Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a fõoldalra

EGYESÜLETI  ESEMÉNYEK

   

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket

és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 

A Fekete István Oktatóközpont dolgozói

 

 

 

 

 

2014.12.19.

Karácsonyi kézműves vásár

Karácsonyi díszekben tündökölt a Fekete István Oktatóközpont főépülete, 2014.12.14-én vasárnap a Karácsonyi kézműves vásár megnyitóján, ahol a helyi kézművesek vonultatták fel szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb termékeiket. A látogatók megkóstolhatták a kókuszcsókot, mézest és a többi karácsonyi finomságot, különféle mézekből és lekvárokból lehetett válogatni. Aki végignézte a vásárban jelenlévő kézművesek portékáját és utána egy kis kreatív munkára vágyott azoknak kézműves foglalkozásokkal készültünk. Az apróságok karácsonyi hűtő mágneseket és karácsonyfadíszeket készíthettek. A nagyobbak az előadó melletti helyiségben kipróbálhatták a gyertyamártás és mézeskalács készítés rejtelmeit, miközben a mézeskalács illata járta be a levegőt.

Bővebben >>     

2014.12.08.

 Nincs ünnep emelkedett hangulat nélkül!

Készüljünk együtt a karácsonyra a Fekete István Oktatóközpontban, ahol Karácsonyi Kézműves Vásárt tartunk. A vásáron helyi kézművesek portékáiból választhatunk, valami egyedit, valami szépet a fa alá, vagy a fára. A vasárnapi megnyitóra egy kis zenével, jó hangulattal, játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal is készülünk, ahol saját készítésű ajándéktárgyakkal lephetjük meg szeretteinket. A vásár a következő héten hétfőtől-péntekig minden délután 15.00-17.00 között ingyenesen látogatható.

Bővebben >>     

2014.11.12.

Befejeződött a Fekete István Oktatóközpont egészségfejlesztő programsorozata

Lezárult a "Komplex egészségfejlesztő programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" című TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 számú pályázat, melynek projektgazdája a Nimfea Természetvédelmi Egyesület volt. A program nagyjából egy teljes évet ölelt fel, és mozgatta meg a résztvevőket egészségfejlesztő programjaival.

Bővebben >>     

2014.11.11.

Ne égessük el!
2014. november 6-7-én két napos szakmai műhelyfoglalkozáson vettünk részt Hajdúböszörményben, a helyi Zöld Kör szervezésében.
A műhelyfoglalkozások célja volt a hulladékégetés probléma körét, azon belül pedig az illegális hulladékégetés lehetséges egészségügyi és jogi következményeit több oldalról körbejárni.

 

Bővebben >>     

2014.11.05.

Egészségnap Túrkeve

Egészségmegőrzés témakörében, egy napos rendezvényt bonyolított le a Fekete István Oktatóközpont október 31-én. "Ne vért szürcsölj, hanem almalét!" szlogen a halloween-i időpontválasztásnak volt köszönhető, és egyediségével hívta fel az oktatóközpontba látogatók figyelmét.

Bővebben >>     

2014.10.16.

Színkavalkád és minivulkán a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 26-án látványos kísérleteket tekinthettek meg a gyerekek a Fekete István Oktatóközpontban. Európa legnépszerűbb ismeretterjesztő fesztiváljához csatlakozva mi is részt vállaltunk a fizikai és kémiai tudományok játékos, látványos bemutatásában. A kísérletek elvégzéséhez otthon is fellelhető hozzávalókat válogattunk össze, így otthon is bárki megismételheti ezeket, persze csak szülői felügyelet mellett.

Bővebben >>     

2014.10.15.

A nagy hétvégi madarászás

Október első hétvégéjén minden a madarakról szólt a Tiszakürti Arborétumban. Az Európai Madármegfigyelő Napok és az Állatok Világnapja alkalmával érdekes bemutatók, izgalmas fejtörők és sok-sok apró, színes madár várta a látogatókat.
Az időjárás nem mindig volt hozzánk kegyes, viszont az esőfellegek mögül előbújó Nap fénye nemcsak a jókedvünket csalogatta elő, hanem a bokrok, fák védelmébe húzódott énekesmadarakat is. A programokra több mint 100 gyermek látogatott el, de az idősebb korosztályból is sokan voltak kíváncsiak az Arborétum tollas lakóira.

Bővebben >>     

2014.10.13.

Madármegfigyelő kerékpártúra Túrkeve határában

2014. augusztus 15-én kerékpáros madármegfigyelő kirándulásra invitáltuk a természetbarát érdeklődet. A túra a Fekete István Oktatóközpontból indult és a Vásári-Bala elnevezésű határrészt vette célba.
Az összességében 15 km hosszúságú túraútvonal számos látnivalót kínált számunkra.

Bővebben >>     

2014.09.23.

Biciklitúra a Dévaványai túzokrezervátumba

Nagy sikerrel zárult a szeptember 20-i, dévaványai biciklitúránk, melyen kalandokban sem volt hiány, lévén, hogy útvonal változtatásra kényszerültünk, mivel a kirándulás előtti esőzések következtében az eredetileg tervezett útvonal járhatatlanná vált. Kétségbe nem estünk azonban, hanem a térkép és korábbi tapasztalataink segítségével újraterveztük az útvonalat, és zökkenőmentesen elbicikliztünk a túzokrezervátumba.

Bővebben >>     

2014.09.22.

Túrkeve kulturális ösvényein
Gyalogos kirándulás Túrkeve nevezetes épületeihez

2014.09.19-én került megrendezésre "Túrkeve Kulturális Ösvényein" túránk. Az első időponthoz (augusztus 11, amikor is esős idő volt) képest szeptemberben végre sikerült megtartani a programot egy verőfényes nyárvégi délutánon. Gyalogos kirándulás volt, mely során a felcseperedő ifjúságnak Győri Tanár Úr megmutatta otthonuk, Túrkeve nevezetes épületeit, történelmi múlttal rendelkező városrészeit.

Bővebben >>     

2014.09.02.

Még több gazdálkodót biztattunk a természeti értékek megóvására

Augusztusban szélesebb gazdálkodóközösség is megismerhette a Herman Ottó Természetvédő Kör "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" elnevezésű programját, annak széleskörű célkitűzéseit.

Bővebben >>     

2014.09.01.

Feltöltődtünk a Test és Lélek Napján

Augusztus 23.-án mindenkit sok szeretettel és színes programokkal várt Egészségnapjára a Fekete István Oktatóközpont, mely napon hangsúlyosan szerepelt nemcsak a test, hanem a lélek egészsége is. Egész nap játszóház, trambulin, kézműves foglalkozás, mentás-limonádé és gyümölcskóstoló várta a kicsiket és nagyokat. "Beporzós Kvíz" kitöltésével citromfű palántával gazdagodhatott kiskertje vagy balkonládája annak, aki helyesen felelt a pollinátorokkal kapcsolatos kérdésekre.

Bővebben >>     

2014.08.25.

Pollinátorbarát mintakert - hogyan tegyük kertünket vonzóva a beporzást végző fajok számára?

Pollinátorfajok, azaz a beporzást végző fajok nélkül bizony szegényesebb lenne a kínálat a zöldségesnél, és lényegesen kevesebb fajta gyümölcs és zöldség kerülhetne az asztalunkra. Ezek a fajok virágporral vagy nektárral táplálkoznak, ezért keresik fel a virágos növényeket - az, hogy eközben még a beporzást is elvégzik, azzal igen nagy szolgálatot tesznek nekünk, ezért igazán megérdemlik, hogy a kedvükért megtegyünk néhány apróságot a kertben, az udvaron vagy akár egy balkonládában. Egészen kevés helyen is megoldható, hogy virágos növényeket ültessünk.

 

Bővebben >>     

2014.08.22.

Sportantropometriás vizsgálat a FIOK-ban

Sportantropometriás mérésen vehetnek részt, akik augusztus 23.-án ellátogatnak a Fekete István Oktatóközpontban megrendezésre kerülő "Test és Lélek Nap"-ra. A sportantropometriás mérések során meghatározzák személyre szabottan az adott testalkathoz legmegfelelőbb sportágat/sportágakat. A mérések magukban foglalnak élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgálati módszereket is. Meghatározható a várható felnőttkori testalkat, testmagasság, hízási hajlam, erősíthetőség és a biológiai kor is.

Bővebben >>     

2014.08.19.

Test és Lélek Napja a Fekete István Oktatóközpontban

Augusztus 23-án (szombat) Egészségnap lesz a Fekete István Oktatóközpontban, melynek fantázianeve tükrözi, hogy az átlagos egészségügyi vizsgálatokon kívül nem csak a test, hanem a lélek egészségének ápolására is szeretnénk felhívni a figyelmet. A mindennapi stressz és rohanás mellett szakítanunk kell időt a fizikai és szellemi épségünk megőrzésére is, amire ez az augusztusi szombat megfelelő alkalmat fog biztosítani. Programjaink között szerepelnek: egészségügyi szűrővizsgálatok, baranta bemutató, talpmasszázs, frissítő aerobik, birkózás bemutató, a túrkevei Németjuhász Kutyaklub munkakutya-bemutatója, gyerekeknek játszóház, kézműves foglalkozás.

Bővebben >>     

2014.08.07.

Gyógyítás testnek és léleknek a mindennapokhoz

2014. augusztus 6.-án érdekes előadáson vehettek részt a testi és lelki egészség iránt érdeklődők, a Fekete István Oktatóközpontban. Az előadás a stresszkezelés, lelkiegyensúly, öngyógyítás témaköreit ölelte magába.

Bővebben >>     

2014.07.31.

"Tíz kicsi ujj" kézműves tábor

Minden évben nagy érdeklődés övezi kézműves táborunkat, így volt ez idén is. Szép számmal gyűltünk össze, hogy egy héten keresztül elmélyedjünk az alkotás nyújtotta örömökben. A hagyományőrzés mellett fő célunk volt a programok előkészítése során, hogy legyenek olyan alkotásaink, melynek alapanyagaival a mindennapjaink során találkozunk.

Bővebben >>     

2014.07.22.

Előadás a testmozgás hasznosságáról

Kisiskolások, alsó- és felsőtagozatos gyerekek jöttek vendégségbe július 21.-én a Fekete István Oktatóközpontba, ahol előadást hallgathattak meg a testmozgás hasznosságáról. Az előadást a Túrkevei Városi Sport Egyesület vezetője, Urbán Mariann tartotta. Az előadás után könnyed sportfoglalkozás volt a gyerekeknek, az oktatóközpont erdei tornapályáján.

Bővebben >>     

2014.07.18.

Kerékpártúra Kenderesre, a Horthy-kastélyba

2014. 06. 29-én a Trollius Europeaus Bt. a Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" pályázata keretében újabb kerékpártúrát szervezett. A túra 9.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt. A túra során elkerültük a forgalmas utakat és inkább a földutakat. A túra első szakaszában a északnyugati irányba haladtunk a Móricz-tanyák felé, a remek napsütéses de némileg időjárásban a 14 fős társaság remek tempóban szelte a kilométereket.

Bővebben >>     

2014.07.15.

Indián tábor a Fekete István Oktatóközpontban

Mikor a mennydörgő Hold teljes kerekét megmutatta az éjszakában füstjeleink irányába elindulatak harcos kicsi indiánjaink, reggelre el is érték központunkat, mely egy egész héten át volt törzsi helyünk. Első napon megalapítottuk a két törzset, az Apacs és a Sziú törzs elkezdte kalandozásait a táborban. A törzsi beavatás során a Nagy Szellem neveket adott a tagoknak.

Bővebben >>     

2014.07.02.

Lovastábor a Fekete István Oktatóközpontban

Eljött a régóta áhított nyári vakáció, ezzel elkezdődtek a táborok az oktatóközpontunkban is. Évek óta a legnagyobb népszerűségnek örvendő lovas táborral kezdtük a nyarat.
"Kincsem" lovastáborunk június 23-27 között zajlott. Az öt nap alatt együtt végeztük a lovak napi ellátását, fel és leszerszámozását, szakszerű ápolását - és persze rengeteget lovagoltunk. A lovas foglalkozásokkat követően izgalmas programokkal és játékokkal kötöttük le a gyerekek figyelmét. Naponta vettünk részt kézműves foglalkozásokon, ahol csoportzászlót, batikolt pólót és lovas medált készítettünk.

Bővebben >>     

2014.05.13.

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett.

A "Nagyanyáink így sütötték" - nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése volt.
A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását.
A Parasztolimpiára négy főből álló csapatok jelentkezését vártunk.

Bővebben >>     

2014.05.12.

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett.

A "Nagyanyáink így sütötték" - nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése volt.
A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását.
A Parasztolimpiára négy főből álló csapatok jelentkezését vártunk.

Bővebben >>     

2014.05.11.

Az "Adj nevet a kiskecskéknek!" szavazás végeredménye

Az év elején új lakókkal bővült állatsimogatónk: három kisgida született. Ennek örömére felhívást írtunk ki a gyerekeknek, ahol arra kértük őket, hogy nevezzék el az új lakókat. Sok kedves név érkezett be hozzánk, melyek közül a legjobbakra a www.nimfea.hu oldalon lehetett szavazni, április 30.-ig.
A szavazás lezárult, összesen 929 szavazat érkezett be hozzánk, a végeredmény a következő:

KORMI: 174 szavazat

FOLTI: 144 szavazat

FAHÉJ: 175 szavazat

Május 1-jén a névtáblák is felkerültek a karámokra.

Bővebben >>     

Adj nevet a kiskecskéknek!


  Köszönjük az ötletesebbnél ötletesebb neveket, amit a facebookon keresztül juttattatok el hozzánk. A legjobb 3 névre lehet szavazni április 30-ig. A szavazás végeredményét május 1-én az állatsimogatóban rendezendő "Névadó" ünnepségen hirdetjük ki!

Mi legyen a neve?
Kormi
Batman
Böki
Összesen:

Mi legyen a neve?
Folti
Mózes
Hugó
Összesen:

Mi legyen a neve?
Zsömle
Fahéj
Peti
Összesen:

SZENT GYÖRGY-NAPI ÁLLATKIHAJTÓ ÜNNEP 2014. ÁPRILIS 26.

 

 

A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó gazdag hagyományok felelevenítésének szándékával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. április 26-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet a túrkevei Ligetben. Az egész napos rendezvényen hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.04.18.

FELHÍVÁS!

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnephez kapcsolódva az alábbi versenyeket hirdetjük meg:

. NAGYANYÁINK ÍGY SÜTÖTTÉK. nagykunsági népi süteménysütő verseny Nevezni lehet: saját készítésű házi süteménnyel és a recept mellékelésével "édes" és "sós" kategóriákban
Versenyművek leadása: 10.00 - 11.00 között a helyszínen
Egy versenyző több süteménnyel is pályázhat!

. PARASZTOLIMPIA családok és cimborák tréfás népi vetélkedése Kezdés: 13.30, 4 fős csapatok jelentkezését várjuk!

. KEVI PÁSZTORPRÓBA karikásostor-csergető verseny
Keressük Túrkeve legtechnikásabb ostorforgatóját!
Kezdés: 13.30, saját ostor hozható!

Jelentkezés, illetve a rendezvénnyel kapcsolatban további információ: Nimfea Természetvédelmi Egyesület: 56/361-505, 20/420-9190 vagy 70/388-2077

Bővebben >>     

2014.04.18.

Az időben észlelt betegségek nagyobb számban gyógyíthatóak!

Jöjjenek el önök is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre. Általános és számos területet magába foglaló szűrőprogram, amellyel átfogó képet kaphat egészségi állapotáról, helyzetéről. A betegségek esetleges rizikófaktorait feltérképezve számos, kialakulófélben lévő betegséget idejében fel tudunk térképezni.
Önt is várjuk a Szent György-napi állatkihajtó ünnepen a Ligetben, 2014. április 26-án!


Bővebben >>     

2014.04.14.

 

Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep

 

Csernik Szende székely mesemondó az április 26-i Állatkihajtón!

 

Érdemes lesz eljönni és meghallgatni!

 

 


Bővebben >>     

2014.04.11.

Előadás a FIOK-ban az egészséges életmódról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár 2014. április 15-én a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni időtöltésre a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett előadássorozat következő eseményére, ahol sok hasznos, egészséges életmóddal kapcsolatos információhoz juthatunk.

 

Bővebben >>     

2014.04.07.

Sportfoglalkozás a FIOK-ban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni testmozgásra a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett sportfoglalkozásra 2014. április 11-én!

 

Bővebben >>     

2014.04.04.

Madármegfigyelő túra a Föld világnapja alkalmából

2014. 04. 24. 13 órakor a Föld világnapja alkalmából gyalogtúrát szervezünk, melyre szeretettel várunk mindenkit!

Indulási hely: Fekete István Oktatóközpont
(5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.)
A túra hossza 5-8 km, távcsöveket korlátozott számban biztosítunk.


Bővebben >>     

2014.03.24.

Kerékpártúra a Hortobágy-Berettyó mentén

2014. 03. 22-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" pályázata keretében egy kerékpártúrát szervezett. A túra 10.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt. Az első megállóhely a Balai-híd volt, ahonnan remek rálátás nyílik a közelben lévő kunhalomra.

Bővebben >>     

2014.03.13.

Tábori hírek

Kedves Szülők!
2012. március 30-át követően megváltozott a táborozni készülő gyermekek egészségügyi igazolására vonatkozó eljárásrend: a táborozásban résztvevő kiskorú gyermek egészségügyi alkalmasságát - a korábbiakkal szemben - nem az orvosnak, hanem a gyermek törvényes képviselőjének (a szülői felügyeleti jogot gyakorló személynek) kell igazolni a táborozás megkezdése előtt négy napon belül kiállított - letölthető - nyilatkozattal. Kérjük a kedves szülőket a tábor előtt a nyilatkozatot kitölteni és a tábor kezdetén átadni szíveskedjenek a tábor vezetői részére.

 

Bővebben >>     

2014.03.10.

Itt a tavasz, itt az ideje a mozgásnak

  A szokatlanul enyhe telünket az elmúlt napokban szép tavaszias időjárás követi. Itt az ideje a télen felgyülemlett mozgáshiányunkat csökkenteni. A Fekete István Oktatóközpont idén is tárt karokkal várja mozogni vágyókat. 2014. március végén több rendezvényünk kötődik a Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban rendezvénysorozatához.

Bővebben >>     

2014.03.04.

2014. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2014. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb az adott tábor megkezdése előtt egy héttel.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és horgász-vadász tábor is lesz.

Bővebben >>     

2014.02.11.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és helyi partnerszervezetei az elmúlt évek során többféle programmal, szolgáltatással, képzéssel támogatták azokat a vállalkozó szellemű érdeklődőket, akik helyi erőforrásokra építve szeretnének önálló gazdasági tevékenységet, vállalkozást beindítani, vagy meglévő vállalkozásukat újabb termékekkel, tevékenységekkel, értékesítési csatornákkal bővíteni. Közösségi vállalkozásfejlesztési programunkat bemutattuk a SozialMarie szociális innovációs pályázati kiírásán is. Kérjük, hogy támogassa programunkat szavazatával!

Bővebben >>     

2014.02.19.

Rajzpályázat az egészséges életmód és a helyes táplálkozás témakörében

Kedves Gyerekek!

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás elválaszthatatlan egymástól. Ennek kapcsán rajz és fotópályázatot hirdetünk számotokra. Várjuk óvodások, általános iskolások és középiskolások alkotásait. A művek elkészítéséhez bármilyen technikát alkalmazhattok, A4-es rajzlap méretű műveket várunk, a fotók esetén elvárt a nagy felbontás.
Az elkészült pályaművek beküldési határideje 2014. március 14.

Bővebben >>     

2014.02.05.

Családi Program a FIOK-ban

 A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából érdekes programokon vehettek részt a látogatók szombat délelőtt a Fekete István Okatatóközpontban.
  A játszóházban már 9 órától megmozgattuk a gyerekeket, mozgásfejlesztő eszközeinkkel.
A legvidámabbak azok a szerencsés gyerekek és anyukáik voltak, akik nevét a sorsoláson kihúztuk és ajándékutalvánnyal térhettek haza.

Bővebben >>     

2014.01.31.

Aktuális tudnivalók az 1%-os felajánlásokról
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014-ben is szívesen fogadja támogatóitól a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását. Idén is, mint eddig minden évben, gyakorlati természetvédelmi feladatok végrehajtására és környezeti nevelési programok lebonyolítására szeretnénk fodítani a kapott támogatást.
A nyilatkozat kitöltéséhez részletes útmutatót itt találhat: http://www.nimfea.hu/1szazalek.htm

Az 1+1% felajánlásával kapcsolatos további tudnivalóknak itt lehet utánanézni:
http://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1

Bővebben >>     

2014.01.23.

10 nap múlva vizes élőhelyek világnapja
Közeledik február 2. a vizes élőhelyek világnapja.
Ez a cikk a vizes élőhelyek megőrzéséről szóló ramsari egyezmény létrejöttének körülményeit mutatja be.
"Egészséges fejlődés nem történhet olyan környezetben, ahol a természet szenved. Az egyetlen módja a vizes élőhelyek megőrzéésnek az emberi tevékenységek és a természeti örökség összeegyeztetése"- Luc Hoffman
A ramsari egyezmény az első azon globális kormányközi egyezmények sorában, amelynek célja valamilyen természetvédelmi érték megőrzése. Az egyezményben megjelenő alapelvek és fogalmak, mint például a bölcs használat vagy a vizes élőhelyek által nyújtott szolgáltatások leírása úttörő, korát megelőző szemléletet tükröznek. Az egyezmény elsődleges célja a vizes élőhelyek és az ott élő madárvilágnak a megőrzése.

Bővebben >>     

2014.01.17.

Komplex egészségmegőrző programunk

 Mint korábban a beszámoltunk róla, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 azonosítójú Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban pályázat kedvezményezettje.
A projektmenedzsment folyamatos munkában van, a számtalan izgalmas rendezvény kevésbé izgalmas előszervezési munkái zajlanak. Előadókkal, iskolákkal, intézményekkel történnek egyeztetések.

Bővebben >>     

2014.01.14.

2014-ben is folytatódik az online marketing képzés

2014. január 6.-tól kipihenve kezdhettek a hallgatók egy újabb hétnek. A hét első előadását Asztalos Csilla tartotta. Megtudhatták hogyan készíthetnek üzleti tervet, mi a jó terv ismérve és tartalma. Egyéni tervet készíthettek és egyénre szabott tanácsot is kérhettek. Majd a Termelőtől.hu megálmodója Rönky Balázs szolgált egy tartalmas beszámolóval, ahol többek között megtudhattuk mi ihlette a Termelőtől.hu oldalát.

Bővebben >>     

2014.01.09.

BE-NATUR Döntéshozói Kerekasztal Megbeszélés, Brüsszel
2013. November 12-én került megrendezésre a BE-NATUR program döntéshozói kerekasztal megbeszélés Brüsszelben. Mivel az esemény a projekt ravennai partnerének (Province of Ravenna) szervezésében zajlott, ezért a rendezvények Emilia-Romagna Régió brüsszeli Európai Uniós Irodájának konferencia-terme adott otthont.
A kerekasztal-egyeztetést az Emilia-Romagna Régió brüsszeli Irodájának Igazgatója, Lorenza Badiello nyitotta meg.

Bővebben >>     

2014.01.06.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
  Vizes élőhelyekkel kapcsolatos vetélkedőnk folytatódik. A második feladatsor beküldési határideje: 2014. 01.24.


A feladatlap itt található.

Bővebben >>     

2013.12.17.

Folytatódik az Online marketing képzés

A képzés folytatásaképpen az adventi készülődéssel együtt beköszöntek új előadók a képzésben résztvevők életébe. Így került sor november 29-én a Tallér Attila, a wilDesign Studio munkatársának színvonalas előadására. A Tarpa Manufaktura Kft. marketing felelőse Csernyák László mutatta meg a termékfejlesztés csínját egy kis pálinkakóstolással egybekötve.

Bővebben >>     

2013.12.04.

Adventre készültünk!

November 30-án szombaton 14 órától tartottuk meg az első Adventi készülődésről szóló programunkat.
A kézművesházban a gyerekek és szüleik kerámia csengőket festhettek vagy dekupázs technikával díszíthették fel. Rengeteg szép ajándéktárgy készült a kézműves foglalkozáson. A játszóházban ismét akciós áron játszhattak a gyerekek. Ezen a programon már felügyeletet is tudtunk biztosítani, ezzel nagyobb mozgásteret adva a szülőknek akik a program alatt az Erdei Kávézóban egy forralt bor mellett megpihenhettek, míg gyermekeik kellemesen elfáradtak a játszóházban.

Bővebben >>     

2013.12.02.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
  A vizes élőhelyekről szóló internetes vetélkedőnk elindult. Az első forduló helyes megoldásait december 20-ig küldhetitek el nekünk. A második forduló feladatait január 6-án tesszük közzé.

A feladatlap itt található.

Bővebben >>     

2013.11.28.

Képzési program a helyi termelők és termékeik piacra jutási esélyeinek javításáért

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013. november 28-án online marketing képzést indított a Leader-program keretében. A program célul tűzte ki, hogy a helyi termelők piacra jutási esélyeit növelje, és olyan lehetőséget biztosítson a termelőknek, amivel széles körben tudja termékeit a vásárló közönség elé tárni. A 15 napos képzés alkalmával történik a gyors és költségkímélő internetben rejlő lehetőségek megismerése és kiaknázása elméletben és gyakorlatban. A hallgatók Oros Imre online marketing óráin vehetnek részt, a marketingoktatást pedig Asztalos Csilla szakközépiskolai tanár tartja.

Bővebben >>     

2013.11.26.

Helyi termék-képzés: ökoturisztika - marketing - lekvár - fűszer!

Az elmúlt hétvégén a térség ökoturisztikai értékeiről, valamint a helyi termékek turisztikához való kapcsolódásáról esett szó Szász Béla előadásában, aki beszélt arról a helyi civil- és gazdasági szereplők által kidolgozott és megvalósítani kívánt gazdaságfejlesztési elképzelésről is, mely a Túrkeve-környéki helyi termékek értékesítésének lehetőségeit kívánja szélesíteni (helyi termék bolt, webáruház, tejfeldolgozás).

Bővebben >>     

2013.11.25.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
Február 2. a vizes élőhelyek világnapja. Ennek kapcsán kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetünk számotokra. A versenyben külön értékeljük a 3-4., 5-6., 7-8. osztályosok munkáját.
December 2-án tesszük közzé az első forduló feladatait, melyre a válaszokat december 20-ig küldhetitek el nekünk.

Bővebben >>     

2013.11.19.

Élménydús hétvégén vannak túl a helyi termék-képzés résztvevői

November 15-én az oktatás keretében
Dr. Széphalmi Éva tartott előadást "A helyi termék-előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozása" címmel a helyi termékekhez kötődő állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai előírásokról. Tájékoztatását Dr. Barancsi Ágnes a HACCP-rendszerről szóló ismeretekkel egészítette ki.

Bővebben >>     

2013.11.13.

Honnan kerül a zöldbab a szupermarketekbe?

A szupermarketek beszállítói láncában azok a mezőgazdasági munkások a leggyengébb láncszemek, akik az élelmiszereket kétkezi munkájukkal állítják elő. Cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a zöld ceruzabab beszállítói láncában a szupermarketek tesznek-e valamit azért, hogy a földeken hajladozó munkások emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak.

Bővebben >>     

2013.11.13.

Szentendrén jártak a helyi termék-képzés hallgatói

Ismét sok új ismerettel és élménnyel lehettek gazdagabbak a helyi termék-képzés résztvevői az elmúlt hétvégén. A november 9-i képzési napon Szabadkai Andrea a helyi termék-előállítás, az elsődleges feldolgozás és értékesítés jogi szabályozásáról beszélt a hallgatóknak. A vasárnapi szakmai program a Szent Márton-nap jegyében telt: a résztvevők Szentendrén jártak, ahol a hagyományos paraszti konyháról, a népi kézművesség hagyományos eljárásairól szereztek széles körű ismereteket.

Bővebben >>     

2013.11.05.

Pályázatírói kurzuson és kézműves programon vettek részt a helyi termék-képzés résztvevői

Október 26-án a képzés keretében a helyi termékekhez kapcsolódó támogatási rendszerekről, pályázati lehetőségekről, ezen belül az EMVA-források és a LEADER-program jellemzőiről esett szó Tugyi Erzsébet pályázati tanácsadó előadásában. A résztvevők a pályázatírási alapismeretek elsajátítása, a projektdokumentáció-összeállítás lépéseinek megismerése mellett segítséget kaptak saját projektötleteik lehetséges megvalósításához, a jövőbeni sikeres pályázáshoz is.

Bővebben >>     

2013.11.01.

Képzési program helyi termelők és termékeik piacra jutási esélyeinek javításáért

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a helyi termékek, értékesítéséhez, marketingjéhez kapcsolódó 120 órás képzést szervez a térségi helyi termékek fejlesztése, menedzselése, értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében. Az oktatás lebonyolítására napi 8 órában történik, 2013. november 28.-tól december 19.-ig. A képzésen való részvétel ingyenes, a program sikeres elvégzéséről tanúsítványt kapnak a hallgatók.

Bővebben >>     

2013.10.31.

Befejeződött a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól pályázat

Mint már hírt adtunk 2012-ben, társszervezetünk a Herman Ottó Természetvédő Kör támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán 5 Tisza-menti település (Törökszentmiklós, Tiszapüspöki, Csataszög, Kőtelek és Nagykörű) illegális hulladéklerakóinak felderítésére, felszámolására valamint az itt élők szemléletformálására.

Bővebben >>     

2013.10.30.

BE-NATUR záró konferencia, Carovigno

Szeptember elején a dél-olaszországi Carovignoban került megrendezésre a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) keretén beül támogatott és a Natura 2000 hálózat keretébe tartozó területek és fajok kezelésének javítását célzó nemzetköz együttműködési program, a BE-NATUR projekt záró szakmai és koordinációs találkozójára.
Igaz a projekt 2013. január végével zárul, koordinációs és szakmai szempontból indokoltabb volt a találkozót a program utolsó periódusának félidejére időzíteni.

Bővebben >>     

2013.10.24.

Sikeres a helyi termék-képzés

A Herman Ottó Természetvédő Kör szervezésében 2013 októberétől Helyi termék-képzés zajlik a LEADER-program támogatásával. A képzésen 15 hallgató vesz részt, akik a 120 órás oktatás keretében megismerkedhetnek a helyi termékek lokális gazdaságban betöltött szerepével, előállításuk folyamataival és értékesítésük lehetőségeivel. A nyolc héten át hétvégi napokon lebonyolított oktatási program során az elméleti ismereteket a témában jártas szakemberektől sajátíthatják el a hallgatók, míg a gyakorlati tapasztalat megszerzését tanulmányi kirándulások segítik.

Bővebben >>     

2013.10.03.

Civilek éjszakája

Nagyszámú érdeklődő vett részt a Civilek éjszakája című rendezvényen, melyet a Fekete István Oktatóközpontban rendeztünk meg.
A rendezvény keretében több program is megrendezésre került. Az est folyamán ki lehetett próbálni a mezítlábas tanösvényt, és lehetőség volt betekintést nyerni a csillagászat rejtelmeibe is.

Bővebben >>     

2013.09.24.

Kedves Civilek!

2013. SZEPTEMBER 28-án a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület már negyedszer rendezi meg a CIVILEK ÉJSZAKÁJA eseményt, az összefogás erejéből, nonprofit módon. Célja, hogy láthatóvá tegye ezeket a szervezeteket, megismertesse munkájukat az emberekkel, a társadalommal, akik gyakran nem is tudják, mennyi mindenben kaphatnak tőlük segítséget. Ebben az évben a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott ehhez a nagyszerű eseményhez. Látogassanak el hozzánk, vegyenek részt izgalmas programjainkon és legfőképp ismerjék meg a NIMFEA munkáját!

 

2013.09.20.

Komplex egészségmegőrző programok a Fekete István Oktatóközpontban

Az egészséges életmód igénye mind gyakrabban jelentkezik a társadalmunkban, miközben a fejlődő orvostudomány eredményeinek következtében az átlagosan várható élettartam folyamatosan növekszik. Ennek a látszólagos kettőségnek az az oka, hogy a felgyorsult életvitelünk egyre kevesebb lehetőséget ad a szervezetünk regenerálódásához és az egészségünk megőrzéséhez. Manapság mind gyakrabban hallunk olyan fogalmakat, amelyek korábban nem fordultak elő, ilyen például a civilizációs betegség is.

Bővebben >>     

2013.09.06.

Helyi termék-képzés Túrkevén!

A Herman Ottó Természetvédő Kör a helyi termékek előállításához, értékesítéséhez, marketingjéhez kapcsolódó 120 órás képzést szervez a térségi helyi termékek fejlesztése, menedzselése, értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében. Az oktatás lebonyolítására hétvégi napokon kerül sor. A képzésen való részvétel ingyenes, a program sikeres elvégzéséről tanúsítványt kapnak a hallgatók. További információ és jelentkezés: 2013. szeptember 20-ig a kepzes'kukac'hotek.hu email-címen vagy az 56/361-505 telefonszámon. A regisztráció - a rendelkezésre álló helyek kimerüléséig - a jelentkezés sorrendjében történik.

Bővebben >>     

2013.09.02.

Részt vettünk a Virágzó Vidékünk Roadshow-n

Kisújszálláson, a Szabadság téren folytatódott a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató országos rendezvénysorozat, a Virágzó Vidékünk Roadshow. A rendezvényen egyesületünk is részt vett, az általa és partnerei által a Fekete István Oktatóközpontban megvalósított fejlesztések és a megvalósult pályázatok bemutatásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Bővebben >>     

2013.08.31.

Ingyenes tábor volt a Herman Ottó Természetvédő Körnél!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is segítséget nyújtott a Herman Ottó Természetvédő Kör "Földünk-Világunk" táborához, amelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatott. Kollégáink több esetben vezettek tanösvénytúrát a táborban résztvevő gyermekeknek, valamint az előadások, bemutatók szervezésében is részt vettek.

Bővebben >>     

2013.08.21.

Felhívás Önkéntes napra!

2013. augusztus 24-én várjuk szeretettel az önkénteskedni vágyókat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központjában az Erdőszél u. 1. szám alatt.
Az önkéntes munkával segíted a természet védelmét, a hagyományok ápolását, ráadásul egy jó hangulatú nap után még egy közös főzés is a program része.
A kisebbeknek játszótér használati lehetőség.
Ismerj meg jobban minket, légy önkéntes!

Bővebben >>     

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013. évi nyári táborai FRISSÜLT!

1. Ismerjük meg Túrkevét és környékét kerékpáros tábor

Városunk és környékének megismerése kerékpárral

Időpont: 2013. június 24-28 (H-P)

2. Keve hagyományőrző napközis tábor

A magyarság történetek megismerése, hagyományos honfoglalás-kori életmódok és ételek, kézművesség

Időpont: 2013. július 8-12 (H-P)

3. Ismerjük meg Túrkevét és környékét kerékpáros tábor

Városunk és környékének megismerése kerékpárral

Időpont: 2013. július 15-19 (H-P)

4. Nimród vadász-horgász tábor

Ismerkedés a vadászat és a horgászat rejtelmeivel

Időpont: 2013. július 24-26

5. "Tíz kicsi ujj" napközis kézműves tábor

Megismerkedés a hagyományos kézműves termékek előállításának technikáival

Időpont: 2013. július 29 - augusztus 2. (H-P)

6. Földünk-Világunk Természetismereti napközis tábor

A természet működésének átfogó megismerése, szabadban történő túrázással

Időpont: 2013. augusztus 5-9 (H-P)

7. "Te se maradj ki!" tábor

Élményszerű ismeretszerzés, tudásbővítés gyakorlati elemekkel.

Időpont: 2013. augusztus 12-16 (H-P)

Szeretettel várunk minden táborozni vágyó gyermeket!

8. "Equus" napközis lovastábor

Helyi természeti és kulturális értékek megismerése, egészség és környezettudatos életre nevelés

Időpont: 2013. augusztus 12-16 (H-P)

Előreláthatólag elmarad!

Szeretettel várunk minden táborozni vágyó gyermeket!

 

Bővebben >>     

2013.08.08.

Válogatás "A mi gólyánk" rajzversenyre beküldött képekből

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén tavasszal meghirdetett "A mi gólyánk" rajzpályázatára több, mint 600 pályamű érkezett, melyekből csokorba szedtünk néhányat - a teljesség igénye nélkül.

 

Bővebben >>     

2013.07.23.

Július 21. Aratónap

Régmúltat idéző esemény volt az a verőfényes vasárnap, amely sok évtized után ránk köszöntött. A kézi aratást szerettük volna felidézni, a magunk és a túrkevei emberek számára. Oly régen látott már ilyet az a szárazságtól roppanó búzakalász, hogy sarlóval és kaszával vegyék el a rövidke életét. Nagyon régen látott a Lógó-kert is annyi embert, akik érdeklődéssel figyelték az aratás minden mozdulatát. Két aratóbanda kezdett az aratásnak, nagyon-nagy buzdító táborral a háttérben. Bájos műsorral köszöntötték a nézőket az óvodások, majd a megfelelő hangulatról a helyi Vadvirág és a Madarász Károly népdalkör gondoskodott. Műsorukat az Ahhozképest Népzenei Együttes fogta össze, és szolgáltatott alapot az Egres Kis Lajos néptánc csoport fergeteges blokkjának.

Bővebben >>     

2013.07.23.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, az intézmények igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.07.15.

Túrkevei aratóünnep a Lógó-kertben 2013. július 21-én

Az Alsó-Berettyó-melléki Tájgazdalkodási és Vidékfejlesztési Kft. mint a Túrkevei Tájrehabilitációs Program megvalósítója az aratási hagyományok felelevenítése céljából szeretné felidézni Túrkevén az egykori aratások hangulatát, azok hagyományait. 2013. július 21-én, a túrkevei Lógó-kertben (Keletújvárosból a Hímesdi út felé tartó földútról az első földút balra) tartja szerény rendezvényét, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár!

Bővebben >>     

2013.07.04.

Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program éves konferenciája

A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (South East Europe Transnational Cooperation Programme - SEE) éves konferenciája Bukarestben került megrendezésre június 19-én "Délkelet-európai eredmények a térség új programjainak tükrében" címmel. A 400 résztvevővel zajló konferencia, melyen a projektpartnerek mellett az Európai Bizottság képviselői, térségi döntéshozók, szakértők, projektfejlesztők, valamint nemzetközi szervezetek és a tudomány képviselői voltak jelen, a SEE program eddig felhalmozódott tapasztalatait tette hozzáférhetővé a projektpartnerek, valamint a két új régiós program (Duna; Dél-Kelet Átjáró) előkészítésén dolgozó döntéshozók számára.

 

Bővebben >>     

2013.06.25.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevők körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő magánszemélyek véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, a lakossági igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.06.25.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, az intézmények igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.06.24.

Jogsértési eljárás indult a farkasvadászat miatt

Az Európai Bizottság a múlt héten tájékoztatta egyesületünket, hogy 2013. május 30-i döntése értelmében jogsértési eljárást kezdeményez a Szlovák Köztársaság ellen az ott folyó farkasvadászat miatt. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország) még 2011-ben nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz, amelyben kifogásoltuk a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát.

Bővebben >>     

2013.05.13.

Madarak és fák napja Túrkevén

Minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szombati rendezvénye ebből az alkalomból, a Be-Natur programhoz kapcsolódóan elsősorban a gólyákról emlékezett meg. A programot a túrkevei Korda kórus nyitotta meg. A Dr. Nánási Lajos úti óvoda csoportja további dalokkal, mondókákkal, népi játékokkal egészítette ki a repertoárt - bebizonyosodott, hogy a magyar hagyományok szinte kimeríthetetlenek a gólyával kapcsolatban. A tartalmas műsor után A mi gólyánk című rajzverseny eredményhirdetése következett.

Bővebben >>     

2013.05.13.

ÉV FÁJA VERSENY 2013
2013-ban május 10-én, a Madarak és Fák Napján indul az Év Fája verseny, melyre különleges történetek kíséretében várja a nevezéseket az Ökotárs Alapítvány. A verseny keretében ugyanis nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt amelyik a jelölőknek, a körülötte élőknek valamiért fontos, s ez leginkább a fáról elmesélt történetből derülhet ki.

Bővebben >>     

2013.05.07.

MADARAK ÉS FÁK NAPJA
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel meghív minden érdeklődőt 2013. május 11-én a túrkevei Fekete István Oktatóközpontba a Madarak és fák napja alkalmából rendezett egész napos rendezvényére. Az oktatóközpont és a játszótér reggel 9 órától délután 4-ig várja a látogatókat.

Szeretettel várunk mindenkit!

Bővebben >>     

2013.05.07.

Családi majális
 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett a túrkevei családi majális programkínálatának színesítésében. Ebben az évben a majális helyszíne a túrkevei strand volt, és az idő is kedvezett a résztvevőknek, így különösen jól sikerült az egész napos rendezvény. A program motoros és kerékpáros felvonulással kezdődött, a sort a májusfával gazdagon díszített traktor vezette fel, és részt vettek lovaskocsik is.

Bővebben >>     

2013.05.07.

Éljen a Nappal!
 Május 5. és 12. között idén is arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának célja, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Bővebben >>     

2013.04.29.

Kedves Gyerekek!
  A gólyás meseíró pályázat beadási határideje május 3-án lejár.
Egyszerű, rövid történetekkel is lehet pályázni.

Minden kis tanulót biztatunk, ne féljenek a feladattól, hiszen a gyermeki fantázia rendkívül gazdag.

Szeretettel várjuk még az alkotásokat!     

2013.04.25.

Motiva koncert a Kevi Juhászfesztiválon
A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep megrendezésére - a magas belvízszint miatt - az idén sajnos nem kerül sor, viszont a tervezett Motiva-koncert nem marad el: a zenekar a Nimfea Természetvédelmi Egyesület meghívására a Kevi Juhászfesztivál nagyszínpadán lép fel 2013. május 18-án (szombaton), 18 órai kezdettel. Szeretettel várjuk az autentikus hangzásvilág rajongóit!

Bővebben >>     

2013.04.25.

Kenuval a tisztább Tisza-tóért
"Negatív hulladék kibocsátású" vízitúráját a korábbi magas vízállás miatt május 1-re halasztotta a Békatutaj Egyesület. A Föld Napja alkalmából megrendezett esemény célja a Tisza-tó tisztábbá varázsolása, és a környezettudatosság növelése. Sajnos szemét mindig, mindenhol akad, és - bár sokan dolgoznak a tó tisztán tartásért - Magyarország egyik legjelentősebb ökoturisztikai célpontja, a Tisza-tó sem kivétel ez alól.

Bővebben >>     

2013.04.24.

Kerékpártúra április 27. 10- 15 óra


Április 27-én 10 órától "Balogh János kerékpáros emléktúrát" szervezünk Ecsegpusztára.

Szeretettel várjuk a szabad levegőre, mozgásra, természetbe vágyókat!

Bővebben >>     

2013.04.15.

Kerékpártúrák
Végre beköszöntött a tavasz!
Április 20-án 10 órától 15-ig a Balai híd környékére látogatunk el, s ha az időjárás, s a földút engedi, Terehalomra.

Április 27. 10- 15 óra Balogh János emléktúra Ecsegpusztára

Szeretettel várjuk a szabad levegőre, mozgásra, természetbe vágyókat!

Bővebben >>     

2013.04.15.

Föld napi rendezvény
Április 19-én (pénteken) 14 30-tól a Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Ecsegi u 22. ) Kézművesházában Föld napi rendezvényt tartunk.. Környezetvédelem témában helyi általános- és középiskolásoknak meghirdetett színdarabíró pályázat díjátadása, illetve: Kőzetek ásványok kiállításunk megnyitója lesz a program.

Mindenkit szeretettel vár a Nimfea Természetvédelmi Egyesület!

Bővebben >>     

2013.04.10.

Előadások a fehér gólyáról
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai az elmúlt hónapban több iskolát, óvodai csoportot látogattak meg, és előadásokat tartottak nekik a fehér gólyáról, szokásairól, élőhelyeiről és kulturális jelentőségéről. Az előadások legfőbb célja az ismeretterjesztés mellett a környezettudatosság és a körülöttünk élő állatokkal szembeni figyelmesség kialakítása, támogatása. Egyesületünk a tavasz és a nyár folyamán további hasonló előadásokkal és programokkal fogja az általános- és középiskolásokhoz közelebb hozni a gólyákat és az élővilágot.

Bővebben >>     

2013.03.28.

Vízimadarak és vízivadak védelme 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület több alkalommal is részt vett a túrkevei társasvadászatokon, ahol ismertette a vadászatra jogosultakkal, hogy milyen fontos, hogy a védett ragadozómadarakat, illetve a védett réce és lúd fajokat ne lőjék ki. A látogatások ideje alatt több brosúra, határozó és plakát lett szétosztva a vadászok között. A vadászok nagy érdeklődéssel fogadták és lapozgatták a brosúrákat, határozókat.

Bővebben >>     

2013.03.20.

A Víz világnapja
  Minden évben március 22.-én emlékezünk meg a víz világnapjáról. Ugyan rendszeresen szóba kerül a vizeink állapota év közben is, ilyenkor mégis kicsit nagyobb figyelmet kapnak. Ez persze jó dolog, még akkor is, ha mindnyájan tudjuk, hogy ez az egy nap figyelem édes kevés erre a témára. Igazából az év összes napja is kevés lenne. Akik napi rendszerességgel figyelik (és nem csak az árvizekről/belvizekről szóló híreket hallják meg) tudják, hogy az évről-évre visszatérő aszály nagyrészt a folyószabályozásokkal kezdődött. Tudják, hogy a vizeinket csak átfolyatjuk hazánk területén, ahelyett, hogy tartalékolnánk (netalántán visszaadnánk a folyóink régi árterét (vagy legalább egy részét). Így sok milliárd forintot tudnánk megspórolni minden áradáskor és minden aszálykor.

Bővebben >>     

2013.03.20.

Kertészkedés bio módszererekkel
  Valamikor nagyszüleink idejében még az volt a természetes, hogy nem használtak vegyszereket, nem ment csodaszámba, ha valaki természetes módon kívánta élelmiszereit előállítani. Szeretnék azoknak tanácsokat adni, akik esetleg még saját veteményeskertben termelik meg a család asztalára kerülő táplálékot, s mindenkit arra biztatni, hogy veteményezzen. Mi is valójában a biotermesztés lényege? Tulajdonképpen nagyon egyszerű a válasz: a természet utánzása. Ugyanis az erdő fái alól senki nem takarítja össze a lehullott falevelet, s nem találunk csupaszon lévő területet, mindent szépen betakar a növényzet. Ezek az alapvető szabályok: visszaforgatni a talajba minden tápanyagot, erre kitűnő lehetőséget ad a komposztálás. A komposzt hihetetlen módon képes a műtrágyákat helyettesíteni. Ingyen van, s egészségesebb élelmiszereket kapunk kis fáradozásunkért cserébe.

Bővebben >>     

2013.03.07.

MEGHÍVÓ
Újabb gólyakosár kerül kihelyezésre
A mintegy 5.500 páros hazai fehér gólya állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken nyugvó fészkek - amellett, hogy áramot fogyasztanak - áramütés-veszélyt jelentenek nem csak a fiókák, de a szülők számára is. Csak Magyarországon minden évben több ezer (!) gólya pusztul el áramütés következtében, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

Bővebben >>     

2013.03.08.

KEDVES KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK!
Fotópályázatot hirdetünk számotokra. Már útban vannak hazafelé hosszúlábú szomszédaink. Kapjátok lencsevégre településetek valamelyik gólyáját, gólyafészkét! Küldjétek el nekünk a fényképet! Mellékeljétek: ki készítette a képet, hol és mikor készült a felvétel! Egyéb adatra is szükségünk lesz: Iskolád neve, hányadikos vagy.

Bővebben >>     

2013.03.07.

Illegális fakivágások
Mint nagyon sok helyen, a Pásztói-gyepen is nagy problémát jelentenek az illegális fakivágások. A szociális helyzet folyamatos romlása valamint a hatóságok elégtelen fellépése miatt egyre nagyobb veszélybe kerülnek a fasorok. A Beklen Alapítvány munkatársai szorosabb együttműködést alakítottak ki a helyi szervekkel - szervezetekkel (rendőrség, polgármesteri hivatal, erdészet, magánerdő tulajdonosok) a fakivágások, csonkítások megakadályozása érdekében.

Bővebben >>     

2013.03.07.

Legeltetéses állattartás a pásztói-gyepen
A 90-es években sajnos egyre inkább szembesülnünk kellett azzal a problémával, hogy a háztáji állattartás gazdasági okokból jelentősen lecsökkent. A tejátvétel megszűnésével a tehenek maradék állománya is felszámolódott. A régi időkben a gyepet legelő állatok kezelték, de ez az állomány csökkenésével már nem tudott működni. A földalapú támogatások megszületésével ismét kezelésbe vették a területet, de immár nem a hagyományosnak mondható legeltetéses állattartással, hanem gépekkel, kaszálással. Sajnos ennek a jelei nagyon hamar jelentkeztek a környező élővilág faj és egyedszámában.

Bővebben >>     

2013.03.07.

A túrkevei tejcsarnok története
A mindenki által tejcsarnoknak nevezett épület egyike a város legimpozánsabb gazda-polgár házainak. Ennek ellenére magáról az épületről írásos feljegyezések nincsenek, így történetét csak a helyiek elbeszéléseiből lehet összeállítani. A tejcsarnok épülete a mai Petőfi Sándor utca és a Kisdomb utca sarkain található. Ezen utcák közül a nagyobb a Petőfi Sándor utca, de jelentősebb szerepet sosem játszott a város életében, ez a belvárost északi irányból lezáró, kelet-nyugati irányban egyenes vonalú út a belváros felől a Kisújszállásra menő forgalom itt halad át, illetve a központi szerepe miatt a felvonulások mindig érintették.

Bővebben >>     

2013.03.03.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013 tavaszán érdekes és tartalmas program sorozatot szervez, melynek központi témája a fehér gólya és annak védelme.

A legismertebb, hazai népköltőnk versében szinte teljesen végig-követhető e madár egész életútja, kiérezhető belőle az a szeretet, amit a nép táplált iránta, hisz valójában a "legmagyarabb" madarunkról van szó. Sokszor a hűség és hazaszeretet példaképeként szolgált, a családi békét, összetartozást is szimbolizálta. A hosszú, piros csőrű és gázlólábú madarunk gyakran tűnik fel népdalainkban, népmeséinkben, népi játékokban sőt a nép életének fontos szakaszában, a születésben is nagy szerepet kap, hisz a néphit szerint a gólya hozza az újszülötteket. A fehér gólya jelenleg a veszélyeztetett fajok közé tartozik.


Bővebben >>     

2013.02.18.

"A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó"

A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából megvalósuló programban azt a kötelezettséget vállaltuk magunkra, hogy a környező településeken tartunk az iskolásoknak és felnőtteknek felvilágosító előadásokat a nulla hulladék jegyében.


 

Bővebben >>     

2012.11.27.

Letölthetőek a XII. természetvédelmi szeminárium anyagai

 A 2012. november 16-18. között megtartott XII. természetvédelmi szemináriumon elhangzott előadások letölthetőek a Nimfea Egyesület honlapjáról. A letöltés bejelentkezéshez, illetve regisztrációhoz kötött.Letöltések >>     

2012.11.26.

 Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól

Napjaink egyre nagyobb problémája hazánkban is keletkező lakossági és ipari hulladék kezelése, ártalmatlanítása, elhelyezése. A régi szép időkben ez a probléma fel sem merült, hiszen mindent, ami hulladékká vált újrahasznosítottak, felhasználtak. Később elindult a fogyasztói társadalom nagyszerű találmánya, az eldobható csomagolás, az újrahasználhatatlan eszközök, és ezzel folyamatosan nőtt a probléma egészen addig, míg egyre többen fel nem ismerték, hogy a helyzet hamarosan tarthatatlanná válik.

Bővebben >>     

2012.11.21.

 Sikeresen zárult a XII. természetvédelmi szeminárium

Az elmúlt hétvégén (2012. november 16-17-18-án) rendezte meg egyesületünk 12. alkalommal természetvédelmi szemináriumát. Sajnos a rendezvény rossz csillagzat alatt született, számos szervezeti és szervezési probléma akadályozta a kellő előkészítést, de mint a mesében: minden jó, ha vége jó - végül egy kellemes hangulatú, érdekes szakmai rendezvényt zárhattunk ismét.

Bővebben >>     

2012.11.20.

 TÚRKEVE IDEGENFORGALMI FEJLESZTÉSÉNEK TOVÁBBI LEHETŐSÉGEI

Túrkeve Város Önkormányzata és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében konferenciát tartottak a Fekete Istvén Oktatóközpontban. Túrkeve idegenforgalmi fejlesztésének lehetőségeiről adtak tájékoztatást az előadók.

Bővebben >>     

2012.11.08.

MEGHÍVÓ
XII. TERMÉSZETVÉDELMI SZEMINÁRIUM -   GYAKORLATI TERMÉSZETVÉDELMI BEAVATKOZÁSOK TAPASZTALATAI VÁLTOZÓ HAZAI KÖRNYEZETBEN

Időpont: 2012.november 16-18.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1.

Arra kérünk minden kedves barátunkat, kollégánkat és valamennyi érdeklődőt, hogy e-mailben szíveskedjenek jelezni részvételi szándékukat Szász Béla szervezőnél a bela@nimfea.hu és az info@nimfea.hu e-mail címen legkésőbb november 15 csütörtök reggel 8 óráig.

Bővebben >>     

2012.10.05.

 Az ERDEI ISKOLA EGYESÜLET 60 órás akkreditált képzést hirdet "Erdei iskoláról erdei iskolában - saját élmény alapú továbbképzés" címmel.

Várjuk azoknak a pedagógusoknak, osztályfőnököknek, tanítóknak, erdei iskola oktatóknak a jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni az erdei iskolai nevelés fogalmával, módszereivel valamint pedagógiai jelentőségével oly módon, hogy a szükséges kompetenciákat a továbbképzés során saját élmények útján szerzik meg.

Bővebben >>     

2012.10.03.

Madárgyűrűzési bemutató a Telekhalmi-halastavaknál az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából
A madárvédelem nemzetközi szervezete, a BirdLife International 1992-ben indította el az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényét. A rendezvény célja, hogy október első hétvégéjén minél többem menjenek ki a szabadba és szakemberek, önkéntesek segítségével ismerkedjenek meg a környékükön élő madarakkal és a természet egyéb értékeivel.

 Bővebben >>     

2012.06.19.

 Kirándulók a Fekete István Oktatóközpontban
Véget ért a tanév, elkezdődött a vakáció és ezzel az iskolai kirándulások időszaka is lezárult. Városunkból és a környékbeli településekről több óvodás ás iskolás csoport is Oktatóközpontunkat választotta kirándulása célpontjául. Többnyire egész napos programcsomagokat kértek, amit az igények szerint állítottunk össze. Lehetőség volt kézműves foglalkozásra (pl.: gyöngyfűzés, agyagozás, korongozás, csuhévirág készítés, szalmafonás), ismeretterjesztő előadásokat tartottunk a bennünket körülvevő élővilágról, a tanösvényen sétálva mutattuk be a gyerekeknek a HOTEK-erdőt.

 
 Bővebben >>     

2012.06.18.

 A NIMFEA Slimbridge-ben
A "Testvérvárosi Kapcsolatok Hálózatának Kialakítása" című programunk révén ismét egy külföldi utazásról számolhatunk be. Egy újabb csoport jutott el az Egyesült Királyság egy apró "falujába" Slimbridge-be, ami számunkra azért érdekes , mert itt található egy hatalmas természetvédelmi létesítmény a " Wildfowl & Wetland Trust" (WWT). Mivel a csoportban több nemzeti parkot képviselő utazó volt ezért ez az alkalom is különösen hasznosnak bizonyult a tapasztalatcsere szempontjából.

 
 Bővebben >>     

2012.06.10.

Dél-kelet európai Területi Együttműködési (SEE) Program éves találkozó
A SEE Program éves találkozójára idén 2012. június 29-én került sor Bolognában. A Be-Natur projektet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint főpályázó szervezet, két munkatársa, Fidlóczky Zsuzsa és Fábián Zsófia képviselte. A konferencián tartott beszédek főként a SEE Programok jövőjéről, és a lehetséges új irányokról, elvekről szóltak, melyeket a program 2013 után követni fog. A délutáni szekcióban az 1. és 2. körben pályázott és már sikeresen lezárult projektek közül hallhattak a résztvevők néhány jó példát.

 
 Bővebben >>     

2012.06.03.

 A Herman Ottó Természetvédő Kör által működtetett kézműves-ház életében egy fontos nap volt április 11. Ezen a napon volt az első foglalkozása az általános iskolásoknak meghirdetett kézműves szakkörnek. Azóta folyamatosan gyarapszunk, még mindig vannak újabb bekapcsolódók. Lelkes kis csapatunkban minden korosztály képviselteti magát óvodástól a felsőbb évfolyamokig.

 
 Bővebben >>     

2012.05.23.

 Az EACEA program állomása a Juhászfesztivál
A 2012-es évben is megrendezésre került a Kevi Juhászfesztivál. Mivel a pályázatunk a kulturális sokszínűséget is támogatja, ezért választottuk a fesztivált a program következő állomásának. A rendezvény jó alkalom volt, hogy megismerjék a külföldi vendégeink a magyar hagyományos ételeket és italokat. Régi díszes tárgyainkat és viseleteinket.

 
 Bővebben >>     

2012.05.15.

 Küldöttgyűlést tartott a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
  Mint így tavasszal minden civil szervezet, az MTVSZ is küldött közgyűlést hívott össze a tagszervezetei számára, mely tegnap, a Szövetség irodájáben zajlott.

 
 Bővebben >>     

2012.05.14.

 Madarak és Fák Napja a Fekete István Oktatóközpontban
Az időjárás kegyeibe fogadta kis rendezvényünket, kellemes meleg, szélcsendes időben tudtuk megtartani a rendezvényt. Kiss Ádám vezényletével 8 órára felállítottuk a madárfogó hálókat az erdőben, a tanösvény mentén. Az első érkezők már a sikeresen befogott madarakat nézhették meg. A délelőtt során széncinegéket, barátkákat és erdei pintyet is fogtunk.

 
 Bővebben >>     

2012.05.09.

 Szent György napi Állatkihajtó Ünnep Túrkevén
Kék ég, napsütés, sok program és árusok - ilyen nap várta azokat a látogatókat, akik 2012. április 28-án kilátogattak a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szent György napi Állatkihajtó Ünnepre Túrkevén a Ligetbe. A bojtárok, lovasok, fogatosok, subás és szűrös számadók mintegy 60 birkát és 30 marhát tereltek végig a város főbb utcáin, melyhez a muzsikát a Szücsi Banda biztosította.

 
 Bővebben >>     

2012.05.09.

 Madarak és Fák Napja a Fekete István Oktatóközpontban (Ecsegi út 22.) 2012. május 12. Szombat
- Madárgyűrűzési bemutató (Kiss Ádám)
- Szalma madárka készítés a Kézműves házban
- Előadás a madárvédelem gyakorlatáról (Gál Zoltán)
- A fák, mint gyógynövények: előadás és teakóstolás (Szász Béla)
A rendezvényre szeretettel várjuk a családokat, gyerekeket felnőtteket egyaránt!

 
 Bővebben >>     

2012.04.18.

 Az idei évben megkezdte működését a Herman Ottó Természetvédő Kör által üzemeltetett Kézművesház.
A Fekete István Oktatóközpont mellett található, több termes épületben kirándulások, jeles napokhoz kapcsolódó programok és szakkör keretében gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek számos népi kismesterséggel, hagyományos technikákkal és azokkal a természetes anyagokkal, amelyekből ajándék- és dísztárgyak készíthetőek.

 
 Bővebben >>     

2012.04.10.

 Húsvéti kézműves foglalkozás
Április 7-én szombaton délelőtt nagy örömünkre a kézműves házunk olyannyira megtelt érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel, hogy a két helyiségen kívül a kedvező időjárásnak köszönhetően a szabadban is
dolgoztunk , mert nem fértünk el bent . Rendkívül jó érzés volt látni, hogy ennyi ember választotta az ünnep előtti bevásárlás idején a mi rendezvényünket.

 
 Bővebben >>     

2012.03.27.

 KEDVES GYEREKEK!
    HÚSVÉTI KÉZMŰVES DÉLELŐTTRE várunk benneteket 2012. április 7-én (szombat) 9-től 12 óráig
Belépő: egy főtt vagy kifújt tojás

    KÉZMŰVES SZAKKÖR indul!
A foglalkozásokon megismerkedhettek a gyöngyfűzés, gyöngyszövés, csuhézás, makramézás, gyékényszövés, sógyurmázás, rafiázás, agyagozás, szalmafonás, linózás rejtelmeivel.
Jelentkezés és az első foglalkozás időpontja: 2012. április 10. (kedd) 15 óra

 
 Bővebben >>     

2012.03.26.

 Kirándulás a Víz világnapja alkalmából
1994-óta, március 22-ét a Víz világnapjaként ünneplik világszerte.
A jeles nap idén csütörtökre esett, így az egyesület munkatársa az iskolákban tartott előadást a vízről. Megdöbbentő tényeket hallhattak a gyerekek arról, milyen kevés az a vízmennyiség a Földön, amit felhasználhatunk mindennapi szükségleteinkre, és hogy milyen sok ember él a földön, aki nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez sem.

 
 Bővebben >>     

2012.03.20.

 Madármegfigyelő séta a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából 2012. március 24. szombat
Program:
Gyülekező 15 órakor a Városháza előtt - Séta a Halastóhoz - Az egyesület madármentő telepére télen legyengülve érkezett 3 hattyú meggyűrűzése és szabadon engedése - Gyűrűzési bemutató és rövid ismertető a madárvonulás-kutatásról
- Madármegfigyelés a halastavakon - Séta vissza a Városháza elé
Mindenkit szeretettel várunk!

 
 Bővebben >>     

2012.02.28.

 Új szolgáltatások a Fekete István Oktatóközpontban Kézműves szakkör indul! Örömmel adjuk hírül, hogy a közelmúltban – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával - jelentős fejlesztések valósultak meg a Fekete István Oktatóközpont környékén. Felépült az Ökoturisztikai Szolgáltató Központ, Átadásra került a fedett lovarda,és újjszerű szolgáltatásokat kínál a felújított Kézművesház

 
 Bővebben >>     

2012.02.28.

 Áprilisban újra állatkihajtás!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és együttműködő partnereik idén ismét megrendezik a Szent György-napi Állatkihajtás Ünnepét, melynek időpontja és helyszíne: 2012. április 28. (szombat), Liget. A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó hagyományok, helyi szokások felelevenítésének szándékával életre hívott rendezvény a korábbiakhoz hasonlóan gazdag hagyományőrző programmal vár minden kedves érdeklődőt!

 
 Bővebben >>     

2012.02.13.

 Az EACEA programunk első mérföldköve a Böllértalálkozó Az Eacea pályázatunk első állomásául a túrkevei Böllértalálkozót választottuk, amit 2012. február 11-én városunk ismét megrendezett. A rendezvény nem csak a helyi lakosokat vonzza, hanem távolabbi településeken élőket is. A széleskörű vendégtábort szerettük volna még színesebbé tenni azzal, hogy ezt a rendezvényt jelöltük meg programunk egyik helyszínéül. Mivel még csak az első szárnycsapásokat tettük meg nem vállaltunk túl nagyot, így csak egy kisebb lengyel csoportot hívtunk meg, hogy a magyarokra igazán jellemző disznótoros hangulatot egy kicsit megismertessük.

 
 Bővebben >>     

2012.02.05.

 Európa a polgárokért program
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület a 2012-es évre egy elég kemény fába vágta a fejszéjét. Ugyanis megpályázott egy testvérvárosi kapcsolatokra irányuló programot,ami valljuk be nem egy egyszerű történetnek ígérkezik, ismervén az emberek általános nézeteit ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatban. Tehát ez a pályázat az EACEA ( Education, Audiovisual & Culture Executive Agency) által kiírt program, címe: " Európa a Polgárokért".

 
 Bővebben >>     

2012.01.20.

Szerződéskötés alatt a pályázati programok
Gőzerővel folyik a munka központi irodánkban, mert a Nimfea és tagszervezetei által a 2011-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázati keretekből támogatást nyert programok szerződéskötése most zajlik. A szerződések mellékleteinek elkészítése, együttműködési megállapodások, támogató nyilatkozatok beszerzése gyors ütemben zajlik, amiért köszönet illeti a velünk együttműködő önkormányzatok és a Körös-Maros, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársait.

 
 Bővebben >>     

 

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

 
     

2011.12.03.

 Ökoturisztikai szolgáltatásbővítés a Fekete István Oktatóközpontban
Az elmúlt évben komoly turisztikai fejlesztésen esett át a túrkevei Fekete István Oktatóközpont. A Beklen Alapítvány kerékpárkölcsönzői és kenukölcsönzői szolgáltatást indított, valamint egy szolgáltató épületet is épített, amelyben kisgyermek foglalkoztató kalandpark jött létre. A Herman Ottó Természetvédő Kör pedig egy fedeles lovardát és egy kézműves foglalkoztatót adott át az év végén. A fejlesztés azonban nem állt meg.

 
 Bővebben >>     

2011.11.05.

A Nimfea munkatársa novembertől a CEEweb nemzetközi szervezet alelnöke
2011. október 25. és 28. között a CEEweb a Biológiai Sokféleségért nemzetközi ernyőszervezet éves taggyűlését tartotta Dobogókőn. A rendezvényre Közép-Kelet Európa számos országából érkeztek résztvevők, akik közösen megvitatták a múlt évi tevékenységeket, bizonyos kérdésekben igyekeztek közös állásfoglalást kialakítani, ami mentén nemzetközi szinten is lobbizni fognak.

 
 Bővebben >>     

2011.10.24.

 Élménybeszámoló az akciónapokról.
Ezek a napok számomra nagyon hangulatosan teltek el.
A munka közben jókat beszélgettünk, a friss levegőn nagyon jókat ebédeltünk, így hamar el is teltek a napok.. Jó volt tenni a környezetem tisztaságért és szépségéért, és jó volt látni, hogy mások is ugyanazon véleményen voltak, mint én.

 
 Bővebben >>       

2011.10.03.

A Herman Ottó Természetvédő Kör a következő napokon akciónapokat tart: 2011. október 14.: a helyi gimnáziumnál található gesztenye-fasornál, ahol rendbe kívánjuk tenni a fasor környezetét, szemetet szedünk, megszabadulunk a sarjú hajtásoktól
2011. október 17.: a helyi véderdőnél, ahol a sétányokat kívánjuk átjárhatóvá tenni, szemetet szedünk, csemete-védelmi intézkedéseket teszünk, igyekszünk javítani az erdő esztétikai és ökológiai állapotát
2011. október 19.: a helyi véderdőnél, ahol a sétányokat kívánjuk átjárhatóvá tenni, szemetet szedünk, csemete-védelmi intézkedéseket teszünk, igyekszünk javítani az erdő esztétikai és ökológiai állapotát
2011. október 21.: Pásztónál található védett szikes gyepnél, ahol szeretnénk az adventív veszélyektől a gyepet védeni, a növényzetet ápolni.
2011. október 22.: Pásztónál található védett szikes gyepnél, ahol szeretnénk az adventív veszélyektől a gyepet védeni, a növényzetet ápolni.
Szeretettel várunk mindenkit az említett napokon!

 
 Bővebben >>        

2011.09.28.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>        

2011.08.22.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.18.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeres LIFE+ pályázatot adott be, mely szeptember 1-jével veszi kezdetét.
A program a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó-pusztára koncentrál, mely magas természeti értékkel bíró, Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 terület. A pályázatban partnerként szerepel a Herman Ottó Természetvédő Kör (HOTEK), a Tiszatáj Közalapítvány, és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A program társfinanszírozója az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 
 Bővebben >>     

2011.08.18.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.17.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.08.15.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.01.

Felhívás a Pásztói hidegnevelde felújítására
2011. szeptember 1-jétől a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó pusztán, a Mezőtúri út mellett lévő hodály felújítására hirdetünk felhívást.Az ajánlatokat 2011. augusztus 15-ig várjuk a szervezet központi e-mail címére.

  
 Bővebben >>     

2011.08.01.

Felhívás LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magas szintű pénzügyi és számvitelekkel ismeretekkel rendelkező, angolul felsőfokon beszélő munkatársakkal rendelkező cég jelentkezését várja nyertes LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára.

  
 Bővebben >>     

2011.07.20.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.07.08.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>   

2011.07.06.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.05.15.

 Felhívás South-East Europe területi együttműködési pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magas szintű pénzügyi és számviteli ismeretekkel rendelkező, angolul felsőfokon beszélő munkatársakkal rendelkező cég jelentkezését várja 1 évre szóló időtartamra a nyertes SEE "Better managenent and implementation on Natura 2000 sites" című pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára.

 
 Bővebben >>     

2011.04.22.

Szakdolgozók a HOTEK-nél
2011 februárjától két kertészeti szakdolgozó segíti a Herman Ottó Természetvédelmi Kör munkáját Túrkevén. Zsidei Gábor és Simon Zoltán a Lógó kert rendbetételére vállalkoztak. A fák metszésével már végeztek, fajtafelmérésük és a gyümölcsök beltartalmi vizsgálatát végzik most. Túrkeve zárt kertjeiben sok olyan tájfajta előfordulhat, melyekről nem is tudunk. A kertek diverz élőhelyeket tartanak fent, ami természetvédelmi szempontból értékessé és megőrzendővé teszik a területet.

 
 Bővebben >>     

2011.04.06.

Meghívó
 ZÖLD RÉGIÓK HÁLÓZATA Észak-alföldi regionális fóruma rendezvényre, amelynek helyszíne és időpontja:
Nimfea Egyesület előadóterme
(Túrkeve, Erdőszél utca 1.)
2011. április 13. (szerda) 14 órai kezdettel

 
 Bővebben >>     

2011.03.27.

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2011. évi táborai. A táborba jelentkezni a részvételi díj 50%-ának befizetésével lehet, 2011. június 20-ig. A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközistábor és természetvédelmi tábor is lesz.

  
 Bővebben >>     

2011.01.25.

Plakátverseny és előadássorozat a Petőfi Általános Iskolában a CITES jegyében
A Nimfea természetvédelmi Egyesület 2011 januárjában az 5.-6. osztályosoknak a Washingtoni Egyezményről tartott előadást a túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az előadássorozat után plakátkészítési versenyt is hirdet a téma kapcsán.

 
 Bővebben >>     

2010.12.09.

Bipedál robot kifejlesztése és utóélete Japánban és az Egyesült Államokban
Élménybeszámoló egy sikeres magyar fejlesztésről
a Fekete István Oktatóközpontban
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Kevi Értelmiségiek Klubja az emberi járást szimuláló robot tervezésének és megvalósításának folyamatait bemutató izgalmas előadásra invitál minden kedves Érdeklődőt!
Az előadás időpontja: 2010. december 11. 15 óra

  
 Bővebben >>     

2010.10.27.

A Herman Ottó Természetvédő Kör, az Óballáért Egyesület, a Nagykörűért Alapítvány és az Apáról Fiúra Alapítvány eldöntötték, hogy egy közös pályázat keretében szorosabbra fűzik együttműködésüket, és egymás rendezvényein, "falunapjain" részt vesznek annak érdekében, hogy hagyományőrző tevékenységüket népszerűsítsék, kapcsolatrendszerüket bővítsék. Ennek érdekében több népijáték-gyártó megtekintése után közösen népi hagyományos játékokat vásároltak, melyeket igyekeznek minél alaposabban megismertetni a rendezvények résztvevőivel. Az alábbiakban a régi népi játékokról adunk egy kis áttekintést, megismertetve az olvasót apáink, nagyapáink játékaival.

 
 Bővebben >>     

2010.10.12

KÉPZÉSI FELHÍVÁS CIVIL SZERVEZETEK MUNKATÁRSAI ÉS ÖNKÉNTESEI RÉSZÉRE
"Megszólalás-megszólítás" -Kommunikációs készségfejlesztő tréning civil szervezeteknek" címmel A Herman Ottó Természetvédő Kör szervezésében Túrkevén
Napjainkban Magyarországon a civil szervezetek ismertségének és működésének alapja, hogy megfelelően kommunikálják tevékenységüket, céljaikat, jelenlétüket a társadalom felé.

 
 Bővebben >>     

2010.09.08.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a "Zöldike" ifjúsági környezeti nevelési programcsomag 2009-2010-es megvalósítása című pályázat keretein belül internetes vetélkedőt hirdetett "Erdei fülesbagoly és az őt körülölelő természet jobb megismerése" címmel általános iskolás diákok részére. A verseny tizenkét-fordulós volt, amely 2009. szeptember és 2010. augusztus között került megrendezésre. Az adott időszak alatt minden hónapban újabb feladatsor került meghirdetésre a honlapunkon. A verseny zárása 2010. augusztus 30.-án történt. Ezt követően, feldolgozásra kerültek a beküldött feladatlapok.

 
 Bővebben >>  

2010.08.31.

A Herman Ottó Természetvédő Kör, az Óballáért Egyesület, a Nagykörűért Alapítvány és az Apáról Fiúra Alapítvány eldöntötték, hogy egy közös pályázat keretében szorosabbra fűzik együttműködésüket, és egymás rendezvényein, "falunapjain" részt vesznek annak érdekében, hogy hagyományőrző tevékenységüket népszerűsítsék, kapcsolatrendszerüket bővítsék. Ennek érdekében több népijáték-gyártó megtekintése után közösen népi hagyományos játékokat vásároltak, melyeket igyekeznek minél alaposabban megismertetni a rendezvények résztvevőivel. Az alábbiakban a régi népi játékokról adunk egy kis áttekintést, megismertetve az olvasót apáink, nagyapáink játékaival.

 
 Bővebben >>     

2009.03.19.

MEGHÍVÓ
A Herman Ottó Természetvédő Kör egy műhelybeszélgetést szervez "Nyomásgyakorlás az Európai Unión keresztül- vidéki civil szervezetek lehetőségei az Európai Uniós érdekképviseletben" címmel, melyre ezúton, nagy szeretettel invitáljuk Önöket.

 
 Bővebben >>  

 

Meghívó éves közgyűlésre!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton hívja meg a kedves tagságát a 2009-es év éves közgyűlésére.
Ideje:
2008. március. 19. csütörtök, 13.00
Helye:
Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1

 
 Bővebben >>  

2009.03.08.

Kedves Lótenyésztő Társunk!
Tisztelettel meghívjuk Önt és a téma iránt
érdeklődő ismerőseit 2009. március 11-én
(szerdán) 10 óráraTúrkevére a Fekete István
Oktatóközpontba egy baráti megbeszélésre,
amelynek meghívott vendége Dózsa Tamás Károly,
a FNS LOE tenyésztés vezetője.
 
 Bővebben >>  

2009.03.04.

Táborok és nyári foglalkozások
Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2009. évi táborai, programjai. A táborokra kedvezményesen 2009. március 30-ig lehet jelentkezni, egyéb esetben a tábor kezdése előtt egy héttel bezárólag.

 
 Bővebben >>  

2009.03.01.

2009. március 12.-én, csütörtökön 13:30- 15:00 között "A vidéki térségekben működő női szervezetek szerepe az esélyegyenlőség megteremtésében" címmel egy műhelybeszélgetés kerül megrendezésre Túrkevén, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.
Helyszín:  Fekete István Oktatóközpont
5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.

 
 Bővebben >>  

2009.02.28.

Meghívó Gazdafórumra
A Herman Ottó Természetvédő Kör és a Túrkevei Gazdakör tisztelettel meghívja Önt soron következő gazdafórumáraIdeje: 2009. március 6. (péntek) 14 órától. Helye: Fekete István Oktatóközpont, 5420, Túrkeve, Ecsegi u. 22. (volt Városkert területe)

 
 Bővebben >>  

2009.02.13.

Génfront: követségbe megyünk a Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez
Követségbe megyünk a Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez, ahol egy nagyszabású megmozdulás kíséretében átadunk egy levelet az EU soros elnökségét adó cseh kormány képviselőinek, amelyben arra kérjük őket, támogassák a génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó magyar tilalom fennmaradását!

 
 Bővebben >>  

2009.02.11.

Esélyegyenlőségi Fórum Túrkevén
2009. február 11.-én 10 órai kezdettel került megrendezésre az Esélyegyenlőségi Fórumsorozat túrkevei találkozója az Esélyek Háza szervezésében.
A résztvevők megismerkedtek az Esélyek Háza tevékenységével, meghallgatták a JNSZ megyei Civil Katalógus készítésének tapasztalatait.

 
 Bővebben >>  

2009.02.04.

A NIMFEA TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET ALKALMAZOTTAT KERES  program asszisztens munkakörbe. A munkaviszony határozatlan időre szól. Feltételek:
-felsőfokú végzettség (szakirányú végzettség nem feltétel)
- erős, legalább középfokú angol nyelvtudás szóban és írásban
- rugalmas, kommunikatív személyiség
 
 Bővebben >>  

2009.02.03.

Komplex szemléletformálási program
A Herman Ottó Természetvédő Kör a HUMUSZ és a Magosfa Alapítvány partnerségével EGT/Norvég Finanszírozás Mechanizmus támogatás keretén belül komplex szemléletformálási programot indít.

 
 Bővebben >>  

2009.01.26.

Magyar tarka szarvasmarha állomány beszerzése a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával
A Herman Ottó Természetvédő Kör legeltetési programjával is hozzá kíván járulni a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Ebben a témában pályázati program lebonyolítását kezdte meg 2008 őszén.

 
 Bővebben >>  

2008.12.18.

Vad Fanni és Barna Anna nyerte a Nimfea Egyesület és a Beklen Alapítvány által meghirdetett helytörténeti diákpályázatot.
A pályázat célja az volt, hogy felmérje és megörökítse Túrkeve hagyományos tájépítészeti elemeit, különös tekintettel a településen még fellelhető oromdíszes épületekre.
 
 Bővebben >>  

2008.12.16.

Megújult a "Hírek a nagyvilágból" rovatunk!
Az utóbbi időkben elhanyagolt rovatunk, a "Hírek a nagyvilágból" megújultan jelentkezik. Igyekszünk minden nap két-három friss hírrel szolgálni Magyarország és a világ környezetvédelmi, természetvédelmi témái közül. A rovatba várunk mindenféle rövidhírt, hogy a civil szervezetek munkásságáról is bővebb tájékoztatást nyújthassunk!
 
 

Nincs ötlete Karácsonyra? Vásároljon nálunk!

Utolsó utáni percre hagyta a bevásárlást, vagy nincs ötlete, mit vegyen? Vásároljon a Nimfea Egyesület boltjából! A vásárolt ajándékkal nem csak szeretteinek okozhat örömet, hanem a természet védelmére is adakozott a Karácsony ünnepe alkalmából!
 
 Bővebben >>  

2008.12.11.

Gazdafórum a Kölcsönös Megfeleltetésről
A Herman Ottó Természetvédő Kör szervezésében 2008. decemberében megrendezésre került a témával kapcsolatos gazdafórum, amely igen nagy érdeklődére tartott számot.
 
 Bővebben >>  

2008.11.23.

Egyesületünk újból részt vesz az Ötlet Programban!
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén újból beadta pályázatát, hogy az Ötlet Program keretében fogadó szervezetként vehessen részt. A Kalamáris Ifjúsági Egyesülettel létrejött együttműködés eredményeképpen 2009. április 1-től 10 hónapon át egy új önkéntessel gazdagodik a szervezetünk.

 
 Bővebben >>  

2008.11.20.

Zöldek és motoros
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület adott otthont a zöldek és motorosok munkacsoport következő, kihelyezett találkozójának, melyet a Zöld Kapcsolat Egyesület szervezett.
 
 Bővebben >>  

2008.11.19.

"Ne vásárolj semmit!" - gyere inkább moziba!
Szeretettel várunk mindenkit a "Ne vásárolj semmit" nap alkalmából, november 28-án Túrkevén a Korda Sándor Filmszínházba. A vetített filmek társadalmunkat és mindennapos szokásainkat új oldalról mutatják be, hátha vásárlás helyett végre gondolkozni kezdünk...

 
 Bővebben >>  

2008.11.18.

HOTEK közgyűlés és elnökségi ülés meghívó!
A Herman Ottó Természetvédő Kör ezúton hívja meg a kedves tagjait és elnökségét 2008. december 1. hétfőn, 15 órától tartandó rendkívüli közgyűlésére és elnökségi ülésére. Helye: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1. előadóterem
 
 Bővebben >>  

2008.11.17.

Csehországi útibeszámoló
A Nimfea Egyesület munkatársa csehországi civil szervezeteknél járt a KÖTHÁLÓ tagjaival, melyet a KÖTHÁLÓ Visegrádi Alap pályázata támogatott. Az út során 5 civil szervezet munkásságával és programjaival ismerkedtek meg.
 
 Bővebben >>  

2008.11.15.

Nemzetközi Népi Építészeti Konferencia 2008
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület több programjában szorgalmazza a népi építészeti emlékek fennmaradásának segítését. Ilyen program többek között a túrkevei Molnár- féle szélmalom felújítására tett törekvése, illetve az újonnan indult "Értékőrző Nagykunság" című programja is, amely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg.

 
 Bővebben >>  

2008.11.10.

MEGHÍVÓ A Zöldek és Motorosok Munkacsoport kihelyezett (terepi) találkozójára.
Helyszín: Nimfea Természetvédelmi Egyesület - Oktatóközpont Túrkeve, Ecsegi u. 22/a.  5420
Időpont: 2008. november 11. kedd, 1/2 11 és 15 óra között

 
 Bővebben >>  

2008.11.09.

Iskolák figyelem!
2008-2009-ben újra erdei fülesbagoly téli gyülekezőhely felmérés indul a Nimfea Egyesület és a BvBK szervezésében. A bekapcsolódó csapatoknak a három téli hónapban egyszer kell a téli gyülekezőhelyen az erdei fülesbaglyokat megszámolni, majd egy adatlapon beküldeni.

 
 Bővebben >>  

2008.11.07.

Helyi, kulturális örökséggel, hagyományőrzéssel, oktatással foglalkozó szervezetek és érdeklődők számára szervezett találkozót a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével elindult "Értékőrző Túrkeve" program kapcsán.

 
 Bővebben >>  

2008.10.31.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában jelent meg a Nimfea füzetek 16. kötete, mely az "Uniós védelem-magyar gyakorlat" címet viseli.
A kötet összefoglal néhány példaértékű ügyet, melyben a Nimfea Egyesület ügyfélként vagy szakértőként vesz részt, Natura 2000-es területekkel vagy fajok védelmével kapcsolatosan.

 
 Bővebben >>  

2008.10.27.

Faültetés és önkéntesség
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet 2007 programjából újra a HOTEK-erdő rekultivációját segítette.
A program keretén belül elnyert támogatásból őshonos fákat és cserjéket ültettek a Nimfea Egyesület munkatársai és önkéntesei október 13-án hétfőn.

 Bővebben >>  

2008.10.22.

Felavatták Nagyváradon Czárán Gyula szobrát, a szoboravató ünnepségen a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett.
A méltatlanul elfeledett és kevéssé ismert Czárán Gyula (1847-1906) az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt, gyakran emlegetik "a magyar turizmus atyja"-ként is.

 Bővebben >>  

2008.10.21.

Újabb előadásokat tartott a Nimfea Egyesület, ezúttal a Túrkevei Városi Könyvtárban.
Az előadások a közkönyvtárak európai uniós programjainak támogatása című program keretében hangzottak el.

 Bővebben >>  

2008.10.14.

Kevés résztvevővel, de sok madárral rendezte a Nimfea TE a madármegfigyelő napokat
A hagyományokhoz híven október első hétvégéje a madarak körül forgott idén is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Sajnos az esős időjárás nem kedvezett a hétvégén, így mindössze néhányan vettek részt a madármegfigyelő napokon.

 Bővebben >>  

2008.10.08.

Pályázati felhívás túrkevei diákok részére!
A Beklen Alapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület helytörténeti pályzatot hirdet általános- és középiskolai diákok részére! A pályázat célja, hogy felmérje és megörökítse Túrkeve hagyományos tájépítészeti elemeit, különös tekintettel a településen még fellelhető oromdíszes épületekre.

 Bővebben >>  

2008.10.06.

Az új tanévben is népszerűek a Fekete István Oktatóközpont szolgáltatásai az oktatási intézmények körében. Egy héten belül három csoport járt a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél: először a Kossuth Lajos Iskola napközisei, majd az Egyházi Iskola diákjai, végül a Mátyás király úti Óvoda csemetéi vettek részt természetismereti programokon.

 Bővebben >>  

2008.10.04.

2008.október 2-án Szolnokra látogatott az Éghajlatriadó kampánysorozat, melynek házigazdája a Nimfea Természetvédelmi Egyesület volt. A rendezvényen bemutattuk az Éghajlatriadó kampányt és felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy csak egy hatékony és radikális klímatörvény elfogadása segíthet az éghajlatváltozás megelőzésében, valamint annak káros hatásainak mérséklésében.

 Bővebben >>  

 

Madármegfigyelő Világnap 2008.
A hagyományokhoz híven a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2008-ban is csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napok programhelyszíneihez.
Szervező: Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve Időpont: 2008. október 4. szombat 07:00-13:30-ig

 Bővebben >>  

  2008.09.15.

Szilvalekvár és méltányos kereskedelem
A szarvasi Szilvanap arculatába beleillő méltányos kereskedelmi vásárral vett részt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a XI. Szilvanapon szeptember 13-án. A vásárra mintegy 5000 fő látogatott ki, akik a Nimfea Egyesület Fair Trade kereskedelemmel kapcsolatos vásárrészét is megtekintették.

 Bővebben >>  

  2008.09.10.

Méltányos vásár a szarvasi Szilvanapon
A Nimfea Egyesület partnerségben a Magosfa Alapítvánnyal 2 éves EUROPE AID által támogatott programot indított. A program első állomása a 2008-ban megvalósuló, országos vásársorozat részeként szervezett Méltányos Kereskedelem vásár a szarvasi Szilvanapon.

 Bővebben >>  

  2008.08.20.

Felhívás részvételre helyi termelőknek!
A Nimfea Egyesület a Magosfa Alapítvány partnereként két éves, a Europe Aid által támogatott "Méltányos fogyasztás" program keretén belül Fair Trade (=méltányos kereskedelem) vásár megszervezését kezdte el.
A vásár szeptember 13-án szombaton, a szarvasi Szilvanapokon kerül megszervezésre.

 Bővebben >>  

  2008.08.13.

Lovastáborok a HOTEK és a Nimfea szervezésében
Júliusban és a augusztusban 2 lovastábor került megszervezésre a Fekete István Oktatóközpontban.
A lovastáborokra összesen mintegy 30 fiatal érkezett, változó lovastudással, de a turnusok végére mindenki belejött a lovaglásba.

 Bővebben >>  

  2008.07.19.

Megújult a könyvjelzősorozatunk
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület többek között a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával újította meg eddig 14 részből álló, természeti értékeket bemutató könyvjelzősorozatát. A könyvjelzősorozat a támogatásnak köszönhetően 29 részesre bővült.
 Bővebben >>  

  2008.07.16.

Véget ért a madárgyűrűző természetismereti tábor
2008. július 7-12. között került megrendezésre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör közös madárgyűrűző és természetvédelmi tábora. Bár a tábor kis létszámmal, indult el, egy igen összetartó, családias csapat alakult ki a tábor végére.
 Bővebben >>  

  2008.07.15.

A Nimfea Egyesület az Erdei Iskola Egyesület tagja lett
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2008-tól tagja az Erdei Iskola Egyesületnek, ezzel kivívta a jogot arra, hogy részt vegyen a 2008-as évben, Jászberényben rendezett Erdei Iskolai Egyesület éves, országos találkozóján.
 Bővebben >>  

  2008.06.22.

Kedves érdeklődők, túrázók, a Bihar-hegység szerelmesei, és minden Czárán Gyula hagyatékát ápolni kívánó természetjáró részére!
A Herman Ottó Természetvédő Kör, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Czárán Gyula Alapítvány három alkalomból álló emléktúrát szervez "Czárán Gyula nyomdokain" címmel. A túra célja, hogy a festői szépségű Bihar hegységben végigjárjuk a Czárán Gyula által számbavett és népszerűsített túraútvonalakat, azok látnivalóit, illetve felhívjuk a figyelmet a térségben a természeti értékeket veszélyeztető tényezőkre, megóvásuk fontosságára!

 Bővebben >>  

  2008.06.20.

Megérkezett a kunszentmártoni szélmalombelső, elkezdődött a felújítás
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület felvállalta, hogy Túrkeve város határában lévő leromlott állapotú szélmalmot eredeti állapotban felújítja.
Ennek megvalósítása érdekében a Leader pályázatból nyertünk el forrást. A pályázatban az épület felújítás kezdő lépéseit tudjuk csak megtenni

 Bővebben >>  
  2008.05.04.

Rajzverseny eredményhirdetése
Május 4-én, anyák napján kezdődik az országos Születés Hete rendezvénysorozat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél ezt az alkalmat a gyermekek számára meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésével és játszóházzal, táncházzal ünnepeltük.

 Bővebben >>  
  2008.04.25.

A nagy érdeklődésre tekintettel:
Lovastábor kezdőknek II. ÚJ KIÍRÁS!
Nagy örömünkre igen nagy az érdeklődés az Egyesület lovastáborai iránt, egyik lovastáborunk meg is telt. Az érdeklődésre tekintettel újabb lovastábori időpontot írtunk ki, melyre várjuk a lovagolni vágyó fiatalok jelentkezését.

 Bővebben >>  
  2008.04.23.

Föld napi rendezvénysorozat a Nimfea Egyesületnél
Április 22. a Föld napja, melyről az országban minden település igyekszik valamilyen formában megemlékezni. A Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél a Föld napi rendezvénysorozat április 22-én a Közút Kht-val közös szemétszedéssel kezdődött.

 Bővebben >>  
  2008.04.12.

Önkéntes Nap a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
Ismét itt a jó idő, és a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél újabb lehetőség nyílik az önkénteskedésre. Ha tehetitek, gyertek el az április 19-én szombaton tartandó önkéntes napunkra.

 Bővebben >>  
  2008.04.11.

Génmódosítás- mentes Törökszentmiklóst!
2008. április 17-én csütörtökön a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület akciónapot szervez Törökszentmiklóson. Az akciónap célja, hogy felhívjuk a figyelmet a génmódosítás negatív hatásaira.

 Bővebben >>  
  2008.03.18.

Rózsakert a legkisebbeknek
   A Születés Hete 2008 rendezvénysorozat keretében Túrkevén a Véderdőben Rózsakert létrehozását tervezzük, ahol egy-egy rózsatövet ültetünk azoknak a gyerekeknek, akik 2007. és 2008. anyák napja között születtek vagy várhatóan ebben az időszakban fognak megszületni.

 Bővebben >>  
  2008.03.18.

Szűcs Sándor: Alföldi históriák

  A Beklen Alapítvány gondozásában jelent meg az Alföld sorozat 8. kötete, Szűcs Sándor Alföldi históriák címmel.
A könyvben Szűcs Sándor öt rövid írása olvasható.
  A kötet megjelenését az NKA, a Magyar Néprajzi Társaság, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzat és a Karcag Városi Önkormányzata támogatta.

 Bővebben >>  
  2008.03.16.

Harc az Ilona malomért
Mezőtúr város mezővárosi múltjának, ezzel a térség hagyományainak egyik jelképe az 1912-ben épült impozáns Ilona malom. Mind a táj mind pedig Mezőtúr városnak egyik tájtörténeti kulturális jelképe, városképi jelentőségű épülete. Nem sok ember élhet Mezőtúron, akinek születésekor még nem volt ott a malom, így az épület szülőföldhöz és helyhez való kötődés jelképe.

 Bővebben >>  
  2008.03.14.

Újrapapír füzetek rendelhetőek!
Az előzetes igények alapján, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) az idei évben is vállalja az iskolai újrapapír füzetek nyomdai legyártatását. A HUMUSZ, a diákok egészségének megőrzése, a környezet védelme, valamint a környezeti nevelés szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja a természetes alapanyagból, ill. másodnyersanyagból készült iskolaszerek használatát. Szükséges, hogy a szelektív hulladékgyűjtés térhódítása mellett, a másodnyersanyagból készült termékek használata is elterjedjen.

 Bővebben >>  
  2008.03.14.

Megjelent a Zöld Híradó
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület újságja immáron a XI. évfolyamát tapossa. A Zöld Híradóban természetvédelmi, környezetvédelmi, oktatási híreket illetve az egyesület programjairól, tevékenységeiről olvashatnak az érdeklődők.
  A Zöld Híradó újság évenként 3-8 lapszámmal jelentkezik a támogatás mértékétől függően. A 2007-es lapszámokat a Nemzeti Civil Alapprogram, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az NKA támogatta. Utolsó lapszámok: XI. évfolyam 6-7 száma.

 Bővebben >>  
  2008.03.12.

Energiahatékonysági vetélkedő
2008 februárjában került meghirdetésre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület programjaként az energiahatékonysági vetélkedő. A vetélkedő Interneten keresztül, 27 csapat jelentkezésével zajlott.

 Bővebben >>  
  2008.03.11.

Budapesten jártunk az ernyőszervezeteinknél!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület öt ernyő- szervezetnek a tagja (IUCN - Világ Természetvédelmi Tanács, CEEWEB - Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért, Magyar Természetvédők Szövetsége /MTvSz/ - Föld Barátai Magyarország, Humusz - Hulladék Munkaszövetség, és Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata).

 Bővebben >>  
  2008.03.08.

Rajzpályázat gyermekeknek
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület rajzpályázatot hirdet Együtt a család - a természetben címmel óvodás és kisiskolás gyermekeknek. A rajzokból kiállítást rendezünk, amely a Születés Hete rendezvénysorozat idején, május 5. és 11. között tekinthető meg a Fekete István Oktatóközpontban, illetve a Juhászfesztiválon.

 Bővebben >>  
  2008.02.26.

Meghívó
Gazdafórum a génmódosításról
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából a Magyar Természetvédők Szövetsége és a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület gazdafórumot szervez a génmódosításról.

 Bővebben >>  
  2008.02.25.

A Hulladék Munkaszövetség által- a 40 évvel ezelőtti Kiváló Áruk Fórumának mintájára- kitalált Fölösleges Áruk Fóruma kiállítás a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közbenjárásával megyénkbe is eljutott: a VRTS Ifjúsági Önképző Csoport 2008. február 16- i rendezvényén volt látható a túrkevei Művelődési Házban. A szombat esti esemény közel 200 fiatal részvételével zajlott le.

 Bővebben >>  
  2008.02.02.

Fiatalok figyelem! Szabadidős tevékenységek a Nimfea Egyesületnél!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Szocális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával márciustól új programot indít "Szabad-Idő" címmel. A program során egy hónapon keresztül helyi fiatalok részére szabadidős tevékenységeket szervez egyesületünk, melyen ingyenesen vehetnek részt.

 Bővebben >>  
  2008.02.01.

Vizes élőhelyek és az emberi egészség
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is letölthető anyagokkal segíti azokat, akik szeretnének megemlékezni a Vizes élőhelyek világnapjáról. A világnap idei kiemelt témája az emberi egészség és a vizes élőhelyek kapcsolata.

 Bővebben >>  
  2008.01.25.

2008 évi táborok
Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2008. évi táborai. A táborokra kedvezményesen 2008. március 30-ig lehet jelentkezni, egyéb esetben a tábor kezdése előtt egy héttel bezárólag.

 Bővebben >>  
  2008.01.13.

Két új kiadvány a Nimfea Egyesület gondozásában
Megjelent a Nimfea Természetvédelmi Egyesület évkönyve, Puszta 2005 címmel, és a zöldike Könyvsorozat 20 tagjaként a Czárán Gyula hazai naplója. Az évkönyvben aktuális kutatásokat jelentetünk meg természetvédelmi és környezetvédelmi témákban, illetve a kutatások mellett rövid faunisztikai közlemények és adatok is helyet kaphatnak.

 Bővebben >>  
  2008.01.12.

Végetért a Magyar Agrárkamarával közös gazdafórum
A Fekete István Oktatóközpontban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program éppen aktuális pályázati kiírásainak ismertetése céljából került megrendezésre az agrárfórum január 10-én, a Magyar Agrárkamara és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében

 Bővebben >>  
  2008.01.06.

Agrárfórum a Nimfea Egyesületnél
Gazdálkodókat és gazdálkodni vágyókat invitál a Nimfea Egyesület és a Magyar Agrárkamara közös szervezésében megrendezendő soron következő gazdafórumára. A fórum témája:
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

 Bővebben >>  
  2008.01.04.

Barbár fakivágások
Az elmúlt hetekben több lakossági bejelentés illetve a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársainak bejárásai során több helyen tapasztalható nagy mértékű illegális fakitermelés. Kenderes határában egy 60-80 éves kocsányos tölgy állományt ismeretlen elkövetők folyamatosan, napról napra vágnak ki.

 Bővebben >>  
  2007.12.02.

A Nimfea Egyesület a 2007-es év Civil Díjazottja
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesületet érte az a megtiszteltetés, hogy 2007. november 22-én átvehette az Észak- alföldi Civil Egyezető Fórum közösségétől a Civil Díjat az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Alföld termében a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Programjának (TTTP) elismerése gyanánt.

Bővebben >>
  2007.11.27.

Együttműködés a Hulladék Munkaszövetséggel
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a HUMUSZ, azaz a Hulladék Munkaszövetség szorosabbra fonja eddigi kapcsolatát és közös programok, feladatok ellátására vállalkozva indít több programot 2007 novemberétől kezdve.

Bővebben >>
  2007.11.01.

Önkéntes hétvége az Ökotárs Alapítvány támogatásával A Herman Ottó Természetvédő Kör, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület segítségével szervezete meg a HOTEK erdő fásítási programját, melyet az Ökotárs Alapítvány Zöldövezet Program 2006 támogatta.

Bővebben >>
  2007.10.30.

A Herman Ottó Természetvédő Kör nyertes NCA pályázataA Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósulhat meg a Herman Ottó Természetvédő Kör programja, melynek címe "Túrkeve térségének tájgazdálkodási fejlesztési tervéhez kapcsolódó tervezési eljárás előzetes tanulmányanyagainak elkészítésével európai uniós pályázatok előkészítése és helyi pályázatok ösztönzése érdekében, valamint egy egyesületünk által elkészített pályázat kidolgozása".

Bővebben >>
  2007.10.10.

Közel száz fő vett részt a Madármegfigyelő Napokon
Az október 6-7-i hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az Európai Madármegfigyelő Napok keretén belül terepi túrára és madárgyűrűzésre.

Bővebben >>
  2007.10.06.

Meghívó - Merre tovább magyar vidék?
Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület szeretettel meghív minden szülőföldünk jövőjéért aggódó túrkevei lakost, hogy hallgassák meg szervezeteink képviselőinek gondolatait a magyar vidék helyzetéről, és jövőképéről.

Bővebben >>
  2007.10.04.

Önkéntes hétvége a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
2007.október 20- 21. hétvégéjén önkénteskedni invitálunk minden kedves barátunkat, valamint a segíteni és a természetet szerető aktivistákat! A program szombaton 9 órától kezdődik, és esti szalonna sütéssel, közös beszélgetéssel, tollas- és ping-pong partival záródik.

Bővebben >>
  2007.09.28.

Elkezdődhet a szélmalom rekonstrukció
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2005. decemberében vagyonkezelőjévé vált a kisújszállási út mellett fekvő, ún. Molnár-féle szélmalomnak.
Az egyesület célja, hogy a malom épületét a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program célkitűzéseivel összhangban eredeti állapotba visszaállítsa.

Bővebben >>
  2007.10.23.

Lezajlott a "Merre tovább magyar vidék?" című fórum a Nimfeánál
2007. október 19.-én került megrendezésre a gazdafórum, amely az Élő Tiszáért Programmal együttműködésben valósult meg. Dr. Veres Nándor előadása kezdte a sort, aki Nagykörű polgármesterként jól látja a vidék helyzetét hazánkban, és világos szavakkal alkotott véleményt.

Bővebben >>
  2007.10.15.

Forgalomlassító demonstráció a 4- es főúton!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Levegő Munkacsoport támogatásával 2007. október 12-én forgalomlassító demonstrációt tartott a 4- es főút 130 és 131 km köve között annak érdekében, hogy felhívja az autósok és a hatóságok figyelmét a kamionok által okozott súlyos környezeti és közlekedési problémákra.

Bővebben >>
  2007.10.10.

Közel száz fő vett részt a Madármegfigyelő Napokon
Az október 6-7-i hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az Európai Madármegfigyelő Napok keretén belül terepi túrára és madárgyűrűzésre.

Bővebben >>
  2007.10.08.

A sínek tovább bírják...
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Levegő Munkacsoport 2007. október 8-12. között akcióhetet szervez, mely programsorozattal ösztönözni szeretnék az önkormányzatokat és a közlekedési minisztert arra, hogy a kamionforgalom ártalmainak mérséklésére érdemi hatással járó kilométerarányos útdíjat vezessenek be.

Bővebben >>
  2007.10.06.

Meghívó - Merre tovább magyar vidék?
Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület szeretettel meghív minden szülőföldünk jövőjéért aggódó túrkevei lakost, hogy hallgassák meg szervezeteink képviselőinek gondolatait a magyar vidék helyzetéről, és jövőképéről.

Bővebben >>
  2007.10.04.

Önkéntes hétvége a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
2007.október 20- 21. hétvégéjén önkénteskedni invitálunk minden kedves barátunkat, valamint a segíteni és a természetet szerető aktivistákat! A program szombaton 9 órától kezdődik, és esti szalonna sütéssel, közös beszélgetéssel, tollas- és ping-pong partival záródik.

Bővebben >>
  2007.09.28.

Elkezdődhet a szélmalom rekonstrukció
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2005. decemberében vagyonkezelőjévé vált a kisújszállási út mellett fekvő, ún. Molnár-féle szélmalomnak.
Az egyesület célja, hogy a malom épületét a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program célkitűzéseivel összhangban eredeti állapotba visszaállítsa.

Bővebben >>
  2007.09.17.

Madármegfigyelő Napok október 6-7.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a hagyományokhoz híven október első hétvégéjén a Kenderesszigeti-halastavakon biztosít madármegfigyelési és madárgyűrűzési lehetőséget az érdeklődőknek.

Bővebben >>
  2007.08.31.

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Csikósnövendék tábora
Augusztus 21-28. között került megrendezésre a Fekete István Oktatóközpontban a Nimfea Egyesület Csikósnövendék tábora. A táborban elsősorban helyi gyerekek vettek részt.

Bővebben >>
  2007.08.24.

Lovas Fórum a Nimfea Egyesületnél
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület nagy hangsúly fektet a legelő állattartás ösztönzésére,
a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Programja is - többek között- ezen állatfajták tartásának elősegítését szolgálja.

Bővebben >>
  2007.08.21.

Beszámoló
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Zöld Kör közös, Magyar-ukrán civil partnerség erősítése - Kapacitásépítés a hulladék-megelőzés és -gazdálkodás megszervezésére pályázat keretén belül lebonyolított KÜM-NEFE programról

Bővebben >>
  2007.07.21.

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület lovastábora
Sikerrel ért véget a Nimfea Természetvédelmi Egyesület július 9-15. között rendezett lovastábora. A résztvevők a lovastréningek során szakképzett edző segítségével sajátíthatták el a lovaglás fortélyait.

Bővebben >>
  2007.05.20.

Juhászfesztivál 2007
Immár második éve vonult fel teljes harci díszben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a túrkevei Juhászfesztiválon, és idén elsőnként érte az a megtiszteltetés a szervezetet, hogy a főrendezők között volt a neve. A rendezvényen a Nimfea őshonos magyar fajtákat bemutató standja ismét nagy siker aratott.

Bővebben >>
  2007.05.18.

Élő Tisza Szövetség találkozója Túrkevén
A nemrég bejegyzett, de már több mint egy éve működő Élő Tisza Szövetség stratégiai megbeszélést tartott Túrkevén. A találkozó alkalmat adott természetesen kapcsolatépítő programokra is, mint pl. lovaskocsis kirándulás az egyesület tájrehabilitációs programjának külső helyszínére, lovaglás, Hortobágy-Berettyó túra.

Bővebben >>
  2007.05.17.

Nimfeások az aggteleki karszton
Május folyamán a Nimfea Természetvédelmi Egyesület néhány tagja, munkatársa, önkéntese kirándulást tett az Aggteleki Nemzeti Park és a Szlovák Karszt Nemzeti Park területére. A kirándulást erősen esős idő kísérte, de talán ennek köszönhető, hogy számos a területre jellemző védett fajt sikerült megtekinteni.

Bővebben >>
  2007.05.06.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület újra részt vesz a Kevi Juhászfesztiválon
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület még csak második alkalommal, de immáron mint szervező vesz részt a Túrkevén kilencedszer megrendezésre kerülő Kevi Juhászfesztiválon, 2007. május 12-13-án.

Bővebben >>
  2007.05.02.

Végetért egy újabb önkéntes hétvége!

2007. április 28-29. között ismét szorgos kezek lepték el a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontját, és a helyi védett erdőt.

Bővebben >>
  2007.05.02.

Befejeződött az Online vetélkedő
Igen szoros eredménnyel zárult a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Víz Világnapján indított Internetes vetélkedője. A háromfordulós versenyre összesen 26 csapat regisztrált be, majd 21 csapat jutott el a harmadik fordulóig.

Bővebben >>
  2007.04.17.

Önkéntes hétvége a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
2007.április 28- 29. hétvégéjén önkénteskedni invitálunk minden kedves barátunkat, valamint a segíteni és a természetet szerető aktivistákat!
A program szombaton 9 órától kezdődik, és esti szalonna sütéssel, közös beszélgetéssel, tollas- és ping-pong partival záródik. Vasárnap ugyancsak 9 órától kezdünk, és 13 óráig folytatjuk a szombaton el nem végzett feladatokkal.
A hétvégét egy közös ebéddel zárjuk.

Bővebben >>
  2007.04.08.

Az oktatóközpontban a Megyei Közgyűlés Oktatási Kulturális és Vallásügyi Bizottság soros ülése
  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Oktatási Kulturális és Vallásügyi Bizottság soron következő ülésének a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontja adott helyet.

Bővebben >>
  2007.03.29.

Gazdacsere Biharugrán az Élő Tiszáért program gondozásában
2007 februárjában, gyakorlati szempontból nagyon fontos gazdacsere program került megrendezésre Biharugrán.
Előzetes egyeztetések után a Nagy- Sárréti gazdák körében került meghirdetésre az UNDP- GEF- KvVM finanszírozásával megvalósuló program.

Bővebben >>
  2007.03.28.

A Víz Világnapja (március 22.) kapcsán több túrkevei oktatási intézményből érkezett kérés előadások megtartására, melyeknek ezúttal is szívesen tett eleget a Nimfea Természetvédelmi Egyesület. A közelmúltban a Kossuth Lajos általános iskolai hetedikeseinél járt az egyesület munkatársa, és tartott előadást a jeles nap alkalmából.

Bővebben >>
  2007.03.13.

Lezajlott az első gazdafórum az Élő Tiszáért Program támogatásával a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
2007. február 27-én került megrendezésre a Gazdafórum a Fekete István Oktatóközpontban. A meghívott előadók között szerepelt Kajner Péter az Élő Tiszáért Program elnökségi tagja, aki a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) kialakulását, céljait ismertette a résztvevőkkel.

Bővebben >>
  2007.03.10.

A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és Nagykörű Község Önkormányzata közösen március 23-án, pénteken Nagykörűben konferenciát szervez a vidékgazdaság kérdéseiről. A konferencia az SZÖVET és az akciócsoportok közreműködésével valósul meg. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is a Nagy- Sárréten egy ilyen vidékfejlesztési modellterületként, mint akciócsoport vesz részt a program céljainak megvalósításában.

Bővebben >>
  2007.03.06.

Gyakorlati lehetőségek a Nimfea egyesületnél
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 15 éve foglalkozik természetvédelemmel, oktatással, agrár-környezetvédelemmel a Tiszántúl térségében. Számos szakmai programmal részt vettünk és veszünk a környezetvédelem és természetvédelem, valamint az oktatás színterén.
Minden évben alkalmunk van nyári vagy évközbeni gyakorlatra, valamint szakdolgozati témára hallgatókat fogadni szervezetünkhöz, hogy a fenti témákban gyakorlati tapasztalatra tehessenek szert, amellett, hogy megismerkednek egy non-profit szervezet mindennapi tevékenységével.

Bővebben >>
  2007.02.25.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
Idén 2. alkalommal szervezi meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Internetes vetélkedőjét, mely a Víz Világnapjától március 22-től a Föld Napjáig, azaz április 22-éig tart, 3 fordulón keresztül.
A vetélkedőre 3 fős csapatokat várunk általános iskola 6-8 korosztályából, regisztrálni Interneten keresztül lehet a regisztrációs lap kitöltésével és visszaküldésével. A regisztráció végső határideje: 2007. március 15.

 Bővebben >>  
  2007.02.24.

Gazdafórum az Élő Tiszáért Program keretein belül
A Szövetség az Élő Tiszáért szervezet a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet Tájrehabilitációs programjának tájgazdálkodást ösztönző jellege miatt, tagjai közé választotta be. Az Élő Tisza Szövetség, rövid nevén - SZÖVET - célja a Tisza vízgyűjtő területein élők életkörülményeinek, gazdálkodási feltételeinek jobbítása.

 Bővebben >>  
  2007.02.20.

ÉVES KÖZGYŰLÉS MEGHÍVÓ
Helye: Túrkeve, Erdőszél u. 1. Fekete István Oktatóközpont előadóterme
Ideje: 2007. március 3, szombat; 13 - 17 óráig
A közgyűlés nyilvános, arra minden tagot, és érdeklődőt szeretettel várunk!
Napirendi pontok (további napirendi pontokat javasolhat az elnökség, és a megjelent tagok az ülés megkezdéséig):
1. Tisztségviselők választása
2. Alapszabály módosítás megvitatása, elfogadása
3. Egyéb

 Bővebben >>  
  2007.02.15.

Újabb látványosságggal gyarapodott a Fekete István Oktatóközpont.
A napokban elkészült a Nimfea Természetvédelmi Egyesület diorámája, mely a túrkeve környéki élőhelyek jellegzetes élőlényeit - elsősorban madarait - mutatja be. A diorámában olyan érdekes madárfajok preparált egyedei láthatók, mint például a réti fülesbagoly, gyöngybagoly, karvaly, citromsármány, csonttollú, erdei pinty.

 Bővebben >>  
  2007.01.31.

Készüljön velünk a Vizes Élőhelyek Világnapjára!
1971-ben február 2-án írták alá Ramsarban a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos egyezményt. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a napról való megemlékezést különböző letölthető anyagokkal segíti, együttműködve a Ramsari egyezmény titkárságával.

 Bővebben >>  
  2007.01.29.

Február 2 - a Vizes Élőhelyek Világnapja - MEGHÍVÓ!
A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa Réhelyben tart előadást, a Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátumában. Az előadás témája a vizes élőhelyek jelentőssége és védelme. Ideje: 2007. február 2. 15 óra, Réhely - Túzokrezervátum.
Az előadás ingyenes.

 Bővebben >>  
  2007.01.21.

Nyári táborok a Nimfea Egyesületnél
A korábbi hagyományoknak megfelelően idén is szervez a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyári természetismereti, lovas és kutató táborokat, illetve önkéntes hétvégét. Igyekeztünk minden korosztálynak, minden témában táborral kedveskedni, így mintegy 10 táborból lehet választani júniustól, augusztus végéig tartó időszakban.

 Bővebben >>  
  2006.12.21.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa nevében boldog, békés és szeretetben eltöltött karácsonyt, egészségben és örömökben gazdag új esztendőt kíván!

Hogyan tehetné zöldebbé a karácsonyt? Itt olvashatók a brit környezetvédők tanácsai...

 Bővebben >>  
  2006.12.20.

Megnyílt fazekasunk kiállítása
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ez év tavaszán szárnyai alá vette az egyik Túrkeve szülötte kézművest, Sudár Anette, fazekas és kerámikus művészt. Egyesületünk a Tájrehabilitációs és az Élő Tiszáért programjában is szorgalmazza a helyi kézműves, hagyományos mesterségek fennmaradásának segítését.

 Bővebben >>  
  2006.12.16.

Kapcsolódjon be Ön is az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérésébe!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Bagolyvédők Baráti Köre várja mindazon érdeklődők jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérésébe.

 Bővebben >>  
  2006.12.08.

2006. november 30-án Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület fórumot szervezett. Az egésznapos, minden érdeklődő számára nyitott rendezvény témája a térség turizmusa, ökoturizmusa, a turizmus és vidékfejlesztés kapcsolata volt.

 Bővebben >>  
  2006.12.06.

Gazdacsere a Nimfeánál
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Élő Tiszáért program egyik fontos elemét valósította meg november 22.-én a Fekete István Oktatóközpontban, Túrkevén.
Ez a program azt is szorgalmazza, hogy gazdacserét kell végrehajtani a mintaterületeken érintett gazdákat bevonva.

 Bővebben >>  
  2006.12.02.

Az Élő Tiszáért program helyzete a Nagy- Sárréten
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is megkezdte az Élő Tisza Szövetséggel karöltve az Élő Tiszáért, UNDP-GEF-KvVM finanszírozásával zajló program és annak elemeinek megvalósítását a Nagy Sárréten.

 Bővebben >>  
  2006.12.01.

Beszámoló a Növényfajok és társulások érdekében végzett természetvédelmi beavatkozások Magyarországon című szemináriumról.
Amint az a címből is látszik, alapvetően gyakorlati kérdésekkel foglalkozott a szeminárium.

 Bővebben >>  
  2006.11.21.
A biológiai sokféleség és a természeti értékek megőrzése a nemzeti fejlesztési stratégiákban
A CEEWEB (Kelet- és Közép-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért) a régió hét országában értékelte az egyes országok Nemzeti Stratégiai Referenciakereteit.
 Bővebben >>  
  2006.11.20.
Viharsarki esélyek
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület partnerként vesz részt "Az élő Tiszáért" című hároméves, a GEF (környezetvédelmi világalap) által finanszírozott programban, amelynek célja a tiszai alföld hagyományos ártéri tájgazdálkodásának újjáélesztése, megerősítése.
 Bővebben >>  

  2006.11.13.

A Nimfeát felvették az IUCN tagjai közé
2006. november 6-8-án a Természetvédelmi Világszövetség tanácsa jóváhagyta a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tagfelvételi kérelmét.
A nemzetközileg IUCN néven közismert szervezetet 1948-ban alapították, és több évtizedes szakmai munkájával a természetvédelem terén komoly politikaformáló erővé vált.

 Bővebben >>  

  2006.11.01.

Önkéntes hétvége a Nimfea Egyesületnél
Október utolsó hétvégéjén rendezte meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület idei harmadik önkéntes hétvégéjét a Fekete István Oktatóközpontban. A túrkevei önkéntesek mellett közel egy tucatan érkeztek az ország távolabbi pontjairól.

 Bővebben >>  

  2006.10.31. 

Önkéntes nap a Nimfeánál
Újabb önkéntes napot szervez a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2006. október 2.-án, csütörtökön. A nap legfontosabb feladata a legutolsó önkéntes hétvége folyamán elkezdett karám kialakítása a lovaknak, illetve a téglajárda befejezése.

Bővebben >>  

  2006.10.19.

Újabb önkéntes hétvége a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
2006.október 27. és 2006.október 29. között ismét önkénteskedni invitálunk minden kedves segíteni szerető érdeklődőt. Az esemény helyszíne Túrkeve, a Nimfea Egyesület Fekete István Oktatóközpontja.
Ha nem érsz rá a teljes hétvégén, szívesen látunk akár pár órára is. A hétvége során az étkezéseket és a szállást a Nimfea Egyesület biztosítja!

 Bővebben >>  

  2006.10.13.

A 2006. október. 10. és 27. között tizenhárom városban kerül megrendezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért! akcióhét, melynek keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei egy 5 méteres "génpiszkált" óriás kukoricával járják be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire.

 Bővebben >>  

  2006.10.11.

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa Klíma- alku akciósorozatához.
Ennek keretében folyamatosan gyűltek a szövegbuborékokon a klímavállalások.

  2006.10.03.

A Nimfea részvétele a CEEWEB közgyűlésén
  Egyesületünk két munkatársával képviseltette magát a Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért (CEEWEB) 2006. évi közgyűlésén.

 Bővebben >>  

  2006.09.27.

Szakmapolitikai fórum a Nimfea Egyesületnél
  A Magyar Természetvédők Szövetsége túrkevei helyszínnel rendezi meg szakmapolitikai fórumát, melynek témája a fenntartható fejlődés gyakorlati vonatkozásai.

 Bővebben >>  

  2006.09.26
.Európai Madármegfigyelő Napok a Nimfea TE szervezésében
  A hagyományokhoz híven a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ismételten madármegfigyelő kirándulásokat szervez. Október 7-én a Malomzugi-halastavakon és a Balai-pusztákon lesz madármegfigyelés, kerékpárral.

 Bővebben >>  

  2006.09.22.

Klíma akciónap Szolnokon!
  A Klíma- alku akcióhetet a 2006. szeptember 21.- én megrendezett szolnoki akciónap zárta. Az európai kampányához csatlakozva Szolnokon is óriási szövegbuborékokkal üzentek a járókelők: milyen életmódbeli változtatást tesznek az éghajlat védelmében, és hogy milyen aktív lépéseket várnak a kormánytól. 

 Bővebben >>  

Mit gondolunk a vegyi anyagokról?
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös programjában, amelynek során közel 300 fős lakossági felmérést készítettünk a vegyi anyagokkal kapcsolatos ismeretekről.  

Bővebben >>  

Önkéntesek munkában a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület fogadja azokat a lelkes, tanulni, önkénteskedni vágyó fiatalokat, akik szeretnének megismerkedni az aktív természetvédelemmel.

 Bővebben >>  

A Tisza-tó páratlan természeti értékei
  Azonos címmel jelentette meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiadványát, amelyet a Regionális Fejlesztési Egyesülettel és a Tisza Klubbal közösen bonyolított PHARE ACCESS 2003 program keretében, az Európai Unió támogatott.

  Bővebben >> 

Augusztusi Természetkutató tábor
Augusztus 12-18 között szervezete meg a Herman Ottó Természetvédő Kör a Nimfea Természetvédelmi Egyesület segítségével a Herman Ottó Természetkutató Tábort.

 Bővebben >>  

Biharugrai közösségfejlesztő napok

A Herman Ottó Természetvédő Kör a Nimfea Természetvédelmi Egyesület segedelmével és az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium anyagi támogatásával valósította meg a biharugrai közösségfejlesztő napokat.
A programon 22 fő vett részt, főként az egyesület tagjai és önkéntesei, illetve az egyesület elnöksége és családtagjai, Budapestről, Szarvasról, Püspökladányból, Békéscsabáról, Túrkevéről, Kisújszállásról és Mezőtúrról.                  -Bővebben  

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontja bekerült a vizes élőhelyekkel kapcsolatos szemléletformálást végző oktatóközpontok nemzetközi hálózatába, a Wetland Link International tagjai sorába.

Ez a hálózat a Ramsari egyezmény kiemelt partnere; a hálózat tagjaként kiemelt feladatunk a kommunikáció, a környezeti nevelés és a szemléletformálás.                  -Bővebben  

A titokzatos Bihar-hegység
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület hivatalos működési területe a Kárpátok, és Kárpát-medence területe, habár ebből leginkább magyarországi tevékenységeket lát el. Az Erdélyi Szigethegység Bihari részének Pádis fennsíkjára azonban idén 10. éve, hogy az egyesület tagjai, munkatársai ellátogatnak. Sajnos az idei évi túrázások újra csak erősítették azokat a benyomásokat, melyek az elmúlt öt esztendőben egyre erősödtek, miszerint a hegyég természeti állapota - habár még mindig varázslatos - rohamosan romlik.                             
-Bővebben  
Végetért a PHARE ACCESS 2003. Programnak a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület közös szervezésében lebonyolított műhelymunka megbeszéléseinek sorozata.
A program konkrét megvalósítása során négy alkalommal négy különböző Tisza-tó menti településen, nevezetesen Abádszalókon, Kiskörén, Tiszafüreden és Poroszlón műhelymunka jellegű megbeszélések kerültek lebonyolításra a helyi fejlesztésben érintettek, a régióbeli települések képviselő testületei, köztisztviselők, helyi fejlesztésekkel foglalkozó szakemberek, idegenforgalomban dolgozók részvételével.
        -Bővebben  
Tisztelt lóbarátok, Tisztelt támogatók!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület erejéhez és lehetőségeihez mérten folytatja a városkertben található boxos lóistálló építését. A reményeink szerint minél hamarabb átadásra kerülő istállóval egy a jogszabályi- és állatjóléti előírásoknak tökéletesen megfelelő, minden igényt kielégítő szép, új otthont kapnának az itt tartott lovak.         -Bővebben

Halas-napi megjelenés
2006. július 6-7-8-án került megrendezésre Tiszafüreden a Tisza-tavi térség legjelentősebb rendezvénye a Füredi Halas Napok, melyen a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, valamint a Tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület is megjelent az Európai Unió PHARE ACCESS 2003 Programja által támogatott kezdeményezésével. A megjelenés célja a program népszerűsítése, mondanivalójának minél szélesebb körben történő megismertetése volt, melynek végrehajtására kiváló alkalmat biztosított a több tízezer fő részvételével megtartott rendezvény.
        -Bővebben

Újabb lovastábor a Fekete István Oktatóközpontban
Alig ért véget a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett idei első lovastábor, már a következő zajlik a Fekete István oktatóközpontban. Ennek a tábornak az egyesület nem szervezője, hanem a házigazdája. Az itteni feltételek valószínűleg megtetszettek a Klaus Andreas táborszervezőnek - aki már a július 1-7. között megrendezett nimfeás lovastáborban is segített lovasedzőként- és ide hozta az általa szervezett egyhetes tréninget.
          -Bővebben

Lezárult a Nimfea Természetvédelmi Egyesület PHARE ACCESS 2003. Program keretében tartott szemináriumsorozata, melynek társszervezője a Tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület volt.

  A június hónapban négy alkalommal Tisza-menti települések különböző célcsoportjai számára megrendezett találkozókon Tiszafüred, Poroszló, Kisköre és Abádszalók települések különböző társadalmi és gazdasági szférákat képviselő szereplői vettek részt.     -Bővebben

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület július 1. és 7. között tartott lovastábora.

A július elején meghirdetett táborba összesen 26 fő jelentkezett, zömmel 10-14 éves korosztályú fiatalok. A program kialakításánál a lovas foglalkozások, lovaglásoktatás mellett az egyesület fő profiljából adódóan a természetvédelmi témájú foglalkozások domináltak. A táborlakók délutáni érkezése után az első nap az ismerkedéssel, balesetvédelmi oktatással telt.       -Bővebben

Indul az MTVSz és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közös akciója: "Készítse el Ön is Klíma - üzenetét!"

    A Magyar Természetvédők Szövetsége akciójában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület részt vesz a Klíma - üzenetek elkészítésében. Erre azért fontos felhívni a figyelmet, mert a globális éghajlati rendszert a katasztrofális, visszafordíthatatlan változás veszélye fenyegeti, túl sok energiát használunk, nem energia-hatékony módon, és közben üvegházhatású gázokkal szennyezzük a légkört, amelyek felmelegítik a bolygót. Ön is tehet ellene!          -Bővebben

Véget ért a szolnoki "Egészséges, hazai bioélelmiszerek" akciónap!
Az akciónapon hétágra sütött a nap, délutánra elviselhetetlenné vált a hőség. Ennek ellenére nagyon sokan látogatták meg a rendezvényt. Az érdeklődők kóstolhattak tönköly barna- és tönköly teljes kiőrlésű kenyéreret bio padlizsánkrémmel, bio cukkini lekvárral, és bio homoktövis lekvárral. Mindezek mellett a nagy hőségben igen népszerű volt a bio almalé is. Az akciónapra ellátogatók számos kiadványból tájékozódhattak az élelmiszerbiztonság, biotermékek, és a génmódosított szervezetek ügyében, valamint megismerkedhettek a JNSZ megyei biotermelők elérhetőségeivel is.            -Bővebben
Új kiadvány rendelhető a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél

Kedves olvasók!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában megjelent az Egyesület 2004-es összefoglaló évkönyve: A Puszta 2004.
A könyv a Nagykunság és Nagy-Sárrét természeti értékeiről tartalmaz összegző kutatási anyagokat.
            -Bővebben  

Ha biztosra akar (m)enni...
  2006. június 20-án ismét egy látványos akció veszi kezdetét Szolnokon a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Az akciónapra az "Egészséges, hazai bioélelmiszerek" akcióhét keretében kerül sor, mely akcióhéttel fel kívánjuk hívni a lakosság figyelmét a bioélelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani és környezeti hatásaira. Az akciónap vendége lesz az AKELA együttes dobosa, Ratkai "RETEK" Miklós, aki maga is előnyben részesíti a bio élelmiszerek fogyasztását.           
-Bővebben  
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában megjelent a Túrkevei idegenforgalmi kalauz.
A hiánypótló kiadványt azért készítettük, hogy hozzájáruljon a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program célkitűzéseinek megvalósításához a bölcs, helyi erőforrásokon alapuló turizmus fejlesztésével. Ezen törekvésünk keretében a kalauz bemutatja, milyen látnivalók, szálláshelyek, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek állnak a Túrkevére érkező látogatók rendelkezésére.
      -Bővebben  
Osztálykirándulás A Nimfea Egyesületnél

  Bár az időjárás a megelőző hetekben nem kedvezett a túráknak és a kirándulóknak a június 6-7. napokon kellemes napsütés fogadta a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez érkező törökszentmiklósi osztályt.
A kirándulásokon 22 gyermek és 2 pedagógus vett részt. A kellemes hangulatban eltelt osztálykirándulás nem zavarták meg az esőfelhők.
      -Bővebben 

Téglajegyekkel Ön is segítheti Egyesületünk programjait!
  Bárkinek lehetősége van az egyesület szakmai törekvéseit támogatni.  Az egyesület által létrehozott téglajegyek megvásárlásával 3 féle célkitűzés támogatható kinek- kinek szívügye szerint. Az egyik téglajegy megvásárlásával a túrkevei Molnár- féle szélmalom felújítását és fejlesztését támogathatja. A malmot ipari műemlékké szeretnénk nyilváníttatni, majd eredeti funkciókkal felruházva életben tartani.
      -Bővebben 
Gyorsuló mezőgazdaság

A technikai fejlődés egyik eredménye, hogy a termelési folyamatban a gépesítés tökéletesítése révén a munkagépek egyre nagyobb sebességgel, egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak. A gazdasági termelés szempontjából ez mindenféleképpen egy hasznos folyamat, de a természetvédelem tekintetében sajnos elég komoly árnyoldala van.      -Bővebben 

Elkészült a Fekete István Tanösvény

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumától kapott Zöld Forrás támogatásból fedezte erdőfejlesztését, melynek keretén belül elkészült a Fekete István Tanösvény is.
A tanösvény a 7 hektáros HOTEK - erdőben változatos helyszíneken, vizes élőhelyen, erdei tisztáson fut keresztül, miközben táblák segítségével mutatja be az előforduló élővilágot, fajokat, tipikus élőhelyeket.
      -Bővebben 

Előadássorozat és szemétszedési kampány a PHARE ACCESS 2003 Program keretében
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület előadássorozatot kezdett a PHARE ACCESS 2003. Program keretében. Az előadások témája a Tisza élővilágának bemutatása, ill. ezen keresztül a figyelem-felhívás a Tisza-tó térségében a megnövekedett turizmusnak a természeti értékekre gyakorolt kedvezőtlen hatásira. Az előadások négy Tisza-tó környéki településen kerültek ill. kerülnek megtartásra, nevezetesen Kiskörén, Abádszalókon (Tiszaderzsen), Poroszlón ill. Tiszafüreden.
      -Bővebben 
Folytatódik a Nimfea Természetvédelmi előadássorozata
   Gőzerővel folytatódott május hónapban is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület környezet- és természetvédelmi témájú előadásainak sorozata. Az egyesület munkatársai gyakran alig tudtak eleget tenni a beérkező felkéréseknek, olyan sok megkeresés érkezett az utóbbi hetekben. A sorozat a Madarak és Fák napi előadásokkal vette kezdetét, melynek során számos előadás került megtartásra nem csak a túrkevei iskolákban, hanem megyeszerte több oktatási intézményben, mint pl. Szolnokon, Törökszentmiklóson és Mezőtúron. 
      -Bővebben
2006. május 23.- án a délelőtti órákban gazdafórumnak adott otthont a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontja.
   Bár a rendezvény egy kisebb csúszással kezdődött, a jelenlévő néhány gazda és civil szervezeti képviselő aktív résztvevőjévé vált a fórumnak.
   Az előadók a Levegő Munkacsoport kollégái- Simon Gergely és Pál János- voltak, akik előadásaikban részletes tájékoztatást nyújtottak a növényvédőszerek egészségügyi és környezeti kockázataival, a növényvédőszerek okozta károkkal, valamint a növényvédöszerek EU-s szabályozásával kapcsolatban.
      -Bővebben
Nemzetközi szeminárium a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2006. Június 16-18. között Partnerkeresési, pályázatírási és egy aktuális témát, a szabadtéri rally problémáját felvető találkozót szervez, Túrkevére, Magyarországra.
   A találkozóra természet- és környezetvédelemmel, vidékfejlesztéssel és környezeti neveléssel fogalakozó magyarul beszelő, civil szervezeteket varunk, Románia, Ukrajna, Szlovákia és Szerbia térségéből.       -Bővebben
 
Az Egyesület szereplése a Kevi Juhászfesztiválon

Az idei VIII. Kevi Juhászfesztivál két napján (május 13.- 14.) képviseltette magát a Nimfea Egyesület is.
A kétnapos rendezvény ideje alatt a hangsúly a hagyományőrzésen volt. Ennek szellemében az egyesület munkatársai helyi népviseletbe öltözve - a hölgyek kékfestő viseletben, míg a férfiak csikósruhában - fogadták a standjukhoz érkező érdeklődőket.
      -Bővebben

Önkéntesek egy egyesületért

Lezárult a Nimfea természetvédelem újabb önkéntes hétvégéje.
A május 5-6-7-én megrendezett hétvégi társadalmi munkára az egyesülethez több mint harminc ember jött el, és vett részt az önkéntes munkákban. A pénteki nap még csak kirándulással telt, míg a szombat már az igen aktív és tartalmas munkéá volt. Az egyesület székhelye körül gyakorlatilag minden olyan munkát, amit az időjárás engedett elvégeztek az önkéntesek, bizonyítva, hogy van létjogosultsága az önkéntességnek.
      -Bővebben
Történeti kiadványok a Nimfea Egyesület gondozásában

Két történeti kiadvány jelent meg a "Beklen" a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában.
Az Alföld könyvek 4. sorozataként Szűcs Sándor: Pusztai krónika című könyve és Benedek Sándor: Frontnapló című elbeszélése látott napvilágot.
      -Bővebben

Kedves Barátaink, Támogatóink!

  Ismét segítségeteket szeretnénk kérni a 2x1%-os SZJA rendelkezések népszerűsítéséhez.
Tesszük ezt azért, mert az önadózók, akik május 22-éig folyamatosan adják le az adóbevallásukat,
  Azért is fontos az 1%-ról rendelkezni, mivel a felajánlott összeggel megegyező összegű lesz a Nemzeti Civil Alap, amely a társadalmi szervezetek működését és tevékenységeit támogatja a jövő évben.
      -Bővebben
Tovább folyik a magyar - ukrán közös pályázat lebonyolítása

2006-ban már második alkalommal ült össze a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, a KAMOT Alapítvány és a Beregszászi Magyar Gimnázium képviselője, a magyar - ukrán környezetvédelmi pályázat lebonyolításával kapcsolatosan. Az ukrán partnerekkel történt találkozókkal elkezdődött egy 2 éves környezetvédelmi program lebonyolítása.       -Bővebben

Újabb Önkéntes hétvége a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
                   ***2006.május 6- 2006.május 7***
    2006. május 6. - május 7. között ismételten egy kellemes hétvégére invitálunk minden kedves érdeklődőt!
A hétvégén a részvételed nyugodtan kezeld rugalmasan, ha bokros teendőid mellett nem tudsz eljönni az elejétől a végéig, szívesen látunk akár pár órára is.
A hétvége során az étkezéseket és a hálózsákos szállást a Nimfea Egyesület biztosítja!      
-Bővebben

Megalakult a Civil Fórum Túrkevén
A túrkevei civil szervezetek szorosabb együttműködésük jeleként megalakították a Civil Klub-ot, amely mintegy civil fórum működne Túrkevén. A mintegy 52 civil szervezet között van a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör is, mely szervezetek munkatársai aktívan részt vettek és vesznek a fórum kialakításában és további működésében. A civil fórum ülésén az összegyűltek megbeszélték a civil stratégiát, illetve a 2006-os munkatervet, melyet kiegészítettek néhány új programelemmel, találkozóval. Fontos célként tűzték ki a fórum érdekérvényesítési szándékát, illetve a közelgő önkormányzati választásokon való hatékony befolyásolást. Céljuk, hogy egy olyan aktív tagokból álló Civil Klub jöjjön létre, akik hatékonyan együttműködnek mind a pályázatok terén, mind a helyi érdekérvényesítésben, és mindezeket közös programokban, lefektetett alapelvekben érik el. A közös álláspontok, vélemények kialakítását a helyi lakosság és civil szervezetek érdekében végzett munka irányítja.
Folytatódnak a környezeti nevelési célzatú előadások Túrkevén
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez érkező felkéréseknek eleget téve folytatódnak a környezet- és természetvédelmi témájú előadások. Ezúttal a legkisebbektől érkezett megkeresés, jelesül a túrkevei Széchenyi úti óvodából. Az egyesület munkatársa örömmel tett eleget a kérésnek, hiszen az egyik legfogékonyabb és leghálásabb korosztály a 4-6 éveseké, akik a "nyelvükre" lefordított, a környezetünkben élő növényekről és állatokról szóló előadást hallgatták végig feszült figyelemmel, és tágra nyílt szemekkel. 
    -Bővebben  

2006. március 17-én Szolnokon a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Tisza Klub akciónapot szervezett annak érdekében, hogy Szolnok génmanipuláció-mentes övezet legyen.

   A rendezvény során a témával kapcsolatos szóróanyagokat adtunk az érdeklődő járókelőknek, valamint aláírásokat gyűjtöttünk a cél elérése érdekében.
A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, 604 aláírást sikerült összegyűjteni. Az alaírásgyűjtő íveket a napokban továbbítjuk Szolnok Város Polgármeseteri Hivatalának, kérve az illetékeseket, hogy nyilvánítsák Szolnokot génmanipuláció-mentes övezetté.  
    -Bővebben 

Megemlékezés Balogh János akadémikusról
A Túrkevéért Alapítvány és az Alföldkutatásért Alapítvány közös szervezésében idén is megemlékeztek egy konferencia keretén belül Balogh János akadémikusról. A Balogh János II. Nagykunsági - Nagysárréti Tájökológiai konferencián felső tagozatos általános iskolásoktól, a főiskolás hallgatón keresztül a természetvédelemmel foglalkozó szakemberekig bezáróan hallhattak előadásokat a megjelentek. Az előadók között volt Monoki Ákos, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület biodiverzitás-védelmi célprogamvezetője is, aki a túrkevei Tájrehabilitációs lehetőségekről tartott értékes előadást.  
    -Bővebben
Találkozó a túrkevei terepmotorosokkal.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a napokban beszélgetésre hívta a terepmotorozás szerelmeseit. A helyszín a Fekete István Oktatóközpont volt.
A motorosokkal folytatott beszélgetés célja a terepmotorozás és a természetvédelem közötti konfliktushelyzetekről való eszmecsere, és a lehetséges megoldások keresése volt.
    -Bővebben

Önkéntes hétvége volt a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél

2006. február 10- 12 között ismét szorgos önkéntesek hada lepte el a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Oktatóközpontját. A feladatok egyrésze az Oktatóközpont körül található erdő rendezéséből állt: irtottunk oda nem illő cserjéket, elkezdtük az odúk karbantartását, nádat gyűjtöttünk egy erdei lessátor kialakításához, szombat délután pedig réti fülesbagoly felmérésen vettek részt az önkénteseink.     -Bővebben

Tavaszköszöntő előadás

A tavasz közeledtével egyre szaporodnak a Nimfea Természetvédelmi egyesülethez érkező felkérések, melyek során sok iskolában megfordulnak az egyesület munkatársai természet- és környezetvédelmi témájú előadásaikkal. A napokban a túrkevei Kossuth Lajos Általános iskolában járt az egyesület egyik munkatársa. A diavetítéses előadásban a Túrkeve környéki füves puszták és vizes élőhelyek élővilága került bemutatásra, kiemelten foglalkozva a térség gerincesfaunájával.     -Bővebben

Táborozz a Nimfea Egyesület és Herman Ottó Természetvédő Kör táboraiban, Túrkevén!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör idén nyáron is több tábort szervez 10-16 éves fiatalok számára, természetismeret, természetkutatás és lovaglás témakörökben. A táborok ideje július 1-7 - lovastábor, és augusztus 12-18 - természetkutató tábor.
A nyári egy hetes táborok mellett 2006 nyarán csikós táborokat is szervezünk!
    -Bővebben

Elbírálásra kerültek az erdei fülesbagoly rajzverseny rajzai

A február 10.-ei határidővel lejárt versenyre több kategóriában, alsó és felső korosztályosok küldhették be A4-es méretű ceruza, vízfesték, zsírkréta vagy tempera rajzaikat "Az erdei fülesbagoly télen" rajzversenyre, a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez. Eredetileg két kategóriában lett meghirdetve a verseny, alsó és felső osztályosok számára, azonban olyan sok kép érkezett minden osztályból elsőtől nyolcadikig, hogy 1-2, 3-4, 5-6 és 7-8 korosztályban egyaránt lettek I-II-III helyezettek.     -Bővebben

Új kiadványok a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiadásában

Két új kiadványt is kiadott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és Tagszervezeteinek központi irodája természetvédelem és energia témakörökben. A főként általános alsó tagozatos iskolák, és óvodák számára készült kiadványokat ajándékként civil szervezetek és magánszemélyek is forgathatják.     -Bővebben

Odúk tavasz előtti karbantartása

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntesei és munkatársai segítségével folyamatosan végzi a kialakított odútelepinek karbantartását. A telepített erdőkben kialakított odútelepekre azért van szükség, mert az egykorú fák a természetes erdőkkel ellentétben nem tudnak elegendő fészkelőhelyet biztosítani védett énekesmadaraknak valamint búvóhelyet a denevéreknek.     -Bővebben

A Vizes élőhelyek világnapjáról emlékeztek a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint klasszikusan vizes élőhelyekkel foglalkozó természetvédelmi szervezet, idei évben is megemlékezéssel hívja fel a figyelmet a Vizes élőhelyek világnapján a hazánkban is tapasztalható kedvezőtlen folyamatokra.
"Édesvízkészleteink is és ezzel vizes élőhelyeink is veszélyben!" - adta ki nyilatkozatában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.               -Bővebben

Óvodáscsoport a Fekete István Oktatóközpontban

   A Fekete István Oktatóközpont óvodáscsoportot fogadott szerdán.
A csoporttal érkező három nevelő és a kiscsoportos óvodások egy rövid előadást hallgattak meg lepkékről, állatokról, növényekről, majd rövid sétát tettek a HOTEK-erdőben.
A séta során meglátogatták a madáretetőt, ahol érdeklődve nézték a madarak eleségét, a napraforgót. A madárodúkat és denevérodúkat is megnézték, majd egy nagy kört téve a lovakhoz is elértek.           -Bővebben

Elkészült a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Oktatóközpontja.

Múlt hét csütörtökön került sor az egyesület Fekete István nevét viselő Oktatóközpontjának átadására. Az esemény rangját jelezte, hogy az ünnepélyes megnyitón részt vett Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is.

   -Bővebben 

Közintézmény ingyenes nyílászáró-szigetelése pályázati támogatásból
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület partnerként vesz részt az Energia Klub PHARE programjában, melynek keretén belül egy éve ingyenes lakossági tanácsadással foglalkoznak energetika, szigetelés és megújuló energiák témakörében. A lakosok főként napenergiával kapcsolatosan keresték fel a Nimfea Természetvédelmi Egyesület irodáját telefonon, és e-mailben, de sor került személyes találkozókra is. A program lezárása felé közeledik, utolsó fázisként túrkevei közintézmény szigetelését vállalták pályázati pénzből a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai az iskola bevonásával.      -Bővebben 
Esőben is sikeresen ért véget a HOTEK tábor!
    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület július 9-16. között tartotta meg a Herman Ottó Természetkutató Táborát. Bár az első 4 napban inkább az eső, mint a terepi fáradság ellen harcoltak a gyerekek és a kísérők, a tábor végére a jó idővel együtt a természetjárást is sikerült a táborprogramba bevenni.
   A program sokat változott az eső miatt, a kézműves foglalkozások, a terepi programok ettől függetlenül nem maradtak el, gyakran esőben tartották meg a foglalkozásokat a táborvezetők. Élmény volt a sátrak elázása, és az éjszakai költözködés is, amely mára csak vicces emlékként elevenedik fel, amelyre nevetve gondol vissza mindenki.      -Bővebben   
Vendégségben a Friends of the Earth EWNI- nál!

2005. május 24- 29. között a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében angliai tanulmányúton vett részt egyesületünk egyik munkatársa. A tanulmányút során az adománygyűjtés, a média, és a kampányolás témakörei mentén szerveződött a program, és sok hasznos elméleti tudnivalóval és gyakorlati tippel lettünk gazdagabbak. Részesei lehettünk a Friends of the Earth EWNI egy aktuális, és eddigi egyik legnagyobb kampányának, a Big Ask kampánynak az éppen aktuális eseményeivel.      -Bővebben   

  Befejeződött a Nimfea Egyesület online vetélkedője!
   A Víz napján indult, háromfordulós vetélkedő a Föld napján fejeződött be. Összesen 27 csapat jelentkezett be, azonban a harmadik fordulóra 18 csapat maradt versenyben. A 18 csapat Tiszaroffról, Törökszentmiklósról, Nyíregyházáról, Darnózseliről, Csépáról, Tiszasülyről, Kisújszállásról és Kamutról jelentkezett a játékra.
A verseny igen szoros volt, a feladatok javításánál az volt a döntő, mennyire tényszerűen, információban gazdagon válaszoltak a csapatok. A tesztek szinte kivétel nélkül helyesek voltak, nagyobb gondot okozott a kifejtős kérdés és a 3 feladatsor.
      -Bővebben
Sikeres aláírásgyűjtés a Nimfea Egyesület békéscsabai kampányán!
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület békéscsabai kampánya volt az utolsó helyszín a Magyar Természetvédők Szövetségének Génmanipuláció-mentes kampány-sorozatában. Az akció április 19-én kezdődött Budapesten és április 29-én ért véget Békéscsabán. Az akció során a nagyvárosokban aláírásgyűjtést kezdeményeztek a civil szervezetek, így Békéscsabán a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, az adott régió génmanipuláció mentességének elérése érdekében.      -Bővebben

Elköltözött a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Központi Irodája
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület irodája a "régi" Kenyérmezei utcai helységből elköltözött az Ecsegi utca 22/a szám alatt található Fekete István Oktatóközpontba. Az új iroda egy nagyon hangulatos, a város belterületén található erdőcskében épült fel, és az egyesület környezeti nevelési programjainak lesz a bázisa. A Nimfea Természetvédelmi Egyesületnek és tagszervezeteinek működési hátterét biztosító iroda az oktatóközpont tetőterében lett kialakítva.

     -Bővebben

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is részt vett a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozóján, melyet 2005.március 31.és április 3. között Zalaegerszegen rendeztek meg.
Az országos találkozó első napján egy Kis- Balatoni túrán, illetve egy dötki kiránduláson vehettek részt az érdeklődők, a második napon pedig a Filmhét megnyitóján, és a filmvetítéseken való jelenléten túl a természetközeli szennyvíztisztítással ismerkedhettek a résztvevők. 

     -Bővebben

Denevérmentés
2005. februárjában a túrkevei Városházáról négy alkalommal értesítették a Nimfea TE központi irodáját, mert az épület folyosójára denevérek repültek be. A Nimfea munkatársa minden esetben befogta és elszállította az épületben találta denevéreket. A befogott négy példány mindegyike szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) volt. Miután a fűtött épületben felélénkült denevérek a téli időszakra felhalmozott tartaléktápanyagaikat gyorsan felélik, ezért minden esetben elengedhetetlen a befogott denevérek nyugodt helyen történő elhelyezése és folyamatos etetése, itatása, hiszen ellenkező esetben gyorsan legyengülnének és elpusztulnának.  
   -Bővebben
Szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus)
Emlékalbummal a Nimfea Természetvédelmi Egyesület programjainak segítéséért

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület emlékalbumot jelentetett meg az egyesület 15. születésnapja alkalmából. A két nyelven (magyar és angol) megjelent kiadvány egy csokorra való válogatást nyújt át az olvasó részére az egyesület tagjainak, önkénteseinek, barátainak legsikerültebb természetfotóiból, rövid leírásokat és a felvételek készítésének technikai paramétereit is mellékelve a képekhez    -Bővebben

Búbosvöcsök - fotó: Daróczi Csaba

15 éves a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
   
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "alapító atyáinak" első civil természetvédelmi kezdeményezései 1989-ben történtek, ennek megfelelően a szervezet idén ünnepelte a 15 éves születésnapját. Az eseményre 2004. december 10-én Túrkevén került sor, a rendezvénynek a szervezet új, Fekete István Oktatóközpontja adott otthont. A közel 200 meghívott közül sajnos sokan egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni, ám ennek ellenére mégis szép számmal érkeztek, gyűltek össze a régi barátok a különböző civil szervezetek, nemzeti parkok, és alapítványok képviseletében.
                     -Bővebben

15 éves a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
2004. november 26-án a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében Túrkeve is helyszíne lett az országos biokampánynak.
Az esemény a Túrkeve főutcáján található Korda Sándor Filmszínház előterében került megrendezésre. Az országos biokampány eddigi helyszínei a főváros, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza megyeszékhelyek voltak, valamint Sopron és Hajdúböszörmény települések. A biokampányt Túrkevén a szervezők összekötötték egy helyi rendezvényükkel, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Tájrehabilitációs Programjának bemutatójával.
                         -Bővebben
ÖGUT díjat nyert a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004-ben újra megnyerte az ÖGUT természeti kategóriájának első díját. A díjat megosztottan kapta egy szintén magyarországi szervezettel közösen. Az Österreichische Gesellschaft für Umwelt und Technik azaz ÖGUT minden évben meghirdeti díjait, melyet a tavalyi évben is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyert el. Idén a díjat a "Cigányréce védelme Magyarországon és Romániában" programmal nyerte el a Nimfea Természetvédelmi Egyesület. A díjkiosztóra Bécsben, a Bank Austria Craditanstalt központjában került sor, mintegy 500 vendég előtt. 
ÖGUT díjat nyert a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Idén is madarászfutam a Nimfea Egyesület támogatásával!
   
Közeleg a IV. Terepmadarász Találkozó és Madarász Futam ideje, amelyet idén is, a hagyományoknak megfelelően a Hortobágy Halastavon rendeznek meg a szervezők. A tavalyihoz hasonlóan a fő támogatók a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park lesz, míg a szervezők a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Idén is előprogramokkal várják az érdeklődőket, a 24 órás madármegfigyelés mellett. A madarásztalálkozó ideje várhatóan: 2004. szeptember 2-5.   
-Bővebben
Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület biharugrai tábora

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület biharugrai tábora. A 2004. június 25-től 30-ig tartó összejövetel résztvevői köre ezúttal is az egyesület vendégeiből, partnerszervezeteinek tagságából, baráti köréből, önkéntes segítőiből verbuválódott meghívásos alapon. Az első három nap a hagyományoknak megfelelően Romániában, a Bihar hegység festői szépségű hegyei között túrázással telt, a terület kiváló ismerőjének, a nagyváradi Egri Ferencnek szakszerű vezetése mellett.  -Bővebben

Nimfea Egyesület a Sárrét Fesztiválon

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület május 22-én Püspökladányban, a Sárréti napokon képviseltette magát. A fesztivál keretén belül képkiállítással, gyermekprogrammal és solymászbemutatóval kedveskedett a fesztiválon résztvevőknek. A programok közül a solymász örvendett legnagyobb figyelemnek, a több mint 2 órás bemutatón 20-as csoportokban jöttek a gyerekek megnézni a ragadozómadarakat.

  -Bővebben


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület meghirdette 2004 évi táborait


   
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával 4 önálló természetvédelmi ismeretterjesztő, szemléletformáló tábort hirdet meg.
    Immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a főképpen felsőoktatásban tanuló, vagy már végzett érdeklődők részére a
Biharugrai tábor. (Tábor programja - jelentkezés.)

    A természet iránt érdeklődő felső tagozatos általános iskolások számára kerül megszervezésre idei évben Szeghalmon, a kerékpáros
Herman Ottó Természetkutató Tábor. (Tábor programja - jelentkezés.)
   Főként a természetért tevékenyen dolgozni vágyók számára lesz Túrkevén megszervezve a
Fekete István Természetvédelmi Építőtábor (Tábor programja - jelentkezés.)
, és a
Tájrehabilitációs Munkatábor (Tábor programja - jelentkezés.).

A Nimfea Egyesület a szanazugi erdei iskolában

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársait a májusi időszakban több iskola is felkereste azzal a felkéréssel, hogy a tartott erdei iskolájukban, vagy természetismeret alkalmából tartson előadást, természismereti vetélkedőt, vagy szakmai programot. Így jutottak el a kuncsorbai általános iskolába természetismeret hetének megnyitójára, vezettek erdő napi szakmai programot a túrkevei általános iskola erdei iskolájában, és kaptak meghívást a békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Szanazugban tartott erdei iskolájába is.     -Bővebben

Madarak és fák napi megemlékezés a Nimfea egyesületnél.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület május 10, a madarak és fák napja alkalmából május 12-én tartott megemlékezést a Hortobágy - Berettyó folyó partjára. A kirándulásra általános iskolás alsó és felső tagozatosokat vártak a rendezők. Az előzetesen meghirdetett kerékpáros, madarászattal egybekötött délutáni kirándulásra 20 gyerek és 3 pedagógus és szülő jelentkezett.

  -Bővebben 

Főiskolai gyakorlat lehetőség a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!
Főiskolások, tanárképzősök, egyetemisták figyelem! A Nimfea Természetvédelmi Egyesület
nyári táboraiba vár olyan főiskolásokat, egyetemistákat, akik nyári gyakorlatukat egy tábor
keretében szeretnék eltölteni. Július 16-23. és augusztus 12-17. közötti természetismereti
építőtáborokra várjuk a gyakorlatra jelentkezőket.
A tábor sátras, sátrat, hálózsákot ajánlott
hozni. A jelentkező nyári gyakorlatosok számára a tábor 3000 Ft/hét, amely lényegében
az étkezés 70 %-os költségét jelenti, és az ideutazást mindenki magának állja.
Igazolást állítunk ki, ami igazolja a nyári gyakorlatot!
Jelentkezni lehet:
Székely Zsuzsánál, a zsuzsa@nimfea.hu e-mail címen, vagy az 56/361-505 telefonszámon,
a befizetéssel válik élővé a jelentkezés!

A Nimfea Egyesület Ökobanzája
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2004-ben, május elsején, a majális tiszteletére rendezte meg az Ökobanzáj elnevezésű, állami és civil természetvédők találkozóját. A rendezvény nyitott volt a helyi lakosság részére is, koncertekkel, fellépésekkel várták az érdeklődőket.Sajnos azonban, a túrkevei lakosság sem volt vevő a rendezvényre. Hiába volt szép idő, egész napos koncertek, többféle ízlésben, néptánc, mazsorett, fellépők, május elseje és két helyszínen program, a kereskedelmi TV csatornák otthon-ülésre késztették a lakosság nagy részét.
     -Bővebben

Április 23-án, a Föld napja után egy nappal kerékpártúrát szervezett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
a jeles nap tiszteletére, melyen túrkevei általános iskolások vettek részt. A ragyogó napsütésben, csodálatos tavaszi hangulatban az út legnagyobb részét a Hortobágy-Berettyó védőtöltésén tették meg a résztvevők. Akik személyesen tapasztalhatták, hogyan pezsdül meg az élet tavasszal, és éled újra a természet téli álmából.

      -Bővebben

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület újonnan megjelent kiadványai és könyvei:

- Puszta 2002. Az évkönyvben aktuális cikkeket, és tanulmányokat találhat az olvasó.
- Az egyesület szakmai tevékenységét leíró füzetet is megismerhetik mostantól kezdve az érdeklődők.
- A Nemzeti agrár-környezetvédelmi programmal és a Dévaványai Érzékeny Természeti Területtel foglalkozik a Nimfea füzetek 9. kötete.

A kiadványok megrendelhetőek postán, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájában (5420, Túrkeve, Pf.33.), faxon és telefonon az 56/361-505- ös elérhetőségen, vagy e-mailben a www.nimfea.hu/kiadvanyaink weboldalon.

Nimfea Egyesület Ökobanzája május 1-én!
   
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is megrendezi Túrkevén, május 1-én 9 órai gyülekezővel az Ökobanzáj elnevezésű állami és civil természetvédők találkozóját! A találkozón állami kontra civilek focibajnokságon kívül kirakodás, pikniklehetőség és egész napos zenei meglepetések szolgáltatnak programokat az idelátogatóknak. A rendezvény helyszíne ezúttal, ellentétben az eddigi gyakorlattal, a Városliget, amely a piactér mellett, a Református templom mögött található! A belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várunk!

      -Bővebben

Erdei fülesbagoly felmérés- nyertesek és eredmények!
   
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület tavaly októberben indította útjára az erdei fülesbagoly téli gyülekező helyeinek felmérését. A felmérésben zömében általános iskolák tanulói vettek részt, de előfordultak gimnazisták és magánemberek is. A felmérést három hónapon keresztül kellett végezni. Majd minden fordulónál kisebb ajándékokban részesültek a gyerekek, amikért cserébe történeteket, képeket, cikkeket, egy alkalommal verset is küldtek az erdei fülesbaglyokhoz kapcsolódóan.
 

-Bővebben

Föld napi vetélkedő 1. elődöntője

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Föld napja alkalmából természetismereti vetélkedőt hirdetett, melyre a helyi általános iskolák csapatait várta. Az elődöntők az iskolán belül, a jelentkezők között zajlanak, majd az első és második helyezettek jutnak be a döntőbe.

-Bővebben

Víz napi rajzverseny eredménye

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület által, a Víz világnapja előtti héten meghirdetett rajzversenyre összesen, két kategóriában 71 pályamunka érkezett be. Sajnos a rossz idő miatt, nem a szabadban, hanem az irodahelységben állítottuk ki a munkákat. A kicsit zsúfolt helységben a rajzokat két kategóriában, korosztályokra bontva bírálták a zsűritagok.

-Bővebben

Támogatóink, segítőink

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az elmúlt évek munkája során sikeresen épített ki jó viszonyt és kapcsolatot a Túrkeve, Kisújszállás, Ecsegfalva, Kunhegyes környéki gazdálkodókkal, vadásztársaságokkal, halastó tulajdonosokkal, kezelőkkel.
Ennek köszönhetően a szűkös téli hónapokra tekintettel több helyről is kapott a Nimfea TE természetbeni támogatást. A támogatást, a természetvédelmi munka segítését ez úton is köszönik a Nimfea munkatársai.
        -Bővebben

Újra lesz környezetbarát füzet!
  
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület örömmel tudatja az iskolákkal, természetvédőkkel, barátokkal és mindenkivel, aki figyel környezetére, hogy a közeljövőben lehetőség nyílik újraparpírból készült füzetek megvásárlására! A környezetbarát füzetek sokkal kedvezőbb áron kaphatóak, mint a többi füzet, így mind az iskolák, mind a szülők jelentős összeget takaríthatnak meg! A környezetbarát újrapapír füzeteket a Szentendrei Papírgyár kezdi gyártani, amennyiben, összesen minimum 5000 darab/ füzet rendelést teljesíteni tud az ország környezettudatos lakossága! 
         -Bővebben
KAC támogatás a Fekete István Központra

E héten hozta nyilvánosságra Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter a KAC természetvédelmi fejlesztési kereteinek a döntését, amelyből megtudhattuk, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 1995-ben elkezdett Fekete István Központ építésének első üteme végre az idei évben befejeződik.
Az oktatási épületre szánt támogatás lehetővé teszi, hogy a szervezet erdei iskolai, oktatóközponti, ifjúságnevelési és más kiemelten közcélú tevékenységei végre méltó otthont kapjanak.                                     
-Bővebben

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa ajándékokban gazdag, boldog karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kíván tagjainak, barátainak, támogatóinak, valamint azoknak a kedves olvasóknak, akik látogatják honlapunkat.

Az új évben is várjuk tagjaink közé azokat a fiatalokat és természetszeretőket, akik fontosnak tartják a természetvédelmet, valamint egyetértenek céljainkkal. Várjuk továbbra is azokat a támogatókat, akik fontosnak tartva célkitűzéseinket anyagi, adó 1% vagy egyéb formában támogatták, és támogatni szeretnék Egyesületünk munkáját.

Kellemes karácsonyi ünepeket!
Az Ökotárs Alapítvány segítségnyújtása a túrkevei tájrehebilitációs program megvalósításában

Közel egyévnyi előkészítő munka és a legváratlanabb adminisztrációs buktatók leküzdése után aláírásra került a túrkevei Juhtenyésztő Kft. ingatlanainak adásvételi szerződése. Ezzel megtörtént az első, legfontosabb lépés ahhoz, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület elkezdhesse tájrehabilitációs vidékfejlesztési programját.   -Bővebben

Kampányszervezési konferencia Budapesten
December 12 -én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa részt vett, a Nonprofit Információs és Oktatási Központ által szervezett konferencián, melynek célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőket a sikeres adó 1 % kampányának tennivalóival. A konferencia első felében a résztvevők egy általános tájékoztatáson vettek részt, az adó 1 % - ának lehetőségeiről. Nizák Péter előadásában megismertette a résztvevőket a kampány jogi oldalával, valamint a kampányszervezés általános szabályaival és veszélyeivel. Az általános tájékoztatót ebédszünet követte, ahol finom szendvicsekkel látták el a konferencia résztvevőit.
-Bővebben
Sallai R. Benedek fotókiállítása a Zöld Galériában

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület új fotókiállítása továbbra is megtekinthető a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában. A tárlat megnyitójára december 1- én, hétfőn került sor, és december 29 - éig , a Biodiverzitás - védelmi Világnapig lesz megtekinthető.
A megnyitón összegyűlő munkatársakat, barátokat és ismerősöket, valamint a szaksajtó képviselőit Haraszthy László, természetvédelmi helyettes államtitkár köszöntötte. A megnyitóra hétfőn délben került sor, így a Minisztérium kisebb állófogadással is meglepte a megjelenteket.    -Fotók a kiállításról

OEGUT Environmental Award 2. díj

A 2003. őszére kiírt OEGUT Environmental Award 2003. "A" kategóriájában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2. díjat nyert!
Az osztrák díj első helyezettje a bulgáriai OVEKA 92 Ltd lett, "Meleg víz napkollektorból - Napkollektorok telepítése szófiai lakóteleken" témájú pályázatával lett.
A 2. díjat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyerte el, a Túrkeve határában beindított tájrehabilitációs programjának elismerésére.                       
-Bővebben

OEGUT Environmental Award 2. díj
KÖTHÁLÓ képzés Miskolcon

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagjaként, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai részt vettek a Miskolcon tartott képzésen, melynek témája a levegőszennyezés és a kémiai levegőszennyezők voltak. Az előadássorozat Miskolc - Tapolcán, a barlangfürdő melletti panzióban, kellemes környezetben telt el.
                                                               
-Bővebben

KÖTHÁLÓ képzés Miskolcon

A Soros Alapítvány a civil természetvédelemért

   Az Alapítvány igazgatója és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője a napokban támogatási megállapodást írt alá, amellyel az Alapítvány egy három éves támogatási szerződéssel igyekszik elősegíteni az egyesület kiemelten közhasznú környezet- és természetvédelmi törekvéseit. A Soros Alapítvány a helyi természetvédelmi feladatok ellátását ezáltal úgy támogatja, hogy a szervezet fenntarthatóságának megteremtését célozza meg anyagi segítségével.  
                                                                 
-Bővebben

Odúkihelyezés
Demonstráció a jövő évi költségvetés ellen!


   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai tegnap, azaz október 28 - án, részt vettek a Levegő Munkacsoport és az Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett tüntetésen, amelynek célja az volt, hogy újfent felhívják a figyelmet a tervezett költségvetés negatív hatásaira, és egy petíciót nyújtsanak át Medgyessy Péter Miniszterelnök Úrnak.    
 -Bővebben

Lakossági közmeghallgatás Barcson - civil ellenállás a tervezett erőművel szemben

   Számos civil szervezet, többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Dráva Szövetség, a WWF, a Pécsi Zöld Kör, vettek részt a 2003. október 17 - én, Barcson tartott lakossági közmeghallgatáson, melynek célja az volt, hogy Novo Virje - i vízerőmű megépítésével kapcsolatos aggodalmakat kérdések formájában feltehessék a megjelentek a horvát beruházóknak.     -Bővebben

Élelem és mezőgazdaság kampány a fenntartható mezőgazdaságért
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is részt vett, a Magyar Természetvédők Szövetsége által rendezett kampánysorozatban, melynek célja a felhívni a lakosság figyelmét a magyar mezőgazdaság helyzetére, és a fenntarthatóság elveire.
Ennek érdekében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai Békéscsabát szemelték ki helyszínként, és itt osztották szét a lakosságnak, szendvicsemberként és civilben egyaránt, a tájékoztató anyagokat.    
 -Bővebben
 

2003. november 17-22. között a Celodin hálózat ODL programjának tréningjén vett részt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület két munkatársa.

   Az ODL (Open and Distance Learning=Nyitott távoktatási program) célja a Közép-Kelet Európai helyi civil szervezetek tudásbázisának növelése, érdekérvényesítő képességük javítása, fokozása. Az előadások témái a távoktatás, regionális politika, vidékfejlesztés, a civil szervezetek működése, közösségfejlesztés, helyi fejlesztés, a Nemzeti Fejlesztési Terv voltak.    -Bővebben

Meghívó

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium meghívja Önt, és kedves családját, kollégáit és ismerőseit, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, földszinti Zöld Galériájába, Sallai R. Benedek: "Csavargások a természetben" c. természetvédelmi fotókiállításának megnyitójára.
Időpont: December 1.
A tárlat megtekinthető: 2003. december 1-29.
-Bővebben

Fotó: Sallai R. Benedek

Brüsszeli tanulmányút

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa három napos tanulmányúton vett részt Brüsszelben. Az utat a magyar Soros Alapítvány a brüsszeli ECAS közreműködésével szervezte, mely utóbbi szervezet sokat segített a brüsszeli intézményekkel való kommunikációban. A három napos tanulmányút igencsak zsúfolt, ám nagyon tartalmas programjait Geszti Judit, a Soros Alapítvány munkatársa állította össze.    -Bővebben

Civilek online - Írottan is:

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület befejezte a
"Civilek online" programját, melynek keretein belül született meg a civilek online honlap, amely megtekinthető itt.
    Szintén a támogatás segítségével jött létre egy ingyenesen beszerezhető kiadvány is, Társadalmi szervezetek a világhálón - Civilek online címmel. A kiadvány minden civil szervezet számára ingyenesen hozzáférhető, megrendelni a zsuzsa@nimfea.hu címen, vagy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájában lehet.

Vackorképzés két helyszínen

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, környezeti neveléssel foglalkozó munkatársa, november 8 - 9 - én részt vett a Vackor által szervezett, erdei iskolai témával foglalkozó képzésen, Jászberényben és Gyulán.
   A képzés célja, a különböző erdei iskolai szolgáltatók megismerése és a tapasztalatgyűjtés volt. E képzés nem egyedülálló, hanem egy háromrészes képzéssorozat második helyszíne volt.   
 -Bővebben

Kutatás a civilek on-line kommunikációs tevékenységéről

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a napokban fejezi be azt a kommunikációs projektet, amelyet múlt év végén kezdett meg a KAC támogatásával. A program célja az volt, hogy vizsgálja meg, illetve segítse a zöld civil szervezetek on-line megjelenéseit, a tapasztalatokat összegyűjtse. A program keretében elékszült egy honlap a szervezet tapasztalataival, ami  ide kattintva megtekinthető, illetve egy kiadvány, ami hamarosan hozzáférhető lesz a Kötháló irodákban szerte az országban.

Magyarországi Ramsari területek a világhálón

    A Ramsari Egyezmény kommunikációs tevékenysége kapcsán a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint jellemzően vizes élőhelyekkel foglalkozó szervezet, elkészített egy honlap tervezetet, amelyet a közeljövőben a ramsari területek mellett tevékenykedő szakmeberek, civil szervezetek bevonásával tervez feltölteni, befejezni.

A terv megtekinthető ide kattintva.

Demonstráció a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség összefogásával

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Mit veszíthetünk" programja keretében a Dráva és élővilágának megóvásáért vette fel a harcot. Programunk fő célja, hogy a Novo Virje -i vízerőmű létesítését megakadályozzuk, különböző eszközökkel. Részben ennek a programnak a keretében kívántuk felhívni a figyelmet más olyan emberi tevékenységekre, melyek szintén veszélyeztetik a Dráva élővilágát.    -Bővebben
Magyar vagyok, és csak egy turista...
   2003. augusztus 22-én Fónagy Éva a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Ereifej Laurice, a WWF Magyarország vizes élőhelyek programvezetője, és Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke nekivágott, hogy közelebbről megnézze a Dráva horvátátországi oldalán zajló kavicsbányászatot. Mint rutinos természetvédők fényképezőgépekkel felszerelve indultak útnak a folyó 227-230 fkm közötti szakaszán zajló tevékenység dokumentálásának.GPS nélkül is könnyen odataláltak a helyszínre, nem volt más dolgunk, mint a kavicsszállító teherautók után menni.     -Bővebben

Beszámoló a július 27-i kenutúráról

   Július 27-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei újra a Hortobágy- Berettyó folyón jártak. A túrát Ecsegfalván kezdték és a Csikós - hídig eveztek le.

   Beszámoló a folyó állapotáról és a tapasztaltakról:
Az idő gyönyörű volt, a hőmérséklet még a vízen is elérte a 35 C - ot. A víz hűvös és kellemes volt, tetején virágzó békatutaj és békaszőlő, valamint rengeteg békalencse.  -Bővebben

Végetért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Biharugrai természetvédelmi tábora.

   Július 3-8. között került megrendezésre a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett összejövetel, melynek első három napját a Bihar hegységben található, festői szépségű Pádis fennsíkon töltötték az egyesület meghívott vendégei.

 -Bővebben

Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!

   A Föld Barátai európai hálózatának tagszervezeteként a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tagszervezeteivel és más szervezetekkel együttműködve idén is megrendezte az "Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!" kampányt.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Szolnokon és Békéscsabán vállalta el a kampány lebonyolítását. 
 -Bővebben

Tájgazdálkodás minisztériumi partnerséggel
   Kis Zoltán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára találkozott a tájgazdálkodással, megfelelő tájhasználat kereséssel foglalkozó civil szervezetek képviselőivel, és együttműködésükről biztosította azokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében megvalósuló konferencia, mint a tájgazdálkodás meghonosításával és gyakorlati művelésével, a helyi adottságokhoz alkalmazkodó tájhasználat keresésével, helyi fenntartható fejlődési modellek kivitelezésével foglalkozó civil szervezetek első találkozójára a szakminisztériumok képviselőivel múlt héten került megrendezésre.       -Bővebben

2003. június 10-én kirándulást szerveztünk a
    Körös-Maros-Nemzeti Park réhelyi látogatóközpontjába.

   A kirándulás apropója az általunk szervezett és a közelmúltban lebonyolított környezetvédelmi vetélkedő díjazása volt.

    A Copy Fantasy nevű cég által biztosított ajándékok mellett egyesületünk ezzel a kirándulással díjazta a vetélkedő városi döntőbe jutott csapatainak minden résztvevőjét.
         -Bővebben

 2003. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnap apropóján a Nimfea Természetvédelmi Egyesület bemutatta tájrehabilitációs térségfejlesztési programját Túrkeve város képviselőtestületi ülésén.

   Az esemény jelentőségét mutatta, hogy az ülést megtisztelte jelenlétével az általunk meghívott Schmuck Erzsébet, a Környezetvédelmi és vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatója is.

-Bővebben

Május 30-án, pénteken tartotta egyesületünk vándor képkiállításának megnyitóját Kunhegyesen, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott rendezvénysorozat részeként.

A rendezvénysorozat helyszíne a kunhegyesi Mezőgazdasági és Ipari Szakmunkásképző Intézet volt.

-Bővebben

Május 28-án, szerdán került sor a Túrkevei Városi Könyvtárban az egyesületünk által szervezett és lebonyolított, valamint a túrkevei Copy Fantasy nevű vállalkozás által szponzorált környezetvédelmi vetélkedő városi döntőjére, melybe az általános iskolai fordulók győztesei kerültek.

-Bővebben

Tovább folytatódtak az építkezési munkálatok a HOTEK-erdőben, épül-szépül a Fekete István nevét viselő majdani oktatóközpontunk.

    Az első szint falazási munkái befejeződtek, jelenleg a tetőtér falazatainak kialakítása folyik.

    Továbbra is nagy szükségünk lenne minden olyan jellegű felajánlásra, mely segít az építkezés mielőbbi befejezésben.

-Bővebben

Erélyesebb fellépést várnak a zöldek a környezetvédelmi tárcától a "motorcsónak ügyben", s ha kell, alkotmánybírósághoz is fordulnak

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és néhány Tisza mentén tevékenykedő partnerszervezete megdöbbenéssel értesült kormányzati forrásokból arról, hogy az idén márciusban hatályba lépett, motorcsónak korlátozással foglalkozó rendelet megváltoztatására készül a kormány.
    -Bővebben

Tanulmányút

Egyesületünk két munkatársa 11 napos külföldi tanulmányúton vett részt, melyen német és holland környezetvédelmi oktatóközpontok munkáját, működését tanulmányozták.
Képes beszámolónk ezt mutatja be, az út tapasztalatairól, a látottakról később adunk hírt.

--Bővebben

Egyesületünk egy munkatársa magánúton Izlandra látogatott, ahol a táj végtelennyi természeti szépsége mellett volt alkalma megismerni a geotermikus energia számtalan hasznosítási módját, a sziget különös történelmét és sajátos geológiai múltját is.


    Útjának emlékeiről egy képriportot biztosított rendelkezésünkre, amely megtekinthető itt:

Megjelent a Nimfea füzetek 4. Kötete, mely Tóth Tamás munkája. Címe: Az ártéri gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A könyv belső borítóján lévő idézet szerint:

   "Az alábbi kis füzet azokhoz szól, akik folyók közelében, ártereken élnek...akik úgy gondolják, hogy vidékük
táji-természeti értékeit, ősi gazdálkodási és kulturális hagyományait meg kell őrizni...akik az egészséges
természeti környezet fenntartása mellett szeretnék megélhetésüket és gyermekeik jövőjét biztosítani...
akik ültek már le csendesen öreg fűz árnyékába,
vízfodrok csillámait csodálni..."

Fekete István Oktatóközpont építése

   A rendelkezésre álló forrásokból megkezdődött a Fekete István Oktatóközpont építése a Herman Ottó Természetvédő Kör kezelésében lévő erdőben.

A szűkös anyagi lehetőségek sajnos nem teszik lehetővé az építkezés kellő ütemű haladását, ezért minden ezt segítő ötletet, felajánlást szívesen fogadunk.

--Bővebben


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör
ifjúsági szemléletformáló, ismeretterjesztő programjai 2003 január-augusztus
   --Bővebben
Útibeszámolók, diavetítés

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör diavetítéses előadássorozatot indított a városi Művelődési Házban, mely az egyesület külföldi útjairól ad beszámolókat.

Az eddigi előadások témái a Sasakawa Alapítvány 2000-ben elnyert első díjával járó Japán út beszámolója, London és a Volga deltavidékének bemutatása voltak.
Túrkevei tájrehabilitációs térségfejlesztési program megbeszélése
   
2003. március 13-án Túrkevén a tájrehabilitációs program keretében egyeztető megbeszélést tartott egyesületünk a résztvevők és érintettek meghívásával. A megbeszélésen a programban együttműködő partnerként érintett Magyar Természetvédők Szövetségét Farkas István, Dönsz Teodóra és Sándor Szilvia képviselték. Az állami természetvédelem részéről Széll Antal, Greksza János és Bontovics Csaba, a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai voltak jelen.      --Bővebben
   
Szubjektíven objektív vélemény a 13. Országos Találkozóról
   Több mint 700 fő az OT-n, hihetetlen létszám. Ennyien némi egységgel, már nagyon erősek is lehetnénk. Ha egyetlen szervezet sem hozná el egy aktivistáját sem, egy tagját sem, és csak annyian jönnénk össze, mint itt voltunk, és csak ennyien vonulnánk az utcára, már akkor is elég erősek lennénk ahhoz, hogy megváltoztassuk a költségvetést a környezetvédelem javára, megakadályozzunk nagy kormányzati természetpusztítást, fellépjünk közös ügyeink mellett, legyen az hulladék, vagy madárvédelem, megvédjük érdekeinket, s ha úgy hozza a sors eltávolítsuk miniszterünket...           --Bővebben,  sok képpel

"Környezetvédelmi Kvíz Show" az iskolákban

     A Herman Ottó Természetvédő Kör Környezetvédelmi Kvíz Showt szervez túrkevei általános iskolások részére.

A verseny 4 fordulóból áll - három forduló a három helyi általános iskolában kerül lebonyolításra, majd ezt követi a városi döntő, ahová minden iskolából két csapat jut tovább.

--Bővebben

Csónaktúra a Víz Világnapján

   A Víz Világnapjához kapcsolódó helyi rendezvényként a Nimfea Természetvédelmi Egyesület csónakos túrát szervezett a Túrkeve határában kanyargó Hortobágy-Berettyó csatornán. A folyó áradásainak döntő szerepe volt a táj kialakulásában, arculatának formálásában, egészen a 19. század derekán elkezdődött szabályozási munkálatokig.

--Bővebben

Szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése az iskolákban

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület régóta folytat szemléletformáló tevékenységet a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére.

Ezt a tevékenységet helyi szinten az általános iskolákban végezzük, immár évek óta.

--Bővebben

"Nimfea Füzetek"

   Egyesületünk kiadványainak eddig is széles köre két újabb kiadvánnyal bővült, megjelent a "Nimfea Füzetek" sorozat első két darabja:

- Mit visz a Nagykun-nagysárréti térség az Európai Unióba

- Tájhonos fáink és cserjéink védelmében

2003. február 11-én a Vásárhelyi-tervvel kapcsolatos álláspont-egyeztetést tartottak a Tisza Platform tagszervezeteinek képviselői a Szolnoki Megyei Művelődési Központban.
   A megbeszélésen a Tisza Platform tagjain kívül még jónéhány Tiszával foglalkozó civil szervezet képviseltette magát.
A késő estig tartó megbeszélést sajtótájékoztató előzte meg, melyen Sallai R. Benedek tájékoztatta a média megjelent képviselőit (Szolnok TV, Kossuth Rádió, Új Néplap) az összejövetel céljáról, és a részletes programról.
  --Bővebben

   Beszélgetés az EU csatlakozás várható hatásairól,
és hazánk természetvédelmére gyakorolt hatásairól
   
Egyesületünk egy beszélgetést rendezett a címben szereplő témában. A szemináriumra 2003 február 7-én és 8-án került sor Kisújszálláson az István fogadóban. A megbeszélés kétnapos volt, amelynek célja az volt, hogy a civil természetvédelem és az állami természetvédők és az állami természetvédelem álláspontja közeledjen egymáshoz, megtaláljuk azt a közös nevezőt amely közelebb viszi a hazai természetvédelmet ahhoz, hogy a felkészültségünk megfeleljen azoknak a normáknak amelyeket az EU kiír és elvár.    --Bővebben
Beszámoló a Nimfea Természetvédelmi Egyesület látogatásáról Stockholmban
 
A svédek vázlatos véleménye Magyarország EU csatlakozásáról

   Stockholmba érkezésünkkor elsőként a Magyar Házat kerestük fel, hiszen a Svédországban élő megközelítőleg 35 ezer magyarból csak a városban közel 15 ezer él és ezek jó része nem csupán már kint élőként élte meg az 1995-ös évet,de 56-os magyarként már hosszú évtizedek óta kinn él, és megfelelő rálátása van nemcsak Svédország belpolitikájára, hanem az EU csatlakozás körülményeire, előzményeire és hatásaira is.   
   --Bővebben
        -Pillanatképek Stockholmból

"Gondolkodó Önkormányzatok" tréningbeszélgetések
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2003. február 04.-én egy szemléletformáló kötetlen beszélgetést tartott Kisújszálláson az István fogadóban. A meghívottak Kenderes és Kisújszállás városának képviselői voltak. A meghívottak mellett megjelent a beszélgetésen Kisújszállás polgármestere is.  A programban Sallai R. Benedek tartott egy előadást a fenntartható fejlődés
megteremtésének lehetőségeiről.   --Bővebben

Megkezdődtek az előkészületek a Fekete István Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont megépüléséhez...
    A tervrajzok elkészültével megtörténtek az első lépések a városkerti véderdőben felépítendő erdei iskola ügyében. Ez az ingatlan lesz a jövőben környezeti nevelési programjaink helyszíne. Az építkezés ütemét elsősorban a rendelkezésre álló forrás nagysága határozza meg. Kérjük, amennyiben rokonszenvezik elképzelésünkkel, és szeretné támogatni az építkezést, lehetőségei szerint járuljon hozzá a tervek megvalósításához!
-Bővebben...
   Folytatódik a hatékony és környezetbarát világításért indított  kampány Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
A múlt héten előadások zajlottak Mesterszálláson, Öcsödön, Kengyelen és Tiszatenyőn. Az előadások iskolai fogadtatásával igen kedvezőek a tapasztalataink. Az iskolák hozzáállása általában jónak mondható, az előzetesen kiküldött levelekre, majd az azt követő telefonos megkeresésekre pozitívan reagálnak, és készséggel fogadják azon szándékunkat, hogy előadást szeretnénk tartani. Úgy tűnik a diákokat is érdekli a téma, hiszen a meghirdetett Energiabajnok pályázatra szép számmal érkeznek az adatlapok.      ---Bővebben...
Demonstráció
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, több országos és helyi civil szervezet közreműködésével csendes demonstrációt rendeztünk 2002. december 13-án, 11 órakor, Budapesten a Kossuth téren a Miniszterelnöki Hivatal előtti részén. A megmozduláson 22 civil környezet-és természetvédő szervezet vett részt, közel 70 fővel. ---Bővebben...
Dráva Szövetség megbeszélése
    
Egyesületünk is meghívást kapott arra a Drávafokon tartott szakmai megbeszélésre, amelyet a Dráva Szövetség stratégiai tervezéssel foglalkozó munkacsoportja tartott Lantos Tamás, Toldi Miklós és Filotás Zoltán szervezésében. Miután egyesületünk 1999 óta végzi monitoring kutatásait a víztéren, illetve idei évben indította el a "Mit veszíthetünk ?" c. programját a tervezett novo vírjei erőmű megépítése ellen, így innen az Alföldről is tevékeny részesei lehetünk a drávai természetvédelmi munkának.
---Bővebben...

Folytatódik a kompakt fénycsövek elterjesztéséért indított kampány Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
    Ennek részeként több, mint száz előadást tartunk a kompakt fénycsövek használatáról, bemutatva környezetbarát és energiatakarékos világítást. Az első előadás a Kuncsorbai Általános Iskolában volt, ezt követték a kisújszállási általános iskolákban tartott előadások, majd a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskolában tartott előadás.   ---Bővebben...

Tájsebészet kampány díjátadás
    A Tájsebészet kampányban végzett kimagasló munkájának jutalmaként értékes díjat vehetett át a mezőberényi Napsugár Csoport. A kampány során ez volt az a csoport Békés megyében, amelyik a legtöbb munkát végezte. Többek között rajzversenyt hirdettek, illegális lerakó felszámolási napokat tartottak, több felhívást jelentettek meg a helyi médiákban.
A Tájsebészet kampány mellett több más természet, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet is végeznek
. ---Bővebben...

Elindult a kompakt fénycsövek népszerűsítéséért indított kampány.
    A budapesti országos sajtótájékoztatót követő napon Jász-Nagykun-Szolnok megyében folytatódott a kezdeményezés. A megyeszékhelyen megtartott régióbeli sajtótájékoztatón részt vettek a helyi rádiók, televízió és megyei napilapok képviselői. Ezt követően sor került az első iskolai előadás megtartására is a Kuncsorbai Általános Iskolában. Képeink a két eseményen készültek... ---Bővebben...

2002. október 12-én és 13-án került megrendezésre Túrkevén a NATURA 2000 képzés.
    
A NATURA 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata, mely szerint az európai jelentőségűnek tekintendőek azok az élőhelyek és fajok, amelyek az Európai Unió területén ritkák vagy kipusztulással veszélyeztetettek. Az Európában található növény és állatfajok száma mintegy 110. 000, amelyből napjainkban közel 3000 veszélyeztetett.
Ebből kifolyólag az EU-hoz csatlakozni kívánó közép- és kelet-európai országok révén több jellegzetes régióval gazdagodhat a NATURA 2000 hálózat. ---Bővebben...

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy szolnoki demonstráció keretében vett részt az akcióhét programjában.
    A demonstrációra Szolnok belvárosában került sor. A lelkes "szendvicsemberek" az utcákat járták, és a rajtuk található táblák, illetve az emberek részére kiosztott kiadványok segítségével próbálták a figyelmet felhívni a problémákra. Az emberek rendkívül pozitívan fogadták a kampányt, valamint egyetértettek annak céljaival. Különösen a szolnoki piacon keltettünk nagy figyelmet, ahol leginkább kistermelők árulták a maguk által megtermelt dolgokat. Nagy megdöbbenést váltott ki az emberek között az is, mikor megtudták, hogy milyen árukat hozunk be külföldről, és azok hány kilométert utaznak, míg a boltok polcaira érnek. ---Bővebben...
A SOROS Alapítvány jóvoltából egy munkatárssal gazdagodott a Nimfeás csapat.
     Gaál Gyula EU csatlakozási programvezetőként fog ellátni a közeljövőben számos kommunikációs és szakmai projektet, aminek része pl. a
CIPP (Civil Információ, Pályázatok, Partnerkeresés) honlap
ágazati (Környezet és természetvédelmi) feltöltése, kezelése.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület részt vesz az ELI és az E-misszió Egyesület által szervezett, a takarékos világítás népszerűsítését szolgáló lakossági szemléletformáló kampányban.
    A fenntartható energiagazdálkodás jegyében fontos dolog, hogy minél több háztartásában elterjedjenek az energiatakarékos világítótestek, kompakt fénycsövek. Ezekkel jelentős mértékben javítható a háztartás energiagazdálkodásának mérlege, azaz nem kevés költséget takarít meg magának, aki ilyen fényforrásokat használ.
-Bővebben...

Nimfea Biharugrai tábor

Egyesületünk legrégebbi táborai közé tartozik a Biharugrán megrendezésre kerülőtermészetvédelmi, természetismereti tábor, ami immár hatodik
alkalommal kerül megrendezésre. A tábor sajátosan családi hangulatát vélhetően az adja,
hogy az egyesület vezetősége is rendszeresen részt
vesz a táborban évek óta, több alkalommal családostól is, ami miatt egy laza baráti hangulat alakult ki.
A tábor részletes programja:

Nemzetközi Madármegfigyelő Napok Túrkevén
a Nimfea Természetvédelmi Egyesülettel 2002. október 5.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében lebonyolított akciónkra, melynek célja, hogy minél többen, minél több madarat figyeljünk meg a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok alkalmából. Ez az akció minden évben október első hétvégéjén kerül megrendezésre az egész világon, így Magyarországon is. -Bővebben...
   
Expedíció: irány Irán!

Augusztus 16-án indult útnak egyesületünk öt lelkes tagja, hogy Irán távoli országát vegye célba. Az expedíció első uticélja a vizes élőhelyek védelméről kötött nemzetközi megállapodásnak otthont adó Ramsar. A társaság útjáról híreket adunk, amint ők is informálnak bennünket.
Addig is látogasson el a korábbi expedíciónkat bemutató oldalakra.

Végetért a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Nimfea közös szervezésű nemzetközi tábora.

Egyesületünk 2002. július 18-28 között szervezte meg a HOTEK-erdőben a Fekete István Környezet-és Természetvédelmi építőtáborát.
A tábor társszervezője a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány volt.

Tájsebészkedés Tiszafüred térségében

Egyesületünk a Madarak és Fák napjának ünnepét 2002. május 7-én összekötötte a Tájsebészet kampány regionális zárásával, amikor ezen az idegenforgalmilag frekventált helyen rámutatott a horgász és vízi-turizmus hátrányos oldalára.
Bővebben a programról képriporttal...

Illegális lerakók felszámolása a szorgos tájsebészek által Mezőberényben

Bővebben...

A közelmúltban sikeresen lezajlott a "Civilek a Tiszáért" konferencia, melynek anyagai, illetve eredményei megtekinthetők itt...

Egyesületünk volt a kezdeményezője
a fővárosban Ligetvári miniszter leváltásakor történt demonstrációnak, amelynek képriportját megtekinthetik
itt...

Japán alapítvány támogatja a régiót.

A SCEF pályázatának első díját, - és az ezzel járó támogatást egyesületünk nyerte el.

Bővebben...

  Vissza az aktuális hírekhez                             vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -