig elutasított.
A direktíva célja a végfelhasználói szektor –háztartási és közintézményi- energiafelhasználás hatékonyságának növelése, ezzel támogatva a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt szén-dioxid kibocsátás csökkentést.      -Bővebben 

Nehéz helyzetben a hazai székicsér állomány!
   A székicsér (Glareola pratincola) egykoron a szikes puszták, a Kiskunság és a Hortobágy jellegzetes, telepesen fészkelő madara volt. Napjainkra eredeti élőhelyeiről szinte teljesen eltűnt és szántóföldi környezetben fészkel, elsősorban kukorica és napraforgó táblákban. Táplálkozni rendszerint a rizsföldek környékére jár. Élőhelyváltásának oka, hogy a kiterjedt szikes pusztákon nagyon sok helyen megszűnt a legeltető állattartás, a pusztákon magas növényzet uralkodik, melyet csak alkalmanként kaszálnak és az egykoron jellemző rovarfauna átalakult.         -Bővebben 
JÚNIUS 30-IG LEHET BEADNI A TÁMOGATÁSI KÉRELMEKET!

  A 151/2004. (X.12.) FVM rendelet 2005. május 31-i módosítása kimondja, hogy a kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs támogatásának támogatási kérelmét 2005. május 31. helyett 2005. június 30-ig lehet benyújtani a területileg illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalokba, postai úton.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület köszönetet mond mindazoknak, akik 2003. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át egyesületünk számára ajánlották fel.
A Nimfea TE a kapott 363,145 ft-ot a Fekete István Oktatóközpont befejező munkálataira használta fel.

Óriásparadicsommal a génmanipuláció-mentes Magyarországért
    Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét
2005. április 19-én Budapesten, a Vértanúk terén szervezett látványos akcióval veszi kezdetét a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége újabb génmódosítás mentes övezetek létrehozását szorgalmazza, hogy ezáltal biztosítsuk Magyarország génmanipuláció-mentességét.

     -Bővebben

A növekedés határai: harminc év múltán című szimpózium
   Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter részt vesz és hozzászólást tart a Föld Napja alkalmából szervezett, "A növekedés határai: harminc év múltán" című szimpóziumon a Magyar Tudományos Akadémián.
A rendezvény díszvendége Dennis Meadows professzor, aki "A növekedés határai az olajkorszak végén" címmel tart vitaindító előadást.
Helyszín: Budapest, MTA Székház, Roosevelt tér 9.

     -Bővebben

Ingyenesen beszerezhető lakossági kézikönyvek a Nimfea Egyesületnél

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, az Energia Klub partnereként számos ingyenes kiadványt kínál a lakosok, érdeklődők részére. Energiahatékonysági témakörben jelenleg két kiadvány érhető el a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájában, az Energiáról okosan és a Panaszkönyv.                 -Bővebben

KAT támogatások igénylése májusban

2005. március 1-jén lépett hatályba a 12/2005. (II. 28.) FVM rendelet, mely módosítja a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs támogatása igénybevételének részletes szabályairól szóló 151/2004. (X. 13.) FVM rendeletet.               -Bővebben

Körültekintőbb külterületi motorozást!

A túrkevei fiatalok egyik viszonylag újszerű szórakozási formája a terepmotorozás, így jelen írásunkkal szeretnénk segítséget nyújtani a moto-cross és terepmotorozás szerelmeseinek a megfelelő helyszínek megválasztásában.
Túrkeve városa azon szerencsés helyzetben van, hogy számos olyan természeti értékkel rendelkezik, amely jelentősen megnöveli a város turisztikai vonzerejét és jelentős rejtett, ki nem használt tartalékokkal rendelkezik e téren.

                  -Bővebben

Felhívás!
LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ GYÓGYSZEREK BEGYŰJTÉSE!

Tisztelt Lakosság, Iskolák, Önkormányzatok!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagja, lejárt szavatosságú gyógyszerhulladékok gyűjtését végzi.
Az akció keretein belül a Nimfea Egyesület központi irodájába, a Túrkeve, Erdőszél u. 1. (Piactér) szám alatti épületbe lehet behozni a felesleges, elhasznált, vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket, MÁRCIUS 29-ÉIG!

-Bővebben

Straubing-i díszmadárbörze, Magyarországon védett madarakkal
2005 január 6-án rendezték meg Németország egyik legnagyobb díszmadárbörzéjét (vásárát). Erre az óriási rendezvényre már évek óta járnak ki Magyarországról is díszmadár-tenyésztők.
Az itthon már megszokott egzóták, kanárik, papagájok mellett kínáltak lágyevőket, és nektármadarakat. Ez még nem is lenne annyira meglepő, de jelentős számban árultak Magyarországon védett madarakat, főleg pintyféléket, és ezek hibridjeit, mutációit, több helyen árusítottak cigányrécét, vörösnyakú ludat, barátkát is!

   -Bővebben

Vörösnyakú lúd
Agrár-környezetvédelmi hírek – röviden

Agrár-környezetvédelmi támogatások sorsa
A 2004. november 26-án lezárult igénylési időszak után az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban megkezdődött a benyújtott igénylések feldolgozása. Az előzetes adatok alapján (17 megye teljes feldolgozását követően) az igénylések száma meghaladja 32600-at. A igénylések összesített támogatási igényére vonatkozóan adatok még nem állnak rendelkezésre, a modellszámítások alapján várhatóan meghaladja a 42 milliárd forintot.                    -Bővebben

Meghozta döntését a kabinet a GM - mentes kukorica importjáról!

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság 17 különböző génmódosított kukoricafajtát vett fel
az Unió fajtalistájára. Az említett GM-vetőmagok forgalmazása ezután szabad utat kapott minden
tagállamban, azok kivételével, akik még időben védzáradékkal éltek, mint például Ausztria.
Az új csatlakozók közül Magyarország hozott elsőként ilyen intézkedést, követendő példát
mutatva a régió országainak.
                      
-Bővebben

Tovább kampányol a Zengő koalíció - 60 civil szervezet levele a NATO főtitkárához
Több fronton támadják a természetvédelmi területre tervezett katonai beruházást
a Zengő koalíció tagjai, a Civilek a Zengőért, a Greenpeace,
a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Pécsi Zöld kör és a Védegylet.
Az öt szervezet közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol hangsúlyozták,
minden legális eszközzel megakadályozzák, hogy a lokátor természetvédelmi területre
épüljön. Közben a Zengőn újabb fákat jelöltek meg, így tartani lehet az újabb favágási kísérlettől.  
               -Bővebben

Támogatja-e az agrártárca az agrár-környezetvédelmet és a vidékfejlesztést?

   Tavaly év végén határozott az agrártárca javaslatára a kormány az NVT keret átcsoportosításáról.
Zöld civil szervezetek már akkor kifejezték aggályaikat. A döntéssel a Környezetvédelmi és
Vízügyi Minisztérium sem ért egyet.
                  -Bővebben

Energia a szántóföldről? - Energetikai ültevények a mezőgazdaságban

  Az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület több szervezettel együttműködve
2004 júliusában indította el "Új utak a mezőgazdaságban" című programját,
abból a célból, hogy hazánkban minél szélesebb körben elterjedjen a biomassza
energetikai célú termesztése. A program PHARE támogatással, az
Access 2002 Mikro projekt keretében jött létre.
                    -Bővebben

A CEEWEB (Central & East European Working Group for the Enhancement of Biodiversity)
képzést hirdet Fenntartható fejlődés stratégiák Európában címmel.
  

   -A képzés tervezett programja
-Jelentkezési lap

Érzékeny Természeti Területek Programja 2004
"Egy teljesen új szemléletű, közös agrárfejlesztési és természetvédelmi
stratégiai programtájékoztató füzetét tartják a kezükben. Egy olyan programét,
amelynek kidolgozásaés indítása arra a felismerésre épül, hogy a mezőgazdaság
és a természetvédelem egymásravan utalva, feladatait egyik sem tudja a másik
nélkül a vidéki térségekben ellátni."
- A tájékoztató letölthető itt.
- melléklet letöltése

Zöld Energia Hálózat: Kevesebb is lehet ELÉG!

Országos lefedettségű, ingyenes energia-tanácsadói hálózat jött létre az Energia Klub kezdeményezésére. A programhoz - amely az Európai Unió Phare Access 2002 Macro projekt segítségével működik idén októbertől - 10 szervezet csatlakozott, valamennyien a KÖTHÁLÓ környezeti tanácsadó irodahálózat tagjai.

 -Bővebben

Eltűnő füves élőhelyek

   Az elmúlt egy évben sajnos nagyon sokfelé lehet tapasztalni szikes pusztai élőhelyeink nagy mértékű pusztulását.
Megmaradt pusztai élőhelyeink egy része sajnos nem védett terület, a legeltető állattartás megszűnésével és a gyepek magánosításával kiszolgáltatott helyzetbe kerültek ezen igen értékes, fogyatkozóban lévő élőhelyeink.

   -Bővebben

Képzőművészettel a természetért
    2004. augusztus 24-én Csepelen megnyílt egyesületünk barátjának, és állandó illusztrátorának Kókay Szabolcsnak az első önálló kiállítása Kondor u. 29. szám alatti magángalériában. A megnyitó baráti, családias hangulatú perceit Muray Róbert festőművész megnyitóbeszéde tette emlékezetessé, a nagyon szép kiállított képek mellett. Ezúton gratulálunk a nagyon tehetséges fiatal művésznek, és nemzetközi sikerei és elismerési után azok folytatását, hazai megbecsülést és siekereket kívánunk számára.

-Bővebben

2004. augusztus 4. - 11. között ismét megrendezésre került az Óbudai- szigeten a Sziget Fesztivál.
   A Szigeten több mint 100 külföldi, illetve 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel, így a további kulturális programokkal együtt összesen 1000-nél is több produkciót látott a 369 ezer látogató.
Számos más helyszín mellett 2004- ben is üde színfolt volt a Sziget életében a Zöld Udvar.
    A fesztivál hét napja alatt közel húsz különböző egyesület, köztük a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is bemutatkozott.
   

                                                   -Bővebben

XII Nagykunsági Kulturális Napok, Karcag!

   
Idén augusztus 16-22 között rendezik meg Karcagon a XII Nagykunsági Kulturális Napokat. Ennek keretén belül augusztus 18-án nyílik a Nagykunság védett természeti értékeit bemutató kiállítás. A megnyitó 16 órakor kezdődik a Györffy István Nagykun Múzeumban, amelyet Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója tart. A kiállítás támogatói a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, és a Múzeumi Szakmai Kollégium.
   A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk!

Tiszavirágzás
   
2004. június 24-én és június 26-án, a Tiszai Vízirendészet, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Nimfea TE munkatársai közös területbejárást tartottak a Tisza folyó Tiszakécske és Martfű közötti szakaszán.
A közös bejárások és ellenőrzések egyik célja az volt, hogy a Tiszavirágzás ideje alatt, a kérészek horgászok által történő nagytömegű, illegális befogását megakadályozzák.
Mindössze egyetlen helyen találtak befogott tiszavirágokat az ellenőrzés során a szakemberek.

  -Bővebben

Tiszavirág (Palingenia_longicauda)
Példátlan természetpusztítás az M5-ös építése során
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai részletes területbejárással győződtek meg arról a példátlan természetrombolásról, amely az M5-ös autópálya kivitelezési munkálatai kapcsán zajlanak Csongrád megyében. Az autópálya tervezői nem vették figyelembe a szakértők javaslatait és ezáltal a nyomvonal számos jogszabállyal, alkotmánybírósági határozattal ellentétes.
   A héten történt  
   Beszámoló a nyomvonalon tapasztaltakról
   A nyomvonal, rajta a mintavételi helyek
   Fotók a nyomvonalról VI.04
   Részletes jelentés a térség természeti értékeiről (letölthető)

Példátlan természetpusztítás az M5-ös építése során
Ismételt visszásságok a Közép-Tiszán
   
Az elmúlt héten a Kiskörei erőműnél ismét nagy mennyiségű, jórészt "kultúrszemétből" álló uszadékot engedtek le a Tisza alsóbb szakaszaira. Pontosan egy évvel ezelőtt először 8000, majd 300 négyzetméternyi uszadékot engedtek át a duzzasztón, mint ahogyan tették ezt ismételten a múlt héten.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület már a tavalyi évben is tiltakozott a közép-tiszai ökoturizmus mögé bújtatott környezetszennyezés ellen, hiszen az egy évvel ezelőtti uszadék leeresztés a Tisza-tavi turizmus érdekeit szolgálta.
    -Bővebben
Bringával Kunhegyesről az Unióba
   
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület barátai mai napok útnak indultak, hogy két keréken tegyék meg azt a több száz kilométeres utat, mely Kunhegyes és Brüsszel között van. A megérkezés dátumát az Európai Uniós csatlakozás napjára tűzték ki. A fiatalok ezzel mutatnak példát, népszerűsítik kistérségünket, és egyben közvetítik a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közlekedés-politikai szemléletét is.

      -Bővebben

Gondolatok a debreceni OT-ról
   A Debrecenben megrendezett "Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIV. Országos Találkozójáról" (OT) a szervezetek belső mozgalmi levelező listáján több érdekes vélemény is napvilágot látott, amelyeket ismételni nem szeretnék. Azoknak jelentős részével egyet lehetett érteni, ennek ellenére sajnos én is kényszert érzek, hogy megosszam gondolataimat az OT-ról, mert hátha valahol meghallgatásra talál egy-két javaslat, és ez esetleg javít a következő, jubiláló OT megszervezésén, a messze Zalaegerszegen
       -Bővebben     -Képek az OT-ról
dr. Takács Géza - Ökológiai szemléletű növényvédelem lehetősége az ártéri gyümölcsösökben
Az ártéri gazdálkodás egyik lehetséges ágát képezheti az ártéri gyümölcstermesztés. A folyók ill. egész rendszerük "kezelése" az utóbbi időkben egyre inkább olyan gondok halmozódását okozta, amelyek az eddigi módszerekkel már alig kezelhetők. Minden valószínűség szerint szükséges lesz a hullámterek kiterjesztésére, az árterek "mentett" oldalának csökkentésére. Csak remélhetjük, hogy ez a módszer segít majd a nagy árhullámok gyakoriságának és magasságának csökkentésében! -Bővebben

Ökológiai fogyasztóvédelem az iskolában - Segédanyag az egészségvédelmi és környezeti nevelési programok készítői számára
   
Felismerve időszerűségét és fontosságát, főként a Hulladék Munkaszövetség által készített tanulmányból szerkesztett segédanyagot jelentetett meg a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, s ajánlja az egészségügyi és környezeti nevelési programok készítőinek és megvalósítóinak figyelmébe.

  -Bővebben
 - A segédanyag letöltése

Pályázatíró tréning Kecskeméten

   A Transzparens Alapítvány pályázatíró tréninget szervezett február utolsó hétvégéjére, Kecskeméten, amelyen a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatára is részt vett. A tréning célja az volt, hogy a résztvevőket megismertessék az Európai Uniós pályázatok formai követelményeivel, valamint konkrétabban a PHARE ACCESS 2002 pályázattal.       -Bővebben

Munkatársi beszámoló a Celodin ODL programban résztvevő szervezetek Pécsen rendezett Local forumjáról.

2004. február 19-én és 20-án a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont (DDRFK) adott otthont a Celodin ODL programban résztvevő szervezetek soron következő találkozójának. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület képviseletében Kontos Tivadar a Nimfea programvezetője, és a Magyar Természetvédők Szövetségénél dolgozó Ponicsán Péter vettek részt a képzésen.       -Bővebben

Munkatársi beszámoló a Zöld Utipakk továbbképzésről
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa február 13-14 - én, Debrecenben részt vett a REC által szervezett Zöld Utipakk pedagógus - továbbképzésen. A képzés célja az volt, hogy a pedagógusokat megismertessék egy átfogó, környezetvédelmi témájú anyaggal, melyet nemzetközi munka előzött meg.
A Zöld Utipakk csomag, tartalmát tekintve egy, a környezetvédelem mindent területét átfogó oktatási anyag, melyet a szerkesztők úgy alakítottak ki, hogy az, az általános iskolai tanításban, valamint a környezeti nevelésben egyaránt felhasználható legyen.
         -Bővebben 

Tájsebészet 2004 - program az illegális hulladéklerakók felszámolásáért
   A Hulladék Munkaszövetség a 2003/2004-es tanév második félévében ismét kiírja pályázatát az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért. A program koordinálását Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megyékben az elmúlt évekhez hasonlóan egyesületünk a Nimfea Természetvédelmi Egyesület végzi. A program iránt érdeklődő csoportok jelentkezését várjuk.
  

-Bővebben

BESZÁMOLÓ A TÁRSADALMI CÉLÚ
KERETBEN SZERZETT TAPASZTALATOKRÓL

Sallai R. Benedek, társadalmi célú keret civil delegált
Az idei évben (2003) a folyamatosan változó, alakuló (legtöbbször romló) KAC szabályozás azt a helyzetet teremtette, hogy a korábban önálló bizottságként működő közcélú bizottságokat (A, B, C, D, stb. keretek) egyetlen "társadalmi célú" bizottságba olvasztotta össze. Ez a bizottság tartalmazta az összes megmaradt, jócskán lecsökkent mennyiségű (leánykori nevén közcélú keretként ismert) pályázati kiírást.             -Bővebben

Az új KAC rendelet társadalmi egyeztetése újból elmaradt

   December 12-én a KvVM "társadalmi egyeztetés" céljából háromnapos határidővel megküldte a 2004. évi KÖVICE rendelet tervezetét a 2003-as Országos Találkozón választott civil képviselői részére.
Ez több szempontból sem elfogadható eljárás, ezért a képviselők egy közös levélben fordultak Persányi miniszter úrhoz.

-Bővebben                          -Észrevételek

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa ajándékokban gazdag, boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kíván tagjainak, barátainak, támogatóinak, valamint azoknak a kedves olvasóknak, akik látogatják honlapunkat.

Az új évben is várjuk tagjaink közé azokat a fiatalokat és természetszeretőket, akik fontosnak tartják a természetvédelmet, valamint egyetértenek céljainkkal. Várjuk továbbra is azokat a támogatókat, akik fontosnak tartva célkitűzéseinket anyagi, adó 1% vagy egyéb formában támogatták, és támogatni szeretnék Egyesületünk munkáját.

Kellemes karácsonyi ünepeket!
Kampányszervezési konferencia Budapesten
December 12 -én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa részt vett, a Nonprofit Információs és Oktatási Központ által szervezett konferencián, melyn
részt, az adó 1 % - ának lehetőségeiről. Nizák Péter előadásában megismertette a résztvevőket a kampány jogi oldalával, valamint a kampányszervezés általános szabályaival és veszélyeivel. Az általános tájékoztatót ebédszünet követte, ahol finom szendvicsekkel látták el a konferencia résztvevőit. -Bővebben
"Azért a víz az úr..."

   A Heti Válasz előző számában a Vasali Zoltán úr tollából született "Mégsem a víz az úr" c. írás már címválasztásával elköveti azt az alapvető hibát, amelyet a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) c. koncepció készítői is: azt sugallja, hogy a természet fölött uralkodni lehet, kell.

Ebből az elhibázott szemléletből született Vásárhelyi Pál eredeti tervei alapján a Tisza szabályozása, és ebből a szemléletből táplálkozik az említett koncepció is.    
 -Bővebben

A Herman Ottó Természetvédő Kör, a Macskahere Természetvédelmi Egyesület a KAC forrásainak támogatásával és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szakmai segítségvel, illeteve Közép-Tiszai Vizirendőrség bevonásával természetvédelmi járőrtevkenységet kezdett a Tisza néhány helyén, amiben önkéntesek is segítenek.

Örülnénk, ha többen is csatlakoznának a kezdeményezéshez akár saját csónakkal is, hogy a horgászok szemétkezelését, illetve a táborhely nyitásokat ellenőrizzük.

- Bővebben
- Képbeszámoló a járőrözésről.

Oktatóközpontunkat támogatta a VELUX Magyarország

    A VELUX Magyarország nyolc darab tetőtéri ablakot ajánlott fel egyesületünknek, a Fekete István Oktatóközpont építéshez. A tető ácsmunkálatai befejeződtek, a cseréplécek és a VELUX tetőtéri ablakok is a helyükre kerültek.
    Továbbra is szívesen vennénk minden olyan akár dologi, akár anyagi jellegű felajánlást, amely hozzájárul ahhoz, hogy a létesítmény minél előbb elkezdhesse működését.

A CIPP Hálózat a Magyar Soros Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2002-ben.

   A program célja: civil szervezetek számára olyan, személyes és online szolgáltatási csomagokat kidolgozni és működtetni, melyek megkönnyítik az uniós ismeretek és pályázati információk elérését, illetve tágabb értelemben segítséget nyújtanak a pályázatíráshoz, pályázati partnerek kereséséhez ill. partnerségi programok kidolgozásához   
    -A CIPP rövid bemutatása      -ugrás a CIPP honlapra

Fekete István Oktatóközpont építése

   A rendelkezésre álló forrásokból megkezdődött a Fekete István Oktatóközpont építése a Herman Ottó Természetvédő Kör kezelésében lévő erdőben.

A szűkös anyagi lehetőségek sajnos nem teszik lehetővé az építkezés kellő ütemű haladását, ezért minden ezt segítő ötletet, felajánlást szívesen fogadunk.

--Bővebben

Van egy fényképem (Kisalföld / Hatszög/ Kalas György )
     Azt mondja a kozmetikusom, hogy írjak már valami vicceset a valóságsóról.
Hát bizony nem írok.Nem írok, mert szánalmas ez úgy ahogy van. De azért sem írok,
mert akkor kiderülne, hogy olyanról mondok véleményt, amit nem is nézek.
Aki meg nézi, hát nézze. Legalább végre megláthatja, hogyan gyárt a média
nímandokból "sztárokat".    /.../
Az más dolog, hogy az a társadalom, amelyik ezen a színvonalon adagolja a tömegkultúrát
- az meg is érdemli a sorsát.     
   ---Bővebben...

A SOROS Alapítvány jóvoltából egy munkatárssal gazdagodott a Nimfeás csapat.
     Gaál Gyula EU csatlakozási programvezetőként fog ellátni a közeljövőben számos kommunikációs és szakmai projektet, aminek része pl. a
CIPP (Civil Információ, Pályázatok, Partnerkeresés) honlap
ágazati (Környezet és természetvédelmi) feltöltése, kezelése.
Egyesületünk támogatási szerződést kötött
a szolnoki Mazda-Zakar Kereskedéssel.
2002. november 14. és 17. között Magyarországon első ízben jön létre a hazai természetvédelem
biológiai kérdéseivel foglalkozó országos konferencia
. A rendezvény elsődleges célja egy olyan
szakmai összejövetel kezdeményezése, ahol a hasonló célért különböző területeken dolgozó emberek,
a hivatalos állami természetvédelem, a nemzeti parkok, a magyar természetvédelemhez kötődő kutatóintézetek,
felsőoktatási intézmények és a civil szervezetek képviselői megismerhetik egymás munkáját, valamint hasznos
munkakapcsolatokat hozhatnak létre. A hagyományteremtő célzattal megrendezendő szakmai összejövetel első
alkalommal a veszélyeztetett fajok védelmének problematikájával foglalkozik, az alábbi témák keretében:
- A kis populációk védelme.
- Fajvédelmi program tervezése, veszélyeztetett fajok visszatelepítése, élőhely-rekonstrukciója és fogvatartása.
- A gerinctelen állatok, virágtalan növények és gombák védelme.
- A fajszintű védelem előnyei és korlátai.

A konferencia szervezői sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Bővebb információ a konferencia honlapján található, a http://bio.univet.hu/mtbk címen
A Varangy Akciócsport Egyesület "A TERMÉSZET HANGJAI" címmel meghirdeti IV. Kárpát-medencei Természetismereti Versenyét, amelyen a 2002/2003-as tanévben a magyarországi általános iskolák 4-5. évfolyamán (illetve ennek megfelelő határon túli osztályokban) tanuló diákok négyfős csapatai vehetnek részt.
A verseny fő témája a hazai békák, denevérek és néhány rovarcsoport hangadása. A nemzetközi döntőre a három levelező fordulót követően 2003. májusában kerül sor. -Bővebben...

Tiszai szennyezőforrások feltérképezése.
Egyesületünk feltérképezte a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei (a Kiskörei tározó és Nagyrév közötti ) szakaszának szennyező forrásait. --->

 


Civil egyesületek által végzett Tiszai tevékenységek adatbázisa

Várjuk azok jelentkezését, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megismerkedjenek a megújuló energiaforrásokkal, ezen belül a napenergia-hasznosítással és saját otthonukban is ki szeretnék próbálni mobil napkollektoros rendszerünket.

A közelmúltban sikeresen lezajlott a "Civilek a Tiszáért" konferencia, melynek anyagai, illetve eredményei megtekinthetők itt...

  Vissza az aktuális hírekhez                             vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -