Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a fõoldalra

2015.01.09.

Internetes Természetvédelmi Vetélkedő a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél!

Kedves Gyerekek! A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ebben az évben is több fordulós, internetes vetélkedőt hirdet "Tanulj játékosan a Zöld Jeles Napokról" címmel általános iskola felső tagozatos diákjai részére. A verseny négyfordulós, mely 2015. január és május között kerül megrendezésre. Az adott időszak alatt a Jeles Zöld Napokhoz fogjuk igazítani a feladatsorok témáit és határidőit. Az utolsó fordulót leszámítva a feladatsorokat a honlapon tesszük közzé. Az utolsó, negyedik forduló a Fekete István Oktatóközpontban fog zajlani, melynek lesz egy írásbeli és egy erdei-terepi része is.

Bővebben >>     

2015.01.09.

Az év vadvirágai

Az év vadvirágainak 2015-ben a fehér, más néven "tollas" szegfüveket választották. Idén tehát nem egyetlen növény büszkélkedhet a megtisztelő első helyezéssel, hanem öt, egymáshoz nagyon hasonló, impozáns küllemű, fehér virágú, rokon faj: a kései, a balti, a korai, az István király- és a Lumnitzer-szegfű. Ha megjelenésükben nem is, élőhelyükben annál inkább különböznek egymástól.

 

Bővebben >>     

2015.01.09.

Vízityúk újra szabadon

2015. január 6-án egy legyengült fiatal vízityúk (Gallinula chloropus) érkezett a Fekete István Oktatóközpontba. A madár megtalálásakor ahhoz gyenge volt, hogy a természetben képes legyen továbbra is életben maradni, ezért volt szükség a befogására.

 

Bővebben >>     

2015.01.08.

Fülesbaglyot találtak az iskolában

A Fekete István Oktatóközpontot arról értesítette a Petőfi Sándor Általános Iskola egyik munkatársa, hogy egy megriadt erdei fülesbagoly akadt fenn a sportpálya kerítésén. A szomszédos udvar örökzöldjein pihenő madár valószínűleg az ott forgolódó közmunkásoktól ijedhetett meg, majd egy közeli ablaknak csapódva elveszítette koordinációs képességeit, emiatt tűnhetett úgy, hogy nem tud elrepülni a kerítésről. A bagoly gyorsan helyrejött, az egészsége és biztonsága érdekében azonban csak másnap reggel, alapos vizsgálatok után engedtük szabadon a kisújszállási erdei fülesbagoly gyülekezőhelyen. Jó kondíciónak örvendett, így bizonyosan továbbra is eredményesen fogja pusztítani a határban jócskán elszaporodott mezei pockokat.

Bővebben >>     

2015.01.05.

Fokozottan védett túzokot lőttek ki

Kép forrása: police.hu

A berettyóújfalui rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a férfit, aki kilőtt egy felé repülő fokozottan védett túzokot Zsáka külterületén. A rendelkezésre álló adatok szerint egy vadásztársaság 2014. december 27-én, Zsáka külterületén társas vadászatot szervezett. A vadászat közben egy férfi a nála lévő sörétes fegyverével kilőtt egy fiatal túzok kakast, mely az ő irányába repült. Erről később egy állampolgár szólt a helyi természetvédelmi őrnek, aki tájékoztatta a területileg illetékes nemzeti park vezetőjét. A rendőrök a bejelentést követően adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, melynek eredményeként a vadászatot szervező társaság fagyasztókamrájában megtalálták és lefoglalták a túzokot.

Bővebben >>     

2015.01.05.

Háromszáznál is több bagoly Túrkevén!

Az erdei fülesbaglyok téli városi gyülekezése megszokott jelenség Túrkevén. A parkok, udvarok örökzöldjei biztonságos menedéket és búvóhelyet kínálnak számukra az időjárás viszontagságai és a nappali ragadozók ellen. Az összesen 200-220 egyedet számláló csapatok átlagosnak számítanak a több éve folyó számlálások alapján, ám 2014. december 15-én rekordközeli mennyiség, 313 erdei fülesbagoly tanyázott Túrkeve belterületén! A meglepően magas példányszámú gyülekezés egyrészt a térségben jelentkező pocokgradációnak, másrészt pedig Kisújszállás egyik drasztikus módon felszámolt gyülekezőhelyéről történő valószínűsíthető áttelepülésnek köszönhető.

Bővebben >>     

   

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket

és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

 

A Fekete István Oktatóközpont dolgozói

 

 

 

 

 

2014.12.19.

Karácsonyi kézműves vásár

Karácsonyi díszekben tündökölt a Fekete István Oktatóközpont főépülete, 2014.12.14-én vasárnap a Karácsonyi kézműves vásár megnyitóján, ahol a helyi kézművesek vonultatták fel szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb termékeiket. A látogatók megkóstolhatták a kókuszcsókot, mézest és a többi karácsonyi finomságot, különféle mézekből és lekvárokból lehetett válogatni. Aki végignézte a vásárban jelenlévő kézművesek portékáját és utána egy kis kreatív munkára vágyott azoknak kézműves foglalkozásokkal készültünk. Az apróságok karácsonyi hűtő mágneseket és karácsonyfadíszeket készíthettek. A nagyobbak az előadó melletti helyiségben kipróbálhatták a gyertyamártás és mézeskalács készítés rejtelmeit, miközben a mézeskalács illata járta be a levegőt.

Bővebben >>     

2014.12.12.

A helyi termelők garanciája: a kommunikáció

Mára az emberek kezdik észrevenni, hogy a globalizált kereskedelmi struktúrán kívül is van lehetőség mindennapi élelmiszereink beszerzésére, például a helyi termelők piacán. Azonban itt sem minden arany, ami fénylik, mert elvárásokkal kell lennünk a helyi termelők irányába is. Mik lehetnek ezek az elvárások? Elsősorban a termék eredete. Piaci körülmények között megvan az a lehetőség, hogy személyes beszélgetésbe elegyedjünk az árusítóval, megtudhatjuk, honnan, milyen körülmények közül származik terméke, így bizonyosodva meg afelől, hogy nem a nagybani felturbózott árukat, hanem kiskerti, kétkezi munkából származó zöldséget, gyümölcsöt van módunkban megvásárolni.

Bővebben >>     

2014.12.08.

 Nincs ünnep emelkedett hangulat nélkül!

Készüljünk együtt a karácsonyra a Fekete István Oktatóközpontban, ahol Karácsonyi Kézműves Vásárt tartunk. A vásáron helyi kézművesek portékáiból választhatunk, valami egyedit, valami szépet a fa alá, vagy a fára. A vasárnapi megnyitóra egy kis zenével, jó hangulattal, játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal is készülünk, ahol saját készítésű ajándéktárgyakkal lephetjük meg szeretteinket. A vásár a következő héten hétfőtől-péntekig minden délután 15.00-17.00 között ingyenesen látogatható.

Bővebben >>     

2014.12.05.

 A zártkerti gyümölcsök jelentősége Túrkevén

A gyümölcsösök Túrkeve környékén is sokféle felhasználásnak örvendtek. Valamikor régen más szerepet szántak a településen élő emberek ezeknek a területeknek. Fontos volt maga a gyümölcs is, de más felhasználás is legalább ennyire lényeges volt. Ilyen volt például a gyümölcsösök kaszálóként való hasznosítása. Sajnos a jelenleg még meglévő kertek gazdái megöregedtek, a fiataloknak nem célja a művelésük, de még csak a fenntartásuk sem. Azt láthatjuk, hogy sokan igazából csak szabadulni akarnak a teherré vált kertektől, de az új földtörvény miatt ez még nehezebb lett, mint eddig bármikor (hiszen ugyanazok a szabályok érvényesek ezekre a sokszor pár száz négyzetméteres területekre, mint a sok hektáros szántóföldekre). Ez pedig ismét nem segíti elő a hasznosításukat.

Bővebben >>     

2014.12.03.

Körösladánynál is hódítanak a hódok

Máté Károly szeghalmi lakos bejelentésének köszönhetően újabb információk birtokába került Egyesületünk az eurázsiai hód magyarországi előfordulását illetően. 2014. november 23-án a Sebes-Körös körösladányi szakaszának bal partján, a Mihály- és a Bak-zug közötti ártéren több fán is figyelmes lett az árulkodó rágásnyomokra, illetve valószínűleg a hódvárat is megtalálta.

Bővebben >>     

2014.12.03.

Híres vendég Pásztó-pusztán

Mi sem bizonyítja jobban a Pásztói-legelő ökológiai hálózatban betöltött kiemelkedő szerepét, mint Dalma, a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólya. Dalma augusztusban szemléltette számunkra, hogy a Natura2000 területek a termelésre alkalmas gazdálkodói tevékenység mellett az élővilág számára is élőhelyet kínálnak, legyen szó "helyben lakó" szaporodó közösségről vagy távolról érkező vendégekről. A satellitetracking.eu a Közép- és Délkelet-Európában műholdas jeladóval felszerelt madarakról szolgáltat információt számunkra.

Bővebben >>     

2014.12.02.

Téli arcot öltött a puszta

Túrkeve határában igazi téli hangulat vár bennünket. November végére itt hagyják a zord pusztaságot a vonuló madaraink, számukra már szűkössé váltak a nyáron még bőséges táplálékforrások. A szerencsés fehér gólyáink ekkorra már túl vannak hosszú útjuk legveszélyesebb szakaszain, túlélték a kíméletlen dél-európai madárvadászatot és a Boszporuszon áthaladva megbirkóztak a Szaharával is.

Bővebben >>     

2014.11.12.

Befejeződött a Fekete István Oktatóközpont egészségfejlesztő programsorozata

Lezárult a "Komplex egészségfejlesztő programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" című TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 számú pályázat, melynek projektgazdája a Nimfea Természetvédelmi Egyesület volt. A program nagyjából egy teljes évet ölelt fel, és mozgatta meg a résztvevőket egészségfejlesztő programjaival.

Bővebben >>     

2014.11.11.

Ne égessük el!
2014. november 6-7-én két napos szakmai műhelyfoglalkozáson vettünk részt Hajdúböszörményben, a helyi Zöld Kör szervezésében.
A műhelyfoglalkozások célja volt a hulladékégetés probléma körét, azon belül pedig az illegális hulladékégetés lehetséges egészségügyi és jogi következményeit több oldalról körbejárni.

 

Bővebben >>     

2014.11.10.

Rekordot döntöttek a vörösnyakú ludak

Az ősz során eddig soha nem látott mennyiségben figyeltek meg vörösnyakú ludakat (Branta ruficollis) a magyarországi vizes élőhelyeken. Elsősorban Hortobágyon és a Nagykunságban tapasztalhatóak minden eddiginél magasabb példányszámok.
A pontos adatgyűjtés érdekében 2014. november 6-án egy, a jelentősebb vörösnyakú lúd előfordulások helyszíneit lefedő szinkronszámlálásra került sor.

Bővebben >>     

2014.11.05.

Egészségnap Túrkeve

Egészségmegőrzés témakörében, egy napos rendezvényt bonyolított le a Fekete István Oktatóközpont október 31-én. "Ne vért szürcsölj, hanem almalét!" szlogen a halloween-i időpontválasztásnak volt köszönhető, és egyediségével hívta fel az oktatóközpontba látogatók figyelmét.

Bővebben >>     

2014.11.04.

Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása

 

A program keretében Sallai Zoltán közreműködésében egy faismereti füzetet készítettünk a hazai fokozottan védett, védett, Natura 2000-es és korlátozással fogható halainkról.

  Összesen 57 hal szöveges és fényképes leírását tartalmazza füzetünk, egy A/5-ös kompakt méretben, így akár a horgászat közben is magunknál tarthatjuk.

 

Bővebben >>     

2014.10.30.

Közösségi Energia jó példákat keresünk

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a "Közösségi Energia" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvasd el felhívásunk!

Bővebben >>     

2014.10.29.

Folytatódik a legeltetés Pásztó-pusztán

Az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. jóvoltából télen sem szűnik meg a legeltetés a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán. A 2011-ben ezen az egykori közösségi legelőterületen indult természetvédelmi célú gyepkezelés alapvető pillére az őshonos háziállat-fajtákkal történő legeltetés.

Bővebben >>     

2014.10.27.

Következtetések - a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret

 

Megjelent az Európai Tanács (2014. október 23-24.), Következtetések -- A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret című dokumentum (magyarul).

 

Bővebben >>     

2014.10.21.

Antennatorony elektromágneses sugárzásmérési eredmények

Elkészült az augusztus 12.-én, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által végzett elektro- mágneses sugárzásmérések jegyzőkönyve, melyet alább, a mellékletben lehet megtekinteni. A mérések 15 helyszínen zajlottak, a torony közvetlen közelében és a környező utcákban (Ecsegi út, Erdőszél utca, Kiss Ernő utca). Kézi műszeres méréseket végeztek a szakemberek, és két helyszínre folyamatos megfigyelést végző műszert telepítettek.

Bővebben >>     

2014.10.16.

Színkavalkád és minivulkán a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 26-án látványos kísérleteket tekinthettek meg a gyerekek a Fekete István Oktatóközpontban. Európa legnépszerűbb ismeretterjesztő fesztiváljához csatlakozva mi is részt vállaltunk a fizikai és kémiai tudományok játékos, látványos bemutatásában. A kísérletek elvégzéséhez otthon is fellelhető hozzávalókat válogattunk össze, így otthon is bárki megismételheti ezeket, persze csak szülői felügyelet mellett.

Bővebben >>     

2014.10.15.

A nagy hétvégi madarászás

Október első hétvégéjén minden a madarakról szólt a Tiszakürti Arborétumban. Az Európai Madármegfigyelő Napok és az Állatok Világnapja alkalmával érdekes bemutatók, izgalmas fejtörők és sok-sok apró, színes madár várta a látogatókat.
Az időjárás nem mindig volt hozzánk kegyes, viszont az esőfellegek mögül előbújó Nap fénye nemcsak a jókedvünket csalogatta elő, hanem a bokrok, fák védelmébe húzódott énekesmadarakat is. A programokra több mint 100 gyermek látogatott el, de az idősebb korosztályból is sokan voltak kíváncsiak az Arborétum tollas lakóira.

Bővebben >>     

2014.10.14.

"NE ÉGESD EL" kampány az illegális házi szemétégetés ellen

A Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja "Ne égesd el" kampányt szervez az illegális házi szemétégetés ellen. Ennek keretében kétnapos szakmai műhelyfoglalkozást tart 2014. november 6-7-én , Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Múzeum közművelődési termében. A program során az érdeklődők előadásokat hallhatnak többek között a hulladékégetésről és annak kockázatairól, káros egészségügyi hatásairól, jogi szabályozásáról, kezeléséről, megelőzésének lehetőségeiről, a civil kezdeményezések szerepéről, és megtekinthetik a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. hulladékkezelő telepét.

Bővebben >>     

2014.10.14.

Véleményezze a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát!

Az intelligens szakosodási stratégia egy olyan stratégiai tervezet, melyet a Nemzeti Innovációs Hivatal készített, célja, hogy kiindulópontot és keretet biztosítson a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel kapcsolatos tervezési folyamatok és megvalósítások számára.
Véleményezési határidő: 2014.10.17.  12:00

Bővebben >>     

2014.10.13.

Madármegfigyelő kerékpártúra Túrkeve határában

2014. augusztus 15-én kerékpáros madármegfigyelő kirándulásra invitáltuk a természetbarát érdeklődet. A túra a Fekete István Oktatóközpontból indult és a Vásári-Bala elnevezésű határrészt vette célba.
Az összességében 15 km hosszúságú túraútvonal számos látnivalót kínált számunkra.

Bővebben >>     

2014.10.13.

"Mondj NEMet a trójai egyezményre, csatlakozz a nemzetközi petícióhoz!"

Alig több mint három nap alatt már közel 400 ezren mondtak nemet a készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre (TTIP) és a Kanadával tető alá hozott megállapodásra! Mondj NEMet Te is a "trójai" egyezményekre, csatlakozz a ?#?StopTTIP? nemzetközi petícióhoz!

Bővebben >>     

2014.10.09.

Fókuszban a közösségi energia

Az uniós források jelentős támogatást jelenthetnek a következő években a megújuló energiaforrások és az energia- hatékonyság területén. Nemsokára véglegesítésre kerülnek a 2014-2020-as terveket tartalmazó Operatív Programok, miközben jelenleg zajlanak ezekről a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között.

Bővebben >>     

2014.09.29.

Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

A Zircre tervezett hatalmas kőbánya környezet- és természetvédelmi engedélyeztetése tárgyában újabb eljárás indult. Ez a bánya megnyitása érdekében indított ötödik ilyen eljárás. A korábbiak mind elutasítással végződtek.

Mivel semmilyen korlátja nincs annak, hányszor lehet kezdeményezni egy ilyen eljárást, ezért arra lehet számítani, hogy a befektetők az összes jogi lehetőséget ki fogják használni a bányanyitás érdekében.

Kérjük, hogy aki szereti a Bakonyt, értesítse barátait és ismerőseit erről a tervezett bányanyitásról.

Bővebben >>     

2014.09.26.

Európában is veszélybe kerülhetnek a keselyűk

A diclofenac hatóanyagú készítményeket háziállatok gyulladásos betegségei ellen alkalmazzák. Ezek a készítmények azonban végzetes veszélyt jelentenek a különleges életmódú keselyűk számára. A dögökkel táplálkozó madarak az elhullott háziállatokat (pl. szarvasmarhát) is elfogyasztják. A diclofenaccal kezelt állatból ezáltal a keselyűk szervezetébe is bekerül a szer és egy-két nap leforgása alatt a madár elpusztulását okozza.

Bővebben >>     

2014.09.24.

"Mondj NEMet a trójai egyezményre!"

Óriási trójai faló jött Budapestre - tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen "Mondj NEMet a trójai egyezményre!" hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.

Bővebben >>     

2014.09.24.

Mit tehet az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében?

A Magyar Kerékpárosklub összeállított egy kiadványt önkormányzatok számára, mely segítséget nyújt nekik abban, hogyan tehetik településüket költséghatékonyan és gyorsan élhetőbbé - a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása által. Ez a kérdés korábban nem így hangzott, szakpolitikusok és mérnökök is inkább azt kérdezték: mit csináljunk a bringásokkal, egyre többen vannak és zavarják a közlekedést. Mára már van néhány szakember hazánkban is, akik tudják, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztése, ellentétben azzal, amilyen olcsó, sokszoros gazdasági, egészségügyi és környezeti haszonnal jár.

Bővebben >>     

2014.09.23.

Biciklitúra a Dévaványai túzokrezervátumba

Nagy sikerrel zárult a szeptember 20-i, dévaványai biciklitúránk, melyen kalandokban sem volt hiány, lévén, hogy útvonal változtatásra kényszerültünk, mivel a kirándulás előtti esőzések következtében az eredetileg tervezett útvonal járhatatlanná vált. Kétségbe nem estünk azonban, hanem a térkép és korábbi tapasztalataink segítségével újraterveztük az útvonalat, és zökkenőmentesen elbicikliztünk a túzokrezervátumba.

Bővebben >>     

2014.09.22.

Túrkeve kulturális ösvényein
Gyalogos kirándulás Túrkeve nevezetes épületeihez

2014.09.19-én került megrendezésre "Túrkeve Kulturális Ösvényein" túránk. Az első időponthoz (augusztus 11, amikor is esős idő volt) képest szeptemberben végre sikerült megtartani a programot egy verőfényes nyárvégi délutánon. Gyalogos kirándulás volt, mely során a felcseperedő ifjúságnak Győri Tanár Úr megmutatta otthonuk, Túrkeve nevezetes épületeit, történelmi múlttal rendelkező városrészeit.

Bővebben >>     

2014.09.22.

Látogatás az "Ezer madár-völgyébe"

Hegyvidéki kirándulásaink során nagyszerű tájakra juthatunk el. Egykori vulkánok maradványai, régmúlt idők meszes vázú állataiból képződött magaslatok, kopárra dolgozott ördögszántások, káprázatos szurdokvölgyek mesélnek nekünk, amennyiszer csak ellátogatunk hozzájuk. Fantasztikus formagazdagságukat, sokszínű növényvilágukat bármikor megcsodálhatjuk.

Bővebben >>     

2014.09.18.

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "Otthon melege" címmel energia megtakarítási csomagot hirdet.
  A kezdeményezés célja, hogy csökkentse a háztartások energiafelhasználását és rezsi kiadásait, ezek mellett pedig az ország klímapolitikáját is támogatja. Szeptember 22-én a www.emi.hu oldalon megjelenik első lépcsőben a kazánok, tüzelőberendezések cseréjére (gázkazánok--> kondenzációs kazánokra) vonatkozó pályázatok. 1500db pályázatot fognak támogatni. Magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek számára lesz elérhető, lakásonként maximum 40 százalékos (bruttó 650 ezer forintos) támogatottsággal.

Bővebben >>     

2014.09.16.

Japán ünnepli első atomenergia nélküli évét és a tiszta energiájú jövő születését

Sajtóközlemény - Greenpeace - 2014. szeptember 15.
Japán ma valóban különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán - a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország - fél évszázad óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Bővebben >>     

2014.09.15.

25 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei?
A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? - ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.

Bővebben >>     

2014.09.12.

A Bizottság kizárta az európai polgárokat a TTIP és a CETA tárgyalásaiból

Az Európai Bizottság elutasította azt a STOP-TTIP európai polgári kezdeményezést (ECI), amely alapján az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti partnerségi egyezmény (TTIP) és a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) menetébe beleszólhatnának az EU polgárai is. Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

Bővebben >>     

2014.09.10.

Európai Madármegfigyelő Napok a Tiszakürti Arborétumban

2014. október 4-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében bárki próbára teheti madárfelismerési tudását, ökológiai társasjátékokat játszhat családjával, barátaival vagy kiszámíthatja a saját ökológiai lábnyomát. A szervezők a hétvége minden napján madárgyűrűző bemutatóval várják az érdeklődőket: a látogatók megismerkedhet a madárgyűrűzés tudományos jelentőségével, lehetőség nyílik a szakemberek kíséretében közös hálóellenőrzésekre, a gyűrűzés során pedig a kézben tartott madarakban lehet gyönyörködni. A rendezvénynek otthont adó Tiszakürti Arborétum területe önmagában is nagyszerű lehetőséget nyújt a hétvégi pihenésre, kirándulásokra.

Bővebben >>     

2014.09.05.

"Vidékfejlesztés 2014 után: egy egészségesebb környezetet szolgál-e majd?"

A CEEweb, az ADEPT Fundatia, az EEB és a BirdLife Europe szeptember 15-én konferenciát szervez Brüsszelben, melynek közös témája az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának "zöldítése" lesz.

A rendezvényre szeptember 6-ig lehet regisztrálni.

Bővebben >>     

2014.09.02.

Még több gazdálkodót biztattunk a természeti értékek megóvására

Augusztusban szélesebb gazdálkodóközösség is megismerhette a Herman Ottó Természetvédő Kör "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" elnevezésű programját, annak széleskörű célkitűzéseit.

Bővebben >>     

2014.09.01.

Feltöltődtünk a Test és Lélek Napján

Augusztus 23.-án mindenkit sok szeretettel és színes programokkal várt Egészségnapjára a Fekete István Oktatóközpont, mely napon hangsúlyosan szerepelt nemcsak a test, hanem a lélek egészsége is. Egész nap játszóház, trambulin, kézműves foglalkozás, mentás-limonádé és gyümölcskóstoló várta a kicsiket és nagyokat. "Beporzós Kvíz" kitöltésével citromfű palántával gazdagodhatott kiskertje vagy balkonládája annak, aki helyesen felelt a pollinátorokkal kapcsolatos kérdésekre.

Bővebben >>     

2014.08.29.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014. A KELETI SÜN ÉVE alkalmából

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, "Titokzatos sün-történetek" címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet.

Bővebben >>     

2014.08.27.

Ismét nagy a forgalom a légi országutakon

Megkezdődött a természet legmozgalmasabb eseménye. Az egyre rövidülő nappalok és a szokatlanul hűvös nyárutói reggelek nemcsak velünk, emberekkel éreztetik az ősz közeledtét. A természet a költöző madarak életében is változást hoz: idén is útnak indítja őket a délebbre fekvő telelőhelyeikre, ahol a zord, táplálékban szűkölködő európai tél helyett barátságos időjárással és elegendő mennyiségű táplálékkal kedveskedik számukra.

Bővebben >>     

2014.08.25.

Pollinátorbarát mintakert - hogyan tegyük kertünket vonzóva a beporzást végző fajok számára?

Pollinátorfajok, azaz a beporzást végző fajok nélkül bizony szegényesebb lenne a kínálat a zöldségesnél, és lényegesen kevesebb fajta gyümölcs és zöldség kerülhetne az asztalunkra. Ezek a fajok virágporral vagy nektárral táplálkoznak, ezért keresik fel a virágos növényeket - az, hogy eközben még a beporzást is elvégzik, azzal igen nagy szolgálatot tesznek nekünk, ezért igazán megérdemlik, hogy a kedvükért megtegyünk néhány apróságot a kertben, az udvaron vagy akár egy balkonládában. Egészen kevés helyen is megoldható, hogy virágos növényeket ültessünk.

 

Bővebben >>     

2014.08.22.

Sportantropometriás vizsgálat a FIOK-ban

Sportantropometriás mérésen vehetnek részt, akik augusztus 23.-án ellátogatnak a Fekete István Oktatóközpontban megrendezésre kerülő "Test és Lélek Nap"-ra. A sportantropometriás mérések során meghatározzák személyre szabottan az adott testalkathoz legmegfelelőbb sportágat/sportágakat. A mérések magukban foglalnak élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgálati módszereket is. Meghatározható a várható felnőttkori testalkat, testmagasság, hízási hajlam, erősíthetőség és a biológiai kor is.

Bővebben >>     

2014.08.22.

Örüljünk mi is az európai biodiverzitásnak!

A CEEweb a Biológiai Sokféleségért a Bolgár Biodiverzitás Alapítvánnyal és más partnerekkel fotópályázatot hirdet a következő két kategóriában: 1. Tájképek a vadonban - Fotózz természetes élőhelyeket, területeket, egy fenntartható családi gazdálkodást, vagy egy szép városi kertet;
2. Vadon élő fajok - Fotózz európai vadállatokat vagy vadon élő növényeket természetes élőhelyükön.
A versenyhez sok sikert kívánunk: Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Bővebben >>     

2014.08.19.

Test és Lélek Napja a Fekete István Oktatóközpontban

Augusztus 23-án (szombat) Egészségnap lesz a Fekete István Oktatóközpontban, melynek fantázianeve tükrözi, hogy az átlagos egészségügyi vizsgálatokon kívül nem csak a test, hanem a lélek egészségének ápolására is szeretnénk felhívni a figyelmet. A mindennapi stressz és rohanás mellett szakítanunk kell időt a fizikai és szellemi épségünk megőrzésére is, amire ez az augusztusi szombat megfelelő alkalmat fog biztosítani. Programjaink között szerepelnek: egészségügyi szűrővizsgálatok, baranta bemutató, talpmasszázs, frissítő aerobik, birkózás bemutató, a túrkevei Németjuhász Kutyaklub munkakutya-bemutatója, gyerekeknek játszóház, kézműves foglalkozás.

Bővebben >>     

2014.08.18.

Tiszai Hal Napja a Herman Ottó Természetvédő Körrel

Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Tiszai Hal Napjának Szolnok ad helyet. Az ízletes halétkek kóstolása mellett a hagyományos halászati technikákkal, így például a csomózással vagy a hálókötés mesterségével is megismerkedhetnek az esemény látogatói.
A Herman Ottó Természetvédő Kör a szolnokiaknak is bemutatja legújabb szakmai kiadványát, mely egy négy részből álló plakátsorozat.

Bővebben >>     

2014.08.08.

Mobil átjátszó antenna elektroszmog mérése

2014. május elején lakossági kezdeményezésre petíció gyűjtése indult városunkban a Vodafone mobiltelefon-átjátszóantennák 612/1. helyrajzi számú ingatlanra történő felszerelése ellen. Lakossági megkeresésre az ügyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület karolta fel. Egyesületünk munkatársai hivatalos megkeresést intéztek az ügyben illetékes hatóságokhoz, melynek következményeként két alkalommal rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásmérés lesz az adótorony környezetében, hogy megerősítésre vagy eloszlatásra kerüljön a lakosság adótoronnyal kapcsolatos félelme.

Bővebben >>     

2014.08.07.

Gyógyítás testnek és léleknek a mindennapokhoz

2014. augusztus 6.-án érdekes előadáson vehettek részt a testi és lelki egészség iránt érdeklődők, a Fekete István Oktatóközpontban. Az előadás a stresszkezelés, lelkiegyensúly, öngyógyítás témaköreit ölelte magába.

Bővebben >>     

2014.08.06.

Citromfű (Melissa officinalis) - Védjünk egészségünket és beporzó fajainkat

 

A citromfű évelő, magról könnyen szaporodó növény. Enyhén citromos íze miatt a friss levelekkel limonádét, gyümölcslevest, fagylaltot, szorbetet, lekvárokat, salátákat ízesíthetünk és díszíthetünk. A levelek leforrázásával készült tea nyugtató, görcsoldó és vírusölő hatású, jó álmatlanság, stressz, idegesség és izomgörcsök ellen, javítja az emésztést, erősíti és kiegyensúlyozza az idegrendszert, serkenti az epeműködést.

 

Bővebben >>     

2014.08.01.

Védett halak a Túrkevei Horgászversenyen!

2014. 08. 20-án a Herman Ottó Természetvédő Kör is ellátogat a Túrkevei Horgászversenyre. Amíg a versenyzők a horgászható halakat próbálják kifogni, addig a látogatók hazánk védett halfajaival ismerkedhetnek meg a HOTEK standjánál. A Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának jóvoltából bárki hazavihet magával egy 4 részből álló plakátsorozatot, amely Magyarországon előforduló védett és védelemre érdemes halfajokat mutatja be. Minden kedves résztvevőt szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2014.08.01.

Újabb lendülettel a civilekért

A tudományos kutatások és a szakemberek munkája nem elegendő környezeti- és természeti értékeink hosszú távú megőrzéséhez. A társadalom ismeretanyagának bővítése, a szemléletformálás és az új generációk fenntartható életmód felé történő terelése nélkül lehetetlen a sérülékeny ökológiai folyamatok megóvása, természeti értékeink megőrzése. Magyarország számos nemzetközi szerződésben is elkötelezi magát a környezeti nevelés és oktatás, illetve a környezeti információkhoz való hozzáférés lehetőségeinek fejlesztése mellett.

Bővebben >>     

2014.08.01.

Új program indul a helyi védett területekért

Értékes élőhelyeink megóvása céljából hazánk az országosan védett területek mellett a települési illetőségű, úgynevezett helyi jelentőségű természetvédelmi területek kijelölésére is lehetőséget ad. Ezáltal ezeken az érdeklődés középpontjából gyakran kieső területeken is gondoskodhatunk az élővilág fennmaradásáról, fontos élőhelyeket őrizhetünk meg, unikális természeti- és kulturális értékeket menthetünk meg a végleges pusztulástól.

Bővebben >>     

2014.07.31.

"Tíz kicsi ujj" kézműves tábor

Minden évben nagy érdeklődés övezi kézműves táborunkat, így volt ez idén is. Szép számmal gyűltünk össze, hogy egy héten keresztül elmélyedjünk az alkotás nyújtotta örömökben. A hagyományőrzés mellett fő célunk volt a programok előkészítése során, hogy legyenek olyan alkotásaink, melynek alapanyagaival a mindennapjaink során találkozunk.

Bővebben >>     

2014.07.30.

Add tovább!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a HUMUSZ Szövetség tagszervezeteként vesz részt az "ADD TOVÁBB!" tárgyiadomány-koordinátori hálózat létrehozásában, mely a tárgyi adományozást hivatott népszerűsíteni, így segítve a hazai civil szervezetek működését, és csökkenteni a hulladéklerakókra kerülő megunt tárgyak mennyiségét. Július 18-án meghívtuk a Fekete István Oktatóközpontba a kezdeményezés iránt érdeklődőket, kifejezetten a helyi civil szervezeteket egy kellemes délutáni időtöltésre, ahol a jelentkező szervezetek bemutatkozhattak, valamint az "Add tovább"-projektről és általában a tárgyi adományozás hátteréről és "elveiről" előadást hallgattak meg a résztvevők. Végezetül volt lehetőség volt a körbejárni az egyesület otthonául szolgáló Városkerti Véderdőt, amely folyamatos fejlődését számos esetben tárgyi adományoknak köszönhette.

Bővebben >>     

2014.07.29.

Gyakorlati oktatás fiataloknak, a dohányzás megelőzéséről

Gyakorlati oktatás zajlott le július 26.-án a Fekete István Oktatóközpont nagy előadótermében. Előadónk Szász Henrietta volt, túrkevei védőnő, aki szívén viseli a felnövő ifjúság egészségi állapotát és örömmel tett eleget felkérésünknek.

Bővebben >>     

2014.07.29.

Mit tegyünk, ha madárfiókát találtunk?

Beköszöntött a költési időszak azon periódusa, amikor az utcákon járó-kelők vagy épp a parkokban, kertekben pihenők hirtelen arra lesznek figyelmesek, hogy a lábuk előtt egy fészekből kipottyant, pihés fióka csipog. Általában két ok játszhat szerepet abban, hogy ezek a fiókák már nem a biztonságos otthon melegét élvezik. Amikor beköszönt a szárnypróbálgatás időszaka, akkor a fiókák először még kicsit félénkebben, de aztán egyre inkább felbátorodva veszik használatba tollruhájukat, és kezdik elsajátítani a biztos repülés képességét.

 

Bővebben >>     

2014.07.28.

Látogasson el Ön is a XVI. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyre!

A 2014.08.16-án megrendezésre kerülő eseményen elsősorban a hagyományos halételek elkészítésébe nyerhetünk betekintést. A túrkevei Herman Ottó Természetvédő Kör azonban azokkal a halfajokkal is szeretné megismertetni a rendezvény látogatóit, amelyek nem hagyományos halételként, hanem természeti értékként érdemelnek kiemelkedő figyelmet. Szervezetünk standjánál legújabb szakmai kiadványunk segítségével ismerkedhetnek meg Magyarország védett és védelmet érdemlő halfajaival. Szeretettel várunk minden kedves horgászt és halbarátot!

Bővebben >>     

2014.07.22.

Előadás a testmozgás hasznosságáról

Kisiskolások, alsó- és felsőtagozatos gyerekek jöttek vendégségbe július 21.-én a Fekete István Oktatóközpontba, ahol előadást hallgathattak meg a testmozgás hasznosságáról. Az előadást a Túrkevei Városi Sport Egyesület vezetője, Urbán Mariann tartotta. Az előadás után könnyed sportfoglalkozás volt a gyerekeknek, az oktatóközpont erdei tornapályáján.

Bővebben >>     

2014.07.18.

Kerékpártúra Kenderesre, a Horthy-kastélyba

2014. 06. 29-én a Trollius Europeaus Bt. a Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" pályázata keretében újabb kerékpártúrát szervezett. A túra 9.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt. A túra során elkerültük a forgalmas utakat és inkább a földutakat. A túra első szakaszában a északnyugati irányba haladtunk a Móricz-tanyák felé, a remek napsütéses de némileg időjárásban a 14 fős társaság remek tempóban szelte a kilométereket.

Bővebben >>     

2014.07.15.

Indián tábor a Fekete István Oktatóközpontban

Mikor a mennydörgő Hold teljes kerekét megmutatta az éjszakában füstjeleink irányába elindulatak harcos kicsi indiánjaink, reggelre el is érték központunkat, mely egy egész héten át volt törzsi helyünk. Első napon megalapítottuk a két törzset, az Apacs és a Sziú törzs elkezdte kalandozásait a táborban. A törzsi beavatás során a Nagy Szellem neveket adott a tagoknak.

Bővebben >>     

2014.07.07.

Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület társszervezete a Herman Ottó Természetvédő Kör egyik legfontosabb idei programja a "Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek meg alapozása" elnevezésű Zöld Forrás programja. Természetes halfaunánk az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. Korábban gyakori halfajok megritkultak, míg mások terjeszkedés vagy betelepítés eredményeképpen elszaporodtak.

 

Bővebben >>     

2014.07.04.

A Városkerti Véderdő legújabb lakója

Az erdőt minden késő tavasszal és kora nyáron új, a fészekből éppen kirepült madarak veszik birtokba, akik még egy ideig nem tudnak magukról gondoskodni, és a szüleikre vannak utalva. Az elmúlt napokban pont egy ilyen táplálékkérő hangra lettünk figyelmesek, és rövid kutatás után meg is pillantottuk az egyik tölgyfánk fenti ágán ülő hangforrást, aki nem más volt, mint egy fiatal sárgarigó.

 

Bővebben >>     

2014.07.03.

Natura 2000

Az állami és a civil természetvédelemnek egyaránt kemény munkát és kellemes időtöltést Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítés a finiséhez közelít. Az ország Natura 2000-es területeinek egyharmadán, összesen 243 területen készül EMVA forrás a tervezés. A tervezés nem elhanyagolhatóan fontos eleme a társadalmi egyeztetés, ahol a terület használóival, kezelőivel, a hatóságokkal és természetesen a lakossággal ismertetik meg az őket érintő Natura 2000 terület értékeit, veszélyeit és a javaslatokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Trollius Europeaus Természetvédelmi Szolgáltató Bt-vel együtt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnereként vesz részt a tervezésben.

Bővebben >>     

2014.07.03.

Sajtóközlemény  - Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!
Elindult a Humusz tárgyiadomány-koordinátori hálózata. A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot. 2014. Július 14-18. között az ország kilenc pontján várják a szervezők az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.07.02.

Lovastábor a Fekete István Oktatóközpontban

Eljött a régóta áhított nyári vakáció, ezzel elkezdődtek a táborok az oktatóközpontunkban is. Évek óta a legnagyobb népszerűségnek örvendő lovas táborral kezdtük a nyarat.
"Kincsem" lovastáborunk június 23-27 között zajlott. Az öt nap alatt együtt végeztük a lovak napi ellátását, fel és leszerszámozását, szakszerű ápolását - és persze rengeteget lovagoltunk. A lovas foglalkozásokkat követően izgalmas programokkal és játékokkal kötöttük le a gyerekek figyelmét. Naponta vettünk részt kézműves foglalkozásokon, ahol csoportzászlót, batikolt pólót és lovas medált készítettünk.

Bővebben >>     

2014.06.29.

Gólyaszámlálás Túrkevén

Minden év június és július fordulóján, amikor még a fiókák a fészekben vannak, szerte az országban a természetvédelmi őrök összesítik a gólyafészkeket és a gólyapárokat, ez a napokban megtörtént már Túrkevén is. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is folyamatosan nyomon követi a túrkevei gólyák helyzetét nem egyszer a gólyákat szerető lakosok jóvoltából. Idén szép kerek számot hozott ki a gólyaszámlálás, hiszen 10 párat, vagyis 10 foglalt fészket számoltunk össze.

Bővebben >>     

2014.06.28.

Natura 2000 falufórum Nagyrábé és Báránd községben

Május 29-én, Bárándon és Nagyrábén falufórum keretein belül személyes konzultáción vehettek részt az érintettek a Dél-Ásványi gyepek Natura 2000 terület fenntartási tervről. A projektgazda a BioAqua Pro Kft, a kommunikációt és a fórum megtartását a Trollius Bt. és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület koordinálta. A Natura 2000 fenntartási tervek elkészítésénél cél, hogy a bánya/gyep/víz/vad/erdő gazdálkodókkal és az illetékes hatóságokkal történő részletes egyeztetés eredményeként az érintettek számára is betartható egyezményes dokumentum szülessen.

Bővebben >>     

2014.06.25.

Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet határozottan ellenzi az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezményt, mert az veszélybe sodorhatja többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Az egyezmény továbbá ránk szabadíthat egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

Bővebben >>     

2014.06.23.

Bemutatkoznak hazánk védett halai a Tiszafüredi Halas Napokon!

Látogasson el Ön is 2014. július 11-én a Tiszafüredi Halas Napokra!
A színes rendezvényen a Herman Ottó Természetvédő Körrel is találkozhatnak. Szervezetünk standjánál hazánk halfajaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szívesen válaszolunk bármilyen horgászattal vagy egyéb, halakkal kapcsolatos kérdésre, a Magyarországon védett, fokozottan védett, vagy védelmet érdemlő halfajokat pedig színes fotóillusztrációk segítségével ismertetjük meg a hozzánk látogatókkal, ezeket egy színvonalas, négy részes plakátsorozat formájában bárki haza is viheti.

Bővebben >>     

2014.06.10.

Pásztó-puszta LIFE konferencia

A túrkevei Fekete István Oktatóközpont 2014. június 3-4-én látta vendégül a hazai állami és civil természetvédelem képviselőit. A rendezvény apropója a házigazda, Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelenleg is zajló kiemelt projektje, a "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű és LIFE10NAT/HU/000018 azonosítójú LIFE+ program konferenciája volt. A szeminárium témája az aktuálisan az egész országot és a Pásztólife-ot is egyformán érintő Natura 2000 területek fenntartási tervezése, annak módszertana és a terveket kísérő társadalmi egyeztetés tapasztalatai volt.

Bővebben >>     

2014.06.06.

MEGHÍVÓ - A fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata Gömörszőlősön

Helyszín: Gömörszőlős, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Oktatóközpontja
Időpont: 2014. június 20-22.
Szervező: Magyar Természetvédők Szövetsége
Hogyan lehet megélni e társadalmilag és gazdaságilag süllyedő világban anélkül, hogy a természeti környezetet károsítanánk? A háromnapos képzés keretében érdekes és hasznos dolgokat tudhatsz meg a fenntartható fejlődés elméletéről és a környezettudatos életmód gyakorlatáról "Gömörszőlősön, a fenntartható faluban".

Bővebben >>     

2014.06.05.

Biogazdaképzésen a SZIKE Egyesületnél

A SZIKE Egyesület szervezésében biogazda képzésen jártunk, ahol betekinthettünk a komposztálás, háztáji biogazdálkodás és az ivóvíz használatát mellőző alomszék építés rejtelmeibe is. 
  Megdöbbentő tényeket hallottunk a képzés során:
. évente 40-50 %-kal több környezeti erőforrást használunk föl, mint amennyi 12 hónap alatt regenerálódni tudna,
. a világ talajainak 80 %-a mérsékelten vagy jelentősen erodálódott,
. a rendszerváltás óta, Magyarországon 500.000 hektárral csökkent a termőterület nagysága (autópályák, infrastruktúrák építése),
. a klímaváltozásért egyharmad részt az intenzív mezőgazdaság a felelős.

Bővebben >>     

2014.06.02.

Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

 A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja, minden év május 22.-én kerül megrendezésre. Ezt a napot az ENSZ 1993-ban jelölte ki, mellyel a világsajtó, és a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni az élővilág diverzitásának fontosságára és védelmére. A CEEweb, egy nemzetközi hálózat, mely természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket tömörít magába. Ezek a szervezetek a Biológiai Sokféleségért igyekeznek tenni, a közép-kelet-európai régióban, céljuk a biológiai sokféleség megőrzése, a fenntartható fejlődés által.

Bővebben >>     

2014.05.30.

Erdei fülesbagoly fiókát mentettünk

2014.05.29-én Szász Béla, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa egy sérült fülesbagoly fiókára bukkant az Erdőszél utcában, ellátására a Fekete István Oktatóközpontban került sor. A fülesbagoly fiókának a szárnya sérült meg, szegény nagyon meg volt rémülve. Szerencsére időben találtak rá, még meg lehetett menteni.

Bővebben >>     

2014.05.28.

Tanulmányút a Kiskunságba

A LIFE-projektek során fontos, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat más LIFE-programok munkatársaival, hogy még hatékonyabbak lehessenek a projektek. Ennek szellemében 2014. május 21-22-én kellemes meghívásnak tettünk eleget, ugyanis a vendégei lehettünk három már lezárult LIFE-programnak: "A Pannon bennszülött tartós szegfű védelme", "A Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hosszútávú megőrzésének megalapozása" és a "Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) védelme a Kárpát-medencében"

Bővebben >>     

2014.05.22.

Részt vettünk a "Természetvédelem katonai területeken" című Nemzetközi Konferencián

A LIFE+ "Természet" programjában nyertes Keleti-Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) és a Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) projektek keretei között, "Természetvédelem katonai területeken" című konferencia került megrendezésre. 2014. május 14-16-án Veszprémben, a teltházas konferencia résztvevői között találhattuk Molnár Gézát és Rideg Dórát, akik a LIFE10NAT/HU/000018" Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" programot mutatták be a konferencia természetvédelem szekciójában.

Bővebben >>     

Június 13-ig lehet nevezni az Év Fája versenyébe

Az Év Fája versenybe olyan fák nevezését várja az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők, egy kisebb-nagyobb közösség életében. Éppen ezért nem a faegyed mérete vagy életkora a döntő: a fákat egy történet kíséretében lehet nevezni, mely bemutatja, hogy miért is fontos az őt jelölőknek. A versenybe a fa fotóival és történetével lehet nevezni, az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül, május 12-től június 13-ig. Bárki nevezhet fát, akár családok, osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy vállalkozások.

Bővebben >>     

2014.05.17.

Előadás a FIOK-ban az egészséges életmódról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár 2014. május 23-án a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni időtöltésre a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett előadássorozat következő eseményére, ahol sok hasznos, egészséges életmóddal kapcsolatos információhoz juthatunk.

 

 


Bővebben >>     

A madárfiókák védelméről

Még május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1%-áról. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a részére felajánlott összeget madárvédelmi és környezeti nevelési célokra fordítja. Egyesületünk 20 éve foglalkozik madármentéssel, és tavaly óta az egyik röpdét kifejezetten gólyák fogadására készítettük fel, de mindenféle sérült, legyengült madárról igyekszünk gondoskodni, ha bejelentés érkezik. A gólyák jelenleg éppen fiatal fiókáikat nevelik, felváltva hordják a szülők az eleséget, míg a másikuk őrzi a fészket.

 

Bővebben >>     

2014.05.14.

Túrkevei gyógynövény átvevőhely létrehozása

Túrkeve mindig is bővelkedett gyógynövényekben. A régi időkben - amíg helyben átvételre kerültek a gyűjtött növények - sokan éltek a kereset-kiegészítés e lehetőségével. Sajnos sok éve már, hogy ez a lehetőség megszűnt, így a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Polgármesteri Hivatal és az EMVA-LEADER támogatásával újra megvalósítja Túrkevén a gyógynövény-átvétel lehetőségét, amely egyben hozzájárul a helyi emberek életminőségének javításához is.

Bővebben >>     

2014.05.13.

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett.

A "Nagyanyáink így sütötték" - nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése volt.
A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását.
A Parasztolimpiára négy főből álló csapatok jelentkezését vártunk.

Bővebben >>     

2014.05.12.

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett.

A "Nagyanyáink így sütötték" - nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése volt.
A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását.
A Parasztolimpiára négy főből álló csapatok jelentkezését vártunk.

Bővebben >>     

2014.05.11.

Az "Adj nevet a kiskecskéknek!" szavazás végeredménye

Az év elején új lakókkal bővült állatsimogatónk: három kisgida született. Ennek örömére felhívást írtunk ki a gyerekeknek, ahol arra kértük őket, hogy nevezzék el az új lakókat. Sok kedves név érkezett be hozzánk, melyek közül a legjobbakra a www.nimfea.hu oldalon lehetett szavazni, április 30.-ig.
A szavazás lezárult, összesen 929 szavazat érkezett be hozzánk, a végeredmény a következő:

KORMI: 174 szavazat

FOLTI: 144 szavazat

FAHÉJ: 175 szavazat

Május 1-jén a névtáblák is felkerültek a karámokra.

Bővebben >>     

2014.05.08.

A helyi termékek jelentősége
  Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak országszerte a helyi termékek, amelynek természetvédelmi szervezetként különösen örülünk. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mivel is jár az, hogy az asztalunkra kerülő élelem ilyen szintű káros anyag kibocsájtással jár. A legtöbb esetben fel sem merül, hogy azt a terméket, amely például Dunántúlról érkezik Túrkevére, ide kell szállítani.

Bővebben >>     

2014.05.07.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sportfoglalkozást tart minden pénteken a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 pályázat keretei között.
  A sportfoglalkozásokon színes programokkal várunk minden látogatót, sportolási lehetőséget (ping-pong, tollaslabda, sakk stb) biztosítunk, mindenki számára valamint lehetősége nyílik kipróbálni a kültéri mozgásfejlesztő eszközöket, erdei tornapályát.
A foglalkozások célja az emberek testi-lelki egészségének megóvása.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Bővebben >>     

2014.05.06.

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önt a 2014. Május 12.-én 10-17 óra között Szolnokon a Park Panzió Étteremben (5000 Szolnok, Irinyi J. u.2.) megrendezésre kerülő "Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára" című képzéssorozat Szolnoki állomására. Az előadásokat Éger Ákos tartja. A képzés célja a fenntartható fejlődés, az ehhez kapcsolódó gondolkodásmód és a fenntartható életmód összefüggéseinek jobb megértése, egy, külön a képzésre készült, ismeretanyag mentén, ami rávilágít az ok-okozati összefüggésekre, valamint több, már megvalósult jó gyakorlatot is bemutat.

Bővebben >>     

2014.05.06.

Hazai halfajok védelme

Hazánk halfaunája speciális életkörülményei miatt az átlagemberek számára rejtve alakul és fejlődik. Gyakran a nem elegendő vizsgálatok miatt csak későn vehetőek észre a kedvezőtlen ökológiai változások, amelyek az őshonos és az adventív halfajok populációarányainak megváltozásával jelentkeznek.

Bővebben >>     

2014.05.06.

Képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára

A fenntartható életmód egy komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, nevezetesen a megújulás mértékén használjuk környezetünket, "addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér". A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) partnereivel 30 helyszínen, Szolnokon is, egy újszerű, a fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző programja részeként fenntarthatósági képzést szervez helyi döntéshozók, véleményformálók számára. A képzés tartalmi újszerűségét az adja, hogy nemcsak felszínes megoldásokat keresünk, hanem a problémák okaira próbálunk válaszokat találni.

Bővebben >>     

2014.05.05.

Madármegfigyelés, természetvédelem, turizmus

Ezen a hétvégén több jeles nap is kapcsolódik a madár- és természetvédelemhez. Május 10. a madarak és fák napja 1902 óta, amikor Chernel István kezdeményezésére először hazánkban ünnepelték meg ezt a napot. Idén ez a hétvége egybeesik a vonuló madarak világnapjával, mivel 2006 óta május második hétvégéje a vonuló madarakról szól. Világszerte különféle rendezvényekkel, túrákkal, fesztiválokkal, madármegfigyelésekkel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos megvédeni a világ vonuló madarait és élőhelyeiket.

Bővebben >>     

TESTMOZGÁS, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, EGYENSÚLY, ENERGIA

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egészség- hetet tart a Fekete István Oktatóközpontban a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 pályázat keretei között.
A rendezvény célja az emberek testi-lelki egészségének megóvása.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.


 

 

A résztvevők között egy kerékpárt sorsolunk ki!

Bővebben >>     

Adj nevet a kiskecskéknek!


  Köszönjük az ötletesebbnél ötletesebb neveket, amit a facebookon keresztül juttattatok el hozzánk. A legjobb 3 névre lehet szavazni április 30-ig. A szavazás végeredményét május 1-én az állatsimogatóban rendezendő "Névadó" ünnepségen hirdetjük ki!

Mi legyen a neve?
Kormi
Batman
Böki
Összesen:

Mi legyen a neve?
Folti
Mózes
Hugó
Összesen:

Mi legyen a neve?
Zsömle
Fahéj
Peti
Összesen:

SZENT GYÖRGY-NAPI ÁLLATKIHAJTÓ ÜNNEP 2014. ÁPRILIS 26.

 

 

A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó gazdag hagyományok felelevenítésének szándékával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. április 26-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet a túrkevei Ligetben. Az egész napos rendezvényen hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.04.22.

TESTMOZGÁS, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, EGYENSÚLY, ENERGIA

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egészség- hetet tart a Fekete István Oktatóközpontban a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 pályázat keretei között.
A rendezvény célja az emberek testi-lelki egészségének megóvása.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 

 


Bővebben >>     

2014.04.18.

FELHÍVÁS!

A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnephez kapcsolódva az alábbi versenyeket hirdetjük meg:

. NAGYANYÁINK ÍGY SÜTÖTTÉK. nagykunsági népi süteménysütő verseny Nevezni lehet: saját készítésű házi süteménnyel és a recept mellékelésével "édes" és "sós" kategóriákban
Versenyművek leadása: 10.00 - 11.00 között a helyszínen
Egy versenyző több süteménnyel is pályázhat!

. PARASZTOLIMPIA családok és cimborák tréfás népi vetélkedése Kezdés: 13.30, 4 fős csapatok jelentkezését várjuk!

. KEVI PÁSZTORPRÓBA karikásostor-csergető verseny
Keressük Túrkeve legtechnikásabb ostorforgatóját!
Kezdés: 13.30, saját ostor hozható!

Jelentkezés, illetve a rendezvénnyel kapcsolatban további információ: Nimfea Természetvédelmi Egyesület: 56/361-505, 20/420-9190 vagy 70/388-2077

Bővebben >>     

2014.04.18.

Az időben észlelt betegségek nagyobb számban gyógyíthatóak!

Jöjjenek el önök is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre. Általános és számos területet magába foglaló szűrőprogram, amellyel átfogó képet kaphat egészségi állapotáról, helyzetéről. A betegségek esetleges rizikófaktorait feltérképezve számos, kialakulófélben lévő betegséget idejében fel tudunk térképezni.
Önt is várjuk a Szent György-napi állatkihajtó ünnepen a Ligetben, 2014. április 26-án!


Bővebben >>     

2014.04.16.

A Nimfea továbbra is várja az első gólyapárját

Március végén az első nagy hazatérő hullámmal együtt Túrkevére is megérkeztek a fehér gólyák (Ciconia ciconia): először a Szénási és Hagymási utcába, pár nappal később Tüzéphez, a CBA-hoz és a Keravillhoz érkeztek meg. Idén sokkal jobb idő várta a gólyákat, mint tavaly. Azonban, ha az idő száraz marad, akkor eleség hiányában nem 3-4, hanem csak 1-2 gólyát fognak nevelni a párok, az utóbbi pár nap csapadékos időjárása esetleg kedvezhet még nekik. A gólyák mostanában, április közepétől rakják tojásaikat, amelyekből május végén kelnek ki a fiókák. Nimfea Természetvédelmi Egyesület még tavaly az időközben lezárult SEE Be-Natur program keretében több fészektartó kihelyezésén túl, az otthonául szolgáló túrkevei Városkerti Véderdőben is kihelyezett egy mesterséges gólyafészket.

Bővebben >>     

2014.04.15.

"Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára"

Túrkeve, 2014. április 23-án 10-17 óráig
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző programja részeként fenntarthatósági képzést szervez helyi döntéshozók, véleményformálók számára, akik vállalatoknál, civil szervezeteknél, közintézményekben, önkormányzatoknál dolgozva elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt, és ennek megfelelően szükségét látják ezen ismereteik gazdagodásának.


Bővebben >>     

2014.04.15.

Motiva koncert a túrkevei Állatkihajtón!


A Motiva Zenekar muzsikájával várjuk a pásztorok csillagának, az Esthajnalnak a feljövetelét április 26-án, este negyed 8-kor a Ligetben! Mindenkit szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2014.04.15.

Sportfoglalkozás a FIOK-ban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni testmozgásra a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett sportfoglalkozásra 2014. április 18-án!

 

 

 

 


Bővebben >>     

2014.04.15.

Fekete harkály (Dryocopus martius)

Mostanában egyre gyakrabban figyelhetnek meg egy visszatérő vendéget a Fekete István Oktatóközpontba látogatók, mégpedig egy fekete harkály személyében. Az elmúlt időszakban több alkalommal kereste fel a központot övező erdőt az érdeklődők legnagyobb örömére. Éles hangja és a messzire elhallatszó kopácsolása hívja fel rá a figyelmet. Tisztes távolból is remekül megfigyelhető.

Bővebben >>     

2014.04.14.

A vörös vércse (Falco tinnunculus)és a kékvércse (Falco vespertinus)

A Herman Ottó Természetvédő Kör egyik programjának keretében a védett vörös vércse (Falco tinnunculus) és a fokozottan védett kékvércse (Falco vespertinus) állományunk védelme érdekében Pásztó-pusztán is elkezdődött a költőládák kihelyezése. Az 500.000 Ft eszmei értékű kék vércséink hazaérkezésére április közepétől számíthatunk az Afrika déli régióiban lévő telelőterületekről, ezért volt a március fontos időszaka a költésüket segítő fészekládák kihelyezésének.

Bővebben >>     

2014.04.14.

 

Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep

 

Csernik Szende székely mesemondó az április 26-i Állatkihajtón!

 

Érdemes lesz eljönni és meghallgatni!

 

 


Bővebben >>     

2014.04.14.

Védett madarunk: a Barátposzáta (Sylvia atricapilla)

Március közepétől, a kora tavasziasan enyhe napokon a bokrokból, sövényekből Túrkevén is fel-felhangzik egy apró énekesmadár hosszú, dallamos éneke. Hosszas keresgélés után a szerencsések megpillanthatják a hang forrását, az apró barátposzátát. Néha könnyebb dolgunk van, a túláradó éneküket a fák tetejéről is hallatják.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület otthonául szolgáló Városkerti Véderdő minden nyáron visszatérő hűséges lakói ők.

Bővebben >>     

2014.04.11.

Előadás a FIOK-ban az egészséges életmódról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár 2014. április 15-én a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni időtöltésre a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett előadássorozat következő eseményére, ahol sok hasznos, egészséges életmóddal kapcsolatos információhoz juthatunk.

 

 


Bővebben >>     

2014.04.11.

Fokozottan védett madarunk: a Búbos banka (Upupa epops)

Aki már látott búbos bankát, annak eleganciáját nem felejti. Ez az elegáns madár mostanában érkezik meg hozzánk, sőt március végén az éles szeműek találkozhattak vele a például a Lógó-kertben. A Herman Ottó Természetvédő Kör munkatársai az "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" című pályázata keretében kisemlősök és madarak számára helyeztek ki odúkat.

Bővebben >>     

2014.04.11.

Fotó- és videópályázat a helyi természeti értékekről

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány országos fotó- és videópályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok számára "Fedezd fel a helyi természeti értékeket!" címmel. A versenyre olyan fotókkal, videókkal és animált GIF-ekkel nevezhetnek a fiatalok, amelyeket a megyéjükben vagy más megyében található helyi jelentőségű természetvédelmi terület valamelyikén készítettek. Fedezd fel a helyi természeti értékeket!

Bővebben >>     

2014.04.10.

Fokozottan védett madarunk: a Kuvik (Athene noctua)

A Herman Ottó Természetvédő Kör aktív természetvédelmi tevékenységei között kiemelt szerepe van a madárfajok védelmének, ennek érdekében idén is telepítettek költőládákat, ezzel egyidejűleg a környezettudatos gondolkodás elveit is terjesztik. Az odútelepítések egyik kiemelt célfaja az egyik fokozottan védett madarunk, a kuvik (Athene noctua). Ez a kistermetű bagolyfaj egyedi minden évben kitüntetett figyelmet élvez.

Bővebben >>     

2014.04.10.

"Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára"

Szeretettel meghívjuk Önt a 2014. április 22-én 10-17 óra között Mezőtúron a Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Házban (5400 Mezőtúr Szabadság tér 17.) megrendezésre kerülő "Helyi képzés a fenntartható életmódról és viselkedésmintákról döntéshozók, véleményformálók számára" című képzéssorozat mezőtúri állomására. Az előadásokat Éger Ákos és Farkas István tartja.
A rendezvény programjairól részletesen tájékozódhat a honlapunkon, illetve a 06-56-361-505-ös, a 06-30-409-66-82-es telefonszámon, vagy az eszter'kukac'nimfea.hu címen.


Bővebben >>     

2014.04.07.

Sportfoglalkozás a FIOK-ban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület mindenkit sok szeretettel vár a Fekete István Oktatóközpontba egy kellemes délutáni testmozgásra a "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban " program keretében szervezett sportfoglalkozásra 2014. április 11-én!

 

 

 

 


Bővebben >>     

2014.04.04.

Madármegfigyelő túra a Föld világnapja alkalmából

2014. 04. 24. 13 órakor a Föld világnapja alkalmából gyalogtúrát szervezünk, melyre szeretettel várunk mindenkit!

Indulási hely: Fekete István Oktatóközpont
(5420 Túrkeve, Ecsegi u. 22.)
A túra hossza 5-8 km, távcsöveket korlátozott számban biztosítunk.

 

 

 


Bővebben >>     

2014.04.03.

Európai Méhek Hete (március 31 - április 2.)

Az Európai Parlament "Klímaváltozás, biodiverzitás és fenntartható fejlődés" szakmaközi csoportja pedig ezen a héten tartja az Európai Méhek Hetét, ugyanakkor még javában tart a tavaszi ültetési szezon, tehát még most sem késő olyan növényeket ültetni, vetni a kertbe, amelyek kedveznek a méheknek és a többi, beporzást végző fajnak. Aki kertészkedik, az a kertjének összeállításával, a virágok, cserjék és fák kiválasztásával is sokat tehet azért, hogy a méhek kora tavasztól egészen késő őszig tudjanak virágport gyűjteni, és miközben mézet termelnek, egyúttal elvégezhessék a beporzás felbecsülhetetlen értékű feladatát is.


Bővebben >>     

2014.04.02.

FELHÍVÁS!

 KERESSÜK TÚRKEVE LEGJOBB HAGYOMÁNYOS SÜTEMÉNYÉT!
"Nagyanyáink így sütötték" nagykunsági népi süteménysütő verseny
Nevezni lehet: egy tálcányi saját készítésű házi süteménnyel és a recept mellékelésével, édes vagy sós kategóriában
A versenyműveket 11 óráig lehet átadni a helyszínen. Jelentkezés: a Fekete István Oktatóközpontban (Túrkeve, Erdőszél u. 1., 56/361-505) vagy a rendezvény napján a helyszínen!

Bővebben >>     

2014.04.01.

Házi Rozsdafarkú

Közel egy hete újra ismerős madárhang hallható kertes házaknál. Visszatértek nagy útjukról a házi rozsdafarkúk (Phoenicurus ochruros). Ez sokunknak jól ismert kedves kis madár, már a XIX. századtól megfigyelhető volt az emberi településeken. Alkalmazkodó képessége ellenére szükséges számára is az élőhelyeinek megszűnése miatt odúkat kihelyezni. A Herman Ottó Természetvédő Kör odú kihelyezési programjának köszönhetően számos helyen segítettük a rozsdafarkúak fészkelését "C" típusú odú eresz alá való kihelyezésével.


Bővebben >>     

2014.03.27.

Kvízjátékban tesztelhetik környezettudatosságukat az érdeklődők
    Sikeresen zárult a Humusz Szövetség és tagszervezetei által lebonyolított országos Nulla Hulladék Turné, amely 2013-ban 32 fesztivált érintett. A program online folytatódik a Nulla Hulladék Kvízzel.
A Humusz Szövetség több mint 50 civil szervezetet tömörítő ernyőszervezetként a hulladékmegelőzés és -csökkentés elősegítését tűzte ki célul.
A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A cél, hogy az anyagokat a termelés-fogyasztás körforgásában tartsuk, és minél kevesebb természeti erőforrást éljünk fel.

Bővebben >>     

2014.03.26.

Elkészült Túrkeve város egészségterve a Nimfea Természetvédelmi Egyesület jóvoltából "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" címmel.

A városban lakók életfeltételeinek, életminőségének, s ezen keresztül az itt élő emberek egészségi állapotának javítása, az élet minőségét befolyásoló tényezők változtatásán keresztül. Az egészségterv megvalósítása a túrkevei testi, lelki és szociális jólétet kell, hogy szolgálja. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiemelkedő céljai közt szerepel az egészséges életmódra való nevelés, a sport, a szabadidős tevékenységek lehetőségeinek a bővítése.

Bővebben >>     

2014.03.25.

Herman Ottó nyomában - Kincskereső műhelymunka

 

Herman Ottó nyomában alakíthatják ki a legújabb kincskereső utakat azok, akik jelentkeznek az Ökológiai Intézet Alapítvány által szervezendő műhelymunkára. A lillafüredi, bentlakásos, 3 napos (2014. április 11-13.) közösségi tervezésen alapuló program célja a polihisztor Lillafüredhez és Bükk-hegységhez kötődő munkásságának minél komplexebb feldolgozása, új kincskereső útvonalak kialakítása. A szervezők az ország más tájairól érkező, Herman Ottó munkásságával egyébként is foglalkozó vendégeket is várnak, a részvételi helyek felét számukra tartják fenn.


Bővebben >>     

2014.03.24.

Rajzpályázat és kiállítás

A "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" című pályázat keretén belül egy kiállítás megszervezésére adtuk fejünket, az egészséges életmód és táplálkozás keretein belül. És tulajdonképpen minek is lenne nagyobb szemléletformáló hatása annál, ha látjuk, gyermekek hogyan gondolják az egészséges táplálkozást. Ezért ebben a témában a Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy rajzpályázatot hirdetett meg. A pályázat ezúttal is sikeres volt, hiszen több mint 170 rajz érkezett az első osztályosoktól a középiskolásokig.

Bővebben >>     

2014.03.24.

Kerékpártúra a Hortobágy-Berettyó mentén

2014. 03. 22-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület "Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban" pályázata keretében egy kerékpártúrát szervezett. A túra 10.00-kor vette kezdetét. A túrához a díjmentes kerékpárbérlés lehetőség volt. Az első megállóhely a Balai-híd volt, ahonnan remek rálátás nyílik a közelben lévő kunhalomra.

Bővebben >>     

2014.03.21.

Palackok helyett csapvizet!

Március 22. a víz világnapja. Ennek kapcsán ejtsünk néhány szót a műanyag palackokról, amelyek alig két évtized alatt elborították a háztartásokat, a szemétlerakókat, de a természetes élőhelyeken, erdőkben, élővizekben is mindenhol ott vannak (a szélfútta nejlonzacskókkal együtt). Ezt az aggasztó jelenséget felismerve az Egyesült Államok több településén indult kampány a palackok visszaszorításáért.

 

Bővebben >>     

2014.03.20.

Odúkihelyezés

Sajnos a természetes élőhelyek száma folyamatosan csökken, ezáltal a kedvelt madaraink fészkelőhelyei is csökkennek.
A Herman Ottó Természetvédő Kör az Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében című svájci pályázata keretében néhány kisemlős és több madárodú kihelyezésén munkálkodik.
Az odúk számos énekesmadárnak és néhány közepes madárnak jelenthetnek otthont a nyárra, de sokan a téli menedékként is használják azokat.

A Túrkeve környéki zártkertekben és a Hotek-erdőben is folyamatosan kerülnek ki többféle típusú odúk.
A programról még több fényképes beszámolóval jelentkezünk.


Bővebben >>     

2014.03.19.

Tavasz a Hotek-erdőben

A szokatlanul meleg telet szokatlanul száraz és korán beköszöntő tavasz követte. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület otthonául szolgáló Városkerti Véderdőben is gyorsan magához tért a természet. Az egyik tavaszköszöntő kedves virágunk az illatos ibolya (Viola odorata) jelenleg is tömegesen virágzik az erdőben, ráadásul megtalálható nálunk a ritkábban előforduló fehér változatai.

Bővebben >>     

2014.03.18.

"Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért"

2014. március 11-én rendezték Békéscsabán a Pro-Vértes Közalapítvány Svájci alapból finanszírozott "Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" projektjének Békés megye helyi védett természeti területeit bemutató konferenciáját. A programban a Békés megyei területek felmérését a Nimfea Természetvédelmi Egyesület végezte. Nálunk összesen 21 település 94 helyi védett területe került be az adatbázisba.

Bővebben >>     

2014.03.17.

Sajtóközlemény  - Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep

A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó gazdag hagyományok felelevenítésének szándékával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014. április 26-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet a túrkevei Ligetben. Az egész napos rendezvényen hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Bővebben >>     

2014.03.17.

Mozgalmas április az Oktatóközpontban

  2014 áprilisa számos rendezvénnyel csalogatja az egészséges életmód szemlélettel megismerkedni vágyókat a Fekete István Oktatóközpontban. Az áprilisi kínálatunk a teljesség igénye nélkül:
- kerékpártúra
- egészségügyi állapotfelmérés
- előadások (megfelelő testmozgás, dohányzás megelőzés)
- pénteki sportnapok
- egészséghét
- megtekinthető a kiállításunk

Bővebben >>     

2014.03.13.

Tábori hírek

Kedves Szülők!
2012. március 30-át követően megváltozott a táborozni készülő gyermekek egészségügyi igazolására vonatkozó eljárásrend: a táborozásban résztvevő kiskorú gyermek egészségügyi alkalmasságát - a korábbiakkal szemben - nem az orvosnak, hanem a gyermek törvényes képviselőjének (a szülői felügyeleti jogot gyakorló személynek) kell igazolni a táborozás megkezdése előtt négy napon belül kiállított - letölthető - nyilatkozattal. Kérjük a kedves szülőket a tábor előtt a nyilatkozatot kitölteni és a tábor kezdetén átadni szíveskedjenek a tábor vezetői részére.

 

 

 

Bővebben >>     

2014.03.10.

Itt a tavasz, itt az ideje a mozgásnak

  A szokatlanul enyhe telünket az elmúlt napokban szép tavaszias időjárás követi. Itt az ideje a télen felgyülemlett mozgáshiányunkat csökkenteni. A Fekete István Oktatóközpont idén is tárt karokkal várja mozogni vágyókat. 2014. március végén több rendezvényünk kötődik a Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban rendezvénysorozatához.

Bővebben >>     

2014.03.07.

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnap alkalmából röviden megemlékezünk néhány olyan nőről, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a természeti értékek megőrzéséhez kutatóként, aktivistaként, szakpolitikusként vagy egyéb tevékenységükkel.
  A természetvédelemben és a tudományban elért eredményeik mindannyiunk számára inspirálóak és példamutatóak.

 

 

Bővebben >>     

2014.03.04.

2014. évi táboraink

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2014. évi táborai.
  A táborokba jelentkezni a részvételi díj 20%-ának befizetésével lehet, legkésőbb az adott tábor megkezdése előtt egy héttel.
  A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközis tábor, természetvédelmi és horgász-vadász tábor is lesz.

 

 

 

 

 

 

Bővebben >>     

2014.02.27.

"Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért"

2014. február 25-én rendezték Szolnokon a Pro-Vértes Közalapítvány a Svájci alapból finanszírozott "Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" projektjének Jász-Nagykun-Szolnok megye helyi védett természeti területeit bemutató konferenciáját. A programban a JNSZ megyei területek felmérését a Nimfea Természetvédelmi Egyesület végezte.

Bővebben >>     

2014.02.19.

Rajzpályázat az egészséges életmód és a helyes táplálkozás témakörében

Kedves Gyerekek!

Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás elválaszthatatlan egymástól. Ennek kapcsán rajz és fotópályázatot hirdetünk számotokra. Várjuk óvodások, általános iskolások és középiskolások alkotásait. A művek elkészítéséhez bármilyen technikát alkalmazhattok, A4-es rajzlap méretű műveket várunk, a fotók esetén elvárt a nagy felbontás.
Az elkészült pályaművek beküldési határideje 2014. március 14.

Bővebben >>     

2014.02.11.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és helyi partnerszervezetei az elmúlt évek során többféle programmal, szolgáltatással, képzéssel támogatták azokat a vállalkozó szellemű érdeklődőket, akik helyi erőforrásokra építve szeretnének önálló gazdasági tevékenységet, vállalkozást beindítani, vagy meglévő vállalkozásukat újabb termékekkel, tevékenységekkel, értékesítési csatornákkal bővíteni. Közösségi vállalkozásfejlesztési programunkat bemutattuk a SozialMarie szociális innovációs pályázati kiírásán is. Kérjük, hogy támogassa programunkat szavazatával!

Bővebben >>     

2014.02.05.

Vizes élőhelyekkel kapcsolatos internetes vetélkedőnk lezárult
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a vizes élőhelyekkel kapcsolatos internetes vetélkedőnkben.

 A pontszámok az alábbiak szerint alakultak az egyes korcsoportokban

Bővebben >>     

2014.02.05.

Családi Program a FIOK-ban

 A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából érdekes programokon vehettek részt a látogatók szombat délelőtt a Fekete István Okatatóközpontban.
  A játszóházban már 9 órától megmozgattuk a gyerekeket, mozgásfejlesztő eszközeinkkel.
A legvidámabbak azok a szerencsés gyerekek és anyukáik voltak, akik nevét a sorsoláson kihúztuk és ajándékutalvánnyal térhettek haza.

Bővebben >>     

2014.02.04.

TAMOP 6.1.2. egyeztetések

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban pályázata keretében célul tűzte ki a túrkevei lakosság és az környékbeli lakosság egészségi állapotának bemutatását és javítását. Ezért az egyesület munkatársai az elmúlt időszakban egyeztetéseken vettek részt a helyi iskolák, a védőnői szolgálat, az ÁNTSZ és helyi sportegyesület munkatársaival, hogy a programok lebonyolításában partnerekre találjanak és a minél nagyobb célközönséget érjen el.

Bővebben >>     

2014.02.03.

Indul a 2014-es Klímaőrjárat vetélkedő

2014. február 20-ig lehet jelentkezni a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedőre, a Klímaőrjáratra. A régiós fordulók során a diákok 3 fős csapatokban szövetkezve derítik fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat, vizsgálják meg a lehetséges megoldásokat, és tárják fel, a lehető legmeggyőzőbb módon, saját nyelvükön kutatásaik eredményét.

 

Bővebben >>     

2014.01.31.

Aktuális tudnivalók az 1%-os felajánlásokról
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2014-ben is szívesen fogadja támogatóitól a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását. Idén is, mint eddig minden évben, gyakorlati természetvédelmi feladatok végrehajtására és környezeti nevelési programok lebonyolítására szeretnénk fodítani a kapott támogatást.
A nyilatkozat kitöltéséhez részletes útmutatót itt találhat: http://www.nimfea.hu/1szazalek.htm

Az 1+1% felajánlásával kapcsolatos további tudnivalóknak itt lehet utánanézni:
http://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1

Bővebben >>     

2014.01.27.

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg. Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt.

Bővebben >>     

2014.01.23.

10 nap múlva vizes élőhelyek világnapja
Közeledik február 2. a vizes élőhelyek világnapja.
Ez a cikk a vizes élőhelyek megőrzéséről szóló ramsari egyezmény létrejöttének körülményeit mutatja be.
"Egészséges fejlődés nem történhet olyan környezetben, ahol a természet szenved. Az egyetlen módja a vizes élőhelyek megőrzéésnek az emberi tevékenységek és a természeti örökség összeegyeztetése"- Luc Hoffman
A ramsari egyezmény az első azon globális kormányközi egyezmények sorában, amelynek célja valamilyen természetvédelmi érték megőrzése. Az egyezményben megjelenő alapelvek és fogalmak, mint például a bölcs használat vagy a vizes élőhelyek által nyújtott szolgáltatások leírása úttörő, korát megelőző szemléletet tükröznek. Az egyezmény elsődleges célja a vizes élőhelyek és az ott élő madárvilágnak a megőrzése.

Bővebben >>     

2014.01.20.

Paks2: a természetvédők népszavazást követelnek!

Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot. Az érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen nyélbe ütött megállapodás ügyében a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget.

Bővebben >>     

2014.01.20.

A fehér gólya fajvédelmi kezelési terve jóváhagyásra került

Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős államtitkára jóváhagyta a kis lilik és a nyugati földikutya fajcsoport fajmegőrzési terve mellett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület megbízásából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megbízásából elkészített fehér gólya fajvédelmi kezelési tervét is.

Bővebben >>     

2014.01.17.

Komplex egészségmegőrző programunk

 Mint korábban a beszámoltunk róla, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 azonosítójú Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban pályázat kedvezményezettje.
A projektmenedzsment folyamatos munkában van, a számtalan izgalmas rendezvény kevésbé izgalmas előszervezési munkái zajlanak. Előadókkal, iskolákkal, intézményekkel történnek egyeztetések.

Bővebben >>     

2014.01.14.

2014-ben is folytatódik az online marketing képzés

2014. január 6.-tól kipihenve kezdhettek a hallgatók egy újabb hétnek. A hét első előadását Asztalos Csilla tartotta. Megtudhatták hogyan készíthetnek üzleti tervet, mi a jó terv ismérve és tartalma. Egyéni tervet készíthettek és egyénre szabott tanácsot is kérhettek. Majd a Termelőtől.hu megálmodója Rönky Balázs szolgált egy tartalmas beszámolóval, ahol többek között megtudhattuk mi ihlette a Termelőtől.hu oldalát.

Bővebben >>     

2014.01.09.

BE-NATUR Döntéshozói Kerekasztal Megbeszélés, Brüsszel
2013. November 12-én került megrendezésre a BE-NATUR program döntéshozói kerekasztal megbeszélés Brüsszelben. Mivel az esemény a projekt ravennai partnerének (Province of Ravenna) szervezésében zajlott, ezért a rendezvények Emilia-Romagna Régió brüsszeli Európai Uniós Irodájának konferencia-terme adott otthont.
A kerekasztal-egyeztetést az Emilia-Romagna Régió brüsszeli Irodájának Igazgatója, Lorenza Badiello nyitotta meg.

Bővebben >>     

2014.01.06.

Védett halak a FeHoVán!
A túrkevei Herman Ottó Természetvédő Kör standja meglepetéssel várja a horgászokat a 21. FeHoVán. Szervezetünk a 2014. február 13-16. között megrendezésre kerülő kiállításon egy 4 részből álló plakátsorozatot mutat be, mely Magyarország védett vagy védelmet érdemlő halfajait mutatja be a nagyközönségnek. A halak iránt érdeklődő látogatóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának jóvoltából ingyenesen bocsájtjuk rendelkezésére a fotókkal illusztrált posztereket. A Herman Ottó Természetvédő Kör minden kedves látogatót szeretettel vár a 21. FeHoVán!

Bővebben >>     

2014.01.06.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
  Vizes élőhelyekkel kapcsolatos vetélkedőnk folytatódik. A második feladatsor beküldési határideje: 2014. 01.24.


A feladatlap itt található.

Bővebben >>     

2013.12.30.

Pályázati felhívás általános és középiskolai tanárok számára

Általános és középiskolai tanárok, figyelem! Meghirdetésre került az MTVSZ és a Nimfea közös pályázati felhívása "Fenntartható életmód és viselkedésminták oktatása az iskolában" címmel. Várjuk a fenntartható életmódot és annak oktatását fontosnak tartó tanárok jelentkezését, akik egy (ingyenes) központi képzés után kollégáik, iskolájuk és diákjaik felé közvetítik a fenntarthatóság és az arra nevelés lehetőségeit, módszereit, praktikáit.

Bővebben >>     

2013.12.17.

Folytatódik az Online marketing képzés

A képzés folytatásaképpen az adventi készülődéssel együtt beköszöntek új előadók a képzésben résztvevők életébe. Így került sor november 29-én a Tallér Attila, a wilDesign Studio munkatársának színvonalas előadására. A Tarpa Manufaktura Kft. marketing felelőse Csernyák László mutatta meg a termékfejlesztés csínját egy kis pálinkakóstolással egybekötve.

Bővebben >>     

2013.12.16.

Natura 2000-es területek fenntartási terveinek elkészítése

Újabb 6 terület (Nagy-Széksós Rakottyás, Pocsaji-kapu, Sándorosi-tavak, Alsó-Zagyva hullámtere, Jászdózsai Pap-erdő és Kenderesi-legelő) fenntartási terve készült el, melyeknek véleményezési időszaka 2014. január 20-ig tart. A véleményezés a honlapon, emailben, vagy  telefonon is megtehető. További 7 terület esetében pedig pedig előzetes tájékoztatók zajlanak január folyamán.

Bővebben >>     

2013.12.11.

Természetvédelmi státusza: kihalt

November végén jelent meg a Természetvédelmi Világszervezet, az IUCN friss összesítése a veszélyeztetett, a kihalás szélére került állatokról.
Az IUCN több mint 70 000 faj természetvédelmi státuszát vizsgálta, és ezek alapján jutott arra a következtetésre, hogy több mint 21 000 olyan faj él jelenleg a földön, amelynek helyzete elérte azt a kritikus szintet, ahonnan szinte lehetetlen visszafordítani a faj kipusztulásához vezető folyamatot.

Bővebben >>     

2013.12.09.

Darázsgarázs avagy bogárhotel

Egyre több kertész épít a kertjébe garázsdarázst, ami lakóhelyet jelent mindenféle hasznos élőlénynek, például méheknek, katicabogaraknak és lepkéknek.
A rövidre nyírt kerti fű, a rendezett kert nem kedvez azoknak az apró élőlényeknek, amelyek lárvái korhadt fatörzsekben, levélkupacok alatt vagy egyéb növényi maradványok között vészelik át a telet.
A katicabogarak például száraz gallyak és levelek között hibernálódnak télre, ahogy számos lepkefaj lárvája is.

Bővebben >>     

2013.12.04.

Adventre készültünk!

November 30-án szombaton 14 órától tartottuk meg az első Adventi készülődésről szóló programunkat.
A kézművesházban a gyerekek és szüleik kerámia csengőket festhettek vagy dekupázs technikával díszíthették fel. Rengeteg szép ajándéktárgy készült a kézműves foglalkozáson. A játszóházban ismét akciós áron játszhattak a gyerekek. Ezen a programon már felügyeletet is tudtunk biztosítani, ezzel nagyobb mozgásteret adva a szülőknek akik a program alatt az Erdei Kávézóban egy forralt bor mellett megpihenhettek, míg gyermekeik kellemesen elfáradtak a játszóházban.

Bővebben >>     

2013.12.03.

Sudár Anette keramikus-művész kiállítása

2013. december 1.-én, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus-művész és Bácskai Bertalan festőművész kiállítása a túrkevei Református Templom Galériájában. A kiállítást Kovács István a Túrkevei Városi Művelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Sudár Anette különleges ünnepi asztali terítékeit ajánljuk mindenki figyelmébe. A kerámiákat meg is lehet vásárolni.

Bővebben >>     

2013.12.02.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
  A vizes élőhelyekről szóló internetes vetélkedőnk elindult. Az első forduló helyes megoldásait december 20-ig küldhetitek el nekünk. A második forduló feladatait január 6-án tesszük közzé.

A feladatlap itt található.

Bővebben >>     

2013.11.28.

Képzési program a helyi termelők és termékeik piacra jutási esélyeinek javításáért

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013. november 28-án online marketing képzést indított a Leader-program keretében. A program célul tűzte ki, hogy a helyi termelők piacra jutási esélyeit növelje, és olyan lehetőséget biztosítson a termelőknek, amivel széles körben tudja termékeit a vásárló közönség elé tárni. A 15 napos képzés alkalmával történik a gyors és költségkímélő internetben rejlő lehetőségek megismerése és kiaknázása elméletben és gyakorlatban. A hallgatók Oros Imre online marketing óráin vehetnek részt, a marketingoktatást pedig Asztalos Csilla szakközépiskolai tanár tartja.

Bővebben >>     

2013.11.27.

Mindenkit szeretettel várunk ismét egy kellemes délutánra a Fekete István Oktatóközpontba november 30-án szombaton!

 


 


2013.11.27.

Sajtóközlemény
Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó péntekén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A "Ne vásárolj semmit!" Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. November utolsó péntekén pedig, a Tudatos Vásárlók a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetnek, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Bővebben >>     

2013.11.26.

Helyi termék-képzés: ökoturisztika - marketing - lekvár - fűszer!

Az elmúlt hétvégén a térség ökoturisztikai értékeiről, valamint a helyi termékek turisztikához való kapcsolódásáról esett szó Szász Béla előadásában, aki beszélt arról a helyi civil- és gazdasági szereplők által kidolgozott és megvalósítani kívánt gazdaságfejlesztési elképzelésről is, mely a Túrkeve-környéki helyi termékek értékesítésének lehetőségeit kívánja szélesíteni (helyi termék bolt, webáruház, tejfeldolgozás).

Bővebben >>     

2013.11.25.

Internetes vetélkedő a vizes élőhelyekkel kapcsolatban
Kedves gyerekek!
Február 2. a vizes élőhelyek világnapja. Ennek kapcsán kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetünk számotokra. A versenyben külön értékeljük a 3-4., 5-6., 7-8. osztályosok munkáját.
December 2-án tesszük közzé az első forduló feladatait, melyre a válaszokat december 20-ig küldhetitek el nekünk.

Bővebben >>     

2013.11.25.

Téli madáretetés

Az igazi téli hideggel kezdődik a madáretetési szezon, ami eltart egészen a tavaszi fagyok végéig. Udvarra, kertbe, teraszra, vagy akár az ablakpárkányra kitett eleséggel sokat segíthetünk a téli táplálékszűke alatt, és közben meg is figyelhetjük a madarakat.
  Hogyan kezdjünk neki? Madáretető szinte bármiből lehet, egy régi tálca, műanyagpalack, tejesdoboz vagy konzervdoboz is felhasználható - a madáretető elkészítésébe, feldíszítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, biztosan örömmel figyelik majd, hogy milyen madárvendégek keresik majd fel az együtt barkácsolt etetőt.

Bővebben >>     

2013.11.19.

Élménydús hétvégén vannak túl a helyi termék-képzés résztvevői

November 15-én az oktatás keretében
Dr. Széphalmi Éva tartott előadást "A helyi termék-előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozása" címmel a helyi termékekhez kötődő állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai előírásokról. Tájékoztatását Dr. Barancsi Ágnes a HACCP-rendszerről szóló ismeretekkel egészítette ki.

Bővebben >>     

2013.11.15.

Készül az egészségterv

A Komplex egészségmegőrző programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban (TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261) projektünk egyik megalapozó mérföldköve az egészségterv. Az egészségterv célrendszerét tekintve az egészségről szól, de nem az egészségügyi ("betegségügyi") ellátás terve. Nem pusztán több, hanem valami egészen más. Az egészségterv hozzásegít megpályázott a források hatékony felhasználásához és ezen keresztül célcsoportjaink életminőségének javításához.

Bővebben >>     

2013.11.13.

Honnan kerül a zöldbab a szupermarketekbe?

A szupermarketek beszállítói láncában azok a mezőgazdasági munkások a leggyengébb láncszemek, akik az élelmiszereket kétkezi munkájukkal állítják elő. Cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a zöld ceruzabab beszállítói láncában a szupermarketek tesznek-e valamit azért, hogy a földeken hajladozó munkások emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak.

Bővebben >>     

2013.11.13.

Szentendrén jártak a helyi termék-képzés hallgatói

Ismét sok új ismerettel és élménnyel lehettek gazdagabbak a helyi termék-képzés résztvevői az elmúlt hétvégén. A november 9-i képzési napon Szabadkai Andrea a helyi termék-előállítás, az elsődleges feldolgozás és értékesítés jogi szabályozásáról beszélt a hallgatóknak. A vasárnapi szakmai program a Szent Márton-nap jegyében telt: a résztvevők Szentendrén jártak, ahol a hagyományos paraszti konyháról, a népi kézművesség hagyományos eljárásairól szereztek széles körű ismereteket.

Bővebben >>     

2013.11.12.

Márton-Nap a Fekete István Oktatóközpontban

2013.11.09. szombaton került megrendezésre a Márton-Napi vigadalom a Fekete István Oktatóközpont területén.
  14 órától kézműves foglalkozás indult, ahol a gyerekek csuhébabából megformálhatták Lúdas Matyit, libát varrhattak, Márton-napi lámpást készíthettek. A vállalkozó szellemű apróságok Lúdas Matyi bőrébe bújhattak a program ideje alatt.

Bővebben >>     

2013.11.07.

Halloween partyt rendeztünk a Fekete István Oktatóközpont területén

A program október 31.-én délután 2 órakor kezdődött és este 8 óráig tartott.
A rendezvény a gyerekek körében nagy sikert aratott, hiszen a programok jó részébe pontosan őket szerettük volna bevonni. A gyermekeknek lehetőségük volt kézműveskedni, ahol kerámiatököt festhettek, lámpást készíthettek. Később, a sötétedés beálltával egy éjszakai tanösvénytúrán vehettek részt a jelenlévők (4 tanösvénytúrát szerveztünk egymás után).

Bővebben >>     

2013.11.07.

Márton-napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással ünnepelt nap.
Ha Ön is részese szeretne lenni ennek a fantasztikus ünnepnek látogasson el hozzánk és vegyen részt családjával 2013.11.09-én SZOMBATON 14:00-tól a Fekete István Oktatóközpontban!

Részletes program:
- Kézműves foglalkozás: 14:00-17:00
- Készítsd el Ludas Matyit
- Varrjunk Libát
- Készíts Márton napi dekorációt
- Mesék Márton- napra 15:00-15:30
- Legyél te Ludas Matyi! 15:30-17:00
- Liba keresés a Véderdőben! 17:00-18:00
- Lámpás felvonulás! 18:00-19:00
- Játszóház: 14:00-17:00 300.-Ft/ fő/ félóra

2013.11.05.

Pályázatírói kurzuson és kézműves programon vettek részt a helyi termék-képzés résztvevői

Október 26-án a képzés keretében a helyi termékekhez kapcsolódó támogatási rendszerekről, pályázati lehetőségekről, ezen belül az EMVA-források és a LEADER-program jellemzőiről esett szó Tugyi Erzsébet pályázati tanácsadó előadásában. A résztvevők a pályázatírási alapismeretek elsajátítása, a projektdokumentáció-összeállítás lépéseinek megismerése mellett segítséget kaptak saját projektötleteik lehetséges megvalósításához, a jövőbeni sikeres pályázáshoz is.

Bővebben >>     

2013.11.01.

Képzési program helyi termelők és termékeik piacra jutási esélyeinek javításáért

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a helyi termékek, értékesítéséhez, marketingjéhez kapcsolódó 120 órás képzést szervez a térségi helyi termékek fejlesztése, menedzselése, értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében. Az oktatás lebonyolítására napi 8 órában történik, 2013. november 28.-tól december 19.-ig. A képzésen való részvétel ingyenes, a program sikeres elvégzéséről tanúsítványt kapnak a hallgatók.

Bővebben >>     

2013.10.31.

Befejeződött a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól pályázat

Mint már hírt adtunk 2012-ben, társszervezetünk a Herman Ottó Természetvédő Kör támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán 5 Tisza-menti település (Törökszentmiklós, Tiszapüspöki, Csataszög, Kőtelek és Nagykörű) illegális hulladéklerakóinak felderítésére, felszámolására valamint az itt élők szemléletformálására.

Bővebben >>     

2013.10.30.

BE-NATUR záró konferencia, Carovigno

Szeptember elején a dél-olaszországi Carovignoban került megrendezésre a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) keretén beül támogatott és a Natura 2000 hálózat keretébe tartozó területek és fajok kezelésének javítását célzó nemzetköz együttműködési program, a BE-NATUR projekt záró szakmai és koordinációs találkozójára.
Igaz a projekt 2013. január végével zárul, koordinációs és szakmai szempontból indokoltabb volt a találkozót a program utolsó periódusának félidejére időzíteni.

Bővebben >>     

2013.10.29.

2013. október 18.-án megrendezésre került a
Fekete István Oktatóközpontban a
Purina sertéstakarmányozási értekezlet

Az értekezlet keretében 2 új terméket mutattak be a Purina munkatársai. A rendezvényen több helyi termelő is részt vett.

Bővebben >>     

2013.10.28.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt
2013. október 31.-én este a Fekete István Oktatóközpontban megrendezésre kerülő
Halloween kézműves Partyra!

 

 

 

 

 

2013.10.24.

Sikeres a helyi termék-képzés

A Herman Ottó Természetvédő Kör szervezésében 2013 októberétől Helyi termék-képzés zajlik a LEADER-program támogatásával. A képzésen 15 hallgató vesz részt, akik a 120 órás oktatás keretében megismerkedhetnek a helyi termékek lokális gazdaságban betöltött szerepével, előállításuk folyamataival és értékesítésük lehetőségeivel. A nyolc héten át hétvégi napokon lebonyolított oktatási program során az elméleti ismereteket a témában jártas szakemberektől sajátíthatják el a hallgatók, míg a gyakorlati tapasztalat megszerzését tanulmányi kirándulások segítik.

Bővebben >>     

2013.10.22.

Börtönbüntetést a ragadozómadár-mérgezőknek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megbízásából, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett közvélemény kutatást a felnőtt lakosság körében. A mintegy 1200 fő személyes megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a lakosság egyharmada börtönbüntetést is kiszabna a ragadozómadár-mérgezőkre. A hírrel kapcsolatban bővebb információkat tudhatnak meg a "Bővebben" linkre kattintva.

Bővebben >>

2013.10.16.

Tisztelt állattartók!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az október 18-án 18:00-tól tartandó sertéstakarmányozási értekezletre, melyet a PURINA munkatársai tartanak a Fekete István Oktatóközpontban.

Bővebben >>     

2013.10.14.

Sajtóközlemény

Infrastruktúra-fejlesztéssel a Beklen Alapítvány környezeti nevelési programjainak megvalósításáért, családbarát szolgáltatásainak javításáért
A Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-5.1.3-11 - A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című felhívásra 2011. novemberében pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. március 22-én kelt támogató levelében értesítette a Beklen Alapítványt arról, hogy fejlesztési projektjét 16 093 160 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.


Bővebben >>     

2013.10.04.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Október 3, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Nagykörűi Befőzés Napja 2013 (Nagykörű), ahol 2013. október 5-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével különböző helyszíneken várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Bővebben >>     

2013.10.03.

Civilek éjszakája

Nagyszámú érdeklődő vett részt a Civilek éjszakája című rendezvényen, melyet a Fekete István Oktatóközpontban rendeztünk meg.
A rendezvény keretében több program is megrendezésre került. Az est folyamán ki lehetett próbálni a mezítlábas tanösvényt, és lehetőség volt betekintést nyerni a csillagászat rejtelmeibe is.

Bővebben >>     

2013.10.01.

Kedves Túrkeveiek!

 A madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére minden év október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, melyhez Magyarország 1992-ben csatlakozott.
  Az akció legfontosabb célja, hogy minél több emberrel ismertessék meg a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységét. Ebben az évben a Fekete István Oktatóközpont is csatlakozik programkínálatával ehhez a kezdeményezéshez.
   Ezért
2013.10.05-én szombaton Madármegfigyelési napot hirdet, játékos programokkal a természetben.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2013.09.24.

Kedves Civilek!

2013. SZEPTEMBER 28-án a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület már negyedszer rendezi meg a CIVILEK ÉJSZAKÁJA eseményt, az összefogás erejéből, nonprofit módon. Célja, hogy láthatóvá tegye ezeket a szervezeteket, megismertesse munkájukat az emberekkel, a társadalommal, akik gyakran nem is tudják, mennyi mindenben kaphatnak tőlük segítséget. Ebben az évben a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott ehhez a nagyszerű eseményhez. Látogassanak el hozzánk, vegyenek részt izgalmas programjainkon és legfőképp ismerjék meg a NIMFEA munkáját!

 

2013.09.20.

Komplex egészségmegőrző programok a Fekete István Oktatóközpontban

Az egészséges életmód igénye mind gyakrabban jelentkezik a társadalmunkban, miközben a fejlődő orvostudomány eredményeinek következtében az átlagosan várható élettartam folyamatosan növekszik. Ennek a látszólagos kettőségnek az az oka, hogy a felgyorsult életvitelünk egyre kevesebb lehetőséget ad a szervezetünk regenerálódásához és az egészségünk megőrzéséhez. Manapság mind gyakrabban hallunk olyan fogalmakat, amelyek korábban nem fordultak elő, ilyen például a civilizációs betegség is.

Bővebben >>     

2013.09.13.

Nemzetközi fotópályázat - Fotózd le Európa energia-jövőjét!

Ragadj kamerát és küldj fotót arról, hogyan látod Európa energia-jövőjét 2050-ben!
A legjobb fotókat Brüsszelben forgalmas helyen kiállítjuk, és a nemzetközi nyertes, valamint a legjobb magyar fotó és a közönségdíjas magyar fotó készítője is értékes díjat kap!
Díjak:
- A nemzetközi díj nyertese: 1000 euró értékű, fotófelszerelésre költhető utalvány
- A legjobb magyar fotó díja: 200 000 Ft értékű Extreme Digital utalvány
- Magyarországi közönségdíjas: 100 000 Ft értékű Extreme Digital utalvány
- A legjobb fotók felhasználásával nemzetközi kiállítás Brüsszelben
A fotók

beküldésének határideje: 2013. szeptember 22.
A pályázat szabályai, letölthető jelentkezési lap és egyéb infók: http://www.mtvsz.hu/fotozd_le_europa_energia_jovojet     

2013.09.06.

Helyi termék-képzés Túrkevén!

A Herman Ottó Természetvédő Kör a helyi termékek előállításához, értékesítéséhez, marketingjéhez kapcsolódó 120 órás képzést szervez a térségi helyi termékek fejlesztése, menedzselése, értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében. Az oktatás lebonyolítására hétvégi napokon kerül sor. A képzésen való részvétel ingyenes, a program sikeres elvégzéséről tanúsítványt kapnak a hallgatók. További információ és jelentkezés: 2013. szeptember 20-ig a kepzes'kukac'hotek.hu email-címen vagy az 56/361-505 telefonszámon. A regisztráció - a rendelkezésre álló helyek kimerüléséig - a jelentkezés sorrendjében történik.

Bővebben >>     

2013.09.05.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Szeptember 4, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét.
A turné következő állomása a Túrkeve Város Napja (Túrkeve), ahol 2013. szeptember 6-8. között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével különböző helyszíneken várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Bővebben >>     

2013.09.02.

Részt vettünk a Virágzó Vidékünk Roadshow-n

Kisújszálláson, a Szabadság téren folytatódott a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató országos rendezvénysorozat, a Virágzó Vidékünk Roadshow. A rendezvényen egyesületünk is részt vett, az általa és partnerei által a Fekete István Oktatóközpontban megvalósított fejlesztések és a megvalósult pályázatok bemutatásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Bővebben >>     

2013.08.31.

Ingyenes tábor volt a Herman Ottó Természetvédő Körnél!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is segítséget nyújtott a Herman Ottó Természetvédő Kör "Földünk-Világunk" táborához, amelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatott. Kollégáink több esetben vezettek tanösvénytúrát a táborban résztvevő gyermekeknek, valamint az előadások, bemutatók szervezésében is részt vettek.

Bővebben >>     

2013.08.30.

Sajtóközlemény

A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-5.1.3-11 - A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című konstrukció támogatásával című felhívásra 2011. augusztusában pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. április 16-án kelt támogató levelében értesítette a Nimfea Egyesületet arról, hogy fejlesztési projektjét 28.605.630 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.


Bővebben >>     

2013.08.30.

Sajtóközlemény

Kiadja: Magyar Természetvédok Szövetsége Fokozódó éghajlatváltozás - csökkeno biológiai sokféleség A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédok Szövetsége. Az idei száraz nyár és a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élovilág sokszínuségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelosségére.


Bővebben >>     

2013.08.29.

Összefoglaló az önkéntes napról

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntes napja 2013. 08.24-én került megszervezésre egyrészt a Fekete István Oktatóközpontban (az egyesületünk központja), másrészt pedig egy külső helyszínen (Túrkeddi szőlőben).

 


Bővebben >>     

2013.08.27.

2013. augusztus 30-án vár mindenkit szeretettel a Fekete István Oktatóközpont!

 

 

 

 

 

 

2013.08.22.

Családi hétvégék a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Várunk mindenkit szeretettel egy újabb jó hangulatú pénteki programra!

 

 

 

2013.08.21.

Felhívás Önkéntes napra!

2013. augusztus 24-én várjuk szeretettel az önkénteskedni vágyókat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központjában az Erdőszél u. 1. szám alatt.
Az önkéntes munkával segíted a természet védelmét, a hagyományok ápolását, ráadásul egy jó hangulatú nap után még egy közös főzés is a program része.
A kisebbeknek játszótér használati lehetőség.
Ismerj meg jobban minket, légy önkéntes!

Bővebben >>     

2013.08.15.

Családi hétvégék a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel minden szombaton és vasárnap 12:00-20:00-ig!

 

 

 

2013.08.13.

Szeretettel várunk mindenkit augusztus 16-án, pénteken 14 órától a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Programok:

- Játszóház

- Trambulin

- Gyöngyfűzés

- Hajfonás

- Lufihajtogatás

- Batikolás: Hozz egy fehér pólót és alakítsd át!

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013. évi nyári táborai FRISSÜLT!

1. Ismerjük meg Túrkevét és környékét kerékpáros tábor

Városunk és környékének megismerése kerékpárral

Időpont: 2013. június 24-28 (H-P)

2. Keve hagyományőrző napközis tábor

A magyarság történetek megismerése, hagyományos honfoglalás-kori életmódok és ételek, kézművesség

Időpont: 2013. július 8-12 (H-P)

3. Ismerjük meg Túrkevét és környékét kerékpáros tábor

Városunk és környékének megismerése kerékpárral

Időpont: 2013. július 15-19 (H-P)

4. Nimród vadász-horgász tábor

Ismerkedés a vadászat és a horgászat rejtelmeivel

Időpont: 2013. július 24-26

5. "Tíz kicsi ujj" napközis kézműves tábor

Megismerkedés a hagyományos kézműves termékek előállításának technikáival

Időpont: 2013. július 29 - augusztus 2. (H-P)

6. Földünk-Világunk Természetismereti napközis tábor

A természet működésének átfogó megismerése, szabadban történő túrázással

Időpont: 2013. augusztus 5-9 (H-P)

7. "Te se maradj ki!" tábor

Élményszerű ismeretszerzés, tudásbővítés gyakorlati elemekkel.

Időpont: 2013. augusztus 12-16 (H-P)

Szeretettel várunk minden táborozni vágyó gyermeket!

8. "Equus" napközis lovastábor

Helyi természeti és kulturális értékek megismerése, egészség és környezettudatos életre nevelés

Időpont: 2013. augusztus 12-16 (H-P)

Előreláthatólag elmarad!

Szeretettel várunk minden táborozni vágyó gyermeket!

 

Bővebben >>     

2013.08.08.

Válogatás "A mi gólyánk" rajzversenyre beküldött képekből

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén tavasszal meghirdetett "A mi gólyánk" rajzpályázatára több, mint 600 pályamű érkezett, melyekből csokorba szedtünk néhányat - a teljesség igénye nélkül.

 

Bővebben >>     

2013.08.08.

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülők!

A Fekete István Oktatóközpont új szolgáltatást nyújt az érdeklődők számára!

 

 

 


Bővebben >>     

2013.08.05.

 

Tökéletes szórakozási lehetőség gyermekének!

Vegyenek részt a programokon és nyerjenek egy félórás ajándékutalványt a játszóházunkba!

 

 


Bővebben >>     

2013.07.23.

Július 21. Aratónap

Régmúltat idéző esemény volt az a verőfényes vasárnap, amely sok évtized után ránk köszöntött. A kézi aratást szerettük volna felidézni, a magunk és a túrkevei emberek számára. Oly régen látott már ilyet az a szárazságtól roppanó búzakalász, hogy sarlóval és kaszával vegyék el a rövidke életét. Nagyon régen látott a Lógó-kert is annyi embert, akik érdeklődéssel figyelték az aratás minden mozdulatát. Két aratóbanda kezdett az aratásnak, nagyon-nagy buzdító táborral a háttérben. Bájos műsorral köszöntötték a nézőket az óvodások, majd a megfelelő hangulatról a helyi Vadvirág és a Madarász Károly népdalkör gondoskodott. Műsorukat az Ahhozképest Népzenei Együttes fogta össze, és szolgáltatott alapot az Egres Kis Lajos néptánc csoport fergeteges blokkjának.

Bővebben >>     

2013.07.23.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevők körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő magánszemélyek véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, a lakossági igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

 

Bővebben >>     

2013.07.23.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, az intézmények igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.07.22.

 

A Fekete István Oktatóközpont július 26-án pénteken gyerekprogramot szervez.

 

Várunk Téged is szeretettel!

Bővebben >>     

2013.07.19.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Július 19, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Nagykörűi Búcsú (Nagykörű), ahol 2013. július 21-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.07.18.

Kedves Gyerekek!

 

A Fekete István Oktatóközpont pénteken ismét akciónapot szervez a gyerekeknek, melyre szeretettel meghívunk minden érdeklődőt.


Bővebben >>     

2013.07.16.

Nagy sikere volt a Fekete István Oktatóközpontban megrendezett akciónapnak, amely 2013.07.12.-én délután került megrendezésre.

Az akciónap keretében különböző programokon vehettek részt a gyerekek. Ékszereket készítettek, kincset kerestek az erdőben, ügyességi játékokon vettek részt. Az itt elkészített és kiérdemelt ajándékokat haza is viehették.

További akciós napok július hónapban:

  2013.07.19.

  2013.07.26.

Bővebben >>     

2013.07.15.

Túrkevei aratóünnep a Lógó-kertben 2013. július 21-én

Az Alsó-Berettyó-melléki Tájgazdalkodási és Vidékfejlesztési Kft. mint a Túrkevei Tájrehabilitációs Program megvalósítója az aratási hagyományok felelevenítése céljából szeretné felidézni Túrkevén az egykori aratások hangulatát, azok hagyományait. 2013. július 21-én, a túrkevei Lógó-kertben (Keletújvárosból a Hímesdi út felé tartó földútról az első földút balra) tartja szerény rendezvényét, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár!

Bővebben >>     

2013.07.11.

Sajtóközlemény - A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. Július 11, Túrkeve - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Szentmiklósi Napok (Törökszentmiklós), ahol 2013. július 13-án a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.07.09.

Szeretettel várunk mindenkit július 12-én, pénteken 14 órától a Fekete István Oktatóközpontban!

 

Programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt:

- Tanösvénytúra szakvezetéssel

- Gyöngyfűzés

- Játszóház

- Ügyességi játékok

- Kincskeresés a véderdőben

- Trambulin

Részletes program

 

2013.07.04.

Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program éves konferenciája

A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (South East Europe Transnational Cooperation Programme - SEE) éves konferenciája Bukarestben került megrendezésre június 19-én "Délkelet-európai eredmények a térség új programjainak tükrében" címmel. A 400 résztvevővel zajló konferencia, melyen a projektpartnerek mellett az Európai Bizottság képviselői, térségi döntéshozók, szakértők, projektfejlesztők, valamint nemzetközi szervezetek és a tudomány képviselői voltak jelen, a SEE program eddig felhalmozódott tapasztalatait tette hozzáférhetővé a projektpartnerek, valamint a két új régiós program (Duna; Dél-Kelet Átjáró) előkészítésén dolgozó döntéshozók számára

Bővebben >>     

2013.07.01.

Vedd, védd és vidd a helyit! – megnyílt a Kevi Portéka webáruház

A túrkevei Herman Ottó Természetvédő Kör kezdeményezése nyomán új, a térségi kézműves termékek értékesítését, népszerűsítését segítő webáruház nyitotta meg kapuit a közelmúltban. A helyi termékek internetes kereskedelmét szolgáló honlap pályázati támogatással jött létre, és része annak a törekvésnek, amely több túrkevei civil szervezet és vállalkozás összefogásával valósul meg a helyi termékek piacra jutásának segítése érdekében. Az összefogás eredményeképpen a most megnyílt webbolt mellett hamarosan a volt tejcsarnok épületében kialakított helyi termék boltban is találkozhatunk jó minőségű, Túrkeve térségében előállított kézműves árukkal, egészséges helyi élelmiszerekkel, lekvárokkal, mézzel és gyógynövényalapú termékekkel.

Bővebben >>     

2013.06.25.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevők körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő magánszemélyek véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, a lakossági igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.06.25.

Elégedettségmérő kérdőív a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények körében

Célunk a környezeti tanácsadást igénybe vevő intézmények véleményének összegyűjtése és kiértékelése, ennek eredményeképpen a tanácsadás színvonalának emelése, az intézmények igények szélesebb körű kiszolgálása. Kérjük töltse ki kérdőívünket!

Bővebben >>     

2013.06.24.

Jogsértési eljárás indult a farkasvadászat miatt

Az Európai Bizottság a múlt héten tájékoztatta egyesületünket, hogy 2013. május 30-i döntése értelmében jogsértési eljárást kezdeményez a Szlovák Köztársaság ellen az ott folyó farkasvadászat miatt. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország) még 2011-ben nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz, amelyben kifogásoltuk a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát.

Bővebben >>     

2013.06.23.

Sajtóközlemény - Nulla Hulladék Turnét indítanak a civilek

2013. május 31., Budapest - A Humusz Szövetség és tagszervezetei az országos Nulla Hulladék Turnén, harminc fesztiválhelyszínen várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat. A Humusz Szövetség civil szervezetek tömörüléseként tizennyolc éve képviseli a hulladékmegelőzés ügyét. A Szövetség Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja. A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Bővebben >>     

2013.06.18.

"A mi gólyánk" rajzverseny eredményei

Szolgálati közlemény Amint arról már hírt adunk, a madarak és fák napján, május 11-én kihirdettük "A mi gólyánk" rajzverseny nyerteseit. Akik nem tudtak személyesen jelen lenni a díjátadón, azoknak postán küldtük el a csomagot. Sajnos volt néhány olyan rajz, amelynek a készítőjét nem tudtuk elérni.

 

Bővebben >>     

2013.06.18.

Lezárult az internetes gólyás vetélkedő

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a gólyával kapcsolatos internetes vetélkedőben, és beküldte a válaszokat.

A két forduló végeztével a pontszámok az alábbiak szerint alakultak az egyes osztályokban.

Bővebben >>     

2013.06.03.

Sajtóközlemény

A Gyógyfürdő Nonprofit Közhasznú Kft. az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett ÉAOP-2.1.1/A.I-12 - Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című felhívásra 2012. októberében pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. december 21-én kelt támogató levelében értesítette a Gyógyfürdő Kft-t arról, hogy fejlesztési projektjét 110 546 614,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Bővebben >>     

2013.05.31.

Elindult gólyamentő szolgáltatásunk!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gólyamentő szolgáltatása és gólyarehabilitációs állomása nyitva áll a sérült és legyengült gólyák előtt. Ha segítségre szoruló madarat lát, keresse egyesületünk munkatársait! A BE-NATUR program keretében elkészült fehérgólya-védelmi akcióterv a fehér gólyát veszélyeztető egyik legfontosabb tényezőként azonosította a lakott területeken belüli kisfeszültségű vezetékeket (ezek villanyoszlopain szívesen fészkelnek a gólyák), valamint a külterületen a középfeszültségű vezetékeket - ezeken egy évben akár több ezer gólya esik áldozatul.

Bővebben >>     

2013.05.30.

Be-Natur találkozó a Duna-deltában

A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program által támogatott Be-Natur projekt egyik román partnerszervezete adott otthont a projekt soron következő szakmai és koordinációs találkozójának. A Duna-delta Nemzeti Kutató-Fejlesztő Intézet munkatársai a "Duna-delta fővárosában", Tulceában fogadták a hét országból érkező résztvevőket. A találkozó célja a projekt eddigi eredményeinek áttekintése volt.

Bővebben >>     

2013.05.23.

Műfészek kihelyezés a Fekete István Oktatóközpont területén

A hét folyamán munkatársaink abban a reményben helyeztek el egy műfészket a Fekete István Oktatóközpont területén, hogy az majd tavasszal egy gólyapár potenciális fészkelőhelyéül fog szolgálni. Eme tevékenységünk modellértékű és kísérleti jellegű, kutatási, adatgyűjtési és monitorozási célokat is szolgál. A műfészek kihelyezés által lehetőségünk nyílik a gólyák életmódjának tanulmányozására. A gólyafészkek tipikus szemléltető példái az olyan, populációk között létrejövő kapcsolatoknak, mint pl. a kommenzalizmus (magyarul asztalközösség), mely az egyik fél számára előnyös, a másik számára közömbös. Erre nagyon jó példa a gólyák és a fészkeikbe telepedő verebek kapcsolata, amikor is a gólyafészekbe telepedő verebek kedvező táplálkozási lehetőségekhez jutnak a gólyafészek oldalán, anélkül, hogy a gólyák életét ezzel befolyásolnák.

Bővebben >>     

2013.05.17.

Fehér gólya mentése
2013. május 15.-én telefonos megkeresés érkezett a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez, hogy Túrkeve határában a Hímesdi laposon egy lógó szárnyú fehér gólyát találtak, de nem tudják megfogni. Kollegáink még aznap délelőtt kimentek a megjelölt helyszínre, és a leírás alapján meg is találták a gólyát. Pár perc alatt sikerült befogni, majd beszállították a Fekete István Oktatóközpont területén működő gólyamentő központ egyik üresen álló röpdéjébe.

Bővebben >>     

2013.05.16.

A fehér gólya védelme a Hajdúságban

A BE-NATUR program keretében a Hajdúságban is számos gyakorlati természetvédelmi beavatkozásra került sor a gólyák védelmében.

Ezeket is bemutatja a most elkészült kisfilm, amelyben többek között megtekinthetjük a 2013. márciusi havazásban fészkükön fagyoskodó gólyákat, gólyakosár-fonási ismeretekre is szert tehetünk és betekinthetünk a hortobágyi Madárkórház gólyamentő tevékenységébe is.

Bővebben >>     

2013.05.13.

Madarak és fák napja Túrkevén

Minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szombati rendezvénye ebből az alkalomból, a Be-Natur programhoz kapcsolódóan elsősorban a gólyákról emlékezett meg. A programot a túrkevei Korda kórus nyitotta meg. A Dr. Nánási Lajos úti óvoda csoportja további dalokkal, mondókákkal, népi játékokkal egészítette ki a repertoárt - bebizonyosodott, hogy a magyar hagyományok szinte kimeríthetetlenek a gólyával kapcsolatban. A tartalmas műsor után A mi gólyánk című rajzverseny eredményhirdetése következett.

Bővebben >>     

2013.05.13.

ÉV FÁJA VERSENY 2013
2013-ban május 10-én, a Madarak és Fák Napján indul az Év Fája verseny, melyre különleges történetek kíséretében várja a nevezéseket az Ökotárs Alapítvány. A verseny keretében ugyanis nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt amelyik a jelölőknek, a körülötte élőknek valamiért fontos, s ez leginkább a fáról elmesélt történetből derülhet ki.

Bővebben >>     

2013.05.07.

MADARAK ÉS FÁK NAPJA
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel meghív minden érdeklődőt 2013. május 11-én a túrkevei Fekete István Oktatóközpontba a Madarak és fák napja alkalmából rendezett egész napos rendezvényére. Az oktatóközpont és a játszótér reggel 9 órától délután 4-ig várja a látogatókat.

Szeretettel várunk mindenkit!

Bővebben >>     

2013.05.07.

Családi majális
 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett a túrkevei családi majális programkínálatának színesítésében. Ebben az évben a majális helyszíne a túrkevei strand volt, és az idő is kedvezett a résztvevőknek, így különösen jól sikerült az egész napos rendezvény. A program motoros és kerékpáros felvonulással kezdődött, a sort a májusfával gazdagon díszített traktor vezette fel, és részt vettek lovaskocsik is.

Bővebben >>     

2013.05.07.

Éljen a Nappal!
 Május 5. és 12. között idén is arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának célja, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Bővebben >>     

2013.05.06.

Vedd, védd és vidd a helyit!
 A Herman Ottó Természetvédő Kör megnyitotta a Kevi Portéka webáruházat, ahol Túrkevén és környékén élő kézműves mesterek termékei kaphatóak. A későbbiek során helyben előállított bioélelmiszerekkel és egyéb helyi termékekkel kívánjuk bővíteni kínálatunkat, melyhez várjuk térségi kézművesek, helyi termék előállítók, őstermelők jelentkezését!

Bővebben >>     

2013.04.29.

Kedves Gyerekek!
  A gólyás meseíró pályázat beadási határideje május 3-án lejár.
Egyszerű, rövid történetekkel is lehet pályázni.

 

Minden kis tanulót biztatunk, ne féljenek a feladattól, hiszen a gyermeki fantázia rendkívül gazdag.

 

Szeretettel várjuk még az alkotásokat!     

2013.04.28.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egyik nemzetközi programjának lebonyolításához programasszisztensi munkakörbe felsőfokú angol nyelvtudással azonnali munkakezdéssel munkatársat keres túrkevei munkavégzésre!

Haladó szintű számítástechnikai felhasználói ismeretek szükségesek.

Csak komoly, hosszú távra munkát keresők érdeklődését várjuk!

Bővebben >>     

2013.04.25.

Motiva koncert a Kevi Juhászfesztiválon
A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep megrendezésére - a magas belvízszint miatt - az idén sajnos nem kerül sor, viszont a tervezett Motiva-koncert nem marad el: a zenekar a Nimfea Természetvédelmi Egyesület meghívására a Kevi Juhászfesztivál nagyszínpadán lép fel 2013. május 18-án (szombaton), 18 órai kezdettel. Szeretettel várjuk az autentikus hangzásvilág rajongóit!

Bővebben >>     

2013.04.25.

Kenuval a tisztább Tisza-tóért
"Negatív hulladék kibocsátású" vízitúráját a korábbi magas vízállás miatt május 1-re halasztotta a Békatutaj Egyesület. A Föld Napja alkalmából megrendezett esemény célja a Tisza-tó tisztábbá varázsolása, és a környezettudatosság növelése. Sajnos szemét mindig, mindenhol akad, és - bár sokan dolgoznak a tó tisztán tartásért - Magyarország egyik legjelentősebb ökoturisztikai célpontja, a Tisza-tó sem kivétel ez alól.

Bővebben >>     

2013.04.24.

Kerékpártúra április 27. 10- 15 óra


Április 27-én 10 órától "Balogh János kerékpáros emléktúrát" szervezünk Ecsegpusztára.

Szeretettel várjuk a szabad levegőre, mozgásra, természetbe vágyókat!

Bővebben >>     

2013.04.18.

A fehér gólyáról szóló internetes vetélkedőnk
1. fordulója lezárult.

A versenyben résztvevő gyerekek nagyon körültekintően oldották meg a feladatokat, látszik, hogy utánanéztek a kérdéseknek, sok időt áldoztak a helyes válaszok megtalálására. Nagyon örülünk a szép munkáknak, hasznos ismereteket szereztek így a tanulók a gólyákról. Köszönjük a beküldött feladatlapokat!

Bővebben >>     

2013.04.16.

FOLYTATÓDIK A VETÉLKEDŐ!
Megjelent a második feladatsor!

A feladatsor elküldési határideje: 2013.05.10.
Kérjük a résztvevőket, csak élő e-mail címet adjanak meg, mert az információk, esetleges hírek, eredmények a megadott e-mail címre lesznek elküldve!

 

Bővebben >>     

2013.04.16.

Nagyszalontát is elérte a mérgezési hullám

Újabb ragadozómadár-mérgezési hullám vette kezdetét hazánkban. Ezek az esetek sajnos nem kizárólag hazánkat sújtják. A minap a Milvus Csoport szakemberei is mérgezett madarakra bukkantak Nagyszalonta határában. A témával kapcsolatban részletesebb információk érhetők el a greenfo internetes felületen: http://greenfo.hu/hirek/2013/04/15/nemcsak-mi-mergezzuk-ragadozo-madarainkat

Bővebben >>

2013.04.15.

Kerékpártúrák
Végre beköszöntött a tavasz!
Április 20-án 10 órától 15-ig a Balai híd környékére látogatunk el, s ha az időjárás, s a földút engedi, Terehalomra.

Április 27. 10- 15 óra Balogh János emléktúra Ecsegpusztára

Szeretettel várjuk a szabad levegőre, mozgásra, természetbe vágyókat!

Bővebben >>     

2013.04.15.

Föld napi rendezvény
Április 19-én (pénteken) 14 30-tól a Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Ecsegi u 22. ) Kézművesházában Föld napi rendezvényt tartunk.. Környezetvédelem témában helyi általános- és középiskolásoknak meghirdetett színdarabíró pályázat díjátadása, illetve: Kőzetek ásványok kiállításunk megnyitója lesz a program.

Mindenkit szeretettel vár a Nimfea Természetvédelmi Egyesület!

Bővebben >>     

2013.04.12.

Fehér gólya országos természetvédelmi kezelési tervének véleményezési lehetősége

A Be-Natur program keretében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel partnerségben elkészítette a fehér gólya (Ciconia ciconia) természetvédelmi kezelési tervének javaslatát, amelyet ezúton szakmai véleményezésre bocsátunk. Május 24-ig lehetséges az anyag szakmai véleményezése, a beérkező javaslatok befogadásáról a tervet készítő szakemberek és a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai május 27-30 között döntenek közös tanácskozás során.

Bővebben >>     

2013.04.12.

Újra itt a mérgezések időszaka

Beköszöntött a tavasz, amivel együtt sajnos ismét beindult a ragadozómadár-mérgezési hullám. Sajnálatos módon napjainkban találkozni olyan esetekkel, amikor bizonyos, vadászatban érdekelt személyek állnak a mérgezések mögött (előfordul, hogy egyes apróvaddal táplálkozó ragadozók ellen irányulnak ezek a bűncselekmények). A HOTEK által koordinált, "Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" elnevezésű program egyik célkitűzése a vadászok természetvédelmi érzékenységének növelése, általános ismeretterjesztési tevékenység az ilyen és ehhez hasonló cselekmények megakadályozása érdekében.

2013.04.10.

Előadások a fehér gólyáról
  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai az elmúlt hónapban több iskolát, óvodai csoportot látogattak meg, és előadásokat tartottak nekik a fehér gólyáról, szokásairól, élőhelyeiről és kulturális jelentőségéről. Az előadások legfőbb célja az ismeretterjesztés mellett a környezettudatosság és a körülöttünk élő állatokkal szembeni figyelmesség kialakítása, támogatása. Egyesületünk a tavasz és a nyár folyamán további hasonló előadásokkal és programokkal fogja az általános- és középiskolásokhoz közelebb hozni a gólyákat és az élővilágot.

Bővebben >>     

2013.04.09.

FELHÍVÁS
Április 10-én (szerdán) 17 órától a Nemzetközi rákellenes világnap alkalmából hívjuk a város lakosságát egy kis előadásra, kötetlen beszélgetésre, filmvetítésre: a génmódosított növények kockázatai témában.

A rendezvény házigazdája Szász Béla munkatársunk.

Felnőttek és középiskolás diákok megjelenésére számítunk.

 

Bővebben >>     

2013.04.09.

Internetes vetélkedő a fehér gólyáról 1. forduló

Kedves Gyerekek!
A fehér gólyás internetes vetélkedő beadási határidejét meghosszabbítottuk.

A megoldásokat április 15-ig várjuk.

 

Bővebben >>     

2013.04.08.

Gólyafelmérés középiskolásoknak
 Vedd számba településed gólyafészkeit, gólyaállományát! Térképezd fel, hol vannak fészkek, melyikbe költöztek be ismét!
A fészeképítés, javítás munkálatait jegyezd le! Hogyan alakul a szaporulat? Ha van elég szabadidőd, s kedved, figyeld meg, hova járnak táplálékot keresni, mit visznek fiókáiknak! A kicsinyeik fejlődését is kövesd! Megfigyeléseidet jegyezd fel, s ezekről készíts beszámolót! Június 25-ig várjuk ezeket a tanulmányokat. Értékes adataitokat nyilvánosságra fogjuk hozni, s természetesen jutalmazzuk munkátokat!

Bővebben >>     

2013.04.05.

Digitális képgyűjtemény a Kárpát-medence élővilágából
  A Kárpát-medence élővilága rendkívül gazdag, de veszélyeztetett.
Ezért Dr. Hamar József ökológus, a szolnoki Tisza Klub vezetője, fotogén fajcsoportokból álló, non-profit képgyűjteményt hozott létre, melyben egyesületünk tagjainak fotói is megtalálhatóak.
  A tematikus képgyűjtemény szakemberek és laikusok számára egyaránt segítséget ad a fajok ismeretéhez, és azok meghatározását is könnyíti.

Bővebben >>     

2013.04.04.

Kedves Gyerekek!
  A gólya az a madár, amelyik a legközelebb áll a magyar emberek szívéhez.

Ezért nagyon sok művészeti alkotás is született róla.
Szeretnénk, ha ezeket felkutatnátok, összegyűjtenétek.
  Lehet regény, vers, mese, történet, népdal, zenei mű, festmény, színdarab, film stb.
Kérjük nevezd meg a mű szerzőjét, forrását is!

 

Beadási határidő: május 31.
Minden munkát jutalmazunk.

 

 

Bővebben >>     

2013.04.04.

Kedves Gyerekek!
  Meseíró pályázatot hirdetünk számotokra. Szeretnénk, ha kitalálnátok olyan mesét, történetet, ami gólyáról szól. Minden munkát jutalmazni fogunk. Külön értékeljük a 3-4. osztályosok, 5-6., ill. 7-8-os tanulók munkáit. Középiskolások pedig szeretnénk, ha interjút készítenének gólyával. Beadási határidő : május 3. Eredményhirdetés, jutalmazás:május 11. Madarak és fák napja rendezvénye.

Bővebben >>     

2013.04.03.

Petőfisek a Kézművesházban
 A Petőfi Sándor általános Iskola 2. osztályosai Hajósné Bornemissza Edit vezetésével, kézműves foglalkozáson a Herman Ottó Természetvédő Kör Kézművesházában is készülődtek a húsvéti ünnepekre. A gyerekek lelkesen díszítgették kifújt tojásaikat írókával. A viasszal próbálkoztak hagyományos népi motívumokat is rajzolni, de sok egyedi alkotás is született.

Bővebben >>     

2013.04.02.

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS
 Március 12-én délután a Kaszap Nagy István Református általános Iskola 2. osztályosainak egy csoportja hagyományos tojásdíszítési technikákkal ismerkedett a Herman Ottó Természetvédő Kör Kézművesházában.  A csoportot Puskásné Túri Ildikó kísérte. A gyermekek berzseléssel (levélrátéttel), s hagyományos hagymahéjas festéssel készítettek húsvéti tojást. Írókázással hagyományos népi motívumokat igyekeztek tojásaikra varázsolni a csemeték.

Bővebben >>     

2013.04.02.

Stratégiai megállapodás az Alkony vadászmagazinnal

A Herman Ottó Természetvédő Kör stratégiai megállapodást kötött az Alkony vadászmagazinnal a HOTEK által koordinált, ,,Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében" elnevezésű program kapcsán. A magazin vállalta, hogy segíti a programmal kapcsolatos témák- legyen akár vadgazdálkodási akár természetvédelmi - megjelenését, népszerűsítését.

 

2013.03.28.

Vízimadarak és vízivadak védelme 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület több alkalommal is részt vett a túrkevei társasvadászatokon, ahol ismertette a vadászatra jogosultakkal, hogy milyen fontos, hogy a védett ragadozómadarakat, illetve a védett réce és lúd fajokat ne lőjék ki. A látogatások ideje alatt több brosúra, határozó és plakát lett szétosztva a vadászok között. A vadászok nagy érdeklődéssel fogadták és lapozgatták a brosúrákat, határozókat.

Bővebben >>     

2013.03.27.

A Herman Ottó Természetvédő Kör a Zöld OT-n

Idén 23. alkalommal került megrendezésre a Természet- és Környezetvédő Szervezetek Országos Találkozója, a Zöld OT, melyen a Herman Ottó Természetvédő Kör is képviseltette magát. 2013. március 21-24. között, Gödöllőn került megrendezésre a 23. Zöld OT, melyen a Herman Ottó Természetvédő Kör a „vadászatra jogosultak és természetvédők élőhelyvédelmi- és fejlesztési együttműködésének megvalósítása érdekében” szakmai természetvédelmi program keretében vezetett vadászat-természetvédelem szekciót. A program kapcsán izgalmas beszélgetés alakult ki Dr. Szemethy László biológussal, aki jelenleg a gödöllői VadVilág Megőrzési Intézet munkatársa.

Bővebben >>

2013.03.27.

KOMPOSZTÁLÁS  

Miért is kellene, hogy aki családi házban lakik, komposztáljon? Szerencsére ez a szó már elég ismert a köztudatban, csak még kevesen élnek vele. Mivel a konyhában összegyűlő szerves hulladékainkat ma már nem a ház körül élő haszonállataink eszik meg, mivel azok sajnos nagyon kicsi számban élnek velünk, ezért ezek a kukába kerülnek. De miért? Egyrészt az edényeket szennyezi, másrészt sokkal több lesz az elszállítandó, s ártalmatlanítandó hulladék. A fűnyírás végtermékéről, s az őszi lomb összetakarításról, gallyazásról meg már ne is beszéljünk, mekkora térfogatot foglalnak el, ezek az értékes anyagok!

Bővebben >>     

2013.03.27.

OT 2013  

Idén 23. Alkalommal rendezték meg Gödöllőn a Környezet - És Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóját, amely 2013. március 21-24 között zajlott.
  A Rendezvényen a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület is képviseltette magát. A csütörtöki előprogramok keretében látogatást lehetett tenni a Gödöllői Zöld Híd Hulladékkezelőben, a Méhészeti Múzeumban, majd a gödöllői Arborétumban. A pénteki nap folyamán a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartották a plenáris üléseket.

Bővebben >>     

2013.03.26.

HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS
 

Március 30-án (szombaton) 9-12 óra között Kézműves házunkban (Ecsegi u. 22.) húsvéti kézműves foglalkozást tartunk.
  Hagyományos technikákkal fogunk tojást díszíteni (berzselés, írókázás), szalmából készítünk tojástartó kosárkát, illetve lehetőség lesz agyagozásra, korongozásra.
  Mindenki hozzon magával egy főtt, vagy kifújt tojást! A rendezvény ingyenes.
  Mindenkit szeretettel vár a Herman Ottó Természetvédő Kör!

 

Bővebben >>     

2013.03.25.

TERMÉSZETVÉDELMI ÖNKÉNTES MUNKA
 

Március 28-án (csütörtök) délután 14-17 óra között szeretettel várja a Herman Ottó Természetvédő Kör azokat, akik szívesen vennének részt természetvédelmi önkéntes munkában.
Gyöngybagoly, kuvik, denevér, széncinege, veréb, légykapó, kékcinege, barátcinege, fenyves cinege, szalakóta, búbosbanka, seregély számára készítettünk mesterséges odúkat. Ezek festéséhez kedvet érzőket várjuk ezen a délutánon.
Javasolt munkaruhában érkezni.

Bővebben >>     

2013.03.25.

RAJZPÁLYÁZAT
  Kedves Gyerekek! Rajzpályázatot hirdetünk számotokra: A mi gólyánk címmel. Várjuk óvodások, általános iskolások alkotásait. A4-es (rajzlap) méretben dolgozzatok, bármilyen technikát használhattok. Középiskolásoknak: Képregény készítése gólyáról. Beadási határidő: április 22.
  A beérkezett művekből készült kiállítás megnyitója, eredményhirdetés: május 11.(Madarak és fák napja rendezvénye, Fekete István Oktatóközpont)

Bővebben >>     

2013.03.21.

Szavazás az Európai Parlamentben a Közös Agrárpolitika reformjáról
  Az elmúlt héten, március 13-án az Európai Parlament tagjai plenáris ülésen vettek részt Strasbourgban, melynek során a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szavaztak. Az ülésen a képviselők döntöttek olyan kérdésekben, amelyek nagyban érintik a kis- és nagytermelőket is. Az Európai Parlament olyan döntést hozott, amely éppen csak egy apró lépést tesz az európai földművelés "zöldüléséért". A környezetileg felelős mezőgazdaságot napirendre tűző vitáknak az ad aktualitást, hogy egyre határozottabban és egyre szélesebb körben válnak nyilvánvalóvá a nagyüzemi termelés káros hatásai.

Bővebben >>     

2013.03.20.

A Víz világnapja
  Minden évben március 22.-én emlékezünk meg a víz világnapjáról. Ugyan rendszeresen szóba kerül a vizeink állapota év közben is, ilyenkor mégis kicsit nagyobb figyelmet kapnak. Ez persze jó dolog, még akkor is, ha mindnyájan tudjuk, hogy ez az egy nap figyelem édes kevés erre a témára. Igazából az év összes napja is kevés lenne. Akik napi rendszerességgel figyelik (és nem csak az árvizekről/belvizekről szóló híreket hallják meg) tudják, hogy az évről-évre visszatérő aszály nagyrészt a folyószabályozásokkal kezdődött. Tudják, hogy a vizeinket csak átfolyatjuk hazánk területén, ahelyett, hogy tartalékolnánk (netalántán visszaadnánk a folyóink régi árterét (vagy legalább egy részét). Így sok milliárd forintot tudnánk megspórolni minden áradáskor és minden aszálykor.

Bővebben >>     

2013.03.20.

Kertészkedés bio módszererekkel
  Valamikor nagyszüleink idejében még az volt a természetes, hogy nem használtak vegyszereket, nem ment csodaszámba, ha valaki természetes módon kívánta élelmiszereit előállítani. Szeretnék azoknak tanácsokat adni, akik esetleg még saját veteményeskertben termelik meg a család asztalára kerülő táplálékot, s mindenkit arra biztatni, hogy veteményezzen. Mi is valójában a biotermesztés lényege? Tulajdonképpen nagyon egyszerű a válasz: a természet utánzása. Ugyanis az erdő fái alól senki nem takarítja össze a lehullott falevelet, s nem találunk csupaszon lévő területet, mindent szépen betakar a növényzet. Ezek az alapvető szabályok: visszaforgatni a talajba minden tápanyagot, erre kitűnő lehetőséget ad a komposztálás. A komposzt hihetetlen módon képes a műtrágyákat helyettesíteni. Ingyen van, s egészségesebb élelmiszereket kapunk kis fáradozásunkért cserébe.

Bővebben >>     

2013.03.20.

Molnár-féle szélmalom
  Túrkeve határában a huszadik század elején még 12 holland típusú szélmalom működött. Többségük az 1800-as évek utolsó évtizedeiben épült, mára hírmondónak csak a romos állapotban lévő Molnár-féle szélmalom maradt meg. A hajdanán négy 12 méteres mozgatható vitorlával rendelkező malom kedvező széljárás esetén egy nap alatt 40 mázsa lisztet és darát tudott készíteni. Alsó fekvő malomköve 14, felső forgó malomköve 18 mázsát nyomott. A malombelső vörösfenyőből, a tengelyek és a kerekek akácfából készültek. A 16 méter magas, négyszintes épület minden emeletének külön funkciója volt a tárolástól a tető szélirányba forgatásáig.

Bővebben >>     

2013.03.20.

 Egy kicsi változtatást!

Érdekes, hogy a mindennapi életben az emberek nagy többsége nem foglalkozik olyan dolgokkal, amik a mindennapjainkat befolyásolják. Ha nem is a mai napokat, de a pár év vagy évtized múlva esedékes mindennapokat feltétlenül.
  Miért van az, hogy lassan már a csapból is olyan történetek folynak, hogy mennyire egészségtelenek azok az ételek amikhez az átlagember hozzájuthat (boltokban, szupermarketekben árusított termékek), hogy mennyi vegyszer kerül rájuk /beléjük, hogy mennyi méh, növény és állat pusztul el feleslegesen a termesztésük/tenyésztésük alatt.

Bővebben >>     

2013.03.19.

Gyalogolj a vízért!
  2013. a Vízi Együttműködés Nemzetközi éve. Együtt kell működjenek országok, államok vezetői, hiszen a víz nem ismer határokat. Együttműködnek vízügyi szakemberek, amikor gátakat tép a víz, együttműködnek vízmérnökök, hogy iható vizünk legyen, és akár mi, otthon a családban, hogy ne pazaroljuk a vizet. 2013. március 22-én délután 1430-kor várunk mindenkit szeretettel a Tesco- parkolójában, kerékpárral. Hogyan kerül a csapba a tiszta, egészséges ivóvíz? Szeretnénk a víz útját végigjárni. Látogatást teszünk a Vízműtelepre, ill. a Szennyvíztisztítóhoz. A szakemberek segítségével betekintést kapunk, településünk ivóvízellátásáról. 16 30 -kor a Polgármesteri Hivatal előtt ér véget a rendezvény. Nekünk még természetes, hogy van tiszta ivóvizünk, s ezt gyakran meg sem becsüljük, micsoda kincs is ez, s ha odafigyelünk, még sokáig így lehet. .

Bővebben >>     

2013.03.19.

Meteorológiai világnap: március 23.
  Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként Genfben 1950 márciusában alakult meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az ENSZ intézményeként, amely 1951. áprilisában kezdte meg munkáját. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, melynek emlékére határozták el 1960-ban a meteorológiai világnap megünneplését. A meteorológiai előrejelzésnek egyre nagyobb jelentősége van, hiszen a globális klímaváltozás kapcsán a szélsőséges időjárási tényezők egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, holott a mindennapi életünk, a földművelés és számos más tevékenység számára fontos, hogy a munkák tervezéséhez időjárási információkkal bírjon. Az időjárás változékonysága és a Föld klímájának alakulása egyébként is egyik legfontosabb mutatója az emberi tevékenység, ezen keresztül jól érzékeljük bőrünkön a környezetszennyezés, pusztítás számtalan visszacsatolását a bioszférában.

Bővebben >>     

2013.03.18.

Internetes vetélkedő a fehér gólyáról 1. forduló

Kedves Gyerekek!
A fehér gólyáról szóló internetes vetélkedőnk elindult. Az első forduló helyes megoldásait április 8-ig küldhetitek el nekünk. A második forduló feladatait április 15-én tesszük közzé.

 

Bővebben >>     

2013.03.17.

Gólya, gólya, gilice.
  A hosszú piros csőrű és gázlólábú madarunk gyakran tűnik fel épdalainkban, népmeséinkben, népi játékainkban. Szeretnénk ezeket feleleveníteni.
  Vers- és prózamondó, illetve népdaléneklő versenyt hirdetünk minden korosztálynak. Készülj fel egy mű előadására, melyben gólya szerepel! Lehet akár nagyon rövid mondóka is, csoportok népi játék előadását is szeretettel várjuk. A megmérettetésre május 9-én a Madarak és fák napja rendezvényünkön lesz lehetőség. A verseny lényege, hogy feltárjuk irodalmunk és népdalkincsünk tárházát, melyben " legmagyarabb" madarunk szerepel.

Bővebben >>     

2013.03.13.

Kézműves foglalkozás
  Március 7-én a Petőfi Sándor Általános Iskola 1. osztályos napközisei nálunk jártak kézműves foglalkozáson Nagy Anikó napközis csoportvezető irányításával.
Csuhévirágot készítettek szeretteiknek, melyet nőnapi ajándéknak szántak.

 

Bővebben >>     

2013.03.12.

GYALOGTÚRA MADÁRMEGFIGYELÉSSEL
Március 15-én délután 13.30-tól 15 óráig szeretettel várjuk azokat a lelkes, mozogni, kirándulni vágyó gyerekeket és felnőtteket egyaránt, akik a szabadidejüket szívesen töltik egy kis barangolással.
Gyülekező a HOTEK-erdőnél (Ecsegi u. 22.), innen indulunk távcsövekkel felszerelkezve a Kincseskert és a Holt-Berettyó környékére, egy kis megfigyelő túrára. Öltözzetek az időjárásnak megfelelően! 15-17 óra között a kiránduláson résztvevők számára ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítunk. Várunk benneteket!

Bővebben >>     

2013.03.12.

INTERNETES VETÉLKEDŐ A FEHÉR GÓLYÁRÓL Kedves gyerekek! Van egy kedves madarunk, a fehér gólya, melynek egyedszáma drámaian megfogyatkozott. Szeretnénk, ha nagyobb figyelem irányulna e veszélyeztetett fajra, egy kicsit több ismeretet szereznétek róla, ezért kétfordulós internetes vetélkedőt szervezünk számotokra. A versenyben külön értékeljük a 3-4, 5-6, 7.8. osztályosok munkáját.
Március 18-án tesszük közzé az első forduló feladatait, melyre a válaszokat április 8-ig küldhetitek el nekünk.

Bővebben >>     

2013.03.12.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI VILÁGNAP
Alapítványunk szervezésében emlékeztünk meg jeles zöld napunkról, az Energiahatékonysági világnapról március 8-án délután. Molnár Géza geográfus tartott előadást a gyerekeknek, akik szerencsére elég tájékozottak voltak a témában. Az előadásból kiderült, hogy az utóbbi 150 év hatalmas népességnövekedése és a nyugati civilizáció óriási méreteket öltött igényei, micsoda veszéllyel járnak az erőforrásaink kimerülésére. A gyerekek tudták azt, hogy milyen fontos a takarékosság villamos energiával, vízzel, élelmiszerrel.

Bővebben >>     

2013.03.07.

MEGHÍVÓ
Újabb gólyakosár kerül kihelyezésre
A mintegy 5.500 páros hazai fehér gólya állomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat tartóoszlopain költ. Az oszlopfejeken nyugvó fészkek - amellett, hogy áramot fogyasztanak - áramütés-veszélyt jelentenek nem csak a fiókák, de a szülők számára is. Csak Magyarországon minden évben több ezer (!) gólya pusztul el áramütés következtében, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul.

Bővebben >>     

2013.03.08.

KEDVES KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK!
Fotópályázatot hirdetünk számotokra. Már útban vannak hazafelé hosszúlábú szomszédaink. Kapjátok lencsevégre településetek valamelyik gólyáját, gólyafészkét! Küldjétek el nekünk a fényképet! Mellékeljétek: ki készítette a képet, hol és mikor készült a felvétel! Egyéb adatra is szükségünk lesz: Iskolád neve, hányadikos vagy.

Bővebben >>     

2013.03.07.

Illegális fakivágások
Mint nagyon sok helyen, a Pásztói-gyepen is nagy problémát jelentenek az illegális fakivágások. A szociális helyzet folyamatos romlása valamint a hatóságok elégtelen fellépése miatt egyre nagyobb veszélybe kerülnek a fasorok. A Beklen Alapítvány munkatársai szorosabb együttműködést alakítottak ki a helyi szervekkel - szervezetekkel (rendőrség, polgármesteri hivatal, erdészet, magánerdő tulajdonosok) a fakivágások, csonkítások megakadályozása érdekében.

Bővebben >>     

2013.03.07.

Legeltetéses állattartás a pásztói-gyepen
A 90-es években sajnos egyre inkább szembesülnünk kellett azzal a problémával, hogy a háztáji állattartás gazdasági okokból jelentősen lecsökkent. A tejátvétel megszűnésével a tehenek maradék állománya is felszámolódott. A régi időkben a gyepet legelő állatok kezelték, de ez az állomány csökkenésével már nem tudott működni. A földalapú támogatások megszületésével ismét kezelésbe vették a területet, de immár nem a hagyományosnak mondható legeltetéses állattartással, hanem gépekkel, kaszálással. Sajnos ennek a jelei nagyon hamar jelentkeztek a környező élővilág faj és egyedszámában.

Bővebben >>     

2013.03.07.

A túrkevei tejcsarnok története
A mindenki által tejcsarnoknak nevezett épület egyike a város legimpozánsabb gazda-polgár házainak. Ennek ellenére magáról az épületről írásos feljegyezések nincsenek, így történetét csak a helyiek elbeszéléseiből lehet összeállítani. A tejcsarnok épülete a mai Petőfi Sándor utca és a Kisdomb utca sarkain található. Ezen utcák közül a nagyobb a Petőfi Sándor utca, de jelentősebb szerepet sosem játszott a város életében, ez a belvárost északi irányból lezáró, kelet-nyugati irányban egyenes vonalú út a belváros felől a Kisújszállásra menő forgalom itt halad át, illetve a központi szerepe miatt a felvonulások mindig érintették.

Bővebben >>     

2013.03.04.

KEDVES TERMÉSZETBARÁT FIATALOK!

A HOTEK-erdőnek nevezett területen az elmúlt időszakban a kihelyezett odúkat leszedtük, kitakarítottuk, megjavítottuk a már tönkrement darabokat. Most a költési időszak előtt szeretnénk őket a megszokott helyükre visszahelyezni, s kiterjeszteni még egyéb fás területekre is. Az erdőgazdálkodás mai formája(legalábbis sok helyen) nem hagyja megöregedni a fákat és ez nem kedvez az odúlakó állatoknak, egyre kevesebb természetes "lakást" találnak maguknak. Ha kedvetek van ebben a munkában részt venni, segíteni a rászoruló állatoknak, szívesen látunk benneteket! Közben megismerkedhettek a különböző odútípusokkal, melyik madárnak milyen területre, milyen alakú, ill. röpnyílású odúra van szüksége.

 

 

Bővebben >>     

2013.03.03.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2013 tavaszán érdekes és tartalmas program sorozatot szervez, melynek központi témája a fehér gólya és annak védelme.

A legismertebb, hazai népköltőnk versében szinte teljesen végig-követhető e madár egész életútja, kiérezhető belőle az a szeretet, amit a nép táplált iránta, hisz valójában a "legmagyarabb" madarunkról van szó. Sokszor a hűség és hazaszeretet példaképeként szolgált, a családi békét, összetartozást is szimbolizálta. A hosszú, piros csőrű és gázlólábú madarunk gyakran tűnik fel népdalainkban, népmeséinkben, népi játékokban sőt a nép életének fontos szakaszában, a születésben is nagy szerepet kap, hisz a néphit szerint a gólya hozza az újszülötteket. A fehér gólya jelenleg a veszélyeztetett fajok közé tartozik.


Bővebben >>     

2013.02.22.

Kedves Gyerekek!

A mai havazást még használjuk ki arra, hogy egy közös hósánc építéssel, hócsatával, hóemberépítő versennyel búcsúzzunk el a téltől!
  Szeretettel vár benneteket a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ma (február 22. egész délután, Ecsegi u- 22.) a csodálatos téli hangulatú erdő területén!
  A gyermeklelkű felnőtteket is várjuk!


 

Bővebben >>     

2013.02.19.

A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület is képviseltette magát a FEHOVA rendezvényen, amely 2013.02.14-17-ig Budapesten, a HUNGEXPO területén zajlott. Az Egyesület célja az volt, hogy megismertesse a vadászható lúd-és récefajokat, valamint védett és fokozottan védett récefajokat. A program keretében 500-500 plakát és 2000 példány szórólap készült el, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium "Zöld Forrás" pályázati támogatásával valósult meg. A rendezvény ideje alatt számtalan érdeklődő vadász fordult meg a NIMFEA standnál, így az összes szórólap és plakát kiosztásra került.

Bővebben >>     

2013.02.18.

"A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó"

A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából megvalósuló programban azt a kötelezettséget vállaltuk magunkra, hogy a környező településeken tartunk az iskolásoknak és felnőtteknek felvilágosító előadásokat a nulla hulladék jegyében.


 

Bővebben >>     

2013.02.13.

Odúkihelyezés

KEDVES TERMÉSZETBARÁT FIATALOK!
A HOTEK-erdőnek nevezett területen az elmúlt időszakban a kihelyezett odúkat leszedtük, kitakarítottuk, megjavítottuk a már tönkrement darabokat.
  Most a költési időszak előtt szeretnénk őket a megszokott helyükre visszahelyezni, s kiterjeszteni még egyéb fás területekre is.
  Az erdőgazdálkodás mai formája(legalábbis sok helyen) nem hagyja megöregedni a fákat és ez nem kedvez az odúlakó állatoknak, egyre kevesebb természetes "lakást" találnak maguknak.


 

Bővebben >>     

2013.02.06.

KŐZETEK, ÁSVÁNYOK DÉLUTÁNJA

Egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör tagjai és az érdeklődő kívülállók a természet egy újabb szeletével ismerkedhettek meg február 1-én délután oktatóközpontunkban. Most a kőzetek és ásványok végeláthatatlan tárháza került a középpontba. A gyerekek, s a felnőttek vonzódása a kövek, kavicsok világához, különösen itt a kőben szegény Alföld területén páratlan. Lenyűgöz bennünket egy-egy érdekes rajzolatú, különleges formájú kavics, kő.

 

Bővebben >>     

2013.02.06.

Madáretetés

Aki látott már etetőre sereglő madarakat, az tudja , hogy nemcsak azért érdemes nekünk embereknek a téli szűkös hónapokban segítségükre lenni e piciny s a téli zord időjárásban kiszolgáltatott lényeknek, mert szükségük van rá. Azok a gyerekek, akik itt az oktatóközpontunk ablakából leshették meg tollas barátaink lakmározását, harcukat egymással az ennivalóért, a megmondhatói annak, micsoda élményt jelenthet egy ilyen szemlélődés!

Bővebben >>     

2013.02.05.

Kedves Gyerekek!

Ha szerettek mozogni, s nem ijedtek meg a téli időjárástól, szeretettel várunk benneteket február 9-én(szombaton) délután 13-16 óra között a Fekete István Oktatóközpontnál. ( Ecsegi u. 22. )
  A Szabadidős szakkör tagjait, s másokat is várunk egy kis közös téli barangolásra a természetben!

Program: gyalogtúra a HOTEK- erdő környékén. Ha szerencsénk van, s van egy kis hópaplan is a tájon, nyomolvasást is végzünk. Ha pedig hó nélküli napunk lesz, távcsővel megfigyeljük erdőnk, s a közeli kertek, szántóföldek madárvilágát, illetve a többi mozgolódó állatot.

 

Bővebben >>     

2013.02.04.

Egyesületünkkel találkozhat a 20. FEHOVÁN, a Hungexpón!

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk február 14-17 között a Hungexpó területén megrendezésre kerülő FeHoVá-n! Az A pavilonban a 303.B standunknál azzal ismerkedhetnek meg a tisztelt látogatók, hogy mely témák, területek azok, amelyek összekötik a vadászokat és természetvédőket.
  A vadászatra jogosultak képviselői és vadászati igazgatási feladatokkal foglalkozó szervezetek ingyenesen juthatnak hozzá új kiadású, december 31-es joganyagon alapuló ismeretterjesztő kiadványainkhoz, amelyek a vízvad határozást igyekszik segíteni.
  A standon emellett találkozhatnak egyesületünk ügyvezetőjével, Sallai R. Benedekkel, és hazánk egyik legolvasottabb vadászati szakírója, Kovács László dedikálja új könyvét meghatározott időpontokban!
Mindenkit szeretettel várunk!

 

Bővebben >>     

2013.02.01.

 DR. Balogh János hagyatéka a ma emberének

Vajon mi túrkevei emberek mennyit tudunk az ő életéről, munkásságáról? Hány háztartásban található meg valamelyik ismeretterjesztő könyve, s mennyien olvastuk ugyan ezeket? A nagysikerű rádiós illetve televíziós sorozatait ismerjük-e? Megmutatjuk-e ezeket gyermekeinknek? Tiszta gondolatait, meglátásait, -melyek már a hetvenes években azokra a globális környezeti problémákra figyelmezettek, s napjainkban égető valósággá váltak-, komolyan vesszük-e? Élete, születésétől a haláláig erkölcsi minta lehetne saját, s gyermekeink életére nézve egyaránt. Nagyon szeretnénk, ha mi túrkeveiek büszkék lennénk rá, hogy ebből a kis mezővárosból ilyen nagyszerű emberként s világhírű tudósként lépett a nagyvilágba, saját kitartása s szorgalma árán. Ami minta lehetne fiataljaink szemében is. Akarattal, kitartással szinte bármit el tud érni az ember, ami az álma.
Hisz' ő már gyerekként is az trópusi utazásokról álmodott, s vágya teljesült.

 

Bővebben >>     

2013.01.30.

 XI. Zöld Szemfüles Természetismereti Vetélkedo

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület idén XI. alkalommal hirdeti meg Zöld Szemfüles Természetismereti vetélkedőjét, melyen az általános iskolák felső tagozatos tanulói mérhetik össze természetismereti és környezetvédelmi tudásukat. Vetélkedőnk célja, hogy a résztvevők megismerjék hazánk állat- és növényvilágát, valamint a természetvédelem és környezetvédelem fontos kérdéseit.

 

Bővebben >>     

2013.01.29.

 Kedves Gyerekek!

Egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör keretében február 1-én (pénteken) délután Molnár Géza geográfus tart előadást az általa gyűjtött kőzetekről és ásványokról.
A rendezvényen nemcsak a szakköri tagok vehetnek részt.

A program ingyenes , mindenkit szeretettel várunk!
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont (Erdőszél u.1.)
Időpont: február 1. 14-16 óra

 

Bővebben >>     

2013.01.28.

 "FÉNYKALITKA"

Szőke Péter fotókiállítása Túrkevén, a Művelődési Házban 2013. január 31-én 16 órakor.

A kiállítást megnyitja:

Kovács István és Sallai R. Benedek

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

     

2013.01.17.

 "Fűben-fában orvosság"

2013. január 11-én egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör keretében, a Fekete István Oktatóközpontban gyűltek össze azok, akik a délutánjukat a gyógynövények megismerésére áldozták.
  Kosznáné Bodnár Anikó gyógyszertári asszisztens tartott előadást az érdeklődőknek. A téma a téli meghűléses betegségek megelőzése, illetve kezelése volt gyógynövények segítségével.

Bővebben >>     

2013.01.16.

 A házi berkenye lett a 2013-as év fája
  Erdeink egy régóta termesztett gyümölcsfaját, a házi berkenyét választotta az év fafajának az Országos Erdészeti Egyesület.
A szakmai javaslatok alapján idén 18. alkalommal megválasztott év fájának az adott évben nagyobb figyelmet szentel az erdészeti szakma és kutatás, bemutatása az erdei iskola programok és az erdészeti ismeretterjesztés kiemelt témája - olvasható az Egyesület közleményében. 

Bővebben >>     

2013.01.09.

 KEDVES GYEREKEK!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében működő Szabadidős szakkör keretében január 11-én (pénteken) 14-16 óra között a gyógynövényekről és azok használatáról tart előadást Kosznáné Bodnár Anikó gyógyszertári asszisztens.
Az előadás része egy kis gyógytea kóstoló is.
Majd a látottakból, hallottakból, ízleltekből játékos vetélkedőt rendezünk, melybe minden megjelent felnőtt és gyermek bekapcsolódhat. Szívesen látjuk szüleiteket, nagyszüleiteket is! A rendezvényen nemcsak a szakköri tagok vehetnek részt. A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
Helyszín : Fekete István Oktatóközpont (Erdőszél u. 1.)

Bővebben >>     

2013.01.07.

KEDVES TÚRKEVEI DIÁKOK!

Keressük azokat a10-18 éves diákokat, illetve csoportokat, akár osztályokat is , akik vállalkoznak arra, hogy színdarabot írjanak.
  A beadott pályamunkának tartalmaznia kell a megvalósításhoz szükséges utasításokat, instrukciókat is. Semmilyen megkötésünk nincs azon kívül, hogy a természetről, a természet - és környezetünk védelméről szóljon.
  A legjobbnak ítélt munkákat jeles zöld napok alkalmából elő fogjuk adni. Várjuk azok jelentkezését is, akik szívesen lennének szereplői egy ilyen előadásnak.
 Az alkotás öröme mellett jutalmat is tűztünk ki munkátok elismeréseként.

Bővebben >>     

2013.01.03.

BAGLYOKRÓL SZÓLÓ MESÉK,TÖRTÉNETEK

Internetes vetélkedőnk 1. fordulójában mesét kellett írni a mocsári teknősről. Itt lehet megismerni a beérkezett műveket. Kellemes meseolvasást kívánunk a kedves, fordulatos, humoros alkotásokhoz! Itt lehet megismerni a beérkezett műveket.
Kellemes meseolvasást kívánunk a kedves, fordulatos, humoros alkotásokhoz!

Bővebben >>     

2012.12.23.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület,
a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

 


2012.12.22.

 ADVENTI CSALÁDI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

December 16-án vasárnap a HOTEK Kézművesházában adventi kézműves délelőttön vehettek részt az érdeklődők. A családias légkörben zajló foglalkozáson temészetes anyagokból készültek dísztárgyak az ünnepekre. Különböző szalmadíszek, csillagok,csuhéanygyalkák, agyagból karácsonyfadíszek. Változatos asztaldíszeket alkottak egymást segítve a résztvevők fakérgek, örökzöld növényi alapanyagok, illetve termések felhasználásával. A megjelent gyerekek és felnőttek kész munkáikat boldogan vitték haza.

Bővebben >>     

2012.12.21.

Baglyokról szóló internetes vetélkedőnk eredményei
Az elmúlt időszakban honlapunkon felhívást olvashattak 3-6. osztályos gyerekek, miszerint kétfordulós internetes vetélkedőt szervezünk számukra a baglyokról. Egyesületünk a Zöld Forrás 2011. pályázati kerete támogatásával bonyolította ezt le. Előtte már a környékbeli iskolák pedagógusait értesítettük, hívják fel tanulóik figyelmét a versenyre. Köszönjük az iskoláknak a közreműködést! A sok utánanézést igénylő feladatokat a gyermekek nagy odaadással, lelkiismeretesen oldották meg.

Bővebben >>     

2012.12.20.

 Elkészült a magasles az oktatóközpontban!
Hamarosan látogatható lesz a közelmúltban elkészült magasles a Fekete István Oktatóközpontban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program "A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0002 azonosítószámú pályázatának köszönhetően.
A természetfigyelő infrastruktúra első és kiemelt jelentőségű eleme a közeljövőben elkészülő tanösvény részeként, a most elkészült magasles.
A természetfigyelés olyan eszköze ez a magasles, amely egyben ökoturisztikai vonzerő is, és akár kisebb-nagyobb csoportokat fogadni tudunk.

Bővebben >>     

2012.12.17.

Kedves Gyerekek!

A baglyokról szóló internetes vetélkedőnk 2. fordulójának megoldásait itt találjátok meg.

Bővebben >>     

2012.12.17.

Mocsári teknősről szóló internetes vetélkedőnk eredményei
Az elmúlt időszakban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Zöld Forrás 2011. pályázati keret támogatásával kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetett meg 5-8. osztályos gyerekek részére, melynek témája az egyre csökkenő egyedszámú mocsári teknős volt. A honlapunkon tettük közzé a gyerekeknek szóló felhívást,valamint kb 90 környékbeli iskola pedagógusainak külön fel is hívtuk a figyelmét a lehetőségre. Köszönjük azon iskoláknak az együttműködést, amelyek tanulóikat ösztönözték a vetélkedőben való megmérettetésre, illetve a pedagógusoknak, akik segítséget nyújtottak tanítványaiknak a munkához! A két forduló feladatai a határidőkön belül folyamatosan elérhetőek voltak a gyerekek számára . A sok búvárkodást igénylő munkában örömünkre sok diák vett részt .

Bővebben >>     

2012.12.14.

 Auchel, Franciaország

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy nyertes pályázata által, mely a testvérvárosi kapcsolatok hálózatának kialakítására irányul, eljuthatott egy 60 fős csoport, a város intézményeinek képviselőiből Franciaország észak-nyugati részére, Auchel városába. A késői érkezés ellenére a karácsonyi vásáron sok szeretettel üdvözöltek minket és megtekinthettük a vásáron áruló kézművesek termékeit is.

Bővebben >>     

2012.12.13.

Kedves Gyerekek!

A baglyokról szóló internetes vetélkedőnk 1. fordulójának megoldásait itt találjátok meg.

Bővebben >>     

2012.12.12.

 ADVENTI CSALÁDI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

2012.december 16-án délelőtt 9-12 óra között családi kézműves foglalkozásra várjuk az érdeklődőket.(Ecsegi u. 22.) Szeretettel hívjuk településünk lakosságát - a nagy ünnepi készülődésben, s városi programok sokasága között -, jöjjenek el hozzánk, s készítsenek sajátkezűleg természetes anyagokból karácsonyi dísz- és ajándéktárgyakat!
Jó munkát, s kellemes időtöltést kívánunk! A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Bővebben >>     

2012.12.11.

Kedves Gyerekek!

A mocsári teknősről szóló internetes vetélkedőnk 2. fordulójának megoldásait itt találjátok meg.

Bővebben >>     

2012.12.05.

 MEGJÖTT A TÉL!

Mindannyian érzékeljük a saját bőrünkön a tél megérkeztét. Tollas barátaink ilyenkor már nehezebben találnak élelmet. Nagyon sok, számunkra kellemetlen rovart összegyűjtöttek az év során. Most rajtunk a sor, hogy mi is segítsünk rajtuk!
A Herman Ottó Természetvédő Kör ezen a télen is szervez több alkalommal nemcsak gyerekeknek természetvédelmi programokat, téli madáretetés, gyalogtúrák, ahol a kihelyezett állatvédelmi eszközöket tekinthetik meg a vendégeink illetve ki fogunk helyezni különböző típusú madár-, denevér- és kis emlős odúkat, illetve különböző rovar átteleltető helyeket Természetesen lehetőségeihez mérten mindenki otthonában, kertjében is elvégezheti az ilyen teendőket, hogy segítse az állatvilág áttelelését. Ehhez a munkához információkkal és segítséggel a HOTEK munkatársai is készséggel állnak rendelkezésre.ad Illetve tudjuk ajánlani a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alábbi cikkét is.


Bővebben >>     

2012.12.05.

MESÉK A MOCSÁRI TEKNŐSRŐL

Internetes vetélkedőnk 1. fordulójában mesét kellett írni a mocsári teknősről. Itt lehet megismerni a beérkezett műveket.
Kellemes meseolvasást kívánunk a kedves, fordulatos, humoros alkotásokhoz!

Bővebben >>     

2012.12.04.

 A törékeny cserépedény és életünk szövetei

 2012. december 2-án, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus és Debreczeni János népi iparművész kiállítása a Túrkevei Református Templomgalériában. Ha a karácsony hangulatát szeretnénk egy kicsit átérezni, látogassunk el ide, s gyönyörködjünk a két művész alkotásaiban.
  Sudár Anette különleges ünnepi terítékeit , asztali és fali gyertyatartóit ajánljuk figyelmébe mindenkinek!


Bővebben >>     

2012.12.03.

 NOVEMBER UTOLSÓ PÉNTEKJE - NEMZETKÖZI NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP
November 30-án alapítványunk is megemlékezett erről a fontos zöld jeles napról. A megjelent gyerekek nagyon aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Ügyesen érzékelték a reklámok csábító hatásait, melyek gyakran fölösleges vásárlásokhoz vezetnek. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ráébredjenek a közelgő karácsony veszélyeire, az ajándékvásárlás buktatóira, arra, hogy az előttünk álló adventi időszak a pazarlásban, túlköltekezésben élen szokott járni,s ezt ésszerűséggel, tudatos készülődéssel előzzük meg.

Bővebben >>     

2012.12.03.

Kedves Gyerekek!

A mocsári teknősről szóló internetes vetélkedőnk 1. fordulójának megoldásait itt találjátok meg.

Bővebben >>     

2012.12.02.

ELKEZDŐDÖTT A BAGLYOS VETÉLKEDŐ!

Megjelent az első feladatsor
A feladatsor elküldési határideje:
2012. december 9.

A második forduló feladatait december 5-én tesszük közzé.


Kérjük a résztvevőket, csak élő e-mail címet adjanak meg, mert az információk, esetleges hírek, eredmények a megadott e-mail címre lesznek elküldve!

 


Bővebben >>     

2012.11.29.

 AJÁNLÓ

  "A törékeny cserépedény és életünk szövetei" című kiállításra sok szeretettel vár mindenkit Sudár Anette keramikus és Debreczeni János népi iparművész 2012. december 2-án, a Túrkevei Református Templomgalériában a 9.15 órakor kezdődő istentiszteletet követően.
A kiállítást megnyitja: Dr. Bartha Júlia Ph.D, etnográfus

Bővebben >>     

2012.11.29.

 Kedves Gyerekek!

  Kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetünk 3-6 osztályos tanulóknak.
A feladatok kizárólag a baglyokról szólnak, a 3-4., ill. az 5-6. osztályosok munkáit külön értékeljük.
  Minden versenyző kap jutalmat, valamint mindkét korcsoport első három helyezettje értékes tárgyjutalomban részesül.
Az első forduló feladatait december 2-án tesszük közzé,
a beküldési határidő: december 9.

Bővebben >>     

2012.11.27.

Letölthetőek a XII. természetvédelmi szeminárium anyagai

 A 2012. november 16-18. között megtartott XII. természetvédelmi szemináriumon elhangzott előadások letölthetőek a Nimfea Egyesület honlapjáról. A letöltés bejelentkezéshez, illetve regisztrációhoz kötött.Letöltések >>     

2012.11.26.

 Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól

Napjaink egyre nagyobb problémája hazánkban is keletkező lakossági és ipari hulladék kezelése, ártalmatlanítása, elhelyezése. A régi szép időkben ez a probléma fel sem merült, hiszen mindent, ami hulladékká vált újrahasznosítottak, felhasználtak. Később elindult a fogyasztói társadalom nagyszerű találmánya, az eldobható csomagolás, az újrahasználhatatlan eszközök, és ezzel folyamatosan nőtt a probléma egészen addig, míg egyre többen fel nem ismerték, hogy a helyzet hamarosan tarthatatlanná válik.

Bővebben >>     

2012.11.26.

FOLYTATÓDIK A VETÉLKEDŐ!

Megjelent a második feladatsor!
A feladatsor elküldési határideje:
2012.december 10.

Kérjük a résztvevőket, csak élő e-mail címet adjanak meg, mert az információk, esetleges hírek, eredmények a megadott e-mail címre lesznek elküldve!

Bővebben >>     

2012.11.21.

 Sikeresen zárult a XII. természetvédelmi szeminárium

Az elmúlt hétvégén (2012. november 16-17-18-án) rendezte meg egyesületünk 12. alkalommal természetvédelmi szemináriumát. Sajnos a rendezvény rossz csillagzat alatt született, számos szervezeti és szervezési probléma akadályozta a kellő előkészítést, de mint a mesében: minden jó, ha vége jó - végül egy kellemes hangulatú, érdekes szakmai rendezvényt zárhattunk ismét.

Bővebben >>     

2012.11.20.

 TÚRKEVE IDEGENFORGALMI FEJLESZTÉSÉNEK TOVÁBBI LEHETŐSÉGEI

Túrkeve Város Önkormányzata és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében konferenciát tartottak a Fekete Istvén Oktatóközpontban. Túrkeve idegenforgalmi fejlesztésének lehetőségeiről adtak tájékoztatást az előadók.

Bővebben >>     

2012.11.19.

KEDVES TERMÉSZET IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ GYEREKEK !
A 2012-13-as tanévben a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szabadidős szakkört szervez, mely elsődlegesen természetközeli programokat tartalmaz.
A foglalkozások helye: Fekete István Oktatóközpont (Ecsegi u.22.)
Ideje : minden péntek 14-16 óra
Nagyobb túrák: kéthetente-havonta szombaton
Első foglalkozás:
2012. november 23. (péntek )14-16 óra
A SZAKKÖR INGYENES, MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

 Bővebben >>     

2012.11.11.

ELKEZDŐDÖTT A VETÉLKEDŐ!

Megjelent az első feladatsor!
A feladatsor elküldési határideje:
2012.november26.

Kérjük a résztvevőket, csak élő e-mail címet adjanak meg, mert az információk, esetleges hírek, eredmények a megadott e-mail címre lesznek elküldve!

Bővebben >>     

2012.11.09.

FELHÍVÁS
Kedves Gyerekek ! Szeretnénk, ha egy kicsit közelebbről megismerkednétek hazánk egyetlen őshonos teknősfajával, a MOCSÁRI TEKNŐSSEL!

Magyarországon még viszonylag nagy számban él, viszont állományát számos veszély fenyegeti, egyedszáma csökken. Fontosnak tartjuk, hogy több figyelem irányuljon erre a kedves kis állatra, többet tudjatok róla és jobban is vigyázzatok rájuk! Kétfordulós internetes vetélkedőt hirdetünk 5-8. osztályos tanulóknak. A feladatok kizárólag a mocsári teknőssel kapcsolatosak. Az 5-6. osztályosok, valamint a 7-8.-os tanulók munkáját külön értékeljük. Minden versenyző kap jutalmat, valamint mindkét korcsoport első három helyezettje értékes tárgyjutalomban részesül.

Bővebben >>     

2012.11.08.

MEGHÍVÓ
XII. TERMÉSZETVÉDELMI SZEMINÁRIUM -   GYAKORLATI TERMÉSZETVÉDELMI BEAVATKOZÁSOK TAPASZTALATAI VÁLTOZÓ HAZAI KÖRNYEZETBEN

Időpont: 2012.november 16-18.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1.

Arra kérünk minden kedves barátunkat, kollégánkat és valamennyi érdeklődőt, hogy e-mailben szíveskedjenek jelezni részvételi szándékukat Szász Béla szervezőnél a bela@nimfea.hu és az info@nimfea.hu e-mail címen legkésőbb november 15 csütörtök reggel 8 óráig.

Bővebben >>     

2012.10.26.

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
SZENNYEZÉSBŐL ZÖLDENERGIA TÚRKEVÉN - TERMÁLVÍZ KÍSÉRŐGÁZ HASZNOSÍTÁS

Túrkeve, 2012. október 25. A Túrkeve Városi Önkormányzat beruházásának célja a városi termálfürdő - jelenleg a levegőt szennyező, - üvegházhatású metán kísérőgázának hasznosítása. A több mint 125 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként villamos áramot és hőenergiát állítunk elő a korábbi szennyezőből, és ezáltal évi 3.471 tonnányi szén-dioxiddal csökken bolygónk klímájának a terhelése.

 

Bővebben >>     

2012.10.25.

 MEGHÍVÓ 

TÚRKEVE IDEGENFORGALMI FEJLESZTÉSÉNEK TOVÁBBI LEHETŐSÉGEI
  Túrkeve Város Önkormányzata és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezúton tisztelettel meghívja Önt és kedves munkatársait Túrkeve idegenforgalmi fejlesztésének további lehetőségeiről szóló műhelymunkára, munkamegbeszélésre.
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Erdőszél u. 1. sz. (Ecsegi u. 22.)
Időpont: 2012. november 7-én, 14.00 órás kezdéssel

 

 

Bővebben >>     

2012.10.25.

 MEGHÍVÓ  ZÁRÓRENDEZVÉNYRE
Ökoturisztikai központ szolgáltatás fejlesztése az Alsó-Berettyó melléken (A túrkevei Fekete István Oktatóközpont szolgáltatásfejlesztése)
  A Trollius Europaeus Természetvédelmi Szolgáltató Bt. vezetőjeként ezúton tisztelettel meghívom az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának támogatási rendszerében megvalósított ÉAOP-2.1.1/H-11-2011-0019 sz. projekt zárórendezvényére. Időpont: 2012. november 7. 15.00 óra Helyszín: Fekete István Oktatóközpont Túrkeve, Erdőszél u. 1. (megközelítés: Ecsegi u. 22. felől)

 

 

Bővebben >>     

2012.10.17.

 Információs nap az Oktatóközpontban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és az Ökotárs Alapítvány a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alap aktuális pályázati lehetőségeiről rendezett információs napot 2012. október 11-én a Fekete István Oktatóközpontban.

Bővebben >>     

2012.10.16.

 Ebesi Csuhéfesztivál

  Október 6-ára érdekes összejövetelre kaptunk meghívást. A Falusi Turizmus Országos Szövetsége Hajdú -Bihar megyei tagjai, az ebesi vendégvárók Nóta- és Csuhéfesztivált rendeztek a Sári Majorban. Itt felelevenítették a kukoricabetakarítás, felhasználás hagyományait.

Bővebben >>     

2012.10.05.

 Az ERDEI ISKOLA EGYESÜLET 60 órás akkreditált képzést hirdet "Erdei iskoláról erdei iskolában - saját élmény alapú továbbképzés" címmel.

Várjuk azoknak a pedagógusoknak, osztályfőnököknek, tanítóknak, erdei iskola oktatóknak a jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni az erdei iskolai nevelés fogalmával, módszereivel valamint pedagógiai jelentőségével oly módon, hogy a szükséges kompetenciákat a továbbképzés során saját élmények útján szerzik meg.

Bővebben >>     

2012.10.03.

Madárgyűrűzési bemutató a Telekhalmi-halastavaknál az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából
A madárvédelem nemzetközi szervezete, a BirdLife International 1992-ben indította el az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényét. A rendezvény célja, hogy október első hétvégéjén minél többem menjenek ki a szabadba és szakemberek, önkéntesek segítségével ismerkedjenek meg a környékükön élő madarakkal és a természet egyéb értékeivel.

 Bővebben >>     

2012.10.03.

 Látogatók a Molnár-féle szélmalomban

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot, melynek célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák szellemi és épített örökségünk érdekes helyszíneire, épületeink értékére. Az országszerte több száz helyszínen zajló program idén az "Örökölt üzenet" mottót kapta, utalva arra, hogy a meglátogatható épületek a múlt üzenetét hordozó történelmi emlékként élnek tovább a jelenben.

Bővebben >>     

2012.09.24.

Daganatok patkányokban génmódosított kukorica miatt

Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál - állítják francia kutatók tanulmányukban. Bár a kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre készteti, az eredmények minden bizonnyal újabb vitát indítanak a GM-növények biztonságosságáról.

Bővebben >>     

2012.09.11.

 2012. szeptember 15: Kulturális Örökség Napja a Molnár-féle szélmalomban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén első ízben csatlakozik az Európa 48 országában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében

2012. szeptember 15-én (szombaton) 10-16 óra között MALOMNAP-ra várjuk az érdeklődőket a Kisújszállási úton lévő Molnár-féle szélmalomba!

Bővebben >>     

2012.09.11.

FELHÍVÁS

  Ebben a tanévben is elindítjuk a kézműves szakkört!
Szeretettel várjuk a régi tagokat, valamint új érdeklődőket is szívesen látunk.   Szabó Andrásné (Zsuzsa néni) a foglalkozás vezetője
Helyszín: Kézműves ház (Ecsegi u. 22.)
Első foglalkozás időpontja: 2012. szeptember 17. (hétfő ) 14.30-16.30
Tel: 0670/250-1876
E-mail: bordacs.zsuzsa'kukac'nimfea.hu


2012.09.04.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 Roncsország leszünk? Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is. A visszásságok ellen fellépő, a törvények betartatásán őrködő, a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit védő intézmény végletekig történő legyengítése hozzájárul a bunözés növekedéséhez, a társadalmi igazságtalanságok és feszültségek erősödéséhez, a lakosság egészségi állapotának romlásához. A zöld ombudsman intézményének leépítése csak azoknak kedvez, akik igyekeznek a jogszabályokat megkerülni.

Bővebben >>     

2012.09.03.

 50 % -OS KEDVEZMÉNY TÚRKEVÉN A JÁTSZÓHÁZBAN

Szeptember hónapban minden kedden és csütörtökön
08:00 -16:00-ig akciósan lehet kibérelni a játszóházat.
  Az akció részletei: 1-5 főig 1000 Ft/ félóra
6-10 főig 1000 Ft/ félóra + a hatodik főtől 300 Ft/fő
11-15 főig 1000 Ft/ félóra + a hatodik főtől 250 Ft/ fő
További információ: 56/ 361-505, Nagy Eszter

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Bővebben >>     

2012.08.29.

"Van néhány zöldítő ötletem!" RAJZPÁLYÁZAT

Te mivel kezdenéd, ha lakásotok zöldítése lenne családod célja? Van-e ötleted, hogy az épületet, a konyhát, fürdőszobát, vagy éppen a saját szobádat hogyan alakítsd át? Mikkel szerelnéd fel, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomotokat, a közüzemi számlákat, például azért, hogy neked több zsebpénz jusson, s egyben környezettudatosabb életmódra váltsatok.? Ha van ötleted, rajzold le és küld el nekünk! A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata rajzpályázatot hirdet, az Expedíciózz a háztartásodban kampány keretében, "Van néhány zöldítő ötletem!" címmel.

Bővebben >>     

2012.08.26.

 Slimbridge, Anglia
2012 augusztusában immáron második alkalommal ebben az évben utazhatott a NIMFEA Slimbridge-be, hogy meglátogassa a nagy példaképét a Wildfowl and Wetland Trust természetvédelmi centert ( www.wwt.org.uk ). Ezen látogatás alkalmával is próbáltuk átvenni azt a tudást amivel ők a WWT-t működtetik.Számos olyan technikát alkalmaznak a vizes élőhelyek ébrentartására, ami igazán egyedülálló! Minden alkalommal, amikor esélyünk nyílik meglátogatni őket, tárt karokkal várnak és szívesen tanítanak minket, adják át a sok éves tapasztalataikat.

Bővebben >>     

2012.08.08.

Fejlesztések a Fekete István Oktatóközpontban

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeresen pályázott és 28.605.630 Ft támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program "A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című konstrukció keretében "A Fekete István Oktatóközpont infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" című ÉAOP-5.1.3-11-2011-0002 azonosítószámú pályázatával.

 

Bővebben >>     

2012.07.31.

 A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Diverziti Egyesület és a Greenpeace Magyarország minden kamera, illetve egyéb felvevőberendezés-tulajdonost hív, hogy vegyen részt a második nemzetközi Green-Go rövidfilm versenyen és fesztiválon!

Letölthető a magyar nyelvű kiírás és a jelentkezési lap!

 

Bővebben >>     

2012.07.29.

 Újabb választható kézműves foglalkozások
A kézműves házban választható kézműves foglalkozások köre bővült néhány elemmel,hogy mindenki még biztosabban tudja kiválasztani a számára megfelelő tevékenységet.Bővebben >>     

2012.07.19.

A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Diverziti Egyesület és a Greenpeace Magyarország minden kamera, illetve egyéb felvevőberendezés-tulajdonost hív, hogy vegyen részt a második nemzetközi Green-Go rövidfilm versenyen és fesztiválon!

A kisfilmes kategóriák az alábbiak:
- Energia[Forradalom] a fenntartható energia nemzetközi évében
- Ünnepeljük együtt az európai természetet
- Az élőhelyvédelmi irányelv 20. évfordulója alkalmából
- Fedezd fel a kulturális és a biológiai sokszínűséget - az életünk alapját

Bővebben >>     

2012.07.18.

 Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvének 20. évfordulója alkalmából a CEEweb a Biodiverzitásért nemzetközi ernyőszervezet fotópályázatot hirdet a következő két kategóriában:

1. Natura 2000 fajok és élőhelyek
2. A Natura 2000 hálózat ökoszisztéma szolgáltatásai, mint túlélésünk alapjai témában.
  Ha szereti a természetet, sokat kirándul, fotózik, vagy egyszerűen csak élvezi a természet nyújtotta élményeket, keresse elő fényképezőgépét a szekrény mélyéről, menjen ki a természetbe és készítsen fotókat a Natura 2000 hálózathoz kapcsolódva!

Bővebben >>     

2012.07.12.

 Néprajzi tábor a Fekete István Oktatóközpontban

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a helyi identitás megőrzésére, fejlesztésére szolgáló rendezvények támogatása jogcímre 2011. őszén pályázatot nyújtott be "Nézzük át a padlást! - néprajzi tábor Túrkevén" címmel.

Már a tervezés során kiváló szakmai partnerre leltünk a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékében, melynek vezetése a kezdetektől támogatta a rendezvény sikeres megvalósulását.

Bővebben >>     

2012.07.11.

 Auchel, Franciaország
A "Testvérvárosi Kapcsolatok Hálózatának Kialakítása" című programunk révén ismét egy külföldi utazásról számolhatunk be. 2012.július elején egy újabb csoportunk jutott el Túrkeve első testvérvárosába, a franciaországi Auchel-be. Szívélyes, kedves fogadtatásban részesültek a csoportok. A vendéglátók mintha először fogadták volna a Túrkevéről érkező csoportokat, olyan lendülettel mutatták be városukat, mintha első alkalommal látogattuk volna meg őket.

Bővebben >>     

2012.07.08.

 Tíz kicsi ujj kézműves tábor

A tanév bezárása után egy lelkes kis csapat táborozott a Fekete István Oktatóközpont területén. Kézműves tábor lévén, az ujjacskák sokat tevékenykedtek. Készültek gyöngyállatkák, megtanultuk a makramézás alap csomózását, varrtunk filcből kutyát, ceruzák változtak paripává csuhéból, készültek nemezgolyók, csuhévirágok, s a legkedveltebb tevékenységgé a gyöngyszövés vált, ajándék karkötők sokasága készült el családtagoknak.

Bővebben >>     

2012.06.27.

 Meghívó
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület tisztelettel meghívja Önt, családját és barátait a Nézzük át a padlást! – néprajzi tábor Túrkevén című programsorozatának ünnepélyes megnyitójára
- Időpont: 2012. július 1. (vasárnap) 15.00
- Helyszín: Fekete István Oktatóközpont (Túrkeve, Erdőszél u. 1.)

 
 Bővebben >>     

2012.06.20.

 Péntekig lehet jelentkezni a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis táborunkba!
A nyári szünet első tábora a Fekete István Oktatóközpontban a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis tábor ahová a 6-14 éves gyerekeket várjuk.
A jelentkezési határidőt június 22-éig, péntekig kitoltuk. A táborban a következő kézműves tevékenységek elsajátítására lesz lehetőség: agyagedény, agyagállatkák készítése, gyöngyfűzés: ékszerek, gyöngyállatok készítése, szövés szövőkereten, kör alakú szövés, csuhéállatkák, csuhévirág készítése, gyöngyszövés, nemezlabda készítése, keresztszemes hímzés, szabás – varrás, szalmafonás. A kézműveskedésen kívül kerékpáros kirándulás, lovaglási lehetőség, erdei tanösvény bejárása, számháború és labdajátékok színesítik a programot. Szeretettel várjuk a táborozni vágyókat!

 
 Bővebben >>     

2012.06.19.

 Kirándulók a Fekete István Oktatóközpontban
Véget ért a tanév, elkezdődött a vakáció és ezzel az iskolai kirándulások időszaka is lezárult. Városunkból és a környékbeli településekről több óvodás ás iskolás csoport is Oktatóközpontunkat választotta kirándulása célpontjául. Többnyire egész napos programcsomagokat kértek, amit az igények szerint állítottunk össze. Lehetőség volt kézműves foglalkozásra (pl.: gyöngyfűzés, agyagozás, korongozás, csuhévirág készítés, szalmafonás), ismeretterjesztő előadásokat tartottunk a bennünket körülvevő élővilágról, a tanösvényen sétálva mutattuk be a gyerekeknek a HOTEK-erdőt.

 
 Bővebben >>     

2012.06.18.

 A NIMFEA Slimbridge-ben
A "Testvérvárosi Kapcsolatok Hálózatának Kialakítása" című programunk révén ismét egy külföldi utazásról számolhatunk be. Egy újabb csoport jutott el az Egyesült Királyság egy apró "falujába" Slimbridge-be, ami számunkra azért érdekes , mert itt található egy hatalmas természetvédelmi létesítmény a " Wildfowl & Wetland Trust" (WWT). Mivel a csoportban több nemzeti parkot képviselő utazó volt ezért ez az alkalom is különösen hasznosnak bizonyult a tapasztalatcsere szempontjából.

 
 Bővebben >>     

2012.06.14.

 KÖNYVAJÁNLÓ - Debreceni Lászlóné: Hűség és buzgóság
Debreceni Lászlóné ismét egy szép és tartalmas kötettel ajándékozta meg Túrkevét, melyet szeretettel ajánlok az Olvasók figyelmébe. A Herman Ottó Természetvédő Kör kiadásában Hűség és buzgóság címmel most napvilágot látott könyv - a tavaly megjelent Értéket hordoznak az idők című mű folytatásaként – négy idős túrkevei adatközlő élményszerű visszaemlékezéseit tartalmazza, újabb izgalmas epizódokat szolgáltatva városunk történelméhez

 
 Bővebben >>     

2012.06.10.

Dél-kelet európai Területi Együttműködési (SEE) Program éves találkozó
A SEE Program éves találkozójára idén 2012. június 29-én került sor Bolognában. A Be-Natur projektet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint főpályázó szervezet, két munkatársa, Fidlóczky Zsuzsa és Fábián Zsófia képviselte. A konferencián tartott beszédek főként a SEE Programok jövőjéről, és a lehetséges új irányokról, elvekről szóltak, melyeket a program 2013 után követni fog. A délutáni szekcióban az 1. és 2. körben pályázott és már sikeresen lezárult projektek közül hallhattak a résztvevők néhány jó példát.

 
 Bővebben >>     

2012.06.06.

AZ MTVSZ és a CEEweb sajtóközleménye az Energiahatékonysági Irányelvről Az EU tagállamok egyik legjobb gazdasági esélye lehet az Energiahatékonysági Irányelv – ha hagyják A friss európai Ecofys jelentés szerint az Európai Unió évente 200 Mrd euró megtakarítást érhetne el az Energiahatékonysági Irányelvvel, ami plusz forrást jelenthetne a komoly pénzügyi válsággal küzdő EU tagállamoknak. A takarékosabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz azonban kezdetekben jelentős ráfordításokra lenne szükség, amitől tart az EU tagországokat képviselő Tanács. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a CEEweb arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszú távú, igen jelentős megtakarítások érdekében szükség van az újszerű gondolkodásra és kezdeti beruházásokra. A szervezetek a hatékonyabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz egy innovatív szabályozó eszközt is ajánlanak.

 
 Bővebben >>     

2012.06.03.

 A Herman Ottó Természetvédő Kör által működtetett kézműves-ház életében egy fontos nap volt április 11. Ezen a napon volt az első foglalkozása az általános iskolásoknak meghirdetett kézműves szakkörnek. Azóta folyamatosan gyarapszunk, még mindig vannak újabb bekapcsolódók. Lelkes kis csapatunkban minden korosztály képviselteti magát óvodástól a felsőbb évfolyamokig.

 
 Bővebben >>     

2012.05.23.

 Az EACEA program állomása a Juhászfesztivál
A 2012-es évben is megrendezésre került a Kevi Juhászfesztivál. Mivel a pályázatunk a kulturális sokszínűséget is támogatja, ezért választottuk a fesztivált a program következő állomásának. A rendezvény jó alkalom volt, hogy megismerjék a külföldi vendégeink a magyar hagyományos ételeket és italokat. Régi díszes tárgyainkat és viseleteinket.

 
 Bővebben >>     

Dr. Sterbetz IstvánMegrendülve értesültünk arról, hogy 2012. május 18-án, hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt Dr. Sterbetz István, a Madártani Intézet volt igazgató-helyettese, Pro Natura emlékérmes természetvédő.
Szeretve tisztelt volt kollégánk, barátunk elévülhetetlen érdemeket szerzett többek között a Körös-Maros Nemzeti Park kihirdetésének kezdeményezése és szakmai előkészítése, a hazai túzok- és vízimadár-védelem megszervezése, a vizes élőhelyek hazai védelme, továbbá a természetvédelem és a vadgazdálkodás harmonizálása terén.
Ezúton is kifejezzük részvétünket a gyászoló hozzátartozóknak.

2012.05.15.

 Küldöttgyűlést tartott a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
  Mint így tavasszal minden civil szervezet, az MTVSZ is küldött közgyűlést hívott össze a tagszervezetei számára, mely tegnap, a Szövetség irodájáben zajlott.

 
 Bővebben >>     

2012.05.14.

 Madarak és Fák Napja a Fekete István Oktatóközpontban
Az időjárás kegyeibe fogadta kis rendezvényünket, kellemes meleg, szélcsendes időben tudtuk megtartani a rendezvényt. Kiss Ádám vezényletével 8 órára felállítottuk a madárfogó hálókat az erdőben, a tanösvény mentén. Az első érkezők már a sikeresen befogott madarakat nézhették meg. A délelőtt során széncinegéket, barátkákat és erdei pintyet is fogtunk.

 
 Bővebben >>     

2012.05.13.

 Nagyszalonta
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy nyertes pályázata által, mely a testvérvárosi kapcsolatok hálózatának kialakítására irányul, eljuthatott egy 50 fős csoport, a város oktatási intézményeinek képviselőiből, Nagyszalontára, ahol két kellemes napot tölthetett el. Első napjukon az Arany János Iskolaközpontba érkeztek meg. Egy éve magyar iskolaként működik, körülbelül 900 magyar diákja és nagyjából 70 fős nevelőtestülettel működik. Az iskola igazgatója Mészár Julianna, fenntartója a nagyszalontai Református Egyházközség, Mikló Ferenc Esperes úr irányításában.

 
 Bővebben >>     

2012.05.09.

 Szent György napi Állatkihajtó Ünnep Túrkevén
Kék ég, napsütés, sok program és árusok - ilyen nap várta azokat a látogatókat, akik 2012. április 28-án kilátogattak a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Szent György napi Állatkihajtó Ünnepre Túrkevén a Ligetbe. A bojtárok, lovasok, fogatosok, subás és szűrös számadók mintegy 60 birkát és 30 marhát tereltek végig a város főbb utcáin, melyhez a muzsikát a Szücsi Banda biztosította.

 
 Bővebben >>     

2012.05.09.

 Madarak és Fák Napja a Fekete István Oktatóközpontban (Ecsegi út 22.) 2012. május 12. Szombat
- Madárgyűrűzési bemutató (Kiss Ádám)
- Szalma madárka készítés a Kézműves házban
- Előadás a madárvédelem gyakorlatáról (Gál Zoltán)
- A fák, mint gyógynövények: előadás és teakóstolás (Szász Béla)
A rendezvényre szeretettel várjuk a családokat, gyerekeket felnőtteket egyaránt!

 
 Bővebben >>     

  Állatkihajtó Ünnep 2012.04.28. (szombat)

 FELHÍVÁS!
Keressük Túrkeve legjobb hagyományos ízeit, specialitásait!

- "Nagyanyáink így sütötték" (nagykunsági népi süteménysütő verseny)
- "A legjobb kevi szilvapálinka"
- "Túrkeve legjobb házi lekvárja"

A ,,versenyműveket" a rendezvény napján
8.00-10.00 óra között lehet átadni a helyszínen

 
 Bővebben >>     

2012.04.24.

 Nemzeti Biodiverzitási Stratégia - Gömörszőlős
2012.április 18-20-ig Gömörszőlős községében került megrendezésre a Magyar Természetvédők Szövetsége rendezésében egy képzés melynek célja az volt, hogy az MTVSZ és tagszervezetei a Svájci- Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával közös programot alakítsanak ki a Nemzeti Biodiverzitási Stratégia jövő évi vitájára valamint, hogy a döntéshozók és a társadalom minél szélesebb körben értesüljön a biológiai sokféleség és ökoszisztéma szolgáltatások fontosságáról.

 
 Bővebben >>     

2012.04.24.

 Év Fája Verseny 2012
  Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdeti az Év Fája Versenyt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját egész Magyarországról.
  A verseny keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keressük, hanem azt, amelyik a jelölőknek, a helyben élőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál. Bárki: baráti társaságok, családok, iskolás csoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások jelölhetik kedvenc fájukat egy fotóval és a hozzá kapcsolódó történet leírásával.

 
 Bővebben >>     

2012.04.18.

 Az idei évben megkezdte működését a Herman Ottó Természetvédő Kör által üzemeltetett Kézművesház.
A Fekete István Oktatóközpont mellett található, több termes épületben kirándulások, jeles napokhoz kapcsolódó programok és szakkör keretében gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhetnek számos népi kismesterséggel, hagyományos technikákkal és azokkal a természetes anyagokkal, amelyekből ajándék- és dísztárgyak készíthetőek.

 
 Bővebben >>     

 

 FELHÍVÁS KÉZMŰVESEKNEK!
A túrkevei Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2012. április 28-án ismét megrendezi a Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet. Az egész napos rendezvényen a hajdani legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó hagyományőrző programok, népi kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.
A népi mesterségek elismeréseként és támogatásaként rendezvényünkön a kézművesek, népi kismesterek, népi iparművészek, valamint a hagyományos előállítású, házi jellegű élelmiszerek gyártói, forgalmazói számára ingyenes megjelenési és értékesítési lehetőséget biztosítunk.

 
 Bővebben >>     

2012.04.10.

 Húsvéti kézműves foglalkozás
Április 7-én szombaton délelőtt nagy örömünkre a kézműves házunk olyannyira megtelt érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel, hogy a két helyiségen kívül a kedvező időjárásnak köszönhetően a szabadban is
dolgoztunk , mert nem fértünk el bent . Rendkívül jó érzés volt látni, hogy ennyi ember választotta az ünnep előtti bevásárlás idején a mi rendezvényünket.

 
 Bővebben >>     

2012.04.07.

 Odúrenoválás a HOTEK erdőben
Az egyesület irodáját és a Fekete István Oktatóközpontot körbevevő erdőben évek óta sikeresen költenek madarak és élnek denevérek is a számukra kihelyezett mesterséges odúkban. Sajnos azonban ezek a deszkából és OSB lapból készült eszközök idővel amortizálódnak, az időjárás viszontagságai megviseli őket. Szerencsére még épp nem későn, sikerült időt szakítani rá, hogy végigellenőrizzük, kitakarítsuk őket és a költésre alkalmatlanokat leszedjük, hogy meg tudjuk javítani.

 
 Bővebben >>     

2012.03.27.

 KEDVES GYEREKEK!
    HÚSVÉTI KÉZMŰVES DÉLELŐTTRE várunk benneteket 2012. április 7-én (szombat) 9-től 12 óráig
Belépő: egy főtt vagy kifújt tojás

    KÉZMŰVES SZAKKÖR indul!
A foglalkozásokon megismerkedhettek a gyöngyfűzés, gyöngyszövés, csuhézás, makramézás, gyékényszövés, sógyurmázás, rafiázás, agyagozás, szalmafonás, linózás rejtelmeivel.
Jelentkezés és az első foglalkozás időpontja: 2012. április 10. (kedd) 15 óra

 
 Bővebben >>     

2012.03.26.

 Kirándulás a Víz világnapja alkalmából
1994-óta, március 22-ét a Víz világnapjaként ünneplik világszerte.
A jeles nap idén csütörtökre esett, így az egyesület munkatársa az iskolákban tartott előadást a vízről. Megdöbbentő tényeket hallhattak a gyerekek arról, milyen kevés az a vízmennyiség a Földön, amit felhasználhatunk mindennapi szükségleteinkre, és hogy milyen sok ember él a földön, aki nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez sem.

 
 Bővebben >>     

2012.03.20.

 Madármegfigyelő séta a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából 2012. március 24. szombat
Program:
Gyülekező 15 órakor a Városháza előtt - Séta a Halastóhoz - Az egyesület madármentő telepére télen legyengülve érkezett 3 hattyú meggyűrűzése és szabadon engedése - Gyűrűzési bemutató és rövid ismertető a madárvonulás-kutatásról
- Madármegfigyelés a halastavakon - Séta vissza a Városháza elé
Mindenkit szeretettel várunk!

 
 Bővebben >>     

2012.03.20.

Sajtóközlemény
A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.

 
 Bővebben >>     

2012.02.28.

 Új szolgáltatások a Fekete István Oktatóközpontban Kézműves szakkör indul! Örömmel adjuk hírül, hogy a közelmúltban – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával - jelentős fejlesztések valósultak meg a Fekete István Oktatóközpont környékén. Felépült az Ökoturisztikai Szolgáltató Központ, Átadásra került a fedett lovarda,és újjszerű szolgáltatásokat kínál a felújított Kézművesház

 
 Bővebben >>     

2012.02.28.

 Áprilisban újra állatkihajtás!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és együttműködő partnereik idén ismét megrendezik a Szent György-napi Állatkihajtás Ünnepét, melynek időpontja és helyszíne: 2012. április 28. (szombat), Liget. A legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó hagyományok, helyi szokások felelevenítésének szándékával életre hívott rendezvény a korábbiakhoz hasonlóan gazdag hagyományőrző programmal vár minden kedves érdeklődőt!

 
 Bővebben >>     

2012.02.27.

 Rétisas helyett fűrész
2012. február 23-án reggel fekete gólya és rétisas fészek térképezésre indultam Tiszaroff határába. Eredeti tervem szerint csak át akartam haladni Tiszabő községén, föl a töltésre, majd tovább Tiszaroffra. Sajnos a korai indulás ellenére, nem én voltam az első ember a gáton, de még csak nem is a legszorgalmasabb!

 
 Bővebben >>     

2012.02.21.

 Sólyomcsalogató Szarvason
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és a
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága (KMNPI) 2012. február 18-19-én rendezte meg a VII. Sólyomcsalogatót. A Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontjában megrendezett esemény a ragadozómadár-védelemmel foglalkozó szakemberek egyik legfontosabb, évente megrendezésre kerülő konferenciája, melyen idén közel százan vettek részt.

 
 Bővebben >>     

2012.02.21.

A tanyák értékei
A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének pályázati felhívása
Rohanj! Siess! Szaladj! Vagy állj meg egy pillanatra és lásd meg a szépet a csendben, a nyugalomban, lásd meg a szépet, a lehetőséget a tanyában!

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával – pályázatot hirdet nappali tagozatos egyetemi és főiskolai hallgatók számára művészeti alkotások és tudományos munkák készítésére. A két kategória nyertes pályaművei pénzjutalomban részesülnek. A jutalmazására összesen 350 000 Ft áll rendelkezésünkre.

 
 Bővebben >>     

2012.02.21.

Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége
Budapest, 2012. február 21.
A termőföld és az édesvíz minőségétől és közösségi birtoklásától kritikusan függ fizikai létünk és jövőbeli megmaradásunk. A 2014-es magyar földmoratórium megszűnésére felelősséggel készülő állam cselekvési lehetőségeiről a Magyar Természetvédők Szövetsége beszélgetett Dr. Tanka Endre professzorral és Molnár Géza kutatóval.

 
 Bővebben >>     

2012.02.20.

 Javában zajlik az erdei fülesbaglyok gyűrűzése
A téli hónapok középső hétvégéjén történő erdei fülesbagoly felmérési program 2009-ben indult, amelynek célja a regionális és országos szinten is a legfőbb telelőhelyek felderítése és nyomon követése. A felmérések a téli hónapok középső hétvégéjén, önkéntesek segítségével, protokoll által meghatározott módszertan szerint történnek.

 
 Bővebben >>     

2012.02.14.

 Nagy a Forgalom a Nimfea Természetvédelmi Egyesület madármentő állomásán
A hideg idő és a hosszan tartó hóborítás próbára teszi a vadon élő állatokat. A táplálék nehezen hozzáférhető, a hidegben azonban az élő szervezetnek több tápanyagra is van szüksége. Ilyen időben gyakran keresik meg egyesületünket azzal, hogy legyengült, röpképtelen madarakat találtak. Ilyen időben a legyengült madarakat könnyebben éri baleset, közutak mentén gyakran elütik őket.

 
 Bővebben >>     

2012.02.13.

 Az EACEA programunk első mérföldköve a Böllértalálkozó Az Eacea pályázatunk első állomásául a túrkevei Böllértalálkozót választottuk, amit 2012. február 11-én városunk ismét megrendezett. A rendezvény nem csak a helyi lakosokat vonzza, hanem távolabbi településeken élőket is. A széleskörű vendégtábort szerettük volna még színesebbé tenni azzal, hogy ezt a rendezvényt jelöltük meg programunk egyik helyszínéül. Mivel még csak az első szárnycsapásokat tettük meg nem vállaltunk túl nagyot, így csak egy kisebb lengyel csoportot hívtunk meg, hogy a magyarokra igazán jellemző disznótoros hangulatot egy kicsit megismertessük.

 
 Bővebben >>     

2012.02.08.

 Sikerül-e a lakossági összefogásnak megakadályoznia a mobil átjátszóállomás telepítését?
Egyik mobil szolgáltató átjátszóállomás telepítését tervezi a túrkevei víztorony tetejére. A lakosok szinte az utolsó pillanatban értesültek az ügyről, akkor, amikor a szolgáltató már a kihelyezendő berendezés tartószerkezetét a helyszínen összeszerelte. A közelben lakók, hogy álláspontjuknak nagyobb súlyt adjanak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, mivel nem szeretnének a közvetlen közelükben ilyen, egészségügyi kockázatot jelentő berendezést látni.

 
 Bővebben >>     

2012.02.06.

Kell-e még egy mobilátjátszó Túrkeve belterületén?
A Vodafone új átjátszó állomást készül telepíteni a ligeti víztorony tetejére. A jobb minőségű, újabb és modernebb technológiák, szolgáltatások bevezetése azzal jár, hogy egyre több átjátszóállomást építenek a szolgáltatók. Mindeközben a kutatók szerint az utóbbi ötven évben több mint 350-szeresére nőtt a rádiófrekvenciás tartományban az embereket érő, mesterségesen gerjesztett környezeti elektromágneses terhelés.

 
 Bővebben >>     

2012.02.05.

 Európa a polgárokért program
A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület a 2012-es évre egy elég kemény fába vágta a fejszéjét. Ugyanis megpályázott egy testvérvárosi kapcsolatokra irányuló programot,ami valljuk be nem egy egyszerű történetnek ígérkezik, ismervén az emberek általános nézeteit ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatban. Tehát ez a pályázat az EACEA ( Education, Audiovisual & Culture Executive Agency) által kiírt program, címe: " Európa a Polgárokért".

 
 Bővebben >>     

2012.02.02.

Sajtóközlemény - Uniós milliárdok zsákutcába futó beruházásokra
Öt magyarországi beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások új térképére A Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ma közzétett felmérése szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások.

 
 Bővebben >>     

2012.02.02.

 A Ramsari Egyezmény, avagy emlékezés a vizes élőhelyek védelmére
40 évvel ezelőtt egy iráni kisvárosban, Ramsarban aláírták az egyik legjelentősebb természetvédelmi egyezmény alapító dokumentumait. Így 1971. február 2.-a azóta is fontos időpont és méltán emlékszünk minden évben egy olyan egyezmény aláírására, ami egy konkrét ökoszisztéma védelmére alapult. Az 1971-ben ratifikált egyezmény csak több, mint 3 év múlva, 1975. decemberében lépett érvénybe.

 
 Bővebben >>     

2012.01.23.

Nyílt levél
Ma délelőttig 100 civil szervezet csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége által írt és Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz címzett levélhez, melyben a szaktárcát és a zöldhatóságot érintő leépítések és Dr. Ángyán József parlamenti államtitkár lemondása ellen emeli fel szavát.

 
 Bővebben >>     

2012.01.20.

Szerződéskötés alatt a pályázati programok
Gőzerővel folyik a munka központi irodánkban, mert a Nimfea és tagszervezetei által a 2011-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázati keretekből támogatást nyert programok szerződéskötése most zajlik. A szerződések mellékleteinek elkészítése, együttműködési megállapodások, támogató nyilatkozatok beszerzése gyors ütemben zajlik, amiért köszönet illeti a velünk együttműködő önkormányzatok és a Körös-Maros, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársait.

 
 Bővebben >>     

2012.01.17.

 Hazai ernyőszervezetünk, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa sajtóközleményt adott ki a génmódosított élelmiszerek terén történt örvendetes eseményről.
A géntechnológiai óriáscég BASF kivonul Európából.
A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 
 Bővebben >>     

2012.01.07.

 Az energiatudatosság körülvesz - multimédiás MTVSZ pályázati felhívás
Szerintünk az energiatakarékosság izgalmas téma. Neked mi jut eszedbe róla? Van esetleg egy jó sztorid hozzá? Mutasd meg és pályázz! A fődíj egy szabadon felhasználható, 100.000 Ft értékű elektronikai utalvány.

 
 Bővebben >>     

 

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Beklen Alapítvány minden munkatársa nevében kíván meghitt, békés karácsonyi ünnepet, és sikerekben, egészségben, örömben gazdag új esztendőt mindenkinek!

 
     

2011.12.15.

 Folytatódik az országos erdei fülesbagoly felmérési program
Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb fészkelő bagolyfaja. Közismertsége ellenére sajnos sem a fészkelőállomány, sem a telelőállomány nagyságával nem vagyunk tisztában. A 2009/2010 tél folyamán megkezdett, egységes módszertan szerinti, önkéntes felmérők segítségével történő erdei fülesbagoly telelőállomány felmérést kívánjuk folytatni, melynek célja, hogy regionális illetve országos szinten aktuális képet kapjunk a faj hazánkban telelő állományáról a 2011/2012 télre vonatkozóan. A felmérések időpontjai:
- 2011. december 16-17-18.
- 2012. január 13-14-15.
- 2012. február 10-11-12.

 
 Bővebben >>     

2011.12.03.

 Ökoturisztikai szolgáltatásbővítés a Fekete István Oktatóközpontban
Az elmúlt évben komoly turisztikai fejlesztésen esett át a túrkevei Fekete István Oktatóközpont. A Beklen Alapítvány kerékpárkölcsönzői és kenukölcsönzői szolgáltatást indított, valamint egy szolgáltató épületet is épített, amelyben kisgyermek foglalkoztató kalandpark jött létre. A Herman Ottó Természetvédő Kör pedig egy fedeles lovardát és egy kézműves foglalkoztatót adott át az év végén. A fejlesztés azonban nem állt meg.

 
 Bővebben >>     

2011.11.22.

 A helyi termékek fontossága
A multinacionális cégek fokozatosan növekvő térhódításával egyre időszerűbbé válik a „helyi termék” kifejezés megismertetése az emberekkel. A fogalom új, azonban több régi, jól bevált módszer húzódik mögötte.
Az idősebb generációnak talán szokatlan ez a kifejezés, pedig életük során minden bizonnyal foglalkoztak, főképpen saját ellátásukra alapvető élelmiszerek előállításával. A fiatalabbak túlnyomó többségét a tapasztalatok szerint nem érdeklik a helyi termékek, illetve az ezekhez kapcsolódó tevékenységek, főképpen ezek esetleges megtermelése.

 
 Bővebben >>     

2011.11.16.

 Panasz az Európai Bizottságnak a szlovákiai farkasvadászat ügyében
A Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország – FOE) és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a FOE Magyarország tagszervezete panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy a Bizottság vizsgálja felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát

 
 Bővebben >>     

2011.11.15.

Magyar "Fenntarthatósági Csúcs" 2011
 Idén November 23-24-én Budapesten lesz a Magyar "Fenntarthatósági Csúcs" konferencia! A felelősen élő és gondolkodó emberek megbeszélésén ott a helye a felelősen gondolkodó, tudatosan élő és tenni akaró embereknek, szervezeteknek, cégeknek, civileknek.

 
 Bővebben >>     

2011.11.05.

A Nimfea munkatársa novembertől a CEEweb nemzetközi szervezet alelnöke
2011. október 25. és 28. között a CEEweb a Biológiai Sokféleségért nemzetközi ernyőszervezet éves taggyűlését tartotta Dobogókőn. A rendezvényre Közép-Kelet Európa számos országából érkeztek résztvevők, akik közösen megvitatták a múlt évi tevékenységeket, bizonyos kérdésekben igyekeztek közös állásfoglalást kialakítani, ami mentén nemzetközi szinten is lobbizni fognak.

 
 Bővebben >>     

2011.11.01.

Kősüllő (Sander volgensis) - Az év hala 2011-benMelyik faj lesz az év hala 2012-ben?
A széles kárász, a lápi póc vagy a szilvaorrú keszeg viselheti jövőre Magyarországon az év hala címet. Hogy végül is melyik, azt azok a halbarátok döntik el, akik a Magyar Haltani Társaság megújult honlapján december 31-ig szavazatukat adják a három jelölt valamelyikére. A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére 2010 óta választják meg hazánkban az év halát.

 
 Bővebben >>       

2011.10.24.

 Élménybeszámoló az akciónapokról.
Ezek a napok számomra nagyon hangulatosan teltek el.
A munka közben jókat beszélgettünk, a friss levegőn nagyon jókat ebédeltünk, így hamar el is teltek a napok.. Jó volt tenni a környezetem tisztaságért és szépségéért, és jó volt látni, hogy mások is ugyanazon véleményen voltak, mint én.

 
 Bővebben >>       

2011.10.03.

A Herman Ottó Természetvédő Kör a következő napokon akciónapokat tart: 2011. október 14.: a helyi gimnáziumnál található gesztenye-fasornál, ahol rendbe kívánjuk tenni a fasor környezetét, szemetet szedünk, megszabadulunk a sarjú hajtásoktól
2011. október 17.: a helyi véderdőnél, ahol a sétányokat kívánjuk átjárhatóvá tenni, szemetet szedünk, csemete-védelmi intézkedéseket teszünk, igyekszünk javítani az erdő esztétikai és ökológiai állapotát
2011. október 19.: a helyi véderdőnél, ahol a sétányokat kívánjuk átjárhatóvá tenni, szemetet szedünk, csemete-védelmi intézkedéseket teszünk, igyekszünk javítani az erdő esztétikai és ökológiai állapotát
2011. október 21.: Pásztónál található védett szikes gyepnél, ahol szeretnénk az adventív veszélyektől a gyepet védeni, a növényzetet ápolni.
2011. október 22.: Pásztónál található védett szikes gyepnél, ahol szeretnénk az adventív veszélyektől a gyepet védeni, a növényzetet ápolni.
Szeretettel várunk mindenkit az említett napokon!

 
 Bővebben >>        

2011.09.28.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>        

2011.09.20.

MEGHÍVÓ
ELSŐ NAGYKUNSÁGI MEGÚJULÓ ENERGIA EXPÓ
- MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK TÉRSÉGI KIÁLLÍTÁSA Időpont: 2011. szeptember 24
Helyszín:
Túrkeve Thermal strand

  
 Bővebben >>     

2011.09.18.

 A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület meghirdeti a nemzetközi "Szén-dioxid Nyomozók" verseny második fordulóját. A diákok is bevonhatóak az éghajlatváltozás elleni küzdelembe! Segíteni kell nekik megérteni, hogy mindennapi életükkel milyen hatással vannak a környezetükre. Tudatos energiafogyasztásra és szemléletváltozásra van szükség, melyek fejlesztésére a diákok aktív részvételével zajló iskolai programok nagyon alkalmasak.

 
 Bővebben >>     

2011.09.08.

A Süni ökológiai gyereklap és a Vadon tudományos-ismeretterjesztő folyóirat 2011 őszétől is megrendezi tanéven át tartó ökológiai vetélkedőit.
A részvétel ingyenes! A Süni Vetélkedőre 4-5. évfolyamos, a Vadon Vetélkedőre 6-7. évfolyamos diákok négyfős csapatait várják, egy szervező pedagógus (esetleg szülő) kíséretében.

  
 Bővebben >>     

2011.08.26.

Anyaközpont és tanácsadó Münchenben
Tanácsadó központ a természetes szülésért és szülővé válásért - Praktikus segítség a családoknak már a születéstől. Harminc éve működik ez a központ, a nők körében általánosan ismertek a központ által nyújtott szolgáltatások, rengetegen igénybe veszik. Eredetileg a természetes szüléssel kapcsolatos tanácsadás volt a célja ennek a közösségnek, abból nőtte ki magát ez a központ.

  
 Bővebben >>     

2011.08.25.

XV. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL - életmód hétvége nem csak növényevőknek - 2011. augusztus 27-28.
2011. augusztus 27-28-a között immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL-t, mely táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs- és táncfoglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékbemutatót kínál - nem csak vegetáriánusoknak!

  
 Bővebben >>     

2011.08.22.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.18.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sikeres LIFE+ pályázatot adott be, mely szeptember 1-jével veszi kezdetét.
 A program a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó-pusztára koncentrál, mely magas természeti értékkel bíró, Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 terület. A pályázatban partnerként szerepel a Herman Ottó Természetvédő Kör (HOTEK), a Tiszatáj Közalapítvány, és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A program társfinanszírozója az Európai Unió és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 
 Bővebben >>     

2011.08.18.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.17.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.08.15.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>     

2011.08.04.

Szakmai kiállítóként mutatkozik be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Sarudon
Az augusztus 5-től 8-ig, Sarudon a Tisza tó partján megrendezésre kerülő 2. Tó-vidék fesztiválon a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szakmai kiállítóként jelenik meg. Munkatársaink ingyenes és megvásárolható kiadványokkal, ajándéktárgyakkal, kérdőívekkel, filmvetítéssel, népi játékokkal várják az érdeklődőket.

  
 Bővebben >>     

2011.08.01.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Felhívás a Pásztói hidegnevelde felújítására
2011. szeptember 1-jétől a Túrkeve és Mezőtúr között elterülő Pásztó pusztán, a Mezőtúri út mellett lévő hodály felújítására hirdetünk felhívást.Az ajánlatokat 2011. augusztus 15-ig várjuk a szervezet központi e-mail címére.

  
 Bővebben >>     

2011.08.01.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Felhívás LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magas szintű pénzügyi és számvitelekkel ismeretekkel rendelkező, angolul felsőfokon beszélő munkatársakkal rendelkező cég jelentkezését várja nyertes LIFE pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára.

  
 Bővebben >>     

2011.07.20.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.07.08.

 Akciónapok a természet védelmének érdekében!
A Herman Ottó Természetvédő Kör akciónapokat szervez Túrkevén és környékén, mellyel célunk, hogy a más által elvégzésre nem kerülő közfeladatokat ellássuk, javítsuk a helyi védett területek állapotának védelmét.
Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre, melyre szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

 
 Bővebben >>   

2011.07.06.

Akciónapok az önkéntes munka érdekében!
A Beklen Alapítvány akciónapot szervez Túrkevén, mellyel célunk, hogy megismertessük magát az önkéntes munkát, ennek eredményességét, célját. Összesen 5 akciónap kerül megszervezésre a Túrkevei Termál és- Élményfürdő területén. Az akciónapok keretein belül ingyenes kiadványokhoz is hozzá lehet jutni.Szeretettel várunk minden érdeklődőt az akciónapokon.
Bővebb információ:
Beklen Alapítvány, 5420 Túrkeve Erdőszél utca 1.
Tel: 56/361-505

 
  

2011.06.22.

II. Gyümölcsész szeminárium Túrkevén
A Herman Ottó Természetvédő Kör 2011. június 18-án második alkalommal rendezte meg a tavaszi gyümölcsész konferenciát Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban, melyre számos elismert előadó fogadta el a meghívást a kertészet és gyümölcsészet megannyi területéről.

  
 Bővebben >>     

2011.06.22.

 A Beklen Alapítvány 2011. június 4-én Túrkevén, a Fekete István Oktatóközpontban "Apróvad élőhelyek fenntartásának természetvédelmi vonatkozásai" címmel szervezett konferenciát, melyen a hazai vadászati oktatással-kutatással foglalkozó felsőoktatási intézmények neves oktatói mellett a vadászati hatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárságának képviselői, az állami természetvédelem, hivatásszerűen vadászattal foglalkozók, valamint a civil természetvédelem szereplői is kifejtették véleményüket.

 
 Bővebben >>     

2011.06.08.

2011. június 18-án a Herman Ottó Természetvédő Kör szeretettel várja vendégeit a II. Gyümölcsészeti szeminárium alkalmából. A rendezvénynek Túrkevén a Fekete István Oktatóközpont ad otthont, nem messze a Hortobágy-Berettyó partjától, az erdő szélén. Az előadásokat követően terepi programra hívjuk az érdeklődőket, melynek keretében a Túrkeve melletti zárt kertek hasznosításáról, tájfajtáiról Dr. Surányi Dezső tart előadást.

  
 Bővebben >>     

2011.05.30.

Véget ért a Herman Ottó Természetvédő Kör "A vidéki identitás erősítése hagyományőrző programokon való megjelenéssel" című programja, melyben térségünk négy, hagyományőrzéssel foglalkozó civil szervezete működött együtt céljaik megvalósításáért.
A programot támogatta a Nemzeti Civil Alap Demokrácia- és partnerség-fejlesztési Kollégiuma.

  
 Bővebben >>     

2011.05.16.

Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten! Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a "zöld" gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok - mind egy helyen.
A tartalom folyamatosan bővül.

  
 Bővebben >>     

2011.05.15.

 Felhívás South-East Europe területi együttműködési pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület magas szintű pénzügyi és számviteli ismeretekkel rendelkező, angolul felsőfokon beszélő munkatársakkal rendelkező cég jelentkezését várja 1 évre szóló időtartamra a nyertes SEE "Better managenent and implementation on Natura 2000 sites" című pályázat teljes pénzügyi adminisztrációjára.

 
 Bővebben >>     

2011.05.08.

MEGHÍVÓ
A Fekete István Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont XI. Természetvédelmi Szemináriumára, melynek címe: "APRÓVAD ÉLŐHELYEK FENNTARTÁSÁNAK TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI"
(Vadgazdálkodók és természetvédők együttműködési lehetőségeinek bővítése a biológiai sokféleséget növelő habitatstruktúráért)
A szeminárium ideje: 2011. június 3-4-5
Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Ecsegi u. 22.

 
 Bővebben >>     

2011.05.05.

Madárvédelem a kertekben
2011 áprilisától Guba Anikó a gödöllői Szent István Egyetemről a HOTEK munkáját segíti azáltal, hogy a városunk környékén lévő kertekbe madárodúkat helyez ki és figyeli a benne lévő tojások számát, az odúkihelyezés sikerességét. Szakdolgozatának a kertek természetvédelmi értékének felmérése az egyik fő témája. Eközben a kerteket művelő embereknek néhány kérdést feltesz a kertek művelésével kapcsolatban, hogy ki, miért, hogyan hasznosítja földjét, ami a dolgozat másik részét teszi ki.

  
 Bővebben >>     

2011.05.04.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület állásfoglalása szerint a süketek párbeszédeként értékelhető a közelmúltban a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által képviselt vadászati szervezetek és némely civil zöld szervezet, valamint egyes aktivisták között zajló vadászati-természetvédelmi érdekellentétekről fellángolt vita.

  
 Bővebben >>     

2011.04.27.

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség Napjainkban, huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a szerencsés kimenetelű súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett - ma még megjósolhatatlan következményekkel járó - fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Itt az ideje, hogy Magyarországon is gyökeresen átértékeljük hozzáállásunkat az atomenergiához, illetve az energiatermeléshez és -fogyasztáshoz.

 
 Bővebben >>     

2011.04.22.

Szakdolgozók a HOTEK-nél
2011 februárjától két kertészeti szakdolgozó segíti a Herman Ottó Természetvédelmi Kör munkáját Túrkevén. Zsidei Gábor és Simon Zoltán a Lógó kert rendbetételére vállalkoztak. A fák metszésével már végeztek, fajtafelmérésük és a gyümölcsök beltartalmi vizsgálatát végzik most. Túrkeve zárt kertjeiben sok olyan tájfajta előfordulhat, melyekről nem is tudunk. A kertek diverz élőhelyeket tartanak fent, ami természetvédelmi szempontból értékessé és megőrzendővé teszik a területet.

 
 Bővebben >>     

2011.04.19.

Felhívás Napenergiát népszerűsítő rendezvények szervezésére
Az Európai Solar Days egy olyan, több európai államra kiterjedő nemzetközi kampány, mely mind az Európai Unió, mind pedig a nemzetközi napenergia szövetség támogatását bírja. Ebben a 2011 és 13 között zajló, három éven át tartó európai együttműködésben 17 partnerország vesz részt, a magyarországi partner a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló).

 
 Bővebben >>     

2011.04.06.

Meghívó
 ZÖLD RÉGIÓK HÁLÓZATA Észak-alföldi regionális fóruma rendezvényre, amelynek helyszíne és időpontja:
Nimfea Egyesület előadóterme
(Túrkeve, Erdőszél utca 1.)
2011. április 13. (szerda) 14 órai kezdettel

 
 Bővebben >>     

2011.03.27.

Meghirdetésre kerültek a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör 2011. évi táborai. A táborba jelentkezni a részvételi díj 50%-ának befizetésével lehet, 2011. június 20-ig. A táborok között a hagyományoknak megfelelően lovastábor, napközistábor és természetvédelmi tábor is lesz.

  
 Bővebben >>     

2011.03.19.

Sajtóközlemény - A környezeti demokrácia arculcsapása
Az Európai Unió Natura 2000 hálózatának és az Európai Unió természetvédelmi irányelveinek komolyságát kérdőjelezi meg, hogy egy multinacionális nagyvállalat esetében a Bizottság kivételt tesz, miként az is, hogy az egymást követő magyar kormányok a Natura 2000 területekkel miként sáfárkodnak.

 
 Bővebben >>     

2011.03.07.

Képzési napok és időpontok
a " "Megszólalás-megszólítás"- Kommunikációs készségfejlesztő tréning civil szervezeteknek" elnevezésű képzéshez
A szervezetek képviselőivel történt egyeztetések után a képzések végleges időpontjai a következők:
Képzési napok és időpontok

 
 Bővebben >>     

2011.02.24.

Az idei évben is tovább folytatódnak a Városi Könyvtárban az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a "Nagykun Tudásexpo-Expressz - a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében" című TÁMOP program keretében tartott előadások és foglalkozások, melynek célközönsége a túrkevei diákság.

 
 Bővebben >>     

2011.02.22.

A Herman Ottó Természetvédő Kör, az Óballáért Egyesület, a Nagykörűért Alapítvány és az Apáról Fiúra Alapítvány eldöntötték, hogy egy közös pályázat keretében szorosabbra fűzik együttműködésüket, és egymás rendezvényein, "falunapjain" részt vesznek annak érdekében, hogy hagyományőrző tevékenységüket népszerűsítsék, kapcsolatrendszerüket bővítsék. Ennek érdekében több népijáték-gyártó megtekintése után közösen népi hagyományos játékokat vásároltak, melyeket igyekeznek minél alaposabban megismertetni a rendezvények résztvevőivel. Az alábbiakban a régi népi játékokról adunk egy kis áttekintést, megismertetve az olvasót apáink, nagyapáink játékaival.

 
 Bővebben >>     

2011.02.18.

A hivatalos záróprogrammal véget ért a Magyar Természetvédők Szövetsége "Fenntartható viselkedésminták ösztönzése a helyi természeti értékekhez kapcsolódóan" című kezdeményezése, melynek szolnok megyei koordinátora a Herman Ottó Természetvédő Kör volt.

 
 Bővebben >>     

2011.02.15.

2011. február 12-én VII. alkalommal került megrendezésre a Balogh János nagykunsági-nagy-sárréti tájökológiai konferencia, ahol a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is képviseltette magát.
A rendezvény háziasszonya Nagyné Bedő Ildikó volt, aki örömmel állapította meg, hogy a megjelent érdeklődők lassan-lassan kinövik a Városháza dísztermét.

 
 Bővebben >>     

2011.02.14.

KÉPZÉSI IDŐPONTOK
a "Megszólalás-megszólítás"- Kommunikációs készségfejlesztő tréning civil szervezeteknek" elnevezésű képzéshez
A Herman Ottó Természetvédő Kör november elején képzést hirdetett civil szervezeteknek, munkatársaiknak, érdeklődőknek annak érdekében, hogy a szervezeti hatékonyságukat minél inkább tudják növelni a megfelelő kommunikáció alkalmazásával
Képzés helyszíne: Fekete István Oktatóközpont Túrkeve, Erdőszél utca 1.

 
 Bővebben >>     

2011.02.07.

2011. az erdők hivatalos nemzetközi éve
Február 2-án New Yorkban az Egyesült Nemzetek 9. Fórumán hivatalosan is megnyílt az Erdők Nemzetközi Éve. Az ezzel járó, egész éven át tartó eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodásra, a védelem és a fenntartható fejlődés minden erdőtípusra vonatkozó szükségességére.

 
 Bővebben >>     

2011.01.31.

Összefogás apróvadállományunk megmentésére  
Vadászati folyóiratokban, szakmai médiumokban manapság számos olyan hír olvasható, amely a magyarországi, ezen belül pedig főképpen az alföldi apróvadállomány egyedszámának kritikus pontra való csökkenéséről számol be. A kialakult helyzetért - rövidebb apróvad idény, illetve a fokozatosan csökkenő teríték méretek - több tényező felelős.

 
 Bővebben >>     

2011.01.25.

Plakátverseny és előadássorozat a Petőfi Általános Iskolában a CITES jegyében
A Nimfea természetvédelmi Egyesület 2011 januárjában az 5.-6. osztályosoknak a Washingtoni Egyezményről tartott előadást a túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az előadássorozat után plakátkészítési versenyt is hirdet a téma kapcsán.

 
 Bővebben >>     

2011.01.14.

Van kiút az energiafüggőségből! Vedd rá a szomszédodat!
Milyen módon vennéd rá a szomszédodat, hogy kevesebb energiát használjon? Írd meg blogbejegyzésünk - http://mtvsz.blog.hu/ - kommentjében:
elbeszélésben, versben, vagy dalszöveg formájában.

 
 Bővebben >>     
  Vissza az aktuális hírekhez             2011.01.01 előtti hírek              vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -